Gezondheid5 mrt '20 18:00Aangepast op 23 jun '20 15:24

Updates coronavirus | Aantal besmettingen opgelopen tot 82

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal mensen dat in Nederland is besmet met het nieuwe coronavirus is opgelopen tot 82. Dat meldt minister Bruno Bruins tijdens een debat in de Tweede Kamer. De forse stijging is mogelijk mede het gevolg van een inhaalslag, zegt Bruins op gezag van het RIVM.

23:00 | In Italië is het dodental als gevolg van het coronavirus gestegen van 107 naar 148, terwijl het aantal besmettingen steeg naar bijna vierduizend. In het Verenigd Koninkrijk is nu ook iemand overleden aan het virus. Het gaat om een oudere patiënt die ook andere medische problemen had. Er zijn nu 115 mensen besmet met het virus, voor zover bekend.

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt dat sommige landen het coronavirus niet serieus genoeg nemen. Volgens hem kan de epidemie alleen worden ingeperkt en beheerst door een gecoördineerde reactie van alle regeringen in de wereld. 'Dit is niet het moment om op te geven', zei hij. 'Dit is het moment om alles uit de kast te halen.' Drie stafleden van Ajax moeten de komende twee weken verplicht thuisblijven, onder wie assistent coach Cristian Poulsen. Zij waren aanwezig op een verjaardag waar iemand was die woensdag positief testte op het coronavirus.

17:00 | Tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer kreeg de minister een briefje met de informatie. Volgens politiek verslaggever Laurens Boven zit de Tweede Kamer bovenop de informatievoorziening. 'Ze zijn echt aan het jagen op informatie in dit dossier. Sommige Kamerleden willen zelfs zendtijd van de Publieke Omroep eisen om berichten over het coronavirus te zenden.'

14:45 | Volgens Harald Wygchel van het RIVM is met deze stijging rekening gehouden. Doordat zieke mensen zich alsnog melden neemt het aantal besmettingsgevallen toe. Het RIVM verwacht dat er de komende tijd nog meer gevallen bijkomen. 'Als er meer aandacht wordt gegeven en onderzoek wordt gedaan, dan zullen er ook meer besmettingsgevallen bijkomen.'

Mensen met klachten hebben misschien gewacht voor ze zich bij de dokter meldden, vermoedt Bruins. 'Een dergelijke stevige stijging past volgens het RIVM in het beeld; deels is het een inhaaleffect: mensen melden zich alsnog voor een contactonderzoek.' Wereldwijd zijn er nu ruim 90.000 mensen besmet. In China is het aantal doden opgelopen tot drieduizend. 290 miljoen kinderen kunnen momenteel niet naar school.

10:20 | Het nieuwe coronavirus kost Europese luchtvaartbedrijven dit jaar tot bijna 44 miljard dollar aan schade. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de internationale brancheorganisatie IATA, die tijdens een bijeenkomst in Singapore bekend werd gemaakt. Wereldwijd wordt de omzetschade geraamd op 63 miljard tot 113 miljard dollar.

09:00 | Een medewerker Catharina Ziekenhuis Eindhoven is besmet met coronavirus, evenals een arts-assitent van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Met deze twee gevallen erbij zou het aantal besmettingen in Nederland uitkomen op veertig. Vanmiddag komt het RIVM met een nieuwe stand van zaken.

08:00 | Het zijn piekmaanden voor beurzen, congressen en evenementen. En dus hakt het coronavirus er flink in bij de organisatoren. De autosalon in Genève is afgeblazen, de Hannover Messe uitgesteld, telecombeurs MWC gaat niet door en Google cancelt zijn ontwikkelaarscongres. Om er maar enkele te noemen. En bij veel van die internationale evenementen zijn Nederlandse toeleveranciers betrokken. Riemer Rijpkema, directeur van CLC-VECTA, voelt het ongemak.

07:30 | Vanwege het coronavirus moet er in Nederland worden gekeken of grote evenementen wel kunnen doorgaan, zoals de Formule 1 in Zandvoort en het Songfestival, zegt de SGP. Volgens fractieleider Kees van der Staaij moeten de organisatoren zelf verantwoordelijkheid nemen, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Dossier | Coronavirus

In Italië steeg het aantal doden van 79 naar 107, op in totaal drieduizend besmettingen. Daarmee is Italië het Europese land met de meeste corona-gevallen. Het laatste getal dat het RIVM naar buiten bracht over Nederlandse besmettingen is 38, vanmiddag volgt een nieuwe update.

Verspreiding

SGP-leider Kees van der Staaij vindt dat organisatoren van grote evenementen zélf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de huidige situatie. De SP vraagt dan aan de minister of het RIVM advies kan geven om zoveel mogelijk evenementen tóch door te kunnen laten gaan.

Het aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar harder dan eerder verwacht, voorziet kredietverzekeraar Atradius. Was eerder een faillissementsstijging verwacht van 1 procent, dat is nu bijgesteld naar drie procent.

Wat voorafging...

Woensdag 4 maart

Er zijn weer 15 nieuwe besmettingen met het coronavirus, waarmee het totaal in Nederland nu op 38 komt, meldt het RIVM. Volg hieronder de updates rond het coronavirus.

Het aantal bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland is gestegen tot 38. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn dinsdag 15 nieuwe gevallen gemeld. Van deze mensen liggen er 4 in ziekenhuizen, 10 mensen zijn thuis in quarantaine. Een patiënt was op doorreis in Nederland en is naar een opvanglocatie gebracht.

Lees ook | Coronavirus Updates | Italiaanse scholen en universiteiten dicht

18:20 | Aantal doden in Italië door corona stijgt van 79 naar 107. Dat meldt ANP op basis van berichten van het Italiaanse persbureau ANSA.

16:05 | Bloedbank Sanquin besluit dat mensen die in Noord-Italie zijn geweest, voorlopig geen bloed meer moeten doneren. Het besluit komt in navolging op wat vanuit het ECDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, is geadviseerd. 'Voor de ondubbelzinnige zekerheid worden alle donors die in Noord-Italië zijn geweest uit te stellen van bloeddonatie voor twee weken', zegt Merlijn van Hasselt van Sanquin. De verwachting is dat COVID-19, net als alle andere coronavirussen zoals MERS en SARS, niet overdraagbaar is via bloed. 'Maar het is een nieuw virus dus je kan dat nog niet met zekerheid vaststellen. Daarom is de extra maatregel uitgeschreven', zegt Van Hasselt.

14:15 | Italiaanse scholen en universiteiten gaan dicht in het hele land tot ten minste midden maart om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat is een van de noodmaatregelen die de Italiaanse regering aankondigt. Dat meldt VRT op basis van een bericht van het Italiaanse persagentschap ANSA. De Italiaanse minister van Onderwijs Lucia Azzolina ontkent in reactie op de berichten van ANSA dat die beslissing al door de regering is genomen en zegt dat de regering in de komende uren definitief zal besluiten.

10:35 | Reizen naar Italië wordt streng afgeraden, in het Amsterdamse OLVG zijn twee poliklinieken gesloten vanwege een medewerker die besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus. De medewerker, die met lichte symptomen thuis in quarantaine zit, was op vakantie geweest in Noord-Italië en heeft daarna vier dagen in het ziekenhuis gewerkt.

Lees ook | COVID-19 vastgesteld bij medewerker OLVG

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Noord-Italië aangepast. Mensen wordt aangeraden alleen naar het gebied af te reizen als het strikt noodzakelijk is. Volg hieronder de updates rond het coronavirus, die we door de dag verversen.

07:15 | Reizigers die al een reis hebben geboekt naar Noord-Italië kunnen niet zonder meer kosteloos annuleren, zegt Frank Oostdam, voorzitter van Reisbrancheorganisatie ANVR. Een draaiboek van de reisbranche is er niet, erkent hij, maar regels zijn er wel degelijk. 'Dit is een volstrekt unieke situatie. We zijn heel goed in staat om een 'normale' capaciteit te handelen. Een van de regels is: bij code oranje moet een reisorganisatie het advies van BuZa zeer zwaar meewegen.'

Meer corona-ontwikkelingen in de Coronacasts van de afgelopen dagen:

Ook rond het Colosseum in Rome is men liever voorzichtig
Ook rond het Colosseum in Rome is men liever voorzichtig (EPA / Massimo Percossi)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen