Gezondheid15 mrt '20 20:50Aangepast op 23 jun '20 15:27

LIVEBLOG | Fed verlaagt rente verder

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente verder verlaagd in een poging de economische gevolgen van de coronacrisis in te dammen. De Tweede Kamer schort voorlopig de meeste debatten op. En scholen, horeca en sportclubs gaan dicht om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Ministers Arie Slob van Onderwijs en Bruno Bruins van Gezondheidszorg maakten vanmiddag aanvullende maatregelen bekend. Hier vind je alle maatregelen die met vanaf deze week worden doorgevoerd. Het RIVM meldde eerder vandaag dat het dodental door het coronavirus is gestegen van 12 naar 20 en het aantal besmettingen staat nu op 1135.

Fed-baas Jerome Powell
Fed-baas Jerome Powell (AFP / Eric Baradat )

Hoofdpunten:

  • Scholen en horeca komende drie weken dicht, KHN eist alvast 5 miljard schadevergoeding
  • Hoogleraar: 'Blijf gewoon binnen.'
  • Reisorganisaties annuleren alle reizen; skiresorts Frankrijk sluiten per direct.
  • GGD: '6000 besmettingen'
  • 7753 besmettingen Spanje, 2000 bijgekomen, reisadvies aangepast
  • Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19.

Dossier | Alle berichtgeving van BNR over het coronavirus

Live updates:

22:35 | De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente opnieuw verlaagd als maatregel tegen de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het belangrijkste rentetarief van de koepel van centrale banken gaat met 1 procentpunt omlaag en ligt nu tussen de 0 en 0,25 procent. Het is al de tweede keer deze maand dat de Fed de rente tussentijds verlaagt. Ook herstart de Fed zijn opkoopprogramma voor obligaties.

21:45 | In Spanje roept de regering iedereen op om mondkapjes, testmateriaal voor COVID-19 en ander medisch materiaal binnen 48 uur over te dragen aan het ministerie van Gezondheid. De oproep geldt ook voor privéklinieken en bedrijven die deze materialen produceren. Dat meldde de Spaanse regering vanavond in een persconferentie, geflankeerd door het leger. Er komt bovendien een nationaal plan om oudere mensen te helpen.

De plenaire zaal van de Tweede Kamer.
De plenaire zaal van de Tweede Kamer. ( ANP)

21:30 | De Tweede Kamer schrapt voorlopig de meeste debatten, melden ingewijden zojuist. De Kamer neemt de komende weken maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen noodzakelijke dingen, zoals debatten over het coronavirus, gaan wel door, melden bronnen in Den Haag. De fractievoorzitters en het bestuur van de Tweede Kamer bespraken de kwestie zondagavond per telefoon.

Image
(BNR)

21:00 | Al weken hamert de Europese Commissie op een enigszins gecoördineerde aanpak van de EU-lidstaten. Desondanks blijven de afzonderlijke landen hun eigen afwegingen maken en hun eigen momenten kiezen, zegt Europa-verslaggever Jesse Pinster. 'Wel zullen ze morgen weer een poging doen om de maatregelen ter ondersteuning van de economie wat meer te coördineren. De ministers van Financiën zullen morgen besluiten nemen over het stabiliteits- en groeipact.'

20:45 | Van de nood een deugd maken, je ziet het vaker in tijden van crisis. De mannen van 'de Drie Wijzen uit Oost' hebben besloten alle overgebleven etenswaar uit hun 19 etablissementen aan te bieden aan bejaardentehuizen en voedselbanken. 'De meeste van onze collega's hebben al ingeslagen bij de supermarkt om zelf de eerste week door te komen. Het moet toch op, en die mensen moeten ook eten.'

20:30 | In de nieuwe Coronacast loodst Kees Dorresteijn je in pakweg vijf minuten door de laatste stand van zaken, in Nederland en in het buitenland. Speciale aandacht voor de nieuwe maatregelen van het kabinet, en de onverwachte bij-effecten daarvan...

Op de Amsterdamse Wallen is de grootste drukte nu wel voorbij...
Op de Amsterdamse Wallen is de grootste drukte nu wel voorbij... ( ANP / Evert Elzinga)

19:50 | Duitsland gooit zijn grenzen grotendeels dicht, die met Nederland blijven vooralsnog open. De bevolking voelt de pijn, maar heeft uiteindelijk begrip voor de ingrijpende maatregelen. Duidelijkheid, daar draait alles om, en die lijkt Angela Merkel met haar regering uiteindelijk wel te geven. En de eerste maatregelen om economische klappen op te vangen staan ook in de steigers, zegt correspondent Derk Marseille.

19:45 | Kleine tot middelgrote bedrijven die in financiële moeilijkheden komen door de coronacrisis, kunnen al vanaf maandag een overbruggingskrediet aanvragen waarbij de overheid grotendeels garant staat. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Keijzer spreekt van een eerste stap waarmee direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt voor ondernemers. De staatssecretaris kondigde de maatregel afgelopen week al aan, maar zei toen nog dat die wellicht pas eind maart zou kunnen ingaan.

19:37 | Rechtbanken en gerechtshoven gaan vanaf dinsdag dicht. 'Urgente zaken' gaan nog wel door, meldt de rechtspraak. Verreweg de meeste restaurants en cafés in Den Haag en Amsterdam hebben de deuren vrijwel meteen gesloten, zo is te zien tijdens een rondgang door de centra. Binnen een uur nadat de sluiting was bevolen door het kabinet was het stil op het anders zo drukke Plein vlak naast het Binnenhof in Den Haag. Ook andere straten met veel horeca zijn nagenoeg leeg.

19:20 | Op deze livestream is te volgen waar het coronavirus zich verspreidt, en in welk tempo:

19.10 | Het kabinet overweegt zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) extra te ondersteunen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om meer inkomensondersteuning te bieden aan ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus opdrachten mislopen of op een andere manier in de problemen komen.

19.00 | Brancheorganisatie Kinderopvang gaat er de schouders onder zetten om kinderen van ouders in de zogenaamde vitale beroepen de komende weken toch op te blijven vangen. De branche was zich er qua planning en organisatie sinds donderdag al op aan het voorbereiden.

18.45 | Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft er begrip voor dat alle cafés en restaurants met het oog op de gezondheid dicht moeten. Maar directeur Dirk Beljaarts snapt niet waarom alle zaken zondagavond om 18.00 uur al dicht moesten zijn. 'Dat is toch wel een beetje gek. Om half 6 was de persconferentie en een half uur later moest alles leeg zijn. Ik roep alle horeca-ondernemers op het zo snel mogelijk te doen. Maar in een half uur is het niet te doen. Ik hoop ook niet dat ze daarop gaan handhaven, maar er een beetje coulant mee omgaan.'

18.25 | In de Tweede Kamer is instemmend gereageerd op de nieuwe striktere maatregelen die het kabinet per direct heeft afgekondigd tot en met 6 april. Tijdens het debat donderdag heerste flinke onvrede bij de oppositie, met name omdat het kabinet toen had besloten de scholen open te houden. Lees hier de reacties van verschillende Kamerleden. FNV Horeca zegt geschrokken te zijn van het drastische besluit van het kabinet om de horeca per direct en tot en met 6 april te sluiten.

18.00 | 'Een moeilijk, maar uiteindelijk onvermijdelijk besluit'. Zo reageert onderwijsvakbond AOb op het kabinetsbesluit alle scholen tot 6 april gesloten te houden om uitbreiding van het coronavirus in te dammen. 'We zagen gedurende het weekend de druk vanuit onze achterban toenemen. Het moeilijke besluit om de scholen voor leerlingen te sluiten werd onvermijdelijk. Na de oproep van de federatie van medisch specialisten werd de onrust onder onderwijspersoneel zo groot dat sluiting volgens ons het meest verstandige was. De minister is dit met ons eens en heeft dit zo ook vandaag naar buiten gebracht', zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. De bond was eerder deze week al kritisch over het regeringsbesluit om de scholen open te houden, maar pleitte toen niet voor sluiting van de scholen. Wel vroeg de bond meer duidelijkheid en alertheid van het kabinet.

17.45 | FNV Horeca zegt geschrokken te zijn van het drastische besluit van het kabinet om de horeca per direct en tot en met 6 april te sluiten. ‘FNV Horeca heeft ook begrip voor de genomen maatregelen. Maar de gevolgen voor horecamedewerkers zijn desastreus te noemen, daarom roept FNV Horeca de overheid op om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dit probleem is niet een probleem wat alleen opgelost kan worden. FNV Horeca treedt daarom zo snel als mogelijk in overleg met sociale partners om de gevolgen te bespreken’, laat de vakbond in een reactie weten. De telefoon bij FNV Horeca staat de afgelopen dagen roodgloeiend met vragen van bezorgde horecamedewerkers.

Alle nieuwe maatregelen aangekondigd door kabinet

17.30 | Ministers Arie Slob van Onderwijs en Bruno Bruins van Gezondheidszorg hebben zojuist aanvullende maatregelen bekendgemaakt. Hier vind je alle maatregelen die met vanaf deze week worden doorgevoerd.

17.25 | De persconferentie naar aanleiding van het spoedoverleg is begonnen.

17.15 | 'Volgende zorgenkind is Frankrijk waar de gemeenteraadsverkiezingen gewoon zijn doorgegaan', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

Er wordt volgens Pinster vanuit Brussel door de Europese Commissie gehamerd op een gezamenlijk gecoördineerde Europese aanpak. 'Maar je ziet dat veel landen nog steeds hun eigen aanpak hanteren', zegt Pinster. Morgen wordt mogelijk een nieuwe poging ondernomen om tot een gecoördineerde aanpak te komen. Wel wordt verwacht dat de Europese instellingen zoveel mogelijk zullen doen om EU-landen economisch en financieel te ondersteunen. Zo zal de oproep van minister Hoekstra om flexibel te zijn met de begrotingsregels misschien snel gehoor vinden.

17.10 | Correspondent Derk Marseille bespreekt de maatregelen in Duitsland. 'Situatie in Duitsland is op dit moment dat het land in lockdown gaat. Veel gaat dicht en mensen moeten thuis werken', zegt Marseille. Voor veel bedrijven zijn er gevolgen met betrekking tot directe en indirecte werkgelegenheid. Daarom kijken bedrijven ook naar bondskanselier Angela Merkel en het Duitse kabinet kijken voor ondersteuning. 'Er zijn afgelopen dagen veel maatregelen na elkaar in gegaan.'

17.05 | Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen is in Den Haag en wacht de persconferentie naar aanleiding van het spoedoverleg af. 'Grote economische gevolgen verwacht' en dus wordt er uitgekeken naar wat het kabinet zal doen om bedrijven te ondersteunen.

16.58 | Steeds meer instellingen voor ouderenzorg in met name Noord-Brabant sluiten de deuren voor bezoekers. Dat komt omdat steeds meer bewoners het nieuwe coronavirus onder de leden blijken te hebben. Dat meldt bestuurslid van branchevereniging van zorgorganisaties Actiz Conny Helder. 'We weten niet waar de toename van besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen door komt, maar het kan te maken hebben met de hoeveelheid bezoekers.' Actiz adviseert leden aIs er nog geen besmetting is één klachtenvrije bezoeker per cliënt per dag toe te staan. Is er wel een cliënt besmet, dan adviseert de branchevereniging de deuren voor bezoekers te sluiten. 'Het gaat nu snel', zegt Helder.

16.45 | De Partij van de Arbeid (PvdA) en Partij voor de Dieren en vakcentrale FNV hebben boos gereageerd op uitspraken van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over mogelijke overheidssteun aan zzp'ers die opdrachten en inkomen mislopen vanwege het coronavirus. Wiebes wilde in de uitzending bij WNL op Zondag geen toezegging doen voor steun aan getroffen zelfstandigen.

FNV-voorzitter Han Busker noemt de uitspraken van Wiebes 'werkelijk stuitend'. 'Achtereenvolgende kabinetten hebben mensen het vaste contract uitgejaagd en zzp-schap en flexwerk in gedwongen. Op dit moment zijn er overal in het land zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen, van wie toegezegd werk wordt afgezegd en die een ongelofelijke teruggang in inkomsten meemaken,' aldus Busker. 'Nu de minister-president oproept om deze uitdaging als land op te pakken, meldt één van zijn ministers doodleuk dat zelfstandigen deze situatie aan zichzelf te danken hebben en dat is ongelofelijk.'

16.25 | Een groot deel van de basisscholen in Amsterdam sluit vanaf maandag de deuren. In principe geldt de sluiting voor twee weken. Volgens de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam blijft een handjevol scholen vooralsnog open, in afwachten van landelijk besluit in Den Haag.

16.20 | De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin verwacht niet dat de Verenigde Staten in een recessie terechtkomen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Hij voorziet juist een sterke opleving van de economie in de tweede helft van het jaar, zei hij tijdens interviews met de Amerikaanse nieuwszenders ABC en Fox News. Die opleving komt er volgens Mnuchin als het virus onder controle is.

16.17 | Premier Mark Rutte houdt maandagavond een toespraak op televisie over de verspreiding van het coronavirus in Nederland. De toespraak wordt om 19.00 uitgezonden door de NOS en RTL. 'De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden', laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

16.00 | De wereldwijde beurzen zullen ook de komende week weer gedomineerd worden door nieuws over het nieuwe coronavirus. In steeds meer Europese landen worden drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dammen en dat merken bedrijven wereldwijd. Ook in de Verenigde Staten en Canada grijpt het virus vlot om zich heen. De prijzenoorlog in de oliesector zet veel bedrijven in die branche bovendien onder druk.

15.50 | Het oordeel van het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM is leidend bij de aanpak van de coronacrisis. Dat erkent ook de Federatie van Medisch Specialisten (FMS). Die organisatie liet zich eerder zeer kritisch uit over het besluit om de scholen niet te sluiten. Zondagmiddag hadden de genoemde partijen, aangevuld met de brancheorganisaties van ziekenhuizen 'constructief overleg'. Na afloop benadrukken zij het belang van eenduidige communicatie. Onduidelijk is nog of het RIVM inmiddels aanleiding ziet voor extra maatregelen. Ingewijden melden wel dat het kabinet nog met nadere mededelingen komt.

15.50 | Horeca-zaken in Tilburg besluiten nu al om de deuren te sluiten. De meeste zaken willen geen nieuwe maatregelen afwachten.

14.55 | In Hongarije is een eerste dode gevallen door het nieuwe coronavirus. Dat maakte de regering daar zondag bekend. Het gaat om een 75-jarige Hongaarse vrouw, die overleed in het ziekenhuis. Ze had een ernstige longontsteking.

14.45 | De huidige manier van registreren vertroebelt het zicht op de verspreiding van het nieuwe coronavirus, zegt het RIVM tegen BNR. Mensen met lichte klachten blijven op dit moment grotendeels buiten beeld. 'We verwachten dat we volgende week overgaan op een andere manier van registreren', zegt Harald Wychgel van het RIVM.

14.30 | In Spanje zijn ongeveer 2000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. In de afgelopen 24 uur stierven meer dan honderd mensen, aldus de autoriteiten zondag. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa.

Het land telt nu 7753 besmette gevallen. Het dodental staat op 288.

Lees ook | Corona houdt huis in Spanje

Spanje is de komende tijd grotendeels op slot in een poging de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

14.30 | Tien pagina's gevuld met overlijdensberichten in de krant . De Italiaanse stad Bergamo telt veel slachtoffers van het coronavirus. Het totale aantal besmettingen in Italië is vrijdag tot 17.600 gestegen en het dodental stond toen op 1266. Italië is een van de meest hard getroffen landen in de EU.

14.00 | Er komt vanmiddag dan toch geen persconferentie van de Brabantse burgemeesters, zegt gemeente Tilburg. Er komt wel statement nog vanuit de Veiligheidsregio’s.

Hoekstra wil flexibele Europese begrotingsregels

13.35 | De Europese Unie moet zich zo flexibel mogelijk opstellen met zijn begrotingsregels om de coronacrisis het hoofd te bieden. Daarvoor zal minister van Financiën Wopke Hoekstra maandag pleiten als hij overlegt met zijn Europese collega's. Dat zei Hoekstra tegen Buitenhof. 'In de afspraken die we in Europa hebben, de begrotingsregels, zit een zekere mate van flexibiliteit.' Volgens Hoekstra is het belangrijk om in deze 'uitzonderlijke situatie' die flexibiliteit te benutten. Hoekstra wil ook kijken wat de landen van elkaar kunnen leren. 'Wat voor maatregelen zijn het meest effectief?'

13.20 | Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje aangepast. Vanwege ingrijpende maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, is het advies nu alleen nog noodzakelijke reizen naar het land te ondernemen. Het advies alleen naar Spanje te reizen als dat noodzakelijk is, geldt ook voor de Canarische eilanden. Voor een heel klein deel van Spanje, geldt zelfs de kleur rood, die staat voor niet reizen. Het gaat hierbij om de Catalaanse gemeenten Igualada, Vilanova del Cami, Odena en Santa Margarida de Montbui, die zijn afgesloten.

GGD-directeur: '6000 Nederlanders besmet met coronavirus'

11.47 | RTL Nieuws meldt dat zo'n 6000 mensen in ons land zijn besmet of besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt uit een e-mail van Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hollands-Midden, die RTL Nieuws heeft ingezien. De Gouw schrijft aan zijn collega's in het hele land: 'Op basis van de piramidescenario's (wiskundige berekeningen, red.) kunnen we berekenen dat er momenteel circa 6000 personen besmet zijn of zijn geweest met het coronavirus. Dat is 0,03% van de bevolking.'

De Gouw wil niet reageren op het uitlekken van de vertrouwelijke brief die was gericht aan zijn collega's. 'Ik ga er niet op reageren, maar verwijs naar de mededelingen die vandaag uit het kabinet komen.'

'Wachten mededeling Kabinet af'

De Gouw laat via WhatsApp aan BNR weten: 'Overigens kan de alom gedane mededeling dat 80% van de besmette personen milde klachten heeft, gecombineerd met het gegeven dat 959 personen ernstiger klachten hebben, bij iedereen die dit doorrekent tot een vergelijkbare conclusie leiden. Maar ik merk dat aan dit gegeven een andere duiding wordt gegeven, die zich moeilijk laat corrigeren. Vandaar dat ik iedereen adviseer om de mededelingen van het kabinet af te wachten.'

Image
( ANP Rob Engelaar)

11.35 | TUI stopt met alle vakantiereizen met een vertrek tot en met 31 maart. Reizigers krijgen een voucher waarmee zij op een later tijdstip een reis kunnen uitkiezen, meldt de reisorganisatie zondag. Eerder meldden Corendon, de Sunweb Group en Prijsvrij al dat ze hun reizen en cruises annuleren wegens de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

11.33 | Vanaf dinsdag 17 maart sluit Sint Maarten voor twee weken zijn grenzen voor luchtvaart- en cruisepassagiers uit Europa, Amerika en Canada. Bewoners van Sint Maarten en Saint Martin zijn wel welkom, zo heeft de regering zondag bekendgemaakt. De minister-president van Sint Maarten, Silveria Jacobs, benadrukt dat er geen besmetting met het virus op het eiland is gesignaleerd en dat er voldoende eten en drinken is, zodat hamsteren niet nodig is.

11.00 | D66 wil dat het kabinet alles doet om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Ook sluiting van de scholen moet worden overwogen, vindt fractievoorzitter in de Tweede Kamer Rob Jetten. Jetten is blij dat het kabinet weer met de experts om tafel gaat. 'Overweeg de sluiting van alle scholen', zegt hij.

08.00 | De Tweede Kamer komt niet zondag al bijeen voor een debat over onmiddellijke sluiting van de scholen. De oppositiepartijen die daarop aandrongen, krijgen nul op het rekest van een ruime Kamermeerderheid, meldt het Kamerbestuur.

Lees ook | Druk op Kabinet neemt toe

Forum voor Democratie had voorzitter Khadija Arib mede namens PVV, 50PLUS, DENK en het onafhankelijke Kamerlid Van Kooten-Arissen gevraagd om de Kamer bij hoge uitzondering in het weekend op te trommelen. Aanleiding was de oproep van medisch specialisten om de scholen te sluiten om de opmars van het coronavirus te sluiten. Premier Mark Rutte moest daarvoor naar de Kamer komen, vonden FVD en medestanders.

Trump test negatief op COVID19
Trump test negatief op COVID19 (AFP)

Trump test negatief

De Amerikaanse president Donald Trump is negatief getest op het coronavirus, meldt zijn lijfarts. De 73-jarige president heeft zich vrijdag laten testen op het virus. Behalve een test, is ook zijn temperatuur opgenomen. "Die was compleet normaal", liet hij eerder weten. Trump is ruim een week geleden met zeker zes mensen in contact geweest die besmet zijn met het longvirus

07.00 | Het Vaticaan meldt zondag dat de traditionele paasvieringen dit jaar zonder publiek worden gehouden vanwege het nieuwe coronavirus. Gelovigen kunnen de vieringen wel live volgen via televisie en internet. Normaal gesproken spreekt de paus onder meer gelovigen toe tijdens Pasen op het Sint-Pietersplein.

Reisorganisaties annuleren reizen

23.00 | Reisorganisatie Corendon, de Sunweb Group en Prijsvrij annuleren al hun reizen en cruises wegens de uitbraak van het coronavirus.

Corendon annuleert alle reizen vanaf zondag tot en met 31 maart. De beslissing is het gevolg van de maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. "Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan", aldus de organisatie. Vakantiegangers die nu nog op vakantie zijn, vliegen vooralsnog op hun reguliere terugvluchtdatum terug naar Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen