Gezondheid11 feb '20 06:21Aangepast op 12 feb '20 14:19

Westerdam mag aanmeren in Cambodja, Nederlandse passagiers vliegen terug

Auteur: BNR Webredactie

Het cruiseschip Westerdam, met tientallen Nederlanders aan boord, mag aanmeren in Cambodja. De passagiers van het cruiseschip worden de komende dagen teruggevlogen naar Nederland, meldt het moederbedrijf van HAL.

De Rotterdamse haven zal binnen enkele weken de gevolgen merken van het coronavirus, verwacht ondernemersvereniging Evofenedex. Veel lege zeecontainers stranden in Chinese havens als gevolg van het virus, zei Rogier Spoel van Evofenedex vanochtend op BNR Nieuwsradio.

Koelcontainers vol varkensvlees staan in Chinese havens op schepen die niet gelost kunnen worden. Terwijl de export naar China vorig jaar naar recordhoogte is gestegen, gooit het coronavirus roet in het eten, ook voor de Nederlandse export, vertelt Frans van Dongen, directeur Internationale Zaken van de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

De Westerdam, hier nog aan een andere kade
De Westerdam, hier nog aan een andere kade (EPA)

De haven- en transportactiviteiten liggen grotendeels stil. Het is Chinees nieuwjaar geweest, en op dit moment kunnen veel Chinezen vanwege het coronavirus niet terugreizen na een verblijf bij familie. Daardoor is er te weinig personeel om te lossen en vlees te vervoeren. Met als gevolg dat koelcontainers vol Nederlands varkensvlees in de haven liggen. 'Mensen gaan minder buitenshuis eten, dus onze klanten zijn terughoudender met het invoeren van vlees.'

Vlees tijdelijk opslaan

Helemaal stil ligt de import niet, benadrukt Van Dongen. 'Er komt nog wel wat binnen, maar er is inderdaad een - hopelijk tijdelijke - hickup. We proberen het vlees tijdelijk op te slaan, in overleg met de autoriteiten, zodat het later gelost kan worden. Maar we hebben ook al klanten die alternatieven zoeken. We hebben daar meer afzetmarkten. Ons vlees is vier à vijf weken onderweg, dus onze klanten maken de afweging of ze doorgaan met produceren en uitvoeren van vlees voor China.'

In Duitsland zijn inmiddels driehonderd mensen ontslagen, in de hoop dit jaar te kunnen profiteren van de lagere kosten. Intussen kan het coronavirus dit jaar de resultaten negatief beïnvloeden, maar daar is Van den Broek daar nog niet heel bezorgd over. 'Iedereen in ons Chinese bedrijf en ook het personeel van ons bedrijf in Singapore werkt vanuit huis. Verder zien we eigenlijk nog geen vertraging als gevolg van het coronavirus.'

| Dossier : Alles over het coronavirus

Lees en beluister ook | Viroloog Nederlandse quarantainemaatregelen zijn voldoende

Meer dan duizend doden

Het dodental door de ziekte is inmiddels opgelopen tot boven de duizend, waarvan 974 in de provincie Hubei - waar ook Wuhan in ligt. Daarnaast zijn er nog veertig doden in de rest van China, één in Hong Kong en één in de Filipijnen. Volgens de Johns Hopkins University zijn er nu 43.108 besmettingen, waarvan ook het merendeel in Hubei.

Lees en beluister ook | Jansen Belegt | Koopkans of Zwarte Zwaan?

Aanpak coronavirus

En dan is er nog de Westerdam, met 90 Nederlanders aan boord. Gisteren werd bekend dat het schip mag aanmeren in Thailand. Maar de passagiers mogen daar niet van boord, uit angst voor verspreiding van het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) buigt zich vandaag en morgen in Genève met honderden experts over de aanpak van het nieuwe coronavirus. Zij willen samen de juiste vaccins en behandelingen tegen het virus vinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen