Gezondheid30 mrt '20 10:22

'Problemen met mondkapjes nog lang niet voorbij'

Auteur: BNR Webredactie

Van de uit China geïmporteerde mondkapjes om zorgpersoneel te beschermen tegen het coronavirus bleken er 600.000 volstrekt niet veilig en daardoor waardeloos. Daar zal het niet bij blijven, vreest Boudewijn Poldermans, bestuurslid van de China Business Council.

De productie van mondkapjes in een kleine werkplaats
De productie van mondkapjes in een kleine werkplaats (ANP | Pieter Stam de Jonge )

Er zijn nog heel veel maskers besteld in China bij relatief onervaren bedrijven die grote risico's nemen en de gezondheid van velen in de waagschaal kunnen leggen, waar. Veel landen hebben claims gelegd op eigen fabrieken of op hun fabrieken in China, waardoor kleinere afnemers als Nederland klem komen te zitten. 'Traditionele fabrikanten waren na de uitbraak van de epidemie niet meer in staat om aan de gigantische vraag van China en de rest van de wereld te voldoen.'

Luister ook | EC versoepelt regime normering mondkapjes

Geen ervaring

Daarop werden op instructie van de Chinese overheid ruim tweeduizend nieuwe bedrijven zonder ervaring met de productie mondkapjes gaan produceren met machines die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn en er is behoorlijk gefoefeld met certificering.' Volgens Poldermans is het Landelijk Consortium Hulpmiddelen te laat in actie gekomen. Daardoor zijn veel ziekenhuizen en huisartsen ook zaken gaan doen met onervaren partijen in Nederland.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Meldpunt

De beroepsvereniging Verzorgenden & Verpleegkundigen heeft een meldpunt geopend om het tekort aan onder meer mondkapjes voor zorgpersoneel in kaart te brengen. Volgens NU 91 komen er uit het hele land geluiden dat er een gebrek aan beschermingsmiddelen is. Werknemers zijn ongerust over hun gezondheid en die van hun familie.

Dossier | Coronavirus


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen