Gezondheid11 mrt '20 11:11Aangepast op 11 mrt '20 13:57

Minister De Jonge wil verbod zwijgcontracten

Auteur: BNR Webredactie

Er komt mogelijk een verbod op zwijgcontracten in de zorg. Bij een medische misser mogen nabestaanden of slachtoffers niet meer worden afbetaald in ruil voor hun zwijgen tegen de media of inspectie. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid.

Aanleiding voor de minister is het overlijden van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij in 2014 in het Hilversumse Tergooi ziekenhuis als gevolg van een miscommunicatie. Mooijs moeder kreeg een vergoeding voor de begrafenis en voor haar therapie, in ruil daarvoor legde ze contractueel vast dat ze zou zwijgen. Het wetsvoorstel gaat naar verwachting na de zomer naar de Tweede Kamer.

Luister ook | Tekort aan huisartsen wordt groter

Publicatie analyses waardevol

Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de TU Delft vindt het een goed idee, 'omdat veel zaken die misgaan, onbedoeld misgaan'. 'Als je die zaken in een database zou opslaan, kunnen alle professionals daarvan leren. Als je die analyses leest, denk je op zeker moment als professional: ik had die fouten ook kunnen maken onder die omstandigheden.' Publicatie en opslag van de analyses is dus heel waardevol lesmateriaal én het vergroot de patiëntveiligheid. Jaarlijks overlijden rond de duizend mensen in het ziekenhuis.

(ANP )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen