Gezondheid11 mrt '20 17:00Aangepast op 12 mrt '20 06:38

'Groot deel Europeanen kan besmet raken'

Auteur: BNR Webredactie

Tot 70 procent van de Europese bevolking kan besmet raken met het coronavirus. Dat is een van de onderwerpen waar de Europese regeringsleiders gisteravond - via videoverbindingen - over hebben gesproken.

Dossier | Coronavirus

De Duitse bondskanselier Merkel maakte dat bekend op een persconferentie. Ze verwees daarbij naar experts die blijkbaar aanwezig waren bij de bespreking van de EU-leiders, vertelt Europaverslaggever Jesse Pinster. Merkel voegde er meteen aan toe dat er eigenlijk nog heel weinig bekend is over het virus en de gevaren die dat oplevert. Ook het Duitse RIVM geeft toe dat er nog weinig bekend is over de verspreiding, maar zegt dat we waarschijnlijk nog maar aan het begin staan van de epidemie.

(EPA)

Lees ook | Live blog Coronavirus

Economische schok

Ook de baas van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde was erbij. Ze kwam met een stevige waarschuwing. Als er niet gecoördineerd wordt opgetreden, zei ze, kan de economische schok als gevolg van de virusuitbraak net zo groot worden als de financiële crisis die begon in 2008. Het verschil is alleen dat de financiële wereld toen wist hoeveel geld er nodig was om de problemen te lijf te gaan, terwijl dat nu volstrekt onzeker is.

Lees ook | 'Benaming pandemie verandert niet veel'

Kabinetssteun bedrijven

Het Nederlandse kabinet heeft zich die oproep aangetrokken. Het wil kleine tot middelgrote ondernemingen die in financiële problemen dreigen te komen door de uitbraak van het coronavirus, helpen door garant te gaan staan voor leningen. De maatregel kan snel worden ingevoerd, uiterlijk binnen twee weken, zegt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken.

Lees ook | Trump verpiedt Europeanen naar Amerika te reizen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen