Dit LIVEBLOG is gesloten. Kijk hier voor de meeste recente updates
Hoofdpunten:
- RIVM: Dodental coronavirus gestegen naar twaalf, aantal besmettingen naar 959
- Hoogleraar virologie en corona-expert Marion Koopmans: 'Blijf waar het kan gewoon binnen.'
- Aantal Britse coronadoden is bijna verdubbeld.
- Supermarkten wachten geduldig op nieuwe voorraden.
- Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19.
Dossier | Alle berichtgeving van BNR over het coronavirus
Live updates

20:15 | Nieuwe editie van de Coronacast: 'We zijn dicht bij een medicijn'
In de Coronacast ook aandacht voor Corendon, alle vakanties tot eind maart worden geannuleerd. En het CBL meldt dat de supermarkten worden gevuld. Luister de Coronacast via bnr.nl/coronacast.
De politiek moet de belangen opzij schuiven en met een 'onconventioneel en economisch pakket aan maatregelen komen, zodat bedrijven deze 'onvoorziene en zware tijd' overleven. Dat zegt ondernemersvereniging Ondernemend Nederland.
19:30 | Het kabinet komt maandag opnieuw in crisisberaad bijeen om de strijd tegen het coronavirus te bespreken. In het vorige crisisoverleg besloten premier Mark Rutte en de belangrijkste betrokken ministers tot ingrijpende maatregelen om de opmars van het virus te stuiten. Het is de vierde keer dat de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) bijeenkomt om de coronacrisis te bespreken.
Lees ook: Oproep Federatie: Ga niet meer naar feestjes. Onthoud je van sociale contacten.
Document: FMS Webinar 14 maart 2020 uittreksel.pdf
Lees ook | Druk op Kabinet neemt toe
De Federatie van Medisch Specialisten roept op om de scholen in Nederland zo snel mogelijk te sluiten. Deze oproep komt na een webinar zaterdagochtend met 1000 artsen over de acute zorg aan patiënten met COVID-19. ‘Naar aanleiding van dit webinar vragen wij aan de politiek of er inderdaad voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden? Vele artsen vragen ons om te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel.’
18.40 | Op Curaçao is zaterdag een tweede coronabesmetting bevestigd, het gaat om de partner van de 69-jarige toerist van wie de besmetting een dag eerder bekend was gemaakt. Beiden zijn geïsoleerd.
17:00 | De Spaanse regering roept alle Spanjaarden op thuis te blijven om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat meldden verschillende Spaanse media zaterdag. Spanje is na Italië het hardst getroffen land van Europa.
16.40 | Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft woensdag een Indonesische collega ontmoet die het coronavirus onder de leden blijkt te hebben. De twee spraken elkaar in de Indonesische hoofdstad Jakarta tijdens het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar.
Of Van Nieuwenhuizen nu ook een test moet ondergaan is nog onduidelijk. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beraadt zich nog op een reactie.
16.30 | De komende dagen zal KLM proberen de dienstregeling zoveel mogelijk volgens schema te laten verlopen met als doel passagiers weer naar huis te brengen. Als een land passagiers de toegang tot het land verbiedt, maar wel vluchten toestaat, zal KLM zoveel mogelijk vluchten uitvoeren, meldt het bedrijf. Hoeveel vluchten er zaterdag zijn of worden geannuleerd, kon het bedrijf niet zeggen.
Indien noodzakelijk zal KLM lege vliegtuigen naar bestemmingen vliegen om reizigers op te halen. Vanaf maandag vertrekken er lege toestellen richting Suriname en de Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao om mensen op te halen.
Vanwege de drukte bij de klantenservice door de grote hoeveelheid omboekingen vraagt KLM passagiers alleen contact op te nemen in geval van nood of wanneer vluchten binnen enkele dagen gepland staan. Ook raadt het luchtvaartbedrijf klanten aan zich te informeren over de regels die van toepassing zijn op hun reis. 'Die regels veranderen vrijwel dagelijks,' zegt een woordvoerster van het bedrijf.
16.30 | Corendon annuleeert deze maand alle reizen wegens coronavirus
Reisorganisatie Corendon heeft alle reizen en cruises vanaf zondag tot en met 31 maart geannuleerd. Dat maakte Corendon zaterdag bekend. De beslissing is het gevolg van de vergaande maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 'Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan', aldus de organisatie.

15.43 | De Britse gezondheidsdienst NHS meldt dat sinds vrijdag nog eens tien coronapatiënten in Groot-Brittannië zijn overleden. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal dodelijke slachtoffers in het land. 21 mensen zijn er tot nu toe bezweken aan het longvirus. Alle tien slachtoffers waren ouder dan zestig en behoorden tot risicogroepen, zei een woordvoerder van de NHS zaterdag. Zij stierven allen in Engeland. In het Verenigd Koninkrijk is tot nu toe bij ongeveer 800 mensen het coronavirus vastgesteld.

14.57 | Het aantal sterfgevallen door het nieuwe coronavirus in Nederland is zaterdag gestegen naar twaalf, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De twee doden betreffen net als de andere gevallen oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn 136 patiënten opgenomen of opgenomen geweest in een ziekenhuis.
Zaterdag zijn minder nieuwe positieve testen gemeld dan vrijdag, toen het er 190 waren. Volgens RIVM komt dat omdat het testbeleid is aangepast. Vanaf donderdag worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Maar er wordt wel meer getest onder risicogroepen.
Het is volgens RIVM nog te vroeg om het effect te zien van de oproep die de overheid donderdag deed om sociale contacten te verminderen.
14.28 | De Spaanse regering roept alle Spanjaarden op thuis te blijven om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat meldden verschillende Spaanse media zaterdag.
Volgens de krant El Mundo adviseert de overheid in Madrid dat inwoners alleen nog voor voedsel, medicijnen, zorg, werk of 'andere noodgevallen' de deur uit mogen. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken krijgt als noodmaatregel de controle over alle politiekorpsen in het land.
In Spanje zijn nu meer dan 5753 mensen besmet met het coronavirus. Zaterdag werd bekend dat het aantal nieuwe gevallen explosief is gestegen met meer dan 1500. Het aantal doden als gevolg van het virus staat in Spanje nu op 136.
Para contener el #COVID19 es necesaria la colaboración de todos y todas
— Ministerio de Sanidad (@sanidadgob) March 13, 2020
Sigue estas recomendaciones para evitar que se propague ⬇️ pic.twitter.com/cCeZsSBwxc

14.00 | Keukenhof kan niet zoals de bedoeling was volgende week zaterdag openen vanwege het coronavirus. De bloemententoonstelling in Lisse mikt nu op 1 april. Het verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd personen om verspreiding van het virus tegen te gaan, geldt tot eind deze maand.
Keukenhof is een belangrijke toeristische attractie. Jaarlijks wordt de bloemententoonstelling bezocht door ruim een miljoen mensen, van wie velen uit het buitenland. Volgens de organisatie zijn de financiële gevolgen groot 'voor alle betrokkenen'. Meer details wilde Keukenhof daarover zaterdag niet geven.
De bloemententoonstelling gaat elk jaar op of rond 21 maart open.

13.39 | 'Het is nu wat drukker dan normaal op dit tijdstip zaterdagochtend in de supermarkt', zegt een medewerker van de Albert Heijn XL in Leiden. Ogenschijnlijk gelaten doen de klanten hun boodschappen, maar ze stuiten wel regelmatig op lege schappen. 'We hopen natuurlijk dat zo snel mogelijk alles weer beschikbaar is voor onze klanten. De stormloop begon donderdagavond en vooral vrijdag was het hier een gekkenhuis. Maar het zal de komende dagen wel weer kalmeren, mensen kunnen niet blijven hamsteren en beginnen te beseffen dat paniek geen zin heeft', zegt de medewerker.
13.16 | In Spanje zijn in één dag tijd meer dan 1500 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat maakten de autoriteiten zaterdag bekend. In totaal zijn in Spanje nu meer dan 5753 mensen besmet. Het aantal doden als gevolg van het virus staat er op 136. In heel Spanje is zaterdag de noodtoestand uitgeroepen om de bestrijding van het virus beter aan te kunnen pakken.
Met de noodtoestand kan de overheid bijvoorbeeld burgers verplichten ergens te blijven of niet meer te komen. De overheid kan mensen ook tot dienstverlening verplichten. Ze kan bovendien ondernemingen of instellingen tijdelijk overnemen, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen nemen om de voorziening van bijvoorbeeld voedsel of drinkwater veilig te stellen.
Spanje is na Italië het hardst getroffen land van Europa.
13.11 | Het is 'extreem rustig' op de stations en in de treinen, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen. Mensen houden zich goed aan de corona-adviezen van de overheid en bovendien zijn grote evenementen afgeschaft. Het spoorbedrijf rijdt zaterdag volgens een voor deze dag normale dienstregeling.
13.07 | De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien momenteel op maximale capaciteit om de tekorten aan voorraden in de Nederlandse supermarkten aan te vullen. Vele honderden extra vrachtwagens worden dit weekend ingezet om de winkels van producten te voorzien. Dat zegt directeur Marc Janssen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie die de belangen van de supermarkten en foodservicebedrijven behartigt.
Janssen denkt dat pas na dit weekend de voorraden in de winkels weer grotendeels op normaal niveau zijn: 'Zowel in de distributiecentra als in de winkels wordt met man en macht gewerkt en waar nodig extra personeel ingezet om alle schappen gevuld te krijgen. De situatie is al aan het verbeteren, achterstanden worden ingehaald, maar ik vrees dat dat dit weekend nog niet helemaal gaat lukken.' Het CBL benadrukt dat er voldoende voorraden in de distributiecentra liggen.
Het CBL vermoedt dat de supermarkten goede omzetten draaien, maar heeft daarover nog geen concrete cijfers.

11:40 | De zomerstop in de Formule 1 in augustus komt mogelijk te vervallen. De directie van de koningsklasse in de autosport overweegt in die maand een aantal races te plannen om er toch nog een volwaardig seizoen van te maken. Daarbij wordt ook gedacht aan drie weekeinden op rij met een Grand Prix, een zogenoemde triple header, met per weekeinde slechts twee racedagen in plaats van drie.
10.45 | Sportief directeur van het circuit van Zandvoort Jan Lammers verwacht dat de Dutch Grand Prix wordt uitgesteld. Dat leidt de sportief directeur af uit berichtgeving over het coronavirus van de FIA en de FOM.

10.30 | Marokko laat geen vliegtuigen vanuit Nederland meer toe uit vrees voor het nieuwe coronavirus. Ook worden vluchten vanuit Marokko naar Nederland tijdelijk opgeschort, meldden de autoriteiten zaterdag.
Diezelfde maatregelen gelden ook voor België, Duitsland, Portugal, China, Spanje, Italië, Frankrijk en Algerije. Wanneer het vliegverkeer wordt hervat, is niet bekendgemaakt.
10.00 | Ziekenhuis Maastricht UMC+ bouwt een grote triagetent op de parkeerplaats bij de spoedeisende hulp. Dat is een extra maatregel in verband met het coronavirus, meldt 1Limburg.
De bouw van de tent is zaterdagochtend begonnen. De tent moet in de loop van volgende week operationeel zijn.
In de triagetent kunnen artsen de ernst van de klachten per patiënt beoordelen en beslissen welke patiënten het snelst geholpen moeten worden. Het ziekenhuis verwacht een grotere toeloop van patiënten dan normaal.
08.00 | Apple sluit alle winkels buiten China tot 27 maart vanwege het nieuwe coronavirus. Dat maakte Tim Cook, de bestuursvoorzitter van het techbedrijf, zaterdag bekend op de website. Op die manier wil Apple de verspreiding van het virus, dat wereldwijd al aan meer dan 5000 mensen het leven heeft gekost, tegengaan.
07.30 | Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19. De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift Nature, meldt Erasmus Magazine, dat de ontdekking een wereldprimeur noemt.
'Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus', zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC. 'We proberen nu een farmaceut aan boord te krijgen - dat ziet er overigens goed uit - die het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn.'
Het artikel met bevindingen van de wetenschappers is donderdag al gepubliceerd op een website met de naam BioRxiv, waarop biologen hun onderzoek kunnen publiceren en waarop collega's kunnen reageren. In de samenvatting wordt gesproken over een antilichaam tegen SARS2, het coronavirus dat de huidige pandemie met COVID-19 veroorzaakt.
Unique discovery in @ErasmusMC: antibody found against #corona #coronavirus - Erasmus Magazine https://t.co/x1FCy8T7Ia pic.twitter.com/WXq9F2FFDq
— Erasmus Magazine (@ErasmusMag) March 14, 2020
04.00 | Nederlanders moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en dit weekeinde verjaardagen en etentjes overslaan. Die dringende oproep doet hoogleraar virologie en corona-expert Marion Koopmans in het AD. 'In plaats van wijzen naar de overheid moet je naar jezelf kijken. Blijf waar het kan gewoon binnen.'
Het virus is in Nederland niet onder controle. Daarom maakt hoogleraar virologie Marion Koopmans, adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zich zorgen. 'Ik ben blij dat er door het kabinet extra maatregelen getroffen zijn, zoals het verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd mensen. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. We krijgen dit virus er alleen onder als we het met zijn allen echt wíllen.'
Koopmans merkt dat er in de samenleving discussies ontstaan waarin mensen zeggen: ik mag dit niet meer, en dat niet meer. 'Maar we moeten het omdraaien. Je moet je de komende dagen afvragen: wat kan ik nu doen om te zorgen dat de snelle verspreiding van dit virus niet verder doorzet? Hoe belangrijk is het dat ik nu naar dat etentje ga, of naar dat feestje? In plaats van wijzen naar de overheid moet je naar jezelf kijken.'
02.00 | Fastfoodketen McDonald's neemt maatregelen in alle restaurants in Nederland vanwege het nieuwe coronavirus. Het aantal zitplaatsen wordt beperkt en de frequentie van het schoonmaken van het interieur verhoogd. Betalen bij de McDrive kan vanaf nu alleen nog maar contactloos. Medewerkers dragen handschoenen bij elke betaling en vermijden fysiek contact.
Lees en luister terug | Het liveblog over het coronavirus van 13 maart
