Gezondheid24 mrt '20 12:45Aangepast op 30 mrt '20 16:06

Sober beademingsapparaat snel beschikbaar

Auteur: BNR Webredactie

Een eenvoudige oplossing voor het tekort aan beademingsapparatuur is misschien donderdag al beschikbaar. De startup Stogger heeft met hulp van een intensivist van de Radboud Universiteit een oplossing bedacht waar artsen wereldwijd artsen gebruik van kunnen maken.

Blaasbalg

Volgens intensivist Hugo Touw is het nieuwe apparaat zo groot als een schoenendoos en wordt het om de blaasbalg heen geplaatst die verpleegkundigen normaal met de hand bedienen. 'Via een app kunnen de meest basale functies worden ingevoerd, bijvoorbeeld hoeveel milliliter zuurstof per minuut moet worden toegediend. Het werkt niet zo goed als echte beademingsapparatuur, maar voor veel corona-patiënten is het meer dan voldoende', zegt Touw.

Luister ook | In Milanees ziekenhuis gaat alles min of meer gewoon door

Snel in Productie

Komende donderdag hopen de intensivisten onder leiding van Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de tekeningen van het nieuwe apparaat te kunnen delen met de wereld. Touw: 'Dan kan de productie ervan ook meteen beginnen, want het is relatief eenvoudig en dus op grote schaal te maken.'

https://www.youtube.com/watch?v=hN9UKGR0Jho

Uitbreiding IC-capaciteit

Ondertussen ziet Touw dat de capaciteit op de IC wordt uitgebreid. Landelijk worden er tussen de 500 tot 1.000 nieuwe patiënten verwacht. Ook is hij blij dat dierenartsen, Defensie en tandartsen hun beademingsapparatuur afstaan; 'Dat zijn allemaal initiatieven die gaan helpen als de nood toeneemt.'

Juist deze tak van sport is ironisch genoeg precies de specialisatie van AIGT's - tropenartsen - die als enige tak binnen de geneeskunde zelf hun opleiding moeten betalen. Maar nu de nood aan de man is, is hun ervaring in een 'low-resource-setting' wel heel handig en daarbij: het integraal kunnen werken blijkt nu ook erg praktisch te zijn.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

De AIGT (Arts Internationale Gezondheid en Tropengeneeskunde) is op allerlei fronten actief om zijn steentje bij te dragen aan de beheersbaarheid van deze pandemie en daarmee de bescherming van de bevolking. Dat doen zij doorgaans huisarts, ziekenhuisarts, GGD'er, instellingsarts, viroloog of als beleidsprofessional in nationale en internationale gezondheidszorgorganisaties.

.
. (Evert-Jan Daniels)

Gerelateerde artikelen