
Er moeten nu al teams worden klaargezet om de 'enorme aantallen' afgezegde zorg op te vangen. 'Je hebt de spoedpatiënten, die gaan gewoon door, maar je hebt ook de semi-spoed, die op een gegeven moment wel geopereerd moet worden. En dan is er nog de patiënt met bijvoorbeeld een cosmetische ingreep wil. Die komt nu achteraan in de rij. Iedere specialist heeft wel zo'n lijstje van drie groepen. Het moet niet zo ingewikkeld zijn om met een team zo'n lijstje te maken en te plannen.'
Luister ook | We moeten echt stoppen elkaar te zien
Planbare zorg
Veel ziekenhuizen hebben vanwege de uitbraak van het coronavirus alle planbare zorg uitgesteld. Dat heeft gevolgen voor mensen die bijvoorbeeld wachten op een nieuwe knie of heup en de grote vraag is: hoe al deze afgezegde afspraken en operaties straks weer worden ingehaald. UIt gesprekken met verschillende ziekenhuizen bleek dat nog niet overal wordt nagedacht over die 'vervolgvraag'.
Lees ook | Liveblog Coronavirus
Zo laat het Elisabeth Tweestedenziekenhuis aan BNR weten dat er nog geen plan klaar ligt voor na de corona-crisis. Een woordvoerder van het Martini Ziekenhuis in Groningen zegt erover na te denken, maar heeft ook nog geen ‘oplossing’'. Het Meander Medisch Centrum en het Deventer Ziekenhuis hebben een speciaal team aangesteld dat gaat kijken hoe de reguliere zorg straks weer door kan gaan.
Dossier | Coronavirus
Op dit moment is zo'n 40 procent van de reguliere zorg stilgelegd om capaciteit vrij te maken voor de opvang van de groeiende golf coronapatiënten en om nieuwe besmettingen te voorkomen, meldt het Financieele Dagblad. Fysiotherapeuten, tandartsen, psychiaters en psychologen hebben hun praktijk deels of helemaal gesloten. Ook zeggen veel patiënten hun afspraken af.