Gezondheid4 mei '20 20:00Aangepast op 5 mei '20 19:31

LIVEBLOG | KLM stelt gebruik mondkapjes aan boord verplicht per 11 mei

Auteur: BNR Webredactie

KLM stelt het dragen van mondkapjes verplicht. De luchtvaartmaatschappij is begonnen met het verder opvoeren van het aantal bestemmingen waarop wordt gevlogen. Parallel aan het weer opstarten van het netwerk worden reizigers per 11 mei verplicht om mondkapjes te dragen aan boord en bij boarding. Passagiers moeten daarbij hun eigen gezichtsbescherming verzorgen.

VOLG HIER HET HUIDIGE LIVEBLOG OP BNR.NL

Hoofdpunten

  • 683 coronapatiënten maandag op intensive care;
  • Dodental coronavirus stijgt maandag met 26 naar 5.082;
  • 42 nieuwe ziekenhuisopnames;
  • NS en ProRail voeren met ingang van volgende week maandag op zes stations coronamaatregelen in;

Blijf op de hoogte | download de BNR app

LIVE UPDATES

19:40 | Het Verenigd Koninkrijk heeft de laagste dagelijkse stijging van het aantal coronadoden gemeld sinds eind maart. Het officiële dodental steeg met 288 naar 28.734. Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. De Britse regering laat een nieuwe app testen op het eiland Wight die moet helpen verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

18:40 | Wereldwijd zijn er meer dan een kwart miljoen mensen aan het coronavirus overleden. Dat blijkt uit een overzicht van de Amerikaanse website Worldometer, die alle meldingen van geregistreerde gevallen bij elkaar optelt.

16:30 | Het wordt vanavond een bijzondere dodenherdenking. De Dam is leeg en de Koning gaat voor het eerst speechen. En bevrijdingsdag morgen krijgt een hele andere wending met lege bevrijdingsfestivals. 'Het is anders gegaan dan we hadden voorbereid. Ik heb de toespraak van de koning nog niet ingezien', zegt Jan van Kooten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

16:25 | Het is een race tegen de klok tussen China en de EU om wie het eerst het coronavaccin op de markt brengt. Vandaag organiseert Brussel een online donor-conferentie, waarmee de EU 7,5 miljard euro bij de Europese leiders wil ophalen voor een vaccin. Daarmee willen ze mensenlevens redden, maar ook de strijd met China winnen.

16:20 | In Duitsland zijn weer enkele coronamaatregelen versoepeld: de eerste kinderen zijn vandaag naar school gegaan en ook de kappers zijn weer open. Ondertussen is er vanuit haar eigen partij forse kritiek op kanselier Angela Merkel omdat ze als 'een vorst' zou regeren en omdat de versoepeling te langzaam zou gaan.

16:15 | Op de intensivecareafdelingen liggen nog 683 Nederlanders met het coronavirus. Dat zijn er 5 minder dan op zondag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is een lichte daling, maar die past binnen de verwachtingen, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 655 in Nederland. Verder verblijven 28 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland, evenveel als op zondag. Niemand is in het afgelopen etmaal overgeplaatst. Wel is het LCPS maandag bezig om een paar patiënten die opgeknapt zijn, terug te halen uit Duitsland.

Op de intensive cares liggen 377 mensen met andere aandoeningen. Onder normale omstandigheden zijn dat er 800 tot 900 mensen.

Image

15:05 | Air France lijkt voorlopig gered. De Europese Commissie heeft vandaag ingestemd met een miljardensteun voor de noodlijdende Franse zustermaatschappij van KLM. Air France krijgt zeven miljard euro via een lening en staatsgaranties op leningen. 'Hier kunnen ze een half jaar mee door', zegt luchtvaartdeskundige Yteke de Jong op BNR.

15:00 | Duitsland verlengt de controles aan zijn grenzen tot 15 mei, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn. De maatregel is afgestemd met de Europese Commissie, zegt hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer pleitte vorige week al voor een verlenging van de controles, die plaatsvinden aan de grenzen met Denemarken, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, en Oostenrijk. Grensovergangen met Nederland en België worden niet bewaakt. Wel zijn controles in een gebied tot 30 kilometer voorbij de grens geïntensiveerd.

14.50 | Moskou stampt noodhospitalen uit de grond om het snel groeiend aantal coronapatiënten in de stad te kunnen opvangen. De loco-burgemeester zei tegen staatspersbureau TASS dat ze er over ongeveer twintig dagen moeten staan. De operatie moet in totaal 10.000 bedden opleveren.

14:45 | De verkoop van Nederlandse vlaggen is explosief gestegen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. De grootste vlaggenverkopers zeggen nu vijf keer meer vlaggen te verkopen dan in dezelfde periode vorig jaar. In deze periode worden doorgaans veel vlaggen gekocht, voor Koningsdag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

14:20 | De Franse regering ligt onder vuur vanwege de geplande versoepeling van de lockdown. Burgemeesters en vervoersbedrijven zetten vraagtekens bij de haalbaarheid van de plannen. De lokale bestuurders stellen meer tijd nodig te hebben om voorbereidingen te treffen voor de heropening. Zo moeten bijvoorbeeld mondkapjes worden geregeld voor docenten en scholieren.

14:05 | Het dodental in Nederland van het coronavirus is de afgelopen dag met 26 gestegen. Dit meldt het RIVM. Ook liggen er 42 nieuwe mensen in het ziekenhuis met het virus. 199 mensen zijn in de afgelopen 24 uur positief getest op het virus. In totaal zijn er al 5.082 mensen overleden in Nederland, die positief hebben getest op het virus.

13:50 | Sportwagenmaker Ferrari is somberder geworden over de prestaties dit jaar. De productie van het Italiaanse bedrijf lag geruime tijd stil vanwege de lockdown in Italië om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die lockdown begon al in maart, waardoor ook de resultaten in het eerste kwartaal al lager uitvielen dan de verwachtingen. In februari had Ferrari de prognose voor dit jaar nog verhoogd.

13:25 | De vicepremier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW), Joachim Stamp, heeft bondskanselier Angela Merkel verweten als een vorst het coronabeleid te dicteren. Hij loopt vooruit op het overleg woensdag van Merkel met de zestien deelstaatpremiers, waar het beleid tegen het coronavirus zoals gebruikelijk wordt uitgestippeld.

Merkel ligt steeds meer onder vuur over haar weerstand tegen snelle versoepeling van de beperkende maatregelen. Stamp dreigt bijvoorbeeld de kinderdagverblijven in NRW zelf te openen als er in Berlijn woensdag geen knopen worden doorgehakt. Hij vindt dat de deelstaten meer zelf moeten bepalen hoe ze maatregelen nemen of versoepelen, want het virus heeft in de deelstaten op verschillende manieren huisgehouden.

13:15 | De bouw van het Nederlandse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Dubai wordt stilgelegd. Ook dit evenement moet wijken voor de coronacrisis. Expo 2020 wordt een jaar opgeschoven, laat de organisatie weten.

Door het uitstel tot 1 oktober 2021 kunnen alle deelnemers hun aandacht wijden aan de strijd tegen het coronavirus, hoopt de organisatie. Volgend jaar zou de tentoonstelling kunnen dienen als een belangrijke gelegenheid om de internationale samenwerking en de handel weer op te starten, denkt het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Op de Expo komen miljoenen ondernemers, makers, investeerders, beleidsmakers en belangstellenden af.

13:05 | De touringcarsector dreigt om te vallen als gevolg van de coronacrisis. Volgens branchevereniging Busvervoer Nederland is er minstens een half miljard euro aan schade en dreigt 40 procent van de bedrijven failliet te gaan, waardoor 2500 mensen zonder werk komen te zitten. De organisatie vraagt de overheid om hulp.

Vooral hoge kosten voor lease en rente dreigen de branche de nek om te draaien. Bij vrijwel alle busbedrijven is de omzet naar nul gedaald door de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Een flink aantal busbedrijven komt daarom in betalingsproblemen. Er zijn circa 4000 Nederlandse touringcars.

13:00 | EU-landen kunnen boeren en kleine voedingsbedrijven extra steun bieden als het aan de Europese Commissie ligt. Zij mogen boerenbedrijven dit jaar eenmalig 5000 euro uitkeren uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling. Voor kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven gaat het om 50.000 euro.

De maatregel moet de druk verlichten van de coronacrisis waar veel boerenbedrijven last van hebben. De lidstaten en het Europees Parlement moeten er nog wel mee instemmen.

12.55 | Nederland beleeft een maandelijkse economische krimp van vier procent als consequentie van het ingezette beleid. En als de lockdown voorbij is, is de economische malaise allerminst geleden. Voor de economie maakt het geen enkel verschil zolang niet duidelijk wordt wanneer er wat gaat gebeuren, zegt macro-econoom Kees de Kort op BNR.

12:00 | NS en ProRail voeren met ingang van volgende week maandag op zes stations coronamaatregelen in die passen in de 1,5 metersamenleving.

Door middel van borden en pictogrammen worden reizigers onder meer opgeroepen op de stations en in de treinen zo weinig mogelijk aan te raken, liften op stations met niet meer dan twee personen te gebruiken, op de perrons vijf stoeptegels afstand van elkaar te houden en daar zo veel mogelijk rechts aan te houden. Op roltrappen wordt gevraagd vier treden afstand te houden.

Image

11:40 | Sport- en fitnesscentra richten zich met een paginagrote advertentie tot Mark Rutte om weer open te mogen. 'Er zijn werkbare protocollen, we zijn er klaar voor', zegt bestuurslid Richard van Riel van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra op BNR.

11:30 | In België zijn het afgelopen etmaal 59 mensen met het coronavirus opgenomen in een ziekenhuis, terwijl 69 patiënten werden ontslagen. Het is de tweede dag op rij dat er minder dan honderd mensen met Covid-19 in een hospitaal worden opgenomen.

In totaal liggen er 3044 coronapatiënten in een ziekenhuis. Het aantal mensen op de intensive care daalde met 19 naar 655. Viroloog Steven van Gucht noemt de trend positief. Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen steeg met 361, enkele tientallen minder dan een dag eerder. De afgelopen 24 uur werden tachtig sterfgevallen geregistreerd, waarvan 41 in ziekenhuizen, en 39 in woonzorgcentra. Het totaal aantal overlijdens komt daarmee op 7924.

De afgelopen week werden dagelijks tussen de 20.000 en 25.000 testen uitgevoerd. Dat wordt de komende dagen verder opgevoerd, mede omdat er door de de heropening van veel bedrijven weer meer mensen actief zijn.

Image

11:15 | De Britse bouwer van vliegtuigmotoren Rolls-Royce denkt erover om flink in het personeelsbestand te gaan snijden. De luchtvaartsector wordt door de coronacrisis hard getroffen en daardoor is ook de vraag naar nieuwe vliegtuigen ingezakt. Vliegtuigbouwers als Airbus en Boeing hebben daarom hun productie teruggeschroefd en dat treft Rolls-Royce.

Rolls-Royce zou tot ongeveer 15 procent van het personeel aan de kant willen schuiven, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Dat zou neerkomen op ongeveer 8000 banen. Het Britse bedrijf wil wel bevestigen dat ontslagen waarschijnlijk zijn, maar wil daar geen getal aan hangen. Het bedrijf heeft zijn personeel beloofd voor het einde van de maand meer duidelijkheid te verschaffen.

11:00 | Japan verlengt de noodtoestand die is uitgeroepen wegens het coronavirus tot en met 31 mei. Premier Shinzo Abe heeft dit maandag gezegd met het voorbehoud dat noodmaatregelen eerder kunnen worden ingetrokken wanneer dat in het hele land of plaatselijk voor mogelijk wordt gehouden.

Het nieuwe coronavirus uit China dook 16 januari voor het eerst op in Japan. Sindsdien zijn er ongeveer 15.000 besmettingen vastgesteld en bijna 490 patiënten overleden. Circa 4000 patiënten zijn inmiddels genezen. Het land telt 126,5 miljoen inwoners.

Japan begon in februari met het weren van buitenlanders uit angst voor het virus en eind die maand werd tot de sluiting van scholen besloten. Een reeks beperkende maatregelen is van kracht geworden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eind maart is besloten de Olympische Spelen van Tokio tot volgend jaar uit te stellen.

Image

11:00 | Het officiële aantal coronabesmettingen in Rusland is toegenomen met 10.581. Dat brengt het totale aantal vastgestelde besmettingen op 145.268. Ook meldde Rusland 76 nieuwe sterfgevallen. Het totale aantal Russische coronadoden komt daarmee op 1356. Zondag meldde Rusland een recordtoename van het aantal coronabesmettingen met 10.633. Desondanks versoepelt de regering de beperkende maatregelen mogelijk vanaf 12 mei.

Image

10:55 | Tot nu toe hebben 11,7 miljoen Franse werknemers zich gemeld bij de overheid voor steun omdat ze door de maatregelen tegen het coronavirus tijdelijk geen of minder werk hebben. Het gaat om werknemers van in totaal 911.000 bedrijven, zei minister Muriel Pénicaud van Arbeid in een gesprek met nieuwszender France Info.

De Franse overheid stuurt richtlijnen uit voor bedrijven om werknemers weer aan de slag te kunnen laten gaan als de lockdown volgende week maandag wordt versoepeld. Zo moeten bedrijven en scholen zorgen dat iedereen 4 vierkante meter ruimte om zich heen heeft. Gezichtsmaskers worden niet verplicht gesteld. Verder is het niet toegestaan om bij alle werknemers de temperatuur te meten of iedereen te testen op het coronavirus.

09:40 | De inkoopmanagersindex over de actuele status van de Nederlandse productiesector, ook wel de Nevi PMI, bevestigt de harde klappen die de economie nu krijgt. De PMI staat op 41,3, dat is de laagste stand in 11 jaar en de totale productieomvang kende zelfs in twintig jaar niet zo'n grote daling als nu. 'We zagen wel een daling aankomen vorige maand toen de PMI nog boven de 50 stond, maar zo sterk, nee, dat was forser dan verwacht', zegt hoogleraar Supply Chian Management Bart Vos aan de Maastricht University op BNR.

09:20 | Detailhandel Nederland luidt de noodklok over de drukte in de winkelstraten afgelopen weekeinde. 'Het beleid van de gemeenten verschilt te veel, in de winkels hebben we protocollen, daarbuiten echter niet', zegt directeur Hester Duursema van Detailhandel Nederland op BNR.

Image

Het is voor Polen moeilijk geworden om zoals gepland de presidentsverkiezingen op 10 mei te houden, zei vicepremier Jacek Sasin maandag. Hij gaf de oppositie de schuld van het uitstellen van de voorbereidingen voor wetgeving die schriftelijke stemming mogelijk zou maken tijdens de coronacrisis. In april ondersteunde het lagerhuis van het Poolse parlement, waar de regerende Partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de meerderheid heeft, een plan voor een schriftelijke stemming bij de presidentsverkiezingen op 10 mei. Maar de wetgeving moet nog worden goedgekeurd door de senaat, die wordt gecontroleerd door de oppositie.

09:05 | De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag flink in het rood geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen fors lager na het lange weekeinde. Beleggers verwerkten de stevige verliesbeurt van Wall Street op vrijdag, waar de vrees voor handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China weer oplaaide. Op het Damrak opende PostNL de boeken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 3,9 procent in de min op 492,73 punten. Alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. De MidKap zakte 3,5 procent tot 703,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 3,2 procent. In Londen, waar in tegenstelling tot de andere Europese markten afgelopen vrijdag wel werd gehandeld, verloor de FTSE 0,9 procent.

08:55 | De Duitse minister van Volksgezondheid denkt dat het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus jaren kan duren. Hij zei dit nadat de Amerikaanse president Donald Trump had voorspeld dat een vaccin er tegen het einde van dit jaar kan zijn.

Image
(AFP Alberto Pizzoli)

08:50 | Italië versoepelt vanaf vandaag de coronamaatregelen. Fabrieken mogen weer opstarten, zo lang ze hun werknemers voldoende kunnen beschermen. Zo ook de Italiaanse fietsbandfabrikant Vittoria. 'Dit is een goed moment om op te starten, fabrieken staan te lang stil', zegt oprichter Rudie Campagne van fietsbandfabrikant Vittoria op BNR.

08:45 | Verpleeghuizen vinden steeds meer oplossingen om toch contact tussen bewoners en familie mogelijk te maken. Fysiek bezoek zit er door het coronavirus niet in, maar er komen meer en meer alternatieven om ervoor te zorgen dat mensen hun vader, moeder of partner kunnen zien en spreken. Ouderenbond ANBO juicht toe dat verpleeghuizen 'zo ondernemend en creatief' meedenken met de familie.

Sommige verpleeghuizen hebben speciale bezoekerscontainers, andere hebben (paarden)trailers of tenten geplaatst. Ook is er soms een tijdelijke aanbouw gecreëerd bij een kamer op de begane grond met een deur naar buiten, staat er een glazen tuinhuis of is de directiekamer omgebouwd. De ruimtes zijn vaak gezellig ingericht en aangekleed.

08:30 | De Europese Commissie heeft ingestemd met de miljardensteun van de Franse regering aan luchtvaartmaatschappij Air France, die in nood verkeert vanwege de coronacrisis. Air France, onderdeel van luchtvaartconcern Air France-KLM, krijgt 7 miljard euro via een lening en staatsgaranties op leningen.

08:05 | In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, ging de beurs maandag hard onderuit. De vrees dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China weer zal oplaaien zorgde voor een negatieve stemming. De beurshandel verliep verder relatief rustig aangezien de belangrijke financiële markten in Tokio en Shanghai dicht bleven. De Chinese beurs gaat woensdag open en in Japan wordt donderdag pas weer gehandeld. Volgens mediaberichten zal de Japanse premier Shinzo Abe maandag de noodtoestand in het land verlengen tot eind mei.

08:00 | Chili heeft strikte nieuwe quarantainemaatregelen opgelegd in drie districten in de hoofdstad Santiago na een plotselinge piek in coronavirusgevallen op zondag. Het ministerie van Volksgezondheid meldde 1228 nieuwe infecties, wat het totaal op bijna 20.000 in het hele land brengt. Het is een tegenvaller na de hoop dat het land het ergste in de crisis achter zich had.

07:50 | De Parijse luchthaven Orly blijft zeker tot het najaar gesloten. Dat schrijft het Franse zakenblad Les Echos op basis van ingewijden. De luchthaven aan de zuidkant van de Franse hoofdstad sloot eind maart de deuren omdat er weinig vliegverkeer meer was. Het overblijvende vliegverkeer wordt allemaal via het vliegveld Charles de Gaulle aan de noordkant van Parijs geleid.

07:45 | Als de scholen volgende week weer open gaan, moeten leraren zelf kunnen kiezen of ze wel of niet een mondkapje en handschoenen willen gebruiken. Dat zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders op BNR.

Image
( )

07:20 | PostNL heeft in het eerste kwartaal een hogere omzet uit de levering van pakketjes behaald, geholpen door de coronacrisis. Door de virusuitbraak bestelden mensen vaker online en had het bedrijf het dus drukker met het afleveren van spullen aan huis.

De totale omzet van PostNL bedroeg 701 miljoen euro tegen 684 miljoen euro een jaar eerder. Bij de pakkettendivisie steeg de omzet naar 414 miljoen euro van 398 miljoen euro vorig jaar. Volgens PostNL was in maart een volumegroei van ruim 11 procent te zien bij pakketten. In het hele eerste kwartaal bedroeg de volumegroei 2,8 procent.

07:00 | Het aantal flitsers is in de coronaperiode met ruim een kwart gedaald. Dat blijkt uit door BNR opgevraagde cijfers van Flitsmeister. Werden er vorig jaar nog 5.553 flitsers gemeld in de periode van 16 april tot en met 1 mei, dit jaar waren dat er maar 4.086., zegt Jorn de Vries, managing Meister bij Flitsmeister. 'We weten nu hoe we het fileprobleem moeten aanpakken, met zijn allen.'

Image

07:10 | Bijna alle leerkrachten in het basisonderwijs (93 procent) zeggen op 11 mei weer aan de slag te gaan. Een kleine groep (4 procent) ziet daarvan af, omdat deze onderwijzers bang zijn besmet te worden met het nieuwe coronavirus of omdat zij of hun gezinsleden behoren tot een risicogroep. Enkele onderwijzers (3 procent) twijfelen nog of ze aan de slag gaan, stelt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na een enquête onder 1250 leerkrachten in samenwerking met het AD.

Veel leerkrachten zijn volgens het onderzoek wel kritisch over de besluitvorming, maar twee derde van de leerkrachten (64 procent) vindt het verantwoord dat de basisscholen volgende week weer opengaan. Een derde (36 procent) noemt heropening van de basisscholen onverantwoord. Het merendeel van de onderwijzers vindt dat het kabinet beter had kunnen wachten op de uitkomsten van het RIVM-onderzoek naar de verspreiding van het virus in gezinnen, maar vindt heropening desondanks prima.

06:10 | Het aantal mensen in Duitsland dat de afgelopen 24 uur is gestorven aan de gevolgen van het coronavirus is fors gedaald. De afgelopen 24 uur zijn er 43 doden geregistreerd, de dag daarvoor waren dat er nog 74. Vrijdag stierven 94 mensen. Dat meldt het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

Het aantal bekende besmettingen in Duitsland nam de afgelopen 24 uur toe met 679 nieuwe gevallen. Dat zijn er ruim 100 minder dan op zaterdag. In totaal is het coronavirus nu bij meer dan 163.175 mensen vastgesteld in het land, 6692 zijn overleden als gevolg van het longvirus.

05:50 | De winkels van optiekketens EyeWish en Pearle gaan vanaf maandag weer volledig open. Dat melden de twee bedrijven in een advertentie in alle landelijke dagbladen. Klanten kunnen er dan ook weer heen voor oogmetingen.

Image

05:15 | Nieuw-Zeeland heeft voor het eerst sinds 16 maart geen nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus geregistreerd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van het land maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

In het land zijn sinds de uitbraak van het longvirus 1137 inwoners geïnfecteerd geraakt, twintig van hen zijn aan de gevolgen ervan overleden. Bij 350 bewoners bestaat het vermoeden dat ze besmet zijn. Een hoge ambtenaar van het ministerie zei dat het nog te vroeg is voor een feestje.

04:05 | Grote winkeldrukte dit weekend in verschillende steden is de druppel voor ondernemers en crisisteams. Met de oproep van burgemeesters om thuis te blijven, neemt branchevereniging Detailhandel Nederland geen genoegen meer, meldt De Telegraaf. De brancheorganisatie vindt dat de drukte in goede banen moet worden geleid en wil deze week in gesprek met de veiligheidsregio’s. Grote groepen winkelend publiek in Tilburg en Den Bosch dreigden zaterdag onbeheersbaar te worden.

03:35 | Ruim een derde van de basisschoolleraren vindt het onverantwoord om vanaf 11 mei weer voor de klas te staan. Leerkrachten vinden dat het kabinet het RIVM-onderzoek naar de besmettingsrisico's van jongeren had moeten afwachten. Bovendien zijn ze bang zelf besmet te raken of hun leerlingen te besmetten. Dat blijkt uit representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD onder 1250 leraren.

Image
( )

03:30 | Straten en pleinen in het hele land zullen maandag leeg blijven bij de talloze dodenherdenkingen. Vanwege de coronacrisis zijn bij de vele oorlogsmonumenten slechts enkele mensen die een krans leggen. De rest van Nederland moet thuisblijven en kan herdenkingen volgen via de NOS, internet en regionale omroepen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft alle Nederlanders opgeroepen om binnen- of buitenshuis mee te zingen met het Wilhelmus om 20.02 uur maandagavond.

Image

Meerdere Europese landen versoepelen vanaf maandag 4 mei enkele van hun noodmaatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Onder meer in buurlanden België en Duitsland kunnen groepen mensen weer enigszins de draad gaan oppakken.

Belgische bedrijven mogen maandag weer opstarten als medewerkers een veilig afstand van elkaar kunnen bewaren. In Duitsland gaan de eerste scholieren weer naar school. In beide landen geldt dat wie met het openbaar vervoer reist, de mond en neus moet bedekken.

Italianen mogen weer buiten gaan sporten en krijgen meer bewegingsvrijheid binnen hun eigen regio. In Spanje verschilt de versoepeling van maatregelen vanaf maandag per regio. Waar het sneller of langzamer gaat, is afhankelijk van de ernst van de epidemie en het aantal beschikbare intensivecarebedden.

Portugezen kunnen weer naar de kapper. Ook buurtwinkels, autodealers en boekwinkels mogen weer open. In Polen mogen de hotels en winkelcentra hun deuren weer openen.

Image

De coronacrisis zal in april naar verwachting een zware wissel hebben getrokken op de productiesector in Nederland. Economen gaan ervan uit dat de index van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) een stevige krimp zal laten zien, tegen een lichte groei een maand eerder.

Kenners gaan in doorsnee uit van een daling tot een stand van 37. Dat was in maart nog 50,5. Een stand op 50 of meer duidt op groei. Daaronder is sprake van krimp. Ondanks de beperkte groei in maart was het effect van de crisis al merkbaar. Zo was bijvoorbeeld sprake van een afname in het aantal nieuwe orders, met name voor de export.

03:00 | Elke school moet zelf de eigen afweging kunnen maken om, in de opstartfase, wel of geen mondkapjes en handschoenen te gebruiken, zegt Petra van Haren, voorzitter van Algemene Vereniging Schoolleiders tegen De Telegraaf. Ze reageert daarmee op het standpunt van het RIVM dat mondbedekking vooral een gevoel van schijnveiligheid creëert. Vanaf 11 mei mogen leerlingen van de basisschool weer naar school. Van Haren begrijpt dat daarover zorgen zijn, maar ze vindt niet dat scholen daarom dicht moeten blijven.

Image

02:50 | In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1450 mensen overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus, iets meer dan de 1435 op zaterdag. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Voor de derde dag op rij blijft daarmee het aantal dagelijkse sterfgevallen in de VS onder de 2000. Vrijdag werden nog 1883 doden gemeld. In het land zijn in totaal 67.674 mensen overleden aan het longvirus en meer dan 1,15 miljoen besmettingen vastgesteld. Ruim 7 miljoen Amerikanen zijn getest.

De Verenigde Staten hebben eind dit jaar een vaccin tegen het coronavirus. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een uitzending van de tv-zender Fox News. 'We hebben er alle vertrouwen in dat we eind dit jaar een vaccin hebben. De dokters zullen zeggen; dat mag je niet zeggen. Ik zeg wat ik denk.'

Image

01:30 | De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zondag net buiten zijn presidentiële paleis in de hoofdstad Brasilia een menigte van duizenden mensen toegesproken die demonstreerden tegen de lockdown in het land. Hij uitte wederom felle kritiek op het beleid van gouverneurs om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

00:50 | Op Sint-Eustatius blijft, in verband met de coronacrisis, de noodtoestand gelden tot in ieder geval 15 mei. Dat heeft regeringscommissaris Marnix van Rij bekendgemaakt. Afgelopen week werd bekend dat de scholen op het eiland vanaf 11 mei weer open mogen. Alle andere maatregelen blijven echter van kracht.

Image
( )

00:00| Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept de inwoners op in tijden van corona toch vooral vol te houden en zich te beheersen. Enkele coronamaatregelen zijn versoepeld, maar 'de meeste beperkingen blijven echter van kracht en we blijven erop toezien dat de noodmaatregelen worden nageleefd', aldus de burgemeester. Een paar zaken zijn iets versoepeld. Zo kunnen kinderen weer sporten onder bepaalde voorwaarden en vanaf 11 mei mogen leerlingen van de basisschool weer naar school. Maar meer zit er volgens Halsema voorlopig nog niet in.

Zondag 3 april

23:30 | In Brazilië heeft het aantal coronabesmettingen de 100.000 overschreden. Het laatste etmaal werden er 4.588 nieuwe gevallen geregistreerd, meldt het ministerie van Gezondheid. Daardoor steeg het totaal aantal infecties naar 101.147. Inmiddels bezweken ruim 7.000 mensen aan het virus. Brazilië met zijn ruim 210 miljoen inwoners is het zwaarst getroffen land van Zuid-Amerika. De Braziliaanse overheden zijn verdeeld over de aanpak van de corona-uitbraak.

21:00 | De Trombosestichting start een groot onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose. Dit heeft Marieke Kruip, hematoloog van het Erasmus MC, zondag gezegd in Dit is de Dag op NPO Radio 1. 'Bij dit coronavirus zien we dat het stollingssysteem permanent aanstaat, terwijl het rustig zou moeten zijn. Nu we weten dat het zo is, kunnen we kijken hoe we complicaties als trombose kunnen voorkomen.' Kruip gaat het onderzoek leiden.

19:00 | De Veiligheidsregio Hollands-Midden roept mensen op zich aan de regels rond het coronavirus te houden. Via Twitter laat de organisatie weten dat het in sommige winkelgebieden in de regio dit weekend zodanig druk was dat afstand houden onmogelijk was. "Zoek de drukte niet op! Als je gaat winkelen, ga dan alleen. Het is nog geen tijd voor uitjes...", aldus de veiligheidsregio.

18:00 | Het aantal coronadoden in Groot-Brittannië en Noord-Ierland stijgt verder richting de 30.000. In een etmaal bezweken 315 personen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen aan het coronavirus. Inmiddels zijn 28.446 sterfgevallen geregistreerd. De stjiging gaat wel steeds langzamer. Volgens de regering is de piek bereikt. Het Verenigd Koninkrijk telt na de Verenigde Staten en Italië de meeste coronadoden.

17:30 | De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht binnenkort een akkoord met de Duitse regering over een reddingsplan. De luchtvaartreus, die net als concurrenten zwaar gebukt gaat onder de coronacrisis, heeft goede hoop dat de besprekingen snel kunnen worden afgerond. Maar de top van Lufthansa kijkt ook naar alternatieven. Ze verwachten echter niet dat ze die nodig zullen hebben, stellen topman Carsten Spohr en andere bestuursleden in een brief.

16:50 | De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft nog geen acute behoefte aan extra steun van de Franse overheid. Dat zei althans de Franse minister van Begroting Gérald Darmanin in een radio-interview. 'Er is op dit moment geen interventie van de staat nodig', zei Darmanin op Radio J. Volgens de minister krijgt Airbus op indirecte wijze al wel een helpende hand, nu luchtvaartcombinatie Air France-KLM van overheidssteun uit Nederland en Frankrijk krijgt.

16:10 | Op de intensivecareafdelingen liggen nog 688 mensen met het coronavirus. Dat zijn er twintig minder dan op zaterdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de Nederlandse IC-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 660 in Nederland. De overige verblijven 28 op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat aantal is gelijk gebleven ten opzichte van 24 uur eerder.

16:00 | Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 3,5 miljoen besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat blijkt uit een telling van de website Worldometer, die de registraties op basis van mediaberichten bijhoudt. Bijna een derde van de infecties is in de Verenigde Staten. Dan volgt Spanje met bijna een kwart miljoen besmettingen en Italië met net iets minder dan 210.000 geregistreerde gevallen.

15:30 | Thalys verplicht het dragen van mondkapjes in treinen vanaf 4 mei. Dat meldt het bedrijf op de website. Thalys stelt het dragen van een mondmasker verplicht om te voldoen aan de Belgische regels.

Het hoeft niet per se een chirurgisch mondkapje te zijn, maar het kan ook zelfgemaakt zijn. Nederlandse ov-bedrijven willen dat mondkapjes ook in het Nederlandse openbaar vervoer verplicht worden gesteld door de regering. Dat is in tegenstelling tot in Duitsland en in België nog niet het geval.

Image

14:35 | De Zwitserse regering eist dat luchtvaartconcern Lufthansa de kosten bij zijn dochtermaatschappij Swiss International Air Lines met bijna 20 procent verlaagt. Het is een van de voorwaarden die het land stelt voor de toegezegde overheidssteun.

Dat zei Serge Gaillard, directeur van de taskforce voor luchtvaart van het Zwitserse ministerie voor Financiën, in een interview met SonntagsZeitung. Zwitserland schiet het noodlijdende Lufthansa te hulp met 1,3 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) aan kredietgaranties. Daarnaast zien de Zwitsers erop toe dat Lufthansa de luchthaven in Zürich in stand houdt als een van zijn belangrijke verkeersknooppunten.

14:30 | Ondanks de uitbraak van het nieuwe coronavirus wil Wit-Rusland vasthouden aan zijn militaire parade op 9 mei ter herdenking van het einde van de oorlog 75 jaar geleden. We kunnen de parade niet zomaar afzeggen, zei president Alexander Loekasjenko zondag, aldus het staatspersbureau Belta. Volgens de autoriteiten zijn meer dan 16.700 mensen in de ex-Sovjetrepubliek besmet met het coronavirus. Tot nu toe zijn 99 patiënten gestorven. Het autoritaire bewind van Loekasjenko noemde het virus tot nu toe een 'psychose'. In het land tussen Rusland en Polen wordt nog steeds gevoetbald, wat internationale kritiek opleverde.

Image
( )

14:00 | In België mogen alle bedrijven die geen rechtstreeks contact met klanten hebben maandag weer open, maar ook de stoffenwinkels. Dat komt omdat het voor reizigers boven de 12 jaar verplicht wordt een mondkapje te dragen, ook op de perrons en haltes. De stoffenwinkels verwachten een run op lapjes waarvan mondkapjes kunnen worden gemaakt. Een aantal buitensporten is weer toegestaan: atletiek, tennissen en paardrijden met maximaal twee personen, vissen en kajakken.

13:50 | Het RIVM meldt dat vandaag 69 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld. Het totale aantal corona-doden komt daarmee op 5.056. Er werden 44 mensen in het ziekenhuis opgenomen waarmee het aantal ziekenhuisopnames naar 10.995 steeg. Ten slotte werden er 335 mensen positief getest waarmee het aantal positief geteste mensen steeg naar 40.571.

13:35 | Het aantal doden door het nieuwe coronavirus in België staat op 7844. Dat betekent een stijging met 79, drie minder dan een dag eerder, aldus de gezondheidsautoriteiten.

Het aantal met het coronavirus besmette gevallen steeg met 389 naar 49.906. In de ziekenhuizen zijn momenteel in totaal 3056 patiënten met Covid-19 opgenomen, een toename van 77 mensen in de afgelopen 24 uur.

13.00 | 28 arbeidsmigranten uit een wooncomplex in het Gelderse Velp worden zondag in isolatie geplaatst op een schip in de Rijn in Arnhem, omdat bij hen een coronabesmetting is vastgesteld. De andere 21 bewoners van het complex zijn volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Midden niet ziek, maar moeten 14 dagen in quarantaine blijven in hun wooncomplex.

Werkgevers van de arbeidsmigranten in Scherpenzeel en Velp zijn op de hoogte gebracht van de besmetting. Omwonenden van het wooncomplex zijn zondag geïnformeerd door de gemeente Rheden, waar Velp bij hoort.

12:55 | De parkeerplaatsen bij het strand van Hoek van Holland zijn zondag afgesloten. De gemeente Rotterdam meldt dat het mooie weer daar weer zorgt voor grote drukte op het strand. Als het nodig is zal de gemeente ook de toegangswegen naar het strand afsluiten. De gemeente roept mensen op thuis te blijven en in de eigen buurt te gaan wandelen.

Image

12:30 | De jaarlijkse demonstraties in Iran tegen Israël op de zogenoemde Dag van Al-Quds (Jeruzalemdag) gaan dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) zondag gezegd.

11:40 | Het aantal mensen dat in Spanje is overleden door het coronavirus is in de afgelopen 24 uur met 164 gestegen naar 25.264. Dat meldde het ministerie van Gezondheid zondag. Het is de laagste stijging op een dag sinds 18 maart.

Het aantal besmettingen steeg van 216.582 op zaterdag naar 217.466 op zondag. Spanje is begonnen met het versoepelen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Sinds zaterdag kunnen de mensen weer naar buiten gaan om te fietsen, hardlopen of een andere sport te beoefenen. Wel zijn vanaf maandag mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht om een nieuwe golf van coronavirusinfecties te voorkomen nu de lockdown-regels beetje bij beetje worden versoepeld.

11:05 | Een aantal moskeeën in Iran mag vanaf maandag weer opengaan. President Hassan Rohani zei zondag dat dit wordt toegestaan in regio's die het minst getroffen zijn door het coronavirus. Rohani liet weten dat de moskeeën weer opengaan in 132 districten. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal regio's. Ook worden voorbereidingen getroffen voor het heropenen van een aantal scholen vanaf half mei.

De moskeeën zijn sinds half maart gesloten. Veel Iraniërs kozen daarom tijdens de ramadan voor drive-in plechtigheden.

Image

10:15 | Het aantal besmettingen met het coronavirus in Rusland is in de afgelopen 24 uur met 10.633 gestegen tot 134.686. Dat meldden de autoriteiten zondag. Het is de grootste toename van het aantal besmettingen in Rusland sinds het begin van de coronacrisis.

Het aantal mensen dat door het longvirus is omgekomen steeg met 58 tot 1280. In Rusland is Moskou het zwaarst getroffen door het virus, met 68.606 besmettingen. Volgens burgemeester Sergej Sobjanin lukt het de autoriteiten van Moskou de verspreiding van het virus binnen de perken te houden door een uitgaansverbod en andere maatregelen, maar is de piek van het aantal besmettingen nog niet bereikt.

09:45 | Overheden mogen de coronacrisis niet gebruiken als excuus om journalisten te dwarsbomen of de persvrijheid in te perken. Die oproep doet minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken met een aantal van zijn collega's op de Internationale Dag van de Persvrijheid.

De ministers roepen overheden en mediabedrijven op om nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan. Ze prijzen journalisten die het publiek voorzien van 'betrouwbare informatie', iets wat volgens onder anderen de Amerikaanse, Duitse, Britse en Nederlandse ministers 'niet alleen maar belangrijker maar ook lastiger is geworden sinds de uitbraak van het coronavirus'.

09:30 | Het aantal Britse gezinnen dat onvoldoende eten op tafel kan zetten is sinds het begin van de coronacrisis fors toegenomen. Dat meldt de Britse krant The Observer op basis van informatie van de hulporganisatie Food Foundation. Volgens Food Foundation had bijna een op de vijf huishoudens met kinderen in de afgelopen vijf weken onvoldoende eten in huis. Dat is ongeveer het dubbele van voor de coronacrisis.

De hulporganisatie wijst erop dat voor 31 procent van de kinderen uit kwetsbare groepen, die een gratis maaltijd op school kregen voordat de scholen sloten, geen alternatief is gevonden. Ruim 500.000 kinderen zijn daar de dupe van.

08:30 | Meerdere Europese landen versoepelen de maatregelen die zijn genomen tegen de verspreiding van het coronavius. Voor het eerst sinds het begin van de lockdown twee maanden geleden mogen Italianen vanaf maandag weer naar het park gaan en familieleden bezoeken. De restaurants mogen weer opengaan voor het verkopen van afhaalmaaltijden.

In Duitsland kunnen honderdduizenden kinderen maandag voor het eerst sinds weken weer naar school. Op weinig scholen is het dragen van een mondkapje verplicht. In de schoolbussen moeten de leerlingen wel een mondkapje dragen. In Hongarije mogen onder meer musea, restaurants en aantal winkels vanaf maandag hun deuren weer openen. Voor de hoofdstad Boedapest blijven strengere maatregelen van kracht, omdat daar veruit de meeste besmettingen met het coronavirus zijn geregistreerd.

In Spanje kunnen de mensen sinds zaterdag weer naar buiten gaan om te fietsen, hardlopen of een andere sport te beoefenen.

06:35 | Het kabinet gaat in totaal 20 miljoen euro beschikbaar stellen aan het Nederlandse steunfonds voor zorgverleners die ten tijde van de Covid-19-pandemie arbeidsongeschikt raken of voor nabestaanden van overleden zorgmedewerkers. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan NU.nl.

Image

06:25 | De Zwitserse farmaceut Roche heeft van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA versneld goedkeuring gekregen voor het gebruik van een nieuwe coronatest. Die moet aantonen of iemand het virus heeft opgelopen en of diegene antistoffen heeft ontwikkeld. Dat heeft het bedrijf zondag bekendgemaakt. De antilichaamtest is deze maand ook beschikbaar in landen die de Europese CE-markering accepteren. Roche verwacht per maand tientallen miljoenen tests te kunnen leveren.

Image

05:45 | Voor de tweede dag op rij zijn er in Duitsland minder dan honderd mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn er 74 doden geregistreerd, de dag daarvoor waren dat er nog 94. Donderdag stierven 173 mensen. Dat meldt het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

Het aantal bekende besmettingen in Duitsland nam de afgelopen 24 uur toe met 793 nieuwe gevallen. Dat zijn er zo'n 150 minder dan op vrijdag. In totaal is het coronavirus nu bij meer dan 162.496 mensen vastgesteld in het land, 6649 zijn overleden als gevolg van het longvirus.

Image

03:20 | Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, heeft zijn aandelen in de vier grootste luchtvaartmaatschappijen in de VS verkocht. Dat heeft Buffett zaterdag tijdens de jaarlijkse vergadering van het bedrijf medegedeeld.

Berkshire bezat tot voor kort redelijk grote belangen in de vliegmaatschappijen. Zo had het eind vorig jaar 11 procent van de aandelen van Delta Air Lines in handen, 10 procent van American Airlines, ongeveer hetzelfde percentage van Southwest Airlines en 9 procent van United Airlines.

02:50 | In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1435 mensen overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Voor de tweede dag op rij blijft daarmee het aantal dagelijkse sterfgevallen in de VS onder de 2000. Vrijdag werden nog 1883 doden gemeld.

In het land zijn in totaal nu meer dan 66.000 mensen overleden aan het longvirus en meer dan 1,1 miljoen besmettingen vastgesteld. Bijna 7 miljoen Amerikanen zijn getest.

02:30 | In een zeldzame gezamenlijke boodschap hebben de Democratische en Republikeinse leiders van het Amerikaanse Congres het aanbod van de regering afgeslagen om senatoren te onderwerpen aan een snelle coronavirustest. De honderd senators, van wie velen op leeftijd zijn, keren maandag terug na een reces dat vanwege de pandemie was verlengd.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat Nancy Pelosi en de Republikeinse leider Mitch McConnell van de Senaat, normaal gesproken felle politieke rivalen, kwamen met een gezamenlijke verklaring. Daarin zeggen ze dat het Congres 'dankbaar' was voor het aanbod, maar dat het dat 'respectvol weigert. Het Congres wil middelen blijven toewijzen aan de frontliniefaciliteiten waar ze het snelst het beste kunnen doen'.

Zaterdag 2 mei

19:30 | Het Nederlandse kabinet zou meer perspectief moeten bieden op versoepeling van de coronamaatregelen. Ook is een veel actiever testbeleid nodig, om de verspreiding van het coronavirus goed in het oog te houden. Dat zegt Louis Kroes, hoofd Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, in BNR de Wereld. 'Mensen worden niet graag in onzekerheid gelaten en aan het lijntje gehouden.'

18:50 | De medewerkers van de RET in Rotterdam willen meer middelen om reizigers aan te pakken die zich niet aan de coronaregels houden. En als het aan hen ligt worden mensen die met de tram, bus of metro willen reizen, verplicht om mondkapjes te dragen. Dat zou het gevoel van veiligheid bij RET-medewerkers verhogen, zegt de voorzitter van de RET-ondernemingsraad tegen regionale omroep Rijnmond.

Image

18:00 | In de nieuwe wekelijkse podcast Voorbij de Anderhalve Meter gaat Maarten Bouwhuis vanaf dinsdag 5 mei op zoek naar hoe we leven en werken in het nieuwe normaal. Hoe starten de samenleving en de economie weer op, en wat betekent dit voor ons dagelijks leven? Voorbij de Anderhalve Meter is de opvolger van de Coronacast.

17:25 | Het aantal doden in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van het coronavirus is gestegen met 621 tot 28.131. Dat heeft minister Robert Jenrick van Huisvesting zaterdag bekendgemaakt. Het Verenigd Koninkrijk telt iets minder coronadoden dan Italië dat het hoogste aantal doden van Europa heeft. Het aantal officieel geregistreerde besmettingen bedraagt 182.260. Dat zijn er 4806 meer dan vrijdag, aldus de minister op een persconferentie. Het aantal ziekenhuisopnames nam wel af, voegde hij eraan toe.

16:50 | Het Samenwerkingverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) vraagt hulp van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om snel de in Marokko gestrande Nederlanders terug naar huis te halen. Nog altijd zo'n 2700 mensen zitten daar vast. Afgelopen maandag landde de eerste repatriëringsvlucht op Schiphol, met daarin ongeveer 300 passagiers. Die eerste groep was samengesteld op basis van urgentie. Echter, voor de mensen die nog altijd vastzitten in Marokko, wordt de situatie steeds nijpender, aldus SMN.

Image

16:35 | Frankrijk zal de noodtoestand om het coronavirus te bestrijden met twee maanden verlengen tot 24 juli. De regering heeft zaterdag in Parijs overeenstemming bereikt over een wetsvoorstel hierover. Dat heeft minister van Volksgezondheid Olivier Véran zaterdag gezegd. De wet is bedoeld om juridische steun te geven aan de plannen van regeringsleider Édouard Philippe voor de geleidelijke versoepeling van de strenge coronamaatregelen.

16:30 | Met de 28 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland komt het totaal aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care nu op 708. Als er minder dan 700 coronapatiënten op de intensive care liggen, kunnen de operatiekamers en de uitslaapkamers weer worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Cares, eerder tegen BNR.

16:20 | Op de Belgische luchthavens bij Brussel (Zaventem) en Charleroi wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Passagiers moeten hun mond en neus bedekken in de publieke ruimtes om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eerder was nog gemeld dat op Zaventem het dragen van een mondmasker alleen zou worden aanbevolen. Dat vliegveld is nog open, in tegenstelling tot Charleroi dat op zijn vroegst over een maand weer het passagiersvervoer wil hervatten. Verantwoordelijken wijzen erop dat veel luchtvaartmaatschappijen een maskerplicht hebben of gaan invoeren. Dan is die dus ook op vliegvelden logisch.

15:55 | In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 65.000 coronadoden geregistreerd, aldus een telling van de website Worldometer. Het blijft daarmee het land met verreweg de meeste slachtoffers door het longvirus. Het aantal besmettingen staat op ruim 1,1 miljoen, bijna een derde van de ongeveer 3,5 miljoen gemelde infecties wereldwijd. De stijging van het aantal sterfgevallen in de VS gaat niet meer zo snel. Voor het eerst in drie dagen kwam het aantal coronadoden in een etmaal onder de 2000.

15:25 | Spanje gaat mondkapjes in het openbaar vervoer vanaf maandag verplicht stellen om een nieuwe golf van coronavirusinfecties te voorkomen nu de lockdown-regels beetje bij beetje worden versoepeld. Dat heeft premier Pedro Sánchez zaterdag gezegd.

13:55 | Het RIVM meldt dat sinds gisteren het aantal mensen dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus met 94 is gestegen naar 4.987. Er waren 97 nieuwe ziekenhuisopnames waarmee het aantal gehospitaliseerde Nederlanders op 10.951 komt. 445 personen werden positief getest, het totale aantal positief geteste personen komt daarmee op 40.236.

Image

12:05 | De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot internationale samenwerking bij het zoeken naar geneesmiddelen en vaccins voor het indammen van coronabesmettingen. 'Vandaag de dag ontbreekt naar schatting nog acht miljard euro voor de ontwikkeling van een vaccin', zei de kanselier zaterdag in haar wekelijkse podcast.

Zij liet weten uit te kijken uit naar de virtuele donorconferentie op 4 mei, die de Europese Commissie organiseert om meer geld te mobiliseren. Ze zei dat Duitsland een "aanzienlijke financiële bijdrage" zal leveren, maar wilde niet zeggen hoeveel.

11:50 | Het aantal doden door het coronavirus in België is tot 7765 gestegen. De gezondheidsautoriteiten lieten weten dat in de afgelopen 24 uur 82 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld. Een dag eerder waren dat er 130.

Het aantal patiënten in het ziekenhuis steeg met 128 naar 3111. Op de ic-bedden liggen 689 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er zestig minder dan vrijdag. Het aantal besmette personen steeg met 485 naar 49.517.

11:15 | Nederland importeerde in het eerste kwartaal voor 8 procent meer aan medische goederen dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat daarbij om medische hulpmiddelen, apparatuur en beschermingmiddelen als mondkapjes die onder andere voor de bestrijding van het nieuwe coronavirus worden ingezet.

11:05 | Vele duizenden Spanjaarden zijn zaterdag naar buiten gegaan om te fietsen, hardlopen of een andere sport te beoefenen. Het is voor het eerst dat buiten sporten weer is toegestaan sinds zeven weken geleden een strikte lockdown werd afgekondigd vanwege de coronapandemie. In Barcelona zorgden hardlopers en fietsers al vroeg voor drukte op de wegen en paden langs het strand. Tal van surfers waren de zee opgegaan. In Madrid namen vooral fietsers en skateboarders bezit van de boulevards. Het aantal doden door het coronavirus is in Spanje in de afgelopen 24 uur met 276 gestegen naar 25.100. Een dag eerder waren er 281 overlijdens. Het aantal besmettingen is opgelopen naar 216.582. Dat zijn er 1147 meer dan vrijdag.

11.00 | Nederland heeft in maart minder goederen uit China en Hongkong geïmporteerd dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers van de Nederlandse goederenhandel. Ook in februari was er al sprake van een daling. Door de uitbraak van het coronavirus gingen veel fabrieken in China vanaf januari geheel of gedeeltelijk dicht. De waarde van de import uit China lag in maart 9 procent lager dan een jaar eerder, in februari was er een min van 10 procent. In de twee maanden samen is voor ruim 700 miljoen euro minder aan Chinese goederen ingevoerd. Met name de invoer van computers, laptops en toebehoren als modems en routers liep terug. Ook in andere sectoren was er een neergang. Wel werd er voor meer geld aan zonnepanelen en halfgeleiderelementen ingevoerd.

Vorig jaar haalde Nederland voor 49 miljard euro aan goederen uit Duitsland, zo'n twee derde daarvan wordt direct weer uitgevoerd. De rest bestaat uit grondstoffen of halffabrikaten voor onze eigen industrie of wordt hier aan consumenten verkocht.

Niet alleen de importwaarde uit China en Hongkong nam af. De volledige import lag in maart met 36,5 miljard euro 8 procent lager dan een jaar eerder. Die daling werd voor een groot deel veroorzaakt door de sterk gedaalde olieprijs.

09:20 | Ongeveer 2 procent van de inwoners van Moskou is besmet met het coronavirus. Dat zijn ruim 250.000 mensen. Dat heeft de burgemeester van de Russische hoofdstad, Sergej Sobjanin, zaterdag gemeld. Sobjanin liet weten dat hij zich baseert op testen. Hij zei dat de capaciteit om mensen te testen op corona de afgelopen weken fors is toegenomen. Volgens Sobjanin lukt het de autoriteiten van Moskou de verspreiding van het virus binnen de perken te houden door een uitgaansverbod en andere maatregelen, maar is de piek van het aantal besmettingen nog niet bereikt.

Image

09:00 | Dat er Nederlanders zijn die door de coronacrisis 'wekenlang in een vreemd land' zijn gestrand, is 'verschrikkelijk', vindt minister Stef Blok voor Buitenlandse Zaken. Hoewel hij begrip heeft voor de frustratie van gestrande reizigers, zijn veel mensen het ministerie naar zijn zeggen ook erg dankbaar als het wel lukt om een terugreis te regelen.

'Ik heb ook meegeluisterd met telefoontjes en hoor ook van onze ambassades dat ze mensen in tranen aan de lijn krijgen, die helemaal in paniek zijn', vertelt de bewindsman in een interview met het AD. Wekenlang zaten duizenden Nederlanders vast in het buitenland. Het grootste deel is inmiddels thuis, maar er was veel kritiek vanuit de Tweede Kamer en gestrande reizigers op het lange proces.

'Onze mensen werken keihard, vaak letterlijk dag en nacht', reageert Blok op de kritiek. 'En we hebben inmiddels heel veel mensen naar huis kunnen brengen.' Dat het niet vlot gaat, is ergens ook logisch, aldus de minister. 'Buitenlandse Zaken is geen reisbureau.'

Britse forenzen moeten mogelijk straks hun temperatuur opnemen voordat ze in de bus, metro of trein mogen stappen. De krant The Times meldde zaterdag dat dit een van de maatregelen is die regering overweegt om de kans op coronabesmetting in het openbaar vervoer te verminderen. Een van de symptomen van besmetting met corona is koorts. Premier Boris Johnson presenteert donderdag zijn plannen voor het versoepelen van de maatregelen die zijn genomen vanwege de coronacrisis. In de huidige situatie wordt mensen geadviseerd alleen met het openbaar vervoer te reizen als dat strikt noodzakelijk is.

Image

06:30 | Ouderen met een verhoogde kans op een ernstig verloop van een Covid-19-infectie zouden een vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond (bmr) aangeboden moeten krijgen. Dat meldt de NOS op basis van Brits onderzoek. De studie bevat aanwijzingen dat een vaccinatie tegen bmr wel eens kunnen leiden tot een milder verloop van de infectie. Wetenschappers van de universiteit van Cambridge en het academisch ziekenhuis in Luton bij Londen hebben geprobeerd een verklaring te vinden voor het feit dat vooral ouderen getroffen worden door Covid-19. Jongere leeftijdsgroepen hebben minder te duchten van het virus.

Image

05:50 | Demonstranten zijn vrijdag in verschillende steden in de Amerikaanse staat Californië de straat opgegaan. Ze eisen verlichting van restricties die gelden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en verzetten zich tegen sluiting van sommige stranden door gouverneur Gavin Newsom. Op ten minste elf plekken waren er protesten, onder meer in Sacramento, San Francisco, Los Angeles en San Diego. Demonstranten zwaaiden met Amerikaanse vlaggen en droegen borden met zich mee. Ze droegen geen gezichtsmaskers en hielden zich niet aan de voorgeschreven onderlinge afstand.

05:15 | Voor het eerst in lange tijd zijn er in Duitsland minder dan 100 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn er 94 doden geregistreerd, fors minder dan de dag daarvoor. Toen stierven nog 173 mensen. Dat meldt het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Het aantal bekende besmettingen in Duitsland nam de afgelopen 24 uur toe met 945 nieuwe gevallen. In totaal is het coronavirus nu bij meer dan 161.703 mensen vastgesteld in het land, 6575 zijn overleden als gevolg van het longvirus.

Image

05:00 | De aanpak van de coronacrisis was zo gericht op ziekenhuizen en ic-capaciteit dat verpleeghuizen de eerste weken amper in beeld waren. Daar sloeg het virus onder de radar ongenadig hard toe. Het RIVM is voor een evaluatie, meldt het AD. Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat het te lang duurde voordat de verpleeghuiszorg op de radar kwam. Medio maart, bijna drie weken na de eerste besmetting in Nederland, was de vereniging voor het eerst aanwezig bij de wekelijkse vergadering van het Outbreak Management Team (OMT), de club van experts die de uitbraak moeten helpen controleren. Later die week besloot minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) tot een bezoekverbod om kwetsbare ouderen te beschermen.

Image
( )

04:00 | Nederland heeft zich de afgelopen weken goed aan de 'intelligente lockdown' gehouden, maar het gevaar voor 'verrommeling' ligt op de loer, waarschuwde minister-president Mark Rutte (VVD) woensdag tijdens een persconferentie. Dat wil volgens hem zeggen: we gaan weer meer naar buiten. Misschien zelfs te veel, schrijft NRC.

02:50 | In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1883 mensen overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Voor het eerst in drie dagen zakt daarmee het aantal dagelijkse sterfgevallen in de VS onder de 2000. Donderdag werden nog 2053 doden gemeld. In het land zijn in totaal nu meer dan 64.700 mensen overleden aan het longvirus en meer dan 1,1 miljoen besmettingen vastgesteld. Wereldwijd zijn er ruim 3,1 miljoen besmettingsgevallen bekend en circa 238.000 mensen gestorven aan het virus.

02:30 | De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is voor het eerst in twintig dagen weer in het openbaar gezien. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Kim zou met ernstige gezondheidsproblemen kampen en zich daarom hebben teruggetrokken. De afgelopen weken werd veel gespeculeerd over de toestand van de Noord-Koreaanse leider.

Image

02:00 | Arbeidsmigranten in distributiecentra van onlinesupermarkten lopen grote kans op besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in samenwerking met De Groene Amsterdammer en radioprogramma Argos, dat zaterdag in de uitzending aandacht besteedt aan de problematiek.

Voor het onderzoek is met onder meer bijna dertig werknemers van onlinedistributiecentra van Albert Heijn en Jumbo gesproken. Door de grote vraag naar thuisbezorgde boodschappen en de relatief krappe inrichting van de magazijnen, kunnen ze onvoldoende afstand houden tot elkaar.

01:30 | Ziekenhuizen in het zuidwesten van Nederland gaan de reguliere zorg weer hervatten. Dat hebben de zorginstellingen zaterdag bekendgemaakt. Het gaat onder meer om de ziekenhuizen in regio Rotterdam, het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem en de ziekenhuizen in Zeeland.

"Vanaf heden hervatten alle ziekenhuizen de reguliere zorg, waardoor een start wordt gemaakt met het wegwerken van de wachtlijsten", aldus de ziekenhuizen in een gezamenlijke verklaring. Ze zien daarvoor ruimte omdat de piek van het aantal Covid-19-patiënten op de intensivecareafdelingen voorbij lijkt te zijn.

In de ziekenhuizen zijn aanpassingen gedaan om te voldoen aan de 1,5 metersamenleving en de zorg van corona- en niet-coronapatiënten verloopt gescheiden. De instellingen roepen mensen dan ook op om niet weg te blijven als zorg nodig is.

01:15 | Sint-Maarten verlengt de lockdown, die oorspronkelijk was uitgeroepen tot 10 mei, met een week tot 17 mei. Dat heeft minister-president Silveria Jacobs vrijdag bekendgemaakt. In het land is sinds 5 april de noodtoestand van kracht, waardoor de bevolking zoveel mogelijk moet thuisblijven.

Volgens Jacobs hebben de strenge maatregelen ervoor gezorgd dat er geen grote verspreiding van het coronavirus is op het eiland. De extra week is volgens haar nodig om het risico op verspreiding zo klein mogelijk te houden.

Image

00:30 | De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn verwachtingen over het aantal mensen dat in de VS sterft aan de gevolgen van het coronavirus fors naar boven bijgesteld. Tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis zei hij te hopen dat het aantal doden onder de 100.000 blijft. Maandag sprak hij nog over een maximum van 60.000 tot 70.000. De verwachtingen in de VS over het aantal mensen dat zal sterven aan het longvirus variëren. Antony Fauci, een Amerikaanse topfunctionaris op het gebied van infectieziekten, zei in maart dat het land moet rekenen op 100.000 sterfgevallen. Sinds vrijdagmiddag zijn ruim 63.000 Amerikanen overleden aan de gevolgen van het virus, blijkt uit een telling van Reuters. Dagelijks komen daar minimaal 2000 sterfgevallen bij.

Vrijdag 1 mei

19:42 | Kleine zorgaanbieders, zoals wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en kraamverzorgenden worden voor miljarden euro's gesteund. Zorgverzekeraars Nederland gaat een steunpakket aan hen aanbieden. Daarmee kunnen de zorgaanbieders een maandelijkse bijdrage krijgen, om zo hun omzetdaling door de coronacrisis te compenseren.

19:07 | Om het aantal reizigers in het openbaar vervoer op te schalen, is er meer geld nodig voor vervoersbedrijven en moeten beschermingsmiddelen zoals mondkapjes verplicht worden voor reizigers en personeel. Ook moet de overheid met duidelijke gedragsregels komen voor het OV. Dat stelt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad, in een advies aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

19:03 | Het kabinet wil de huidige maatregelen die gelden in de strijd tegen het coronavirus, verankeren in de wet. Daarmee probeert het de spanning te verminderen tussen de strenge maatregelen en de democratie en de rechtsstaat. Ingrijpende maatregelen zoals de 1.5-meterregel en het samenscholingsverbod zijn al weken van kracht, zonder dat het in de wet staat of zijn voorgelegd aan het parlement. Daardoor zou de democratie in het geding zijn, zo klinkt de kritiek vanuit onder andere rechtsgeleerden en Kamerleden.

18:50 | Als straks meer mensen weer met het openbaar vervoer gaan reizen, zal dat leiden tot vier keer zoveel vertraging als voorheen. De vereiste anderhalve meter afstand wordt heel moeilijk in trams, bussen en treinen. Het post-corona-ov staat voor een ingewikkelde opgave. Door simulaties te draaien waarin iedereen een 'virtuele anderhalvemeter-hoepel' om zich heen heeft, kon adviesbureau Goudappel Coffeng in kaart brengen hoe het ov eruit zal zien als het openbare leven weer wat op gang komt.

18:40 | Het besluit van de Action vorige maand om de betalingstermijn aan leveranciers eenzijdig te verlengen, is te haastig genomen. Dat zegt Action-topman Sander van der Laan op BNR. Door de corona-maatregelen daalde de omzet van de koopjesketen dramatisch. Action verlengde de betalingstermijn daarop van 60 naar 90 dagen. Dat kwam ze op veel kritiek te staan. Volgens Van der Laan is dat besluit te snel genomen en is het niet op goede wijze gecommuniceerd. Drie weken later is dat dan ook, volgens afspraak, weer teruggedraaid. Nu wordt er weer betaald volgens de oorspronkelijke betalingstermijn.

18:00 | In Nederland liggen twee kinderen op de intensive care met een nieuwe, nog onbekende ziekte. Door de ziekte krijgen kinderen hevige buik-, maag- en darmklachten. Ook komt er stevige koorts bij kijken en in sommige gevallen long- en hartproblemen. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele kinderen eraan overleden. Een aantal deskundigen ziet verbanden met het coronavirus, doordat enkele kinderen daar positief op hebben getest. Toch blijken andere kinderen met dezelfde verschijnselen het coronavirus niet te hebben.

17:35 | Mensen die voor de coronacrisis van plan waren om een nieuwe auto te kopen, zijn dat nu minder snel van plan. Dat blijkt uit een enquête van BOVAG. Twintig procent van de mensen die eerst van plan waren om een nieuwe auto te kopen stelt de aankoop nu uit. Nog eens 15 procent ziet helemaal af van het kopen van een nieuwe wagen. Toch zegt bijna twee derde van de mensen gewoon een nieuwe auto te gaan kopen.

16:45 | De productie van Amerikaanse bedrijven daalt in rap tempo tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker ISM, die meldt dat het de sterkste daling van de productie is die het instituut ooit heeft gemeten. De index verloor twintig punten en daalde naar een stand van 27.5. Ieder cijfers onder de 50 wijst op krimp, daarboven is er sprake van groei. Volgens ISM is dit de sterkste daling sinds het bureau in 1948 begon met de metingen.

16:10 | Op intensivecareafdelingen liggen er vandaag 48 patiënten minder met het coronavirus dan op donderdag. In totaal liggen er nog 735 Nederlanders op de IC, blijkt uit cijfers van het aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de 735 patiënten liggen er 28 mensen in Duitsland in een ziekenhuis. 'We komen in de buurt van het streefgetal dat we nodig hebben om de zorg voor andere patiënten te hervatten', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. 'Als deze trend zich doorzet komen we over een week uit op ongeveer 500 coronapatiënten op de intensive care.'

15:20 | Het is niet toegestaan voor bedrijven om zomaar minder loon te betalen aan werknemers of hen verplichte vakantiedagen op te laten nemen. Dat zegt minister Wouter Koolmees. Wel mogen bedrijven in geldnood dit soort zaken uitvoeren, als ze in gesprek zijn geweest met hun personeel. 'Als je als bedrijf er slecht voor staat, en het risico hebt om om te vallen, dan begrijp ik wel dat die gesprekken plaatsvinden. Maar je kan niet eenzijdig de arbeidsvoorwaarden aanpassen, dat zal in overleg met de vakbonden of de ondernemingsraad moeten gebeuren.

14:30 | Het kabinet gaat 110 miljoen euro steken in sportverenigingen die in zwaar weer verkeren. Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn sportclubs grotendeels gesloten. Daardoor verliezen ze inkomsten uit kantines of tickets. Het grootste deel van het geld wordt besteed om de huur van 1 maart tot 1 juni kwijt te schelden van sportclubs. Daarmee worden ruim 11.000 sportverenigingen geholpen.

2020-04-29 16:56:00 Parents and other children are watching the resumption of youth training at football and cricket club HV
2020-04-29 16:56:00 Parents and other children are watching the resumption of youth training at football and cricket club HV (ANP SEM VAN DER WAL)

13:55 | Het dodental in Nederland van het coronavirus is de afgelopen dag met 98 gestegen. Ook liggen er 85 nieuwe mensen in het ziekenhuis met het virus. 475 mensen zijn in de afgelopen 24 uur positief getest op het virus. In totaal zijn er al 4893 mensen overleden in Nederland, die positief hebben getest op het virus.

13:35 | Een meerderheid van de Nederlanders steunt vooralsnog de huidige corona-aanpak. Dat blijkt uit tot nu toe de grootste corona-enquête onder Nederlanders. Meer dan 65 duizend mensen vulden de vragen van Namens Nederland in en uit de antwoorden blijkt dat Nederlanders over veel dingen eensgezind zijn.

13:20 | VNO-NCW en MKB Nederland gaan via NLinBusiness een digitale samenwerking opzetten met het netwerk Holland in the Valley in California. Door de Corona-maatregelen is toegang tot de Valley niet mogelijk, maar dit netwerk moet de ondernemers toch ondersteunen.

13:15 | De Europese Commissie waarschuwt voor ernstige verstoringen op de interne markt. Rijkere EU-lidstaten in het noorden tasten namelijk dieper in de buidel om hun bedrijven te redden dan die in het zuiden en dat veroorzaakt vergaande ongelijkheid. Dat schrijft het FD op basis van een intern werkdocument van de Europese Commissie.

12:35 | Al 114.000 werkgevers hebben sinds begin april een aanvraag ingediend voor de NOW-regeling. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. De uitvoeringsinstantie vangt een deel op van het loon van werknemers bij deze bedrijven. Bij ruim 104.000 bedrijven is er al een voorschot uitgekeerd. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 1.9 miljard euro.

12:25 | De bedrijvigheid in de Britse industrie is vorige maand nog harder gedaald dan eerder het geval leek. Dat meldt onderzoeksbureau IHS Markit op basis van definitieve cijfers. Ook het aantal nieuwe opdrachten en het aantal banen daalden. De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de industrie aangeeft, daalde afgelopen maand tot 32,6 wat de laagste stand was sinds de metingen in 1992 begonnen. Bij een voorlopig cijfer vorige maand was de stand nog 32,9.

12:10 | Het opschorten van patentrechten bij het maken van een vaccin heeft negatieve gevolgen. Dat stelt octrooibureau EP&C. Verschillende landen onderzoeken de mogelijkheid om patenten af te nemen van farmaceuten die bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Maar dat gaat in de toekomst zorgen voor veel vertraging bij het maken van een vaccin bij volgende pandemieën.

12:00 | Voor week 17 (20 tot en met 26 april) wordt het aantal overledenen geschat op ongeveer vierduizend. Dat zijn er zo’n 250 minder dan de week ervoor. De sterfte in week 17 valt ongeveer 30 procent hoger uit dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

11:50 | Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het niet eens met horecaondernemer Laurens Meyer. Die zei donderdag in het AD dat hij op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer opent, tenzij er meer geld vrijkomt voor steun. Ook riep hij collega's op hetzelfde te doen. Volgens Meyer kan zijn 'nu nog milde toon snel omslaan' als er niet meer gebeurt. 'Zo kun je natuurlijk niet samenwerken', reageert De Jonge.

11:30 | Sinds 15 maart zijn 11.892 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. De afgelopen 24 uur mochten 316 personen weer naar huis, maakten de Belgische gezondheidsautoriteiten vrijdag bekend. De ziekenhuizen namen donderdag 152 nieuwe patiënten met het longvirus op. Het is de vijfde dag op een rij dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames, volgens virologen de belangrijkste graadmeter van de epidemie, lager is dan 200.

10:50 | Over ruim een week gaan de basisscholen weer open, maar de kinderopvang is niet te spreken over de manier waarop veel scholen dat regelen. Zeker de helft van de scholen houdt zich niet aan de uitgangspunten, klagen de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Volgens hen moeten ouders improviseren en komt de buitenschoolse opvang straks voor problemen te staan.

10:10 | In Rusland zijn in 24 uur tijd 7933 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het is vooralsnog het hoogste aantal in een dag tijd. Het land van circa 145 miljoen inwoners telde officieel 114.431 gevallen, van wie er inmiddels 1169 zijn overleden en meer dan 13.000 helemaal genezen. Rusland heeft al te maken met het virus sinds 31 januari, toen het in het zuiden opdook. Nu is Moskou de zwaarst getroffen regio geworden.

09:40 | Het coronavirus is niet door mensen ontwikkeld en China heeft in alle openheid snel al het mogelijke gedaan de verspreiding te voorkomen. Dit betoogt de Chinese ambassadeur Xu Hong in een open brief aan "de Nederlandse vrienden" die in een advertentie in het Financieel Dagblad is verschenen. Xu prijst in zijn lange brief de heldhaftige Nederlandse hulpverleners en voelt extra met de slachtoffers van het coronavirus mee, omdat hijzelf uit de provincie Hubei komt waar het virus eind vorig jaar opdook.

09:30 | De nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Henk van Essen, vindt dat rechtbanken te rigoureus hebben gereageerd op de uitbraak van het coronavirus. Dat zegt hij in de NRC. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, snapt zijn zorg maar mist de nuance. 'Ik snap de zorg, maar hij raakt mij in mijn hart als hij zegt dat wij te rigoureus zijn geweest en dat de rechtstaat wordt stilgelegd.'

09:05 | De verkoop van nieuwe auto's is in april hard geraakt door de coronacrisis. Er werden in totaal 15.373 nieuwe auto’s geregistreerd. Dat is 53 procent minder dan een jaar eerder, zo wordt duidelijk uit verkoopcijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

09:00 | McDonald’s heeft in restaurant Arnhem GelreDome een proeflocatie ingericht. In dit prototype van een restaurant toont de fastfoodketen hoe zittende horeca in de 1,5 metereconomie eruit zou kunnen zien. Er zijn twee varianten: Take Out Plus en Dine In.

Luister het gehele interview met Erwin Dito, CEO van McDonald's Nederland

08:50 | De Ierse prijsvechter Ryanair verwacht afscheid te moeten nemen van 3000 piloten en cabinemedewerkers als gevolg van de coronacrisis. Volgens de luchtvaartmaatschappij zal het zeker nog tot de zomer van 2022 duren voordat de passagiersstromen weer op het niveau van voor de crisis zijn.

08:20 | Ook in Nederland zijn enkele kinderen op de intensive care beland met de mogelijk nieuwe ziekte die vooral kinderen lijkt te treffen en die nu in een zestal landen wordt onderzocht. Dat heeft kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam Medisch Centrum bevestigd aan Nu.nl.

08:10 | Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen door het noemen van een codewoord bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben. Een apotheker zal na het horen van het codewoord 'masker19' het slachtoffer in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis.

08:00 | Olympique Lyon legt zich niet neer bij de verdeling van de tickets voor Europees voetbal zoals die donderdag door de overkoepelende organisatie achter de Franse voetbalcompetities LFP is gedaan. Nadat de Franse regering dinsdag vanwege de coronacrisis besloot dat er tot september niet meer gevoetbald mag worden werd twee dagen later het seizoen in de Ligue 1 officieel afgesloten. Met Paris Saint-Germain als kampioen, terwijl Lyon, als nummer 7 in de stand, overal naast grijpt.

07:50 | De inwoners van Oostenrijk kunnen zich vanaf deze vrijdag weer vrij bewegen. In de strijd tegen het coronavirus mochten zij sinds midden maart niet zomaar hun woning verlaten. Ze hebben nu geen speciale reden, zoals boodschappen doen, meer nodig.

07:30 | De bedrijvigheid in de Japanse industrie is vorige maand nog verder afgenomen dan eerder bekend was geworden. Definitieve cijfers over de inkoopmanagersindex van Jibun Bank en onderzoeksbureau Markit wezen dat uit.

Die inkoopmanagersindex kwam uit op 41,9. Bij voorlopige cijfers was nog een stand van 43,7 uit de bus gekomen. Een cijfer van meer dan 50 wijst op een toename, daaronder is er sprake van krimp.

07:00 | Ook telers, veilers en handelaren van groente- en fruit worden hard geraakt door de coronacrisis. Sommige gespecialiseerde telers zijn zelfs 100 procent van hun omzet kwijt. Maar ook het importeren van exotisch fruit is door de coronacrisis plots heel lastig geworden.

06:15 | De wereldwijde verkoop van smartphones is tijdens de coronacrisis historisch hard gedaald. Marktonderzoeker IDC schat dat in het eerste kwartaal van 2020 275 miljoen toestellen werden afgeleverd. Dat is volgens de onderzoekers een daling van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Onderzoeksbureau Strategy Analytics schat de afname nog hoger op 17 procent.

06:00 | Banken helpen sinds het begin van de coronacrisis al 111.000 bedrijven uit de brand. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Vereniging van Banken, de NVB. De bedrijven krijgen onder meer extra krediet en hoeven leningen en hypotheken pas later af te lossen. In totaal gaat het om een bedrag van 7 miljard euro.

05:55 | Zzp'ers worden gewaarschuwd niet in zee te gaan met bedrijfjes die hulp aanbieden bij de Tozo-aanvraag. Wie toehapt, kan namelijk een flinke rekening verwachten. Bij zzp-organisaties, vakbonden en gemeenten zijn de afgelopen weken meerdere klachten binnengekomen.

03:40 | De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is niet van plan overheidssteun aan te vragen, nadat het bedrijf donderdag door obligaties uit te geven zo'n 25 miljard dollar ophaalde van investeerders.

03:30 | De provincie Zeeland verwelkomt vanaf vrijdag weer een deel van de toeristen. De beperkingen voor het toerisme zijn vanaf 1 mei namelijk versoepeld.

Door de versoepeling mogen ondernemers in de recreatiesector 15 procent van hun slaapplekken verhuren. Eigenaren van een vakantiewoning zijn ook weer welkom, net als mensen met bijvoorbeeld een vaste standplaats. Sanitaire voorzieningen moeten gesloten blijven.

03:00 | In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 2053 mensen overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Ten opzichte van een dag eerder was het dagelijkse aantal gerapporteerde coronadoden bijna 450 sterfgevallen lager.

02:45 | Drie van de vier grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaan passagiers verplichten mondmaskers te dragen op binnenlandse vluchten. Dat moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan en terughoudende passagiers overtuigen weer vluchten te gaan boeken.

Het gaat om United Airlines, Delta Air Lines en American Airlines, nadat maatschappij JetBlue Airways de maatregel eerder aankondigde. Ook het kleinere Frontier Airlines gaat mondbedekking aan boord verplicht maken.

00:00 | De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat hij "overtuigend bewijs" onder ogen heeft gehad waaruit blijkt dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Dat zei hij donderdag op een persconferentie. Ook dreigde de president nieuwe importheffingen op Chinese waren in te voeren.

23:20 | Zzp'ers worden gewaarschuwd niet in zee te gaan met bedrijfjes die hulp aanbieden bij de Tozo-aanvraag. Wie toehapt, kan namelijk een flinke rekening verwachten. Bij zzp-organisaties, vakbonden en gemeenten zijn de afgelopen weken meerdere klachten binnengekomen. De adviezen zijn 'volstrekt overbodig' en 'bijna schandalig', zeggen de organisaties tegen BNR. Aangeraden wordt ook om niet in te gaan op de hulp van 'het stelletje boeven'.

Image
(BNR)

20:25 | In de Coronacast een overzicht van het belangrijkste corona-nieuws van de dag. Daarnaast diepen we elke dag een verhaal verder uit. Thomas van Groningen praat je bij. Vandaag meer over de Eredivisie. Een groot aantal clubs in die competitie vraagt staatssteun omdat ze veel financiële schade ondervinden van het coronavirus.

20:10 | Nederland kan op dit moment al veel meer testen dan in de praktijk gebeurt, zegt Louis Kroes, hoofd microbioloog van het Leidse LUMC in BNR De Wereld. En een forse uitbreiding van het aantal tests is cruciaal voor een succesvolle exitstrategie, meent hij. 'Een app om de omgeving van positief geteste mensen te waarschuwen kan helpen, maar het begint ermee dat je ze identificeert. Het is zeker mogelijk om een flinke stap te zetten.'

19:40 | Het aantal doden door het coronavirus in ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Frankrijk is met 289 gestegen tot 24.376. De meeste doden zijn gevallen in ziekenhuizen, waar 15.244 mensen omkwamen door Covid-19.

Image

19:20 | De coronamaatregelen bij onze oosterburen worden binnenkort iets versoepeld. Onder strenge voorwaarden mogen in Duitsland een aantal openbare plekken weer open, maar ook worden er nog een hoop beslissingen uitgesteld. Dat alles werd zojuist op een persconferentie aangekondigd door bondskanselier Angela Merkel.

Portugezen kunnen vanaf maandag weer naar de kapper. De Portugese premier Antonio Costa maakte donderdag versoepelingen bekend van de lockdown in zijn land waar ook de de kappers van profiteren. Costa kondigde aan dat de lockdown in drie fasen sector voor sector zal worden opgeheven. Onder de eerste stap vanaf 4 mei vallen kleine buurtwinkels, kappers, autoverkopers en boekwinkels.

19:10 | De omzet van supermarkten groeit dit jaar bijna twee keer zo snel als voor de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat voorspelt marktonderzoeker Nielsen. De organisatie voorziet een groei van 5,7 procent dit jaar. De opbrengsten dikten voor de virusuitbraak gemiddeld nog met ongeveer 2,7 procent aan.

19:00 | De Russische premier Michail Misjoestin heeft volgens Russische media het nieuwe coronavirus. Misjoestin was als premier nauw betrokken bij de strijd tegen het virus in Rusland.

18:45 | Volgens de Britse premier Boris Johnson is zijn land over de piek van de coronacrisis heen. Hij zei dat donderdag tijdens zijn eerste persconferentie sinds zijn eigen besmetting met het virus. Hij kondigde meteen aan komende week met een uitgebreid plan te komen om de economie weer op gang brengen na de lockdown.

18:20 | Het dodental door het coronavirus in Italië is met 285 gestegen. Dat aantal is lager dan een dag eerder, toen er 323 mensen eraan overleden. Het geregistreerde aantal doden staat op 27.967. Het aantal besmettingen is met 1872 gestegen tot 205.463. Steeds minder mensen hebben intensieve zorg nodig in Italië. Op het moment zijn dat er 1694, 101 minder dan op woensdag.

Image

18:14 | Ondanks de anderhalve meter afstand die we in acht moeten nemen, is het toch mogelijk te winkelen in drukke winkelstraten. Dit stelt onderzoeksbureau Locatus. 'Die aantallen passen prima', zegt Locatus-directeur Gertjan Slob: vijf- á vijfenhalfduizend mensen het maximum is dat per uur door een winkelstraat kan.

18:00 | Het dodental door het nieuwe coronavirus in de staat New York is de afgelopen 24 uur minder sterk toegenomen dan de dag ervoor. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo bekendgemaakt tijdens zijn dagelijkse persconferentie. 306 mensen met Covid-19 overleden, tegen 330 een dag eerder.

17:50 | Dat kinderen sinds 16 maart niet naar school kunnen en thuis les krijgen, heeft geleid tot een groeiende kansenongelijkheid in het onderwijs. Dit concludeert de Universiteit van Amsterdam, die onderzoek deed naar de impact van de scholensluiting in het basis- en voortgezet onderwijs.

17:45 | In Brabant mogen de vakantieparken weer open, ook voor kortstondig recreatief gebruik. Dat besloten de drie Brabantse veiligheidsregio’s gisteren. Iedereen is welkom, als de recreant maar eigen sanitaire voorzieningen heeft. Dat kan natuurlijk ook gewoon door een huisje te huren. Verslaggever Martijn de Rijk praat erover met beheerder Edward Nederend van vakantiepark de Faasbloem in het Brabantse Chaam.

17:40 | Kinderen kunnen het coronavirus waarschijnlijk net zo makkelijk overdragen als volwassenen, zo blijkt uit Duits onderzoek. Het aantal virusdeeltjes in de luchtwegen is bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde, zo concluderen de onderzoekers, waaronder de vooraanstaande Duitse viroloog Christian Drosten. 'Moeilijk om daar harde conclusies aan te verbinden', zegt viroloog en hoogleraar Medische Microbiologie Bert Niesters van het UMC in Groningen.

17:00 | De Amerikaanse toezichthouder Food & Drug Administration (FDA) maakt haast met goedkeuring van een experimenteel coronamedicijn van Gilead Sciences. Dat zei commissaris Stephen Hahn van de FDA. Het middel Remdesivir helpt coronapatiënten sneller herstellen dan normale zorg, lieten onlangs de eerste resultaten van een Amerikaans onderzoek zien.

Image

16:33 | Het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) ziet dat de laatste dagen weer een toename van het aantal patiënten met het coronavirus. 'We zien geen afname, de ic's liggen nog vol. Dat blijft aanhouden, dat buigt niet om in gunstige zin', zegt voorzitter Bart Berden, van de raad van bestuur van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg in BNR's Spitsuur.

16:25 | De speelplaatsen, musea en dierentuinen in Duitsland gaan binnenkort weer open. Dat is afgesproken tijdens overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en de premiers van alle deelstaten. Wanneer de attracties weer worden geopend, is nog niet bekend. Voordat alles open kan, moeten er wel strenge regels worden opgesteld. Ouders moeten bij speelplaatsen op afstand blijven en er mag een beperkt aantal kinderen spelen. In sommige delen van het land waren speelplaatsen alweer geopend, nadat ze weken gesloten waren vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

16:05 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 783. Dat zijn er 21 minder dan op woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 754 in Nederland, 22 minder dan woensdag. Verder verblijven 29 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat is er eentje meer dan woensdag, doordat iemand naar Duitsland is overgebracht.

15: 50 | De revalidatiesector verwacht de toestroom van genezen coronapatiënten aan te kunnen. Een 'grote uitdaging' wordt het wel om deze patiënten te behandelen en tegelijkertijd de revalidatiezorg voor mensen met andere aandoeningen weer op gang te krijgen, laat brancheorganisatie Revalidatie Nederland desgevraagd weten.

15:45 | Als er niet per direct wordt ingegrepen door het kabinet, moet twee derde van de horecazaken per 1 juli stoppen, vreest Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De brancheorganisatie gaat donderdagmiddag in gesprek met staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer over een noodplan. KHN roept de overheid op om aanvullend op het huidige noodpakket met nieuwe steunmaatregelen te komen. Ook wil de branche praten over mogelijkheden om de zaken snel weer te kunnen openen.

15:15 | McDonalds blijft doorgroeien en binnenkort gaan er gewoon nieuwe filialen open. Dit zegt topman Erwin Dito van McDonalds Nederland in BNR's Zakendoen. Volgens Dito is McDonalds er voor de lange termijn en blijft de out of home-markt op de lange termijn doorgroeien. 'We gaan er vanuit dat dit van voorbijgaande aard is. Wij blijven onze langetermijnplannen dus gewoon uitvoeren', zegt Dito.

Image

14:50 | Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz heeft het eerste kwartaal van het jaar meer omzet behaald. Het bedrijf achter merken als Philadelphia en Honig profiteerde van het massale gehamster door consumenten vanwege de coranapandemie. De verkopen in het eerste kwartaal stegen met 3,3 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 6,2 miljard euro. Wisselkoerseffecten pakten daarbij negatief uit voor de onderneming. Ook de eerdere verkoop van onderdelen hadden een drukkend effect op de omzet.

Image

14:45 | De economie van de eurozone zal dit jaar naar verwachting met 5 tot 12 procent krimpen. Dat zei president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) na afloop van de beleidsvergadering van de bank. De ECB rekent met meerdere scenario's.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de belangrijkste rentetarieven ongemoeid gelaten. De crisissteun wordt wel aangevuld. De ECB hanteert vanaf juni een lagere rente voor goedkope leningen aan banken dan eerder het geval was. Ook roept de centrale bank nieuwe monetaire operaties in het leven, die vanaf mei tot en met september 2021 zullen lopen. Het hoofd van de ECB, Christine Lagarde, komt later donderdag met een toelichting op de besluiten.

De depositorente blijft gehandhaafd op min 0,5 procent. Daarmee gaat het belangrijkste rentetarief in de eurozone, dat al jarenlang negatief is, niet verder omlaag. Een depositorente onder nul betekent dat banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

14:35 | Brabantse ziekenhuizen zien het aantal nieuwe patiënten met het coronavirus de laatste dagen weer wat stijgen. Volgens een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). 'lijken veel mensen te denken: het is over, we kunnen weer de hort op'. Woensdag werden 80 nieuwe patiënten opgenomen met longklachten die duiden op het coronavirus, of bij wie het virus al was geconstateerd met een test. Sinds zaterdag, toen het om 61 mensen ging, is er weer een licht stijgende lijn.

14:30 | De coronacrisis blijft een stempel drukken op de Amerikaanse economie. Nog eens 3,8 miljoen Amerikanen die hun baan kwijtraakten meldden zich afgelopen week voor een werkloosheidsuitkering, meldde het Amerikaanse ministerie van Handel.

14:10 | Zeker negen mensen die in de zorg werkten, zijn overleden aan het coronavirus. De jongste was 45 jaar oud, de oudste 69. Zes van hen hadden al gezondheidsklachten, van de drie anderen is dat niet bekend, meldt het RIVM. Het is de eerste keer dat het instituut met deze cijfers komt. In totaal heeft het coronavirus nu zeker 4.795 Nederlanders het leven gekost. Bij het RIVM zijn 84 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten.

14.05 | De coronapandemie en de lockdownmaatregelen van overheden leiden in de Europese Unie tot een toename van cybercrime, staat in een rapport van Europol. Volgens de onderzoeks- en samenwerkingsorganisatie van Europese politiediensten komen er ook meer namaakproducten in omloop, wordt er meer fraude gepleegd en vinden oplichting, diefstal en vermogensdelicten vaker plaats.

13:35 | De Amerikaanse energiereus ConocoPhillips schroeft vanwege de historische prijsval van olie zijn productie terug. In juni zal de onderneming de dagelijkse productie met 420.000 vaten terugschroeven. Een maand eerder gaat het naar schatting om dagelijks 230.000 vaten minder.

13:15 | Belgen winkelen massaal online om aan stof en lint voor zelfgenaaide mondkapjes te komen. Vanaf maandag is het verplicht in België een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op plekken waar 1,5 meter afstand niet kan worden gegarandeerd. Winkelketen Veritas meldt een online-stormloop op materiaal en heeft de vraag met 3000 procent zien toenemen.

13:00 | Verzekeraar Aon hoeft voorlopig niet te rekenen op een vriendelijke band met de vakbonden. Aon wil namelijk fors gaan snijden in de lonen van tweeduizend werknemers. Tot 2021 zou het personeel twintig procent loon moeten inleveren in ruil voor baangarantie. En de vakbonden zijn daar woest over. 'Verbazingwekkend hoe dit bedrijf met dit soort zaken omgaat', zegt voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV.

12:50 | Er zijn momenteel genoeg mondkapjes beschikbaar voor zorgmedewerkers die daarvoor in aanmerking komen. Dat benadrukte Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Hij riep zorginstanties en -verleners op spullen te bestellen als zij die nodig hebben.

12:40 | Vorige week zijn flink meer bedrijven failliet gegaan dan in de voorgaande week. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in de vierde week van april 112 faillissementen telde. Dat waren er 47 meer dan de week ervoor.

Het ging om 98 bedrijven en instellingen en 14 eenmanszaken. In beide categorieën was een stijging te melden.

12:30 | Het kabinet, banken en een groep bedrijven grijpen in om het noodlijdende Nederlandse scheepsbouwbedrijf IHC van een faillissement te redden. Een consortium van bedrijven en investeerders heeft toegezegd het bedrijf over te nemen. De overheid en banken dragen onder andere bij met overbruggingsleningen en kredietgaranties ter waarde van honderden miljoenen euro's.

12:30 | 'Kleinzielige trucjes', daarvan beticht China Australië. De Australiërs blijven namelijk de druk opvoeren om een internationaal onderzoek in te stellen naar het ontstaan van de corona-pandemie. En daardoor voelen de Chinezen zich in het verdomhoekje gezet.

12:00 | De Amerikaanse president Donald Trump wil dat toezichthouder FDA zo snel mogelijk bekijkt of het middel Remdesivir goedgekeurd kan worden voor gebruik als coronamedicijn.

Viroloog Christian Drosten, directeur van het Duitse Instituut voor Virologie aan het Charite Hospital in Berlijn.
Viroloog Christian Drosten, directeur van het Duitse Instituut voor Virologie aan het Charite Hospital in Berlijn. (AFP Michael Kappeler)

12:00 | Kinderen kunnen het coronavirus waarschijnlijk net zo makkelijk overdragen als volwassenen. Het aantal virusdeeltjes in de luchtwegen is bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde, aldus onderzoekers in Berlijn. Zij waarschuwen dan ook voor een onbeperkte opening van scholen en kinderdagverblijven. De studie door wetenschappers onder leiding van viroloog Christian Drosten is nog niet gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen.

11:50 | De Europese beurzen laten een gemengd beeld zien in afwachting van het rentebesluit later op de dag van de Europese Centrale Bank (ECB). Beleggers kregen op de laatste handelsdag van de verkorte beursweek een hoop bedrijfsresultaten en economische cijfers voor de kiezen. Op het Damrak stond Shell onder druk nadat de olieproducent voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend verlaagde. Naast Shell kwamen ook KPN, Besi, Fugro, Corbion en Brunel met kwartaalberichten.

11:45 | Buitenlandse banken voelen er weinig voor om luchtvaartmaatschappij KLM een lening te geven van 2 tot 4 miljard euro. Dat schrijft De Telegraaf. Ze vragen zich af wanneer de luchtvaartmaatschappij het geld weer kan terugbetalen.

11:25 | Voor het eerst zijn in Europa proefpersonen geïnjecteerd met een vaccin dat besmetting met het coronavirus moet tegengaan. Twaalf Duitsers kregen het kandidaat-vaccin van de farmaceutische bedrijven Pfizer en BioNTech toegediend, melden de bedrijven. Ze hopen snel ook in de Verenigde Staten te kunnen gaan testen, maar wachten daar nog op goedkeuring van de autoriteiten.

11:15 | Er is voldoende capaciteit om vanaf 6 mei ook de leraren en medewerkers van de kinderdagverblijven en anderen die beroepsmatig met kinderen werken, te testen als zij klachten hebben. Dat heeft speciaal coronagezant Feike Sijbesma gezegd tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Eind april ligt het aantal coronatesten op 6.000 tot 7.000 per dag. In mei zal dat uitkomen op 8000 per dag en daarmee kan worden voldaan aan het beleid.

11:00 | De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,8 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopig cijfer. De daling, veroorzaakt door de vele maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, was de grootste ooit sinds de metingen begonnen in 1995.

Image

10:30 | We moeten thuis blijven, maar de winkels worden gelukkig wel bevoorraad. Transporteurs hebben bovendien de relatieve luxe van vrijwel filevrije snelwegen. Toch geeft de transportsector een wisselend beeld. Peter Appel Transport, heeft 1.500 man in dienst en honderden wagens op de weg. Het bedrijf rijdt veel voor supermarkten en horeca. In In Bedrijf Blijven spreekt Maarten Bouwhuis met commercieel directeur Enrico van Aggele.

10:00 | Driekwart van de architectenbureaus verwacht een daling van het aantal nieuwe opdrachten en van de omzet over dit hele jaar. En een derde verwacht een daling in het aantal medewerkers. Zo blijkt uit een conjunctuurmeting van BNA, de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus.

09:45 | De coronacrisis legt veel zaken stil, maar de vraag naar woningen wordt niet minder. Woningbouwcorporaties willen door kunnen blijven bouwen in coronatijd. Maar daarvoor willen ze wel een versoepeling van de regels.

09:30 | In de strijd tegen het coronavirus wil Duitsland het contactverbod tussen meer dan twee personen verlengen tot zeker 10 mei. Dat maakte een hooggeplaatste regeringsmedewerker duidelijk in een tv-programma. Het verbod geldt niet voor families en personen uit hetzelfde huishouden. De maatregel geldt al tot 4 mei. Mensen moeten buiten ook afstand houden van elkaar.

09:00 | De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag licht hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen gingen verder omhoog na de stevige winsten een dag eerder. Beleggers kregen op de laatste handelsdag van de verkorte beursweek een hoop bedrijfsresultaten en macro-economische cijfers voor de kiezen. Ook werd gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Op het Damrak kwamen onder meer Shell, KPN, Besi, Fugro, Corbion en Brunel met kwartaalberichten.

08:20 | De Franse economie is in het eerste kwartaal van het jaar met 5,8 procent gekrompen. Daarmee beleefde de Franse economie zijn slechtste kwartaal sinds 1949, toen de metingen begonnen. De inzinking toont het dramatische effect van de coronacrisis op de economie van het land. Daarbij moet aangemerkt worden dat de crisis pas in de laatste weken van maart effect had op het openbare leven door de lockdownmaatregelen.

08:00 | Shell heeft zijn winst in het eerste kwartaal zien halveren. De onderneming had last van de dalende vraag als gevolg van de coronacrisis en de gezakte prijs van olie. Shell heeft stappen genomen om de kosten te beperken en verlaagde de investeringen. Het bedrijf beloont zijn aandeelhouders zoals gebruikelijk met een dividend, maar verlaagde dat wel.

07:45 | In Duitsland is het aantal mensen dat is overleden als gevolg van het coronavirus met 173 gestegen tot 6288. Ten opzichte van een dag eerder, toen 202 coronadoden werden gemeld, zijn er 29 sterfgevallen minder. Dat meldt het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

07:30 | De autoriteiten in Jemen hebben de eerste coronadoden in het land gemeld. Twee mensen zijn er overleden aan het longvirus, zei de Jemenitische gezondheidsminister. Eerder werd bekend dat vijf nieuwe besmettingsgevallen zijn ontdekt in het land. Tot dusver spraken de autoriteiten van één bevestigde infectie. Alle nieuwe besmettingen zouden in de zuidelijke kustplaats Aden zijn vastgesteld. Daarop is een driedaags uitgaansverbod ingesteld voor inwoners van de stad.

06:40 | De verkopen in de detailhandel lagen in maart 2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat kwam door de extra verkopen in met name supermarkten, maar ook in drogisterijen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In die winkels hamsterden mensen aan het begin van de lockdown zaken als wc-papier, rijst, pasta en desinfecterende gel. Ook doe-het-zelfzaken en elektronicawinkels deden het goed.

06:30 | Ondernemers die begin dit jaar een bedrijf hebben overgekocht dat eerder een faillissement aanvroeg, moeten nu door de coronacrisis het bedrijf alsnog failliet laten gaan. Deze bedrijven komen niet in aanmerking voor de NOW-regeling, waarbij als voorwaarde wordt gesteld dat het bedrijf minimaal 12 maanden bestaat.

06:00 | Voetbalclubs in de Eredivisie doen massaal een beroep op overheidssteun om de coronacrisis door te komen, blijkt uit navraag van BNR bij alle achttien clubs. Daaruit wordt duidelijk dat bijna alle clubs een aanvraag deden of gaan doen voor de NOW-regeling, die door de coronacrisis getroffen bedrijven in staat moet stellen werknemers in dienst te houden. Topclubs Ajax, PSV en AZ willen niet zeggen of ook zij gebruik maken van de tegemoetkoming.

04:10 | De Chinese industriële productie is in april voor de tweede maand op rij toegenomen. De inkoopmanagersindex (PMI) van het bureau voor de statistiek daalde van 52 in maart tot 50.8 in april. Een niveau van 50 of meer duidt op groei.

03:45 | De Europese Centrale bank (ECB) zal naar verwachting later op donderdag na afloop van zijn beleidsvergadering niet tornen aan de huidige lage renteniveau's. Ook zal er geen verandering van beleid worden aangekondigd om de coronacrisis in te dammen, zo is de gemiddelde verwachting van economen.

03:30 | Het kabinet moet niet te veel eisen stellen aan bedrijven die hun omzet hebben zien dalen door de coronacrisis en een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. En zo'n extra eisenpakket mag al helemaal niet leiden tot banenverlies, vindt vakbond CNV die reageert op oproepen vanuit de samenleving om in ruil voor staatssteun bedrijven te laten verduurzamen.

01:40 | De Amerikaanse president Donald Trump verwacht op korte termijn weer door het land te gaan reizen. Trump zei woensdag dat hij volgende week waarschijnlijk een bezoek aan Arizona brengt. De president heeft dergelijke reizen een maand lang moeten schrappen vanwege de uitbraak van het coronavirus.

00:50 | De Amerikaanse president Donald Trump wil dat toezichthouder FDA zo snel mogelijk bekijkt of het middel remdesivir goedgekeurd kan worden voor gebruik als coronamedicijn. Dat zei hij woensdag op een persconferentie.

21:00 | De EU trekt meer dan 3,3 miljard euro coronasteun uit voor Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië. 38 miljoen euro wordt gestoken in de levering van medische benodigdheden voor de coronacrisis, zoals mondkapjes en beademingsapparatuur. Voor sociaaleconomische herstelmaatregelen is 389 miljoen beschikbaar en 455 miljoen om de economie in de westelijke Balkan weer op gang te krijgen.

19:00 | Jonge ouders kunnen vanaf augustus 2022 negen weken ouderschapsverlof krijgen. Dat wordt gedeeltelijk doorbetaald. Minister Koolmees legt uit waarom het verlof niet volledig wordt doorbetaald. Onze Haagse verslaggever Sophie van Leeuwen sprak minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken, vlak voor hij het coronacrisisberaad binnenglipte.

18:00 | Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid hebben een korte update gegeven na het crisisberaad over de coronamaatregelen. Het kabinet heeft geen nieuwe besluiten genomen en dus werden geen nieuwe maatregelen aangekondigd. De bestaande maatregelen blijven gelden. Premier Rutte heeft het land opgeroepen om de ruimte die in de afgelopen weken is gewonnen vol te houden door ons aan de maatregelen te blijven houden. Er zit een verbetering in de cijfers. Maar volgens de premier mag je je daar niet op verkijken.

17:45 | De Nederlandse staat moet dit jaar vanwege de coronacrisis fors meer lenen dan eerder werd gedacht. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekendgemaakt. De totale financieringsbehoefte wordt nu ingeschat op 135,8 miljard euro. Begin januari werd nog voorspeld dat er in 2020 zo'n 42,7 miljard euro moest worden geleend. De forse bijstelling hangt samen met de voorjaarsnota die de overheid vorige week al naar buiten bracht.

17:30 | Huisartsen verwijzen meer mensen door naar medisch specialisten. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is het aantal spoedverwijzingen 'bijna weer terug op het niveau van voor de coronacrisis'.

16:30 | Er zijn 26.000 bevoegde zorgmedewerkers die op dit moment niet in de zorg werken. Dat heeft het CBS berekend. Het kabinet en beroepsorganisaties riepen zorgmedewerkers in maart al op terug te keren naar de zorg, vanwege de coronacrisis. Er wordt volgens Stella Salden, voorzitter van belangenorganisatie in de zorg NU 91, op dit moment gekeken binnen die groep van zorgmedewerkers naar profielen die kunnen worden bijgeschoold om de ic-capaciteit structureel te versterken.

16:10 | Aan de aanhoudende groei van de Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar door de coronacrisis een einde gekomen. In de periode was sprake van daling van het bruto binnenlands product (bbp) van 4,8 procent. Dat betekende de sterkste krimp sinds de uitbraak van de financiële crisis in 2008. Voor Nederland zou de economische krimp nog erger kunnen zijn, denkt Hein Roelfsema, econoom aan de Universiteit Utrecht.

16:05 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 804. Dat zijn er 57 minder dan op dinsdag (861), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarnaast liggen er 431 mensen met andere aandoeningen op de intensive care.

14:40 | De steun voor de overheidsmaatregelen die het coronavirus moeten beteugelen, blijft groot volgens een peiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel. Ruim negen op de tien ondervraagden zeggen zich aan de richtlijnen te houden. Wel zegt 17 procent dat moeilijk te vinden.

De resultaten die woensdag verschenen, zijn gebaseerd op vragenlijsten die ruim 2700 mensen tussen 13 en 19 april online hebben ingevuld. Van deze mensen heeft 84 procent vertrouwen in de overheidsmaatregelen, 89 procent denkt dat die helpen om de verspreiding van het virus te beperken. Die laatste twee percentages zijn iets hoger dan in de week van 30 maart, toen een soortgelijke peiling werd gehouden.

14:10 | De Duitse regering gaat uit van een krimp van de economie met 6,3 procent dit jaar als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit de voorjaarsraming die de Duitse minister van Economie Peter Altmaier presenteerde. Voor volgend jaar rekent de regering op een groei van 5,2 procent. Pas in 2022 verwacht Berlijn dat de economie weer op het niveau is van voor de virusuitbraak.

14:00 | Het RIVM meldt dat er vandaag 145 personen als overleden zijn gemeld. Daarmee komt het sterftecijfer als gevolg van het coronavirus op 4.711. Het aantal positief geteste personen steeg met 386 naar 38.802, het aantal personen dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest steeg met 76 naar 10.685.

13:40 | Meerdere kinderen in Frankrijk kampen met ontstekingen rond het hart die mogelijk veroorzaakt worden door het nieuwe coronavirus. Dat liet de Franse gezondheidsminister woensdag weten, die wel benadrukte dat daar nog geen bewijs voor is. De ontstekingen worden 'zeer serieus' genomen, aldus Olivier Véran. Ongeveer vijftien Franse kinderen vertonen de symptomen.

Afgelopen weekend meldden ook de Britse autoriteiten dergelijke gevallen. In het Verenigd Koninkrijk zouden kinderen zelfs zijn overleden aan de gevolgen ervan. Door de ontsteking krijgen zij onder meer ernstige buikklachten, koorts en ontstoken bloedvaten. In Groot-Brittannië zijn sommige kinderen opgenomen op de intensive care. 'Het is een nieuwe ziekte waarvan we denken dat die veroorzaakt kan zijn door het coronavirus of Covid-19', zei de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock dinsdag. Hij gaf wel aan dat niet alle kinderen met de symptomen ook positief getest zijn op het coronavirus.

13:30 | De infrastructuur van de geneesmiddelenproductie moet terug naar Europa. Dit zegt Ludwig Castelijns, algemeen directeur van Mosadex Group in BNR Zakendoen. Tachtig procent van de medicijnen op de wereldmarkt wordt geproduceerd in China. Toen dat land vanwege de corona-uitbraak op slot ging, raakten de schappen in de apotheek van de wereld snel leeg. Ludwig Castelijns waarschuwt daarvoor.

Wereldwijd verdwijnen 305 miljoen banen als gevolg van de coronacrisis, dit meldt de internationale arbeidsorganisatie ILO. Door de coronacrisis is er in het tweede kwartaal ruim een tiende minder werk op de wereld. Dat komt neer op het verdwijnen van 305 miljoen voltijdsbanen, voorspelt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarmee is de VN-organisatie pessimistischer geworden dan begin deze maand. Toen voorspelde de ILO nog een verlies van 195 miljoen voltijdsbanen.

13:25 | De Duitse regering heeft het negatieve reisadvies voor de rest van de wereld verlengd tot 14 juni. Minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) zei dat het punt nog niet is bereikt waarop mensen weer zorgeloos kunnen reizen. Veel landen hebben de afgelopen maanden verregaande maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook ligt het internationale vliegverkeer bijna volkomen plat.

13:00 | De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil dat de grenscontroles tot 15 mei worden verlengd. Een voorstel daartoe wordt donderdag door het crisiskabinet besproken, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Daarna staat nog een overleg met de minister-presidenten van de grensdeelstaten op de planning. De controles aan de Duitse buitengrenzen werden medio maart ingevoerd en lopen op 4 mei af. Wie geen Duitser is of in Duitsland woont, moet sinds de grenscontroles zijn ingesteld een 'dringende reden' hebben om de Bondsrepubliek nog binnen te komen.

12:45 | De ondernemingsraad van KLM ziet verdere integratie tussen KLM en Air France op dit moment niet zitten. Dit zegt bestuurslid Dario Fucci van de OR in BNR Zakendoen. Steeds vaker klinkt de roep dat beide ondernemingen onafhankelijker van elkaar moeten worden, nu wil ook de OR dat de ‘huwelijkse voorwaarden’ van de samenwerking worden veranderd. Volgens Fucci is het met de coronacrisis volstrekt koffiedik kijken hoe de luchtvaart er in de nabije toekomst uit zal zien.

12:35 | Door het coronavirus overlijden op korte termijn waarschijnlijk net iets meer Nederlanders dan tijdens de zware griepepidemie die huishield tussen november 2017 en april 2018. Tot die slotsom komen onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Op langere termijn zal de impact van het virus op de samenleving wel 'aanzienlijk groter zijn' dan die van een griepgolf, zeggen ze erbij. En de levensverwachting daalt met enkele maanden.

In een 'voorlopige balans' schrijven Peter Ekamper en Fanny Janssen van het NIDI dat het aantal sterfgevallen als gevolg van corona vermoedelijk zal oplopen tot circa 9760. Daarbij gaan de onderzoekers uit van de veronderstelling dat het aantal sterfgevallen een dalende lijn blijft vertonen. Dat zal alleen het geval zijn als de samenleving erin slaagt het aantal besmettingen te beperken. Daar zijn tot nog toe drastische maatregelen voor nodig gebleken.

Image
( )

12:20 | Er zijn nog ongeveer 7000 gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland. Het gaat vooral om kleine groepjes die vastzitten op afgelegen locaties. Marokko is nog steeds de uitzondering op deze regel. Buitenlandse Zaken opende eind maart een speciale website waar reizigers zich konden melden die niet de mogelijkheden hadden om terug te keren. Er meldden zich 25.000 mensen van wie er nu nog zo'n 7000 over zijn.

12:15 | In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 325 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus, meldt het ministerie van Volksgezondheid woensdag. Dat is een lichte toename ten opzichte van dinsdag, toen er 301 doden werden gemeld.

In totaal stelt Spanje het dodental naar boven bij met 453 personen naar 24.275. Dat komt doordat sommige sterfgevallen in de laatste dagen nog niet in de statistieken waren meegenomen.

12:00 | Nederland telt bijna 26.000 gediplomeerde zorgverleners die op dit moment niet aan het werk zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De regering en beroepsorganisaties proberen hen te verleiden om bij te springen in de zorg nu de nood hoog is vanwege het nieuwe coronavirus. Maar niet al deze zorgprofessionals kunnen terugkeren naar hun oude beroep.

11:30 | Het aantal coronapatiënten dat op de intensivecareafdelingen in Belgische ziekenhuizen ligt is het afgelopen etmaal verder gedaald tot onder de 800. Van hen worden 534 personen kunstmatig beademd, een daling van 32. Het aantal sterfgevallen dat de afgelopen 24 uur is gemeld steeg ten opzichte van dinsdag (134) tot 170, wat volgens de Belgische gezondheidsautoriteiten komt doordat overlijdens in het weekend nu pas bekend zijn. De afgelopen 24 uur werden 174 nieuwe patiënten opgenomen.

11:20 | Dierenpark Wildlands in Emmen kan binnen nu en een week weer open. Dit zegt CEO Erik van Engelen van Wildlands tegen BNR. Als gevolg van het coronavirus derft het park flink aan omzet.

11:15 | De Poolse hotels en winkelcentra mogen op 4 mei weer opengaan, heeft de regering daar bepaald. Overwogen wordt om de scholen twee dagen later weer te laten openen, zei premier Mateusz Morawiecki woensdag. Het zijn niet de eerste versoepelingen van maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Polen. Eerder deze maand werden parken en bossen weer opengesteld en mochten meer mensen tegelijkertijd in winkels zijn. Het aantal Polen waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld, stond woensdag op 12.415.

Image

11:10 | Het vertrouwen in de economie in de eurozone is in april in recordtempo gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn zowel consumenten als alle bedrijfssectoren veel pessimistischer geworden over de economische omstandigheden. Onder andere in Nederland verslechterde het sentiment sterk, meldt de Europese Commissie op basis van een maandelijkse enquête.

Enkele honderden Curaçaose studenten in Nederland hebben een brief gestuurd naar de gouverneur en de regering op Curaçao. De studenten zijn in Nederland waar de scholen dicht zijn en ze willen terug naar Curaçao, maar dat kan niet door het inreisverbod.

10:45 | De financiële positie van pensioenfondsen wordt door de coronacrisis hard geraakt. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) daalde het vermogen van de pensioenfondsen in het eerste kwartaal van dit jaar met 111 miljard euro naar 1449 miljard euro. De verplichtingen namen daartegenover met 118 miljard euro toe tot 1618 miljard euro.

Beide ontwikkelingen hebben volgens DNB een negatief effect op de financiële positie van de fondsen. Alles bij elkaar kwam de dekkingsgraad van de fondsen, de mate waarin fondsen op dit moment aan hun verplichtingen kunnen voldoen, uit op 89,6 procent. Dat was in december nog 104 procent.

10:40 | Door de coronacrisis daalt de vraag naar aardgas. Tegelijkertijd zijn er grote voorraden. Gaat aardgas de olie achterna? Senior energie-econoom Hans van Cleef bij ABN Amro acht de kans klein, maar durft dat niet met zekerheid te zeggen na wat hij de afgelopen tijd op de oliemarkten zag.

10:25 | De Australische overheid wil meer mensen gaan testen op het nieuwe coronavirus nu het woensdag 10 miljoen coronatests heeft ingeslagen. Volgens functionarissen is dat noodzakelijk om de besmettingscijfers laag te houden zodat de lockdownmaatregelen versoepeld kunnen worden. In Australië zijn 6.700 besmettingen vastgesteld op een bevolking van 25,7 miljoen mensen. Tot nu toe bezweken 88 Australiërs met het nieuwe coronavirus.

Image
(ANP / Remko de Waal)

10:10 | Horeca-ondernemer Dirk-Jan Stip is het - wat hij noemt - geklaag van de horeca, zat. Die frustratie uitte hij op LinkedIn. En hij krijgt veel bijval. In een week tijd is zijn post op LinkedIn elfduizend keer geliked en zeshonderdduizend keer bekeken. 'Ik erger me aan het mobiliseren van gasten om in Den Haag te gaan bedelen', zegt Stip die bij BNR zich afvraagt hoe een horeca-ondernemer failliet kan gaan met al die steunmaatregelen.

10:00 | Het aantal coronagevallen dat is vastgesteld in Rusland nadert de 100.000. De autoriteiten maakten woensdag bekend dat inmiddels bij 99.399 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. Het afgelopen etmaal kwamen 5841 nieuwe besmettingen aan het licht. Dat zijn er minder dan een dag eerder. Het dodental steeg met 108 naar 972. Hoofdstad Moskou is het zwaarst getroffen. Daar hebben de autoriteiten een lockdown ingesteld.

Image
( )

09:25 | In het buitenland is Landal GreenParks nog potdicht, maar bijna twee derde van de Landal GreenParks in Nederland heeft alweer voorzichtig de deuren geopend. Opmerkelijk verschil met gebruikelijk: een ander soort publiek. Want waren het eerst gezinnen, nu zijn het mensen die de krappe stadswoning ontvluchten, die niet thuis kunnen werken of die een familielid in het ziekenhuis bezoeken. Maarten Bouwhuis van BNR In Bedrijf Blijven sprak Jeroen Mol van Landal GreenParks.

09:25 | Elektronicaconcern Samsung heeft gewaarschuwd dat de winst in het huidige kwartaal lager kan uitvallen als gevolg van de coronapandemie. De vraag naar smartphones en andere gadgets neemt door de crisis af en bovendien zijn veel winkels wereldwijd gesloten.

09:20 | Vliegtuigbouwer Airbus zag in het eerste kwartaal 8 miljard euro wegvloeien ondanks kostenbesparende maatregelen. Het merendeel daarvan was als gevolg van de coronacrisis, al moest Airbus ook 3,6 miljard betalen aan een schikking in een zaak over omkoping. De volgens topman Guillaume Faury 'ernstigste crisis in de luchtvaart ooit' zorgde ervoor dat de omzet van Airbus uitkwam op 10,6 miljard euro tegen 12,5 miljard euro een jaar eerder.

09:00 | Driekwart van de installateurs verwacht een omzetdaling in april en mei ten opzichte van vorig jaar. En meer dan de helft houdt rekening met een omzetverlies van meer dan tien procent. Dat blijkt uit een quick scan van Techniek Nederland. 'Dit gaat de werkgelegenheid raken, primair de flexibele schil', zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland tegen BNR.

08:35 | Sinds een paar dagen mogen de tandartspraktijken weer open. Minder stoelen, schermen van plexiglas voor de receptie, geen tijdschriften, rode strepen en planten als afscheiding om de anderhalve meter te waarborgen. Verslaggever Martijn de Rijk sprak met tandartsen Maaike van Schaik en Eduard Hendriks, mede-eigenaren van Tandartspraktijk Jordaan.

08:15 | Veel inwoners van New York konden dinsdag voor het eerst laten testen of ze antistoffen hebben ontwikkeld tegen het coronavirus. Daar moet uit blijken of ze het virus al gehad hebben. Bij filialen van medisch keten CityMD stonden soms tientallen mensen met mondkapjes te wachten op hun beurt. Die organisatie test sinds dinsdag tegen betaling iedereen die daar behoefte aan heeft, ook mensen die geen ernstige ziekteverschijnselen vertonen.

Image

08:10 | Er valt weinig te lachen voor ondernemers in de reisbranche en de horeca. Uit nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de ondernemers tot wel negentig procent minder omzet verwachten in april. En dat er in het tweede kwartaal minder personeel wordt ingezet. Dat terwijl in maart die ondernemers nog redelijk positief waren. 'Een dramatische ontwikkeling', zegt directeur Frank Oostdam, van de ANVR, de vereniging voor reisondernemingen.

08:10 | Volkswagen heeft in de eerste drie maanden van het jaar bijna een kwart minder auto's afgeleverd dan een jaar eerder. Het nieuwe coronavirus en maatregelen om de virusuitbraak in te dammen raakten de verkopen van de autofabrikant op verschillende vlakken. Zo moest het concern veel van zijn fabrieken sluiten en waren veel dealers gesloten.

Minister Ferdinand Grapperhaus
Minister Ferdinand Grapperhaus (ANP Sem van der Wal )

08:00 | We hebben het goed gedaan met Koningsdag, maar een versoepeling van de maatregelen zit er voorlopig niet in. Dit zegt Justitieminister Ferd Grapperhaus. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen: 'Grapperhaus tempert de verwachtingen'.

07:50 | Mercedes-moeder Daimler verkocht in het eerste kwartaal minder voertuigen. De omzet kwam dan ook lager uit en de winst kelderde. Daimler verwacht dat de verkopen, omzet en het bedrijfsresultaat dit jaar alle drie lager uitvallen dan vorig jaar als gevolg van de coronacrisis.

07:45 | Deutsche Bank heeft vanwege mogelijke kredietverliezen, deels als gevolg van de coronacrisis, 506 miljoen euro opzijgezet. Dat meldde de grootste bank van Duitsland bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Deutsche lichtte eerder deze week al een tipje van de sluier op door met voorlopige resultaten naar buiten te komen om onzekerheden in de markt de kop in te drukken. Daarbij verraste de bank de markten met zijn kwartaalwinst van 66 miljoen euro. Dat bedrag bleef in de definitieve cijfers overeind. Ook het bedrijfsresultaat van 206 miljoen euro bleef staan.

07:40 | Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Brazilië is de 5000 voorbij. Dat betekent dat het land nu meer sterfgevallen heeft gemeld dan China, waar het virus voor het eerst opdook. Het 210 miljoen inwoners tellende Brazilië is het zwaarst getroffen land van Zuid-Amerika. Er overleden in de laatste 24 uur nog eens 474 patiënten, het grootste aantal tot dusver. Bij 71.886 mensen is volgens het ministerie van Volksgezondheid vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus.

Containerschip in de Rotterdamse haven.
Containerschip in de Rotterdamse haven. ( ANP / Marco de Swart)

07:35 | De inzet van speciale vluchten om zeelieden van boord te halen is lastig. Zeevarend personeel zit over de hele wereld verspreid en dat moet je bij elkaar zien te krijgen voor een vlucht. Voor elk bemanningslid dat van het schip vertrekt moet bovendien een nieuw iemand terugkomen, anders raak het schip onderbemand, vertelt Marcel van den Broek, voorzitter van Nautilus, de vakbond voor maritieme professionals tegen BNR.

07:30 | Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland zijn 251 onbetrouwbare nieuwsberichten over COVID-19 via Twitter verspreid. Dat meldt het Datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) na onderzoek.

07:20 | Start-ups kunnen vanaf vandaag terecht bij een coronaloket om overbruggingsfinanciering aan te vragen, maar een groot deel van de start-ups maakt geen kans op steun, want alleen de écht innovatieve jonge bedrijven kunnen krediet krijgen. Het kabinet heeft honderd miljoen euro uitgetrokken om start-ups overeind te houden en Regionale Ontwikkelings Maatschappijen, ROMs, moeten dat geld gaan verdelen.

07:05 | In Spanje lijkt de piek aan coronabesmettingen en -doden voorbij. Het is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. Spanje zat afgelopen weken in een strenge lockdown, maar vanaf dit weekend laat premier Sanchez de teugels een klein beetje los. BNR-correspondent Carlijn Teeven legt uit welke zware economische klap Spanje nog staat te wachten nu het toeristische seizoen in dit land verloren lijkt.

Image
(ANP Arie Kievit)

06:50 | Over minder dan twee weken mogen de basisscholen weer open. Blijdschap bij ouders, maar grote zorgen bij de Algemene Onderwijs Bond. Want de werkdruk voor leerkrachten loopt ongekend hoog op met al die corona-maatregelen. 'De werkdruk was al hoog, daar komt nu veel zorg bij', zegt voorzitter Eugenie Stolk van de Algemene Onderwijsbond op BNR.

Het producentenvertrouwen is in april naar een historisch dieptepunt gezakt door alle maatregelen wereldwijd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds de start van de metingen in 1985 is is het niveau volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet zo laag geweest. Het vertrouwen van de industriële ondernemers ging van 0,2 in maart naar -28,7 in april. Dat was volgens het CBS ook veruit de sterkste afname ooit. Voor het eerst sinds september 2014 hebben ondernemers die negatief gestemd zijn ook de overhand.

06:45 | De vraag om een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het nieuwe coronavirus is niet gericht tegen een land, zegt de Australische premier Scott Morrison. Nadat Australië dit idee vorige week voor het eerst opperde, reageerde China woedend. Australië wil laten onderzoeken waar en hoe de virusuitbraak is begonnen en hoe het virus zich heeft gemuteerd. Ondertussen doen veel complottheorieën de ronde, BNR buitenlandcommentator Bernard Hammelburg houdt het op vleermuizen en civetkatten.

06:20 | Het aantal geregistreerde doden door het nieuwe coronavirus in Duitsland is met 202 gestegen tot 6115. In vergelijking met een dag eerder zijn 39 mensen meer omgekomen. Dat meldt het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Bij 1304 mensen is het longvirus de afgelopen 24 uur vastgesteld, daarmee komt het totaal op 157.641. Het aantal nieuwe besmettingen ligt ongeveer tweehonderd gevallen hoger dan 24 uur eerder.

06:14 | Er dreigen onmenselijke en gevaarlijke toestanden aan boord van zeeschepen. Door het coronavirus kunnen zeelieden nauwelijks afgelost worden en dat begint ze op te breken. Rederijen willen daarom een luchtbrug optuigen, met speciale vluchten voor zeevarenden om bemanning van het schip te halen en naar huis te brengen, zegt Annet Koster, directeur van De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, de KVNR.

06:00 | Zeker 370 miljoen kinderen missen belangrijke maaltijden doordat de scholen gesloten zijn vanwege het coronavirus. Dat meldt UNICEF. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van deze kinderen, volgens de organisatie. Volgens UNICEF is school voor veel van de 370 miljoen kinderen de enige manier om aan de armoede te ontsnappen. Dat ze nu niet meer naar school gaan en geen eten meer krijgen, kan voor die kinderen grote gevolgen hebben, aldus de organisatie.

05.50 | De Duitse regering gaat woensdag het negatieve reisadvies voor de rest van de wereld verlengen tot medio juni. Dat schrijft de krant Der Spiegel. Het land adviseert sinds maart inwoners Duitsland niet meer te verlaten om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De huidige waarschuwing is tot 3 mei van kracht.

03:30 | Woensdagmiddag praten de meest bij de coronacrisis betrokken ministers opnieuw over de stand van zaken. De bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) zal de komende weken naar verwachting één keer per week plaatsvinden. De afgelopen weken was dat vaak twee keer per week.

In de meeste gemeenten mogen jeugdvoetballers woensdag weer gaan trainen. De versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet zorgen ervoor dat kinderen tot en met 12 jaar (ruim 300.000 KNVB-leden) weer mogen trainen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van 13 tot en met 18 jaar (bijna 275.000 KNVB-leden) geldt de 1,5 meterregel wel. De voetbalbond publiceerde dinsdag een aantal protocollen waaraan alle betrokkenen zich moeten houden.

De NS zet met ingang van woensdag iets meer intercity's in. Zo wordt het makkelijker om de anderhalve meter afstand te houden in de trein. Het spoorbedrijf roept nog steeds op alleen te reizen als het echt noodzakelijk is en anders thuis te blijven. 'Zo houden we Nederland bereikbaar voor zorgmedewerkers en andere mensen voor wie reizen met de trein echt noodzakelijk is.'

03:00 | Het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur in de Verenigde Staten is overleden aan het nieuwe coronavirus staat op 2207. Dat zijn ongeveer negenhonderd mensen meer dan een dag eerder. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit.

Het geregistreerde dodental in de VS staat volgens telling van de universiteit op 58.348. Daarmee zijn er meer Amerikanen omgekomen door het coronavirus dan in de Vietnamoorlog, toen er 58.220 Amerikanen werden gedood.

02:40 | De Amerikaanse president Donald Trump heeft vleesfabrieken en slachthuizen verplicht weer open te gaan of open te blijven om ervoor te zorgen dat er genoeg eten is in de Verenigde Staten. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Trump ziet de voedselvoorziening als onmisbaar en de fabrieken zouden daar een belangrijk onderdeel van zijn. 'De sluiting van vleesfabrieken bedreigt de productie van vlees en gevogelte. Zo wordt een onmisbaar stuk infrastructuur ondermijnd tijdens een nationale noodsituatie', aldus de president.

01:00 | De coronacrisis kan in Engeland leiden tot een fors hoger sterftecijfer onder kankerpatiënten. Dat kan de komende twaalf maanden zelfs 20 procent hoger uitvallen dan gebruikelijk onder mensen bij wie de ziekte onlangs is vastgesteld, zeggen onderzoekers van de University College London. De onderzoekers ontdekten dat huisartsen sinds het begin van de coronacrisis veel minder vaak met spoed patiënten doorverwijzen die mogelijk kanker hebben. Ook daalde het aantal afspraken dat wordt gemaakt voor chemotherapie aanzienlijk. Onder normale omstandigheden zouden naar verwachting 31.000 mensen overlijden bij wie recent de diagnose kanker is gesteld, maar daar zouden nu 6270 sterfgevallen bovenop kunnen komen.

00:10 | De regeringspartijen CDA en D66 willen dat er in het hele land zomeronderwijs komt voor kinderen met een moeilijke thuissituatie. Veel van deze leerlingen hebben nauwelijks thuisonderwijs gevolgd en kampen nu met leerachterstanden, aldus de Kamerleden Michel Rog en Paul van Meenen.

De Nederlandse bevolking is het afgelopen kwartaal minder gegroeid dan dezelfde periode een jaar eerder. Vanwege het nieuwe coronavirus oversteeg het aantal overlijdens het aantal geboortes. De bevolking groeide alleen vanwege migratie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

VOLG HIER DE UPDATES VAN 16 TOT 23 APRIL

VOLG HIER DE UPDATES TOT EN MET 16 APRIL

HIER VIND JE HET LIVEBLOG TOT EN MET DONDERDAG 26 MAART


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen