Gezondheid24 feb '20 18:07Aangepast op 26 feb '20 12:42

CDA: corona-maatregelen kunnen strakker

Auteur: BNR Webredactie

CDA-Kamerleden vragen zich af of Nederland wel genoeg voorzorgsmaatregelen neemt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Anne Kuik, Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert vroegen minister Bruins van Medische Zorg hoe het ervoor staat.

Dossier | Lees hier alles over het coronavirus

Omtzigt vraagt zich bijvoorbeeld af waarom er nog steeds positieve reisadviezen gelden voor heel Italië en heel Zuid-Korea, terwijl die landen zelf gedeeltes van hun land hebben afgegrendeld. Daarnaast wil hij weten of de Schengen-landen - waarin we vrij kunnen reizen - gezamenlijke afspraken hebben over hoe ze omgaan met mensen die eventueel besmet zijn en de grens overgaan. En hij verbaast zich erover dat er nog steeds directe vluchten zijn vanuit een stad als Beijing, waar toch honderden mensen besmet zijn.

Meldplicht

Omtzigt vindt dat de overheid moet overwegen een meldplicht in te stellen. Op z'n minst zou het voor mensen makkelijker gemaakt moeten worden om zich te melden. En ze zouden advies moeten krijgen over wat ze moeten doen.

Grenscontroles

Omtzigt merkt op dat andere landen al grenscontroles instellen. Hij ziet nu nog geen aanleiding om dat ook in Nederland te doen, maar hij pleit ervoor dat er in ieder geval over nagedacht wordt vóór een eventuele uitbraak. Maar vooral op Europees niveau moeten de zaken volgens hem beter worden aangepakt.

Pieterr Omtzigt van het CDA
Pieterr Omtzigt van het CDA ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen