Gezondheid10 feb '20 07:32Aangepast op 10 feb '20 11:16

'Dreigend tekort aan medische hulpmiddelen is acuut gevaar voor zorg'

Auteur: BNR Webredactie

Borstimplantaten, knieprotheses, pacemakers; er dreigt een groot tekort aan medische hulpmiddelen, meldt het Financieele Dagblad. Duizenden producten kunnen niet op tijd worden goedgekeurd, waardoor ze niet langer voldoen aan nieuwe Europese regels.

Pacemakers in verschillende vormen
Pacemakers in verschillende vormen (EPA / Marek Zakrzewski )

Lees ook | Acuut gevaar voor zorg door tekort aan medische hulpmiddelen

Dat kan de zorg acuut in gevaar brengen, waarschuwen de federaties van Nederlandse ziekenhuizen, de NFU en de NVZ. Ziekenhuizen weten niet welke producten straks onverkrijgbaar zijn. Fabrikanten laten daar niets over los, zeggen de koepels. Het gevolg is dat patiënten mogelijk niet meer behandeld kunnen worden. 'De producten hebben veel certificaties nodig en er zijn te weinig instanties die dat kunnen leveren', zegt advocaat Erik Vollebregt van het Amsterdamse kantoor Axon Lawyers.

Luister ook | Plastisch chirurgen komen met borstimplantatenregister

Nieuwe regels

De nieuwe regels waren nodig vanwege schandalen met lekkende borstprotheses en schurende kunstheupen. Vanaf 26 mei moeten deze medische hulpmiddelen voldoen aan strengere Europese regels. Ze moeten allemaal vóór de deadline worden herkeurd, anders mogen ze niet meer worden geleverd aan zorginstellingen.

Luister ook | Topartsen laten zich sponsoren door medische hulpmiddelenindustrie

Fabrikanten

Niet alle producten zijn op tijd gekeurd. 'Vooral kleinere fabrikanten zijn daar de dupe van. Grote fabrikanten krijgen voorrang boven de kleine', zegt Vollebregt. Hij vertegenwoordigt medische bedrijven die worstelen met de regelgeving. 'Het leidt tot een voorkeursbehandeling voor fabrikanten die bereid zijn om meer te betalen voor tijdige goedkeuring.'

Luister ook | Zorgstaking: 'De jas is te krap geworden'

Volgens Ad Melkert, voorzitter Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, ligt het probleem vooral bij de fabrikanten. 'De fabrikanten trekken hun eigen lijn en geven niet aan waar de problemen zitten. Daarnaast leggen de fabrikanten de schuld bij de keuringsinstanties. Aan het eind kan de patiënt de dupe worden.' Een oplossing moet volgens Melkert vanuit de wetgevende hoek komen. 'Wij trekken bij minister Bruins aan de bel. Er moet via de wet controle worden uitgevoerd en de zorginspectie moet nu al het gesprek aangaan.

Gerelateerde artikelen