Gezondheid11 mrt '20 22:30Aangepast op 23 jun '20 15:25

Updates coronavirus | WHO: Coronavirus is pandemie; Italië sluit alle winkels

Auteur: BNR Webredactie

De World Health Organisation (WHO) noemt de uitbraak van het nieuwe coronavirus vanaf nu een pandemie. De organisatie meldt dat het aantal gevallen buiten China is verdertienvoudigd. Het virus, zo meldt de WHO, is tien keer dodelijker dan het griepvirus. In heel Italië steeg het aantal corona-doden van 631 gisteren naar 827.

Deze liveblog is gesloten. Voor de actuele corona-updates kun je terecht op Live Updates 12 maart

Dat de uitbraak nu een pandemie wordt genoemd, zal de aanpak van de crisis niet erg veranderen, verwacht Marco Zannoni van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Wel zullen we een uitbreiding zien van maatregelen die in Noord-Brabant al zijn getroffen, zoals het afgelasten van evenementen.

Liveblog

22:30 | De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft gezegd dat alle winkels in het land worden gesloten. Alleen supermarkten en zaken die voedsel verkopen blijven open, evenals apotheken en drogisterijen. Ook essentiële publieke diensten als transport en nutsvoorzieningen blijven in bedrijf.

Lees ook | 'Andere landen moeten voorbeeld Italië volgen'

In Italië is het officiële aantal sterfgevallen door besmetting met het nieuwe coronavirus woensdag sterk gestegen. 827 patiënten zijn nu overleden, een toename van bijna 200.

22:10 | Op vrij korte termijn is nauwkeurig te voorspellen hoe het aantal coronavirus-besmettingen in verschillende landen zich gaat ontwikkelen. Op de TU Eindhoven maken ze daarvoor gebruik van populatiegroeimodellen. Voor landen als Iran en Zuid-Korea is nu al een voorspelling mogelijk, zegt Edwin van den Heuvel, hoogleraar statistiek aan de TU Eindhoven. 'Wij hopen vrijdag ook iets zinnigs te kunnen zeggen over Nederland.'

21:45 | Amerikanen wordt afgeraden naar Europa af te reizen, tenzij het écht noodzakelijk is, in verband met de dreiging van het nieuwe coronavirus. Amerikanen die terugkomen uit Europa wordt geadviseerd twee weken thuis in quarantaine te blijven. Of dit ook geldt voor Groot-Brittannië is niet duidelijk.

(Unsplash)

In Duitsland zijn enkele honderden nieuwe gevallen geregistreerd van besmetting met het nieuwe coronavirus. De teller staat nu op 1567. Dat heeft het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, woensdagavond bekendgemaakt.

Het werkelijke aantal geïnfecteerden ligt echter al rond de 1.850. Dat blijkt uit de analyse die persbureau dpa maakte aan de hand van de meest recente gegevens uit alle deelstaten. De grootste brandhaarden zijn net zoals voorheen Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg.

Lees ook | Wat is het coronavirus?

20:50 | De oproep aan inwoners van Noord-Brabant om hun sociale contacten te beperken om zo verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt goed nageleefd. 'We zijn er trots op dat Brabanders er samen de schouders onder zetten om dit virus zo snel mogelijk een halt toe te roepen', laten de burgemeesters Theo Weterings (Tilburg), Jack Mikkers (Den Bosch) en John Jorritsma (Eindhoven) weten.

19:30 | Ouderen dreigen te vereenzamen door het coronavirus, waarschuwt ouderenbond ANBO. Familieleden zijn voorzichtiger bij het bezoeken van opa en oma omdat ze bang zijn die te besmetten. En activiteiten worden ook afgelast. De ANBO dringt erop aan om wat vaker te bellen met oudere mensen.

Dossier | Coronavirus

18:40 | Twee inwoners van de provincie Groningen zijn besmet met het coronavirus, meldt de GGD Groningen. Het zijn de eerste twee besmettingen in deze provincie.

Het gaat om een 21-jarige studente uit de stad Groningen die in de week van 20 tot 29 februari in Noord-Italië is geweest. Ook bij een 62-jarige vrouw in Nieuwe-Pekela is het virus geconstateerd.

17:40 | De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een pandemie. Volgens hem kunnen alle landen samen de koers van deze wereldwijde epidemie veranderen. 'We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten juist handelen en kalm blijven', meldt de WHO-chef.

16:40 | De Europese Centrale Bank waarschuwt voor een economische schok die vergelijkbaar is met de financiële crisis die in 2008 begon. In Lombardije is het dodental als gevolg van het coronavirus opgelopen van 468 naar 617. Dat meldt Reuters. Groot-Brittannië heeft een stimuleringspakket van 39 miljard pond aangekondigd, enkele uren nadat de Bank of England de rente had verlaagd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde 'alles wat nodig is' te doen.

16:30 | Om de druk op de huisartsen te verlichten, heeft het RIVM de richtlijnen veranderd. Het is de bedoeling dat je alleen contact opneemt met je huisarts als je boven de 38 graden koorts hebt, gecombineerd met luchtwegklachten als hoesten en kortademigheid, én als je contact gehad met een patiënt of als je de afgelopen 14 dagen in risicogebied bent geweest.

16:20 | De internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht beleeft woensdag zijn laatste dag. De organisatie heeft besloten de deuren te sluiten, nadat een handelaar positief getest heeft op het nieuwe coronavirus. De beurs zou nog de hele week duren.

16:10 | Het kabinet wil kleine tot middelgrote ondernemingen die in financiële problemen dreigen te komen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus, helpen door garant te gaan staan voor leningen. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

16:00 | Alsof een conferentie over terrorisme niet door kan gaan wegens terrorismedreiging: een coronavirus-conferentie...

15:45 | Het kabinet wil een garantstelling voor leningen voor ondernemers die door het coronavirus zijn getroffen. De kunstbeurs TEFAF Maastricht wordt gesloten vanwege het virus.

15:30 | In Amsterdam en omstreken zijn nu zeventien mensen besmet met het nieuwe coronavirus: acht in de stad en negen in omliggende gemeenten. Dat zei burgemeester Femke Halsema in antwoord op vragen van de gemeenteraad. Zij noemt het aantal relatief laag, zeker gezien de hoeveelheid besmettingen in Brabant. Alle besmette personen in en om de hoofdstad zitten in thuisquarantaine. Het gaat om mensen die in risicogebieden zijn geweest, aldus de burgemeester.

15:14 | Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, schrapt vanwege het coronavirus 23.000 vluchten. Die stonden gepland tussen 29 maart en 24 april. Vooral vluchten naar en vanuit Europa en Azië worden geannuleerd.

15:00 | De wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie die buiten Noord-Brabant worden gespeeld, gaan komend weekend gewoon door. Bij de duels zijn ook toeschouwers welkom. In de eredivisie gaat het om zes wedstrijden: ADO Den Haag - Fortuna Sittard, PEC Zwolle - Heracles Almelo, FC Utrecht - Vitesse, Sparta - Feyenoord, Ajax - FC Twente en VVV - AZ.

13.40 | Ouderen die alleen zijn omdat niemand op bezoek komt vanwege het nieuwe coronavirus, kunnen met ingang van woensdag via een speciale telefoonlijn een praatje maken. De lijn is geopend door de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). Veel familieleden en mantelzorgers die verkouden of grieperig zijn, gaan momenteel niet op visite bij kwetsbare ouderen omdat zij bang zijn die te besmetten.

12.45 | 27 reizigers die bij Kras Reizen hebben geboekt, zitten in quarantaine in een hotel in Vietnam. De 27 zijn vermoedelijk allemaal Nederlanders. Dat meldt een woordvoerder van de reisorganisatie woensdag. Het hotel waarin zij nu zitten, vindt Kras niet geschikt.

De 27 werden door de lokale overheid in quarantaine geplaatst in een hotel omdat ze op een binnenlandse vlucht hebben gezeten waar ook een persoon op zat die mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus, aldus een woordvoerder van Kras. De lokale autoriteiten houden de groep in het hotel totdat de uitslag van een afgenomen test er is. Die uitslag wordt donderdag verwacht. 'We gaan ervan uit dat er niets aan de hand is en dat we de mensen uit het hotel kunnen halen en zelf onder onze hoede kunnen nemen.'

12.30 | Zwitserland sluit negen kleine grensovergangen met Italië vanwege het coronavirus. Het verkeer kan nu alleen nog over grote wegen de grens oversteken. Zo wil Zwitserland de verspreiding van het virus vertragen.

12.00 | De Duitse Bondskanselier Angela Merkel waarschuwt dat 60 tot zeventig procent van de bevolking geïnfecteerd kan raken. Merkel zei dat tijdens een bijeenkomst waar ook ECB-voorzitter Christine Lagarde was.

11.45 | Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong verwacht in de eerste helft van dit jaar een 'substantieel verlies' te lijden. De vliegmaatschappij, die erg afhankelijk is van de Chinese markt, voert door het nieuwe coronavirus veel minder vluchten uit. De rampspoed komt op een moment dat het bedrijf al te maken heeft met problemen door de maandenlange straatprotesten in Hong Kong.

Ontsmetting in Hanoi
Ontsmetting in Hanoi (AFP Nhac Nguyen)

11.35 | Ook Napels is aan het lijstje van geschrapte Italiaanse vliegbestemmingen toegevoegd. Naar andere Italiaanse bestemmingen blijft KLM nog wel vliegen. De maatschappij houdt de situatie in de gaten. Italië heeft 25 miljard euro apart gezet om de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het land te bestrijden, dat zei premier Giuseppe Conte. Vorige week maakte Italië nog bekend 7,5 miljard euro vrij te maken.

Sinds vorige week is de uitbraak in Italië nog groter geworden. Inmiddels zijn zeker 10.149 mensen besmet en zijn er 631 mensen overleden door het virus. Conte kondigde deze week aan dat het hele land in quarantaine is. Alle openbare activiteiten zijn afgelast en een aantal buurlanden heeft de grenzen met Italië gesloten.

In vijf Nederlandse IKEA-vestigingen kunnen kinderen even niet spelen in Småland. De binnenspeelplaatsen in de warenhuizen in Utrecht, Eindhoven, Breda, Heerlen en Barendrecht blijven voorlopig dicht. Volgens IKEA gebeurt dat op advies van het RIVM 'in die gebieden in Nederland waar het coronavirus breder verspreid is'.

11.00 | KLM schrapt vanwege het nieuwe coronavirus alle vluchten naar Venetië, Milaan en Napels tot en met 3 april. Sinds maandag deed KLM de luchthavens van Venetië en Milaan al niet meer aan. Nu is de knoop doorgehakt om voorlopig helemaal niet meer op de bestemmingen te vliegen.

Polen sluit vanaf maandag alle scholen in het land voor twee weken in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De Poolse premier Mateusz Morawiecki maakte dat woensdag bekend. Ook universiteiten, musea en bioscopen gaan tijdelijk op slot.

10.50 | Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt voorlopig helemaal niet meer op Venetië, Milaan en Napels in verband met de uitbraak van het coronavirus. Tot en met 3 april zijn alle vluchten naar de Italiaanse steden geschrapt.

10.10 | De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, vreest naar verluidt voor een nieuwe financiële crisis als overheden geen actie ondernemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat ze dit dinsdag heeft gezegd in een videoconferentie met de leiders van de 27 EU-landen. Ook zou de ECB later deze week zelf stappen gaan ondernemen.

09.40 | In België is voor het eerst iemand overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Het gaat om een mannelijke patiënt van 90 jaar, melden de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block en haar Brusselse collega Alain Maron.

08:50 | Behalve in Italië lijkt in Europa nog niet de ernst van het coronavirus doorgedrongen, zegt Rudie Campagne, oprichter en president van de Italiaanse fietsbandenfabrikant Vittoria. Ook het Nederlandse kabinet denkt volgens hem nog veel te lichtzinnig over de gevaren van het nieuwe coronavirus.

08.10 | Grote bedrijven in de Chinese stad Wuhan mogen voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus weer open. Dat melden de Chinese autoriteiten. Het gaat onder meer om het openbaar vervoer, apothekers, voedselleveranciers en bedrijven die diensten verlenen voor grote productieketens. Minder belangrijke bedrijven voor de voedselvoorziening of het openbare leven moeten nog wel dicht blijven, net als scholen.

In de provincie waar Wuhan ligt, Hubei, zijn de meeste doden gevallen en de meeste mensen ziek geworden door het longvirus. In China zijn dinsdag twintig mensen omgekomen door het virus en er zijn 24 nieuwe gevallen bijgekomen.

08.10 | De Bank of England heeft zijn belangrijkste rentetarief verlaagd om de schadelijke economische gevolgen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verzachten. Dat maakte de Britse centrale bank bekend na een speciale bijeenkomst. De rente wordt met een half procentpunt verlaagd naar 0,25 procent. Daarnaast komt de bank met een nieuw financieringsplan voor kleine en middelgrote bedrijven.

08.00 | Adidas verwacht dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus in China een grote hap uit de omzet over het eerste kwartaal neemt. De opbrengsten in de voor de Duitse sportkledingfabrikant belangrijke Chinese markt vallen naar verwachting 800 miljoen tot 1 miljard euro lager uit dan een jaar eerder.

07.45 | In Indonesië is de eerste dode gevallen door het nieuwe coronavirus. Dat meldt het ministerie van Gezondheidszorg

07.30 | Door het coronavirus ziet de Nederlandse toeristenbranche de aanwas van binnenlandse en buitenlandse bezoekers de afgelopen weken slinken. Aan de top het Rijksmuseum in Amsterdam: 15 procent van de groepsboekingen is geannuleerd. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een rondgang bij trekpleisters uit het hele land.

De meeste aandelenbeurzen in de Aziatische regio lieten woensdag flinke verliezen zien in een onrustige handelssessie. Beleggers bleven bezorgd over de economische impact van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Verder werd gewacht op meer maatregelen van nationale overheden en wereldwijde centrale banken om de economie te ondersteunen.

01.30 | Turkije heeft ook een geval van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Minister van Gezondheid Fahrettin Koca, zei dat een man het virus heeft opgelopen en in isolatie is geplaatst. Zijn familie wordt geobserveerd.

Fonds van 25 miljard

Europa richt een investeringsfonds van 25 miljard op om de economische schade van het Coronavirus te beperken. Dat is één van de maatregelen die de voorzitter van de Europese Commissie - Ursula von der Leyen - gisteravond bekend maakte. De EU zal soepeler omgaan met de regels die onder normale omstandigheden staatssteun moeten tegengaan.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet gisteren weten niet langer slechts te melden hoeveel mensen het coronavirus onder de leden hebben, maar ook hoeveel er zijn hersteld. Het is 'toch een belangrijk signaal dat mensen genezen en gewoon weer door kunnen'.

De Europese Unie zet een investeringsfonds op om getroffen bedrijven te helpen. Brussel neemt 7,5 miljard voor zijn rekening. Vooral het midden- en kleinbedrijf en sectoren die het meest geraakt zijn krijgen de aandacht. Volgens Von der Leyen zullen alle middelen worden ingezet om 'ervoor te zorgen dat de Europese economie deze storm kan weerstaan'. De EU-ministers van Gezondheid en Binnenlandse Zaken zullen dagelijks via video-verbindingen overleggen, ook met de Europese Commissie.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

In navolging van Italië neemt ook Spanje maatregelen: de scholen en universiteiten blijven er dicht, evenementen van meer dan duizend mensen worden afgelast en vluchten vanuit Italie zijn niet meer welkom.

Luister ook | Coronacast: Brabant als broeinest

Ondertussen hebben Nederlandse zzp'ers in Brabant zwaar te lijden onder de anti-corona-maatregelen die voor de provincie zijn ingesteld. Bij ZZP Boost in Brabant regent het meldingen van zzp'ers van wie de opdrachten worden afgezegd. 'Het lijkt dweilen met de kraan open, ze zijn van niemand, ze hebben geen inkomsten. Ze vragen ons wat ze moeten doen doen', zegt projectleider Marieke Tetteroo van ZZP Boost in Noordoost Brabant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen