Gezondheid4 mrt '20 15:36Aangepast op 28 jun '22 10:33

Corona Updates | Weer 15 nieuwe gevallen, totaal nu 38

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn weer 15 nieuwe besmettingen met het coronavirus, waarmee het totaal in Nederland nu op 38 komt, meldt het RIVM.

Deze live updates worden niet meer geactualiseerd, ga voor de meest recente ontwikkelingen naar onze nieuwe live updates

Het aantal bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland is gestegen tot 38. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn dinsdag 15 nieuwe gevallen gemeld. Van deze mensen liggen er 4 in ziekenhuizen, 10 mensen zijn thuis in quarantaine. Een patiënt was op doorreis in Nederland en is naar een opvanglocatie gebracht.

18:20 | Aantal doden in Italië door corona stijgt van 79 naar 107. Dat meldt ANP op basis van berichten van het Italiaanse persbureau ANSA.

16:05 | Bloedbank Sanquin besluit dat mensen die in Noord-Italie zijn geweest, voorlopig geen bloed meer moeten doneren. Het besluit komt in navolging op wat vanuit het ECDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, is geadviseerd. 'Voor de ondubbelzinnige zekerheid worden alle donors die in Noord-Italië zijn geweest uit te stellen van bloeddonatie voor twee weken', zegt Merlijn van Hasselt van Sanquin. De verwachting is dat COVID-19, net als alle andere coronavirussen zoals MERS en SARS, niet overdraagbaar is via bloed. 'Maar het is een nieuw virus dus je kan dat nog niet met zekerheid vaststellen. Daarom is de extra maatregel uitgeschreven', zegt Van Hasselt.

14:15 | Italiaanse scholen en universiteiten gaan dicht in het hele land tot ten minste midden maart om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat is een van de noodmaatregelen die de Italiaanse regering aankondigt. Dat meldt VRT op basis van een bericht van het Italiaanse persagentschap ANSA. De Italiaanse minister van Onderwijs Lucia Azzolina ontkent in reactie op de berichten van ANSA dat die beslissing al door de regering is genomen en zegt dat de regering in de komende uren definitief zal besluiten.

Italiaans premier Giuseppe Conte
Italiaans premier Giuseppe Conte (EPA Angelo Carconi)

10:35 | Reizen naar Italië wordt streng afgeraden, in het Amsterdamse OLVG zijn twee poliklinieken gesloten vanwege een medewerker die besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus. De medewerker, die met lichte symptomen thuis in quarantaine zit, was op vakantie geweest in Noord-Italië en heeft daarna vier dagen in het ziekenhuis gewerkt.

Lees ook | COVID-19 vastgesteld bij medewerker OLVG

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Noord-Italië aangepast. Mensen wordt aangeraden alleen naar het gebied af te reizen als het strikt noodzakelijk is. Volg hieronder de updates rond het coronavirus, die we door de dag verversen.

07:15 | Reizigers die al een reis hebben geboekt naar Noord-Italië kunnen niet zonder meer kosteloos annuleren, zegt Frank Oostdam, voorzitter van Reisbrancheorganisatie ANVR. Een draaiboek van de reisbranche is er niet, erkent hij, maar regels zijn er wel degelijk. 'Dit is een volstrekt unieke situatie. We zijn heel goed in staat om een 'normale' capaciteit te handelen. Een van de regels is: bij code oranje moet een reisorganisatie het advies van BuZa zeer zwaar meewegen.'

Behandelkamer in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG)
Behandelkamer in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) (ANP / Koen van Weel)

06:10 | De Wereldbank heeft 12 miljard dollar vrijgemaakt voor bestrijding van het virus én het beperken van de economische gevolgen. Het geld zal vooral naar ontwikkelingslanden gaan die zelf amper iets tot hun beschikking hebben. In Italië wil het nog niet echt vlotten met de bestrijding van het virus: al meer dan 2.500 mensen zijn besmet, 79 mensen zijn overleden. Reisadvies: ga alleen naar Noord-Italië als het echt niet anders kan.

Een man in Noord-Brabant heeft zich gisteren mét griepverschijnselen gemeld bij het ziekenhuis in Den Bosch. Een test pakte negatief uit, maar na een tweede test concludeerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis bleek de man toch het coronavirus te hebben. De huidige stand van zaken: 23 besmettingen in Nederland, wereldwijd tegen de 90.000. Intussen zijn drieduizend mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

23:00 | De 900 leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat maken hun skivakantie in Noord-Italië gewoon af. En dat terwijl het reisadvies is aangescherpt vanwege de vele coronagevallen daar. Vindicat zegt bij RTV Noord dat ze de situatie op hun vakantieadres goed in de gaten houden en dat er nog geen reden is voor actie.

22:30 | Een 69-jarige man in de Spaanse regio Valencia is overleden aan het coronavirus. Het is de eerste dode in het land nadat het virus er was uitgebroken, meldt een lokale gezondheidsfunctionaris. Tests toonden aan dat de man, die al op 13 februari overleed, slachtoffer is van het nieuwe coronavirus. Iran heeft tijdelijk 54.000 gevangenen vrijgelaten in een poging de verspreiding van het coronavirus in de overvolle gevangenissen tegen te gaan.

18:00 | Nederlanders boeken door de wereldwijde corona-uitbraak een stuk minder reizen dan vorig jaar rond deze tijd, zegt reisbrancheorganisatie ANVR. Vorige week was dat al te zien bij verre reizen, deze week blijkt ook een afname van het aantal reizen binnen Europa.

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn zes nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. In totaal zijn er nu 24 zieken. Om 16.30 uur start de technische briefing over de ontwikkelingen van het coronavirus.

16:40 | Mark Rutte verscheen op het ministerie van Justitie voor een horde parlementaire journalisten, om via hen 'het volk toe te spreken'. Rutte zou Rutte niet zijn als hij een groot probleem niet vakkundig in kleine, hapklare brokjes zou hakken, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. We zijn volgens Rutte in de fase van het indammen beland en hij raadt aan om vooral 'de media in de gaten te houden'. 'Het zijn van die kleine signalen waarmee hij wil laten zien dat hij de baas is en de regie heeft.'

16:30 | Het kabinet is voor het eerst bij elkaar gekomen voor een spoedberaad. Na die vergadering maakte premier Rutte bekend dat wordt gewerkt aan een geheim noodscenario, voor als de corona-uitbraak in Nederland groter wordt dan die nu is. Inmiddels is in de Groen van Prinsterenzaal een briefing begonnen over het coronavirus, die hier live te volgen is.

16:10 | De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente met 0,5 procentpunt verlaagd vanwege de gevolgen van het nieuwe coronavirus. De beslissing voor de noodmaatregel van de koepel van Amerikaanse centrale banken werd unaniem genomen. De Fed houdt de situatie rond de uitbraak nauwlettend in de gaten.

13:45 | Het kabinet blijft zich voorlopig richten op het indammen van het coronavirus. Mocht het virus toch fors verder om zich heen grijpen, dan liggen er maatregelen klaar voor een volgende stap, zegt premier Mark Rutte na crisisberaad met betrokken ministers. Daarvoor worden nu voorbereidingen getroffen. Nederland telt inmiddels 24 mensen die met het virus zijn besmet. Dat kan de komende uren en dagen verder oplopen, zegt Rutte. Als de aantallen sterk groeien, kan een volgende fase aanbreken.

12:30 | Hotels ontvangen gasten van over de hele wereld. Dus als ze ergens rekening moeten houden met de verspreiding van het coronavirus, dan is het daar. Maar gastvrij willen ze ook zijn, en dat gaat niet altijd lekker samen. Verslaggever Hugo Reitsma was in het Postillion Hotel in Amsterdam, waar het personeel op de hoogte wordt gebracht van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Ziekenhuizen moeten zich van minister Bruins voorbereiden op de komst van meer patiënten en moeten hun personeelsbestand uitbreiden. Daarbij wordt gedacht aan het inschakelen van privé-klinieken en faciliteiten van Defensie zoals kazernes of verpleegtenten. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk neemt geen nieuwe patiënten meer aan op de Intensive Care.

De maatregel wordt genomen nadat een patiënt één keer positief getest is op het coronavirus. Een tweede test moet definitief uitwijzen of de patiënt besmet is. Eerder namen het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem al dezelfde maatregel.

Goed nieuws uit China

China meldt intussen 125 nieuwe besmettingen - het laagste aantal sinds januari, toen de Chinese overheid begon te tellen. In New York liet de Chinese ambassadeur weten dat China misschien wel in de lente de overwinning op het virus kan melden.

Mondkapjes gewilde objecten

In Nederland is sprake van een ware run op mondkapjes en desinfecterende middelen: mondkapjes zijn nu al nergens meer te krijgen, en bij artsen en in ziekenhuizen worden ze gestolen. Minister Bruins gaat daarom ook kijken naar de voorraad beschermingsmiddelen voor zorgprofessionals. Volgens Elise Merlijn, bestuurder Zorg & Welzijn van vakbond FNV, ligt de voorraad in de meeste ziekenhuizen achter slot en grendel en worden zelfs tassencontroles uitgevoerd.

Mede-oprichter van online supermarkt Picnic, Michiel Muller, merkt op dat er opvallend veel handgel, bruine bonen en witte bonen op tomatensaus wordt ingeslagen.

Luister ook | Extra drukte bij Picnic door coronavirus

Exterieur van het Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis was eerste gesloten, maar is nu deels weer open
Exterieur van het Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis was eerste gesloten, maar is nu deels weer open ( ANP Robin Utrecht)

11.00 | De Franse autoriteiten hebben ongeveer 120 scholen gesloten vanwege het nieuwe coronavirus. Minister Jean-Michel Blanquer (Onderwijs) zegt dat de komende dagen 'vergelijkbare maatregelen' kunnen volgen.

Onder meer basisscholen en middelbare scholen in het departement Oise, ten noorden van Parijs zijn dicht. Dat treft zo'n 35.000 leerlingen, zegt de minister. Ook kregen 9000 scholieren in het departement Morbihan het verzoek thuis te blijven.

In Frankrijk zijn tot dusver 191 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Zeker drie patiënten zijn overleden. De autoriteiten hebben onder meer schoolreisjes naar het buitenland verboden en ook bijeenkomsten met meer dan 5000 mensen in zalen of andere ruimtes in de ban gedaan.

10.30 | In buurlanden van Nederland zijn weer nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om 31 nieuwe gevallen in Duitsland en 5 in België, melden de autoriteiten in die landen.

Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van de RIVM, meldt dinsdag dat in Duitsland zeker 188 mensen zijn besmet. Dat waren er maandag nog 157. Vooral in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn veel gevallen gemeld.

In België is tot dusver melding gemaakt van dertien besmettingen. De vijf nieuwe patiënten waren vorige week in het noorden van Italië, waar veel ziektegevallen zijn gemeld. Zij hebben symptomen als koorts, verkoudheid en hoest, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

10.25 | In Oekraïne is voor het eerst iemand besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Het gaat volgens de autoriteiten om een man die in Italië is geweest . Hij ligt sinds zaterdag in het ziekenhuis.

In Italië stierven al 52 mensen aan de gevolgen van het virus. Meer dan 2000 mensen raakten daar besmet. Onduidelijk is waar de Oekraïense man precies in Italië is geweest. Vooral het noorden van dat land is getroffen.

08.45 | De Zuid-Koreaanse president heeft 'de oorlog' verklaard aan het nieuwe coronavirus, dat in zijn land snel om zich heen grijpt. De Zuid-Koreaanse autoriteiten zeggen dat inmiddels bij ruim 4.800 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. Zeker 28 patiënten zijn overleden.

Zuid-Korea heeft na China het hoogste aantal besmettingen gemeld. Vooral de miljoenenstad Daegu is zwaar getroffen. 'De crisis in Daegu en de provincie Gyeongsangbuk-do heeft een hoogtepunt bereikt', zei president Moon Jae-in tegen zijn ministers, die beschermende mondmaskers droegen.

08.20 | De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, moet met een flinke renteverlaging komen vanwege de negatieve economische impact van het nieuwe coronavirus en de afzwakkende wereldeconomie. Dat schreef de Amerikaanse president Donald Trump in een tweet in een reactie op een renteverlaging door de Australische centrale bank.

07.25 | De Australische centrale bank heeft de rente verlaagd om zo de negatieve economische impact van het nieuwe coronavirus te verzachten. Daarmee neemt de Reserve Bank of Australia (RBA) het voortouw onder centrale banken in de wereld met monetaire actie tegen de schadelijke effecten van het virus op de economie.

Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omlaag naar 0,50 procent, het laagste niveau ooit. De RBA gaf aan klaar te staan met meer rentestappen. In een verklaring zei centralebankgouverneur Philip Lowe dat het coronavirus een aanzienlijke impact heeft op de Australische economie en dat nog moeilijk is in te schatten wat de gevolgen op de langere termijn zullen zijn.

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een tijdelijke opnamestop ingesteld voor de afdeling intensive care. De maatregel wordt genomen nadat een eerste test bij een patiënt op de intensive care op het nieuwe coronavirus positief was gebleken.

De patiënt werd 28 februari opgenomen in het Rode Kruis Ziekenhuis en verblijft daar nog steeds. Vrijdag bij de opname was er volgens het ziekenhuis geen aanleiding de patiënt te testen. Gezien het ziekteverloop werd dat maandag alsnog gedaan.

05.20 | Het kabinet komt voor het eerst in crisissamenstelling bijeen om over de verspreiding van het nieuwe coronavirus te spreken. De bijeenkomst van de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) vindt plaats op het ministerie van Justitie en Veiligheid, aan het einde van de ochtend. Het is niet uitgesloten dat het overleg tot nieuwe maatregelen leidt.

Qua status heeft de commissie iets weg van een ministerraad. De aanwezige bewindslieden beslissen bij meerderheid van stemmen over eventuele te nemen maatregelen. Van vrijwel alle ministeries schuiven één of meerdere ministers aan, onder wie premier Mark Rutte en minister voor Medische Zorg Bruno Bruins.

Ook de politie, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn aanwezig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen