Gezondheid25 mrt '20 07:27Aangepast op 25 mrt '20 07:44

'Ziekenhuizen, denk aan post-coronafase'

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl ziekenhuizen hard aan het werk zijn om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, zouden ze ook al plannen moeten maken voor als de coronacrisis voorbij is. Anders zijn de wachtlijsten straks overvol en is er onvoldoende capaciteit om alle uitgestelde operaties uit te voeren, zegt Eize Wielinga, KNO-arts in Amsterdam, tegen BNR. Hij stelt voor om daar enkele middelgrote klinieken speciaal voor vrij te maken.

Personeel van het OLVG
Personeel van het OLVG ( ANP / Olaf Kraak )

Er moeten nu al teams worden klaargezet om de 'enorme aantallen' afgezegde zorg op te vangen. 'Je hebt de spoedpatiënten, die gaan gewoon door, maar je hebt ook de semi-spoed, die op een gegeven moment wel geopereerd moet worden. En dan is er nog de patiënt met bijvoorbeeld een cosmetische ingreep wil. Die komt nu achteraan in de rij. Iedere specialist heeft wel zo'n lijstje van drie groepen. Het moet niet zo ingewikkeld zijn om met een team zo'n lijstje te maken en te plannen.'

Luister ook | We moeten echt stoppen elkaar te zien

Planbare zorg

Veel ziekenhuizen hebben vanwege de uitbraak van het coronavirus alle planbare zorg uitgesteld. Dat heeft gevolgen voor mensen die bijvoorbeeld wachten op een nieuwe knie of heup en de grote vraag is: hoe al deze afgezegde afspraken en operaties straks weer worden ingehaald. UIt gesprekken met verschillende ziekenhuizen bleek dat nog niet overal wordt nagedacht over die 'vervolgvraag'.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Zo laat het Elisabeth Tweestedenziekenhuis aan BNR weten dat er nog geen plan klaar ligt voor na de corona-crisis. Een woordvoerder van het Martini Ziekenhuis in Groningen zegt erover na te denken, maar heeft ook nog geen ‘oplossing’'. Het Meander Medisch Centrum en het Deventer Ziekenhuis hebben een speciaal team aangesteld dat gaat kijken hoe de reguliere zorg straks weer door kan gaan.

Dossier | Coronavirus

Op dit moment is zo'n 40 procent van de reguliere zorg stilgelegd om capaciteit vrij te maken voor de opvang van de groeiende golf coronapatiënten en om nieuwe besmettingen te voorkomen, meldt het Financieele Dagblad. Fysiotherapeuten, tandartsen, psychiaters en psychologen hebben hun praktijk deels of helemaal gesloten. Ook zeggen veel patiënten hun afspraken af.

Gerelateerde artikelen