Gezondheid6 mrt '20 16:37Aangepast op 6 mrt '20 17:18

Bruins: Nog altijd in fase van indammen coronavirus

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet alert blijven op de ontwikkelingen rond het coronavirus. In dit stadium van het uitbraak hoort het erbij dat er grote groepen patiënten bij komen, zegt minister Bruno Bruins tegen BNR. Toch zijn we de fase van het indammen van het virus nog niet gepasseerd, zegt hij vanaf een speciale bijeenkomst met Europese ministers van Volksgezondheid vanwege de uitbraak het coronavirus.

Bruins sprak gisteren in de Tweede Kamer al van een inhaaleffect: mensen komen terug van vakantie en gaan nu, met alle informatie die ze krijgen, toch makkelijker naar de dokter. 'We zitten nog in de fase van het indammen, het klein houden. Dat betekent niet dat we de dingen maar naar ons toe laten komen. We moeten nog steeds voorbereidende maatregelen treffen en mensen in thuisisolatie houden en als het nodig is iemand in het ziekenhuis verzorgen.

Luister ook | Wat is het coronavirus

Contactonderzoek

Bij de huidige ontwikkeling hoort dat je gedurende een aantal weken grotere groepen patiënten ziet, benadrukte ook het RIVM al. Bruins volgt de ontwikkelingen op de voet en neemt waar nodig passende maatregelen. Een kantelpunt voorziet hij nog niet concreet. 'Bij besmetting wordt naar contacten gekeken, de GGD slaagt er nu nog in om dat goed te doen, maar er komt een moment dat die capaciteit niet meer voldoende is, en dan zou je kunnen spreken van een kantelpunt.'

Luister ook | Coronacast

Over het vermeende Duitse en Tsjechische exportverbod van mondkapjes is Bruins in Brussel intussen enigszins gerustgesteld. 'Mijn Duitse collega benadrukte dat die beschermingsmiddelen beschikbaar moest zijn voor zorgprofessionals, dus hij legde niet de nadruk op het eigen land. Als ik het zo mag uitleggen, vind ik dat een goed bericht, maar we moeten ook daar de vinger aan de pols houden.' Intussen wil Bruins zorgen voor voldoende beschermingsmiddelen voor de komende periode.

Ministers van volksgezondheid van Frankrijk Olivier Veran en Kroatië
Ministers van volksgezondheid van Frankrijk Olivier Veran en Kroatië ( ANP / Jonas Roosens)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen