Gezondheid31 mrt '20 13:00

Hartpatiënten mijden ziekenhuizen

Auteur: BNR Webredactie

Cardiologen maken zich ernstige zorgen om hartpatiënten en potentiële hartpatiënten die nu het ziekenhuis mijden vanwege het coronavirus. 'Blijf niet thuis met ernstige hartklachten, dat is een groter risico dan dat je in het ziekenhuis het virus oploopt', zegt voorzitter Bert van Rossum van de Nederlandse Vereniging van Cardiologie en cardioloog in het Amsterdam UMC.

( ANP Vincent Jannink)

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Dossier | Coronavirus

Hartpatiënten mijden ziekenhuizen

Exacte cijfers heeft Van Rossum nog niet, maar hij maakt de vergelijking met het aantal behandelingen in het VUmc vorig jaar maart: dat waren er toen vierhonderd, nu zijn het er minder dan driehonderd. 'Dat is een reductie van vijfentwintig procent', zegt Van Rossum, 'En dat is alleen maar het VU, we hebben in Amsterdam ook het AMC en het OLVG die ook een zelfde Eerste Harthulp hebben. We weten het ook uit Italië, en het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft zelfs een reductie van vijftig procent. Dat is aanzienlijk'.

Van Rossum zegt nog aan het inventariseren te zijn. Tegelijkertijd roept hij mensen met hartklachten op niet thuis te blijven en geen angst te hebben naar het ziekenhuis te komen. 'Je loopt thuis meer risico dan dat je in het ziekenhuis het virus oploopt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen