Gezondheid25 feb '20 13:47Aangepast op 25 feb '20 18:58

Coronavirus verspreidt zich door Europa

Auteur: BNR Webredactie

Het coronavirus verspreidt zich in een hoog tempo door Europa. Italië is volledig in de ban van het virus, op Tenerife zitten Nederlanders in quarantaine nadat een Italiaanse arts positief was bevonden en ook vanuit wintersportgebied Tirol worden besmettingen gemeld. Volg hier onze LIVE UPDATE van corona:

LIVE UPDATE

18:55 | Ook in Roemenië is het virus vastgesteld.

18:40 | In Italië zijn nog drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal doden daar staat nu op op tien.

16:27 | Eerste coronabesmetting op vasteland van Spanje

16:03 | Coronabesmetting bereikt Zwitserland

14.00 | Een Iraanse bewindsman heeft het coronavirus onder de leden. Het gaat om onderminister Iraj Harirchi van Volksgezondheid die positief is getest. Een woordvoerder van zijn departement meldde dat in een gesprek met de staatstelevisie.

In Iran zijn tot nu toe 95 besmettingen vastgesteld terwijl er zestien mensen aan de gevolgen van het virus zijn overleden.

Harirchi is in Iran belast met de gang van zaken rond de uitbraak van het virus en heeft de afgelopen dagen geprobeerd de crisis te bagatelliseren. 'Ik ben sinds gisteren ook een coroner', zei de politicus in een videoboodschap. Op internet circuleerden beelden van een hevig zwetende Harirchi maandag tijdens een bijeenkomst.

13.30 | In de Oostenrijkse deelstaat Tirol zijn twee gevallen van het coronavirus geconstateerd. Deelstaatspremier Günther Platter heeft dit bevestigd. Het gaat om twee mannen van 24 jaar oud uit Innsbruck. Tirol behoort tot de populairste wintersportgebieden van Europa.

De twee patiënten hebben lichte koorts en hebben het virus waarschijnlijk in aangrenzend Italië opgelopen, meldden Oostenrijkse media. Het zijn de eerste gevallen in het Alpenland. In de stad Linz, in het noorden van het land, is mogelijk ook sprake van een besmettingsgeval. Maar dat is nog door onderzoek bevestigd.

In Kroatië is ook voor het eerst een besmetting met het virus geconstateerd. Het gaat hier volgens premier Andrej Plenkovic eveneens om een jongeman. Hij is opgenomen in een ziekenhuis in Zagreb. De patiënt had tussen 19 tot 21 februari Milaan bezocht.

13.00 | Transavia vliegt voorlopig gewoon op Italië ondanks de corona-uitbraak in het noorden. Mensen die hun vlucht annuleren, betalen daar zelf voor, zegt de maatschappij. Dat kan veranderen als er een Nederlands reisverbod naar Italië komt. Nu raadt Nederland alleen af om naar de besmette steden en dorpen te gaan.

12.50 | dertien Nederlanders moeten veertien dagen in quarantaine in het Hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife. Zij moeten daar blijven omdat bij een 69-jarige Italiaan die in het hotel verbleef het coronavirus is vastgesteld.

De man is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije waar inmiddels van een uitbraak sprake is. Zo’n duizend gasten die in het hotel verblijven, onder wie de dertien Nederlanders en meer dan honderd Belgen, moeten op hun kamer blijven en worden op het virus getest.

12.44 | De Nederlanders die in het hotel H10 Costa Adeje Palace verblijven, moeten veertien dagen in quarantaine. Dat meldt een woordvoerder van reisorganisatie Sunweb.

In totaal zitten zeker zeven Nederlanders vast in het hotel. Vijf van hen reizen via Sunweb en twee via Corendon. De hotelgasten moeten in quarantaine omdat een Italiaanse reiziger is besmet met het coronavirus. Ook touroperator TUI biedt reizen aan naar dit hotel, maar kan nog niet zeggen hoeveel Nederlanders er via deze organisatie zitten.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit hoeveel Nederlanders er precies in het hotel zijn.

12.30 | Ondernemers zetten zich schrap voor de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Noord-Italië. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex zien vooralsnog geen effecten, maar ze twijfelen er niet aan dat die zullen optreden.

'De uitbraak in Italië is zó vers dat we nog geen effecten zien op de import of export', vertelt een woordvoerder van evofenedex. 'Er zijn in elk geval nog geen goederenstromen stilgevallen.' Volgens hem zijn er nog veel vragen van leden binnengekomen over de situatie in Noord-Italië. 'Maar het is wachten tot er disruptie ontstaat in het transport tussen Nederland en Italië. Hoe groot die wordt, valt nu nog niet te zeggen.'

Alle inzittenden van een vliegtuig van Turkish Airlines gaan twee weken in quarantaine omdat een van de mensen aan boord mogelijk het coronavirus onder de leden heeft. Het gaat om een vlucht uit Teheran die oorspronkelijk in Istanbul zou landen maar naar Ankara is omgeleid.

11.40 | De Spaanse autoriteiten testen honderden toeristen op de Canarische eilanden op het coronavirus. Dat gebeurt nadat bij zeker twee toeristen het virus was vastgesteld.

Een van de gevallen is een 69-jarige Italiaan op het eiland Tenerife. De man is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije waar inmiddels van een uitbraak sprake is. Eerder was op het Canarische eiland La Gomera het virus geconstateerd bij een Duitse man.

10.15 | In Zuid-Italië is een eerste geval van het coronavirus gemeld. Het gaat om een vrouw uit de Noord-Italiaanse stad Bergamo. Autoriteiten in de Siciliaanse stad Palermo zeiden dat ze positief testte op het virus. Ze is in een ziekenhuis opgenomen met griepverschijnselen en in quarantaine geplaatst.

De uitbraak van het coronavirus in Italië is vooral in het noorden van het land, in de regio's Lombardije en Veneto. Zeven mensen zijn daar aan het virus overleden. Meer dan tweehonderd Italianen zijn besmet geraakt.

09.45 | De ministers van Volksgezondheid van Italië en diverse buurlanden overleggen dinsdag in Rome over de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het noorden van Italië. Ook EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) schuift aan. De landen die aan het overleg meedoen zijn behalve Italië, Zwitserland, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Kroatië.

09.30 | Zuid-Korea gaat 200.000 leden van een kerk testen op het coronavirus. In het land is een golf van nieuwe besmettingen gemeld tot een totaal van 977. Ongeveer 68 procent van de Zuid-Koreaanse besmettingen is gelinkt aan de Shincheonji-kerk van Jezus, waar het eerste geval werd gemeld bij een 61-jarige vrouw. Het is niet bekend hoe ze besmet is geraakt.

Van de zestig nieuwe gevallen die dinsdag bekend werden, bevonden zestien zich in de zuidoostelijke stad Daegu, waar de kerk zich bevindt, en 33 in de nabijgelegen provincie North Gyeongsang, zeiden de gezondheidsautoriteiten.

08.33 | Zorgtechnologieconcern Philips waarschuwt voor een negatief effect op de resultaten in het eerste kwartaal van dit jaar door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De onderneming kan nog geen specifiek bedrag noemen.

07.50 | Het aantal doden in Iran door het nieuwe coronavirus is opgelopen naar veertien. Dat hebben lokale autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Vanuit Iran is het virus inmiddels ook in buurlanden Bahrein, Koeweit, Irak en Afghanistan terechtgekomen.

07.00 | Bij een 69-jarige Italiaanse toerist op het Spaanse eiland Tenerife is een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. De man is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije, meldde de Spaanse televisiezender RTVE. In Noord-Italië zijn zeven personen overleden aan het virus en zijn meer dan 220 mensen besmet met het virus.

Italianen zijn bang, overheid maakt ruzie

Italië-correspondent Pauline Valkenet reisde van Rome naar Milaan en zag vooral mensen met mondkapjes, treinpersoneel dat heel vaak de handen waste met desinfecterende gel en mensen die vooral proberen afstand van elkaar te houden. Ook is het treinverkeer zwaar ontregeld doordat veel lijnen vertraagd zijn of om de zogeheten 'Rode Zone' heen geleid worden. 'De schrik zit er goed in, mensen zijn angstig, winkels raken leeg, mondkapjes zijn nergens meer te krijgen. Het idee is dat de autoriteiten wel alles onder controle heeft. Er worden heel veelmaatregelen genomen, maar er is ook onenigheid tussen de verschillende autoriteiten.'

Toeristen nemen een selfie voor de kathedraal van Milaan
Toeristen nemen een selfie voor de kathedraal van Milaan (EPA)

Dossier | Lees hier alles over het coronavirus

Eerste vragen druppelen binnen

In Nederland lijkt corona de gemoederen nog niet echt bezig te houden, het bedrijfsleven oriënteert zich mondjesmaat op maatregelen. Er komen nog weinig tot geen telefoontjes aan bij werkgeversvereniging AWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij het COT, een instituut voor veiligheids- en crisismanagement komen nu de eerste vragen binnen. Toch is het volgens Marco Zannoni, directeur van het COT wel tijd om je te gaan voorbereiden als ondernemer.

'Bedrijven weten niet hoe infectieziektenbestrijding werkt', zegt Zannoni, 'Volg het advies van de overheid op en ga niet zelf experimenteren met maatregelen. Men weet het niet, maar men gaat langzaam aan what if-scenario's werken - daar hoort ook het ontvangen van klanten, reisadviezen bij', zegt Zannoni.

Geen mondkapjes meer in Milaan
Geen mondkapjes meer in Milaan (AFP Miguel Medina)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen