Gezondheid30 mrt '20 17:57Aangepast op 30 mrt '20 18:27

'Kinderopvang niet op korte termijn heropenen'

Auteur: BNR Webredactie

Het sluiten van de kinderopvang vormt een grote belasting voor ouders die zowel moeten zorgen als werken. Een grote kinderopvangaanbieder in Noord-Nederland pleit voor het zo snel mogelijk heropenen van de opvang. 'We moeten het waarom van de maatregelen voor ogen houden', zegt voorzitter Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, Boink.

Image
( ANP Bart Maat)

'Maatregelen niet voor niets'

Jellesma erkent dat werken én zorgen of werken én thuisonderwijs belastend is, maar merkt op dat de kans groot is dat de maatregelen langer van kracht blijven. 'Het vollopen van de ic-afdelingen, wat er in de verpleeghuizen gebeurt, we praten over dingen die gelukkig voor de meeste ouders veel zwaarder wegen', zegt Jellesma.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Jellesma zegt dat veel ouders het thuisonderwijs zwaar valt en krijgt veelvuldig te horen dat het schoolwerk te veel is in in combinatie met thuiswerken. Hij raadt aan de meivakantie - waarin toch niemand op vakantie gaat - te gebruiken voor het onderwijs.

Kinderopvang wil weer open

De kinderopvang moet zo snel mogelijk weer open voor alle kinderen, betoogt een van de grotere aanbieders uit de sector. 'De angst regeert nu', vindt bestuurder Ben Schnieders van Kids First COP groep, die 145 kinderopvanglocaties runt in de noordelijke provincies. Schnieders ziet hoe steeds meer gezinnen 'op de proef worden gesteld en hier en daar kopje onder gaan', nu ze de zorg voor hun kinderen met thuiswerken moeten combineren.

Luister ook | Slob: opvang voor kinderen zonder veilig thuis

Cruciale beroepen

Momenteel zijn de kinderopvanglocaties alleen open voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep uitoefenen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Daarnaast vangen ze op verzoek van gemeenten een groeiend aantal kinderen op die uit een kwetsbare thuissituatie komen en beter af zijn op de opvang. 'Maar we krijgen ook steeds meer vragen van andere ouders', zegt Schnieders. Aanvragen komen bijvoorbeeld van zelfstandigen of ouders van kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Kinderen geen risicogroep

De organisatie wijst erop dat kinderen volgens het RIVM geen grote rol spelen in de verspreiding van het virus en ook niet tot de risicogroepen horen. Wat bestuurder Schnieders betreft zou het een goed idee zijn om in elk geval na Pasen de deuren van de opvang weer helemaal te openen voor kinderen die geen klachten hebben. Hij vindt dat de kinderopvang niet over één kam geschoren moet worden met scholen, onder meer omdat kinderopvang veel kleinschaliger is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen