Gezondheid17 mrt '20 23:00Aangepast op 28 jun '22 10:40

Updates tot en met 26 maart | NL-alert-bericht van de Rijksoverheid

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders hebben een NL-alert-bericht gekregen van de Rijksoverheid. Daarin worden ze opgeroepen de adviezen van de overheid op te volgen en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 'Blijf thuis', staat in het sms-bericht;

VOLG HIER DE UPDATES VANAF 27 MAART

VOLG HIER HET ACTUELE LIVEBLOG

Dossier | Alle berichtgeving van BNR over het coronavirus

    Hoofdpunten

  • Eurovisiesongfestival in Rotterdam afgeblazen
  • Kabinet komt met miljarden euro's aan steunmaatregelen; eerste reacties positief
  • 58 doden door coronavirus, 2.051 besmettingen; 200.000 besmettingen wereldwijd
  • Gestopte verpleegkundigen en artsen moeten gemakkelijker kunnen bijspringen volgens minister Bruins
  • Nederland krijgt mondkapjes van Chinese airlines
  • Rode Kruis constateert dat grote vragen en onzekerheid leven bij grote groepen mensen, mensen hebben last van stress door het coronavirus.

Het RIVM stopt voorlopig met het melden van besmettingscijfers, er wordt gewerkt aan een nieuwe methode. En ondanks de oproep om niet meer te hamsteren, blijft Nederland het toch massaal doen. Dat laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel weten.

LIVE UPDATES

26 maart

22:30 | De EU-leiders zijn het niet eens geworden over het snel inzetten van extra Europese miljarden om de corona-crisis te bestrijden. De inzet van het Europese noodfonds ESM, dat een leencapaciteit van 410 miljard euro heeft, stuit op verdeeldheid. Een voorstel van negen leiders om gezamenlijk euro-obligaties te gaan uitgeven is voor sommige landen waaronder Nederland onbespreekbaar. Ze vragen de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, binnen twee weken met een oplossing te komen.

Image
(BNR)

20:35 | Aan het einde van je werkdag zet BNR het belangrijkste coronanieuws van de dag op een rij, zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen, maar binnen een paar minuten op de hoogte bent. Op dit moment liggen er 761 corona-patiënten op de intensive care. Dat aantal is sinds gisteren met 117 nieuwe patiënten gestegen, meldt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

20.05 | Duitse ziekenhuizen nemen zeker 47 patiënten met het coronavirus over van Italië. 'We steunen onze Italiaanse vrienden. We kunnen dit alleen samen doen', zei minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken in een korte verklaring.

20.00 | Niet in groepjes naar buiten en altijd anderhalve meter afstand. Over die regels is verwarring. Op sociale media vragen mensen zich af wat nou wel mag. En RTL Nieuws en het AD beweren dat de regels zelfs strenger zijn: ook als je je aan de anderhalve meter houdt kan je een boete krijgen als je met drie of meer de straat op gaat. Verslaggever Thomas van Groningen ging in Tilburg de straat op en peilde de stemming onder de bewoners.

Na Donald Trump geeft nu ook de Italiaanse vice-premier Salvini China openlijk de schuld van de coronacrisis. Maar wat kan het buitenland doen? Niet veel, denkt BNR buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

19.35 | Het Maastricht UMC+ breidt zijn zorgcapaciteit uit met ongeveer 250 bedden voor coronapatiënten. Die komen te staan in congrescentrum MECC. In de loop van volgende week kunnen de eerste patiënten er terecht. De uitbreiding is bedoeld voor het geval in de regio Midden- en Zuid-Limburg de maximale opnamecapaciteit voor patiënten is bereikt.

In het MECC kunnen coronapatiënten worden opgenomen die geen ic-zorg nodig hebben en voor wie basiszorg volstaat. Dan gaat het om verpleegkundige zorg als infuusmogelijkheden, zuurstoftoediening, toediening van medicatie, voorzieningen voor voeding en algemene observatie. Of de extra capaciteit ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden, hangt af van hoe de corona-epidemie zich zal ontwikkelen, aldus het ziekenhuis.

19.30 | Hoewel je twee kwartalen van krimp moet hebben om van een recessie te spreken, zitten de VS er al in, denkt beurscommentator Rob Jansen. 'Veel economen zeggen het, en ook president Jerome Powell van de Amerikaanse Centrale Bank denkt dat'.

19.00 | De Chinese president Xi Jinping roept de G20-landen op om hun importtarieven te verlagen. Daarmee zouden ze de wereldeconomie een signaal geven van vertrouwen, aldus Xi.

Verder zei Xi dat hij net als zijn collega-wereldleiders voorstander is van gezamenlijk optreden om de economie weer op gang te brengen. Die stappen kunnen er in combinatie met elkaar voor zorgen dat de wereldhandel en de mondiale leveringsketen voor veel industrieën weer aantrekken.

De wereldhandel kreeg een flinke klap toen het coronavirus in China uitbrak. Net toen de productie weer wat op gang kwam in het Aziatische land sloeg het virus toe in Europa en nu ook in de Verenigde Staten, waardoor die landen strenge maatregelen nemen om de pandemie te beteugelen. Daardoor lijkt herstel voor de mondiale economie nog ver weg.

Importheffingen waren een belangrijk wapen van de Amerikaanse president Donald Trump in de handelsoorlog die hij met China uitvocht. De Chinezen voerden als reactie daarop ook de heffingen op Amerikaanse producten herhaaldelijk op. In januari ondertekenden de twee economische grootmachten een gedeeltelijk handelsakkoord.

18.40 | Op dit moment liggen er 761 coronapatiënten op de intensive care. Dat aantal is sinds gisteren met 117 nieuwe patiënten gestegen, meldt Diederik Gommers van de Vereniging voor Intensive Care op BNR. 'Dit is heel slecht nieuws voor de capaciteit op de intensive care', zegt hij. 'Wat we nu zien, een stijging van ruim 100, betekent dat we al er al over drie dagen zijn en niet over een week. Dan zijn we niet op tijd', zegt Gommers tegen BNR.

Op Aruba zijn in totaal meer dan 135 mensen opgepakt tijdens de eerste vijf nachten van de avondklok. Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mag sinds zaterdagavond tussen 21.00 en 06.00 uur niemand de straat op. Mensen die dat toch doen, worden gearresteerd en moeten een boete van minstens 1000 Arubaanse gulden (ongeveer 500 euro) betalen. De boete kan oplopen tot maximaal 10.000 Arubaanse gulden. Aruba telt 19 besmettingen.

18.27 | Onze verslaggever Harmen van der Veen zit al een week in zelf-isolatie, in Drenthe. Toch is hij niet alleen. Afgelopen week maakten we elke dag kennis met een van zijn buren die ook allemaal de gevolgen van de coronacrisis ondervinden, vandaag zet hij zijn 11-jarige dochter Evi voor de microfoon.

18.23 | De Zwitserse farmaceut Roche laat in gesprek met de NOS weten dat laboratoria het recept voor een vloeistof die nodig is voor coronatests van het internet kunnen halen. 'Het recept waar u het over heeft, is een algemeen recept dat bekend is bij microbiologen. Het staat hen vrij om de vloeistof te ontwikkelen', zegt een Roche-woordvoerder.

Voor de veiligheid, de kwaliteit en de betrouwbaarheid raadt Roche echter aan de vloeistof bij het bedrijf te kopen. Eerder was er bij Roche een tekort, maar dat is inmiddels opgelost. Wel waarschuwt het bedrijf dat er veel vraag naar is. 'Voor nu hebben we genoeg op voorraad.'

18.20 | Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de exportkredietverruiming door minister Kaag goed nieuws. De Boer gaat uit van een tijdelijke recessie waar we zo goed mogelijk doorheen moeten zien komen. Volgens De Boer moeten we doorgaan met exporteren 'anders gaat onze welvaart naar de knoppen.

18.14 | Zwitserland heeft als vijfde land in Europa meer dan 10.000 coronabesmettingen vastgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat zeker 10.661 mensen positief hebben getest op het virus, bijna 1000 meer dan een dag eerder.

Naast het Alpenland met circa 8,5 miljoen inwoners hebben ook Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje melding gemaakt van meer dan 10.000 besmettingen. Buiten Europa hebben alleen China, Iran en de VS die grens overschreden.

18.05 | Een groot deel van de sekswerkers heeft meer hulp nodig van de overheid. Het werk ligt grotendeels stil door de coronacrisis en door de onzekere arbeidsstatus van veel sekswerkers is het nog maar de vraag of ze geholpen gaan worden. Yvette Luhrs, ex-voorzitter van PROUD, de brancheorganisatie van sekswerkers, vertelt dat er behoefte is aan duidelijkheid.

17.53 | De aanvoer van levensmiddelen in Duitsland verloopt goed, maar staat wel zwaar onder druk door het wegvallen van buitenlandse werknemers. Dit zei de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner. Er is een minimum aantal mensen aan het werk in de hele keten van boer tot winkel. Veel buitenlanders komen niet meer werken als gevolg van de beperkingen die voor de bestrijding van het coronavirus zijn opgelegd. Met name de vleessector en de zuivel kampen volgens Klöckner met personeelsgebrek.

Het gaat vooral om werknemers uit Tsjechië en Polen die normaal gesproken pendelen tussen hun huis en hun werk in Duitsland. Ook dreigen tienduizenden seizoenswerkers weg te blijven. In maart zijn er in de Duitse landbouw ongeveer 30.000 extra krachten nodig en in mei zelfs 80.000. De minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer is op zoek naar extra mankracht onder meer onder asielzoekers en studenten.

17.50 | Terwijl Europa het epicentrum van het corona-drama is, krabbelt China alweer overeind. 'De containers komen alweer deze kant op', zegt beleidsadviseur Lucht- en Zeevracht Rogier Spoel van ondernemersvereniging evofenedex, 'China heeft een groot deel van de havens, luchthavens en productiecapaciteiten weer draaiend'.

De aandelenbeurs in Amsterdam is met winst de handel uitgegaan, na eerder op de dag nog flink in de min te hebben gestaan. Beleggers trokken zich op aan de forse winsten op Wall Street, waar optimisme over het aanstaande steunpakket van 2 biljoen dollar de aandelenkoersen stuwt. Ook elders in Europa bogen de beurzen hun aanvankelijke verliezen om in winst. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,6 procent hoger op 482,99 punten. De MidKap won 2,5 procent tot 668,03 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 2,5 procent. De beurs in Milaan eindigde 0,7 procent hoger.

17.46 | De recessie kan volgens het CPB potentieel grotere gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt dan eerdere recessies. Op korte termijn wel, beaamt Pieter Gautier, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, maar dat hoeft niet erg te zijn, want 'onze arbeidsmarkt is er flexibel genoeg voor'. Deze mate van inactiviteit is overigens juist wenselijk, vanwege de gezondheidscrisis. 'Je zag ook tijdens de Spaanse griep van 1918 dat de steden die agressief beleid voerden zoals een lockdown, na afloop sneller groeiden dan steden die dat niet deden. We moeten nu zo snel mogelijk alles op orde hebben.'

17.35 | De Europese regeringsleiders en staatshoofden vergaderen nu online over de bestrijding van het coronavirus, van eensgezindheid is echter geen sprake. 'Eén van de belangrijkste punten zijn de Eurobonds, de staatsobligaties', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

17.30 | Oud-DSM topman Feike Sijbesma is sinds vandaag speciaal coronagezant. Hij is door vice-premier Hugo de Jonge namens het kabinet gevraagd om deze functie uit te oefenen. 'Er moet een zwaargewicht zijn die weet hoe de hazen lopen', vertelt FD-journalist Hella Hueck.

17.25 | China gaat nog verder op slot vanwege de strijd tegen het coronavirus. Ook buitenlanders die beschikken over een visum of een verblijfsvergunning komen vanaf zaterdag voorlopig het land niet meer in. 'Deze opschorting is een tijdelijke maatregel die China moet nemen vanwege de uitbraak', meldt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Diplomaten en bemanningsleden van vliegtuigen worden niet geweerd.

China probeert met dergelijke maatregelen te voorkomen dat reizigers het virus meenemen. Alle mensen bij wie de afgelopen twee dagen is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus, waren volgens de autoriteiten in het buitenland geweest. De Chinese luchtvaartautoriteit CAAC maakte eerder op donderdag al bekend dat luchtvaartmaatschappijen is gevraagd het aantal vluchten van en naar China te beperken. Die maatregel moet op 29 maart ingaan.

17.18 | De transportsector wordt gehinderd door de grenscontroles die veel Europese landen hebben ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil daarom dat er een vrije doorgang bij de grenzen komt voor vrachtwagens.

Zo'n vrije doorgang moet wat TLN betreft in Europees verband worden geregeld. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft al toegezegd het onderwerp aan te zullen kaarten bij haar Europese collega's.

17.10 | Het slikken van voedingssupplementen, zoals vitaminepillen, helpt niet tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die een verhoogde belangstelling ziet voor bepaalde supplementen.

Volgens de NVWA wordt op internet en sociale media veel geplaatst over het coronavirus en wat er tegen zou helpen. 'Vaak gaat het over ingrediënten die een rol spelen bij een goede werking van het immuunsysteem, zoals vitamine C en D of andere 'weerstandsverhogende' ingrediënten in supplementen, schrijft de voedselwaakhond.

Maar van het nemen van meer vitamines 'krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen', waarschuwt de NVWA. Wat wel werkt voor een zo goed mogelijke weerstand is gezond eten, goed slapen en bewegen.

16.55 | De Nederlandse luchtvaartsector loopt door de coronacrisis 4,4 miljard dollar omzet mis. Dat schat de internationale brancheorganisatie IATA, die verwacht dat de luchtvaartbranche wereldwijd 252 miljard dollar minder omzet haalt. Voor heel Europa komt IATA tot een omzetverlies van 76 miljard dollar.

IATA denkt dat het aantal passagiers in Nederland dit jaar met 23,4 miljoen afneemt en dat de malaise in de sector een hap van ruim 10 miljard dollar neemt uit het bruto binnenlands product (bbp). Tot ruim 128.000 banen staan op de tocht door de crisis.

16.50 | Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel noemt de naderende recessie zorgwekkend. Verruiming van het exportkrediet is één van de maatregelen waarmee Kaag en haar collega van Financiën de handel intact willen houden. 'We moeten écht aan de slag', zegt Kaag tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

16.45 | Bedrijven die hun douaneaangifte niet op tijd invullen of niet aan andere verplichtingen kunnen voldoen, kunnen op maatwerk rekenen van de douane. De dienst belooft zich mild op te stellen in de coronacrisis.

Zo krijgen bedrijven alleen een boete voor het nalaten van verplichtingen door het coronavirus als er sprake is van een overtreding, misbruik, opzet of ernstige slordig- of laakbaarheid.

16.30 | De Nederlandse economie ziet er na de crisis niet rooskleurig uit, dit heeft het CPB becijferd in de verschillende scenario's. In het beste geval krimpt de economie met 1,2 procent, duurt het een half jaar of langer, dan moeten we rekenen op 5 á 7 procent. 'Voor de overheidsfinanciën is het een grote klap, maar die kunnen we wel hebben', zegt hoofdeconoom Marieke Blom van ING.

16.20 | De Tweede Kamer debatteert al uren over het coronavirus. Minister de Jonge meldde vanmiddag 'als een duveltje uit een doosje' dat er volgende week toch genoeg bedden op de intensive care zijn voor coronapatiënten, hoorde politiek verslaggever Laurens Boven.

16.05 | Zwitserland controleert de mobiele telefoons van zijn burgers om te kijken of ze zich aan de samenscholingsverboden houden. De overheid heeft telefoongegevens opgevraagd bij de nationale provider Swisscom.

Het gaat om gegevens van 24 uur oud. De data zijn anoniem, dus het is niet mogelijk om te zien wie waar is geweest, zegt de Bundesamt für Gesundheit, de Zwitserse versie van het RIVM. 'Houden mensen zich aan de beperkingen? Zijn ze met minder mensen op pad? Zijn er plekken waar grotere groepen samenkomen? Dit wilden we controleren', stelt de overheidsinstantie. Vanwege het coronavirus is het in Zwitserland verboden om met meer dan vijf mensen tegelijk samen te komen.

In Zuid-Korea, Singapore en Taiwan controleren overheden de smartphonedata van coronapatiënten. Zo kunnen ze zien wie dicht bij hen in de buurt zijn geweest. Die mensen zijn misschien ook besmet geraakt, zonder dat ze het zelf al weten.

15.35 | Werkgeversvereniging AWVN noemt het scenario van een kleine economische krimp 'niet reëel'. Dit zegt directeur Raymond Puts in BNR Zakendoen.

15.15 | De vuurwerkbranche heeft ruim 235.000 veiligheidsbrillen gedoneerd aan zorginstellingen en ziekenhuizen. De brillen zijn nodig om artsen en verplegers te beschermen. Die kunnen via de ogen besmet raken met het coronavirus. De inzamelingsactie is opgezet door de brancheorganisatie van vuurwerkimporteurs, de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en vuurwerkverkopers die zijn aangesloten bij de Stichting Vuurwerkcheck.

15.05 | Sterke bedrijven zouden zwakkere ondernemingen te hulp moeten schieten door coulant om te springen met betalingstermijnen. 'Het is nu niet de tijd om naar je contract te kijken en daar iedereen aan te houden', zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) tegen EenVandaag. Keijzer doelt onder meer op vastgoedeigenaren, die volgens haar zwaar getroffen winkeliers en horeca-ondernemers zouden moeten ontzien.

14.55 | Het aantal aan het nieuwe coronavirus gerelateerde sterfgevallen in Nederland is toegenomen tot 434. Dat zijn er 78 meer dan 24 uur eerder bekend was. Hierbij een overzicht van de kerncijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdagmiddag heeft bekendgemaakt.

Totaal bevestigde gevallen: 7431

Toename bevestigde gevallen: +1019 (+16 procent)

Totaal bevestigde sterfgevallen: 434

Toename bevestigde sterfgevallen: +78 (+22 procent)

Aantal patiënten met het nieuwe coronavirus op de intensive care: 667 (voor zover bekend bij de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie)

Deze cijfers zijn waarschijnlijk niet compleet. Soms komen meldingen over sterfgevallen pas na enkele dagen binnen. Ook ligt het werkelijke aantal besmettingen volgens onderzoekers hoger dan hier wordt genoemd. Niet iedereen die vermoedelijk besmet is, wordt ook getest. Dat wordt vooral gedaan bij mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen en bij zorgverleners.

14.35 | Het aantal geconstateerde besmettingen in de zwaar door het coronavirus getroffen Italiaanse regio Lombardije is weer flink gestegen met 2500 patiënten in 24 uur. De gouverneur van de regio, Attilio Fontana, zei dat dit 'geen goed nieuws' is. Dit is een sterkere stijging dan de afgelopen dagen, aldus Fontana. Woensdag kwamen er circa 1640 gevallen bij.

14:30 | Volgende week zijn er 1600 bedden op de intensive care beschikbaar, bevestigde vice-premier en minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Van de 1600 ic-bedden zijn er 1025 gereserveerd voor coronagevallen en de andere 575 voor reguliere zware zorg. Bij de planning en uitbreiding van capaciteit en van beademingsapparatuur in de ziekenhuizen gaat het kabinet uit van 'de rode lijn van het RIVM' in de coronacrisis.

De Jonge zei verder dat de regering er alles aan doet om van het bedrijf Roche het recept te krijgen voor een vloeistof die nodig is om coronatesten uit te voeren. De Jonge is daarover met het Zwitserse bedrijf in gesprek, zei hij. Maar aan de roep uit de Kamer om Roche te dwingen het recept af te staan wil De Jonge niet meteen gehoor geven.

14:21 | Er komt een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland. Iedereen die met meer dan drie mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal, ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om 1,5 meter afstand te bewaren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen, of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider.

Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, tegen RTL Nieuws. Maandag maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat burgemeesters voortaan kunnen handhaven op groepsvorming. Groepen van drie personen of meer die geen anderhalve meter afstand houden, konden vanaf maandag een boete krijgen van maximaal 400 euro per persoon.

14:14 | Feike Sijbesma, voormalig topman van chemieconcern DSM, gaat tijdelijk als speciaal gezant optreden in de coronacrisis. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft namens het kabinet aan hem gevraagd of hij deze rol wil vervullen.

Luister ook: podcast met Fijke Sijbesma over zijn tijd als DSM-topman

Sijbesma gaat in eerste instantie kijken welke opties er voor Nederland zijn voor coronatests en hoe het zit met de beschikbaarheid ervan. Hij gaat volgens een woordvoerder van het ministerie samen met de Taskforce Diagnostiek bepalen wat er moet gebeuren om de productiecapaciteit te vergroten. Het gaat dan zowel om testen om besmetting vast te stellen als om testen die antistoffen kunnen vaststellen.

De wachtkamer van het universiteitsziekenhuis in Essen, Duitsland.
De wachtkamer van het universiteitsziekenhuis in Essen, Duitsland. (AFP)

14:00 | De afgelopen 24 uur zijn er 78 doden bijgekomen in Nederland als gevolg van het coronavirus. Daarmee is het totaal aantal doden opgelopen tot 434. Dat meldt het RIVM. Het totaal aantal patiënten dat positief is getest is nu 7431 (een stijging van 1019 personen), het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 2151 (een stijging van 315 personen). De meeste overleden patiënten vallen in de leeftijdscategorie 80 – 84 jaar.

13:47 | Optimisme vanuit Brabant: de ziekenhuizen daar verwachten dat ze de toestroom van coronapatiënten op de intensivecareafdelingen aan zullen kunnen. Binnen vier tot vijf dagen voorziet het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) een piek in het aantal coronapatiënten. Het ROAZ gaat er op basis van berekeningen uit dat er genoeg bedden zijn, zei voorzitter Bart Berden tegen NPO Radio 1. Berden, die ook voorzitter is van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, gaat er ook vanuit dat na de piek patiënten die zijn overgeplaatst terug kunnen.

13:17 | De CPB-scenario's zijn 'behoorlijk optimistisch'. 'Wat er nu aan de hand is, suggereert dat het een stuk steviger wordt, ik denk dat het wel slechter uit kan pakken.' Dat zegt Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.

12:59 | De Tweede Kamer debatteert opnieuw over de coronacrisis. Verslaggever Laurens Boven hoort veel kritische vragen, uit zowel oppositie als coalitie. De overheidscommunicatie staat ter discussie en Kamervoorzitter Arib spreekt FvD-leider Thierry Baudet aan op zijn gebrek aan afstand tot andere Kamerleden.

12:15 | Galapagos-CEO Onno van de Stolpe beschikt met zijn farmaceutisch onderzoeksbedrijf niet over programma's voor COVID-19, maar is wel bereid robotica-capaciteit beschikbaar te stellen. Van de Stolpe wil daarin samenwerken met andere partijen, onder meer met Feike Sijbesma - die een voortrekkersrol heeft en ook contact heeft met de regering.

11:55 | Het kabinet komt met miljarden om bedrijven overeind te houden, maar startups dreigen buiten de boot te vallen bij het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). En juist startups hebben weinig vet op de botten, zegt Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association. Vandaag vergadert de Tweede Kamer verder over het pakket om bedrijven tegemoet te komen.

11:48 | Advertentie-inkomsten van lokale bladen nemen dramatisch af door de coronacrisis. Evert van Dijk, hoofdredacteur NDC Mediagroep, pleit voor een gelijk speelveld. 'We doen nu al hetzelfde als de traditionele informatievoorziening van regionale omroepen.'

11:30 | Het Maastricht UMC wil een Chinees algoritme gaan gebruiken om sneller beslissingen te maken over corona-patiënten. Met het algoritme is snel te kijken of een patiënt het virus heeft - en om de behandeling uit te stippelen. De technologie is ontwikkeld op basis van data van patiënten in China.

11:15 | Nederlandse huiseigenaren zien ‘t somber in door de coronacrisis. Ze verwachten een lagere verkoopprijs en minder belangstelling in de huizenmarkt, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

10:30 | Veel thuiswerkers hebben niet alleen last van verveelde kinderen, maar ook van verveelde honden. Hondenkenner Martin Gaus geeft tips hoe je je hond tóch kunt vermaken.

10:15 | Het wordt druk op de intensive care de komende tijd. Daarom heeft het Onze Lieve Vrouwengasthuis in Amsterdam een heuse ‘coronatent’ opgezet. Mensen met klachten komen naar de tent. Vanuit daar wordt beoordeeld of ze naar de IC moeten of juist niet.

Een optimistisch plaatje uit een Duitse bakkerij in Dortmund, waar cakes in de vorm van rollen toiletpapier de oven in gaan. Het zijn inmiddels bestsellers van de bakkerij.
Een optimistisch plaatje uit een Duitse bakkerij in Dortmund, waar cakes in de vorm van rollen toiletpapier de oven in gaan. Het zijn inmiddels bestsellers van de bakkerij. (AFP)

09:40 | Pieter Hasekamp, de kersverse directeur van het CPB, geeft aan dat de schade in de eerste twee kwartalen van dit jaar fors zal zijn. 'Maar in dat geval kan er weer snel herstel optreden, we verwachten in het derde kwartaal. We hebben vier scenario's in kaart gebracht. Het goede nieuws is dat de overheid veel doet en dat kan volhouden.' Toch kan het vooral voor flexwerkers nog lastig worden om de economische klap op te vangen, naarmate het langer gaat duren.

09:10 | De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen. Een economische terugval en een oplopende werkloosheid zijn onvermijdelijk, zelfs met de ongekende steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd voor bedrijven. Dat meldt het Centraal Planbureau, dat vier uiteenlopende scenario's heeft doorgerekend. Ook in het beste geval krimpt dit jaar de economie, meldt het CPB.

08:45 | Terwijl de Tweede Kamer zich opmaakt voor een nieuw marathondebat over de corona-crisis, stijgen de zorgen over het dreigende tekort aan IC-bedden. De SP wil weten wie nu verantwoordelijk is voor de capaciteit op de intensive care-afdelingen in onze ziekenhuizen, zegt Tweede Kamerlid Maarten Hijink.

08:30 | Het horecaplatform Help de Horeca van Koninklijke Horeca Nederland heeft binnen een week zo'n 7.500 vouchers verkocht. In diezelfde periode hebben 5.200 ondernemers zich aangemeld op het platform. Met het platform wil Koninklijke Horeca Nederland horecaondernemers te hulp schieten die zijn geraakt door de corona-crisis.

07:45 | De aardappelprijs is ingestort door het coronavirus. De aardappelverwerkende industrie kan de friet-aardappelen niet kwijt, nu alle horeca gesloten is. Het tegenovergestelde gebeurt met de prijs van graan. Die schiet juist keihard omhoog door het hamstergedrag van de consument, bijvoorbeeld bij pasta's.

07:30 | De wetenschapper die een middel vindt tegen alle virussen die de mensheid nog te wachten staan is al onder ons. Dat is de stellige overtuiging van Erik Matser, de internationaal bekende klinisch neuropsycholoog uit Helmond. 'Alleen onder de grootste druk staan dergelijke historische figuren op. De druk is nu onmenselijk. Maar het menselijk brein is gemaakt voor deze complexiteit.' Mensen die het oude veranderen in het nieuwe hebben veelal dezelfde karakteristieken.

07:00 | Door het coronavirus zullen hotels binnen enkele dagen helemaal leeg staan. Daardoor dreigt een flink aantal hotels in betalingsproblemen te raken en personeel op straat te komen staan, verwacht vastgoedadviseur Colliers. Toch zal dit alles beperkte gevolgen hebben voor onze economie, in tegenstelling tot landen als Italië en Spanje.

06:52 | De Russische regering heeft vanaf vrijdag alle burgerluchtvaart van en naar het land verboden vanwege het coronavirus. Russische luchtvaartmaatschappijen mogen nog wel staatsburgers uit het buitenland terughalen, mits zij hier speciale toestemming voor hebben. Rusland neemt steeds strengere maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Woensdag maakte president Vladimir Poetin bekend dat een referendum over uitgebreide grondwetswijzigingen.

06:30 | Weinig buffers en geen geld voor huur. De corona-crisis raakt tech startups hard. En dat kan ook gevolgen hebben voor de samenleving. Want die profiteert van hun uitvindingen. Vastgoedadviseur Savills adviseert de bedrijven om goed voorbereid het gesprek aan te gaan met de verhuurde. 'Uiteindelijk heeft de verhuurder ook weer baat bij een op termijn weer goed functionerende huurder.'

06:00 | De Amerikaanse Senaat heeft donderdag unaniem ingestemd met een steunpakket van twee biljoen dollar om de economische schade van de coronacrisis te beperken. De wet moet vrijdag nog langs het Huis van Afgevaardigden maar de minister van Financiën Steven Mnuchin verwacht dat de wet ook daar zal worden aangenomen.

05:30 | Radiologen van het academisch ziekenhuis van Maastricht (MUMC) willen een Chinees algoritme gebruiken voor beslissingen over coronapatiënten, schrijft het FD. Dit algoritme, ontwikkeld op basis van patiënten in China, kan helpen om snelle keuzes te maken bij de behandeling. De invoering wacht nog op de Raad van Bestuur van het MUMC. Die wil duidelijkheid over naleving van Europese regels voor privacybescherming en voor nieuwe medische hulpmiddelen.

25 maart

21:45 | Congrescentrum RAI Amsterdam en evenementenhal Ahoy in Rotterdam inventariseren of en hoe zij dienst kunnen doen als noodopvang voor patiënten tijdens de coronacrisis. Dat bevestigen RAI en Ahoy aan BNR.

20:05 | De recessie veroorzaakt door de coronapandemie zorgt wereldwijd voor een grotere economische neergang en meer baanverliezen dan de financiële crisis van 2008. Dat blijkt volgens directeur-generaal Roberto Azevêdo van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uit de laatste voorspellingen. De economen van de WTO zien een 'zeer scherpe daling' in de wereldwijde handel. Over enkele weken denkt Azevêdo met een officiële raming te kunnen komen.

19:05 | Op dinsdag 31 maart wordt door het kabinet bekeken hoe het verder moet met de strenge maatregelen na 6 april. Dat zei premier Rutte na afloop van het crisisoverleg van het kabinet. Dat geldt ook voor het al of niet gesloten blijven van de scholen. Vergunningsplichtige evenementen blijven tot 1 juni verboden.

Image
(BNR)

18:25 | Aan het einde van je werkdag zet BNR het belangrijkste coronanieuws van de dag op een rij, zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen, maar binnen een paar minuten op de hoogte bent.

18:15 | Gerechtsgebouwen blijven ook na 6 april gesloten. Sinds 17 maart verwerkt de rechtspraak op alle niveaus alleen urgente zaken, in principe zonder fysieke zitting. Publiek is sinds die datum niet meer welkom in de gerechtsgebouwen. Tot wanneer deze situatie duurt, is nog niet bekend.

17:40 | De voltallige Tweede Kamer steunt het noodmaatregelenpakket van minister Hoekstra van Financiën. Hoekstra zei tijdens het Kamerdebat over het pakket dat we rekening moeten houden met een recessie, in het beste geval een korte, diepe crisis, waar we snel uitkomen.

17:16 | Ongeveer 15.000 gestrande reizigers hebben zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld omdat ze teruggehaald willen worden. Zij doen een beroep op een speciale regeling die maandag is ingesteld, aldus minister Stef Blok. Een eerste repatriëringsvlucht is inmiddels onderweg van de Canarische Eilanden naar Nederland. Op de planning staan volgens Blok ook al repatriëringsvluchten van de Kaapverdische Eilanden en het Indonesische Bali.

16:45 | Zolang de corona-crisis duurt moeten overheden, zoals gemeenten en provincies, meer vaart maken met het betalen van rekeningen aan mkb'ers. Wettelijk gezien hebben ze daarvoor 30 dagen de tijd, maar dat moet nu tijdelijk 15 dagen worden, vindt D66.

16:30 | Het wegvallen van financiering voor virusonderzoek heeft ervoor gezorgd dat er nu geen virusremmer bestaat om het coronavirus te bestrijden. Dat zegt Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie aan de Universiteit Leiden, in BNR's Big Five. Volgens hem was er een 'goede kans' op een werkend middel geweest als het onderzoek was doorgegaan.

16:00 | Het deurbeleid van supermarkten is een beetje laat en nog niet genoeg, waarschuwen artsen. Tuinders waarschuwen voor een tekort aan groenten, als de grenzen dicht gaan. En de Europese Commissie wil stromen van mensen volgen met telecomdata. Dat allemaal in de podcast Newsroom.

15:55 | Een half miljoen mondkapjes en een partij beschermende kleding die door de Jack Ma Foundation en Alibaba Foundation zijn gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn in Nederland aangekomen, meldt PostNL. De materialen worden in samenwerking met het postbedrijf over de verschillende zorginstellingen in ons land verdeeld.

15:50 | Het Nationale Park De Hoge Veluwe schrapt alle activiteiten, excursies en evenementen voor de rest van het jaar. Ook als er later dit jaar geen verbod meer zou zijn op groepsbijeenkomsten, blijft het park alleen gedeeltelijk open voor natuurbezoek.

15:40 | De Haagse Markt is per direct dicht. De gemeente heeft de markt gesloten vanwege het gevaar dat het coronavirus zich verspreidt onder bezoekers en kooplui. Mogelijk kan de markt vrijdag beperkt opengaan voor kraampjes waar voedsel wordt verkocht, "met beperkte toegang en strakke handhaving". De Haagse Markt is de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland.

Image

15:20 | Dat het zo lang duurde voor het IOC de Olympische Spelen cancelde heeft alles te maken met de juridische consequenties, zegt Marcel Beerthuizen van sponsoringadviesbureau bigplans in zijn wekelijkse rubriek in BNR Zakendoen. Daarbij gaat het om de continuïteit van het IOC zelf en de gevolgen voor de Japanse overheid. Toch hebben alle belanghebbenden, zoals de grote tv-maatschappijen, positief gereageerd op het besluit van het IOC.

14:40 | Het coronavirus heeft inmiddels 356 levens geëist in Nederland. Dat zijn 80 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers vanmiddag bekend. Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, meldt het RIVM.

13:45 | De Europese ministers van Financiën overleggen welke financiële instrumenten ze gaan inzetten om de economische gevolgen van de coronacrisis in te perken. Maar de verdeeldheid is groot, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | Europa bakkeleit over steunmaatregelen

Volgens Pinster zijn er twee opties: het ESM noodfonds, dat tien jaar geleden werd opgericht en waar zo'n 410 miljard euro in zit, en de uitgifte van zogeheten coronabonds, Europese staatsobligaties. Maar daar zijn zeker drie landen niet voor te porren...

13:35 | Ook in New York zijn de gevolgen van de corona-crisis inmiddels duidelijk merkbaar.

Ook op Times Square in New York is het vrijwel uitgestorven. In New York slaat de epidemie hard toe, De stad telt in zijn eentje ongeveer de helft van alle besmettingen.
Ook op Times Square in New York is het vrijwel uitgestorven. In New York slaat de epidemie hard toe, De stad telt in zijn eentje ongeveer de helft van alle besmettingen. (Foto: David Hammelburg )

13:20 | We zullen in ieder geval nog tot de zomer met verschillende corona-maatregelen te maken hebben in Nederland. Dat zegt de directeur van het RIVM Jaap van Dissel tegen politiek verslaggever Laurens Boven. Maar of dat betekent dat de scholen, de kroegen en de kantoren ook allemaal dicht blijven tot de zomervakantie, weet Van Dissel nog niet.

12:50 | De Nederlandse bloedbanken van Sanquin gaan bloedplasma van genezen corona-patiënten inzamelen. Onderzoek van dat bloed moet uitwijzen of de afweerstoffen in het plasma van genezen corona-patiënten kunnen helpen bij het verminderen van symptomen bij nog zieke personen.

12:30 | De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt voor online reclames voor middeltjes en niet-geregistreerde medicijnen tegen het coronavirus. Er zijn nog geen medicijnen en vaccins zijn tegen het virus.

12:00 | Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt, laat het fonds weten. Vooral patiënten die op de intensive care worden beademd, lopen risico op blijvend littekenweefsel op de longen. Het kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen.

11:30 | Het CDA maakt zich zorgen of de instanties die de financiële noodhulp aan bedrijven moeten regelen dit wel aan aankunnen. Dat zegt Kamerlid Evert-Jan Slootweg op BNR. 'We horen nu al dat gemeenten 50 tot 100 keer vaker gebeld worden op een dag dan normaal.'

11:05 | De groei van het aantal besmettingen door het coronavirus vlakt af. Dat meldt Jaap van Dissel, directeur van het RIVM zojuist. 'De maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te beheersen hebben gezorgd voor een afvlakking.'

10:50 | Communiceren met Engelstalige klanten in een crisis valt niet mee. Instructies moeten volstrekt duidelijk zijn. Tegelijkertijd wil je de toon vriendelijk houden, en servicegericht: een delicate balans. Hoe je dat doet lees je in de nieuwste #Coronataal, van Maria Punch. Vandaag: English coach Buffi Duberman werkt met CEO’s en internationale artiesten. Ze deelt in deze rubriek haar tips over communiceren met Engelstalige klanten en opdrachtgevers.

10:40 | Aegon wil zzp'ers helpen die vanwege de coronacrisis hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dat zegt de scheidend CEO van de verzekeraar, Alex Wynaendts, op BNR. 'We proberen deze groep zoveel mogelijk individueel te helpen.'

10:15 | Een recessie als gevolg van de coronacrisis is vrijwel onvermijdelijk, zegt het Centraal Planbureau. De duur van die recessie hangt volgens het CPB af van de maatregelen van het kabinet. In eerste instantie werken vooral de maatregelen voor de gezondheid ontwrichtend voor de economie, zegt Menno Middeldorp, hoofdeconoom bij Rabobank. 'Vervolgens probeer je de pijn te verzachten met andere maatregelen.'

09:50 | De corona-crisis veroorzaakt grote personeelsproblemen in de landbouw. De sector roept het publiek op te 'helpen de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden' en heeft twee websites gelanceerd, zowel om nieuwe medewerkers te werven als om personeel over te plaatsen. Veel buitenlandse arbeiders kunnen nu niet naar Nederland komen. Daardoor dreigt bij agrarische bedrijven een tekort aan medewerkers. Zie voor meer informatie werkenindelandbouw.nl en helponsoogsten.nl

09:10 | De Amsterdamse hoofdindex noteerde kort na aanvang van de handel 2,3 procent in de plus op 472,24 punten. De MidKap won 4,3 procent tot 664,45 punten. De AEX-index beleefde dinsdag de beste dag sinds de financiële crisis in 2008, met een winst van bijna 9 procent. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs klommen tot 3,9 procent. De hoofdindex in Milaan steeg 3,1 procent.

08:00 | Door de onzekerheid rondom het coronavirus is de woningmarkt aan het vertragen. Kopers en verkopers lijken terughoudender. Dit blijkt uit een analyse door woningsite Funda. In de eerste week na de toespraak van premier Mark Rutte was er direct een daling van 15 procent te zien in het aantal bezoekers op de website. Volgens Funda-CEO Quintin Schevernels valt de markt zeker niet stil en stijgt het aantal zoekopdracht inmiddels weer.

07:30 | Terwijl ziekenhuizen hard aan het werk zijn om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, zouden ze ook al plannen moeten maken voor als de coronacrisis voorbij is. Anders zijn de wachtlijsten straks overvol en is er onvoldoende capaciteit om alle uitgestelde operaties uit te voeren, zegt Eize Wielinga, KNO-arts in Amsterdam, tegen BNR. Hij stelt voor om daar enkele middelgrote klinieken speciaal voor vrij te maken.

07:15 | De Amerikaanse regering heeft een akkoord bereikt met de Senaat over een steunpakket van ongeveer 2 biljoen dollar (1850 miljard euro) om het land en de economie te helpen met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Het akkoord was bereikt na urenlange onderhandelingen tussen de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, en de minister van Financiën Steven Mnuchin.

06:45 | Banken zien nog geen toename van het aantal bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer. En ook de deurwaarders hebben geen extra werk. Ze hebben zelfs de opdracht gekregen om minder streng op te treden. Toch ziet Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland om zich heen veel ondernemers die behoorlijk met de handen in het haar zitten.

06:15 | De Nederlandse exportsector verwacht een omzetverlies van tientallen miljarden euro's als gevolg van de coronacrisis. Dat is af te leiden uit een onderzoek dat ondernemersvereniging Evofenedex en kredietverzekeraar Atradius hebben uitgevoerd.

06:00 | Het Rode Kruis komt vandaag met een nieuw initiatief om kwetsbare mensen tijdens de coronacrisis de helpende hand te bieden. Hulpverleners van het Ready2Helpnetwerk komen na aanmelding in actie om te helpen of om een luisterend oor te bieden. Mensen kunnen ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbare mensen in thuisisolatie aanmelden via de website van het Rode Kruis, rodekruis.nl/letopelkaar. Mensen kunnen ook zelf om hulp vragen via de Rode Kruis Hulplijn (070-4455888). Die is afgelopen week al meer dan 12.000 keer gebeld.

Woensdag 24 maart

06:15 | De Nederlandse exportsector verwacht een omzetverlies van tientallen miljarden euro's als gevolg van de coronacrisis. Dat is af te leiden uit een onderzoek dat ondernemersvereniging Evofenedex en kredietverzekeraar Atradius hebben uitgevoerd.

06:00 | Het Rode Kruis komt vandaag met een nieuw initiatief om kwetsbare mensen tijdens de coronacrisis de helpende hand te bieden. Hulpverleners van het Ready2Helpnetwerk komen na aanmelding in actie om te helpen of om een luisterend oor te bieden. Mensen kunnen ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbare mensen in thuisisolatie aanmelden via de website van het Rode Kruis, rodekruis.nl/letopelkaar. Mensen kunnen ook zelf om hulp vragen via de Rode Kruis Hulplijn (070-4455888). Die is afgelopen week al meer dan 12.000 keer gebeld.

Dinsdag 24 maart

20:42 | Ruim 30.000 mensen hebben zich aangemeld voor de zogenoemde Infectieradar waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een beeld wil krijgen hoe het coronavirus zich verspreidt over Nederland. De website (infectieradar.nl) waarop mensen zich konden aanmelden was na de lancering vorige week al snel overbelast en werd 's avonds uit de lucht gehaald, maar die gegevens zijn 'veilig en niet gelekt', meldt het RIVM.

20:00 | LUISTER HIER DE CORONACAST VAN 24 MAART

19.30 | De Europese industrie en de dienstensector krijgen het extreem zwaar. Dat blijkt uit een peiling onder inkoopmanagers. Ook de dienstensector krijgt flinke klappen. 'Dit is een historisch dieptepunt', zegt econoom Bert Colijn van ING.

19.15 | De Britse regering zoekt vanwege de coronacrisis 250.000 vrijwilligers om de nationale gezondheidsdienst te ondersteunen en kwetsbare mensen te helpen die hun huis niet kunnen verlaten. De vrijwilligers moeten bijvoorbeeld medicijnen gaan bezorgen of boodschappen doen, zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock dinsdag op een persconferentie.

19.00 | Het Spaanse leger heeft de NAVO om humanitaire hulp gevraagd bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen met 2.696 doden en bijna 40.000 besmettingen. Net als veel andere landen kampt Spanje met een gebrek aan medische benodigdheden voor tests, behandeling en de bescherming van eerstelijnswerkers. In een verklaring zei de NAVO dat het Spaanse leger om 'internationale hulp' had gevraagd, waarbij het medische voorraden zocht om de verspreiding van het virus zowel in het leger als bij de burgerbevolking in te dammen. In het verzoek worden 450.000 beademingsapparaten, 500.000 sneltestkits, 500 ventilatoren en 1,5 miljoen operatiemaskers genoemd.

18.50 | In de VS stijgt het aantal coronagevallen explosief, tot grote ongerustheid van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het onduidelijke beleid van president Trump vereenvoudigt de zaak allerminst. 'We zien een ramp aankomen', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. De Amerikaanse president Donald Trump zou graag zien dat bedrijven die momenteel vanwege de coronacrisis de deuren gesloten houden rond Pasen weer open zijn. Dat zei hij op nieuwszender Fox. Hij zei dat het land drastische maatregelen heeft genomen om de verspreiding van het virus te beteugelen, maar volgens hem kunnen Amerikanen de voorzorgsmaatregelen in acht nemen en tevens aan het werk gaan.

18.30 | Bij veel huisartsenpraktijken boven de grote rivieren is het op dit moment doodstil. En tegelijkertijd weet elke dokter dat dat de spreekwoordelijke stilte voor de storm is. Verslaggever Martijn de Rijk ging langs bij het Internationaal Gezondheidscentrum in Den Haag, waar ongeveer acht artsen praktijk houden.

18.15 | De burgemeester van het Spaanse dorpje Herrera del Duque heeft tot nader order besloten dat de ongeveer 3700 inwoners minstens 30 euro moeten besteden bij het boodschappen doen. Met dit besluit wil burgemeester Saturnino Alcázar voorkomen dat dorpelingen onnodig vaak hun huis uit gaan om boodschappen te doen, en zo het uitgaansverbod omzeilen dat in heel Spanje van kracht is vanwege de pandemie.

18.00 | Unilever maakt honderden miljoenen vrij om het coronavirus te bestrijden. Dat maakte het concern vandaag bekend. Het geld wordt verdeeld wordt over mens, eten en zeep, legt Hanneke Faber uit op BNR.

17.45 | De Europese ministers van Financiën overleggen welke financiële instrumenten ze gaan inzetten om de economische gevolgen van de coronacrisi in te perken. Maar de verdeeldheid is groot. Nederland wil niet dat noodpakket ESM aangesproken wordt, ook ziet Den Haag weinig in de uitgifte van Europese staatsobligaties, de zogeheten eurobonds. Europaverslaggever Jesse Pinster legt uit.

17.43 | De AEX-index in Amsterdam is vandaag met een winst van 9 procent de handel uit gegaan. Daarmee beleefde de index zijn beste dag sinds het begin van de financiële crisis in 2008 toen grote winsten en stevige verliezen elkaar ook in rap tempo afwisselden. Met name de koerssprong van zwaargewicht Shell, die bijna een kwart aan beurswaarde won, was te merken. De handel werd positief beïnvloed door het omvangrijke steunpakket van de Amerikaanse Federal Reserve en de forse steunmaatregelen van de Duitse overheid.

17.40 | Ondanks de lockdown in Londen is het bomvol in de Londense metro's, meldt BNR -correspondent Lia van Bekhoven vanuit de Britse hoofdstad

17.10| Supermarkten gaan een streng deurbeleid voeren, zodat klanten ook daar anderhalve meter afstand van elkaar houden. Er wordt daarom maar één klant per tien vierkante meter toegelaten en het gebruik van een winkelwagen is verplicht. Marc Jansen van brancheorganisatie CBL zegt op BNR te hopen dat mensen zichzelf spreiden in de supermarkt.

Zo'n 400 patiënten met het nieuwe coronavirus zijn in een dag tijd overleden in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije. Daar staat het dodental door de virusuitbraak volgens een ingewijde inmiddels op ruim 4175. Het aantal nieuwe sterfgevallen ligt hoger dan een dag eerder. Toen maakten de autoriteiten melding van 320 overleden patiënten in Lombardije, waar zich onder meer Milaan bevindt, met ruim 1,3 miljoen inwoners de tweede stad van Italië. Op zondag waren 361 sterfgevallen gemeld en op zaterdag 546.

17.05 | De nationale sportkoepel NOC*NSF is opgelucht dat er een knoop is doorgehakt over de Olympische Spelen in Tokio deze zomer, die wordt verplaatst naar volgend jaar. 'We droomden ervan, maar nu even niet, want gezondheid gaat voor alles', zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van de sportorganisatie op BNR.

16.50 | India legt dinsdag om middernacht een nationale lockdown op om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Indiase premier Narendra Modi gezegd in een televisietoespraak. De lockdown gaat 21 dagen duren. India, dat 1,3 miljard inwoners telt, heeft tot nu toe 519 bevestigde gevallen van het coronavirus. Tien mensen zijn bezweken aan Covid-19.

16.30 | Voorzitter Peter Lossie van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren LAKS noemt het besluit van minister Slob om de landelijke examens op te schorten 'het best mogelijke scenario gezien de omstandigheden'.

16.20 | In de strijd tegen het corona-virus zet Thailand robots in. De robots waren aanvankelijk ontwikkeld om patiënten die herstellen van een beroerte te monitoren, nu meten ze in vier ziekenhuizen de temperatuur van corona-patiënten en ondersteunen ze de communicatie met de arts.

16.15 | Griekenland belandt dit jaar waarschijnlijk in een recessie vanwege de ingestelde lockdown om het coronavirus in te dammen. Dat zei de Griekse minister van Financiën Christos Staikouras. Een week geleden nog dacht de minister dat het land aan een economische krimp kon ontsnappen.

16.00 | Buitenlandse Zaken heeft tot dusver 9200 verzoeken gekregen van Nederlanders in het buitenland die terug willen naar Nederland. Het ministerie lanceerde maandag een website waar mensen zich kunnen melden voor een speciale regeling om reizigers terug te halen. De website werd in een dag zo'n 78.000 keer bezocht.

De 9200 meldingen zijn niet allemaal van individuen, er kunnen bijvoorbeeld ook gezinnen en stellen onder vallen. Hoeveel gestrande reizigers er precies zijn, is niet duidelijk. Het ministerie spreekt tot dusver telkens over "duizenden", maar wil er geen exact aantal aan verbinden.

15.45 | Naar schatting 15.000 tot 20.000 winkels in Nederland zijn momenteel gesloten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat meldt onderzoeksbureau Locatus. Volgens de firma zijn er vooral veel winkels dicht die artikelen verkopen die in deze situatie niet direct noodzakelijk zijn, zoals mode- en luxeartikelen.

Locatus doet normaal gesproken onderzoek door 5000 winkels per dag te bezoeken, maar kan dat momenteel niet doen vanwege het coronavirus. Daarom heeft een onderzoeker de inschatting gemaakt op basis van het aantal gesloten winkels in een winkelstraat in Zeist. Daaruit kwam naar voren dat een kleine 30 procent van de onderzochte winkels de deuren op slot had gedaan.

15.35 | Grote winkelketens als C&A en H&M zetten eigenaren van winkelpanden voor het blok, meldt het Financieele Dagblad. Vanwege de corona-crisis eisen de bedrijven huurkorting of zeggen simpelweg de komende maanden geen huur meer te betalen.

15.00 | Hotels bieden tegen kostprijs kamers aan voor zorgpersoneel en familie van corona-patiënten die buiten hun eigen regio in het land moeten verblijven. Bij het initiatief Hotels Helpen Nederland hebben zich tot nu toe veertien hotels in negen steden aangesloten, waaronder Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Zwolle.

14:30 | Ook de kermissector wordt hard geraakt door het coronavirus, zegt de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) tegen BNR. Tot 1 juni zijn alle kermissen in Nederland afgelast, waardoor een deel van de exploitanten nu in geldnood zit. 'De meeste exploitanten beginnen het seizoen zonder geld', zegt Atze Lubach, voorzitter van de Bovak.

14:05 | Het coronavirus heeft inmiddels 276 levens geëist in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal 63 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen. Maandag steeg het dodental nog met 34.

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn.

13.50 | Polen legt zijn burgers verdere beperkingen op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waaronder een lockdown. Polen mogen hun huis alleen nog uit als dat gerechtvaardigd is, zei premier Mateusz Morawiecki dinsdag.

13:30 | Het IOC-bestuur moet formeel nog een beslissing nemen, maar de Japanse premier Shinzo Abe en voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn het eens: de Olympische Spelen van Tokio worden met een jaar uitgesteld. 'Bach staat voor 100 procent achter dat voorstel', zei Abe na telefonisch overleg met de hoogste baas van het IOC. Het bestuur van het comité neemt vermoedelijk later op dinsdag een definitief besluit.

12:50 | Een eenvoudige oplossing voor het tekort aan beademingsapparatuur is misschien donderdag al beschikbaar. De start-up Stogger heef met hulp van een intensivist van de Radboud Universiteit een oplossing bedacht waar artsen wereldwijd artsen gebruik van kunnen maken.

12:35 | Supermarkten gaan het aantal bezoekers in de winkels sterk beperken. Per 10 vierkante meter winkeloppervlak mag nog maar een klant naar binnen. Het gebruik van een winkelwagentje wordt verplicht, ook als iemand maar één boodschap nodig heeft. Dat meldt brancheorganisatie CBL.

12:28 | De Japanse premier Shinzo Abe heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voorgesteld de Olympische Spelen van Tokio een jaar uit te stellen. Volgens de Japanse publieke omroep NHK deed Abe dat dinsdag tijdens een telefonisch overleg met IOC-voorzitter Thomas Bach. Vanwege de wereldwijze coronacrisis is het vrijwel uitgesloten dat de Spelen zoals gepland komende zomer, van 24 juli tot en met 9 augustus, gehouden kunnen worden.

12:10 | Verhuurders van horecapanden zouden geen huur moeten vragen aan ondernemers die het vanwege de coronacrisis ontzettend zwaar hebben. Dit zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland in BNR's Big Five. 'We zien nog te weinig beweging', zegt Willemsen.

11:50 | De hele coronacrisis kan ook een flinke wissel trekken op relaties. Die worden flink op de proef gesteld in deze bijzondere periode en dus is er ook thuis ander werk aan de winkel. Nynke Nijman, relatietherapeut en schrijfster van het boek De relatie-apk, heeft advies.

10:45 | De centrale eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Ze kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, de hogeschool of de universiteit, bevestigen bronnen in Den Haag. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg voor een diploma.

10:15 | De economie van de eurozone heeft zwaar te lijden onder de uitbraak van het coronavirus en de inperkingsmaatregelen van overheden om de ziekte te beteugelen. Met name in de dienstensector met bijvoorbeeld toerisme, luchtvaart, horeca en detailhandel gaan de zaken buitengewoon moeizaam. De Britse marktonderzoeker Markit meldde op basis van voorlopige cijfers dat zijn inkoopmanagersindex voor de dienstensector in het eurogebied voor maart kelderde naar een stand van 28,4 van 52,6 in februari.

09:45 | Eindelijk een beetje goed nieuws over het coronavirus: op 8 april wordt de lockdown opgeheven in Wuhan, het epicentrum van het virus, melden Chinese Staatsmedia. De Chinese stad was twee maanden lang van de buitenwereld afgesloten. Vanaf vandaag gaan de reisrestricties voor de provincie Hubei er al af, zegt China-correspondent Anouk Eigenraam. Opluchting en bevreemding strijden om voorrang.

09:20 | De Amsterdamse aandelenbeurs is fors hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met stevige winsten na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers lijken toch moed te putten uit het omvangrijke steunpakket dat de Amerikaanse Federal Reserve en het noodpakket van ruim 1 biljoen dollar van de Amerikaanse regering ondanks een nieuwe afwijzing uiteindelijk toch zal worden goedgekeurd door de Senaat.

09:10 | Roche, de fabrikant van veelgebruikte tests voor het nieuwe coronavirus, roept overheden en gezondheidsorganisaties wereldwijd op deze alleen te gebruiken voor patiënten die al symptomen hebben. Alleen zo kan de toevoer van voldoende testbenodigdheden op peil blijven, meent het Zwitserse concern. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed vorige week nog de oproep om niet te zuinig om te springen met tests op het virus.

09:00 | De coronacrisis laat ook de beurzen flink bloeden, en niemand weet of dit het einde is of pas het begin. Het is wel even aanpoten, zegt Simone Huis in 't Veld, CEO van Euronext, het beursbedrijf achter de Amsterdamse AEX. Even kwam zelfs ter sprake of de beurs niet gesloten moest worden, maar daar kan geen sprake van zijn. 'Het is juist nu cruciaal dat onze gereguleerde en transparante markt open blijft.'

08:45 | Seniorenorganisatie KBO-PCOB begint een meldpunt om de knelpunten in de thuiszorg in kaart te brengen. De organisatie zegt nu al meldingen binnen te krijgen met vragen over de thuiszorg, huishoudelijke hulp en andere ondersteuning. Vanwege het coronavirus vallen zorgverleners uit. Ouderen zitten daardoor zonder hulp en er is onzekerheid of ze zorgverleners wel binnen kunnen laten, omdat sommigen geen beschermde middelen hebben of dragen.

08:30 | Op cruciale momenten bleken afgelopen weekend de juridische instrumenten te ontbreken om te handhaven, zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Met de nieuwe bevoegdheden wordt dat in ieder geval een stuk makkelijker. 'We blijven een rechtsstaat, dus die 25 burgemeesters zijn bevoegd om gebieden aan te wijzen waar het echt uit de hand loopt. Als je daar zegt dat je niet meer met groepjes van drie of meer rond mag gaan, kan er direct worden opgetreden.'

08:00 | De afgelopen week is veel werk gestoken in het toerusten van de politie op de aangescherpte regels. De capaciteit van de politie is toereikend, zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. 'Veel evenementen die we eigenlijk in deze tijd zouden hebben, zijn vervallen. Dat betekent simpelweg dat we politiemensen kunnen inzetten die anders met evenementen bezig zouden zijn.'

07:40 | Het aantal doden in Duitsland door het nieuwe coronavirus is tot boven de honderd gestegen. Het Robert Koch-Institut, de Duitse variant van het RIVM, meldde dinsdag dat er 28 nieuwe sterfgevallen waren waarmee het totaal aantal op 114 komt. Het aantal besmettingen groeide met 4764 naar 27.436. Eerder was er voorzichtig optimisme over de de groei die afvlakte. Dinsdag bleek dat de toename toch nog steeds groter wordt. Het aantal sterfgevallen ten opzicht van het aantal besmettingen is in Duitsland relatief laag.

07:35 | De aandelenbeurs in Japan is dinsdag ruim 7 procent hoger geëindigd. Beleggers reageerden positief op het nieuwe steunprogramma van de Amerikaanse Federal Reserve voor de grootste economie ter wereld. Ook leefde de hoop dat de Senaat het omvangrijke steunpakket van de Amerikaanse overheid, ondanks de nieuwe afwijzing, uiteindelijk toch zal goedkeuren. De Nikkei 225 sloot met een winst van 7,1 procent op 18.092,35 punten.

07:30 | Net als miljoenen andere Nederlanders heb jij hem vast ook al eens bekeken: de interactieve kaart met het aantal corona-besmettingen van Esri. Het bedrijf maakt continu updates en draait daardoor overuren om deze informatie zo goed en duidelijk mogelijk aan te bieden. Bekijk hier de kaart met besmettingen in Nederland. En hier voor een totaaloverzicht.

07:15 | Over de hele wereld worden nu in heel hoog tempo duizenden mondkapjes geproduceerd. En die voldoen lang niet allemaal aan de normen, zegt Stephanie Jansen, consultant bij het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN). Al heeft de Europese Commissie inmiddels een handreiking gedaan en conformiteitsbeoordeling en de eisen voor markttoezicht iets versoepeld.

07:00 | Ook in het buitenland werden gisteren de regels rondom het coronavirus aangescherpt. Premier Boris Johnson riep de Britten op om alleen nog het huis te verlaten voor doktersbezoek, een beetje sport en om boodschappen te doen. Ze mogen sowieso niet met een groep van meer dan twee personen zijn.

06:45 | De corona-uitbraak kan ook invloed hebben op de invulling van je vakantiedagen. Zelfs als alle beperkingen in de zomer weer voorbij zijn, is de kans groot dat je van je baas helemaal niet op vakantie mág op het moment dat jij dat wilt. Je werkgever kán je verplichten om te blijven werken als het niet anders kan, zegt jurist Monica Wirtz van werkgeversvereniging AWVN tegen BNR.

06:30 | In de Chinese hoofdstad Beijing zijn strenge maatregelen genomen om reizigers die het land in willen tegen te houden. Iedereen die de hoofdstad binnenkomt en de afgelopen veertien dagen in een risicogebied is geweest moet verplicht in quarantaine en tests ondergaan. Een vliegtuig met een groep coronapatiënten uit Italië is vannacht geland op de luchthaven van Leipzig-Halle in Duitsland. Ze zijn vervoerd naar een ziekenhuis in de Duitse deelstaat Saksen.

06:10 | Na de bekendmaking van de aanvullende maatregelen kwamen in Utrecht het Veiligheidsberaad bijeen: de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van de veiligheidsregio's. Ze werden bijgepraat door minister Ferd Grapperhaus over de extra mogelijkheden om probleemplekken in hun regio aan te pakken waar toch nog mensen bij elkaar komen. En over de boetes die ze kunnen uitdelen.

03:00 | Landbouwminister Carola Schouten heeft alle dierenartsen en leveranciers opgeroepen alle beademingsapparatuur te leveren aan de zorg. Wegens het coronavirus kampen ziekenhuizen met tekorten. Sommige beademingsapparaten van dierenartsen kunnen daar worden gebruikt. In een brief aan dierenartsen vraagt Schouten om 'alle beademingsapparatuur beschikbaar te stellen aan de ziekenhuiszorg voor opschaling van de IC-capaciteit'.

Maandag 23 maart

22:20 | De Britse premier Boris Johnson heeft zware beperkingen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 'Ik geef de Britten vanavond een erg simpele opdracht: u moet thuisblijven', zei de premier, die waarschuwde dat de politie de regels zal handhaven. Johnson kondigde ook aan dat winkels worden gesloten die goederen verkopen die niet essentieel zijn.

Image
(BNR)

21:40 | Aan het einde van deze dag zet Kees Dorresteijn in een nieuwe Coronacast het belangrijkste corona-nieuws van de dag op een rij, zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent. Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde.

Dossier | Coronavirus

Image

20:20 | Inmiddels is duidelijk dat praktisch alle bedrijven in Nederland de gevolgen van de crisis ervaren. Maar veel ondernemers blijven optimistisch, en gelukkig maar. Maarten Bouwhuis, presentator van BNR In Bedrijf, spreekt voor In Bedrijf Blijven dagelijks ondernemers die in bedrijf willen blijven. Vandaag is het de beurt aan de transportsector.

19.40 | Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde. Dat zei premier Mark Rutte maandag na het crisisberaad van enkele ministers. Belangrijke punten uit de persconferentie: de politie mag ingrijpen als groepen van drie of meer personen geen 1,5 meter afstand houden; heeft één gezinslid koorts, dan blijft het hele gezin in quarantaine.

18.50 | De grootste mediabedrijven van Nederland voelen de impact van de coronacrisis doordat hun advertentie-inkomsten sterk teruglopen. DPG Media, het moederbedrijf van onder meer de Volkskrant en het AD, verwacht in april tussen de 30 en 40 procent minder inkomsten via reclame. Voor de Nederlandse tak van RTL Group en Talpa Network is de opgedroogde vraag naar advertenties aanleiding om kritisch naar de kosten te kijken.

18.45 | In Italië zijn in een dag tijd weer honderden patiënten met het coronavirus overleden. Het dodental steeg maandag volgens de autoriteiten naar 6078. Het aantal nieuwe sterfgevallen lag wel lager dan de afgelopen dagen. De autoriteiten maakten maandag bekend dat nog eens 602 patiënten met het virus zijn overleden. Dat waren er zondag nog 651, zaterdag 793 en 627 op vrijdag.

18.30 | De reclamemarkt stort in. Veel grote bedrijven trekken hun campagnes terug omdat ze niet meer relevant zijn in verband met het coronavirus, voor commerciële mediabedrijven kan dit nog wel eens grote gevolgen gaan hebben.

18.15 | Het loopt storm bij de gemeentelijke bijstandsloketten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Vanaf maandag kunnen zij in verschillende grote steden al terecht voor hulp onder versoepelde criteria, ook al is de regeling nog niet geheel goedgekeurd. Meerdere wethouders roepen zzp'ers waarvan de bestaanszekerheid niet in gevaar is, op om geen aanvraag te doen.

18.13 | Het Duitse kabinet kondigde vandaag brede steun aan voor de economie. Bij de persconferentie was Angela Merkel aanwezig met videoverbinding: zij zit in quarantaine sinds gisteravond. 'In totaal wordt voor 750 miljard garant gesteld', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

17.58 | Maaltijdbestelbedrijf Thuisbezorgd.nl gaat zijn eigen bezorgdienst Scoober versneld uitbreiden naar extra steden in Nederland. De onderneming wil vanwege de coronacrisis gesloten restaurants in staat stellen om ook over te gaan op bezorging van maaltijden, zonder dat ze daarvoor zelf bezorgers in dienst hoeven te nemen.

Bezorgers van Scoober, bekend van oranje elektrische fietsen, brengen het eten vanaf deze week ook in Almere en Enschede. Haarlem volgt binnenkort. Daarmee is de bezorgdienst van Thuisbezorgd beschikbaar in veertien Nederlandse steden.

17.55 | De pandemie die het nieuwe coronavirus heeft veroorzaakt, verhevigt, maar de ontwikkeling of 'het traject' van het virus kan worden ingeperkt. Dat liet de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, weten. Tedros roept alle landen op in de aanval te gaan tegen het nieuwe virus. Er moet volgens hem meer politieke inspanning komen om het te lijf te gaan. Hij spreekt daarom deze week tot de leiders van het internationale economische overlegorgaan G20.

17:52 | Bouwend Nederland wil met minister Wouter Koolmees in gesprek over een sector-specifieke aanpassing van de werktijdverkortingsregeling. Voorzitter Maxime Verhagen wijst op het bijzondere karakter van de bouwsector. Het criterium dat je 20 procent omzetverlies moet lijden is in de bouw vaak niet valide, zegt hij in BNR Bouwmeesters. 'We willen dat je ook in aanmerking kunt komen voor die tijdelijke noodmaatregel als alleen een bedrijfsonderdeel stil komt te liggen.'

17.50 | Ziekenhuizen stellen vanwege de uitbraak van het coronavirus massaal behandelingen en consulten van andere patiënten uit. Van de 46 ziekenhuizen die hebben meegedaan aan een enquête van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), stelt 85 procent de 'planbare zorg' uit. De ziekenhuizen die niet alle afspraken die onder de noemer 'planbaar' vallen afzeggen, proberen hun afspraken zoveel mogelijk om te zetten in zorg op afstand. Consulten worden dan bijvoorbeeld telefonisch of via een beeldscherm gehouden, in plaats van fysiek in het ziekenhuis.

Ruim vier op de tien ziekenhuizen verwachten meer toestroom van Covid-19-patiënten uit de eigen regio, 29 procent verwacht zowel meer patiënten uit het eigen gebied als uit andere regio's waar relatief veel mensen zijn besmet, zoals Brabant.

17.45 | De EU-ministers van Financiën zijn akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om de begrotingsregels in verband met de coronacrisis tijdelijk los te laten. Dat zijn ze tijdens een videoconferentie overeengekomen, om 'zoveel als nodig is in de economieën te kunnen pompen'.

17.40 | De regeling om bedrijven tegemoet te komen in hun loonkosten is over een paar dagen klaar. Dat verwacht minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Met de regeling kunnen bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis tot 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen. Wanneer bedrijven hun aanvraag precies kunnen indienen bij het UWV, wilde Koolmees nog niet zeggen. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud vervangt de werktijdverkorting, waar bedrijven sinds dinsdag 17 maart geen aanvragen meer voor kunnen indienen.

17.18 | Ook het Groningse ziekenhuis UMCG moet zuinig zijn met de schaarse coronatests, zegt minister Hugo de Jonge. 'Ieder voor zich is niet de manier waarop je een crisis te lijf gaat.' Het UMCG test zorgpersoneel zoveel mogelijk, ook al schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor spaarzaam te zijn met de tests. Het testmateriaal zou snel opraken. Het hoofd microbiologie van het Groningse academische ziekenhuis, Alex Friedrich, spreekt dat laatste tegen.

17.15 | Steeds meer sportscholen zetten de abonnementen van leden tijdelijk stop. Maandag maakten Fit For Free & SportCity bekend dat mensen voorlopig niet hoeven te betalen. Dat besluit is genomen omdat de sportscholen vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus voorlopig dicht zijn. Een deel van de Nederlandse militairen op missie komt vroegtijdig terug, zo maaktr het ministerie van Defensiebekend

17.10 | Het kabinet versoepelt de regels voor het maken, verkopen en vervoeren van stoffen die nodig zijn voor desinfectiemiddelen. Bepaalde bedrijven krijgen vrijstellingen waardoor ze zogenoemde biociden (stoffen die bacteriën doden) mogen produceren.

Daarnaast heeft het kabinet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) opgedragen niet te handhaven wanneer regels worden overtreden voor de levering van biociden die nodig zijn voor noodzakelijke desinfectiemiddelen.

16.49 | Luchtvaartmaatschappij Corendon annuleert al haar vakanties met vertrek tot 1 juni. Dat heeft Corendon bekendgemaakt.

Het besluit komt na het reisadvies van de overheid die niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland voorlopig afraadt. Bovendien zijn op vrijwel alle vakantiebestemmingen maatregelen genomen tegen het coronavirus. 'Hierdoor kunnen vakantiegangers er niet meer terecht, ook omdat luchthavens, hotels en restaurants gesloten zijn', aldus Corendon.

De maatschappij informeert haar klanten maandag over de beslissing. 'Vakantie en vluchten worden geannuleerd, maar klanten zijn hun geld niet kwijt. Zij behouden het bedrag dat al is betaald als tegoed voor een volgende vakantie', aldus Corendon.

Het aantal coronapatiënten dat in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije in een dag aan de gevolgen van het virus overleed, is maandag uitgekomen op 320. Dat aantal sterfgevallen is lager dan op beide afzonderlijke dagen in het afgelopen weekend. Zondag registreerden de autoriteiten 361 sterfgevallen en zaterdag nog 546.

16.40 | Minister Blok, verzekeraars en de reisbranche hebben vandaag hun aanpak gepresenteerd voor het terughalen van duizenden gestrande reizigers. Blok zegt dat het een complexe situatie is.

16.20 | We denken van niet, maar in Nederland wordt uitgebreid getest. Dit zegt Harald Wychgel van het RIVM. Nederland heeft al 30.000 teste uitgevoerd, dat is vergelijkbaar met wat in Duitsland gebeurt.

16.10 | Maximaal honderd Belgische douaniers gaan vanaf woensdag de politie ondersteunen bij grenscontroles. De federale minister van Financiën, Alexander de Croo, verantwoordelijk voor de douane, heeft dat gemeld.

De zuiderburen sloten vorige week de grenzen voor niet-essentieel verkeer vanwege de corona-epidemie. Maar om dat te handhaven is veel personeel nodig. De federale verkeerspolitie heeft de douane daarom om hulp gevraagd, en gekregen.

16.00 | In Nijmegen is een deel van het Goffertpark gesloten. De burgemeester vond het te vol met mensen die te dicht op elkaar zitten. Het gaat om het deel met een skatebaan en fitnesstoestellen. Het is het eerste stadspark in Nederland dat dicht gaat. Nijmegen deelt ook boetes uit aan mensen die op sportvelden bij elkaar komen

15:50 | Het is nog te vroeg om enthousiast te zijn, zegt de woordvoerder van het RIVM naar aanleiding van de laatste cijfers over de corona-uitbraak. Volgens het RIVM wordt het een 'cruciale week'. Het coronavirus heeft de laatste 24 uur 34 levens geëist, minder dan het etmaal daarvoor, toen 43 mensen overleden aan de ziekte Covid-19. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg zaterdag nog 21 procent, zondag 16 procent en maandag 13 procent.

14:40 | Het coronavirus heeft inmiddels 213 levens geëist in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal 34 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen. Zondag steeg het dodental nog met 43. De jongste patiënt die aan het virus overleed, was 55 jaar.

14:20 | Nog duizenden Nederlandse vakantiegangers zitten vast in het buitenland, meldt minister Blok van Buitenlandse Zaken. Het is lastig in te schatten om hoeveel het precies gaat, omdat mensen die zelf tickets hebben geboekt niet geregistreerd zijn. Het ministerie probeert samen met reisorganisaties en het Verbond van Verzekeraars zo veel mogelijk gestrande Nederlanders zo snel mogelijk terug te krijgen.

14:05 | Martin van Rijn is door koning Willem-Alexander beëdigd als minister voor Medische Zorg. De PvdA'er zal deze functie voor drie maanden vervullen. Van Rijn zit op persoonlijke titel in het kabinet. Premier Mark Rutte vroeg hem eind vorige week tot het kabinet toe te treden nadat VVD'er Bruno Bruins wegens oververmoeidheid was opgestapt. De benoeming is een zeer uitzonderlijke stap omdat de PvdA niet in de coalitie zit.

14:00 | De overheid en de reissector gaan een extra inspanning leveren om gestrande Nederlandse reizigers uit het buitenland terug te halen. Het gaat volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om een 'complexe en unieke' operatie. Er komt een speciale regeling voor reizigers die door de coronacrisis zijn gestrand en niet kunnen terugvallen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Rijksoverheid, reisbranche en verzekeraars reserveren 10 miljoen euro.

Een onderhoudsmonteur inspecteert een HR-ketel
Een onderhoudsmonteur inspecteert een HR-ketel (ANP JERRY LAMPEN)

13:40 | Een week geleden kende de installatiebranche een personeelstekort van twintigduizend werknemers. Nu verwacht bijna twee derde van de installatiebedrijven snel werktijdverkorting te moeten aanvragen. Toch voorziet Techniek Nederland over een paar maanden weer personeelstekorten. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland hoopt dat het Rijk het pakket maatregelen zo snel mogelijk 'dicht bij de ondernemer brengt'.

13:20 | In Newsroom van vandaag aancacht voor de noodzaak van acute extra maatregelen om ‘Italiaanse toestanden' te voorkomen - als het aan viroloog Ab Osterhaus ligt. Verder: een Leids coronavaccin zal buiten Nederland worden getest om vertraging te voorkomen en certificering zit Nederlandse bedrijven dwars bij de productie van mondkapjes. Met host Mark Beekhuis, Sophie van Leeuwen van BNR en Thieu Vaessen van het FD.

13:00 | Hotelketens Van der Valk en Fletcher bieden locaties aan voor onder meer de opvang van coronapatiënten. Het gaat dan om patiënten die 'te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht voor thuis', meldt de woordvoerder van het coronacentrum dat nu wordt voorbereid in een Van der Valk-hotel in Urmond (Limburg). In de rest van het land worden soortgelijke centra voorbereid.

12:30 | De 27 EU-ministers van Financiën vergaderen vandaag om te kijken hoe ze de economische klappen van de coronacrisis zo goed mogelijk kunnen opvangen. Ze zijn op zoek naar vele miljarden extra euro's en dat halen ze uit het ESM, het Europees Stabiliteitsmechanisme. Een goed plan, vindt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam.

12:15 | Periodes van grote economische groei volgden in de wereldgeschiedenis vaak rechtstreeks op grote 'tegenvallers', zoals nu de coronacrisis, zegt hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten Arnoud Boot in BNR's Big Five van de Pandemie.

12:00 | De Europese aandelenbeurzen hebben vanochtend forse verliezen laten zien, al liepen de minnen in de loop van de ochtend wel iets terug. Door het uitblijven van een Amerikaans akkoord voor een omvangrijk steunpakket werd de vrees voor een wereldwijde recessie als gevolg van de corona-pandemie verder aangewakkerd. De AEX-index noteerde kort voor het middaguur 3,1 procent in de min op 418,45 punten, de MidKap daalde 3,7 procent tot 575,33 punten.

11:45 | De eerste noodloketten voor zzp’ers gaan vandaag open. In verschillende steden kunnen zelfstandigen daar aankloppen om bijzondere bijstand aan te vragen als hun opdrachten door de coronacrisis zijn weggevallen. Dat de regeling formeel nog niet is goedgekeurd is volgens Peter Heijkoop, wethouder in Dordrecht en voorzitter van de VNG-commissie participatie werk en schulden, geen beletsel om de loketten vast open te zetten.

11:15 | In de nieuwe Woordwaaarde-Coronataal van Maria Punch vandaag aandacht voor de vraag hoe we ons hoofd koel en onze communicatie effectief houden tijdens een crisis. Een zorgvuldig uitgestippelde merkstrategie voor de socials kan overboord: juist op de social media moet je het sentiment aanvoelen en relevant zijn, zegt Chau Nguyen. Zij is oprichter van Fresh Brand & Marketing Agency en adviseert grote en kleinere merken bij hun online merkstrategie.

10:40 | De omzet van autodealers is stevig gedaald vanwege de coronacrisis, blijkt uit de BOVAG Coronamonitor. Ruim een kwart van de ondervraagde dealerbedrijven ziet de omzet met gemiddeld 41,5 procent dalen, meldt Noud Broekhof van De Nationale Autoshow. Verder: omzetverlies uit verkoop van nieuwe auto's was zelfs 44 procent. In Nederland is 80 procent van de rijscholen dicht en het Formule 1-seizoen begint mogelijk pas eind juni in Frankrijk.

10:30 | De maatregelen die China heeft genomen tegen het nieuwe coronavirus geven de laatste dagen 'bijna reden voor optimisme', zegt Jaap Timmer, samenwerkingscoördinator bij het Rode Kruis in Beijing. 'Ik denk dat het goede nieuws voor Nederland is dat de maatregelen die China heeft genomen succes blijken te hebben. In China zijn geen nieuwe gevallen geconstateerd en de gevallen die er wél zijn komen uit het buitenland', zegt hij tegen BNR.

09:45 | Nederlanders houden nieuwswebsites- en apps veel beter in de gaten om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond het coronavirus. In het weekend van 14 maart waren er 2 miljoen meer Nederlanders die online het nieuws lazen dan gebruikelijk, meldt Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) op basis van bezoekerscijfers van ruim twintig nieuwswebsites en -apps. Op zondag 15 maart bereikte het aantal bezoekers van nieuwswebsites een piek van ruim 9 miljoen. Die dag bleek dat de uitbraak van het coronavirus grote gevolgen zou hebben voor het openbare leven.

09:30 | Het aantal besmette mensen in Duitsland is met 4.062 toegenomen tot 22.672. Het dodental steeg met 31 naar 86, blijkt uit een telling van de Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut (RKI). Gisteren meldde het RKI 18.610 gevallen en 55 sterfgevallen, maar waarschuwde ervoor dat het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger was, omdat niet alle lokale gezondheidsautoriteiten hun cijfers in het weekend hadden ingediend.

09:15 | De Verenigde Naties gaan een noodfonds oprichten om de behandeling van coronavirus-patiënten wereldwijd te ondersteunen. Dat meldt het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het fonds moet ontwikkelingslanden met zwakke gezondheidssystemen helpen bij het aanpakken van de crisis. Ook wil de VN de gevolgen van de crisis op lange termijn aanpakken. Volgens het Noorse ministerie wordt de oprichting van het fonds later deze week officieel bekendgemaakt.

09:00 | RIVM-directeur Jaap van Dissel verwacht in Nederland geen Italiaanse toestanden. Een volledige lockdown is niet de manier om de nog altijd oplopende curve van corona-doden en -besmettingen in Nederland te keren, zegt Van Dissel tegen BNR. 'Afzonderen als we ziek worden is de meest effectieve maatregel, een lockdown, daar hebben we geen vertrouwen in.'

08:45 | Vanaf vandaag zijn alle technische voorzieningen geregeld voor particulieren en bedrijven om hun aflossingen van schulden uit te stellen in verband met het coronavirus. Dat bevestigt Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer aan BNR. Het aantal 'questions asked' is tot een minimum beperkt, zegt hij, zodat particulieren en bedrijven in dreigende nood zo min mogelijk belemmeringen tegenkomen.

08:30 | Vandaag ook een nieuwe aflevering van de wekelijkse BNR-podcast Helder!, waarin Kees Dorresteijn onderwerpen in het nieuws nader uitlegt. De vraag wordt steeds urgenter: hoe lang duurt het eigenlijk om een medicijn te ontwikkelen tegen een nieuw virus? Specifiek: wat zijn de perspectieven met betrekking tot het coronavirus? En kómt dat er wel, en zo ja: hoe ernstig wordt ons geduld op de proef gesteld?

08:00 | Meer dan 70 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de corona-maatregelen van het kabinet, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Citisens. Een forse stijging ten opzichte van vorige week, zegt Harmen van Doorn van Citisens tegen BNR. Hij verklaart het toegenomen vertrouwen voor een groot deel uit de extra maatregelen van de afgelopen week.

07:30 | Het Rode Kruis heeft afgelopen weekeinde duizenden beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen ontvangen. Het gaat onder meer om ruim 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfecterende vloeistof. Afgelopen vrijdag deed de hulporganisatie een oproep aan particulieren en ondernemers die beschikken over de juiste materialen om hun spullen te doneren aan de hulporganisatie.

07:00 | De zoektocht naar extra zorgpersoneel is in volle gang. Ziekenhuizen en GGD’s verwachten deze week veel extra mensen nodig te hebben om de coronacrisis te bezweren. Drie weken geleden werd al voorzichtig begonnen met het voor-inventariseren van de benodigde hulp, zegt Titjana Ruygt, directeur van zorgrecruiter BKV.

07:00 | De zoektocht naar extra zorgpersoneel is in volle gang. Ziekenhuizen en GGD’s verwachten deze week veel extra mensen nodig te hebben om de coronacrisis te bezweren. Drie weken geleden werd al voorzichtig begonnen met het voor-inventariseren van de benodigde hulp, zegt Titjana Ruygt, directeur van zorgrecruiter BKV.

06:10 | Het is vijf voor twaalf en we móeten nu extra maatregelen doorvoeren om een tweede golf van het nieuwe coronavirus aan te kunnen. Elke maatregel die je nu neemt spaart doden en ziekenhuisbedden, zegt viroloog Ab Osterhaus tegen BNR. Trek de lijn van Italië door en je komt al gauw op duizenden doden na een week. 'De maatregelen die we nu nemen hebben pas over drie à vier weken effect.'

05:40 | De overheid zag zich zondag zelfs genoodzaakt Nederlanders via een NL-Alert-bericht op te roepen echt afstand van elkaar te houden en bij verkoudheid thuis te blijven. Veel bewindspersonen spraken in televisieprogramma's en op sociale media hun onbegrip uit voor eigenwijze Nederlanders die zich niet aan de adviezen houden.

ZONDAG 22 MAART

23:00 | In Italië kwamen er het laatste etmaal 651 doden bij door het coronavirus. Dat is een kleinere aanwas dan de dag ervoor. Het dodental in Nederland door het nieuwe coronavirus is het afgelopen etmaal met 43 gestegen naar 179. Wegen naar de kust zijn vanmiddag grotendeels afgesloten om de forse toeloop in bedwang te houden. . Volg hier de actuele ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus.

21:30 | In Oostenrijk is het aantal bevestigde nieuwe infecties het voorbije etmaal met 'slechts' 15 procent of 430 gevallen toegenomen tot een totaal van 3.244 infecties Voor het begin van de ingrijpende uitgaansbeperkingen was er een piek van 40 procent nieuwe besmettingsgevallen op één dag bereikt. In Oostenrijk zijn tot nu 16 mensen overleden. Het aantal doden door het coronavirus in Frankrijk steeg met 112 tot 674, dezelfde stijging als de vorige dag.

Image
(BNR)

19:50 | In de nieuwe coronacast aandacht voor de NL-Alert van de Rijksoverheid, de worsteling met mensenmassa's op lentedagen, de thuisquarantaine van Angela Merkel en een coronavariant van Sweet Caroline van Neil Diamond...

19:00 | De Duitse regeringsleider Angela Merkel zit in haar huis in zelf-isolatie omdat de arts die bij haar was, besmet is met het coronavirus. De dokter gaf haar vrijdag een vaccinatie tegen pneumokokken, en bleek positief. De bondskanselier is nu in quarantaine in haar woning, melden Duitse media.

18:30 | Het aantal doden door het coronavirus in Italië is vandaag gestegen met 651 tot 5.476. Dat melden de autoriteiten. De stijging is lager dan een dag eerder.

17:50 | Nu het advies om anderhalve meter afstand van elkaar te houden massaal wordt genegeerd, overweegt het kabinet om ook de niet-essentiële winkels te sluiten. Dat bevestigen bronnen bij het kabinet, meldt De Telegraaf. Dit weekend gingen Nederlanders massaal naar buiten. Daar troffen ze elkaar bij drommen in parken, stranden en speeltuinen. Het kabinet besloot daarom de oproep om afstand te bewaren met een NL-Alert kracht bij te zetten.

17:00 | Het uitroepen van de noodtoestand door de Marokkaanse overheid heeft de repatriëring van circa vijfhonderd mensen verhinderd. Transavia zou dit weekend drie volledig volgeboekte vluchten tussen Marokko en Nederland uitvoeren. Doordat de landingsrechten voor de vluchten naar Nador en Marrakech werden ingetrokken, gingen die niet door. Transavia neemt overigens ook reizigers uit buurlanden en Scandinavische landen aan boord om ze naar Europa te brengen.

16:50 | In totaal dertig patiënten uit Brabantse ziekenhuizen zijn vandaag naar andere ziekenhuizen in het land gebracht. Volgens Michiel Jonker van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) waren dat er minder dan gepland. 'Een aantal patiënten was er te ernstig aan toe om te worden vervoerd en er zijn ook mensen overleden.' Sinds vrijdag zijn er in totaal tussen de 100 en 150 mensen verplaatst. 'Dat geeft wat lucht. Er is nu ook nog plek, maar we wachten af.'

15:05 | Diverse wegen naar kustplaatsen zijn afgesloten om de grote toeloop naar de kust af te stoppen. Zo zijn inmiddels de wegen naar de stranden van Noordwijk, Rockanje en Oostvoorne afgesloten. Burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk riep na grote drukte zaterdag mensen op om vandaag niet naar het strand te komen. Maar mede vanwege het mooie weer gaven veel mensen geen gehoor aan haar oproep.

14:20 | Inmiddels zijn 179 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het RIVM meldt dat er sinds zaterdag 43 doden bij zijn gekomen. Daarnaast is het aantal besmettingen met 573 toegenomen tot een totaal van 4.204. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 57 en 97 jaar. Volgens de laatste update van de Nationale Intensive Care Evaluatie liggen er momenteel 327 personen met de longziekte Covid-19 op de intensive care in het ziekenhuis.

13:40 | Zeker bij een nieuwe ziekte, met een bijzonder virus, is het zaak om tot de beste adviezen te komen. 'Dan kan elk land nog wel wat afwijken, maar dan krijg je wel een betere wetenschappelijke onderbouwing.' De Nederlandse verwarring rond groepsimmuniteit is daar een sprekend voorbeeld van. 'Die is gebaseerd op mathematische modellen. Die zijn altijd wel goed, maar het gaat om de aannames', zegt epidemioloog Roel Coutinho in BNR De Wereld.

13:00 | De Europese Unie moet een crisiscentrum krijgen. Dat vindt Europees president Charles Michel. Volgens hem denken meerdere EU-lidstaten er hetzelfde over. Zo'n crisisorganisatie coördineert in noodsituaties de maatregelen van de lidstaten. 'Er is eenheid van commando nodig', zei hij in een programma op de Vlaamse televisie over de coronacrisis. Voor de toekomst is het cruciaal om meer Europese middelen te hebben, vindt Michel.

12:50 | Als mensen niet hun verantwoordelijkheid nemen en voldoende afstand van elkaar houden als ze buiten zijn, zal dit mogelijk tot 'verregaande maatregelen' leiden, waarschuwt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het tv-programma Buitenhof. Ze wil voorkomen dat mensen worden opgesloten in hun huizen: 'Een gruwelijke maatregel.' Ze overweegt serieus een samenscholingsverbod voor jongeren in te stellen als die te dicht bij elkaar in de buurt blijven.

12:35 | ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers twittert dat Brabantse intensive care-artsen 'jankend hadden zitten kijken' naar de foto’s van 'totaal onverantwoordelijke' Randstedelingen. In Noord-Brabant sterven mensen aan corona en boven de rivieren doen nog veel te veel mensen alsof ze van niets weten.' Volgens mr. Pieter van Vollenhoven, die zelf in de Veluwse bossen woont, 'blijkt weer dat wij - hoe spijtig ook - niet zonder toezicht kunnen functioneren'.

12:20 | Het ziet ernaar uit dat in Spanje de noodtoestand die 14 maart voor twee weken werd uitgeroepen, met nog eens twee weken tot 12 april verlengd. Premier Pedro Sánchez heeft dit volgens Spaanse media de regeringsleiders van de regio's van het land meegedeeld. Hij zei dat het ergste nog moet komen en dat de toestand uit de hand dreigt te lopen. Naar verwachting stemt het Spaanse parlement 25 maart met de verlenging in.

12:10 | De Amerikaanse president Donald Trump en leiders van het Congres zijn dicht bij een akkoord over 2 biljoen dollar aan steunmaatregelen tegen de economische klap van het nieuwe coronavirus. Trump maakte dat bekend na overleg met de leiders van de Republikeinen en Democraten Het pakket omvat tussen de 1,3 biljoen en 1,4 biljoen dollar aan overheidsuitgaven, aangevuld met noodleningen, meldt economisch adviseur Larry Kudlow.

11:30 | Nederlanders hebben een NL-alert-bericht gekregen van de Rijksoverheid. Daarin worden ze opgeroepen de adviezen van de overheid op te volgen en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 'Blijf thuis', staat in het sms-bericht. 'Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona.' Ook Natuurmonumenten roept mensen met klem op niet meer naar natuurgebieden te komen en naar huis te gaan.

11:14 | Boswachters en andere natuurbeheerders zijn boos over wandelaars en fietsers die ondanks alle waarschuwingen toch in groepjes de natuur in trekken. Ook politici blijven benadrukken dat Nederlanders echt 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden en plekken met veel mensen zoveel mogelijk moeten mijden. Dit weekeinde gaan op sociale media veel foto’s rond van plekken waar mensen toch dicht op elkaar lopen, ondanks de adviezen van deskundigen.

11:00 | Het aantal slachtoffers van het nieuwe coronavirus is in Duitsland met 1.948 toegenomen tot 18.610 besmettingen. Sinds vrijdag zijn negen mensen aan de gevolgen van het virus bezweken. Daarmee komt het dodental op 55. Vanmiddag overlegt Bondskanselier Angela Merkel met alle regeringsleiders van de deelstaten over de vraag of er nog meer maatregelen moeten komen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Gedacht wordt aan totale 'lockdown'.

10:45 | Boris Johnson waarschuwt de Britse bevolking via verschillende landelijke kranten voor Italiaanse toestanden. Nederlandse strandgemeenten roepen mensen op niet meer naar het strand te komen. Volg hier de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus.

10:35 | Met een uitgebreid pakket aan maatregelen leveren ook de waterschappen een bijdrage om ondernemers door de coronacrisis te loodsen. Als ondernemers de waterschapsbelastingen niet kunnen betalen vanwege de crisis, krijgen ze uitstel. Dat maken de Unie van Waterschappen, MKB-Nederland en VNO-NCW vandaag bekend.

09:00 | Groot-Brittannië loopt qua verspreiding van het nieuwe coronavirus slechts 'twee of drie weken' achter op Italië. zei de Britse premier Boris Johnon in verschillende kranten. Hij waarschuwt dat de nationale gezondheidsdienst NHS overbelast kan raken door het virus. 'Tenzij we samenwerken, tenzij we de heroïsche en collectieve nationale inspanning leveren om de verspreiding te vertragen, dreigt onze eigen NHS op dezelfde manier overweldigd te worden.'

08:30 | De burgemeester van Noordwijk roept mensen op om deze zondag en op andere mooie dagen niet naar de kust bij de badplaats te komen. Volgens burgemeester Wendy Verkleij liepen de boulevard en het strand zaterdag vol met recreanten die de richtlijn om 1.5 meter afstand van elkaar te houden niet naleefden. Zaterdag riepen ook de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal dagjesmensen op om niet naar hun stranden te komen vanwege het coronavirus.

ZATERDAG 21 MAART

21:35 | Defensie zet militairen in om het verplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen goed te regelen. Commandant Jerome Hek, die leiding geeft aan de militairen, is blij dat Defensie kan bijspringen. De militairen kunnen het overzicht behouden 'zodat de patiëntenstroom op de juiste manier kan plaatsvinden'. Ziekenhuizen in Noord-Brabant bepalen zelf welke patiënten het beste verplaatst kunnen worden, andere ziekenhuizen geven aan waar er plek is.

Image
(BNR)

19:40 | In de nieuwe coronacast met Kees Dorresteijn onder meer aandacht voor de verplaatsing van Brabantse patiënten naar elders, de laatste cijfers in Nederland en andere landen en de aankomst van 690.000 mondkapjes op Schiphol. En nog even aandacht voor de toespraak van koning Willem-Alexander van gisteravond, waar bijna 7 miljoen mensen naar keken.

18:40 | In Italië zijn sinds vrijdag bijna 800 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het hoogste aantal op één dag tot nu toe. Het totale aantal doden steeg met 793 tot 4.825, melden de autoriteiten. Het aantal besmettingen in Italië groeide van 47.021 tot 53.578, een stijging van 13,9 procent. De zwaarst getroffen regio Lombardije bevindt zich nog steeds in een kritieke situatie, met 3.095 doden en 25.515 mensen die zijn besmet.

Het strand in Zandvoort
Het strand in Zandvoort (Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte)

18:20 | Nederlanders zijn vandaag massaal naar het strand gegaan. Zo was het heel erg druk op het strand in Zandvoort. De politie heeft overal matrixborden neergezet met de waarschuwing om afstand te houden, maar een Zandvoortse middenstander houdt zijn hart vast.

17:40 | De zwaar door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije heeft een nieuw recordaantal doden geteld in een etmaal. In 24 uur steeg het aantal sterfgevallen met 546 naar 3095. Een dag eerder waren zo'n 380 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Dat was toen de grootste stijging in een dag sinds de uitbraak. Het aantal besmettingen in de regio met het financiële centrum Milaan is met ruim 3000 opgelopen tot ruim 25.515.

16:40 | De capaciteit van de Brabantse ziekenhuizen, waaronder de intensive care, is de komende week onvoldoende. Door overbelasting zullen circa 500 tot 700 patiënten naar de intensive care en andere afdelingen in ziekenhuizen buiten de provincie moeten worden gebracht, meldde Marcel Visser namens Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant zaterdag in een gesprek bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Het gaat volgens hem om zowel patiënten die intensieve zorg nodig hebben als om patiënten die er minder ernstig aan toe zijn. Defensie is betrokken bij de overplaatsing van de patiënten. Eerder vandaag zijn al circa 60 patiënten naar ziekenhuizen elders in het land overgebracht. Door patiënten uit Noord-Brabant te repatriëren hoopt Visser de piek in aantallen patiënten ‘af te vlakken’. 'Later kan het ook omgekeerd, dat patiënten van daar naar Brabant komen.’

Image

15:45 | De druk is hoog om heel Nederland op slot te gooien in de strijd tegen het coronavirus. Volgens hoogleraar crisisbeheersing Ira Helsloot gaan we zelfs nú al te ver. In Boekestijn en De Wijk een gesprek over leiderschap, eerlijkheid en de prijs van een mensenleven.

15:30 | Defensie en de Brabantse afdeling van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen staan om 16.00 uur de pers te woord bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg over de logistieke operatie van het overplaatsen van coronapatiënten.

14:30 | Zo'n 690.000 mondkapjes zijn aangekomen op Schiphol. Het gaat om de eerste lading van een miljoenenorder uit China, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Via een speciaal distributiepunt worden de mondkapjes 'naar de plekken gebracht waar ze het hardst nodig zijn'. Nederland verwacht nog honderdduizenden mondkapjes uit China. Het ministerie werkt samen met een speciaal opgericht bureau aan de inkoop van beschermingsmiddelen voor de zorg.

14:05 |In een dag tijd zijn 30 mensen in Nederland overleden aan Covid-19, dat wordt veroorzaakt door het coronavirus. Het totaal aantal doden komt daarmee op 136, maakte het RIVM bekend. Met sinds gisteren nog 637 positief geteste mensen komt het totaal op 3.631. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95. De meesten overledenen zijn tussen de 80 en 84 jaar. 1.180 positief geteste mensen wonen in Noord-Brabant, 486 in Zuid-Holland, 461 in Noord-Holland en 418 in Limburg. Op de afdelingen intensive care liggen nu zeker 285 patiënten.

14:00 | Over de medicinale behandeling van COVID-19 bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Dat bleek uit een webinar van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Antivirale middelen die gebruikt worden bij onder meer HIV, influenza en ebola zouden kunnen helpen, maar bewijs is er nog amper.

13:30 | Zoek de verschillen: EasyJet-COO Peter Bellew kopieert de toespraak van de Ierse premier vrijwel woord voor woord in een poging oprecht te klinken, terwijl hij er ingrijpende maatregelen voor zijn personeel doorheen drukt.

13:00 | Zzp'ers die door de coronacrisis acuut in financiële nood zijn gekomen kunnen in sommige gemeenten komende week al aankloppen voor hulp, ook al moet de regeling nog formeel worden goedgekeurd. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen gemeenten ervoor kiezen om een voorschot te verlenen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopt uiterlijk woensdag de regeling rond te hebben.

12:30 | Ondernemers die in acute problemen komen door de coronacrisis kunnen rekenen op coulance bij het betalen van de pensioenpremies voor hun personeel. De pensioensector belooft getroffen werkgevers zoveel mogelijk tegemoet komen, heeft de Stichting van de Arbeid, waarin zowel werkgevers als vakbonden vertegenwoordigd zijn, afgesproken met de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars. Die komen met een speciale regeling voor bedrijven.

12:00 | De organisatie van de Dutch Grand Prix verwacht op korte termijn geen uitsluitsel te kunnen geven over een nieuwe datum voor de Formule 1-race. 'Het zou mij verbazen als daar de komende weken duidelijkheid over komt', zegt Robert van Overdijk, directeur van Circuit Zandvoort, in De Nationale Autoshow.

11:40 | Vijf mensen met het coronavirus die op de intensive care in Brabantse ziekenhuizen liggen, worden overgeplaatst naar ziekenhuizen in het noorden. meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het gaat om patiënten die momenteel op de ic van het Amphia ziekenhuis in Breda worden geholpen. Ate van der Zee, voorzitter van de raad van bestuur van het UMCG, zegt dat de ziekenhuizen goed voorbereid zijn op een toename van het aantal patiënten.

11:20 | In België zijn nog dertig patiënten bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Het is bijna een verdubbeling van het aantal sterfgevallen in 24 uur. Het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van het virus staat in België nu op 67, er zijn 2.815 besmettingen vastgesteld. In Duitsland is het aantal besmettingen met 2.705 patiënten naar 16.662. Nog eens zestien patiënten zijn overleden, wat het dodental in de Bondsrepubliek op 47 brengt.

10:30 | De speciale basisdienstregeling die de Nederlandse Spoorwegen vandaag heeft ingevoerd, loopt volgens plan. De NS zegt dat het aantal treinreizigers door de coronamaatregelen zo'n 10 procent van het normale aantal is. NS en ProRail willen er met de basisdienstregeling voor zorgen dat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, de trein kunnen pakken.

08:45 | Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) doet een moreel beroep op ondernemers om geen misbruik te maken van de regelingen die het kabinet heeft getroffen om bedrijven te helpen in de coronacrisis. 'Er is ook een morele verantwoordelijkheid van mensen', zegt hij in een interview met de Volkskrant. 'Je kunt overal een aanvraag voor doen, ook al heb je het niet echt nodig, maar dan zou ik me toch wel even achter de oren krabben.'

07:00 | Buitenlandse artsen die in Nederland wonen, bieden zich aan om ziekenhuizen te helpen met patiënten die zijn besmet met het coronavirus, meldt de NOS. Probleem is alleen dat zij niet als arts mogen werken als ze niet in het zogeheten BIG-register staan. De Vereniging voor Buitenlandse Gediplomeerde Artsen (VBGA) vraagt het ministerie van Volksgezondheid om die eis te verruimen; dat is al gebeurd voor Nederlandse artsen die met pensioen zijn.

VRIJDAG 20 MAART

20:32 | Dat ziekenhuizen in Noord-Brabant vollopen en een beroep doen op andere ziekenhuizen was verwacht, maar dat het zo snel zou gaan niet. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in reactie op een bericht van de NOS dat Brabantse ziekenhuizen een noodoproep doen. De toestroom van patiënten die besmet zijn met het coronavirus zou er nu zo groot zijn dat er geen zorg meer verleend kan worden aan andere spoedeisende patiënten.

19:30 | De Europese Commissie stelt de EU-lidstaten voor de huidige EU-begrotingsregels los te laten zodat de regeringen "zoveel als nodig is in hun economieën kunnen pompen". Daarvoor wil voorzitter Ursula von der Leyen een speciale 'ontsnappingsclausule' activeren. Ze zegt dat in een video die de commissie vrijdagavond heeft vrijgegeven. 'Dit hebben we nog nooit eerder gedaan', zegt de Duitse over het voorstel 'als antwoord op de pandemie'.

19:20 | Koning Willem-Alexander noemde de maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen 'noodzakelijk en ingrijpend' en sprak zijn medeleven uit naar de zieken en nabestaanden van mensen die zijn overleden door het virus. 'Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis.' De koning zei dat het belangrijk is dat mensen alle aanwijzingen van experts opvolgen.

18:50 | Rapper Donnie maakt zich zorgen over het coronavirus en vraagt jongeren dat ook te doen: 'Als het RIVM en het kabinet zeggen dat je binnen moet blijven, dan moet je ook niet meer naar buiten gaan', zegt hij in The Friday Move.

18:30 | De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdag meegedeeld dat cafés, restaurants, theaters en andere uitgaansgelegenheden in zijn land vanaf vanavond dicht moeten om het coronavirus beter te kunnen bestrijden. Afhaalrestaurants mogen wel openblijven. 'Er zijn natuurlijk mensen die in de verleiding zijn om vanavond uit te gaan, maar 'doe het niet', zeg ik tegen die mensen', zegt Johnson. Ook sportscholen en andere centra voor vrijetijdsactiviteiten moeten dichtblijven.

18:20 | Zware tijden voor autoschade- en herstelbedrijven. Het aantal orders daalt met tientallen procenten vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging FOCWA. Het is rustig op de Nederlandse wegen en daardoor rijden minder mensen schade. Wil je meer weten over de gevolgen van de coronacrisis voor de autosector? Luister dan De Nationale Autoshow terug.

18:10 | Ouders die kinderen niet naar school of de kinderopvang kunnen brengen, krijgen hun eigen bijdrage terug. Dat melden staatssecretarissen Van Ark en Van Huffelen aan BNR. Ze vinden het ‘onwenselijk’ om ouders de inkomensafhankelijke bijdrage te laten betalen terwijl ze daar geen gebruik van kunnen maken. Wel moeten ouders voor nu de volledige rekening voldoen. Van Ark is bang dat de kinderopvang anders in financiële nood komt en de deuren moet sluiten.

Image
(BNR)

17:55 | Aan het einde van deze bewogen dag zet Connor Clerx het belangrijkste corona-nieuws van de dag op een rij, in een nieuwe Coronacast. zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent. PvdA'er Martin van Rijn wordt de nieuwe minister van Medische Zorg. Hij volgt de Bruno Bruins op.

17:40 | Met name in Midden- en West-Noord-Brabant is het aantal coronapatiënten groot, zegt burgemeester Paul Depla van Breda. Maar in de regio Uden zijn de meeste gevallen per hoofd van de bevolking, zegt hij in The Friday Move.

17:30 | In de zwaar door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije zijn zo'n 380 nieuwe sterfgevallen gemeld, de grootste stijging in een dag sinds de uitbraak. Het totaal aantal doden door corona komt daarmee op ongeveer 2.550. Het aantal geregistreerde besmettingen in de regio met het financiële centrum Milaan liep op tot ruim 22.000. Voor heel Italië steeg het aantal doden naar 3.432, 672 meer dan gisteren.

17:10 | Kinderen die thuis niet veilig zijn of daar niet aan leren toekomen, kunnen toch naar school of opvang. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om hen overdag bijvoorbeeld onder te brengen in de bieb, in een buurthuis of in een klaslokaal, laat onderwijsminister Arie Slob weten. Als kinderen dagenlang in een flatje zitten met ouders die ook niet naar hun werk kunnen en daarover onzeker zijn, kunnen huiselijk geweld en andere problemen op de loer liggen.

16:50 | Rutte heeft in zijn wekelijkse persconferentie nog maar eens benadrukt hoe belangrijk het is om anderhalve meter afstand te houden. Hij noemt de corona-uitbraak de 'ernstigste crisis in vredestijd in Nederland'. De achterliggende boodschap lijkt te zijn dat er zwaardere maatregelen nodig zijn.

Ziekenhuis Bernhoven in Uden
Ziekenhuis Bernhoven in Uden ( ANP)

16:40 | Het ziekenhuis Bernhoven in Uden nadert de grens van zijn capaciteit. De afgelopen tijd is de toestroom van coronapatiënten elke drie dagen verdubbeld. Het ziekenhuis heeft daarom bij de spoedeisende hulp een grote tent buiten gezet.

16:30 | De Rijksoverheid verwacht de komende drie maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra te moeten lenen als gevolg van de maatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te loodsen. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

16:20 | België heeft aan zijn grensovergangen in- en uitreiscontroles ingevoerd op niet-essentiële verplaatsingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat meldt de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem. De maatregel is al ingegaan. 'In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", aldus De Crem. "Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd.'

15:30 | Het extra uurtje voor ouderen dat Albert Heijn vanaf maandag wil invoeren kan wel eens averechts gaan werken, waarschuwt ouderenbond ANBO. 'Wij horen van mensen dat ze in de winkel worden nageroepen als ze op een ander tijdstip boodschappen doen. Ouderen voelen zich beperkt tot dat ene uurtje en dat willen we niet.' Seniorenorganisatie KBO-PCOB spreekt van 'een goede manier om deze groep extra te beschermen.'

15:15 | Mensen moeten elkaar aanspreken als zij zien dat er onvoldoende onderlinge afstand wordt gehouden, zei premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie. Hij ziet nog steeds mensen die niet op 1,5 meter afstand zijn, merkte hij toen hij vanochtend naar zijn werk fietste. De premier verwees naar zijn toespraak van maandag, waarin hij benadrukte dat we het met 17 miljoen mensen samen doen. 'Dit is geen lege zin. Het is de harde realiteit.'

15:40 | De strijd tegen het coronavirus is volgens premier Mark Rutte voor Nederland 'de grootste crisis in vredestijd' sinds de Tweede Wereldoorlog', België sluit zijn grenzen voor niet-essentieel in- en uitreizen en Martin van Rijn is de nieuwe tijdelijke minister voor Medische Zorg. Volg hier de meest actuele ontwikkelingen rond het coronavirus.

14:50 | Bouwbedrijven leggen tientallen projecten stil waar graafwerkzaamheden voor nodig zijn. Volgens de Telegraaf geeft een aantal gemeenten géén vergunning meer af voor met name het graven van sleuven voor kabels en leidingen. Als er een lockdown komt, dan zit je met allemaal half open straten en dat is gevaarlijk.

14:20 | Courgettes en paprika’s worden op dit moment voor topprijzen verkocht. Dat komt onder meer door minder aanvoer uit het buitenland en hamsterende consumenten hier. Tegelijkertijd kunnen andere groenten juist niet meer geëxporteerd worden en worden hele partijen sierbloemen doorgedraaid. Volgens Marc Calon van LTO Nederland bedraagt de schade inmiddels 5 miljard euro.

14:00 | Het aantal doden door het coronavirus in Nederland is in een dag opgelopen van 76 naar 106. Dat is een stijging van 39 procent. Het RIVM maakte de laatste cijfers over de virusuitbraak zojuist bekend. In Nederlandse ziekenhuizen zijn tot nog toe 643 patiënten met de longziekte Covid-19 opgenomen.

13:10 | Meer dan dertig ernstig zieke patiënten met Covid-19 zijn gisteren al overgeplaatst naar intensive care-afdelingen die nog capaciteit over hebben, en vandaag volgen er meer. Dat meldt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Vooral in Noord-Brabant is de toestroom op de ic's groot. Om bedden vrij te houden voor de volgende golf zieken, worden patiënten naar ziekenhuizen boven de rivieren gebracht.

12:55 | PvdA'er Martin van Rijn volgt VVD'er Bruno Bruins tijdelijk op als minister voor Medische Zorg en Sport. Dat maakte premier Mark Rutte bekend. Van Rijn was in het vorige kabinet staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid. "Partijkleur is niet interessant", zei Rutte. Van Rijn vervult de functie voor drie maanden.

12:30 | Supermarkten krijgen meer mogelijkheden om hun winkels te bevoorraden. Veel gemeenten verruimen de zogeheten venstertijden, de uren op een dag waarop vrachtwagens de stad in mogen om te laden en lossen, meldt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Supermarkten hadden daar om gevraagd omdat ze moeite hadden om genoeg goederen naar hun winkels te brengen om de schappen gevuld te houden.

12:25 | Praktisch alle vliegreizen zullen komende week mondiaal tot stilstand komen door de escalerende coronacrisis. Vele tienduizenden Nederlanders die dan nog niet thuis zijn, stranden op hun bestemming, mogelijk voor vele weken. Nederlandse verpleeghuizen sluiten de deuren voor bezoek. Lees hier het laatste nieuws over de coronacrisis.

12.20 | De Koninklijke Marechaussee heeft sinds donderdagavond zeker dertig reizigers na de landing op Schiphol rechtsomkeert laten maken, schrijft NRC. Donderdagavond gingen om 18.00 uur nieuwe Europese inreisregels in, die in elk geval de komende dertig dagen gelden en verdere verspreiding van het coronavirus moeten beperken.

12.13 | De opvolger van de opgestapte minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) zal zo goed als zeker vandaag al worden gepresenteerd. Dat melden ingewijden.

De Franse regering stuurt een oorlogsschip naar het eiland Corsica om ernstig zieke corona-patiënten op te halen en over te brengen naar ziekenhuizen op het Franse vasteland. Het gaat om twaalf tot veertien patiënten.

De regionale overheid van Corsica meldt dat de maatregel door president Emmanuel Macron is genomen om op deze manier de ziekenhuizen op Corsica te helpen. Door de ziekste patiënten mee te nemen, zijn er meer bedden en handen vrij voor andere patiënten.

12.10 | Bijna 10.000 mensen met een achtergrond in de zorg hebben zich inmiddels aangemeld om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 gaat nu samen met het ministerie van Volksgezondheid en werkgevers bekijken waar hun inzet het hardst nodig is.

Onder de aanmelders zijn onder meer artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Het gaat bijvoorbeeld om gepensioneerden, studenten van medische opleidingen en mensen met een zorgachtergrond die ander werk zijn gaan doen, maar zich nu geroepen voelen om tijdelijk terug te keren naar hun oude beroep.

12.00 | Het aantal bevestigde coronabesmettingen in België is de 2.000 gepasseerd. Het gaat om 2257 gevallen, een toename met 462. Het dodental door het nieuwe coronavirus is de afgelopen 24 uur met 16 opgelopen tot 37. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

11.55 | Bedrijven vragen massaal uitstel van betaling van belastingen. Staatssecretaris Vijlbrief voorziet een sterke stijging van het aantal aanvragen.

11.42 | Ondanks alle maatregelen vanwege het nieuwe coronavirus blijven de haven van Rotterdam en de industrie eromheen gewoon open. Dat zegt topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam, die trots is dat de haven zijn belangrijke rol kan waarmaken. Overigens is de overslag van goederen sinds begin dit jaar wel fors lager omdat veel goederen uit China komen, maar de economie daar vrijwel stillag.

Castelein merkt op dat de haven goed is voor meer dan 6 procent van het verdienvermogen van ons land en voor 385.000 banen. 'Gelet op de economische betekenis van de haven is het vanzelfsprekend dat scheepvaartafhandeling door de Rijksoverheid is benoemd als een proces van vitale betekenis, zowel voor Nederland als voor consumenten en producenten in het Europese achterland. Verladers, rederijen, maakindustrie, de consument: iedereen rekent op Rotterdam.'

11.40 | Woningcorporaties moeten zich vanwege het coronavirus extra soepel opstellen tegenover bewoners, bouwvakkers, onderhoudsmensen en aannemers. Dat stelt branchevereniging Aedes. Zo vindt de branchevereniging bijvoorbeeld dat corporaties ruimhartig moeten zijn voor huurders die in betalingsproblemen komen door de uitbraak van het virus. 'Gebruik daarvoor betalingsregelingen, schikkingen of andere oplossingen.'

11.38 | Ouders moeten de rekening van de kinderopvang blijven betalen, ook al mogen ze tijdelijk geen gebruik maken van de kinderopvang. Het kabinet komt snel met een oplossing voor de gemaakte kosten, zegt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken).

Alleen ouders in zogenoemde vitale beroepen zoals de zorg en hulpdiensten mogen hun kinderen naar de opvang brengen. Die maatregel in de strijd tegen het coronavirus duurt zeker tot 6 april.

11.35 | De noodmaatregelen vanwege het coronavirus in Oostenrijk blijven langer van kracht. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz meldt dat de bewegingsvrijheid tot zeker 13 april wordt beperkt.

Steeds meer Europese landen krijgen hulp uit China bij de aanpak van de coronacrisis. De regering van Oekraïne maakte vrijdag bekend dat de komende dagen miljoenen testkits, mondkapjes en medische apparatuur worden verwacht. Beijing is bezig met een diplomatiek charmeoffensief en heeft medisch materieel, zoals mondmaskers en testkits, verstrekt aan landen in de hele wereld. Ook stuurde Beijing medische teams naar het zwaar getroffen Italië, dat wereldwijd het hoogste dodental heeft gemeld.

11.15 | Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is Nederland voorlopig nog niet toe aan een avondklok, zoals in delen van Duitsland al van kracht is.

De Duitse regering is van plan een noodfonds op te zetten van 500 miljard euro om bedrijven te helpen die zijn getroffen door de coronacrisis. Dat meldde het blad Der Spiegel. Daarmee moet worden voorkomen dat ondernemingen door de crisis failliet gaan.

Het fonds kan kapitaalinjecties of garanties voor leningen geven en wordt gebaseerd op een vergelijkbaar noodfonds dat werd opgezet om banken te steunen tijdens de financiële crisis in 2008, aldus Der Spiegel. De overheid zou dat Soffin-bankenfonds eveneens nieuw leven kunnen inblazen als ook banken in de problemen dreigen te komen door de crisis. Het wordt niet uitgesloten dat de totale steunmaatregelen kunnen oplopen tot 700 miljard euro.

11.00 | Curaçao en Sint-Maarten beschikken niet over de financiële ruimte om de coronacrisis op te vangen. Nederland zou daarom 'hulp en bijstand' moeten verlenen door middel van een financieel steunpakket, zegt interim-president José Jardim van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten.

Op zo'n manier kunnen volgens hem overheidstekorten worden gedekt en de private sector ondersteund, zodat massaontslagen kunnen worden voorkomen. Ook zouden Curaçao en Sint-Maarten volgens Jardim meer ruimte moeten krijgen om te kunnen lenen

10.30 | Ondernemers maken zich zorgen over bureaucratie bij het doorvoeren van de maatregelen van het kabinet. Ondernemend Nederland roept minister Koolmees op zaken 'zo soepel mogelijk' te laten verlopen en op basis van vertrouwen te handelen.

Het aantal mensen dat is overleden door het coronavirus in Duitsland is met 11 gestegen tot 31, 130.000 Fransen zitten vast in het buitenland.

10.00 | De autowereld krijgt in toenemende mate te maken met de gevolgen van de coronacrisis. De International Amsterdam Motor Show, de opvolger van de AutoRAI, gaat niet door vanwege het coronavirus. Het evenement wordt verplaatst naar 1 t/m 5 april 2021. Ook de wereldberoemde klassiekerrally in Italië, de Mille Migglia, wordt om dezelfde reden verplaatst. De overheid schiet autobedrijven te hulp in deze coronacrisis. De BOVAG meldt dat dealers en importeurs uitstel krijgen bij het afdragen van bpm, en Tesla moet toch de fabriek in Californië sluiten.

Scholierenorganisatie LAKS vreest dat de resultaten van de eindexamens slecht zullen zijn door digitaal thuisonderwijs. Dit zegt LAKS-voorzitter Pieter Lossie in BNR's Big Five

09.55 | Veel mensen met hart- en vaatziekten maken zich ernstig zorgen over het nieuwe coronavirus. In een peiling van expertisecentrum Harteraad geeft driekwart van de ondervraagden aan bang te zijn om ernstig ziek te worden. Twee op de drie is bezorgd dat dit een dierbare overkomt.

Hart- en vaatpatiënten behoren tot de risicogroep, voor wie besmetting met het virus ernstiger gevolgen kan hebben dan voor mensen die helemaal gezond zijn. Velen van hen zijn zich daarvan bewust. Ze zitten met veel vragen en onduidelijkheden, bijvoorbeeld over het risico om aan het virus te overlijden en de druk op de zorg.

09.50 | De groep Nederlanders die door de uitbraak van het nieuwe coronavirus vastzaten in Vietnam, komt terug naar Nederland. Dat zei Tom Baars vrijdagochtend tegen Hart van Nederland. Hij staat in nauw contact met zijn ouders, die in het Aziatische land vastzitten.

09.40 | Taiwan wil de mobiele telefoons van mensen in quarantaine gebruiken om te zorgen dat ze thuisblijven. Er wordt gewerkt aan een systeem dat in de gaten moet houden waar de telefoons zich bevinden en alarm slaat als mensen hun woning verlaten of toestel uitzetten.

09.35 | Het RIVM adviseert mensen met COVID-19 contact met huisdieren te vermijden

09.30 | De Britse minister Matt Hancock (Gezondheid) dreigt met strengere maatregelen als mensen zich niet aan de adviezen van de overheid houden om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Nu mogen Britten nog gewoon naar buiten, maar dienen ze wel voldoende afstand van elkaar te houden.

Hancock riep nogmaals op om geen boodschappen te hamsteren, wat de afgelopen dagen op grote schaal gebeurde.

De Britse centrale bank schrapt zijn jaarlijkse stresstest voor grote banken vanwege de coronacrisis. De Bank of England (BoE) wil dat de banken zich nu focussen op de strijd tegen de schadelijke economische gevolgen van de crisis en bedrijven en consumenten helpen met krediet.

09.05 | Plekken langs de weg zoals wegrestaurants en benzinepompen moeten hun sanitaire voorzieningen open houden voor vrachtwagenchauffeurs, die juist nu extra hard werken om winkels te bevoorraden. Die oproep doet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Een vrachtwagenchauffeur vertelde vrijdag op Radio 1 dat hij en collega's van hem de toegang geweigerd wordt tot wc's langs de weg. Het kabinet versoepelde donderdag nog de regels voor chauffeurs, zodat die nu maximaal elf in plaats van negen uur per dag mogen werken.

09.00 | Koning Willem-Alexander houdt vanavond om 19.00 uur een televisietoespraak over de coronacrisis. Zijn toespraak wordt LIVE uitgezonden door NOS, RTL, SBS/Talpa en andere (regionale) omroepen. Op NPO Politiek is de toespraak tegelijk met gebarentolk te zien (via KPN op kanaal 43 en via Ziggo op kanaal 501)

Image

08.45 | Albert Heijn stelt boodschappenuurtje in voor 70-plussers, elke werkdag tussen 7 en 8 uur. Op die manier lopen ze minder risico het coronavirus op te lopen en hebben ze minder kans om mis te grijpen. In diverse andere landen hadden supermarkten al speciale openstellingen voor ouderen en soms ook voor zorgpersoneel. Vanuit de politiek waren de supermarkten al opgeroepen om met zo'n uur te komen.

Aruba heeft een avondklok ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf zaterdag mag niemand tussen 21.00 uur en 06.00 uur op straat zijn. Overtreders kunnen een boete van maximaal 10.000 Arubaanse florin krijgen (ongeveer 5000 euro).

08.10 | CEO ABN Amro Kees van Dijkhuizen is blij met de maatregelen die het kabinet treft

07.20 | Zorg op afstand heeft door de coronacrisis een enorme vlucht genomen, blijkt uit onderzoek van BNR. Artsen en verplegend personeel stonden lange tijd sceptisch tegenover digitale zorg, maar nu de nood aan de man is, gaan ziekenhuizen en huisartsenposten overstag.

07.05 | Gemeenten zetten alle zeilen bij om naar verwachting meer dan honderdduizend bijstandsaanvragen van zzp'ers te verstouwen. Hun ambitie is om maandag of later volgende week al een loket in de lucht te hebben, en dan te beginnen met het uitdelen van enkele miljarden euro's aan ondernemers die vanwege de coronacrisis zonder opdrachten zitten. Dat zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Het Financieele Dagblad.

06.50 | Nederlandse bedrijven stellen zich tijdens de coronacrisis ruimhartig op naar thuiswerkende ouders. Zo springen ondernemingen soepel om met verlof. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs werkgevers in het hele land.

Het Nederlandse consumentenvertrouwen voor de maand maart vertoont een stabiel beeld, ondanks de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de graadmeter uit op hetzelfde niveau als in februari. Ongeveer 85 procent van de respondenten van het consumentenonderzoek had al gereageerd op de enquête voordat de vergaande maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus vorige week donderdag van kracht werden. Waarschijnlijk komt het effect van deze maatregelen nog niet tot uiting in het gemeten consumentenvertrouwen van maart, aldus het statistiekbureau.

Dossier | Alle berichtgeving van BNR over het coronavirus

06.30 | Ondernemers die door het coronavirus in grote problemen zitten, moeten de gezondheid van hun werknemers voorop blijven stellen. Zelfs als dat betekent dat ze hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten. Dat zeggen verschillende economen tegen BNR. Alleen zo komt onze economie er snel bovenop.

06.00 | Het coronavirus is voor het eerst ontdekt op een Waddeneiland. Op Texel zijn twee mensen besmet. Het zou gaan om een huisarts en een inwoner. Veel eilandbewoners dringen er al een paar dagen op aan om de Waddeneilanden te sluiten voor toeristen om het virus zo lang mogelijk buiten de deur te houden.

04.50 | Drogisterijen roepen mensen op niet grotere hoeveelheden te kopen dan normaal. In een paginagrote advertentie in de landelijke kranten schrijven Kruidvat, Etos, DA, DIO, Trekpleister en de zelfstandige drogisterijen dat ze op die manier iedereen kunnen blijven bedienen.

04.10 | Praktisch alle vliegreizen zullen komende week mondiaal tot stilstand komen door de escalerende coronacrisis. Vele tienduizenden Nederlanders die dan nog niet thuis zijn, stranden op hun bestemming, mogelijk voor vele weken, schrijft De Telegraaf.

Dat is de verwachting van Nederlandse reisorganisaties en vliegmaatschappijen die deze week dag en nacht bezig zijn met een reddingsoperatie om al hun passagiers terug naar huis te halen. "Dat gaat wel lukken met toeristen in Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse vakantielanden. Terughalen uit verre landen is een groter probleem, omdat alle reizigers verspreid zijn", meent Corendon-topman Steven van der Heijden.

03.30 | Inwoners van Californië mogen komende tijd vanwege het coronavirus alleen nog voor noodzakelijke zaken de deur uit. Dat maakte gouverneur Gavin Newsom donderdag (lokale tijd) bekend op een persconferentie.

Volgens de gouverneur raakt naar schatting 56 procent van de mensen in Californië de komende acht weken besmet met het longvirus. Om dat op te vangen heeft de staat volgens Newsom 20.000 extra ziekenhuisbedden nodig.

03.20 | Bouwbedrijven door het hele land moeten tientallen projecten waarvoor graafvergunningen nodig zijn, stopzetten. Diverse gemeenten geven tijdens de coronacrisis geen toestemming meer voor werk waarbij greppels en sleuven gegraven moeten worden, meldt De Telegraaf.

00.00 | De Amerikaanse president Donald Trump heeft een top met de leiders van de G7, zeven vooraanstaande industriële landen, afgezegd vanwege het coronavirus. Trump zou de regeringsleiders in juni ontmoeten in Camp David, het officiële buitenverblijf van de Amerikaanse president in de staat Maryland. In plaats daarvan zal er rond diezelfde datum een videoconferentie plaatsvinden, liet het Witte Huis donderdag weten.

DONDERDAG 19 MAART

Image
(BNR)

21:10 | De Tweede Kamer debatteert volgende week weer over de aanpak van de coronacrisis. Het debat is donderdag aangevraagd door fractieleider Geert Wilders van de PVV. Een meerderheid schaarde zich achter het verzoek. De Tweede Kamer sprak woensdag al een uur of elf over de coronacrisis. Er waren wel vragen bij de aanpak van het kabinet, maar bijna de hele Kamer steunt het kabinetsbeleid.

20:10 | En de nieuwe coronacast is er weer, vandaag met veel zaken die niet meer zomaar kunnen: een verpleeghuis bezoeken, massaal de parken in trekken en de Grand Prix van Zandvoort, daar zullen de Formule 1-fans ook zeker nog een aantal maanden langer op moeten wachten.

19:45 | MKB-Nederland is blij met de maatregelen die banken hebben getroffen om bedrijven tijdelijk uit de wind te houden. Een half jaar lang hoeven ondernemingen leningen tot tweeënhalf miljoen euro niet af te lossen. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland spreekt van 'een grote handreiking' door de banken.

19:30 | Studenten die niet aan het bindend studieadvies (bsa) van de opleiding voldoen, omdat zij door het coronavirus vertraging hebben opgelopen, krijgen uitstel. Zij krijgen de mogelijkheid om de bsa-norm te halen in het volgend studiejaar.

Image
( ANP / Lex van Lieshout)

19:05 | Verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers. Dat besluit nam het kabinet na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waarin de meest betrokken ministers zitten. Minister Hugo de Jonge spreekt van een 'ingrijpend besluit'. Het gaat tot 6 april duren, net als de eerder aangekondigde maatregelen. Maar De Jonge waarschuwt al dat het "reëel" is om te denken dat het langer gaat duren.

17:50 | Kabinet, werkgevers en vakbonden komen voortaan wekelijks bij elkaar om te werken aan de uitvoering van het noodpakket voor de economie, om Nederland door de coronacrisis heen te helpen. Dat heeft polderorgaan Stichting van de Arbeid laten weten. 'In een gezamenlijk overleg tussen polder en kabinet kunnen signalen vanaf de werkvloer rechtstreeks met elkaar gedeeld worden', stelt de organisatie in een verklaring.

17:30 | De omzet stort in en de kosten gaan door. Winkeliers hebben het vaak zwaar in deze tijden van corona en dus nam staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vandaag een kijkje in de Benschopperstraat in IJsselstein. Verslaggever Martijn de Rijk ging ook z'n neus achterna, in de mooiste winkelstraat van het rustieke stadje.

17:20 | De oververmoeide minister Bruno Bruins (Medische Zorg) stapt op. Bruins, die de strijd tegen het coronavirus coördineerde en al wekenlang lange dagen maakt, zakte gisteravond in elkaar tijdens een Kamerdebat. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt voorlopig Bruins' taken over. Het ministerie liet eerder op de dag nog weten dat het goed ging met de minister, maar dat hij wel een paar dagen thuis zou werken.

Veel Tweede Kamerleden reageren geschrokken op het aftreden van de oververmoeide minister Bruno Bruins (Medische Zorg). GroenLinks-leider Jesse Klaver: 'Voor alles wat je voor Nederland hebt gedaan de afgelopen tijd. Veel sterkte.' PvdA-leider Lodewijk Asscher meldt: 'Wat vreselijk naar'. En VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt het vertrek van zijn partijgenoot 'zeer treurig'.

DONDERDAG 19 MAART

21:10 | De Tweede Kamer debatteert volgende week weer over de aanpak van de coronacrisis. Het debat is donderdag aangevraagd door fractieleider Geert Wilders van de PVV. Een meerderheid schaarde zich achter het verzoek. De Tweede Kamer sprak woensdag al een uur of elf over de coronacrisis. Er waren wel vragen bij de aanpak van het kabinet, maar bijna de hele Kamer steunt het kabinetsbeleid.

20:10 | En de nieuwe coronacast is er weer, vandaag met veel zaken die niet meer zomaar kunnen: een verpleeghuis bezoeken, massaal de parken in trekken en de Grand Prix van Zandvoort, daar zullen de Formule 1-fans ook zeker nog een aantal maanden langer op moeten wachten.

19:45 | MKB-Nederland is blij met de maatregelen die banken hebben getroffen om bedrijven tijdelijk uit de wind te houden. Een half jaar lang hoeven ondernemingen leningen tot tweeënhalf miljoen euro niet af te lossen. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland spreekt van 'een grote handreiking' door de banken.

19:30 | Studenten die niet aan het bindend studieadvies (bsa) van de opleiding voldoen, omdat zij door het coronavirus vertraging hebben opgelopen, krijgen uitstel. Zij krijgen de mogelijkheid om de bsa-norm te halen in het volgend studiejaar.

Image
( ANP / Lex van Lieshout)

19:05 | Verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers. Dat besluit nam het kabinet na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waarin de meest betrokken ministers zitten. Minister Hugo de Jonge spreekt van een 'ingrijpend besluit'. Het gaat tot 6 april duren, net als de eerder aangekondigde maatregelen. Maar De Jonge waarschuwt al dat het "reëel" is om te denken dat het langer gaat duren.

17:50 | Kabinet, werkgevers en vakbonden komen voortaan wekelijks bij elkaar om te werken aan de uitvoering van het noodpakket voor de economie, om Nederland door de coronacrisis heen te helpen. Dat heeft polderorgaan Stichting van de Arbeid laten weten. 'In een gezamenlijk overleg tussen polder en kabinet kunnen signalen vanaf de werkvloer rechtstreeks met elkaar gedeeld worden', stelt de organisatie in een verklaring.

17:30 | De omzet stort in en de kosten gaan door. Winkeliers hebben het vaak zwaar in deze tijden van corona en dus nam staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vandaag een kijkje in de Benschopperstraat in IJsselstein. Verslaggever Martijn de Rijk ging ook z'n neus achterna, in de mooiste winkelstraat van het rustieke stadje.

17:20 | De oververmoeide minister Bruno Bruins (Medische Zorg) stapt op. Bruins, die de strijd tegen het coronavirus coördineerde en al wekenlang lange dagen maakt, zakte gisteravond in elkaar tijdens een Kamerdebat. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt voorlopig Bruins' taken over. Het ministerie liet eerder op de dag nog weten dat het goed ging met de minister, maar dat hij wel een paar dagen thuis zou werken.

Veel Tweede Kamerleden reageren geschrokken op het aftreden van de oververmoeide minister Bruno Bruins (Medische Zorg). GroenLinks-leider Jesse Klaver: 'Voor alles wat je voor Nederland hebt gedaan de afgelopen tijd. Veel sterkte.' PvdA-leider Lodewijk Asscher meldt: 'Wat vreselijk naar'. En VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt het vertrek van zijn partijgenoot 'zeer treurig'.

16:50 | Een aantal Nederlandse ziekenhuizen kan binnenkort mensen snel en op grote schaal tests op het nieuwe coronavirus, meldt Hart van Nederland. Speciale machines worden volgens het programma op dit moment in gereedheid gebracht. Het Amerikaanse bedrijf Roche Diagnostics produceerde de machines. Het Erasmus MC in Rotterdam, het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en laboratorium MicroVida in Roosendaal gaan ermee aan de slag. Met deze nieuwe methode zouden 1450 tests per dag kunnen worden uitgevoerd.

16:40 | Banken zijn vastbesloten om in deze crisis de oplossing te zijn, en niet het probleem. Ze gaan bedrijven helpen, onder meer door een half jaar uitstel te geven voor aflossingen op lopende leningen. 'Het gaat om een substantiële groep uit het mkb', zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

16:20 | Prins Albert II van Monaco heeft het coronavirus. Dat heeft het prinsdom bekendgemaakt. Het gaat volgens het paleis goed met de Monegaskische prins. 'Zijn gezondheidstoestand baart hem geen zorgen', meldt het paleis. In het prinsdom zijn vooralsnog negen besmettingen vastgesteld.

16:15 | De Grand Prix van Zandvoort in de Formule 1 is voorlopig uitgesteld. Dit heeft de overkoepelende organisatie FIA besloten vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Dezelfde beslissing is genomen voor de wedstrijden in Spanje en Monaco.

VOLG ALLES OVER DE DUTCH GRAND PRIX IN DE PODCAST 'THE ROAD TO ZANDVOORT'

15:55 | Het Europees Parlement komt volgende week donderdag in beperkte samenstelling bij elkaar om over een aantal noodmaatregelen te stemmen. Leden die daar niet bij zijn, kunnen per e-mail aan de stemming deelnemen, meldt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. De vicevoorzitter is van de EVP, de grootste fractie in het parlement, had aangedrongen op een 'spoedzitting' over de noodmaatregelen op 26 maart.

15:45 | Straks op BNR

Vanaf 16:00 in BNR Spitsuur onder meer:

  • Volgende week worden er 500 tot 1000 intensive care-patienten verwacht
  • Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Huizenbezichtigingen met grote groepen mensen mogen niet meer.

15:00 | De Amerikaanse regering wil meer dan één biljoen dollar uittrekken om de economie op de been te houden. Meer dan de helft van dit bedrag moet direct terechtkomen in de portemonnee van de burger. Onorthodoxe maatregelen, maar helpen ze ook? 'Als er geen vertrouwen is, weet je niet of burgers geld gaan uitgeven', zegt hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van Neyenrode Universiteit.

14:40 | President Christine Lagarde van de ECB heeft bezwaren van Nederland en Duitsland terzijde geschoven door 'geen limiet' te stellen aan de inspanningen om de eurozone door de corona-crisis heen te slepen, meldt Reuters. De centrale bank kondigde gisteravond een extra opkoopprogramma van obligaties aan ter waarde van 750 miljoen euro. Lagarde leek erop te zinspelen dat de ECB zichzelf daarbij dit keer geen beperkingen zou opleggen.

14:30 | Het coronavirus heeft tot nog toe 76 levens geëist in Nederland. Sinds woensdag zijn 18 mensen overleden aan de ziekte Covid-19, die het virus veroorzaakt, meldt het RIVM. Sinds woensdag zijn 409 mensen positief getest op Covid-19. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 2.460.

14:05 | ABN Amro wil ook particulieren tegemoetkomen bij eventuele financiële problemen door de coronacrisis. Mensen met een hypotheek bij ABN Amro, Florius of Moneyou kunnen een verzoek doen om het betalen van rente en aflossing voor drie maanden op te schorten. Het financiële concern voert deze maatregel door bovenop de tegemoetkoming aan kleinere bedrijven, die meerdere banken donderdagochtend gezamenlijk aankondigden.

13:55 | De Europese Commissie wil een strategische voorraad aanleggen van medische apparatuur zoals beademingsapparatuur, herbruikbare maskers en laboratoriumbenodigdheden om tekorten in de EU het hoofd te kunnen bieden. De voorraad zal voor 90 procent uit de EU-begroting worden gefinancierd tot 50 miljoen euro. De voorraad moet worden gevuld door de lidstaten.

13:45 | Het Rotterdamse IGC Internationaal gaat het schreeuwende tekort aan mondkapjes in Nederland verhelpen. 'We zijn al een paar maanden bezig, we hebben onze supply chain op orde, maandag vertrekt het eerste vliegtuig naar Nederland', zegt CEO Hans Poulis van IGC International.

13:30 | Het Bloemencorso Bollenstreek gaat dit jaar niet door. Vanwege de corona-uitbraak vindt de organisatie het niet verantwoord om het evenement waar jaarlijks steeds bijna een miljoen mensen op afkomen, door te laten gaan. De 73e editie van het corso, waarbij met bloemen versierde wagens 42 kilometer van Noordwijk naar Haarlem rijden, stond gepland voor 25 april.

13:20 | De Universiteit Leiden sluit haar deuren tot het eind van het academisch jaar. Alle lessen zullen online worden gegeven. De universiteit spreekt over een 'ingrijpend besluit'. Momenteel krijgen studenten al les op afstand, een gevolg van de verregaande maatregelen van het kabinet om het virus te beteugelen. 'De huidige switch naar al het onderwijs online vraagt een enorme inspanning en aanpassing van iedereen', schrijft de Universiteit Leiden.

13:10 | Het is feitelijk niet juist er in China helemáál geen nieuwe corona-gevallen zijn geconstateerd, zegt correspondent Anouk Eigenraam. Maar de veertien 'nieuwelingen' noemt China geïmporteerde gevallen: mensen die uit het buitenland komen. 'Er zijn niet voor niets al een heleboel noodhospitalen gesloten. Maar in een krant in Hong Kong verscheen een verhaal dat er geen tests meer worden uitgevoerd in Wuhan.'

12:45 | De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care wil patiënten verplaatsen naar het noorden, omdat de druk op de intensive care-bedden in Noord-Brabant verder toeneemt. Voorzitter Diederik Gommers laat weten dat een preventieve overplaatsing van mensen inmiddels landelijk gecoördineerd wordt.

12:30 | Zijn de maatregelen van de ECB eigenlijk wel daadkrachtig genoeg? 'Buitengewone tijden vereisen om buitengewone actie', waren de woorden van ECB-baas Christine Lagarde. De centrale bank grijpt hard in om de eurozone te beschermen tegen de corona-crisis en pompt 750 miljard euro in economie van de eurozone. Maar: 'Je kunt de hele tijd wel roepen 'whatever it takes', maar alleen dat zeggen is misschien niet voldoende.'

12:10 | Na vliegtuigmaatschappijen Ryanair en KLM-Air France moet Transavia er nu ook echt aan geloven: niemand wil meer vliegen. Transavia heeft zelfs aangekondigd alle vluchten tussen 23 maart en 6 april te schrappen. Ook volgende week zullen we nog een aantal repatriëringsvluchten uitvoeren', zegt CEO Marcel de Nooijer tegen BNR.

12:00 | Het blijft onrustig bij de beurzen, na de steunmaatregelen van de ECB. De Europese beurzen zagen hun winst van vanochtend weer verdampen. De AEX-index noteerde rond 12:00 0,2 procent lager op 403,26 punten. Beleggers moesten de nieuwe maatregelen verwerken, waardoor de stemming voorzichtig bleef.


De belangrijkste coronapodcasts

11:55 | Wijkagenten in de Amsterdamse wijk Slotermeer maken zich zorgen over jongeren die in groepen dicht bij elkaar op straat zijn en geen afstand houden. Zij vragen ouders om hun kinderen zoveel mogelijk thuis te houden en ze te informeren over de risico's op besmetting met het nieuwe coronavirus.

11:50 | Metrostations in Londen worden gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook gaan er minder bussen rijden. Vervoerder Transport for London meldt dat al negen metrostations zijn gesloten. Dat aantal kan oplopen naar veertig.

11:45 | Michel Barnier, Brexit-onderhandelaar voor de EU, is positief getest op het coronavirus. Dat maakte de 69-jarige Fransman op Twitter bekend. In Nederland is cabaretier You van 't Hek ook besmet met het virus, dat zegt zijn management.

11:30 | Banken geven MKB-bedrijven half jaar uitstel van het aflossen van leningen. Kleine ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Wel moeten de bedrijven hiervoor gezond zijn.

11:25 | Zelfbedieningsgroothandels zoals de Sligro en de Makro openen tijdelijk hun deuren voor consumenten. Dat zegt CBL, de koepelorganisatie van supermarkten. Normaal zijn deze winkels alleen open voor ondernemingen. Deze regeling maakt deel uit van het noodpakket dat de levensmiddelsector eerder presenteerde aan minister-president Mark Rutte.

11:10 | Er zijn gesprekken gaande over het weigeren van bezoek in verpleeghuizen. Zowel ActiZ, de branchevereniging van organisaties die actief zijn in de zorg van ouderen, als Vereno, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, bevestigen de berichtgeving van de Telegraaf.

10:40 | Terwijl veel vliegtuigmaatschappijen in zwaar weer verkeren door de corona-crisis, doet de andere kant van de branche het wel goed. De vraag naar privéjets is sinds de uitbraak van het corona-virus verviervoudigd, zeggen de bedrijven. Het is wel een duur ticket. Een retourtje van Londen naar New York kan ruim 138.000 euro kosten.

10:30 | Bedrijven krijgen binnen de regelgeving van de Autoriteit Consument en Markt de ruimte om bepaalde afspraken te maken die buiten tijden van crisis niet gemaakt mogen worden. Dat zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. De toezichthouder treedt wel extra hard op tegen bedrijven die misbruik maken van de crisis om prijzen te verhogen.

Lees ook | Met deze maatregelen wil het Kabinet de economie redden

10:15 | De Zwitserse horlogemaker Rolex sluit zijn fabrieken in verband met het coronavirus. Vanaf dinsdag gaan alle fabrieken in Zwitserland voor tien dagen dicht. De verkoop van horloges in na de uitbraak van het coronavirus sterk ingezakt. Horlogebeurzen in Basel en Genève zijn al eerder afgeblazen.

10:10 | Het vertrouwen van de Duitse ondernemers in de economie is deze maand erg gedaald als gevolg van het coronavirus. De vertrouwensindex van de Ifo kwam uit op een stand van 87,7 in maart. In januari was het nog 96,1.

10:05 | De aandelenbeurs in Amsterdam ging vanochtend voortvarend van start. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen na de zware koersverliezen een dag eerder. Beleggers verwerkten de nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economische pijn van de corona-pandemie in de eurozone te verzachten. Ook de centrale banken van Australië en Japan kwamen met extra steunmaatregelen.

10:00 | De lockdown van Italië wordt verlengd en strenger, zei premier Giuseppe Conte. Ook na 25 maart blijven winkels en scholen na 3 april dicht.

09:40 | In Rusland is de eerste dode door het coronavirus gemeld. Het gaat om een 79-jarige vrouw. Ze stierf in een ziekenhuis in Moskou. Over het aantal besmettingen in Rusland is nog weinig duidelijkheid. Het land zelf heeft 147 besmettingen gemeld.

09:35 | Nederlanders moeten nog veel meer discipline opbrengen om de effecten van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, zegt Eize Wielinga, KNO-arts in Amsterdam. 'We moeten absoluut nog veel meer discipline hebben.'

09:30 | De Oostenrijkse deelstaat Tirol gaat helemaal in quarantaine om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In alle 279 gemeenten mogen mensen hun woonplaats alleen verlaten als er dringende redenen zijn. Tirol ligt aan de Italiaanse grens en heeft 474 besmettingsgevallen.

09:10 | De AEX heeft positief gereageerd op de nieuwe maatregelen van de ECB. De Amsterdamse aandelenbeurs noteerde na een paar minuten handelen een plus van 1,5 procent op 410,32 punten.

09:05 | De steunpakketten van Nederland en de ECB voor de aanpak van het coronavirus kunnen zorgen voor een hogere hypotheekrente. Verschillende hypotheekadviseurs en dienstverleners verwachten een stijging van de rente op leningen. Hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen verwacht op korte termijn geen grote effecten op de hypotheekrente, zegt hij tegen BNR.

09:00 | Het Britse modemerk Burberry ziet zijn omzet halveren door de uitbraak van het coronavirus. Wereldwijd zijn veertig procent van hun winkels dicht. De maker van de geruite sjaals en trenchcoats verwacht dat de omzet in de laatste weken van maart tachtig procent lager gaat uitkomen.

08:50 | Het nationaliseren van Air France-KLM is niet aan de orde, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur tegen BNR. 'De aandacht ligt echt bij de bestrijding van de corona-crisis en ik sta met alle sectoren in overleg om te zien wat er nú nodig is. Mijn grootste prioriteit is dat de winkels bevoorraad kunnen worden en het dagelijks leven daar zoveel mogelijk door kan gaan.'

08:40 | Automakers Tesla en General Motors willen ventilatoren maken tegen het coronavirus. De Amerikaanse overheid heeft een oproep gedaan aan bedrijven om deze onderdelen te maken omdat ziekenhuizen een gebrek hebben aan aan beademingsapparatuur.

08:30 | Woensdagavond is de eerste corona-besmetting bij een gedetineerde vastgesteld. Dat gebeurde in het gevangenisziekenhuis van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen.

08:10 | De Amerikaanse centrale bank komt met een steunprogramma voor beleggingsfondsen om zo de negatieve effecten van het coronavirus op financiële markten tegen te gaan. De Federal Reserve wil de liquiditeit van deze fondsen verzorgen omdat bedrijven en huishoudens door de coronacrisis hun geld uit deze fondsen halen.

08:05 | Minister van Financiën Wopke Hoekstra spreekt donderdagochtend met de CEO's van de grote Nederlandse banken over de gevolgen van het coronavirus op de financiële sector. De topmannen van de ING, Rabobank, ABN Amro, Volksbank, Triodos Bank en voorzitter van de koepelorganisaties Nederlanse Vereniging van Banken bellen in.

08:00 | Lufthansa verwacht nog meer geplande vluchten te schrappen. Tot 19 april zal maar 5 procent van de oorspronkelijke geplande vluchten doorgaan. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft nu ongeveer 700 van de 763 toestellen aan de grond staan. Dat blijkt uit het jaarverslag van Lufthansa.

07:45 | Verpleeghuizen gaan vanwege het coronavirus op slot. Dat melden bronnen aan de Telegraaf. Met deze lockdown moeten de bewoners en het personeel beschermt worden. Ook zeggen de bronnen dat deze plannen mogelijk vandaag al ingaan. Bewoners van deze verpleeghuizen behoren tot de zogenaamde hoogrisico groepen.

07:30 | Met tientallen miljarden euro's heeft het kabinet een massale ontslaggolf voor nu weten af te wenden, maar dit geldt niet voor mensen in hun proeftijd. Meerdere arbeidsjuristen waar BNR mee sprak zeggen dat een werkgever zonder reden werknemers in proeftijd kunnen ontslaan.

07:15 | Met een nieuwe bloedtest gaan onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken een nationaal bevolkingsonderzoek doen naar het coronavirus. Dat zegt hoogleraar en microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin tegen het AD. Hiermee willen de onderzoekers kijken hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit opbouwt.

07:00 | Australië sluit vanaf vrijdag om 21:00 zijn grenzen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Nieuw-Zeeland heeft dezelfde maatregelen bekendgemaakt en sluit donderdag al de grenzen. In Australië zijn er ruim zeshonderd besmettingen en zes doden. Nieuw-Zeeland heeft 28 patiënten en geen doden.

06:45 | De aandelenbeurs op Wall Street sluit maandag tijdelijk en zal overgaan op elektronische handel. Deze maatregelen zijn genomen nadat een handelaar en werknemer beide positief zijn getest op het coronavirus. De handelstijden blijven hetzelfde. Ook de beurs in San Francisco sluit de handelsvloer.

06:20 | De Europese Centrale Bank kondigt een extra opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 750 miljard euro aan. Met dit geld gaat de ECB Griekse leningen en staats -en bedrijfsobligaties overkopen. Met deze zogenaamde Pandemic Emergency Purchase Programma wilt de ECB de economische gevolgen van het coronavirus aanpakken. De Franse president Macron heeft al zijn steun aangekondigd voor deze maatregelen.

06:30 | De hele zorgsector schreeuwt om materiaal tegen het coronavirus. De voorraden aan materiaal als mondkapjes, handgels en spatbrillen slinken. Dat zegt de V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden die nog als meldingen hierover binnenkrijgt van verpleegkundigen.

06:15 | Chinese zorgautoriteiten melden dat er in de regio Hubei en de stad Wuhan de afgelopen 24 uur geen coronabesmettingen zijn vastgesteld. Wel zijn er in dit etmaal acht patiënten overleden. Er zijn twijfels over deze cijfers, die zo uitkomen omdat de Chinese overheid minder of geen testen meer laat uitvoeren.

05:55 | De Autoriteit Consument en Markt zal vanwege het coronavirus minder streng toezien op concurrentieregels. Dat meldt het FD. Supermarkten mogen elkaar hierdoor informeren over hoeveel voorraad ze hebben en logistieke dienstverleners mogen samenwerken. de ACM houdt rekening met bedrijven die geraakt worden door de gevolgen van het coronavirus.

05:45 | Vanwege een uitbraak van het coronavirus zitten 121 Nederlanders vast op het Italiaanse cruiseschip Costa Luminosa. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover de Volkskrant. Bij drie opvarenden is het coronavirus vastgesteld. Het cruiseschip is op dit moment onderweg naar de haven van Marseille, maar het is nog onduidelijk of de passagiers van boord mogen.

Woensdag 18 maart

20:20 | Ook vandaag weer een nieuwe coronacast. Met onder meer heel veel winkelsluitingen, afgelaste (song)festivals en evenementen en een flauwvallende minister Bruins. Maar ook initiatieven die net wat meer vrolijkheid bieden in deze moeilijke dagen...

Image
(BNR)

19.50 | Het dodental door het coronavirus in Frankrijk is de afgelopen 24 uur sterk gestegen. De Franse gezondheidsautoriteiten meldden 89 nieuwe sterfgevallen, waardoor het totaal naar 264 opliep. Frankrijk verkeerde woensdag voor de tweede dag in een lockdown-situatie, waarmee het verspreiding van het virus wil indammen. Het aantal besmettingen nam van 7730 toe tot 9134.

19.45 | Luchtvaartmaatschappij Transavia staakt vanaf maandag tijdelijk alle vluchten vanwege de coronacrisis. Er zal dan in ieder geval tot 5 april niet meer worden gevlogen. Wel zullen er komende week nog mensen worden opgehaald uit het buitenland, zoals Transavia de afgelopen week al veelvuldig heeft gedaan.

19.44 | Engeland sluit vanaf vrijdag alle scholen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. De Britse premier Boris Johnson heeft dat woensdag gezegd. Eerder op woensdag kondigden Wales en Schotland al aan dat de scholen vrijdag dichtgaan. De sluiting in Engeland is voor onbepaalde tijd. Kinderen van mensen op vitale posities blijven wel welkom op de scholen. Dat geldt ook voor kinderen in een zeer kwetsbare positie.

19.40 | Duitsland breidt de inreisbeperkingen die al gelden aan vijf landsgrenzen vanwege de verspreiding van het coronavirus uit met vliegverkeer en scheepvaart. Het federale ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde woensdagavond aan dat EU-burgers ook niet meer per vliegtuig of schip naar Duitsland mogen reizen vanuit Oostenrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken. Reizigers die uit een EU-land komen, kunnen nog steeds wel landen op een Duits vliegveld als zij van daaruit naar hun eigen land reizen.

De grens met Nederland is nog wel open.

19.25 | Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is tijdens het debat over de coronacrisis onwel geworden. Hij zakte achter het spreekgestoelte ineen en lag even op de grond. Hij werd overeind geholpen en is weggelopen. Het debat is geschorst tot 20.15 uur. Politiek verslaggever Laurens Boven denkt dat de minister oververmoeid is: 'Het gebeurde in een moment van het debat dat hij heel veel kritische vragen kreeg'.

Bruins kreeg het zwaar te verduren bij veel Kamerleden die ontevreden waren over zijn inschatting van de tekorten aan beschermingsmiddelen in de zorg en zijn aanpak om de spullen te krijgen. Hij deed onder druk van de oppositie een aantal toezeggingen. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de schorsing verlengd met drie kwartier. Het coronadebat duurde al de hele middag.

19.05 | De prijs van Brentolie is woensdagavond te midden van alle onrust op de financiële markten onder de 25 dollar per vat gedoken. Dat is het laagste niveau sinds 2003, toen de angst voor het SARS-virus in Azië de wereld in zijn greep hield. Behalve van de coronacrisis, zijn de oliemarkten nu al dagen in de ban van de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland.

19.00 | De Duitse regeringsleider Angela Merkel noemt de bestrijding van het coronavirus een historische taak. Ze roept de Duitse bevolking op tot solidariteit en discipline. In een nationaal uitgezonden toespraak beloofde ze bedrijven steun.

In de strijd tegen het coronavirus is in Duitsland voor het eerst een plaats 'op slot' gegaan. In het Zuid-Duitse stadje Mitterteich moeten de bijna 7000 inwoners in principe thuisblijven, melden Duitse media. De zogenoemde lockdown geldt vooralsnog tot begin april. Volgens de autoriteiten is Mitterteich als een infectiehaard te beschouwen met woensdag 25 gevallen, zes meer dan een dag eerder.

18.35 | Verschillende gevangenissen in ons land hebben inmiddels gedetineerden in isolatie geplaatst, omdat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigd aan EenVandaag. Meerdere anonieme bronnen melden dat twee gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Grave (Noord-Brabant) ook echt besmet zijn geraakt met het virus. De leiding van de gevangenis heeft ze daarom in isolatie geplaatst.

18.19 | Een Belgische supermarktketen organiseert nu 's morgens een speciaal uurtje shoppen voor ouderen. Met het oog op de veiligheid wordt per 15 vierkante meter winkelruimte maar één klant toegelaten. De ouderen zelf vinden het wel prettig. Ze kunnen dan even rustig hun gang gaan, al moeten ze er wel vroeg voor op, vinden ze.

18.06 | Het aantal patiënten met het nieuwe coronavirus dat is opgenomen op de intensivecareafdelingen, is in een dag tijd met ruim een kwart toegenomen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) meldde dinsdagavond nog het aantal van 139. De teller van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) stond woensdag op 177. Dat is 27 procent meer. De toename is relatief kleiner dan een dag eerder. Maandag lagen 96 patiënten met Covid-19 op de intensive care. De stijging naar 139 op dinsdag betekende een toename van bijna 45 procent. Het aantal bedden op de ic's is tot nog toe toereikend om de toestroom van besmette mensen aan te kunnen, aldus de NVIC.

18.05 | Beurshandel Wall Street is voor vierde keer in laatste dagen automatisch stilgelegd na zware verliezen

18.00 | De 24 uur van Le Mans wordt verplaatst van juni naar september.

17.45 | Vooruitlopend op de speciale basisdienstregeling van de NS die zaterdag van start gaat, moeten reizigers er rekening mee houden dat er ook donderdag en vrijdag fors minder treinen dan gebruikelijk rijden. 'Bij NS stijgt het aantal ziekmeldingen, waardoor we genoodzaakt zijn om ritten te schrappen', aldus een woordvoerster.

17.35 | De Amerikaanse president Donald Trump zet twee hospitaalschepen van de marine in voor de opvang en behandeling van coronapatiënten. Een van de schepen gaat naar New York en het andere naar een plaats aan de westkust. De aankondiging van Trump kwam kort nadat de burgemeester van New York Bill de Blasio had gevraagd om steun van het leger bij de opvang van de patiënten. In de VS zijn 7087 besmettingen vastgesteld. Er zijn 97 mensen aan de gevolgen overleden. In alle vijftig staten is het virus nu opgedoken.

17.30 | Premier Mark Rutte sluit niet uit dat op korte termijn extra maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat zal gebeuren als het aantal ziektegevalllen en doden door het virus erg oploopt. Een zogeheten lockdown is nu niet aan de orde, zei de premier tijdens het debat over de coronacrisis. Als het gebeurt, dan is het tijdelijk als 'boost" tegen het oplopen van de besmettingen.

Volgens Rutte is er al veel meer gebeurd nu door de 'rigoureuze' maatregelen het sociale verkeer is afgenomen, onder meer omdat veel mensen al thuis werken. En er zijn hierdoor ook andere effecten, zoals de enorme krimp van het aantal mensen in het openbaar vervoer.

Een volledige lockdown, waarbij de hele maatschappij echt op slot gaat en mensen niet meer hun huis uit mogen, is niet goed, zei Rutte. Hij zei dat andere landen daar ook niet voor kiezen, ook België en Frankrijk doen dat niet. De term lockdown wordt volgens Rutte overal anders uitgelegd.

17.20 | Kledingwinkelketen C&A sluit vanaf woensdagavond 'tot nader order' al zijn 116 filialen in Nederland. Het concern laat weten dat het om een voorzorgsmaatregel gaat vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

17.03 | Schiphol sluit 5 van 7 pieren door afnemende reizigersaantallen.

16.48 | De gouverneur van de zwaar door het coronavirus getroffen Italiaanse regio Lombardije vreest dat het systeem voor gezondheid in het gebied instort. Volgens Attilo Fontana nadert het moment dat zieken geen behandeling meer kunnen krijgen.

16.45 | Kermisbedrijven maken zich grote zorgen over hun toekomst nu alle Nederlandse kermissen vanwege het coronavirus tot 6 april zijn afgelast. De Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK en de Nederlandse Kermisbond NKB vragen om overheidssteun. De branche spreekt van "een hachelijke bedrijfssituatie" nu ze hun attracties op de voorjaarskermissen moeten afbreken.

16.30 | In Tsjechië moet iedereen die naar buiten wil een mondkapje gaan dragen. Alleen met zo'n bescherming voor neus en mond, is het vanaf donderdag toegestaan op straat te komen. En de Tsjechische regering heeft nog meer drastische maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus, melden media. Tussen 10 en 12 uur mogen uitsluitend 65-plussers boodschappen doen.

Grenscontroles binnen de Europese Unie in de strijd tegen het coronavirus hebben tot monsterfiles geleid. Er zijn meldingen dat truckers, maar ook families met kinderen 20 tot 30 uur moeten wachten, vooral aan de Duits-Poolse grens. Ook bij de Oostenrijks-Hongaarse grens staan lange rijen. Het Rode Kruis waarschuwt voor onmenselijke toestanden.

16.10 | Artsen zijn massaal op zoek naar belangrijke informatie voor hen over het nieuwe coronavirus. Voor een onlinebijscholingssessie van internist-viroloog Eric van Gorp en viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC hebben zich al bijna 10.000 artsen, onder wie veel huisartsen, en andere hulpverleners ingeschreven, meldt Medisch Contact. Volgens initiatiefnemer Richard Supheert van de website medischescholing.nl komen elk uur zo'n 500 aanmeldingen binnen voor de webinar. Dat gaat onder meer over de vraag hoe (huis)artsen kunnen inspelen op de snel veranderende situatie rond het coronavirus en wat er in de aankomende maanden verwacht kan worden.

16.00 | In Duitsland zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen besmet met corona. 26 mensen zijn door het virus overleden. Vanavond houdt Bondskanselier Merkel een tv-toespraak, maar waarschijnlijk zal ze geen nieuwe maatregelen aankondigen. In Italië zijn nu al ruim 31.000 mensen besmet. Het dodental staat daar op ruim 2.500.

15.55 | Ryanair stopt volgende week nagenoeg met vliegen vanwege coronacrisis. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij zojuist bekend.

15.45 | De burgemeester van New York, Bill de Blasio, wil dat het Amerikaanse leger de stad komt helpen in de strijd tegen het coronavirus. Volgens hem heeft het leger 'buitengewone medische capaciteiten' die zijn stad nu goed kan gebruiken.

15.35 | Scholen in Schotland en Wales gaan vanaf vrijdag dicht. De Britse premier Boris Johnson verklaarde dat ook het dichtgaan van de scholen in Engeland dreigt. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon hebben scholen te weinig medewerkers om alles open te houden. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal besmettingen ondertussen naar 2626 gestegen, 676 meer dan dinsdag. Het dodental staat op 71.

14.55 | In de Tweede Kamer tekent zich brede steun af voor de maatregelen die het kabinet tot nu toe heeft getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De aanpak om "alles te doen wat nodig is" geeft vertrouwen, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver woensdag tijdens het debat over het virus.

Wel leven er veel vragen, onder meer over de zorgcapaciteit, het tekort aan beschermingmiddelen en over de zogeheten groepsimmuniteit die langzaam zou ontstaan als meer mensen zijn genezen.

Vooralsnog keerden op Forum voor Democratie na alle partijen zich tegen de oproep van de PVV om nu een 'lockdown' in te stellen, om de contacten tussen mensen nog veel verder terug te dringen. Volle steun was er, ook van de PVV, voor het economische steunpakket dat is bedacht om noodlijdende bedrijven en ondernemers te helpen.

14.45 | De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag fors lager geopend, waarmee de relatief stevige koerswinsten van een dag eerder weer werden ingeleverd. Wederom wordt het sentiment op Wall Street gedomineerd door de zorgen over de schadelijke economische gevolgen van het coronavirus en de maatregelen die autoriteiten nemen om de crisis te lijf te gaan.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang een verlies van 4,5 procent op 20.277 punten. De brede S&P 500 verloor 4,4 procent tot 2416 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 4,3 procent tot 7020 punten.

14.35 | President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) vreest dat de economie van de eurolanden dit jaar met 5 procent kan krimpen door de schadelijke impact van het coronavirus en de maatregelen van overheden om de uitbraak te beteugelen. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

14.19 | Eurovisiesongfestival in Rotterdam afgeblazen. Dat heeft de organisatie, de European Broadcasting Union EBU, bekendgemaakt. Het songfestival wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen datum. De EBU zegt geen enkel risico te willen nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers. De drie organiserende omroeporganisaties (NPO/NOS/AVROTROS) en de gemeente Rotterdam hebben begrip voor de beslissing. NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman: 'Dit besluit van de EBU was onvermijdelijk, gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen'.

14.15 | Staalmaker ArcelorMittal zet het mes in zijn productie in Europa vanwege de coronacrisis. De grootste staalproducent buiten China was eigenlijk van plan de productie op te voeren, maar ziet van die plannen af. Het bedrijf gaat minder plat staal produceren. Die staalsoort wordt veel aan automakers geleverd, maar die leggen hun fabrieken in Europa juist stil. Precieze details over de productieplannen gaf ArcelorMittal niet. Wel werd duidelijk dat onder meer staalfabrieken in Duitsland en Italië worden getroffen. In Polen wordt de geplande herstart van een hoogoven uitgesteld.

14.10 | Het coronavirus heeft inmiddels 58 mensen het leven gekost in Nederland. Sinds de vorige update, 24 uur geleden, zijn 15 mensen overleden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers woensdagmiddag bekend. Het aantal ziekenhuisopnamen is gestegen tot 408. Tot die groep behoren ook de mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis belandden, maar weer zijn opgeknapt. De jongste overledene is 63 jaar, de oudste 95 jaar.

13.30 | Autofabriek VDL NedCar in Born gaat na vrijdag een maand dicht. Voor de ongeveer 5.000 medewerkers maakt VDL gebruik van de noodmaatregelen van het kabinet. Noud Broekhof vertelt waarom VDL NedCar de deuren sluit.

Luister ook | 'Autobranche staat er hoogst beroerd voor'

13.05 | 200.000 besmettingen wereldwijd

Het aantal mensen dat wereldwijd besmet is geraakt met het coronavirus, is de 200.000 voorbij. Dit meldt de gerenommeerde Amerikaanse Johns Hopkins University woensdag. Op 6 maart waren dat er nog iets meer dan 100.000. In China is nog steeds het grootste aantal besmettingen vastgesteld, ruim 80.000. Maar nieuwe gevallen zijn daar de afgelopen dagen nog nauwelijks. Het nieuwe epicentrum is Europa waar dagelijks duizenden inwoners geïnfecteerd raken.

13.00 | Het aantal besmettingen in Duitsland met het nieuwe coronavirus is tot boven de 10.000 gestegen. Dat melden Duitse media woensdag. Bondskanselier Angela Merkel zal zich woensdagavond in een televisietoespraak tot de bevolking richten. Volgens de laatste stand eind woensdagochtend hebben in Duitsland 10.087 mensen het virus onder de leden. Er zijn 26 mensen aan de gevolgen van de besmetting overleden.

12.35 | Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat samen met verscheidene Europese partners onderzoeken of er een antivirale therapie kan worden ontwikkeld om de verschillende coronavirussen te bestrijden. Dit doen ze in het kader van een project van de Europese Unie. Hoewel de laatste formaliteiten voor het project nog moeten worden afgehandeld, zijn de onderzoekers al begonnen.

12.30 | Autofabrikanten sluiten massaal hun fabrieken in Europa vanwege de uitbraak van het coronavirus. Zo kondigde BMW aan zijn Europese fabrieken voor vier weken te sluiten omdat de coronacrisis de autoverkoop hard raakt. 'De autobranche staat er hoogst beroerd voor', zegt Carlo Brantsen van BNR's Petrolheads.

12.20 | De Nederlandse supermarkten willen dat betalen met contant geld in de winkels wordt verboden vanwege de coronacrisis. Dat schrijft branchevereniging CBL in een brandbrief aan premier Rutte. De supermarkten hadden al het advies gegeven om zoveel mogelijk met pin te betalen. 'We zien echter een groeiende onrust en verzoeken om waar nodig contant geld niet langer te accepteren', zo valt te lezen.

11.55 | Mogelijk worden Nederlanders opgeroepen nog meer afstand van elkaar te houden en sociale contacten nog meer te mijden, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoofd infectieziekten Jaap van Dissel zei woensdag in de Tweede Kamer dat het RIVM de vinger aan de knop houdt om grotere sociale distantie als nieuwe maatregel in te voeren. Van Dissel praat Kamerleden bij over de verspreiding van het virus.

11.50 | Steeds meer ziekenhuizen hebben afzonderlijke afdelingen voor coronapatiënten ingericht. Zo proberen ze te voorkomen dat patiënten het virus overdragen op anderen. Het academische Radboudumc in Nijmegen heeft bijvoorbeeld de afdeling Interne Geneeskunde tijdelijk opgeofferd. Vanaf woensdag liggen daar alleen nog mensen die besmet zijn met het virus. Op een voormalige kno-afdeling is plaats voor patiënten die nog wachten op de uitslag van een coronatest.

11.35 | Er komt dit schooljaar geen eindtoets voor leerlingen van groep 8 in het basisonderwijs. Dat heeft verantwoordelijk minister Arie Slob besloten na overleg met de onderwijssector. Volgens de bewindsman hebben leraren en ander onderwijspersoneel het te druk met de opvang van kinderen van ouders in vitale beroepen zoals de zorg en met het organiseren van onderwijs voor kinderen die thuiszitten.

Het schooladvies dat de leerlingen de afgelopen tijd hebben gekregen, zal bepalen naar welke middelbare school de kinderen straks gaan. Op die middelbare school zal in het nieuwe schooljaar 'goed gekeken worden of kinderen op de juiste plek zitten'.

11.30 | Luchtvaartmaatschappij Transavia verwacht steeds grotere gaten in de dienstregeling. Nu al vallen door de coronacrisis vier op de tien vluchten uit en de verwachting is dat dit aantal de komende dagen toeneemt. Dat uiteindelijk alles stil komt te liggen is 'een realistisch scenario', zegt een woordvoerder. Minister-president Mark Rutte riep Nederlanders dinsdagavond op voorlopig niet op vakantie te gaan. Vliegtuigen die nog wel gaan zijn vooral bedoeld om mensen die in het buitenland zitten terug te halen.

11.25 | Autofabriek VDL NedCar gaat na vrijdag voor een maand dicht. VDL NedCar blijft voorlopig BMW's en Mini's bouwen. Dat laat een woordvoerder van de autofabriek weten aan BNR.

11.25 | Evenementen rondom de viering van 75 jaar vrijheid worden mogelijk verplaatst naar 31 augustus van dit jaar. Veluwe Remembers, goed voor zo'n 170 activiteiten in Gelderland, heeft dat woensdag aan de provincie Gelderland voorgesteld. Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn vele honderden festiviteiten en herdenkingen geschrapt, die in maart en april in het noorden en oosten van het land zouden plaatsvinden.

11.00 | Russische media zijn een 'aanzienlijke desinformatiecampagne' tegen het Westen begonnen om de impact van de coronacrisis via paniek en wantrouwen te vergroten. Dat staat volgens persbureau Reuters in een intern document van de EU-buitenlanddienst (EEAS). Het zou gaan om staatsmedia en andere pro-Kremlin kanalen. 'Het doel van de desinformatie vanuit het Kremlin is de gezondheidscrisis in westerse landen te verergeren, in lijn met de bredere Kremlin-strategie om Europese samenlevingen te ondermijnen', citeert het persbureau uit het document.

10.55 | Op dit moment zijn er ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland. Het gaat om mensen die met een pakketreis in het buitenland zitten en om mensen die alleen een vliegticket hebben geboekt. Het terughalen van die mensen kan dagen of weken duren, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie van reisondernemingen ANVR.

10.20 | Fransen die zonder geldige reden de deur uitgaan, krijgen een veel hogere boete dan eerst was aangekondigd. Die zou in eerste instantie 38 euro zijn en in bepaalde gevallen kunnen oplopen tot 138 euro. Maar bij de officiële bekendmaking van de sancties blijken de bedragen te beginnen bij 135 euro. In bepaalde gevallen kunnen boetes oplopen tot 375 euro, berichtten Franse media woensdag.

10.16 | De coronacrisis is ongekend en zal zeker een negatief effect hebben op de activiteiten van het Duitse autoconcern Volkswagen. Daarvoor waarschuwde een topbestuurder van het bedrijf. Volkswagen heeft al aangekondigd de productie in Europa grotendeels stil te leggen in verband met de uitbraak van het virus. Financieel directeur Alexander Seitz van hoofdmerk Volkswagen zei dat alles wordt gedaan om de veiligheid van werknemers te garanderen en de zaken te stabiliseren. Er zijn bij het bedrijf al besmettingen geconstateerd. Hoe groot de impact van het virus uiteindelijk zal worden is nog moeilijk in te schatten, aldus Seitz.

09.45 | Nederland krijgt mondkapjes en handschoenen van Chinese airlines

China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines schieten KLM en Nederland te hulp in de strijd tegen het nieuwe coronavirus door handschoenen en mondkapjes te sturen. KLM schenkt de mondkapjes en handschoenen op zijn beurt aan het Erasmus MC en andere zorginstellingen in ons land waar een tekort aan de beschermingsmiddelen is. Een Xiamen Airlines-vliegtuig met ongeveer 20.000 mondkapjes, geschonken door de Chinese partners van KLM, landde woensdagochtend op Schiphol.

09.40 | FNV wil dat KLM zoveel mogelijk banenverlies voorkomt voor het grond- en cabinepersoneel, ook voor mensen met een tijdelijk contract. De vakbond wil daar snel over om tafel met de luchtvaartmaatschappij, die vorige week aankondigde dat zij tot 2000 banen schrapt wegens de coronacrisis.

Als het aan de vakbond ligt, gaat een streep door dat plan nu het kabinet een groot steunpakket heeft aangekondigd. De overheid neemt grotendeels de loonkosten voor haar rekening bij bedrijven die in de problemen komen. Dat maakt ook bij KLM 'betere maatregelen' mogelijk en noodzakelijk, vindt FNV.

09.30 | In China wordt begonnen met het uitproberen bij mensen van een 'doeltreffend' vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Het ministerie van Defensie in Peking heeft bekendgemaakt dat het vaccin is ontwikkeld onder leiding van epidemioloog Chen Wei.

Het is het inmiddels getest en goedgekeurd. Het wordt nu ook op mensen toegepast. Het defensieministerie omschrijft het als veilig en doeltreffend en er worden voorbereidingen getroffen voor de massaproductie ervan, meldde het Spaanse persbureau Europa Press.

09.30 | Vanwege de maatregelen om de corona-uitbraak in te dammen, is de opening van het jaarlijkse Tulp Festival Amsterdam op 31 maart afgelast. Dat melden de organiserende stichting en de Hermitage Amsterdam.

09.15 | De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag fors in het rood begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden flink lager na de koerswinsten een dag eerder. De onzekerheid rond het nieuwe coronavirus en de vrees dat de pandemie de wereldeconomie in een recessie zal storten, hielden de beurzen in de greep en zorgen al weken voor wilde koersschommelingen. Historische verliesdagen worden opgevolgd door stevige oplevingen. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening van de markt 3 procent in de min op 411,37 punten. 'Iedereen zit een beetje te loeren naar wat Wall Street gaat doen. Afgaande op de futures begint Wall Street gewoon in de min vanmiddag', zegt beurscommentator Connie de Jonge. Er heerst onzekerheid over de impact van het economisch reddingsplan van president Donald Trump.

08.50 | Beursbedrijf Euronext, uitbater van onder meer de effectenbeurs in Amsterdam, ziet in de corona-uitbraak geen reden de beurzen te sluiten. Het is juist belangrijk voor de liquiditeit en prijsvorming dat de handel in aandelen door kan gaan, zegt topman Stéphane Boujnah.

08.45 | De Federal Reserve komt met nieuwe maatregelen om de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens op peil te houden. De Amerikaanse koepel van centrale banken begint binnenkort met een kredietprogramma waarbij een aantal grote banken geld kan lenen met bepaalde aandelen, bedrijfsobligaties en overheidsleningen als onderpand. De maatregel moet ervoor zorgen dat de markt voor kortlopend krediet niet vastloopt door zorgen over het nieuwe coronavirus.

08.25 | De prijs van ruwe olie heeft het laagste peil in bijna zeventien jaar bereikt. De vraag staat wereldwijd onder druk als gevolg van de ongekende maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, terwijl het aanbod juist sterk is toegenomen.

07.55 | Het Radboudumc en het UMC Utrecht gaan onderzoeken of zorgmedewerkers beter beschermd zijn tegen het nieuwe coronavirus na een vaccinatie tegen tuberculose. Het BCG-vaccin (Bacillus Calmette-Guérin) beschermt niet direct tegen het coronavirus, maar geeft de afweer wel een "boost". Mogelijk biedt deze oppepper extra bescherming tegen een infectie met het coronavirus, waardoor minder mensen last krijgen van het virus en een infectie ook milder verloopt, aldus het Radboudumc.

07.50 | De steunmaatregelen van het Kabinet zijn nadrukkelijk ook gericht op zzp'ers. Zij kunnen hun inkomen voor 3 maanden laten aanvullen, zodat ze hun rekeningen en boodschappen kunnen blijven betalen. En dit geld is een gift en hoeft dus niet te worden terugbetaald.

Volgens Carl Koopmans van SEO Economisch onderzoek kan je spreken van een fors pakket maatregelen. 'Het is een heel breed pakket en komt neer op 10 tot 20 miljard euro per kwartaal. Dat komt ongeveer overeen met 5 tot 10 procent van wat we verdienen in Nederland per kwartaal.' De vraag is volgens Koopmans echter of al dat geld snel genoeg op tafel komt.

Margreet Drijvers, directeur van het Platform Zelfstandige Ondernemers, is heel blij met de maatregelen die in het bijzonder voor zzp'ers zijn genomen. 'Die kunnen nu in ieder geval wat rustiger slapen. Alhoewel we natuurlijk wel dicht op de ministeries blijven zitten over de uitvoering, en hoe een en ander handen en voeten krijgt. Als 1,2 miljoen zzp'ers onder het bestaansminimum blijken te zitten, hebben we echt een heel groot probleem.'

07.40 | De handel tussen Japan en China is in februari flink geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Voor een belangrijk handelsland als Japan heeft het virus pijnlijke economische gevolgen en er wordt dan ook gevreesd dat de Japanse economie in een recessie zal belanden.

07.30 | De Kamer debatteert om 13.00 uur over de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus. Premier Rutte en vier ministers leggen verantwoording af over de bestrijding en gevolgen van het virus. Het gaat om Bruno Bruins (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Het is waarschijnlijk de enige Kamerbijeenkomst deze week. Alle andere debatten zijn geschrapt vanwege besmettingsgevaar met het virus.

07.15 | De aandelenbeurs in Japan zag woensdag richting de slotbel de winst verdampen en eindigde lager. Beleggers verwerkten het stevige herstel op Wall Street, waar de beursgraadmeters tot meer dan 6 procent opveerden na het steunpakket van de Amerikaanse overheid van rond 1 biljoen dollar. Ook de Bank of Japan herhaalde niet te zullen aarzelen om extra stimuleringsmaatregelen te nemen mocht de economie verder verslechteren door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De andere Aziatische beurzen gingen ook overwegend omlaag.

07.10 | Rondrennende kinderen, een server of een telefoonlijn die uitvalt: huiswerken kent wat hobbels, maar het brede gevoel is dat thuiswerken met zijn allen prima verloopt. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder zeven grote bedrijven en instellingen. IT-vakblad AG Connect schat in dat bij één op de zeven bedrijven het thuiswerken voor problemen zorgt.

06.00 | Er leven bij grote groepen mensen veel vragen en onzekerheid en mensen hebben last van stress door het coronavirus. Dat constateert het Rode Kruis. De hulporganisatie roept Nederlanders op de meest kwetsbare mensen op afstand te helpen door bijvoorbeeld te bellen, skypen of whatsappen.

Vakbewegingen als FNV, CNV en VCP zijn blij met de maatregelen van het kabinet om de door de coronacrisis getroffen ondernemers te ondersteunen. FNV-voorman Han Busker spreekt van goede maatregelen waarin het behoud van werk en inkomen centraal staat. Volgens de VCP is het kabinet ervan doordrongen dat het nu draait om vertrouwen en zekerheid. Ook CNV spreekt van mooie zekerheid in onzekere tijden.

De hulporganisatie begon maandag met een hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Sinds maandagochtend hebben 5150 mensen gebeld. Dinsdag kwamen 2750 telefoontjes binnen. Mensen zijn soms ongerust en verdrietig, of hebben hele praktische vragen over het thuisblijven. De algemene adviezen en tips die het Rode Kruis telefonisch geeft over omgaan met stress in deze tijd heeft de hulporganisatie samengevat in een flyer. Deze wordt over heel Nederland verspreid.

03.45 | Verpleegkundigen en artsen die afgelopen jaren zijn gestopt met werken, moeten gemakkelijker in de zorg kunnen bijspringen nu de nood aan de man is vanwege het coronavirus. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) gaat daarom de regels oprekken, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

03.35 | Het nieuwe coronavirus kan urenlang overleven op oppervlaktes of in de lucht. Dat blijkt uit een door de Amerikaanse overheid gefinancierd onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine. Er is wel kritiek van enkele wetenschappers op het onderzoek. Ze zeggen dat de dreiging vanuit de lucht mogelijk overdreven kan zijn. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door ademhalingsdruppels en in deze vorm is het virus slechts enkele seconden levensvatbaar nadat een persoon hoest of niest. Critici vragen zich af of een vernevelaar een menselijke hoest of nies wel kan nabootsen.

02.30 | Boeing riep dinsdag op tot het beschikbaar stellen van bijna 55 miljard euro voor de Amerikaanse luchtvaartindustrie. Die lijdt enorme verliezen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Eerder meldde persbureau Reuters al dat Boeing om tientallen miljarden aan overheidsleningen vraagt omdat het bedrijf in ernstige liquiditeitsproblemen dreigt te komen.

01.40 | Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) begint een corona-polikliniek. De tijdelijke polikliniek krijgt een aparte ingang en gaat donderdag open, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Luister ook | Coronacast 17 maart: We blijven hamsteren

Image
  • Nu 43 doden door coronavirus, 1.705 besmettingen
  • IKEA en De Bijenkorf sluiten per direct de deuren
  • Kabinet komt met miljarden euro's aan steunmaatregelen
  • In de VS wordt gewerkt aan een enorm steunpakket
  • De regeringsleiders van de EU-landen overleggen via een videoconferentie over een gezamenlijke aanpak van de verspreiding van het coronavirus
  • De schoolexamens voor middelbare scholieren kunnen de komende tijd doorgaan, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.
  • Recordomzetten Nederlandse supermarkten door hamsteraars
  • DNB verlaagt buffereis banken om kredietverlening te ondersteunen

Dinsdag 17 maart

20:20 | Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Dat hebben de EU-leiders na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten.

19.30 | Vanaf zaterdag voert de NS een speciale basisdienstregeling in: op alle stations twee keer per uur een trein.

Lees ook | RIVM: Deze manier van meten heeft geen zin meer

19.10 | Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca en de cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). De tegemoetkoming is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd.

19.00 | Kabinet komt met een steunpakket dat zeker 10-20 miljard euro per kwartaal kost.

20:20 | Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Dat hebben de EU-leiders na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten.

19.30 | Vanaf zaterdag voert de NS een speciale basisdienstregeling in: op alle stations twee keer per uur een trein

19.15 | De luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport vervoeren de helft minder passagiers dan normaal vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ze bereiden zich voor op een verdere daling van het aantal passagiers. Dat laten de luchthavens dinsdag weten in een gezamenlijke verklaring.

Lees ook | Met deze maatregelen wil het Kabinet de economie redden

Schiphol vervoert de laatste dagen 50 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar en verwerkt 20 procent minder vliegtuigen die opstijgen en landen. Rotterdam The Hague Airport ervaart een vergelijkbare terugloop van de passagiersaantallen. Normaal gesproken rond deze tijd zouden er per dag zo'n vijftig vliegtuigen opstijgen vanuit Eindhoven Airport. Nu vertrekken er nog geen dertig. Volgens een woordvoerder komen er vooral veel mensen terug van hun vakantiebestemming. Omgekeerd gaan er weinig mensen nu met het vliegtuig op vakantie.

19.10 | Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca en de cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). De tegemoetkoming is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd.

Vakbewegingen als FNV, CNV en VCP zijn blij met de maatregelen van het kabinet om de door de coronacrisis getroffen ondernemers te ondersteunen. FNV-voorman Han Busker spreekt van goede maatregelen waarin het behoud van werk en inkomen centraal staat. Volgens de VCP is het kabinet ervan doordrongen dat het nu draait om vertrouwen en zekerheid. Ook CNV spreekt van mooie zekerheid in onzekere tijden.

19.00 | Kabinet komt met een steunpakket dat zeker 10-20 miljard euro per kwartaal kost.

Saudi-Arabië schort alle gebeden in de moskeeën tot nader order op. Alleen in de twee belangrijkste heilige moskeeën in Mekka en Medina mag nog worden bijeengekomen voor de gebeden, aldus lokale media.

De maatregel is ongekend voor het land dat geldt als het religieuze centrum van de islam. Het treft ook het vrijdaggebed. De moskeeën mogen nog wel oproepen tot gebed maar de gelovigen moeten daarna thuis bidden.

18:50 | Het kabinet heeft zojuist bekend gemaakt met welke maatregelen het Nederlandse bedrijfsleven de komende tijd gesteund gaat worden. Ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken) presenteerden het pakket tijdens een persconferentie op het ministerie van Justitie.

18.45 | Duitsland hoopt met noodziekenhuizen het dreigende tekort aan bedden op te vangen. Niet alleen revalidatiecentra, ook hotels en grotere hallen kunnen tijdelijk dienst doen als kliniek voor coronapatiënten.

De Duitse autoriteiten houden rekening met een sterke stijging van het aantal patiënten en een overbelasting van de ziekenhuizen dreigt. De noodcentra kunnen de talrijke lichtere gevallen behandelen. De ziekenhuizen gaan hun bedden voor intensieve zorg verdubbelen. Het zijn er nu zo'n 28.000.

Bij de noodhospitalen kan bijvoorbeeld het Rode Kruis meedoen. In Berlijn helpt het leger bij de inrichting van een tijdelijk ziekenhuis voor duizend patiënten op het beursterrein van de Duitse hoofdstad, melden Duitse media.

18.30 | Het aantal doden in Italië door het nieuwe coronavirus is tot boven de 2500 gestegen. Het burgerbeschermingsagentschap meldde dat er de afgelopen 24 uur 345 mensen waren overleden en dat de teller nu op 2503 staat.

Het aantal besmettingen steeg van 27.980 naar 31.506. Dat was de langzaamste groei sinds de uitbraak in februari begon. Italië is in Europa het zwaarst getroffen door het virus.

18.25 | Drinkwaterbedrijven gaan geen mensen meer van drinkwater afsluiten. Dit geldt zolang de sociale onthouding wegens het coronavirus van kracht is. Dat meldt de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK. Een woordvoerder van Vewin, waarin drinkwaterbedrijven zijn verenigd, bevestigt dat.

18.20 | Het gezondheidszorgsysteem van Zwitserland kan tegen het einde van de maand instorten als het coronavirus zich met de huidige snelheid blijft verspreiden, waarschuwde een overheidsfunctionaris dinsdag.

De Zwitserse autoriteiten schatten dat zo'n 2650 mensen positief zijn getest op het coronavirus en dat 19 mensen zijn overleden. Deze aantallen zullen de komende weken waarschijnlijk toenemen.

17.58 | Nederlandse banken hoeven minder geld in kas te houden bij het verlenen van krediet. Daarnaast wordt een maatregel waarbij banken straks meer kapitaal moeten aanhouden voor hun hypotheekportefeuilles uitgesteld. Daarmee komt in een klap 8 miljard euro aan kapitaal vrij, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De maatregelen gelden zolang dat nodig is.

De toezichthouder had dinsdag overleg met de Autoriteit Financiële Markten, het ministerie van Financiën en vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Banken, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars. Om de economische schade zoveel mogelijk te beperken, is het volgens DNB cruciaal dat de financiële sector goed blijft functioneren.

De systeemrisicobuffer wordt verlaagd van de huidige 3 procent van de mondiale risicogewogen blootstellingen, naar 2,5 procent voor ING, 2 procent voor Rabobank en 1,5 procent voor ABN Amro.

De invoering van een ondergrens voor de risicoweging van hypothecaire leningen wordt uitgesteld.

Lees hier het persbericht van De Nederlandsche Bank

17.44 | IKEA sluit alle Nederlandse vestigingen tot en met 6 april. Getuigen melden aan AT5 dat de laatste klanten in de vestiging in Zuidoost de winkel werden uitgestuurd. De laatste dagen zwol de kritiek op IKEA aan om de vestigingen te sluiten. Aan diverse media lieten medewerkers weten zich zorgen te maken dat de winkels nog open waren.

Ook AT5 kreeg een bericht van een anonieme medewerker uit Zuidoost. 'Afgelopen zaterdag en zondag was het erg druk, gezinnen met kinderen en ouderen die rustig een wandelingetje maken in de IKEA alsof het de Efteling is.'

17.40 | Van alle Nederlandse basisschoolleerlingen wordt 2,3 procent op school opgevangen. Dat is althans de uitkomst van een peiling onder schoolbesturen van de PO-Raad. De rest van de schoolkinderen is thuis of wordt elders opgevangen.

De sectororganisatie voor het basisonderwijs verwacht dat het percentage nog zal oplopen tot zo'n 3 procent, omdat maandag de criteria zijn verruimd.

Kinderen van een ouder met een beroep dat door de overheid als cruciaal voor de samenleving is aangemerkt, mogen naar school als de ouders zelf geen oppas kunnen regelen. In eerste instantie was de regel dat kinderen alleen naar school mogen als beide ouders in een vitale sector werken, zoals de voedsel- en energievoorziening, de zorg of de vuilnisverwerking.

Aan de peiling hebben 138 schoolbesturen meegedaan, die samen zo'n 270.000 leerlingen vertegenwoordigen. De PO-Raad ziet dit als een tussenstand en zal de resultaten de komende dagen blijven bijwerken.

17.25 | Het kabinet verruimt de mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen,en de uitkeringen gaan omhoog. Dat bevestigen bronnen in Den Haag aan de NOS.

Tot nu toe neemt de overheid maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent, weet de NOS. In de meeste gevallen vult de werkgever de uitkering verder aan.

Het kabinet presenteert dinsdagavond naar verwachting een steunpakket van vele tientallen miljarden om te voorkomen dat bedrijven omvallen en werknemers hun baan verliezen. Kredietmogelijkheden voor het mkb worden uitgebreid.

17.13 | De steun voor premier Rutte is fors gestegen na de toespraak aan het volk van gisteravond. Ook is er veel vertrouwen in de aanpak van de overheid, die de premier in de toespraak presenteerde. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 22.000 mensen, uitgevoerd na de toespraak.

De premier legde daarin uit dat de overheid ervoor kiest om het coronavirus gecontroleerd te laten verspreiden onder de Nederlandse bevolking. Op deze manier wordt volgens Rutte niet iedereen tegelijkertijd besmet en raakt het zorgsysteem niet overbelast. Een groot deel bouwt dan groepsimmuniteit op zodat ouderen en zwakkeren zo goed mogelijk beschermd worden tegen het virus.

17.12 | Coffeeshops moesten snel schakelen toen ze zondag te horen kregen dat ze dicht moesten vanwege het coronavirus en de volgende dag bleek dat ze toch via een afhaalloket wiet en hasj mogen verkopen. De Bond van Cannabis Detaillisten, branchevereniging van coffeeshophouders, heeft de indruk dat veel coffeeshops hier gehoor aan geven, zegt voorzitter Joachim Helms.

17.10 | De 25 veiligheidsregio's in Nederland vullen de noodverordening van het kabinet om het coronavirus te bestrijden ieder op hun eigen manier in. De noodverordening stelt onder andere bijeenkomsten van meer dan honderd mensen strafbaar, waardoor allerlei evenementen niet door kunnen gaan. Volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad kunnen de veiligheidsregio's in Nederland zelf beslissen welke maatregelen worden genomen.

Het kabinet kondigde de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus afgelopen zondag af. Zo moeten horecazaken dicht, met uitzonderingen voor hotels, maaltijdbezorgers en cateraars. De noodverordening is bedoeld om maatregelen af te dwingen. Wie zich er niet aan houdt loopt kans op straf. De veiligheidsregio's moeten invulling geven aan de maatregelen, de gemeenten moeten die handhaven. Maar er zijn verschillen. 'Bij de ene regio worden bijvoorbeeld markten verboden, bij de andere niet, daar worden dan weer voorwaarden gesteld aan het doorgaan van zo'n markt', aldus de woordvoerster van het Veiligheidsberaad.

Nederlandse consumenten die vanwege het coronavirus zaken als zeep, toiletpapier en houdbaar voedsel insloegen, hebben voor een forse omzetstijging gezorgd voor de supermarkten. Volgens onderzoeksbureau Nielsen werd er vorige week voor 998 miljoen euro uitgegeven in de supermarkten. Alleen in de kerstweek van 2017 gaven Nederlandse consumenten in één week meer uit. De omzet lag een derde hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

17.00 | Defensie bereidt zich voor op het helpen van de Nederlandse bevolking in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt minister Ank Bijleveld (Defensie). 'Gelukkig is de militaire inzet nog niet nodig geweest, maar als het moet ondersteunen we waar dat mogelijk is', zei de minister.

Defensie biedt onder andere medische voorzieningen aan, zoals het calamiteitenhospitaal in Utrecht. 'Ook is er opvangcapaciteit om mensen in quarantaine te houden', meldt Bijleveld.

Verder beschikken transport- en bevoorradingsschepen over eigen laboratoria en een speciale quarantaineruimte. Die zijn volgens de minister 'heel geschikt om patiënten met besmettelijke ziektes te behandelen.'

Wel neemt de minister de gezondheid van militairen in acht, 'want die kunnen het virus net zo goed oplopen'. In de uitzendgebieden wordt de situatie gemonitord en worden, waar nodig, maatregelen genomen.

16.55 | Luxemburg heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Premier Xavier Bettel maakte dat dinsdag bekend. Hij beroept zich op een artikel in de Luxemburgse grondwet dat nooit is gebruikt.

16.50 | De Nederlandse aanpak van het Coronavirus is gericht op het opbouwen van groepsimmuniteit. De bedoeling is dat de komende tijd mensen die niet in risicogroepen vallen gefaseerd en gecontroleerd ziek worden van het Coronavirus. Dit zegt zorgjournalist Anna Dijkman van het FD op BNR.

16.40 | 'We proberen alle leerlingen over de eindstreep te trekken', dit zegt onderwijsminister Arie Slob. 'De gezondheidsmaatregelen staan voorop, kinderen die ziek zijn of in thuisquarantaine zitten zullen thuis moeten blijven, en docenten ook. We gaan zorgen dat alle leerlingen hun middelbare schoolperiode kunnen afsluiten voordat na de zomer het voorgezet onderwijs begint'.

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur heeft de Nederlandse filmsector zoveel mogelijk steun en medewerking toegezegd om de crisis die dreigt door het coronavirus het hoofd te kunnen bieden. Dat melden directeur Bero Beyer van het Filmfonds en het ministerie.

Steeds meer winkels passen hun openingstijden aan vanwege de coronacrisis. Zo kun je de komende tijd alleen nog maar 's middags shoppen in de Bijenkorf. De webwinkel blijft wel gewoon op de normale manier doordraaien. Filialen van de Mediamarkt hebben hun openingstijden vandaag ook veranderd.

16.30 | Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt 100.000 Nederlanders die een keer per week online informatie willen doorgeven over hun gezondheid. Het instituut inventariseert gezondheidsklachten met de zogeheten Infectieradar, omdat het nu niet goed kan overzien hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk is dinsdag gestegen met 26 procent tot 1950, vergeleken met 1543 een dag eerder. Dat meldde het Britse ministerie van Volksgezondheid.

16.15 | RIVM: nieuwe sterfgevallen zijn nog steeds ouderen met onderliggend lijden.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL roept Nederlanders op níet te gaan hamsteren. Er is genoeg, hamsteren is niet nodig, zegt directeur Marc Jansen.

15.35 | De Duitse hoofdstad Berlijn krijgt een speciaal ziekenhuis voor coronapatiënten. Het hospitaal wordt op het terrein van de Messe Berlin (beurs) ingericht en moet plaats gaan bieden aan duizend zieken. De senaat van de deelstaat Berlijn heeft dat bekendgemaakt. Het leger wordt ingezet om het ziekenhuis van de grond te krijgen.

15.30 | Het Internationaal Olympisch Comité IOC zegt er vertrouwen in te hebben dat de Olympische Spelen Tokio 2020 gewoon doorgaan

15.20 | Het Europees kampioenschap voetbal is definitief verplaatst naar de zomer van 2021. Dat meldt de UEFA na overleg met 55 aangesloten bonden en Europese clubs en competities.

Eerder meldden de Franse, Noorse en Zweedse voetbalbond al dat het evenement is uitgesteld naar de periode van 11 juni tot en met 11 juli 2021. De UEFA maakt op die manier extra ruimte op de speelkalender, zodat de nationale en Europese competities voor clubs zo snel mogelijk kunnen worden uitgespeeld.

15.15 | De grote techbedrijven willen samenwerken tegen nepnieuws over het coronavirus. 'We helpen miljoenen mensen met elkaar in contact te blijven. Ook strijden we samen tegen oplichting en misinformatie over het virus. We bevorderen informatie met gezag en delen belangrijke updates in samenwerking met gezondheidsdiensten over de hele wereld', zeggen Facebook, Twitter, Microsoft, Google en Reddit. De verklaring is ook ondertekend door Google-dochter YouTube en Microsoft-dochter LinkedIn.

De ondertekenaars roepen andere bedrijven op om mee te doen. Facebook zegt in een eigen verklaring dat het al maatregelen heeft genomen, zoals het verbieden van advertenties die angst kunnen zaaien of die reclame maken voor onbewezen geneesmiddelen.

15.05 | Dow-Jonesindex op Wall Street zakt voor het eerst sinds drie jaar kortstondig onder de 20.000 punten. De Dow-Jonesindex stond iets na 15.00 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent lager op 20.136 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 2404,29 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 6930 punten.

15.00 | De schoolexamens voor middelbare scholieren kunnen de komende tijd doorgaan, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten alle leerlingen die meedoen en docenten die toezicht houden volledig klachtenvrij zijn. Dat laat het ministerie van Onderwijs dinsdag weten.

14.50 | Huisartsen hebben nieuwe instructies gekregen voor patiënten met luchtwegklachten die kunnen duiden op besmetting met het nieuwe coronavirus. Alleen mensen die er zo ernstig aan toe zijn dat een ziekenhuisopname dreigt, worden nog getest. Dat melden bronnen aan het AD, en staat in een brief van de GGD die in handen is van deze krant. Alleen patiënten van boven de zeventig jaar of met andere medische klachten mogen nog worden getest. Voorwaarde is wel dat ze minstens 38 graden koorts hebben en hoesten of benauwd zijn.

14:47 | De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag hoger geopend, na de zwaarste koersverliezen sinds de grote beurscrash van 1987 op maandag. Beleggers op Wall Street blijven in de ban van het nieuwe coronavirus en de maatregelen van overheden om de crisis te lijf te gaan. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,4 procent hoger op 20.276 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2405 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,8 procent tot 6964 punten.

14.45 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft erop aangedrongen dat in heel Europa 'de meest drastische maatregelen' worden genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. 'Elk land, zonder uitzondering, moet de meest drastische maatregelen nemen om de dreiging van het virus af te remmen', zei Hans Kluge, de regiodirecteur Europa van de VN-organisatie.

14.35 | Een mogelijke opvolger van de Duitse regeringsleider Angela Merkel is besmet met het coronavirus. Het gaat om Friedrich Merz (64), een partijgenoot van de christendemocratische bondskanselier Merkel. Dat melden Duitse media.

Merz wil een gooi doen naar het leiderschap van de CDU, en hoopt op die manier de nieuwe regeringsleider te worden na de volgende verkiezingen. Hij geldt als een van de topfavorieten. Door de coronacrisis was de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter, gepland op 25 april, al uitgesteld.

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn ziet in de terugkerende wintersporters een van de oorzaken van de huidige snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus. 'De huidige omvang van de uitbraak heeft veel te maken met de terugkeer van skivakanties', aldus de bewindsman. Hij denkt hetzelfde over de uitbraak in het noordelijke buurland Denemarken.

14.25 | Luchtvaartmaatschappij British Airways wil van een deel van zijn piloten af. Dat zegt pilotenvakbond Balpa. Het bedrijf wil dat vooral via een vertrekregeling voor elkaar krijgen en sluit gedwongen ontslagen vooralsnog uit. De bond is desondanks teleurgesteld dat 'een gezond bedrijf' als British Airways zich gehaast tot ontslagen wendt.

14.20 | Alle brandweerkazernes in Noord-Limburg zijn dinsdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur geopend voor een inzameling van mondkapjes. Dat gebeurt na een oproep van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB aan boeren om mondkapjes en overalls die over zijn, via de brandweer ter beschikking te stellen aan mensen in de zorg.

'Limburgse ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners hebben een nijpend tekort aan mondkapjes (FFP1 of FFP2) en witte wegwerpoveralls', aldus de LLTB. 'Met name veel veehouders hebben deze artikelen in huis in verband met hun werkzaamheden.' In navolging van de LLTB roept ook de brandweer boeren in met name de pluimveesector op mondkapjes beschikbaar te stellen. Wel worden alleen gesloten verpakkingen aangenomen, aldus de brandweer.

De regering van de Spaanse eilandenregio Balearen, waar onder meer Mallorca en Ibiza onder vallen, roept de toeristen die er nog zijn op zo snel mogelijk naar huis te gaan. Regiopresident Francina Armengol ziet het nut er niet van in dat circa 25.000 toeristen er in hun hotels moeten blijven.

14.05 | Het nieuwe coronavirus heeft tot nog toe 43 levens geëist in Nederland. In een dag tijd zijn 19 mensen overleden aan de ziekte Covid-19, die het virus veroorzaakt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal ziekenhuisopnamen sinds het begin van de uitbraak is toegenomen tot 314.

Patiënten die koorts en pijn willen onderdrukken, ook als ze het coronavirus hebben opgelopen, kunnen het beste paracetamol gebruiken. Dat is een veiliger keus dan ibuprofen, dat meer bijwerkingen heeft, adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Over het wel of niet gebruiken van ibuprofen doen veel verhalen de ronde, waaronder een nepbericht waarin wordt verwezen naar een specialist van zorgorganisatie Treant. Daarin stond dat 'het virus makkelijker je cellen binnendringt' bij ibuprofengebruik. Treant benadrukt dat het bericht niet van de organisatie afkomstig is.

13.55 | Griekenland schermt opvangkampen voor migranten zeker twee weken af van de buitenwereld. Bezoekers zijn niet meer welkom, melden de autoriteiten. De maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de soms overvolle kampen op het Griekse vasteland en de eilanden bij Turkije bevinden zich tienduizenden migranten en vluchtelingen.

13.50 | Duizenden Nederlanders kunnen voorlopig geen rijbewijs halen vanwege het coronavirus. In totaal zijn al meer dan 80.000 theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten geschrapt, evenals cursussen voor drankrijders en 'verkeershufters', meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

13.40 | Het Europees kampioenschap voetbal gaat deze zomer niet door. De Noorse voetbalbond meldt dat de UEFA dinsdag heeft besloten het evenement, vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, met een jaar uit te stellen tot de zomer van 2021. De Europese bond komt later dinsdag, na overleg met alle landen, met een verklaring.

Een woordvoerder van de KNVB kon nog niet bevestigen of het EK is uitgesteld. Het lijkt volgens de bond wel die kant op te gaan.

Volgens The Guardian werd al geanticipeerd op het annuleren van het EK nadat bekend werd adt de UEFA vorige week zijn hotelreserveringen in het Deense Kopenhagen had geannuleerd. Het CPH Hotel zou tegen Reuters gezegd hebben dat de UEFA aanvankelijk 80 van haar 120 kamers had besteld, maar werden die afbesteld.

Het Duitse ZDF meldt dat de vereniging van Europese voetbalclubs, ECA, en de nationale competities al hebben ingestemd met het uitstel. Het is nu wachten op de goedkeuring van de nationale voetbalbonden. Daarna neemt het uitvoerend comité van de UEFA een formeel besluit.

Criminelen hebben bijna 50.000 mondmaskers gestolen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland. De maskers lagen opgeslagen in een medisch logistiek centrum in Keulen, bericht de krant Rheinische Post.

13.30 | De fracties in de Tweede Kamer worden woensdag vlak voor het debat nog bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Om 13.00 uur begint het debat, waar in ieder geval premier Mark Rutte en minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan deelnemen. Mogelijk komen daar nog meer bewindspersonen bij, omdat het debat gaat over ontwikkelingen en besluiten op meerdere terreinen.

Tijdens een briefing in de ochtend zullen directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en anesthesioloog-intensivist Diederik Gommers van het Erasmus MC en voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care de laatste stand van zaken doorgeven en vragen beantwoorden. De bijeenkomst is in een zaal die groot genoeg is voor deelnemers om voldoende afstand van elkaar te kunnen nemen, zegt een voorlichter van de Kamer.

13.10 | Een recente rondgang bij de leden van de FNLI maakt duidelijk dat de productie in de fabrieken op normaal peil is en dat fabrikanten alles in het werk stellen om de continuïteit van de productie en levering op peil te houden. Mede doordat de overheid de voedselketen als cruciaal heeft aangemerkt, kunnen medewerkers in de fabrieken aan het werk blijven om de sector draaiende te houden.

Er is dan ook geen aanleiding om aan te nemen dat er in Nederland op de voorzienbare termijn leveringsproblemen ontstaan. De lege schappen die de afgelopen dagen in supermarkten te zien waren, zijn inmiddels weer gevuld of kunnen – zover het de aanvoer van producten betreft – zonder problemen gevuld worden. De FNLI benadrukt dat het ook voor de industrie van belang is dat het aankoopgedrag van de consument een zo normaal mogelijk patroon laat zien.

12.50 | Consumenten blijven met de coronacrisis massaal hamsteren in de supermarkten, laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten. Volgens een woordvoerder worden gemiddelde supermarkten zeker twee keer zo vaak bevoorraad als normaal.

'De rust keert, tegen sommige eerder geuite verwachtingen in, nog niet terug. Dat gaat allicht nog een paar dagen kosten', zegt een CBL-woordvoerder. 'Wij zien geen tekenen dat de drukte afneemt of toeneemt.'

De grootste uitdaging voor supermarkten blijft volgens het CBL om de geëxplodeerde verkoop bij te benen qua logistiek. 'In een normale situatie wordt een gemiddelde supermarkt één à twee keer per dag bevoorraad. Nu is dat vier à vijf keer per dag.' Volgens de woordvoerder is er sprake van een verdubbeling van het aantal ritten van de bevoorradingsvrachtwagens.

De voorraden in distributiecentra blijven volgens het CBL toereikend. "Er blijft sprake van een grote run op houdbare producten, zeep, schoonmaakmiddel en paracetamol. Met verse producten moeten mensen ook vaker andere keuzes maken in de supermarkt", aldus de woordvoerder.

Albert Heijn bevestigt dat het nog steeds druk is en dat er extra wordt gewerkt om de supermarkten te bevoorraden. 'Van alle kanten komt hulp: parttimers werken extra, mensen van het hoofdkantoor staan in de winkels', aldus een woordvoerder. Volgens Albert Heijn bieden veel oud-werknemers hun diensten spontaan aan. Een op de vijf Nederlanders zou ooit voor de supermarkt hebben gewerkt, zegt het bedrijf.

De Waddeneilanden gaan voorlopig niet op slot voor toeristen. Veel bewoners van de eilanden en sommige lokale politieke partijen willen dat wel om besmetting met het coronavirus te voorkomen, maar de vijf gemeentebesturen zeggen dat alleen de veiligheidsregio of het kabinet daarover een besluit kan nemen. 'We begrijpen de zorgen van de eilanders heel goed, maar we doen geen oproep aan toeristen om weg te blijven', aldus gemeentesecretaris Anne Wiedema van Vlieland.

12.40 | Al ruim 7000 mensen met een zorgachtergrond hebben zich aangemeld om te helpen in 'de strijd tegen het coronavirus', zoals beroepsorganisatie NU'91 het verwoordt. De organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden is een coördinatiepunt begonnen. Daar kunnen bijvoorbeeld gepensioneerde zorgprofessionals, studenten en mensen met een achtergrond in de zorg die ander werk doen, maar nu een bijdrage willen leveren aan de zorg, zich registreren.

Het aantal mensen dat in Spanje is besmet met het nieuwe coronavirus is gestegen tot ruim boven de 10.000. De teller stond dinsdag op 11.178. Tot dusver zijn 491 patiënten aan de gevolgen van het virus overleden. De Spaanse gezondheidsautoriteiten hebben ook bekendgemaakt dat meer dan duizend (1028) patiënten helemaal genezen zijn. Ze hopen dat de dagelijkse stijging van het aantal slachtoffers iets zal gaan afnemen.

Ook de Turkse centrale bank verlaagt de rente om de economische schok als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus te verzachten. Het belangrijkste tarief gaat met een vol procentpunt omlaag naar 9,75 procent. Ook komen er speciale maatregelen om te zorgen dat banken altijd voldoende geld in kas hebben.

Europese luchthavens vragen de Europese Commissie en nationale overheden om steun voor het doorkomen van de coronacrisis. De vliegvelden lopen in het eerste kwartaal naar schatting meer dan 100 miljoen passagiers en zeker 2 miljard euro aan inkomsten mis. En de situatie wordt steeds erger, zegt brancheorganisatie ACI Europe.

12.30 | De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs denkt dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 9 procent zal krimpen onder druk van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Bij een eerdere voorspelling had Goldman juist nog op een groei voor de economie van China met 2,5 procent gerekend.

12:15 | Over het coronavirus wordt veel onzin beweerd, vooral op social media. De Europese Commissie waarschuwt iedereen 'op te passen voor nepnieuws en desinformatie die kwaadaardig en misleidend is'. Checken bij betrouwbare bronnen, is het advies uit Brussel. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, aldus het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

12:00 | De meeste Europese aandelenbeurzen laten opnieuw minnen zien, na de zware koersdalingen van gisteren. De stemming op de financiële markten blijft grillig onder de dreiging van verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus en de steeds verdergaande maatregelen van landen om de uitbraak in te dammen. Beleggers verwerkten daarnaast de omvangrijke steunpakketten van overheden om de economische schade van de virusuitbraak te verzachten.

11:55 | De kans dat het Verenigd Koninkrijk dit jaar voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 in een recessie terechtkomt, wordt steeds groter. Tal van economen, gepeild door persbureau Bloomberg, gaan daar al van uit, gezien het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus en de strenge maatregelen van overheden.

11:45 | In crisistijd wordt alles vloeibaar, blijkt maar weer uit de afsluiting van binnengrenzen door Schengenlanden. Volgens Jorrit Rijpma, Universitair Hoofddocent Europees Recht aan de Universiteit Leiden, is het overigens zeer verdedigbaar dat veel crisis-kwesties nu chefsache worden. 'Je kunt zeggen dat het juist heel proportioneel is: mensen zijn het gevaar, die dragen het virus, goederen niet.'

11:30 | De organisatie van de Formule 1 maakte zojuist een statement openbaar, waarin onder meer begrip wordt gevraagd voor het afgelasten van de Grand Prix van Australië, afgelopen weekend. 'Gegeven de onduidelijkheid van de situatie kunnen we helaas nog geen specifieke antwoorden geven op vragen met betrekking tot de rest van het Grand Prix-seizoen.'

11:15 | Wie in Frankrijk de deur uit gaat, is verplicht een formulier mee te nemen, waarop die persoon zelf moet aangeven waarom hij van huis gaat. De regering heeft bepaald dat iedereen uitsluitend de straat op mag als dat echt nodig is. Het formulier kan worden gedownload op de site van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wie het formulier niet thuis kan printen, moet een zelf geschreven verklaring op zak hebben.

11:05 | Turkije gaat ruim 3600 Turkse burgers terughalen uit negen Europese landen, waaronder Nederland. 'Zij worden voor middernacht dinsdag teruggebracht met 34 chartervluchten van Turkish Airlines', zegt minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken volgens persbureau Anadolu. Turkije gaat onder meer studenten en toeristen terughalen.

10:40 | Het aantal bedrijven dat werktijdverkorting voor het personeel aanvraagt blijft sterk toenemen. Ruim 48.000 bedrijven willen inmiddels een beroep doen op de regeling, meldt het ministerie van Sociale Zaken. Om hoeveel werknemers het gaat kon een woordvoerster van het ministerie nog niet zeggen. Het is zo druk dat de afhandeling van de aanvragen langer duurt dan normaal. Maandag lag de website voor de aanvragen er ook enige tijd uit.

10:07 | De aandelenbeurs in Amsterdam leverde vanochtend de openingswinst weer in en zakte in het rood. Ook de meeste andere Europese beurzen zagen de eerdere winsten verdampen. Ook de stemming op de wereldwijde beurzen bleef onrustig door de snelle verspreiding van het coronavirus en de steeds verdergaande maatregelen van landen om de uitbraak in te dammen.

10:04 | Huisartsenpost Eemland, gevestigd in Amersfoort en Barneveld, geeft vanaf vandaag 's avonds en in het weekeinde digitaal consult om werklast en kans op besmetting te verminderen. Daarbij worden de patiënten zelf aan het werk gezet. Patiënten moeten dat consult wel zelf voorbereiden door van te voren vragen te beantwoorden en eventueel foto's en video's toe te voegen. Het consult kan vervolgens worden afgehandeld door chatten of videobellen.

09:50 | Schiphol mag meer vrachtvluchten gaan uitvoeren, met onder meer medische artikelen. Nu er veel minder passagiersvluchten worden uitgevoerd, is daar voldoende ruimte voor. De nieuwe regels gaan vandaag al in, zegt Rogier Spoel van Evofenedex. Ook minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is blij met de extra vluchten.

09:43 | Volkswagen legt de productie in de meeste Europese fabrieken eind deze week stil vanwege het coronavirus, schrijft Der Spiegel.

09:40 | Verschillende ziekenhuizen hebben stagiaires en co-assistenten naar huis gestuurd vanwege het coronavirus. Ook nieuwe stages beginnen in de meeste gevallen niet. Dat blijkt uit rondgang van BNR langs meerdere ziekenhuizen in Nederland. Alle Limburgse ziekenhuizen met uitzondering van het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC) weigeren bezoekers de toegang, om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

09:30 | Iran heeft 85.000 gevangenen, onder wie ook politieke gevangenen, tijdelijk vrijgelaten vanwege het coronavirus. Een woordvoerder voor de rechterlijke macht zei dat ongeveer de helft van de tijdelijk vrijgelaten gedetineerden vastzat 'wegens veiligheidskwesties'. In de gevangenissen worden volgens de zegsman extra maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

09:20 | In Frankrijk komt het je duur te staan als je de strikte regels overtreedt, zegt correspondent Eveline Bijlsma. Zij hoorde een Franse president Macron die strengheid combineerde met een vaderlijke toon. 'Hij zei: bel je naasten, vraag hoe het gaat en besteed tijd aan cultuur.'

09:02 | De aandelenbeurs in Amsterdam is in het groen begonnen. De omvangrijke steunpakketten van overheden om de economische schade van de virusuitbraak te verzachten, zorgden voor een sprankje hoop bij Europese beleggers. De AEX-index noteerde na enige minuten handelen 3,6 procent in de plus op 431,72 punten. Alle 25 hoofdfondsen gingen vooruit. De MidKap klom 2,9 procent tot 619,29 punten. Andere Europese beursgraadmeters stegen tot 4,5 procent.

08:50 | De Europese vliegtuigbouwer Airbus legt de productie in zijn fabrieken in Frankrijk en Spanje voor vier dagen stil in verband met het nieuwe coronavirus. Volgens het bedrijf volgt de stap op strenge maatregelen van de Franse en Spaanse overheden om de uitbraak te beteugelen. Airbus stelt dat met de productiestop er voldoende tijd is om striktere maatregelen in te voeren rond hygiëne en veiligheid. Verder wordt zo veel mogelijk vanuit huis gewerkt.

08:40 | De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin werkt aan een groot steunpakket om de economie te helpen de corona-crisis door te komen. Dat zei hij na een overleg met Republikeinen. Het steunpakket komt boven op de noodwet met coronamaatregelen die al ter goedkeuring bij de Senaat ligt.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (EPA / Shawn Thew )

08:30 | Is het pakket maatregelen van de ministers van Financiën van de EU robuust genoeg? Volgens Europa-verslaggever Jesse Pinster is daar nog wel het nodige op af te dingen. Zo is er wel héél creatief gerekend, zegt hij en is natuurlijk ook nog volkomen onduidelijk hoe lang de economie in Europa extra ondersteuning nodig zal hebben.

08:10 | Het coronavirus zorgt voor chaos in de Democratische voorverkiezingen. In de staat Ohio is de primary op het laatste moment afgelast vanwege het virus. Het besluit komt uren voordat de stembussen open zouden gaan. In Arizona, Illinois en Florida gaan de primariers -zoals het nu lijkt - wel door. Voormalig vicepresident Joe Biden heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Washington gewonnen.

07:55 | Bijna 5,4 miljoen mensen hebben maandagavond gekeken naar de live uitgezonden televisietoespraak van premier Mark Rutte. Hij sprak het volk toe over de verspreiding van het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen daartegen. Volgens de Stichting KijkcijferOnderzoek keken er 5.380.000 mensen.

07:50 | Sinds gisteren zijn ook alle basis- en middelbare scholen gesloten. Kinderen waarvan beide ouders een vitaal beroep hebben kunnen nog wel op school terecht voor opvang. Ondertussen zijn scholen bezig met het inrichten van onderwijs op afstand. Dat gaat lukken, zegt Rob van Ooijen van de Vereniging van Schoolleiders. 'Verschillende scholen zijn er al klaar voor, de rest volgt vandaag en anders uiterlijk morgen.'

07:45 | Boeing vraagt het Witte Huis en Congresleden om steun voor de luchtvaartsector om de coronacrisis te overleven. Naar verluidt voert de Amerikaanse vliegtuigbouwer al gesprekken met de overheid over een mogelijk steunpakket voor zichzelf. Daarnaast hebben luchtvaartmaatschappijen en toeleveranciers aan de industrie hulp nodig, zoals het beschikbaar stellen van liquide middelen, meldt Boeing.

07:30 | De regeringsleiders van de EU-landen overleggen vanaf 17.00 uur via een videoverbinding over volgende stappen voor een gezamenlijke aanpak tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De 'elektronische top' is georganiseerd door EU-president Charles Michel. De 27 zullen het voorstel van de Europese Commissie bespreken om minstens een maand lang de grenzen te sluiten voor reizigers van buiten de EU naar Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone, tenzij hun trip essentieel is.

07:22 | De Japanse aandelenbeurs is nipt hoger gesloten na de recente zware verliezen. Beleggers trokken zich op aan de hoop dat de steunaankopen van de Japanse centrale bank, die maandag werden aangekondigd, en mogelijke belastingverlagingen door de Japanse regering, de aandelenmarkten enigszins zullen ondersteunen. Ook werd gelet op de Amerikaanse openingsindicatoren die na de koersdreun op Wall Street wijzen op een hoger begin voor de beurzen in New York.

07:10 | Door het coronavirus wordt er volop thuisgewerkt. En dat merken ook de datacenters! Het verkeer op onze servers is de afgelopen maand met 13 procent gestegen ten opzichte van de maand er voor. Volgens de Dutch Datacenter Association zijn dat recordcijfers.

06:10 | Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het in grote lijnen eens over een groot steunpakket voor zzp'ers en ondernemers die in problemen komen door de corona-crisis. Wat die steun inhoudt, maakt het kabinet later bekend. Afgelopen zondag zei minister Wiebes nog op de televisie dat zzp'ers niet op financiële steun hoeven te rekenen. Ze hebben er zelf voor gekozen zelfstandig ondernemer te zijn, zei hij. Maar daar denkt-ie nu toch anders over...

02:00 | De Europese Investeringsbank gaat 40 miljard euro vrijmaken. Dat geld moet beschikbaar komen voor bedrijven die getroffen zijn door het coronavirus. En bedrijven in de zorg die noodinfrastructuur nodig hebben of werken aan de ontwikkelingen van vaccins, kunnen bij de EIB aankloppen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen