Gezondheid26 feb '20 18:02

Hoe ver zijn we met het coronavaccin?

Auteur: BNR Webredactie

Wereldwijd zijn wetenschappers en bedrijven druk bezig om een vaccin te vinden voor het coronavirus. En om medicijnen te ontwikkelen om de ziekte te bestrijden. Maar hoe dicht zijn we al bij dé oplossing?

Dossier | Lees hier alles over het coronavirus

Sinds gisteren zijn de eerste vaccins uit de VS beschikbaar om in de kliniek getest te worden, vertelt Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verwacht dat die vaccins snel op mensen kunnen worden uitgeprobeerd, waarbij natuurlijk nog wel moet worden gekeken of het werkt. Het gaat overigens wel om een type vaccins waarmee nog weinig ervaring is wat betreft mensen. Als het allemaal werkt, duurt het nog ruim een jaar voor het vaccin op de markt komt en beschikbaar is op grotere schaal.

Medicijnen

Wat betreft de medicijnen kan er worden teruggevallen op geneesmiddelen die als bestaan, zegt Huckriede, en waarvan al bewezen is dat ze veilig kunnen worden gebruikt. Het gaat om medicijnen die we voor andere virale infecties gebruiken, zoals voor HIV of malaria. De inzet van de medicijnen zal een stuk sneller gaan dan die van de vaccins.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen