
Internisten en longartsen zijn naarstig op zoek naar methoden om patiënten op de afdeling goed te helpen. Waar nu in het nieuws vooral de intensive care centraal staat, zou je bijna vergeten dat voor iedere patiënt op de IC er ten minste drie op de afdeling liggen. En zolang ze daar kunnen blijven, of beter worden, raken de IC's niet overbelast.
Lees ook | Liveblog Coronavirus
Op de afdeling wordt nu een geneesmiddel gebruikt met mogelijke antivirale werking. Dit middel heeft twee varianten: chloroquine en hydroxychloroquine. Welke gebruikt wordt, hangt af van de voorkeur en werkwijze in het lokale ziekenhuis. In reageerbuisonderzoek blijken deze middelen werkzaam, maar of ze dat bij de mens ook zijn, wordt nu onderzocht. In de tussentijd worden patiënten die met matig-ernstige verschijnselen in het ziekenhuis liggen ermee behandeld.
Antivirale middelen
In binnen- en buitenland zijn ook andere geneesmiddelen geprobeerd, vooral antivirale middelen die werken tegen bijvoorbeeld HIV, influenza en ebola, maar meestal met teleurstellend resultaat. Van die middelen lijkt vooral een nieuw product, remdesivir, mogelijk te werken. Maar ook daarvoor is alleen nog bewijs in reageerbuisonderzoek.
Dossier | Coronavirus
Bovendien is dit middel nog niet op de markt toegelaten door de FDA en de EMA. Toch kan het onder bepaalde omstandigheden nu al gegeven worden op de IC. Of het echt werkt in de mens wordt nu onderzocht in een groot klinisch onderzoek. Naar de resultaten van dat onderzoek wordt reikhalzend uitgekeken.
Diagnostiek
Niet alleen over de behandeling zijn nog veel vragen. Om effectief te kunnen behandelen moeten artsen snel kunnen vaststellen of iemand met COVID-19 besmet is. Dat gebeurt op dit moment nog met PCR-tests, maar daaraan is inmiddels een groot gebrek en ook de betrouwbaarheid is niet altijd even groot. Daarnaast duurt het soms lang voor de uitslag van de pcr beschikbaar is.
Luister terug | BNR Beter | Medicijnen die levens redden, wat zijn ze waard?
Dat is lastig voor de logistiek in het ziekenhuis, omdat patiënten met en zonder COVID-19 van elkaar gescheiden moeten blijven. Oplossingen worden gezocht in het maken van röntgenfoto's van de longen en CT-scans. Met name op de CT zijn al in een vroeg stadium afwijkingen te zien. Ook hier spelen capaciteitsproblemen, want niet alle ziekenhuizen hebben voldoende CT-scanners om zo veel patiënten te scannen.
Personeel
In verband met de huidige drukte riepen twee artsen uit Noord-Brabant op om vooral ook de 'basis' goed op orde te hebben. Daarom is het zaak dat bijvoorbeeld ook KNO-artsen en chirurgen leren hoe ze moeten werken met COVID-19-patiënten. Hun inzet is straks misschien hard nodig en een balans daarin moet gevonden worden. De artsen roepen op om ook ruimte te houden voor reguliere zorg om 'oversterfte' daar te voorkomen. Dit blijft ook een belangrijk punt van aandacht voor de internisten en longartsen.