Gezondheid26 mrt '20 18:47Aangepast op 26 mrt '20 19:14

Gommers: 'Capaciteit bedden intensive care volgende week niet genoeg'

Auteur: Judith Laanen

Op dit moment liggen er 761 coronapatiënten op de intensive care. Dat aantal is sinds gisteren met 117 nieuwe patiënten gestegen, meldt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care op BNR. 'Dit is heel slecht nieuws' voor de capaciteit op de intensive care, zegt hij. 'Dit is de grootste stijging tot nu toe.'

Vanmiddag bevestigde minister De Jonge nog dat de capaciteit voor volgende week inderdaad is opgehoogd tot 1600 bedden. Daarvan zijn er iets meer dan duizend voor coronapatiënten.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

'We zijn niet op tijd'

Vorige week is op basis van de grafiek van het RIVM besloten dat 1 april 1100 patiënten zouden zijn. Maar de stijging van ruim 100 betekent volgens Gommers dat we dat aantal bedden al 'over drie dagen' bereiken, en niet pas over een week. Dan zijn we niet op tijd, zegt Gommers aan BNR.

Dossier | Coronavirus

'Eind mei hoogtepunt aantal ic-patiënten met corona'

Er wordt nu met man en macht gewerkt om de capaciteit te verhogen, zegt Gommers. De volgende plannen liggen ook al klaar. 'Die druk voelen we allemaal. Het ene ziekenhuis kan dat beter dan het andere. Dat is het spanningsveld.' Gommers verwacht dat het hoogtepunt van het aantal coronapatiënten op de intensive care eind mei is.

Een Franse verpleegkundige verzorgt een patiënt op de intensive care in het Pasteur-ziekenhuis in Colmar, het oosten van Frankrijk.
Een Franse verpleegkundige verzorgt een patiënt op de intensive care in het Pasteur-ziekenhuis in Colmar, het oosten van Frankrijk. (AFP)

Gerelateerde artikelen