Gezondheid27 mrt '20 09:15

Veiligheidsdiensten waarschuwden in 2016 al voor tekort IC-bedden

Auteur: BNR Webredactie

Veiligheidsdiensten waarschuwden in 2016 al voor een tekort aan IC-bedden bij een pandemie. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Ook vorig jaar nog werd gewaarschuwd dat de uitbraak van een pandemie reëel is.

Toch werd er weinig met de waarschuwingen gedaan, volgens de krant. Al sinds 2016 wordt er in veiligheidsanalyses op gewezen dat een uitbraak van een pandemie een tekort aan IC-bedden kan opleveren. Zo schreven experts van het RIVM, TNO, AIVD en de NCTV. 'We waren op papier voorbereid', ziet politiek-verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Dit probleem hebben we zien aankomen. Er wordt al sinds 2016 gewezen op een beddentekort op de intensive care bij een pandemie. Vorig jaar heeft de NCTV dit nog gemeld en zou de Rijksoverheid strategisch beleid uitvoeren om hierop voorbereid te zijn. Maar als je kijkt naar de verhalen van de afgelopen week, dan blijkt dat een papieren werkelijkheid te zijn.'

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Die uitspraken staan in schril contrast met wat er de afgelopen dagen bekend is geworden, zegt Van Leeuwen. 'Opvallend is dat de NCTV aan NRC liet weten dat het kabinet goed voorbereid was en dat later dit jaar moet blijken of die strategie bijgesteld moet worden. Dat is een vreemde conclusie, omdat we het gevaar hebben dat we volgende week al niet genoeg bedden hebben op de IC.'

UTRECHT - Drie bedden op de intensive care in het Calamiteitenziekenhuis in Utrecht. Het ziekenhuis wordt begin volgende week in gebruik genomen om vijftig Libische oorlogsgewonden op te vangen en te verplegen. Het Calamiteitenziekenhuis -dat is gelegen naast het UMC in Utrecht- is dag en nacht paraat om binnen dertig minuten grote hoeveelheden slachtoffers te kunnen opnemen.
UTRECHT - Drie bedden op de intensive care in het Calamiteitenziekenhuis in Utrecht. Het ziekenhuis wordt begin volgende week in gebruik genomen om vijftig Libische oorlogsgewonden op te vangen en te verplegen. Het Calamiteitenziekenhuis -dat is gelegen naast het UMC in Utrecht- is dag en nacht paraat om binnen dertig minuten grote hoeveelheden slachtoffers te kunnen opnemen. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen