Gezondheid25 mrt '20 11:49

RIVM: Lichte afremming verspreiding coronavirus

Auteur: BNR Webredactie

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. 'De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend.' Volgens politiek verslaggever Laurens Boven betekent het nog lang niet dat versoepeling van de maatregelen in zicht is. 'Als we nu met het allen naar het strand gaan, gaat het meteen weer mis.'

Lees ook | Liveblog Coronavirus

De enigszins afvlakkende ontwikkeling is te danken aan de maatregelen die zijn genomen om de opmars van het virus te stoppen, meent Van Dissel. Hij licht met name het maandag afgekondigde voorschrift uit dat alle huisgenoten van een zieke met bijvoorbeeld koorts thuis moeten blijven. Die maatregel, 'die we misschien nog meer op de voorgrond moeten zetten', geeft nu mogelijk het laatste zetje waardoor de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen de uitbraak aankunnen.

Luister ook | Jaap van Dissel: eind deze week moet er een afbuiging zijn

Image
(ANP / Rob Engelaar)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen