Gezondheid2 mrt '20 19:25

Corona update | 29 februari en 1 maart

Auteur: BNR Webredactie

Ook in Nederland loopt het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus op. Het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem gaat op slot.

23:00 | Een vierde inwoner van Loon op Zand zou besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Het gaat om de broer van de man die als eerste Nederlander werd geveld. De broer moet twee weken thuis in quarantaine, afgezonderd van de rest van zijn gezin. Dat blijkt uit informatie die het Brabants Dagblad heeft verkregen. Het RIVM bevestigt het nieuws nog niet. Mocht de informatie kloppen, dan staat de teller nu op 11 besmettingen,

19:00 | Alle mensen die in contact zijn geweest met de door het nieuwe coronavirus besmette vrouw in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn in kaart gebracht. De besmette vrouw heeft in het ziekenhuis met tientallen mensen contact gehad, zei de voorzitter van de medische staf Robert Chabot.

16:55 | Verslaggever Kees Dorresteijn sprak na de persconferentie met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM:

16:50 | In verband met de sluiting van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en in verband met een besmetting met het nieuwe coronavirus in Coevorden geven de gemeente Gorinchem en die van Coevorden zondag een persconferentie. Die in Coevorden is om 17.00 op het gemeentehuis. In Gorinchem is de persconferentie om 18.00 uur.

16:30 | Het Louvre in Parijs is zondag niet opengegaan vanwege de dreiging van het nieuwe coronavirus. De ongeveer 300 personeelsleden stemden er zondagochtend unaniem voor om de deuren gesloten te houden. De bijeenkomst was belegd vanwege onrust onder het personeel. Bovendien had de Franse regering zaterdag een verbod uitgevaardigd voor indoorbijeenkomsten met meer dan 5000 mensen. Het personeel van het beroemde museum wil dat de leiding beschermende maatregelen neemt. Zo moet er glazen afscherming komen voor het personeel aan de kassa's.

16:15 | Ook na de opname van de met het nieuwe coronavirus besmette vrouw in het Rotterdamse Erasmus MC, is dit ziekenhuis veilig te bezoeken. Patiënten kunnen worden opgenomen en naasten kunnen gewoon op bezoek bij iemand die in het Erasmus MC is opgenomen, laat het medisch centrum weten

16:00 | Het RIVM adviseert mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben om thuis te blijven. Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië zijn geweest. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

15:43 | Het RIVM heeft ook bekend gemaakt dat bij drie nieuwe mensen het nieuwe corona-virus geconstateerd is:

Van de drie nieuwe patiënten weten we dat het gaat om een man uit Coevorden (Drenthe), een vrouw uit Tilburg en een vrouw die in het ziekenhuis lag in Gorinchem. De patiënten in Coevorden en Tilburg zitten in thuisisolatie. De derde nieuwe patiënt ligt nu in isolatie in het Rotterdamse Erasmus MC. Huisgenoten van deze mensen moeten hun sociale contacten beperken. Ze mogen niet werken en moeten zoveel mogelijk binnen blijven, aldus het RIVM.

15:40 | De maatregel volgt nadat er een vrouw een week ernstig ziek met zware luchtwegklachten in het ziekenhuis in Gorinchem heeft gelegen. Nadat ze was overgeplaatst naar het Rotterdamse Erasmus MC bleek ze besmet met het nieuwe coronavirus. De vrouw ligt in strikte isolatie in het Rotterdamse Erasmus MC. Het gaat om een vrouw van middelbare leeftijd.

Om in kaart te brengen in hoeverre de vrouw in Gorinchem de besmetting aan anderen heeft overgebracht, is een onmiddellijke opname- en bezoekersstop noodzakelijk, aldus Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het RIVM. Volgens hem moet worden uitgezocht wat de consequenties voor het personeel en andere patiënten zijn in het ziekenhuis. Ook het verzorgende personeel wordt onderzocht.

15:35 | Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gaat tijdelijk op slot. Dat meldde minister Bruno Bruins voor Medische Zorg tijdens een persconferentie van het RIVM. De opname- en bezoekersstop heeft te maken met het nieuwe corona-virus. Ook zijn er meer mensen in Nederland die het virus bij zich dragen. In totaal zijn het er nu tien.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is zondag aan het eind van de middag afgezet met rood-witte linten. Bij de hoofdingang staat een beveiliger die niemand anders dan personeel naar binnen doorlaat.

15:20 | Het RIVM houdt om 15.30 uur in Bilthoven een persconferentie 'met nieuws rondom COVID-19'meldt het instituut. Nadere mededelingen worden pas in deze bijeenkomst gedaan. Het aantal positieve tests van het coronavirus staat tot dusver op zeven.

11:00 | In België is een tweede geval van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Dit meldde het ministerie van Volksgezondheid zondag. In het land was het virus eerder al opgedoken, maar die patiënt is al genezen.

In het westelijk deel van Europa zijn alleen in Polen en Portugal nog geen gevallen van coronavirus-patiënten gemeld.

De vrouw heeft geen directe link met de eerste besmettingsgevallen, in Amsterdam en in Loon op Zand. Wel is ze vorige week in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. De man uit Loon op Zand was daar ook geweest, evenals de vrouw uit Amsterdam. Deze streek lijkt een belangrijke besmettingshaard van het nieuwe coronavirus te zijn.

22:00 | In de VS is een eerste dode door het coronavirus gemeld. KOMO News berichtte zaterdag dat een patiënt was bezweken in King County, in de staat Washington in het noordwesten van de VS.

Luxemburg heeft waarschijnlijk zijn eerste coronageval. Bij een man van in de veertig is bij een eerste test het virus vastgesteld. Een tweede test, die in Rotterdam wordt uitgevoerd, moet zekerheid geven, aldus de autoriteiten.

17:00 | Ook de dochter en de echtgenote van de patiënt uit Loon op Zand zijn besmet met het coronavirus. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. De 56-jarige man werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen. Donderdag werd bekend dat hij het eerste geval van besmetting is in ons land.

In Noord-Brabant worden 20 tot 25 mensen de komende twee weken onder controle gehouden door de GGD. Zij zijn in contact geweest met de man die als eerste het coronavirus heeft opgelopen. Intussen blijken ook familieleden van de inmiddels bekende patiënten het nieuwe coronavirus opgelopen te hebben.

16:00 | Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt via social media veel vragen en opmerkingen naar aanleiding van het coronavirus. Veel berichten gaan over hoe de situatie is van de personen in Nederland die besmet zijn met het virus. 'Het is heel begrijpelijk dat mensen vragen hebben, maar vanwege privacy-redenen doen wij daar geen mededelingen over', meldt een woordvoerder van het RIVM.

14:00 | Het aantal besmettingen met het coronavirus in de Duitse regio Heinsberg, vlak over de grens met Sittard, is zaterdag explosief gestegen. Volgens de Duitse omroep WDR is er tot nu toe bij zestig mensen het virus aangetroffen. Onder de besmette personen zijn ook vier kinderen van een kinderdagverblijf, maakte het regiobestuur bekend.

Vrijdag

20:00 | Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Houd voor meer nieuws de website en de app van BNR in de gaten.

19:45 | Het gezin van de vrouw en de partner zijn getest op het coronavirus. Daarvan is de uitslag nog niet bekend, vertelde burgemeester Halsema. Yvonne van Duijnhoven van de GGD geeft aan dat de gezinsleden wel klachten hebben, maar mild zijn van aard. Hetzelfde geldt voor de vrouw die positief heeft getest op het coronavirus.

AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema, burgemeester Erik Boog (Diemen), Yvonne van Duijnhoven (GGD) en Tijs van Lieshout (directeur Veiligheidsregio Amsterdam) tijdens een persconferentie over het coronavirus in Amsterdam.
AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema, burgemeester Erik Boog (Diemen), Yvonne van Duijnhoven (GGD) en Tijs van Lieshout (directeur Veiligheidsregio Amsterdam) tijdens een persconferentie over het coronavirus in Amsterdam. (ANP)

19:35 | Luister nu naar de persconferentie van Femke Halsema (voorzitter Veiligheidsregio Amsterdam en burgemeester Amsterdam), Erik Boog (burgemeester Diemen), Yvonne van Duijnhoven (GGD) en Tijs van Lieshout (directeur Veiligheidsregio Amsterdam). Luister en kijk er live naar op BNR.

19:30 | In Brabant worden 20 tot 25 mensen de komende twee weken onder controle gehouden door de GGD. Zij zijn in contact geweest met de man die als eerste het coronavirus heeft opgelopen. Deze mensen worden niet in quarantaine gehouden en mogen ook gewoon contact houden met andere mensen, legt een woordvoerder van GGD Hart voor Brabant uit tegenover BNR.

18:25 | Om 19:30 uur komt er een persconferentie, vanwege de besmetting van een vrouw. Zij ligt in Diemen in thuisisolatie. Femke Halsema (voorzitter Veiligheidsregio Amsterdam en burgemeester Amsterdam), Erik Boog (burgemeester Diemen), Yvonne van Duijnhoven (GGD) en Tijs van Lieshout (directeur Veiligheidsregio Amsterdam) een toelichting op de stand van zaken. Luister en kijk er live naar op BNR.

Reizigers op Schiphol dragen een mondkapje.
Reizigers op Schiphol dragen een mondkapje. (ANP SEM VAN DER WAL)

18:04 | In Italië is het dodenaantal door het coronavirus gestegen. Daar zijn vrijdag drie mensen overleden aan het virus. Het dodental ligt daardoor op 21 in Italië. Ook het aantal besmettingen is in Italië fors toegenomen, dat ging van 650 op donderdag naar 821 besmettingen op vrijdag.

18:00 | Ook de Amsterdamse beurs blijft niet buiten schot door het coronavirus. Die is vrijdag met een fors verlies gesloten. Daardoor is er sinds maandag al 13 procent van de AEX-index kwijt. Het is de slechtste week sinds oktober 2008 voor de beurs. Zorgen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus hielden de overhand, wat ook op beurzen elders in Europa voor zware verliezen zorgde. Luister zo om 18:30 uur naar Beurswatch om meer te horen over het effect van het coronavirus op de beurzen wereldwijd.

17:30 | In Diemen, de plaats waar een vrouw met het coronavirus in isolatie zit, is wat onrust ontstaan. Eén vestiging van kinderopvang CompaNanny heeft besloten om twee weken dicht te gaan in verband met het virus. Een kind van de vrouw met het virus zit bij die kinderopvang. Eerder had een lokale omroep al gemeld dat bij meerdere scholen, ouders hun kinderen hadden opgehaald uit voorzorg.

17:15 | De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het wereldwijde risico van het coronavirus verhoogd. De WHO had het risico al op 'hoog' staan, maar dat is vandaag verhoogd naar 'zeer hoog', meldt Tedros, de directeur-generaal van de WHO.

16:36 | Nu het coronavirus ook in Nederland terecht is gekomen, zijn de zorgen bij bedrijven ook groter geworden. Steeds meer bedrijven vragen werktijdverkorting aan voor hun personeel, omdat er minder werk is door het coronavirus. Het aantal aanvragen steeg naar 150, volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bedrijven kunnen gebruik maken van de arbeidstijdverkorting wanneer zij in de komende twee tot 24 weken minimaal 20% van hun werk verliezen.

14:58 | Aan het eind van de dag verwacht de Amsterdamse GGD de uitslag van het contactonderzoek te hebben, dat gedaan is vanwege de corona-besmetting van een vrouw. Zij zit in thuisisolatie in Diemen.

14:45 | Zes Limburgers worden door de GGD extra in de gaten gehouden vanwege het coronavirus. Zij waren 15 februari aanwezig bij een carnavalsbijeenkomst in het Duitse Langbroich, waar ook veertien Duitsers waren die het coronavirus hadden. Eén van de zes Limburgers had contact met één van de zieken, volgens de GGD.

14:30 | De GGD vraagt aan grensgemeentes in Zuid-Limburg om alle evenementen van dit weekend af te lassen vanwege het coronavirus. Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm. Het gaat om de gemeentes Sittard-Geleen, Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade. Net over de grens bij Duitsland zijn al tientallen mensen besmet met het virus. Ook zitten honderden mensen daar in quarantaine, omdat zij mogelijk contact hebben gehad met mensen die het coronavirus hebben opgelopen.

14:25 | Het coronavirus is nu ook fataal gebleken voor een Brit. De man was aan boord van het cruiseschip Diamond Princess, waar hij het virus heeft opgelopen.

14:15 | De GGD gaat er niet vanuit dat de man tijdens het carnaval andere mensen heeft besmet. 'Tijdens het carnaval had hij geen klachten die aan het coronavirus gelinkt zijn. Hij was dus niet besmettelijk', zegt Ariene Rietveld, van GGD Hart voor Brabant tegen BNR-verslaggever Thomas van Groningen.

14:00 | In de Duitse stad Mönchengladbach zijn 35 mensen in quarantaine geplaatst, nadat zij contact hebben gehad met een arts die het coronavirus heeft. Vijftien van de 35 mensen zijn patiënten. De andere twintig mensen die in quarantaine zijn geplaatst, zijn collega's van de arts.

13:42 | Op sociale media gaat een bericht rond dat de vrouw die in Diemen in thuisisolatie zit vanwege het coronavirus, een medewerker van het Amsterdams UMC is. Dat staat in een interne mail van het ziekenhuis. Daarin staat dat de vrouw geen patiëntgebonden werkzaamheden doet.

( ANP)

13:03 | Bij het contactonderzoek van de GGD is gebleken dat de Brabantse man met het coronavirus met tientallen mensen in contact is geweest. Hij zou toen ook al besmettelijk zijn. De GGD neemt bij die mensen een test af als zij ziekteverschijnselen vertonen.

Theo Weterings, burgemeester van Tilburg.
Theo Weterings, burgemeester van Tilburg. ( ANP)

12:50 | De patiënt in Loon op Zand was tijdens het vieren van carnaval niet besmettelijk, volgens Theo Weterings, de burgemeester van de gemeente Tilburg. 'De situatie van de patiënt is goed, er wordt al gedacht aan de mogelijkheid om de man uit het ziekenhuis te ontslaan. Dan zal hij in daarna in thuisisolatie komen', aldus de burgemeester.

12:45 | In Tilburg is de persconferentie begonnen. Volg het hier live.

Waarom zit de vrouw in Diemen in thuisisolatie?

12:43 | Terwijl de man in Tilburg, die als eerste Nederlander het coronavirus heeft opgelopen, in het ziekenhuis is opgenomen, zit de vrouw in Diemen in thuisisolatie. Dat verschil verklaart Harold Wiegel van het RIVM. 'Dat heeft te maken met dat de ziekteverschijnselen kunnen variëren. De klachten kunnen relatief mild verlopen met hoesten en verhoging tot in het ergste geval een longontsteking waar iemand aan de beademing moet. Bij de tweede patiënt is het zodanig dat ze gewoon thuis kan zitten', volgens Wiegel.

12:30 | In Tilburg begint zo een persconferentie over het coronavirus. De burgemeester van Tilburg geeft een persconferentie samen met de GGD en het ziekenhuis waar de man in ligt, die als eerste Nederlander het coronavirus heeft opgelopen. Volg het hier live.

12:27 | De Amsterdamse vrouw die in Diemen in isolatie zit vanwege het coronavirus, kreeg twee dagen na terugkomst uit Lombardije de eerste ziekteverschijnselen. De vrouw zat tussen 20 en 23 februari in Lombardije, volgens Aura Timen van het RIVM.

12:05 | Volgens minister Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), is de vrouw, die uit Amsterdam komt maar in Diemen verblijft, in Lombardije geweest, maar heeft zij geen contact gehad met de man uit Tilburg. De minister zegt zich te kunnen voorstellen dat dit opnieuw tot zorg leidt. Tegen politiek verslaggever Laurens Boven zegt de minister 'er bovenop te zitten' met het RIVM en de GGD. In beide gevallen loopt het contactonderzoek, Bruins verwacht in de loop van vandaag uitslag van het contactonderzoek in Tilburg te hebben. 'Je kunt geen maatregelen uitsluiten', zegt Bruins. De huidige maatregelen zijn gericht op het in isolatie brengen van de patiënt. De minister zegt dat de scholen en het sociale leven gewoon door moet gaan, hamsteren lijkt hem geen goed idee.

11:40 | In BNR Ask me Anything zit nu Eric van Gorp, viroloog van het Erasmus MC, om jouw vragen te beantwoorden over het coronavirus. App jouw vragen naar 06-13523903, of bel 020-4680000. Volg de uitzending hier.

11:35 | De Rijksoverheid gaat in de loop van de dag een crisisnummer openen (0800-1351). Ook voor bezorgde mensen die vragen hebben over het coronavirus is het telefoonnummer bedoeld.

11:20 | Afgelopen nacht werd bij de vrouw uit Amsterdam het coronavirus ontedekt. Na laboratoriumonderzoek in het AmsterdamUMC werd het resultaat in het laboratorium van het RIVM bevestigd.

11:13 | De jaarlijkse autosalon van Genève is geannuleerd in verband met de verspreiding van het nieuwe corona-virus. De Geneva International Motor show zou volgende week de deuren openen.

11:10 | Het RIVM heeft een tweede geval van het coronavirus in Nederland gevonden. Een vrouw uit Amsterdam die recent in Lombardije is geweest heeft het virus opgelopen. De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen. De GGD gaat een contactonderzoek doen, om te achterhalen of mensen uit de omgeving van de vrouw ook het virus hebben opgelopen.

11:00 | Heb je vragen over het coronavirus? Stel nu je vragen in Ask me Anything. Eric van Gorp, viroloog van het Erasmus MC, Sjaak de Gouw landelijke portefeuillehouder infectiebestrijding van de GGD beantwoorden jouw vragen. Jörgen Raymann stelt jouw vragen aan experts. App ze naar 06-13523903, of bel 020-4680000.

Man uit Brabant getroffen door coronavirus

Twee bronnen bevestigden onafhankelijk van elkaar aan BNR-verslaggever Thomas van Groningen dat de man in verschillende carnavalssteden is gesignaleerd. De man reisde veel door Europa. In het kader van zijn bedrijf in de kledingindustrie was hij afgelopen maand nog in Noord-Italië. Gisteren werd de man uit Loon op Zand opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg, vandaag werd het nieuws naar buiten gebracht.

'Sluiten scholen niet zinnig'

De grote vraag nu is of de man anderen heeft besmet tijdens het carnaval. Viroloog Ab Osterhaus zegt niet precies te weten wanneer hij ziek geworden is. 'We weten ongeveer wat de incubatietijd is. Die twee gegevens samen moeten meebepalen of hij contact heeft gehad met andere mensen terwijl hij ziek was. Dat is de belangrijke vraag op dit moment'. Volgens Osterhaus is het nog te vroeg om iets te zeggen wat de maatregelen zijn, alles hangt af van de uitkomsten van het contactonderzoek. Het sluiten van scholen in zijn algemeenheid vindt Osterhaus 'niet zo gek veel zin' hebben. De infectie komt niet of nauwelijks bij kinderen voor, 'het is heel anders bij influenza of griep, daarvan weten we dat kinderen de belangrijkste verspreiders zijn'.

Bronnencontactonderzoek

Belangrijk is nu te kijken hoeveel mensen nu mogelijk besmet zijn. Bij een contactonderzoek wordt de persoon zelf gevraagd met wie hij contact heeft gehad, vervolgens wordt gekeken hoe intensief dat contact was, daarna of die mensen ziekteverschijnselen ontwikkelen. Verslaggever Thomas van Groningen sprak met familie van de man en met mensen uit de omgeving. Daaruit kwam het beeld naar voren van iemand die toch wel carnaval heeft gevierd op minstens twee plekken: hij was bij een optocht in Loon op Zand en in een drukke straat in Tilburg.

Veel vragen in Tilburg

Volgens Van Groningen leven er vooral vele vragen onder de Tilburgse bevolking. Is het ziekenhuis bijvoorbeeld nog wel open? Het ziekenhuis zegt dat het gewoon open is, dat het veilig is en dat de man direct in quarantaine is opgenomen. 'Voor veel mensen is het ook onduidelijk wat ze moeten doen wanneer ze in contact met deze man waren. Het leeft heel erg. Die informatie is er eigenlijk niet'. zegt Van Groningen. Om 08.30 is er crisisoverleg tussen gemeente, ziekenhuis, ministerie RIVM. Ook is het wachten op de uitslag van een aantal tests.

Bronnencontactonderzoek is routine voor GGD

De GGD is druk bezig met het contactonderzoek. Volgens landelijk portefeuillehouder infectiebestrijding GGD Sjaak de Gouw gaat het om de intensieve contacten vanaf de eerste ziektedag: 'Vanaf het moment dat hij hoest, is hij besmettelijk', zegt De Gouw, 'Als hij carnaval gevierd heeft zonder hoest, dan is geen reden om die contacten na te gaan'. Volgens De Gouw wordt vandaag bekend om hoeveel contacten het gaat. Voor die mensen gelden vier adviezen: blijf alert op luchtwegklachten, heb elke dag contact met de GGD, meet elke dag de temperatuur en ga niet naar het buitenland.

'Dit is waar we op hebben zitten wachten, we doen wat we hebben afgesproken'

Testen heeft volgens De Gouw geen zin: 'De test die er is bepaalt hoeveel virussen iemand heeft, als iemand één of twee dagen besmet is, is de hoeveelheid virussen in het lichaam te beperkt.' De Gouw zegt dat alles volgens de draaiboeken verloopt en dat zijn dienst jaarlijks vijftien keer een bronnencontactonderzoek uitvoert, met name bij TBC. Zijn contacten niet goed in beeld te brengen, dan laat de GGD via algemene media weten waar iemand geweest is. desgevraagd zegt De Gouw alles onder controle te hebben: 'Dit is waar we weken op hebben zitten wachten, we doen wat we hebben afgesproken'.

'Carnaval is complexe context'

Het hoofd van het Landelijke Coördinatiecentrum Infectieziektebestrijding van het RIVM Aura Timen het carnaval vieren 'een complexe context'. 'Op welk moment de man klachten kreeg is belangrijk om te weten of het carnaval vieren een probleem oplevert'. Volgens Timen brengt de GGD nu het sociale leven en de omgeving van de man in kaart, maar benadrukt het belang dat de GGD de tijd heeft om een en ander uit te zoeken: 'We moeten goed afwachten tot de GGD met meer informatie komt'. Net als Ab Osterhaus denkt Timen niet dat het sluiten van scholen zinnig is: 'Tot nu toe is niet gebleken dat scholen plekken zijn waar besmettingen plaatsvinden, kinderen lijken weinig last te krijgen van het virus'.

Luister ook | Besmette man vierde op verschillende plekken carnaval

Dossier | Coronavirus

Luister ook | Nuchterheid overheerst bij grensgevallen corona

Op dit moment zoekt de GGD uit welke personen in contact zijn geweest met de patiënt, een zogenaamd contactonderzoek, zegt Aura Timen van het RIVM. 'Ik verwacht dat we morgen in de loop van de dag meer te weten komen. Het is wel heel secuur werk, de GGD-medewerkers moeten of met de patiënt praten of met familieleden met wie hij in contact is geweest. Dat is heel uitgebreid speurwerk en dat moet heel secuur gedaan worden.'

Standaardprotocol

Viroloog Ab Osterhaus bevestigt tegenover BNR dat het standaardprotocol in werking treedt, waarbij de belangrijkste vraag is wáár de man besmet is geraakt en met wie hij in contact is geweest. 'Die mensen worden in quarantaine geplaatst en dan wordt verder gekeken of er nieuwe gevallen komen. Of dit geval leidt tot meerdere gevallen, hangt een beetje af van de efficiëntie waarmee het bronnen- en contactonderzoek kan worden gedaan. Nieuwe gevallen hoeven niet per se van dit geval afkomstig te zijn.'

11.00 | Bij een vrouw is als tweede in Nederland het nieuwe coronavirus vastgesteld. Ze heeft geen link met de eerste patiënt, uit het Brabantse Loon op Zand. De tweede patiënt was vorige week in het Italiaanse Lombardije, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen.

10.40 | Besmetting coronavirus in Duitse Herzogenrath vlakbij Kerkrade

10.15 | De hulpdiensten in Tilburg hebben vrijdagochtend de paraatheid verhoogd. Dat gebeurde in verband met het nieuwe coronavirus.

De woordvoerder van de Tilburgse ziekenhuizen zei dat de hulpdiensten GRIP 2 hebben afgekondigd. Dat is een extra alarmering waarbij de hulpverlening tussen verschillende instanties beter wordt gecoördineerd. De woordvoering rond het coronavirus gaat volgens de ziekenhuisvoorlichter naar de gemeente Tilburg.

Nestlé Nederland kondigt maatregelen aan om zijn personeel te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Zo stelt de voedingsmiddelenproducent zakelijke tripjes uit, of laat bijeenkomsten via andere communicatiemiddelen plaatsvinden. Medewerkers die in gebieden zijn geweest waar het virus reeds is geconstateerd, werken minimaal twee weken vanuit huis.

09.20 | De president van Mongolië, Battulga Khaltmaa, en andere regeringsfunctionarissen zijn na terugkeer van een reis naar China voor veertien dagen in quarantaine geplaatst. Dat meldde het staatsmedium Montsame.

Hij is het eerste staatshoofd dat China bezocht sinds het land speciale maatregelen heeft genomen om de uitbraak van het nieuwe coronavirus in januari te beteugelen. Hij arriveerde donderdag in Peking met minister van Buitenlandse Zaken Tsogtbaatar Damdin en andere hoge regeringsfunctionarissen. Battulga Khaltmaa had er een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang.

09.15 | De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw flink lager geopend. Ook de andere Europese beurzen zakten verder weg na de koersval een dag eerder. De uitverkoop op de wereldwijde beurzen hield aan door de vrees voor de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus en de zorgen over de economische impact van de virusuitbraak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde enkele minuten na de openingsbel 3,7 procent in het rood op 539,52 punten. Het is de zevende verliesbeurt op rij. De hoofdindex stevent af op een weekverlies van ruim 12 procent en beweegt rond het laagste niveau sinds augustus 2019. De MidKap raakte 4,1 procent kwijt op 835,16 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kelderden tot 3,5 procent. De hoofdindex in Milaan zakte 3 procent.

09.00 | In Nieuw-Zeeland is een eerste geval van het nieuwe coronavirus bevestigd. Het is een persoon van in de 60 die eerder in Iran was, zei het ministerie van Volksgezondheid vrijdag.

De patiënt wordt behandeld in een ziekenhuis in Auckland. Het is onduidelijk of het om een man of vrouw gaat.

08.50 | De luchtvaartsector wordt hard geraakt door de problemen rondom het nieuwe coronavirus. Kwam eerder Air France-KLM met een winstwaarschuwing voor het lopende kwartaal, nu waarschuwen ook easyJet en British Airways-moeder IAG, en Finnair voor negatieve gevolgen.

De Britse prijsvechter easyJet, een van de grootste gebruikers van Schiphol, kampt met een dalende vraag naar vliegreizen naar Noord-Italië. Ook op andere routes is de reisdrift van consumenten minder. Daardoor zal het bedrijf een aantal vluchten uit het schema schrappen. Volgens de onderneming is nog niet te zeggen wat de impact van het virus op de financiële prestaties zal zijn.

IAG, dat ook het bedrijf achter onder meer Iberia en Aer Lingus is, waarschuwde voor de financiële gevolgen dit jaar. Eerder werden vluchten naar China geschrapt. Daar komen nu annuleringen van vluchten naar Italië bij. Over de impact op de resultaten liet IAG zich niet uit. Het Finse Finnair verlaagde zijn verwachtingen en ziet zich genoodzaakt in de kosten te snijden.

Air France-KLM zei bij de publicatie van de jaarcijfers dat de problemen rond het virus een hap uit de operationele winst in het eerste kwartaal van dit jaar zouden nemen van 150 miljoen tot 200 miljoen euro. Ook bij KLM wordt bezuinigd.

06.50 | Voor het eerst is in Wit-Rusland bij iemand het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Russische persbureau TASS vrijdag op basis van uitspraken van het Wit-Russische ministerie van Gezondheid.

Het longvirus is volgens TASS donderdag vastgesteld bij een Iraanse student die in Wit-Rusland verblijft.

Het aantal gevallen van het nieuwe coronavirus in Zuid-Korea is boven de 2000 uitgekomen. Vrijdag kwamen er 256 nieuwe gevallen bij. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. In het land zijn dertien mensen overleden door het virus.

Het aantal nieuwe gevallen stijgt snel in het Oost-Aziatische land. De eerste besmetting werd op 20 januari gemeld en twee dagen geleden kwam het aantal besmettingen boven de duizend. In Zuid-Korea wordt nu enorm streng getest, waardoor meer gevallen aan het licht komen. Daegu is de zwaarst getroffen regio, daar zijn 1314 mensen besmet.

De overheid adviseert mensen om sociaal contact te beperken en massale bijeenkomsten komend weekend te vermijden. 52 landen hebben beperkingen ingesteld voor mensen die vanuit Zuid-Korea reizen, waaronder IJsland en Kroatië.

05.30 | Een eerste besmettingsgeval van het nieuwe coronavirus is vastgesteld in Litouwen. Dat bevestigt de regering van het land vrijdag.

Het gaat om een vrouw die deze week terugkeerde van een bezoek aan de Noord-Italiaanse stad Verona. In die regio vond onlangs een uitbraak van het virus plaats.

05.00 | Disneyland Tokio gaat vanaf zaterdag twee weken dicht om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat maakte het bedrijf achter het attractiepark vrijdag bekend.

Disneyland Tokio trekt jaarlijks meer dan dertig miljoen bezoekers en is een van de populairste bestemming voor toeristen die Tokio bezoeken.

03.30 | Voor het eerst is in Nigeria een besmetting van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Nigeriaanse ministerie van Gezondheid vrijdag.

De patiënt komt uit de staat Lagos, waar ook de gelijknamige miljoenenstad ligt. Het is de eerste keer dat het longvirus bij iemand in sub-Sahara-Afrika is ontdekt.

Op het Afrikaanse continent is het coronavirus behalve in Nigeria ook al in Egypte en Algerije opgedoken.

02.30 | De autoriteiten in China melden vrijdag dat er in een dag tijd 327 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus zijn vastgesteld. Dat is het laagste aantal nieuwe infecties in ruim een maand tijd.

Het longvirus eiste in 24 uur tijd 29 levens. Bijna alle sterfgevallen vonden plaats in Hubei, de centraal-Chinese provincie waar het virus voor het eerst opdook. Twee van de 29 doden vielen in Beijing


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen