Gezondheid10 mrt '20 18:20Aangepast op 23 jun '20 15:21

Updates coronavirus | Aantal corona-doden in Italië van 463 naar 631

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal corona-doden in Italië is in één dag gestegen van 463 naar 631, Dat meldt Reuters. Intussen is het aantal besmettingen voor het eerst de tienduizend gepasseerd: van 9.172 naar 10.149 in één dag.

21:45 | Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil niet langer alleen melden hoeveel mensen het coronavirus onder de leden hebben, maar ook hoeveel zijn hersteld van de ziekte die het virus veroorzaakt, COVID-19. Het is 'toch een belangrijk signaal dat mensen genezen en gewoon weer door kunnen'. De EU staat klaar om 'alle instrumenten die nodig zijn' in te zetten om de sociaal-economische gevolgen van de corona-uitbraak te beperken. EU-president Charles Michel maakte dat bekend na een videoconferentie met de leiders van de 27 EU-landen.

19:15 | Slovenië sluit wegens de verspreiding van het coronavirus de grens met Italië. Persbureau ANSA meldde dat het buurland het voorbeeld van Oostenrijk volgt. Dat land nam deze maatregel eerder dinsdag al. Zwitserse media meldden dat de Zwitserse regering overweegt de grens met Italië te sluiten, maar dat werd tegengesproken in Bern.

18:47 | Duizenden mensen in het Zuid-Europese land zijn helemaal genezen van de aandoening. Italië is verreweg de grootste bron van besmettingen in Europa. Italianen wordt afgeraden zich zo min mogelijk door het land te verplaatsen en het land raakt steeds meer geïsoleerd. Oostenrijk heeft maandag uit angst voor het virus de grens met Italië vrijwel gesloten.

16:45 | Alle grote evenementen in Noord-Brabant worden tot zeker 16 maart verboden. Dat meldde burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zojuist namens de Brabantse veiligheidsrisico's. Het RIVM laat weten dat vier procent van de Brabantse ziekenhuismedewerkers in Noord-Brabant het coronavirus heeft.

Veel mensen zitten thuis met griepverschijnselen, maar weten niet of het om corona gaat of niet. En dat blijft misschien wel even zo: er is een groot tekort aan tests om te bepalen of je besmet bent of niet.

16:15 | Burgemeester John Jorritsma spreekt van een duivels dilemma. 'Brabant gaat niet op slot, maar neemt wel zijn verantwoordelijkheid. We zoeken een balans tussen medische noodzaak en maatschappelijke aanvaardbaarheid. Het zijn de moeilijkste afwegingen die ik in mijn bestuurlijke leven heb moeten nemen. We zijn een provincie van evenementen, maar een aantal gaan we verbieden.'

(EPA / Nicola Fossella)

Alle betaald-voetbalwedstrijden zijn geschrapt, evenals dance festivals, een beurs op de TUe en evenementen met meer dan duizend bezoekers. Een verbod op uitgaan komt er niet, en ook de provincie zelf gaat niet op slot. Maar op het slappe koord tussen medische noodzaak en maatschappelijke aanvaardbaarheid is een aantal ingrijpende maatregelen getroffen. Jorritsma benadrukt dat allang geen sprake meer is van dagkoersen, maar van uurkoersen. Maar, zegt hij: 'We moeten dit doen om de vitale infrastructuur intact te houden.'

Terughoudend

Jorritsma doet een oproep aan allen in de provincie om zeer terughoudend te zijn met evenementen waar meer dan duizend bezoekers op afkomen. Bovendien roepen de Brabantse veiligheidsregio's op tot 'zeven dagen van sociale onthouding in Noord-Brabant'. Dat moet mogelijk zijn, zegt burgemeester Theo Weterings van Tilburg. 'Wij doen een beroep op u allen om mee te werken en dat mogelijk te maken.'

Uit een steekproef onder medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg blijkt dat 28 van hen het coronavirus hebben opgelopen. Het ziekenhuis, met twee vestigingen in de Brabantse stad, heeft 301 medewerkers getest.

15:20 | Vooral in Noord-Brabant is van veel mensen die besmet zijn de bron niet duidelijk. De testresultaten uit Tilburg bevestigen dat besmettingen "onder de radar" kunnen blijven.

In Italië zijn de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus uitgebreid naar het hele land, in Nederland is Groningen nog de enige 'coronavrije' provincie. Volg hieronder de laatste updates rond het nieuwe coronavirus.

15:15 | De Tweede Kamer wil meer duidelijkheid van het kabinet over wat voor maatregelen er worden getroffen als het coronavirus zich verder verspreidt door Nederland. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) benadrukt dat de inzet nog altijd is het virus in te dammen, maar veel partijen willen weten wat er gaat gebeuren als dat niet lukt.

14:15 | In Nederland is nu bij 382 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het RIVM heeft 61 meldingen over nieuwe gevallen binnengekregen van de GGD'en, die lokaal verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van het virus. Dat is een stijging van 19 procent. Zoals gisteravond al duidelijk werd, is een vierde patiënt die het virus had overleden, een 78-jarige vrouw uit Goirle. De vrouw had al een kwetsbare gezondheid, zei de burgemeester van de Brabantse plaats.

14:00 | Ryanair schrapt al zijn vluchten naar Italië tot en met woensdag 8 april, waaronder die uit Nederland. De budgetmaatschappij doet dat vanwege de vergaande maatregelen van de Italiaanse overheid om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Getroffen passagiers kunnen de kosten van hun tickets volledig vergoed krijgen.

12:10 | KLM kan tegen een stootje, zei topman Pieter Elbers een maand geleden nog. Maar de linkse directe die het coronavirus de afgelopen weken uitdeelde aan de luchtvaartmaatschappij is wel een hele stevige opdoffer, zegt hij in BNR Zakendoen. 'In februari hebben we een forse klap gekregen in Azië, met bijna een kwart minder passagiers.'

11:40 | Oostenrijk sluit zijn grenzen voor mensen uit Italië vanwege de uitbraak van het coronavirus in dat land. Daarnaast worden alle Oostenrijkers in Italië naar huis gehaald, zo liet bondskanselier Sebastian Kürz dinsdag weten. Ook worden vanaf maandag geen lessen meer gegeven aan universiteiten en hogescholen. Die moeten online worden gegeven. Ook worden bedrijven opgeroepen het personeel zo veel mogelijk thuis te laten werken.

11:20 | Toeristen die momenteel in Israël verblijven, moeten binnen enkele dagen het land verlaten vanwege maatregelen tegen het coronavirus, zegt het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Er werd geen uiterste datum gegeven wanneer zij vertrokken moeten zijn.

10:30 | Een echtpaar uit het Friese Gorredijk heeft het nieuwe coronavirus opgelopen. Het zijn de eerste besmettingen in de noordelijke provincie. Voor zover nu bekend is Groningen de enige provincie van Nederland waar het virus nog bij niemand is vastgesteld. De Friese GGD en de gemeente Opsterland maakten bekend dat het echtpaar de ziekte COVID-19 heeft. De twee zijn thuis in quarantaine, samen met hun 17-jarige zoon, die nog zal worden getest.

10:00 | Het coronavirus heeft alle deelstaten in Duitsland bereikt. Als laatste deelstaat meldde Saksen-Anhalt dinsdag een besmetting met het coronavirus. Het gaat om een man in de plaats Halle. Het aantal besmettingen in heel Duitsland is nu 1224 met de meeste in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. Tot nu toe zijn twee mensen in Duitsland aan de gevolgen van het virus bezweken.

09:45 | De beurzen hebben zich redelijk hersteld van de 'perfecte storm' die gisteren voor een forse daling zorgde, evenals de dagen ervoor. AEX toont licht herstel na perfecte storm van gisteren. De wind is wat geluwd, maar een perfect storm laat zich niet zomaar verjagen, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan Nyenrode University.

Luister ook | Coronacast 9 maart | Noord-Brabant als broeinest

08:00 | Brabantse horeca-ondernemers hebben last van annuleringen, minder reserveringen en een dalende bezettingsgraad, zegt Koninklijke Horeca Nederland tegen BNR. 'We merken dat er op korte termijn wat onrust ontstaat en dat er meer annuleringen zijn dan normaal', zegt Tim Wijdemans, eigenaar-directeur van Bonheur Horeca Groep in Tilburg.

07:31 | Luchtvaartmaatschappij KLM heeft in februari bijna een kwart minder passagiers vervoerd naar Azië dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling is het gevolg van de reisbeperkingen door het nieuwe coronavirus. Vooral veel vluchten van en naar China werden geschrapt.

05.00 | De Amerikaanse president Donald Trump is niet getest op het nieuwe coronavirus. Dat meldde het Witte Huis maandag, nadat twee Amerikaanse afgevaardigden zichzelf in quarantaine hadden geplaatst omdat ze in de nabijheid waren geweest van iemand die besmet is met het virus. De twee Republikeinse politici verkeerden ook recentelijk in het gezelschap van president Trump.

'De president heeft geen test ondergaan omdat hij geen nauw contact heeft gehad met bevestigde COVID-19-patiënten, noch symptomen van de ziekte vertoont. President Trump verkeert in uitstekende gezondheid en zijn arts zal hem nauwgezet blijven monitoren', zei woordvoerster Stephanie Grisham van het Witte Huis.

04.00 | China meldt voor de derde dag op rij geen nieuwe lokale besmettingen met het nieuwe coronavirus buiten de provincie Hubei, het epicentrum van de virusuitbraak. In China werden maandag 19 nieuwe besmettingen vastgesteld, 17 daarvan in de stad Wuhan in Hubei. Daarnaast was er één nieuw geval in Peking en één in Guangdong, beide veroorzaakt door mensen die vanuit het buitenland zijn gekomen, meldden de gezondheidsinstanties.

03.30 | Mongolië heeft dinsdag bekendgemaakt dat bij een persoon met de Franse nationaliteit die in het land werkzaam is, het nieuwe coronavirus is vastgesteld. Het is het eerste geval van het virus in het land.

De nationale noodgevallencommissie van het land liet in een verklaring weten dat de persoon vanuit Frankrijk via Moskou naar Mongolië is gereisd. De regering heeft 42 personen geïdentificeerd die de man hebben ontmoet en 120 individuen die dicht bij de patiënt in de buurt zijn geweest.

(EPA / Alaa Badarneh)

Voor Italië betekent de nieuwe situatie dat mensen vanaf dinsdag 10 maart alleen de straat op mogen als dat écht nodig is. Alle scholen en universiteiten in het land gaan met ingang van dinsdag tot 3 april dicht, ook gaan sportwedstrijden voorlopig niet door en de premier Conte adviseert de 60 miljoen Italianen aan 'thuis te blijven'.

Een van de redenen voor dit drastische besluit was de uittocht van velen uit de noordelijke gebieden naar zuidelijke streken, voordat de controle op ziekteverschijnselen door corona er op gang was gekomen. Inmiddels nadert het aantal geregistreerde besmettingsgevallen de 10.000 in Italië, tot dusver zijn 463 personen overleden. Daartegenover staat dat ook 724 patiënten genezen zijn verklaard.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Geen handen meer schudden

Nederlanders moeten intussen voorlopig stoppen met handen schudden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, dat kondigde premier Mark Rutte gisterenavond aan, na crisisoverleg van bewindspersonen en experts op het ministerie van Justitie in Den Haag. Volgens Rutte zijn de problemen met het virus voorlopig niet voorbij, en zal die speciale ministeriële Commissie Crisisbeheersing vaker samen gaan komen. Er komen waarschijnlijk nog meer maatregelen, verwacht de premier. Deze worden aangekondigd vanaf het moment dat ze nodig zijn.

Noord-Brabant werkt thuis

Een andere maatregel geldt specifiek voor de provincie Noord-Brabant: het kabinet vraagt inwoners van die provincie de komende zeven dagen zo mogelijk thuis te werken, waar dat redelijkerwijs kan. Het is niet de bedoeling dat ziekenhuispersoneel of leraren thuisblijven, zei premier Mark Rutte na afloop van nieuw crisisberaad van de meest betrokken ministers. De scholen moeten juist zoveel mogelijk open blijven. Rutte denkt vooral aan kantoorpersoneel en andere mensen die hun werk ook vanuit huis kunnen verrichten.

Luister ook | Coronacast: Brabant als broeinest

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde Brabanders eerder al aan thuis te blijven als ze zich verkouden voelen, hoesten of koorts hebben. Dat advies blijft langer van kracht, in ieder geval tot volgende week maandag. Het gaat vooral om mensen die een acute luchtweginfectie krijgen. Dat betekent een plotselinge neusverkoudheid en koorts, zei hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM. Mensen moeten dan thuis uitzieken. Als hun klachten ernstiger worden, moeten ze de huisarts raadplegen.

Het kabinet vraagt Brabantse werkgevers om waar het kan de werktijden van hun personeel te spreiden. Dat helpt, omdat bijvoorbeeld collega's het virus dan minder gauw aan elkaar doorgeven, zegt Rutte. In Noord-Brabant is de situatie met de verspreiding van het coronavirus anders dan in de rest van Nederland, omdat het in deze provincie onzeker is waar de besmetting vandaan komt. Buiten deze provincie is de besmetting van mensen in alle gevallen nog te herleiden naar Noord-Italië of hun nabije omgeving zoals het gezin, zei Van Dissel.

Evenementen in de provincie kunnen mogelijk niet doorgaan. Brabantse burgemeesters buigen zich vermoedelijk dinsdag al over de vraag welke evenementen beter kunnen worden afgelast. Het blijft wel de bedoeling dat zo min mogelijk te doen. Rutte sprak zijn 'grote waardering' uit voor de Brabanders, die zich tot dusver volgens hem zo goed mogelijk aan de adviezen hebben gehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen