
Hoofdpunten:
- Rutte: 'Let een beetje op elkaar, ik reken op u!'
- Nu 24 doden door coronavirus, 1.413 besmettingen
- De EC wil de Schengenzone voor dertig dagen op slot gooien
- De S&P 500 kelderde vandaag 11,6 procent, het grootste dagverlies ooit
- Scholen en horeca komende drie weken dicht, KHN eist alvast 5 miljard schadevergoeding
- Pensioenfondsen hebben het zwaar Air France-KLM en Basic-Fit krijgen harde klappen op de AEX-index
Dossier | Alle berichtgeving van BNR over het coronavirus
Live updates:

23:00 | Het Centraal Planbureau (CPB) komt toch met een doorrekening van verschillende scenario's voor de economische gevolgen van het coronavirus, schrijft RTL Z. Bij de bekendmaking van de voorjaarsraming begin deze maand zei CPB-directeur Pieter Hasekamp nog dat de volgende doorrekening pas in juni zou zijn, zoals gebruikelijk.
22:15 | Ook aan het einde van deze bewogen dag zet Kees Dorresteijn het belangrijkste corona-nieuws weer op een rij, in een nieuwe aflevering van de Coronacast. Zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent.
21:30 | De toespraak van minister-president Mark Rutte over de coronacrisis is in de Tweede Kamer over het algemeen met instemming ontvangen. Veel Kamerleden noemen de speech van de premier 'indrukwekkend'. Rutte had volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher 'een eerlijke en moeilijke boodschap' te verkondigen. 'Het is me uit het hart gegrepen: laten we verschillen overbruggen en omkijken naar elkaar in de moeilijke tijd waar we voor staan.'
22:15 | Ook aan het einde van deze bewogen dag zet Kees Dorresteijn het belangrijkste corona-nieuws weer op een rij, in een nieuwe aflevering van de Coronacast. Zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent.
22:00 | De Amerikaanse president Donald Trump heeft de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus verder aangescherpt. Hij zei dat Amerikanen groepen van meer dan tien mensen moeten vermijden en moeten stoppen met uit eten gaan in restaurants en bars. Trump drong aan op 'sociale afstand', iets wat veel Amerikanen en hun werkgevers al doen. Een landelijk uitgaansverbod is volgens Trump op dit moment nog niet aan de orde.
21:30 | De aandelenbeurzen in New York hebben maandag zware verliezen geleden. De breed samengestelde S&P 500 speelde 11,6 procent kwijt, dat is het grootste dagverlies ooit. De Dow-Jonesindex verloor 12,9 procent, meer dan tijdens de beurscrash in 1929. Techbeurs Nasdaq daalde 12,3 procent. Handelaren wachtten af met wat voor maatregelen de Amerikaanse overheid komt om de uitbraak van het nieuwe coronavirus in te dammen.
21:00 | De ministers van Financiën van de eurozone zijn maatregelen overeengekomen waarmee de economie dit jaar ter waarde van 1 procent van het gezamenlijk inkomen wordt gestimuleerd. Dat staat gelijk aan circa 180 miljard euro. Ze zijn dat in een videoconferentie overeengekomen, zei Eurogroepvoorzitter Mario Centeno na afloop. Het gaat om een serie nationale en Europese maatregelen, waaronder financiële steun voor bedrijven en burgers.

20:00 | Luchtvaartmaatschappij KLM heeft werktijdverkorting van 70 procent aangevraagd voor al het personeel. Het bedrijf laat weten nog met de vakbonden in gesprek te zijn over de invulling daarvan. De stap is nodig omdat KLM de komende tijd nog maar 10 tot 20 procent van het normale aantal vluchten uitvoert.
19:15 | Premier Mark Rutte heeft in zijn toespraak gezegd dat de maatregelen tegen het coronavirus ongekend zijn voor een land in vredestijd. Dat zei hij in een televisietoespraak vanuit zijn werkkamer in het Torentje. 'Dit is een moeilijke periode en veel ondernemers staan met de rug tegen de muur.'
Document: Dit is de speech zoals Mark Rutte die vanavond uitsprak
18:45 | De AEX-index in Amsterdam sloot maandag weer stevig in het rood en ook andere Europese aandelenbeurzen eindigden met stevige verliezen. Beleggers verwerkten de stevige minnen op Wall Street en reageerden op de drastische maatregelen die veel Europese landen afkondigden om het oprukkende coronavirus af te remmen. Vooral de luchtvaart kreeg weer klappen.
18:20 | Er wordt een fors pakket maatregelen verwacht voor ondernemers en zzp'ers. Dat melden Haagse bronnen aan BNR. Zojuist overlegde minister Wouter Koolmees met werkgevers en bonden op het ministerie Sociale Zaken. Inmiddels zijn er al 30.000 aanvragen voor werktijdverkorting, zegt VNO-NCW-baas Hans de Boer. 'En het gaat om bijna een half miljoen werknemers.'

18:00 | Coffeeshops mogen per direct wiet en hasj verkopen aan een afhaalloket. Ze moeten daarbij wel alle hygiënemaatregelen in acht nemen die zijn getroffen vanwege het coronavirus. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen bekendgemaakt na overleg van de 25 veiligheidsregio's met justitieminister Ferd Grapperhaus.
17:50 | De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, nam vannacht vérgaande maatregelen om de economie te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus. Volgens hoogleraar Economie Lex Hoogduin van de Rijksuniversiteit Groningen en voormalig directeur van de Nederlandsche Bank moet de Europese Centrale Bank het voorbeeld van de Fed niet volgen. 'Een renteverlaging is eerder een hinderpaal.'
17:40 | Zwitserland en Spanje sluiten hun grenzen voor bezoekers in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. In Zwitserland mogen mensen die er wonen of er zaken komen doen, wel de grens over. Ook mensen en goederen die op doorreis door het Alpenland gaan, mogen dat. Het land heeft met onmiddellijke ingang alle evenementen afgelast.
17:20 | Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) die financieel getroffen worden door de coronacrisis moeten direct financiële ondersteuning krijgen via een tijdelijke inkomensvoorziening. Daarvoor pleit de belangenorganisatie ZZP Nederland die hierover een brandbrief heeft gestuurd naar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
17:10 | Nu de kinderen allemaal vrij zijn van school vanwege het coronavirus, vragen veel ouders zich af of ze nog wel met vriendjes mogen spelen. Volgens een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mag dat. 'Kinderen kunnen gewoon met elkaar spelen. Zo lang je maar niet gelijk met dertig mensen bij elkaar komt. Blijf je gezonde verstand gebruiken.'
16:45 | De forse stijging van het aantal nieuwe positieve testen is in lijn met de verwachtingen van het RIVM. Dat zegt Harald Wychgel van het RIVM. Het aantal mensen dat positief is getest op het coronavirus is met 278 toegenomen tot 1.413. 'De maatregelen zijn bedoeld om die curve naar beneden te krijgen, de stijging zal nog wel even doorzetten.'
16:25 | Europa moet een maand lang geen reizigers van buiten de EU naar de 26 landen in de Schengenzone toestaan, tenzij hun trip essentieel is. De Europese Commissie stelt dat voor in de strijd tegen het coronavirus, meldt voorzitter Ursula von der Leyen op Twitter. Medisch personeel en mensen met een verblijfsvergunning worden mogelijk uitgezonderd van de maatregel.
16:20 | De viering van Koningsdag 27 april in Maastricht is geschrapt vanwege het nieuwe coronavirus, melden de gemeente Maastricht en de provincie Limburg. Hoewel Koningsdag pas plaatsvindt op 27 april en de afgekondigde maatregelen vooralsnog duren tot en met 6 april, hebben de gevolgen een dergelijk grote impact op de voorbereidingen, dat het programma niet gerealiseerd kan worden zoals beoogd, laat de gemeente Maastricht weten.
16:02 | Volgens minister Bruno Bruins moeten de te nemen maatregelen tegen het nieuwe coronavirus passend zijn, wat betekent dat er wordt gekeken welke maatregelen effect hebben, ook voor de iets langere termijn. Het heeft volgens Bruins geen zin om op dit moment nog verdergaande maatregelen te treffen zodat Nederland op slot komt. 'Als dat al kan, dan is het effect kortstondig.'

15:45 | Duitsland wil op supermarkten na alle winkels sluiten. De Duitse regering wil dat de meeste winkels in het land dichtgaan om het coronavirus beter te kunnen bestrijden. Alleen supermarkten en andere zaken die nodig zijn voor de directe verzorging, zouden open mogen blijven.
15:10 | Het Amerikaanse ministerie van Gezondheid, een belangrijk onderdeel van de strijd tegen het coronavirus, is getroffen door een cyberaanval. De systemen werden meerdere keren achter elkaar onder vuur genomen, vermoedelijk om ze te vertragen, meldt persbureau Bloomberg. Dat zou niet zijn gelukt, maar het is niet duidelijk wat de hackers precies hebben gedaan.
14:55 | Europese banken kunnen de schadelijke gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voorlopig doorstaan omdat zij sterke financiële buffers hebben. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Wel zorgt het virus voor extra tegenwind voor de financiële sector in Europa die al te kampen heeft met de lage rentes en de afzwakkende economie.

14:50 | In het hele land hangen aanstaande bruiden huilend aan de telefoon met de ambtenaar die ze in de echt moet verbinden. Dat zegt Matrimonium, de vereniging voor trouwambtenaren. 'Het is crisis. Ze zien hun dag niet doorgaan omdat de horeca dichtgaat. Vaak hebben mensen zo'n locatie voor de hele dag. Ze beginnen met de trouwceremonie, daarna een borrel, daarna proosten en dan feesten', zegt Ilse de Zwart, bestuurslid van Matrimonium en zelf trouwambtenaar vanuit Nijkerk.
14:35 | De handel op de aandelenbeurzen in New York is stilgelegd na grote verliezen in korte tijd. De zorgen over het coronavirus blijven de wereldwijde markten beheersen. Een nieuwe onverwachte renteverlaging door de Federal Reserve kon vooralsnog het tij op Wall Street niet keren. Kort na opening zakte de brede S&P 500 dik 8 procent, waardoor de handel automatisch voor een kwartier stil werd gelegd.
Luister hier wat de onrust over het coronavirus de afgelopen weken met Wall Street deed
Het is al de derde keer in korte tijd dat Wall Street zo hard onderuitgaat dat het noodmechanisme ingeschakeld wordt. Dat mechanisme werd ingesteld na de grote beurscrash van 1987. Als de S&P 13 procent daalt, volgt opnieuw een kwartier pauze. Bij een daling van 20 procent wordt de handel voor de dag opgeschort.
14:33 | PSA Groupe sluit zijn Europese fabrieken. De fabrikant van onder meer Peugeot, Citroën, DS en Opel meldt dat zojuist in een persbericht.
14:20 | Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) denkt niet dat vandaag al nieuwe corona-maatregelen worden aangekondigd. Dat heeft hij gezegd voorafgaand aan nieuw crisisberaad van het kabinet. 'We zijn natuurlijk nooit klaar met nadenken' zei hij. Het kabinet wil eerst zien welke uitwerking de tot dusver getroffen maatregelen, zoals de sluiting van scholen, de kinderopvang en van eet- en drinkgelegenheden, hebben in de samenleving.
14:05 | Het aantal doden in Nederland als gevolg van het coronavirus is gestegen van 20 naar 24. Sinds de vorige update zijn 278 mensen positief getest op COVID-19. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1.413, meldt het RIVM.
13:50 | De Spaanse politie heeft in de provincie Jaén in een fabriek waar mondkapjes voor operaties worden gemaakt 150.000 mondkapjes in beslag genomen. De politie gebruikte de noodtoestand om het materiaal mee te nemen. Ze worden onmiddellijk naar het Infante Sofia-ziekenhuis in Madrid en naar andere ziekenhuizen gebracht. De Guardia Civil heeft laten weten samen met de strijdkrachten verdere verspreiding van het coronavirus te willen voorkomen.
13.47 | Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland was afgelopen weken zeer hoog, ondanks de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Volgens De Hypotheekshop hangt dit waarschijnlijk samen met de sterk gedaalde hypotheekrente.
Afgelopen twee weken behoorden met ruim 10.000 aanvragen tot de top tien van weken met het hoogste aantal hypotheekaanvragen, aldus de hypotheekadviseur.
13:45 | Air France-KLM verwacht de komende periode zo’n zeventig tot negentig procent minder reizigers te vervoeren vanwege het coronavirus. 'Dit kost omzet, dit loopt in de miljarden', zegt luchtvaartdeskundige Yteke de Jong van De Telegraaf, die denkt dat Air France-KLM hier zonder staatssteun niet meer bovenop komt. 'Cruciaal zal zijn dat het bedrijf nu niet failliet gaat. Als het langer gaat duren, dan zal de staat mogelijk een overbruggingskrediet moeten verstrekken.'
13:40 | De luchtvaartsector wordt ongekend hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Vliegtuigen blijven aan de grond doordat er bijna geen kaartje meer wordt verkocht. Ook de opgelegde reisrestricties doen de sector geen goed. EasyJet zal waar mogelijk gedurende korte tijd vluchten blijven uitvoeren om klanten terug te halen. Om de impact van het virus te verminderen, neemt easyJet bezuinigingsmaatregelen. Waar mogelijk worden uitgaven van het bedrijf beperkt.
13.30 | Het kabinet voert aan het eind van de middag overleg met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Veel bedrijven komen door het coronavirus in acute nood. Ze hebben geen inkomsten meer, terwijl de kosten doorgaan.
13:20 | Bij uitvaartplechtigheden mogen vanaf dinsdag nog maar maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Dat zegt Heidi van Haastert van de BGNU, de branchevereniging voor de uitvaartsector. In overleg met families moet worden vastgesteld welke dierbaren worden uitgenodigd.
13.10 | Consumenten slaan nog steeds ruim in in de supermarkten ondanks de oproep van het kabinet vrijdag om te stoppen met hamsteren. Dat is de eerste indruk maandag van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De organisatie riep Nederlanders zondag op om rekening met elkaar te houden en niet meer in te kopen dan nodig. Volgens het CBL is er genoeg personeel om de vakken weer gevuld te krijgen.
12.55 | Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie heeft zichzelf afgelopen weekend in quarantaine gezet vanwege eerder contact met een Franse staatssecretaris die besmet is met het nieuwe coronavirus. Timmermans (58) voelt zich volgens ingewijden 'pico bello', maar werkt uit voorzorg tot en met vrijdag thuis. Het gaat om dezelfde staatssecretaris met wie minister Stientje van Veldhoven van Milieu op 6 maart in Brussel contact had.
12.45 | Ziekenhuizen hebben vooralsnog voldoende capaciteit om de toeloop van patiënten met het coronavirus het hoofd te bieden. Grootste zorg is nu het dreigende tekort aan neus-mondmaskers, vertelt de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Een grote zending van de beschermende maskers voor zorgverleners zou onderweg zijn naar Nederland, maar daarover had de woordvoerder geen verdere informatie.

12.42 | De Raad van State houdt vanwege het coronavirus vanaf dinsdag geen zittingen meer van de afdeling bestuursrechtspraak. Die maatregel geldt in ieder geval tot maandag 6 april. De Raad van State houdt wel de mogelijkheid open om dringende zaken alsnog op een zitting te behandelen. Het openbaar maken van uitspraken gaat wel door. Dat gebeurt zoals gebruikelijk op de woensdagen.
12.35 | Al 20.000 bedrijven hebben vanwege de coronacrisis werktijdverkorting aangevraagd. Dat meldt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om zo'n 300.000 werknemers. Vrijdag waren er ruim 5.000 aanvragen voor werktijdverkorting bij het ministerie binnengekomen.
12.08 | In Spanje zijn bijna duizend nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld in de afgelopen 24 uur. Het aantal besmettingen steeg van 7753 naar 8744. Het dodental is met negen gestegen van 288 naar 297. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. De noodtoestand is in Spanje sinds zaterdag van kracht en maandag zei een minister dat het nog weken kan duren voor de noodtoestand wordt opgeheven.
12.05 | De speciale regeling voor werktijdverkorting in verband met de coronacrisis geldt ook voor uitzend- en payrollbedrijven. Dat meldt brancheorganisatie ABU die daarover navraag deed bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Bij de aanvraag moeten alle werknemers worden meegenomen waarvoor een loonbetalingsplicht geldt. Dat zijn alle eigen medewerkers en uitzend- en payrollwerknemers met vaste uren. Uitzendkrachten zonder vaste uren blijven buiten de aanvraag, net als oproepkrachten. Voor deze werknemers kan geen werktijdverkorting worden verkregen. De ABU heeft de minister opgeroepen de werktijdverkorting ruimhartig toe te kennen en de regels soepel te hanteren voor uitzenders en payrollers.
Inmiddels heeft de ABU vanuit het Ministerie SZW bevestigd gekregen dat de WTV ook gewoon open staat voor uitzend- en payrollondernemingen: https://t.co/LvO6TQzNq8 #ABUnl #coronavirus #CoronaCrisis #wtv
— ABUnl (@ABUnl) March 16, 2020
12.05 | De overheid moet met een flink steunpakket komen voor de reisbranche, die zwaar is getroffen door de coronacrisis. Daarop heeft voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR aangedrongen in een telefoongesprek met de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. De minister beloofde de situatie onder de aandacht te brengen van het kabinet.
11.56 | Steeds meer mensen met een zorgachtergrond bieden aan om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 is een coördinatiepunt begonnen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Al ruim 3000 mensen hebben zich aangemeld. Het gaat onder meer om gepensioneerde verpleegkundigen, mensen met een zorgopleiding die ander werk zijn gaan doen, studenten van zorgopleidingen en verpleegkundigen van wie de BIG-registratie is verlopen. Wie een achtergrond heeft in de zorg en een bijdrage wil leveren, kan zich aanmelden via de site nu91coronadossier.nl.
:speaking_head_in_silhouette: NU'91 start landelijk coördinatiepunt voor zorgprofessionals die kunnen bijspringen tijdens coronacrisis!
— NU'91 (@NieuweUnie91) March 16, 2020
Persbericht :point_right:https://t.co/cDb0LYWrwW
Coördinatiepunt :point_right:https://t.co/9hnJnpbPRw
11.55 | De Europese aandelenbeurzen gingen maandag hard onderuit. Beleggers verwerkten de drastisch maatregelen van Europese landen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus binnen de eigen landsgrenzen te vertragen. Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Estland en Litouwen zijn vrijwel op slot nu Europa als het epicentrum van de pandemie wordt beschouwd. Duitsland heeft de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk grotendeels gesloten.
11.45 | De regeringsleiders van de EU-landen overleggen dinsdag via een videoconferentie over een gezamenlijke aanpak van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Dat maakt EU-president Charles Michel via Twitter bekend. Het is volgens hem essentieel dat er voldoende medische apparatuur is, onderzoek wordt aangejaagd en de economische gevolgen worden beperkt. Het is de tweede keer dat ze op zo'n manier overleggen over de coronacrisis.

11.45 | Na de ongekende maatregelen die het kabinet zondag aankondigde in de strijd tegen het coronavirus is er maandag opnieuw crisisberaad op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het overleg was al gepland. Het is de vierde keer dat het overleg, waaraan verschillende ministers meedoen, wordt gehouden. Naast het crisisberaad is er maandag ook overleg met de veiligheidsregio's.
11.40 | Straatdealers spelen in op de sluiting van coffeeshops door wiet en hasj via andere kanalen voor een veel hogere prijs aan te bieden. 'Een slechte zaak', aldus de branche, meldt Hart van Nederland.
11.25 | Het aantal besmettingen met het coronavirus in België is gestegen met 172 tot 1058. Er liggen 252 patiënten in een ziekenhuis. Dat maakten de autoriteiten maandag bekend op een persconferentie. Het aantal sterfgevallen is met één gestegen tot vijf. Het gaat om een 88-jarige man. Van de mensen die zijn opgenomen in een ziekenhuis liggen er 53 mensen op de intensive care. 31 van hen worden beademd.
11.15 | Terwijl elders in Europa scholen gesloten zijn vanwege het coronavirus, massabijeenkomsten geannuleerd en ouderen in quarantaine gezet, vaart de Britse regering een andere, lossere koers. In plaats van het sociale leven af te remmen om de verspreiding de kop in te drukken, hoopt Londen dat uitbreiding van het coronavirus de bevolking op den duur immuun maakt. Het is een riskante en fel omstreden strategie'.
11.05 | Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is maandagochtend met 85 procent afgenomen. Dat meldt OV-NL, de koepelorganisatie van openbaarvervoerbedrijven. Het is een gevolg van de verregaande maatregelen die het kabinet heeft getroffen om het coronavirus in Nederland te beteugelen.
10.55 | Het kabinet probeert ondernemend Nederland te ondersteunen, onder meer met de mogelijkheid van werktijdverkorting is mogelijk. Het kabinet maakt ook versneld 300 miljoen euro vrij om ondernemers te helpen die in de problemen komen door het coronavirus. MKB-Nederland is tevreden met de richting die het kabinet hiermee neemt en de duidelijke maatregelen, zegt Mario van Mierlo, secretaris Sociale Zaken bij de werkgeversorganisatie.
10.50 | Premier Mark Rutte houdt maandag een toespraak op televisie over het coronavirus in Nederland. De toespraak wordt om 19.00 uur uitgezonden door de NOS, RTL en SBS. 'De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden', liet de Rijksvoorlichtingsdienst eerder weten.
10.25 | Duitsland is begonnen met grenscontroles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Die grenzen zijn grotendeels gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Reizigers die geen goede reden hebben om Duitsland binnen te gaan, worden aan de grens geweigerd. Mensen die de grens over moeten voor hun werk worden wel toegelaten. Ook gaat het vervoer van goederen gewoon door. In Duitsland is inmiddels bij ruim 4800 mensen vastgesteld dat ze zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Zeker twaalf patiënten zijn overleden.
10.10 | Ook verloskundigen nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze gaan meer consulten met zwangere vrouwen telefonisch houden en minder in hun praktijken. Per individu wordt ingeschat of er een medische noodzaak is voor een fysieke controle.
10.00 | Schadeloket Groningen stopt tijdelijk met het opnemen van aardbevingsschade. Dat komt door de maatregelen van het kabinet om het coronavirus te beteugelen. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft 1500 afspraken afgezegd, meldt de instantie. De schadeopnames worden weer hervat als de 'Rijksoverheid de maatregelen afschaalt en als de situatie het weer toelaat.'
09.50 | De Amsterdamse AEX-index zakte maandag ruim 8 procent en noteerde voor het eerst sinds 15 februari 2016 onder 400 puntengrens. Ook de andere Europese beurzen gingen hard onderuit. Steeds meer Europese landen hebben hun grenzen gesloten en nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus binnen de eigen landsgrenzen te vertragen. Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Estland en Litouwen zijn vrijwel helemaal op slot omdat Europa nu als het epicentrum van de pandemie wordt beschouwd.

09.45 | De coronacrisis heeft grote impact op de Europese autoproductie. Steeds meer autofabrikanten sluiten fabrieken. Onder meer Fiat, Seat en Ford hebben dat besluit genomen. Een overzicht van het belangrijkste autonieuws met Noud Broekhof van De Nationale Autoshow.
09.40 | Spanje verlengt de noodtoestand die vanaf zaterdag is ingegaan en in eerste instantie vijftien dagen zou duren. Dat heeft de minister van Transport José Luis Ábalos aangekondigd in gesprek met een Spaans radiostation. 'Het is duidelijk dat de noodmaatregelen langer van kracht moeten blijven', aldus de minister. 'We hebben nog geen einddatum vastgesteld, maar vijftien dagen zijn niet genoeg om de strijd tegen het virus te winnen.' Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. Het aantal besmettingen staat op zeker 7753 en er zijn 288 mensen omgekomen. Mensen mogen alleen nog naar buiten om naar het werk te gaan of boodschappen te doen.

09.35 | De uitvaartbranche komt in verband met het nieuwe coronavirus met het dringende advies om bezoek aan uitvaartplechtigheden terug te brengen naar de eerste graad bloed- en aanverwanten. Dat zegt Heidi van Haastert, directeur van branchevereniging BGNU, tegen BNR. 'Dat doet pijn. Rouwen doe je met elkaar, dus het is een behoorlijk offer van de familie.'
09.34 | ZZP'ers zijn niet vertegenwoordigd aan tafel die vandaag met het kabinet spreekt over financiële steun aan ondernemers. Verder zegt minister Wiebes in WNL op Zondag dat 'de ongeveer een miljoen ZZP'ers niet hoeven te rekenen op extra financiële steun vanuit de overheid vanwege het coronavirus.'
09.30 | De financiële positie van pensioenfonds ABP is in februari gedaald tot ver onder het kritische niveau door de wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus. Ook andere grote fondsen hebben het zwaar, omdat de aandelenkoersen afgelopen tijd flink zijn gekelderd. De zogeheten dekkingsgraad van ABP is afgelopen maand gedaald met 5,4 procentpunt tot 88,7 procent. Dit betekent dat ABP voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, minder dan 89 eurocent in kas heeft.
Dreiging pensioenverlagingen voor volgend jaar groot. Tegelijkertijd zien we nu plots inkomens van gezinnen volledig wegvallen. https://t.co/E4RZn5x1O4
— Martine Wolzak (@wolzak) March 16, 2020
09.15 | Op het Damrak kreeg Air France-KLM op de AEX-index harde klappen na aanvullende maatregelen vanwege de virusuitbraak. Air France-KLM kelderde ruim 12 procent bij de middelgrote bedrijven. De luchtvaartcombinatie rekent in de komende maanden op een capaciteit die 70 tot 90 procent lager ligt dan normaal en houdt al zijn Boeing 747's en de superjumbo's van Airbus, de A380, aan de grond. Het bedrijf heeft een aantal aanvullende maatregelen genomen die dit jaar tot 200 miljoen euro aan besparingen moeten opleveren. Basic-Fit ging 14,5 procent onderuit. De sportschooluitbater sluit al zijn fitnessclubs in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.
[PRESS RELEASE] Noting continuation of the COVID-19 crisis, #AirFranceKLM takes exceptional measures. https://t.co/vwkYr9BDrO
— Air France-KLM Group (@AirFranceKLM) March 16, 2020
09.15 | De Amsterdamse AEX-index is maandag fors lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met flinke verliezen. Steeds meer Europese landen hebben hun grenzen gesloten en nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus binnen de eigen landsgrenzen te vertragen. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel 4,7 procent in de min op 412,37 punten. De MidKap zakte 5,4 procent tot 606,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 4,6 procent. De hoofdindex in Milaan kelderde 5,3 procent. Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Estland en Litouwen zijn vrijwel helemaal op slot omdat Europa nu als het epicentrum van de pandemie wordt beschouwd.
09.05 | Luchtvaartmaatschappij KLM houdt vanwege de impact van het nieuwe coronavirus alle vliegtuigen van het type Boeing 747 per direct aan de grond. Bij zusterbedrijf Air France vliegen de superjumbo's van vliegtuigmaker Airbus, de A380, niet meer. De maatregelen zijn nodig om de financiële impact van het virus te verzachten. De grote kisten zijn doorgaans duur in gebruik.
08.55 | Net nu de wegen door corona vrijwel filevrij zijn en je lekker kunt doorrijden, mag je nog maar 100 kilometer per uur. Vandaag zijn alle bordjes verwisseld en mag het echt niet meer, 130 rijden. Samen met het massaal gedwongen thuiswerken zal de stikstofuitstoot duidelijk afnemen.
08.50 | De Britse prijsvechter easyJet verwacht dat het merendeel van de vliegtuigen op korte termijn aan de grond zal blijven. Door het nieuwe coronavirus is de vraag naar tickets fors minder. Daarbovenop komen ook de nodige reisrestricties van verschillende landen, die het vliegen onmogelijk maken. EasyJet zal waar mogelijk gedurende korte tijd reddingsvluchten blijven uitvoeren om klanten terug te halen. Om de impact van het virus te verminderen, neemt easyJet de nodige maatregelen om de kosten te drukken. Het bedrijf noemt de toekomst van de Europese luchtvaart 'precair'. Er is volgens easyJet geen garantie dat Europese luchtvaartmaatschappijen een langdurige reisstop en het risico van een langzaam herstel kunnen overleven.
08.35 | Na Italie en Spanje lijkt nu ook Frankrijk hard getroffen. De de situatie rond het nieuwe coronavirus is enorm zorgwekkend, zegt het hoofd van de Franse Gezondheidsautoriteiten Jérôme Salomon tegen radiostation France Inter. In Frankrijk zijn 5423 personen besmet met het longvirus. Er zijn 127 mensen overleden. 'Het gaat snel achteruit. Het aantal besmette patiënten verdubbelt iedere drie dagen', aldus Salomon. 'Het aantal ernstig zieke patiënten loopt in de honderden.' Salomon verwacht dat de ziekenhuizen binnenkort overvol zijn door de virusuitbraak. 'Denk goed na voordat je de deur uitgaat. Blijf gewoon thuis, zo simpel is het.'
08.30 | Er zijn duizenden extra vrachtwagens onderweg om de supermarkten te bevoorraden. Hoewel de lege schappen anders deden vrezen, hebben de fabrikanten ruim voldoende voorraden voedsel- en hygiënische producten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept iedereen wel op 'alleen de boodschappen te kopen die je normaal ook dagelijks koopt.' Dat zei Marc Jansen van de brancheorganisatie maandag bij WNL. Vrijdag ontstond er een run in de winkels op producten als pasta, soepen en rijst, maar ook wc-papier. 'Maar koop alleen wat je nodig hebt.'
08.20 | Door de coronacrisis heeft het vertrouwen in de overheid een flinke dreun opgelopen. Een maand geleden had nog 72 procent vertrouwen in de overheid, inmiddels is dat nog maar 51 procent. Volgens onderzoeks- en adviesbureau Citisens is die daling vooral te verklaren door de lakse en onduidelijke informatie die de overheid heeft verspreid om het virus tegen te gaan.

08.15 | Uitbater van sportscholen Basic-Fit gooit tijdelijk al zijn sportscholen dicht. Ook wordt het openen van nieuwe fitnessclubs tot nader order uitgesteld. Dat meldde de onderneming daags nadat de sluiting van sportscholen in Nederland van hoger hand werd bevolen. Om de financiële impact van de sluiting het hoofd te bieden werkt Basic-Fit met zijn banken aan het ophogen van de doorlopende kredietfaciliteit met 150 miljoen euro. Op dit moment is het niet duidelijk in hoeverre de coronacrisis de resultaten zal beïnvloeden. Veel zal volgens Basic-Fit afhangen van de duur van de sluiting van clubs en verdere maatregelen die door regeringen worden genomen.
08.00 | OSB roept minister Bruins van VWS op om verhoogde aandacht te geven aan de positie van de schoonmaaksector als vitale en elementaire sector in relatie tot het coronavirus. De sector heeft een wezenlijk belangrijke verantwoordelijkheid aan de preventieve kant met zorg voor juiste hygiëne, schoonmaak en voorlichting aan organisaties en medewerkers. Die verantwoordelijkheid neemt de sector en het is daarom nu ook van het grootste belang om de inzet van schoonmaakmedewerkers te kunnen blijven garanderen. Uit eerste contacten blijkt dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport open staat voor de oproep van de schoonmaakbranche.
07.55 | PostNL zet de bezorging van post en pakketten gewoon voort. Het postbedrijf meldt in een verklaring dat er wel een aantal maatregelen worden getroffen om werknemers te beschermen. Het bezorgen van post, pakketten en andere zendingen draagt volgens PostNL bij aan het in stand houden van het maatschappelijke verkeer.
07.52 | Het Zaans Medisch Centrum heeft voor de ingang van de spoedzorg een tent gezet waarin patiënten die zich melden bij de Huisartsenpost of de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis eerst worden beoordeeld op verdenking van corona. Ingeschat wordt of iemand mogelijk besmet is met het virus.
07.15 | Terwijl Nederland op slot zit en mensen aangeraden wordt zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege het nieuwe coronavirus, is er voor daklozen in Amsterdam nog niets geregeld. Dat stelt belangengroep Amsterdam City Rights (ACR), die in een brief de lokale politiek oproept in actie te komen.
06.45 | Ondanks het coronavirus lijkt het internationale goederentransport niks te klagen te hebben. Althans, in ieder geval tot dit weekend dat bol stond van coronamaatregelen binnen en buiten Nederland. Transportbedrijf Bas Group, gespecialiseerd in goederenvervoer met de trein, had het tot dit weekend extra druk met export naar Italië.
06.40 | Een historisch lage opkomst bij de eerste ronde van de Franse burgemeesters- en gemeenteraadsverkiezingen. De coronacrisis was de belangrijkste reden dat het gisteren stil bleef in de stembureaus. Naar schatting 53,5 tot 56 procent van de stemgerechtigde inwoners bleef weg. Frankrijk kwam met allerlei maatregelen tegen het coronavirus om kiezers naar de stembureaus te krijgen, merkte Eveline Bijlsma. Onze correspondent in Frankrijk mocht zelf stemmen.
De blog gaat verder onder de foto

06.30 | Net als in Spanje wordt ook in België opgeroepen om mondmaskers binnen te brengen. Viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven vraagt om materiaal binnen te brengen bij ziekenhuizen om verplegers en artsen te kunnen blijven voorzien van werkmateriaal.
Beste vrienden, jullie kochten massaal mondmaskers bij de apotheker. Onze verpleegkundigen en artsen hebben deze maskers nu heel hard nodig. Kunnen jullie aub deze dozen afgeven aan de onthaaldesk van jullie ziekenhuis in de buurt? Zo helpen jullie echt jullie gezondheidswerkers!
— Marc Van Ranst (@vanranstmarc) March 15, 2020
06.05 | Het Rode Kruis begint deze maandag met een hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Wie hulp kan gebruiken, kan vanaf 09.00 uur het nummer 070-4455888 bellen. 'We bieden een luisterend oor, geven advies en kijken samen of mensen praktische problemen kunnen oplossen met hun eigen sociale netwerk. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kijken we of wij met onze getrainde vrijwilligers of ons burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help kunnen bijdragen, of wellicht moeten doorverwijzen naar andere hulpverleningsinstanties,' aldus het Rode Kruis.
06.05 | De overheid moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven over een noodpakket voor de horeca, die drie weken dicht moet in de strijd tegen verspreiding van het Coronavirus. Alleen zo zullen kredietverstrekkers coulant zijn met leningen en leveringen, zegt Rober Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland.

06.00 | Helder! Hadden we begin maart een beurscrash?
Vorige week maandag en donderdag doken de cijfers op Wall Street en Beursplein 5 in het rood. En flink ook. Maar kun je ook spreken van een beurscrash? En leidt die tot een recessie? Verslaggever Kees Dorresteijn ging te rade bij enkele bevriende beurskenners en zette zijn bevindingen op een rij. En zo ben jij weer op de hoogte van de risico's en de effecten van klappende beurskoersen. Crash of geen crash.

06.00 | Aan het einde van de dag zet Kees Dorresteijn het belangrijkste corona-nieuws van de dag op een rij, zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent.

04.15 | Joe Biden en Bernie Sanders hebben tijdens een televisiedebat forse kritiek geuit op de wijze waarop de Amerikaanse president Donald Trump de uitbraak van het coronavirus te lijf gaat. De twee Democratische kandidaten, die samen uitvechten wie het in november opneemt tegen Trump tijdens de presidentsverkiezingen, vinden dat de president veel te laat de noodtoestand heeft uitgeroepen.

02.10 | China meldde maandag zestien nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus. Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het virus steeg met veertien naar in totaal 3213. Een dag eerder kwamen er twintig geïnfecteerden bij, het dodental nam toe met tien. De nationale gezondheidscommissie in China verklaarde donderdag dat de piek in coronabesmettingen voorbij was in het land. Sinds de uitbraak, die begon in miljoenenstad Wuhan, hebben 80.860 Chinezen het longvirus gekregen. De veertien nieuwe doden vielen allemaal in de provincie Hubei, waarvan dertien in de stad Wuhan.
Vrijdag 15 maart:
De liveblog van zondag 15 maart
Het belangrijkste nieuws van gisteren | Nieuwe maatregelen van het kabinet
De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente verder verlaagd in een poging de economische gevolgen van de coronacrisis in te dammen. De Tweede Kamer schort voorlopig de meeste debatten op. En scholen, horeca en sportclubs gaan dicht om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Ministers Arie Slob van Onderwijs en Bruno Bruins van Gezondheidszorg maakten vanmiddag aanvullende maatregelen bekend. Hier vind je alle maatregelen die met vanaf deze week worden doorgevoerd.
22.35 | De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente opnieuw verlaagd als maatregel tegen de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het belangrijkste rentetarief van de koepel van centrale banken gaat met 1 procentpunt omlaag en ligt nu tussen de 0 en 0,25 procent. Het is al de tweede keer deze maand dat de Fed de rente tussentijds verlaagt. Ook herstart de Fed zijn opkoopprogramma voor obligaties.
21.45 | In Spanje roept de regering iedereen op om mondkapjes, testmateriaal voor COVID-19 en ander medisch materiaal binnen 48 uur over te dragen aan het ministerie van Gezondheid. De oproep geldt ook voor privéklinieken en bedrijven die deze materialen produceren. Dat meldde de Spaanse regering vanavond in een persconferentie, geflankeerd door het leger. Er komt bovendien een nationaal plan om oudere mensen te helpen.