Gezondheid24 feb '20 06:53Aangepast op 23 jun '20 15:22

Updates coronavirus | Beurzen en Noord-Italië hard geraakt

Auteur: BNR Webredactie

Aandelenbeurzen dalen hard door de angst dat het coronavirus veel grotere gevolgen gaat hebben voor de wereldwijde economische groei. En Noord-Italië gaat grotendeels op slot nadat daar vandaag verschillende doden zijn gevallen door het virus. Lees hieronder de ontwikkelingen van het coronavirus van de afgelopen uren.

(EPA)

LIVE UPDATES

15:45 | Het dodental door het coronavirus in Noord-Italië isn inmiddels opgelopen tot zeven. Het laatste slachtoffer is een man van 80, die vorige week werd opgenomen na een hartaanval. Mogelijk heeft hij het virus opgelopen van een andere patiënt. Eerder vandaag zijn ook al drie bejaarden in Italië overleden aan het virus

14:40 | In Italië is de zesde coronadode gevallen.

Luister ook |

13.50 | Het Internationale Rode Kruis heeft toestemming gekregen om naar Noord-Korea te gaan vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De Verenigde Naties maken een uitzondering voor het Rode Kruis. Vanwege sancties mogen er eigenlijk geen hulpverleners naar Noord-Korea.

'We weten dat er een dringende behoefte is aan beschermende kleding en testkits', zegt de regionale directeur van het Rode Kruis Azië Xavier Castellanos. 'Dit zijn spullen die essentieel zijn om ons goed voor te kunnen bereiden op een uitbraak in dat land.'

Medewerkers van het Rode Kruis gaan samenwerken met lokale gezondheidsdiensten bij het controleren van mensen. Het is nog niet bekend of er besmettingen in Noord-Korea zijn.

12.20 | In Italië is de vijfde coronadode gevallen.

11.45 | Het nieuwe coronavirus is voor het eerst vastgesteld in Bahrein, Koeweit, Irak en Afghanistan. De vier landen liggen naast of dicht bij Iran, waar al twaalf mensen zijn omgekomen door het longvirus en zeker 61 mensen besmet zijn.

In Koeweit zijn drie mensen besmet met het virus, zij zijn alle drie vanuit Iran naar Koeweit gegaan. De besmette persoon uit Bahrein is ook vanuit Iran naar het land gegaan. Het virus is in Afghanistan vastgesteld bij iemand in de provincie Herat bij de grens met Iran. De patiënt in Irak is een Iraanse student.

Zondag sloten buurlanden de grenzen met Iran al, om te voorkomen dat mensen besmet met het coronavirus vanuit Iran zouden vertrekken. Bahrein en Koeweit grenzen niet direct aan Iran, Afghanistan wel. Irak heeft op verzoek van Koeweit een grensovergang gesloten om verdere verspreiding tegen te gaan.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus in Noord-Italië maakt voor de paraatheid van Nederlandse gezondheidsdiensten geen verschil. "We zijn goed voorbereid op een eventuele introductie van het virus in Nederland. Die structuur staat, of het nou in China of in Italië is", laat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.

Het RIVM ziet in de verspreiding van het virus in Noord-Italië geen reden om het beleid te wijzigen. In Nederland zijn tot nog toe geen besmettingen geconstateerd. Het RIVM en het Erasmus MC in Rotterdam kunnen in hun laboratoria vaststellen dat iemand het virus heeft opgelopen. Ze doen dat door monsters te analyseren die met keelwatjes zijn genomen.

11.00 | Scholenkoepel Pricoh in Drenthe heeft ouders gevraagd om met hun kind naar de huisarts te stappen als ze op vakantie zijn geweest naar gebieden waar het coronavirus heerst. Dat meldt RTL Nieuws, dat het betreffende bericht aan de ouders op zijn website heeft gepubliceerd. Als de huisarts bevestigt dat er niets aan de hand is, kunnen de kinderen 'weer gewoon naar school' komen, staat in het bericht. Bij de koepel zijn dertien basisscholen aangesloten.

10.45 | In het Verenigd Koninkrijk zijn maandag vier gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat heeft het Britse ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. De mensen hebben het opgelopen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess.

Het totale aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk staat nu op dertien. De vier nieuwe patiënten zijn overgebracht naar speciaal voor het nieuwe coronavirus ingerichte ziekenhuizen.

Op het cruiseschip zijn meer dan zeshonderd besmettingen vastgesteld. Drie patiënten zijn overleden. Veel passagiers zijn al naar hun land van herkomst vertrokken.

10.00 | Maatregelen van EU-landen tegen het coronavirus moeten proportioneel en gecoördineerd zijn en gebaseerd op wetenschappelijke adviezen, stelt de Europese Commissie in reactie op de uitbraak in Italië. Het beperken van het vrije verkeer van personen is weliswaar een bevoegdheid van de lidstaten, maar dergelijke besluiten moeten in samenspraak worden genomen. 'We moeten handelen als een unie', zeiden EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) en Stella Kyriakides (Volksgezondheid) maandag tijdens een persconferentie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) hebben geen nieuwe reis- of handelsbeperkingen geadviseerd, benadrukten zij. De twee instellingen gaan dinsdag naar Italië om de situatie in kaart te brengen. Die baart zorgen en vraagt om 'extreme waakzaamheid', aldus Kyriakides.

De Europese Unie gaat 232 miljoen euro mobiliseren om de wereldwijde verspreiding van het virus tegen te gaan, maakte het tweetal bekend.

09.30 | China stelt parlementszitting uit vanwege coronavirus

09.00 | In Italië is de vierde corona-dode gevallen

China handhaaft het isolement van Wuhan. Inwoners die niet in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, mogen de stad toch niet verlaten. De Chinese regering is teruggekomen op een eerder besluit om de restricties iets te versoepelen. De virusuitbraak is begonnen in Wuhan.

De aandelenbeurs in Milaan is maandag bij de opening gekelderd door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Italië. Ook de andere Europese beurzen gingen onderuit door de zorgen over de verdere verspreiding van het virus buiten China.

08.00 | Er rijden weer treinen tussen Italië en Oostenrijk. Gisteravond werden twee treinen bij de Brennerpas tegengehouden omdat gedacht werd dat twee passagiers besmet waren met het corona-virus. Maar dat bleek niet zo te zijn. In China zijn in de afgelopen 24 uur 150 mensen door het virus doodgegaan. Niet eerder waren dat er zoveel.

07.40 | Het nieuwe coronavirus is voor het eerst vastgesteld in Bahrein. Dat heeft het ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. Het gaat om een inwoner van Bahrein die het virus heeft opgelopen in Iran.

Ook in Koeweit zijn drie mensen die vanuit Iran zijn gekomen besmet met het longvirus. Zondag sloten buurlanden de grenzen met Iran al, om te voorkomen dat mensen besmet met het coronavirus vanuit Iran zouden vertrekken. Bahrein en Koeweit grenzen niet direct aan Iran.

In Iran zijn inmiddels acht mensen gestorven door het besmettelijke virus. Zeker 43 raakten volgens de autoriteiten besmet.

05.00 | Het aantal sterfgevallen in China door het nieuwe coronavirus is fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde maandag nog eens 150 nieuwe COVID-19-doden. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen omgekomen in China.

Het aantal geïnfecteerden steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.

Deskundigen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben het afgelopen weekend de afgesloten Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de dodelijke uitbraak van de virusziekte, bezocht. Het is de eerste keer dat de WHO in de stad met meer dan 11 miljoen mensen is geweest sinds het coronavirus toesloeg. Ze hebben onder meer twee ziekenhuizen geïnspecteerd.

03.00 | Het aantal doden in Zuid-Korea door het nieuwe coronavirus is gestegen naar zeven. In het land zijn nog eens 161 mensen besmet met het virus. In totaal zijn 763 ziektegevallen vastgesteld in het Oost-Aziatische land. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten maandag naar buiten gebracht.

De meeste nieuwe gevallen (129) zijn gelinkt aan een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. De burgemeester van die metropool heeft eerder de 2,5 miljoen inwoners opgeroepen binnen te blijven.

President Moon Jae-in kondigde zondag aan dat wordt opgeschaald naar het hoogste alarmniveau voor dergelijke uitbraken: code rood. De regering heeft de schoolvakanties met een week verlengd en is van plan strakker toezicht te houden op het monitoren van mensen die vanuit China het land binnenkomen.

Buiten China heeft Zuid-Korea het grootste aantal geïnfecteerden met COVID-19 ter wereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen