
VOLG HIER HET HUIDIGE LIVEBLOG OP BNR.NL
VOLG HIER DE UPDATES VANAF 16 APRIL
Woensdag 16 april
07:00 | Net nu Donald Trump middenin de coronacrisis de betalingen aan de WHO opschort, komen de G7-landen vandaag bij elkaar in een videoconferentie. De zeven grote industrielanden zien zich geconfronteerd met een ongekende crisis, zowel wat betreft gezondheid als de economie.
06:35 | Een groot deel van de zzp'ers lijkt financieel gezond genoeg te zijn om de coronacris te overleven. 40 procent heeft een buffer waarmee ze het een jaar of langer uit kunnen houden, blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS. Voor 20 procent van de zzp'ers dreigen wel grote problemen. Zij hebben een buffer voor slechts hooguit drie maanden, zegt TNO-onderzoeker Hardy van de Ven.
06:20 | Een deel van de ondernemers die niet in aanmerking komen voor de coronasteun van het kabinet sjoemelt met de boekhouding. Ze hopen zo alsnog een financiële compensatie te krijgen. Dat blijkt uit navraag van BNR bij onder meer fiscalisten en boekhouders.
06:00 | Het aantal ondernemers dat in aanmerking komt voor een corona-compensatie van 4.000 euro is bijna verdubbeld, tot maximaal ruim 700.000. Dat blijkt uit een data-analyse van Company.info, opgevraagd door BNR. Die verdubbeling komt doordat gisteren de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is uitgebreid.
22:00 | Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, bepaalde delen van de tuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen in verband met de coronacrisis. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
20:30 | Hugo Touw, intensivist bij het Radboudumc, ontwikkelt samen met de startup Stogger een heel simpel beademingsapparaat. Het ministerie wilde eerst wel eens testen zien, en die zijn inmiddels geweest en met succes.
19:45 | In tegenstelling tot België en Duitsland noemt Nederland het breed inzetten van mondkapjes 'niet wenselijk'. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) herhaalde het Nederlandse standpunt. Woensdag lieten beide buurlanden weten het gebruik van mondkapjes 'dringend' aan te bevelen. De Jonge baseert zich op informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en dat ziet geen reden tot het breed dragen van mondkapjes. In de zorg daarentegen is het wel wenselijk. 'We hebben een schaarste, dus de voorraad die we hebben moeten we zo goed mogelijk verdelen. Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken.'
LIVE: de persconferentie van premier Rutte en minister @hugodejonge over de laatste stand van zaken rond de aanpak van het #coronavirus ⬇ https://t.co/ZAvM0C5WCg
— Mark Rutte (@MinPres) April 15, 2020
19:20 | Mogelijk kunnen de strenge coronamaatregelen vanaf eind deze maand iets soepeler worden. Maar - als dat al mogelijk is - dan zal het beperkt zijn. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van de bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Hij temperde de verwachtingen dat alles na 28 april weer 'normaal' zal zijn. 'De normale samenleving zoals we die hadden, zie ik zo snel niet terugkeren.' Dinsdag maakt het kabinet bekend wat de maatregelen na 28 april worden. 'Het kan ook zijn dat we het hele pakket verder verlengen.'
Rutte benadrukte nogmaals dat hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op een versoepeling 'stap voor stap'.
19:12 | De Jonge: 'Volgende week moet er een goed voorstel voor 'corona-app' zijn.'
19:10 | Minister De Jonge: de drukte in ziekenhuizen lijkt over de piek heen.
19:08 | Premier Rutte: 'Grote dilemma's door 1,5 metereconomie, het gaat om verdeling van schaarse publieke ruimte.'
19:05 | Premier Rutte: 'Hoe beter we ons aan maatregelen houden, hoe groter de kans op stap voor stap versoepeling.'
19:00 | Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) geven een persconferentie over de coronamaatregelen in Nederland.
18:45 | De coronacrisis grijpt om zich heen en daardoor gaan er helaas meer mensen dood dan normaal gesproken. En dat betekent dat er meer grafkisten nodig zijn. Bogra is een grafkistenfabriek in Enkhuizen die het door de crisis daarom erg druk heeft.
18:25 | In Duitsland heeft bondskanselier Angela Merkel een 'dringende aanbeveling' gedaan tot het dragen van mondkapjes. Ook bevestigde Merkel een reeds verwachte verlenging van de Duitse coronamaatregelen tot en met 3 mei. Pas daarna zijn enkele versoepelingen mogelijk, zoals op scholen en door opening van kleine winkels Dat zei bondskanselier Angela Merkel woensdag op een persconferentie na overleg met de deelstaten.
18:15 | Het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus wordt aanbevolen voor inwoners van België in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen zijn. 'Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie', zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de deelregeringen.
18:00 | In de Coronacast een overzicht van het belangrijkste nieuws van de dag. Daarnaast diepen we elke dag een coronaverhaal verder uit. Vandaag bespreekt Connor Clerx het coronanieuws van de dag en spreekt Bas van Werven met minister Wopke Hoekstra van Financiën.
17:05 | Niet nu, maar pas na de pandemie moeten we de conclusies trekken over wat er wel en niet goed gegaan is in de bestrijding van het coronavirus. Met die woorden reageert het Nederlandse kabinet op Donald Trump. De Amerikaanse president besloot vannacht geen geld meer over te maken aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Politiek verslaggever Laurens Boven trof in Den Haag minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking.17:45 | Ondernemer Allard Droste van metaalbedrijf Aldowa heeft 100.000 euro uit eigen zak belangeloos weggegeven aan mensen die het zwaar hebben door de coronacrisis. Hij heeft op LinkedIn een bericht geplaatst en vervolgens aan honderd mensen een bedrag van duizend euro overgemaakt. Hij vindt namelijk dat ondernemers er ook moeten zijn voor de maatschappij in mindere tijden. Droste werkt nu aan een nieuw, veel groter initiatief.
Nederland steunt de @WHO. Belangrijk dat de WHO in deze wereldwijde coronacrisis haar werk goed kan blijven doen. Dit is niet het moment om de geldkraan dicht te draaien. Nu al onze energie nodig om deze crisis te boven te komen. Internationale samenwerking is van levensbelang.
— Sigrid Kaag (@SigridKaag) April 15, 2020
16:30 | Een wederopbouwfonds, opgezet door de EU, moet zo'n 1.500 miljard euro gaan bevatten. Brussel zou dit bedrag willen ophalen met de uitgifte van gezamenlijke leningen van de EU-landen. Het is een constructie die wel erg lijkt op de eurobonds waar minister Wopke Hoekstra zo tegen te hoop liep. Maar zeker na de voorspellingen van een economische krimp van 7,5 procent in eurolanden door het IMF, lijkt het fonds broodnodig volgens Europaverslaggever Jesse Pinster.
16:15 | De helft van de ouders van basisschoolleerlingen wil dat de scholen na de meivakantie, op maandag 4 mei, de lessen hervatten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1021 ouders met een kind op de basisschool dat nu digitaal onderwijs volgt.
16:05 | Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is verder gedaald naar 1279. Dat zijn er 24 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de coronapatiënten liggen 1224 in Nederland en 55 in Duitsland. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van een 'vrij stabiele daling' en hoopt dat het aantal mensen op de ic's sneller kan dalen. Over zes tot acht weken komt Nederland dan uit op een 'normale' bezetting.
16:05 | Bewoners van studentenhuizen willen meer duidelijkheid over de coronaregels waar ze zich aan moeten houden. In een brief aan het Veiligheidsberaad van burgemeesters beklagen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en lokale studentenorganisaties zich erover dat veel verwarring bestaat over de regels.
15:30 | Dat de Verenigde Staten midden in de coronapandemie de geldkraan voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dichtdraaien is niet verstandig, vindt het kabinet. De WHO is cruciaal voor de wereldwijde strijd tegen het virus, zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Ze sluit niet uit dat Nederland en gelijkgezinde landen bijspringen met extra geld.
14:45 | Ondanks problemen met de levering aan landen waar een lockdown geldt, heeft chip-machinemaker ASML een goed eerste kwartaal gedraaid. De vraag naar de producten van ASML is onveranderd groot, zegt topman Peter Wennink. Al zijn de gunstige omzetverwachtingen voor het tweede kwartaal iets minder zeker door problemen bij toeleveranciers in de VS die in lockdown-situaties zitten.
14:45 | De vakbonden in het openbaar vervoer maken zich grote zorgen over het weer op grotere schaal opstarten van de dienstregeling. 'We krijgen veel bezorgde vragen van werknemers hierover en willen als vakbonden nadrukkelijk ook worden betrokken bij het nadenken over oplossingen', schrijven de gezamenlijke vakbonden in een brief aan OV-NL, de koepel van Nederlandse vervoersmaatschappijen.
14:40 | De verkopen door winkeliers in de Verenigde Staten zijn in maart in het sterkste tempo ooit gedaald vanwege de coronacrisis. Door de maatregelen om de uitbraak tegen te gaan werden veel winkels gesloten en blijven Amerikanen thuis. Volgens de Amerikaanse overheid namen de detailhandelsverkopen met 8,7 procent af in vergelijking met februari. Dat is de grootste daling ooit gemeten, na een afname van bijna 4 procent eind 2008.

14:00 | Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is toegenomen tot 3.134. Het RIVM heeft 189 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD's. Er zijn 188 nieuwe ziekenhuisopnames. Het werkelijke dodental is zeker hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.
Sinds gisteren gemeld bij het RIVM:
— RIVM (@rivm) April 15, 2020
- 188 mensen opgenomen in het ziekenhuis
- 189 mensen overleden
- 734 mensen positief getest #coronavirus #COVID19https://t.co/yw9Er2GK8k
13:20 | Tot drie keer toe sloeg de overheid het advies in de wind om met een aanpak te komen waarmee pandemieën kunnen worden bestreden. Dat blijkt uit een reconstructie van Dagblad Trouw. Gezondheidsadviseur Ger Steenbergen adviseert de overheid om vanaf nu vooral de kennis van Nederlandse universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven internationaal in te zetten. 'Daar hoort aanvullende financiering bij.'
13:00 | Duitsland verlengt de quarantainemaatregelen waarschijnlijk tot 3 mei, zo meldt het Duitse persbureau DPA op basis van een uitgelekt document. Bondskanselier Merkel maakt aan het einde van deze dag waarschijnlijk bekend dat de maatregelen worden verlengd. 'Stapje voor stapje worden de maatregelen wat opgerekt zonder dat er al te grote consequenties voor iedereen aan vast zitten', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille vanuit Berlijn.
12:30 | Woningcorporaties en warmtebedrijven hebben een akkoord bereikt over het versneld van het gas afhalen van 55.000 huurwoningen. Het lijkt vooral een inhaalslag, aangezien 100.000 woningen volgens het Klimaatakkoord over twee jaar van het gas af moeten zijn. Tot n u toe liep de uitvoering behoorlijk stroef, al wil Tonny van de Ven, waarnemend voorzitter van vereniging voor woningcorporaties Aedes, niet spreken van een inhaalslag.
12:15 | Na kappers en horeca-ondernemers is het nu de beurt aan andere mkb’ers om een TOGS aan te vragen. Vanaf vandaag kunnen ook tattooshops, fysiopraktijken en taxibedrijven aanspraak maken op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. 'Sinds het ingaan van de ''intelligente lockdown'' zijn alle reserveringen geannuleerd', zegt taxichauffeur Huseyin Saritas van de Amsterdamse Taxi Centrale TCA.
11:30 | Nederland werkt thuis. Maar ondanks de mogelijkheid om vroeger aan de borrel te beginnen, neemt de consumptie van alcohol over het algemeen af. Slijterijen en brouwers zien hun verkoop opdrogen, zegt Ron Andres van de Koninklijke SlijtersUnie. Er misschien niet méér, maar wel bétere alcohol gedronken. 'Je kunt niet zomaar even een rondje geven, mensen zijn wat gematigder. Maar hoewel het crisis is gaan mensen wel wat beters drinken.'
11:10 | Volgens Donald Trump heeft de WHO ernstig gefaald in de eerste reactie op het coronavirus. De Verenigde Staten maken voorlopig geen geld meer over naar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, tot het moment dat er onderzoek komt naar het inreisverbod dat Trump instelde voor China én de gezondheidsorganisatie hervormingen heeft doorgevoerd.
10:50 | De vraag naar olie zal dit jaar wereldwijd met 9 procent dalen, omdat door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus veel minder brandstof nodig is. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Het zou de sterkste afname in de vraag naar olie ooit zijn. De productiebeperkingen die oliekartel OPEC en andere grote olielanden onlangs afspraken, zullen volgens het IEA weinig uithalen om de olieprijzen omhoog te krijgen.
10:30 | Duitsland verlengt de beperkende maatregelen voor onderlinge contacten voor de burgers waarschijnlijk verlengen tot 3 mei. De Duitse regering zal dat voorstellen aan de deelstaten, meldt persbureau DPA na contacten tussen ambtenaren van de regering en deelstaten. De deelstaten hebben in die gesprekken laten weten voor een dergelijke verlenging te zijn. Waarschijnlijk gaan de scholen stapsgewijs open.
10:00 | Valente, de brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang, roept overheden op de aanpak van huiselijk geweld een volwaardig onderdeel te maken van de nationale strategie om het coronavirus te bestrijden. De organisatie wil zo voorkomen dat slachtoffers van huiselijk geweld ook nog eens besmet raken met het virus en mogelijk ziek worden. "Vrouwen raken niet alleen huis en haard kwijt, ze komen vervolgens terecht in een omgeving waarin we niet op alle onderdelen de veiligheid kunnen garanderen die we zouden willen.
09:00 | Het reddingspakket voor Air France-KLM zal geen maanden meer op zich laten wachten. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën tegen BNR, in reactie op zijn Franse collega Bruno Le Maire. 'Frankrijk en Nederland trekken heel nauw op en we doen wat nodig is om Air France-KLM erdoorheen te trekken in een zwaar getroffen sector. Maar het is verstandig om niet mee te doen aan speculaties over de bedragen en de exacte timing.'
08:30 | De overheid wil niet twee, maar drie apps gaan inzetten om de gevolgen van het coronavirus te beperken. En als het aan minister Hugo de Jonge ligt hebben we straks niet twee, maar drie corona-apps in onze telefoon. De derde app moet tegen kostprijs beschikbaar komen en kan gebruikt worden bij het 'opengaan' van Nederland'.
08:00 | Meer dan 88.000 aanvragen voor de NOW-regeling heeft het UWV binnengekregen. En naar driekwart van die getroffen ondernemers is al een voorschot overgemaakt, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Op de eerste dag waren er al 35.000 aanvragen, veel meer dan verwacht. Gelukkig is dat iets afgevlakt, maar wordt nog steeds veel aangevraagd, zegt Fred Paling voorzitter van het UWV, tegen BNR. Er is inmiddels 1,3 miljard overgemaakt, meldt Paling.
07:40 | Het is 'niet het moment' om middelen voor de werkzaamheden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of die van iedere andere humanitaire organisatie in de strijd tegen het coronavirus te verminderen. Dat heeft VN-chef António Guterres gezegd. Guterres reageert daarmee op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de bijdrage van zijn land aan de WHO tijdelijk stop te zetten.
07:10 | Als we onze economie willen redden en al die hardwerkende mensen met cruciale beroepen eindelijk een eigen huis willen bieden, dan moeten we maar een ding doen tijdens deze crisis: woningen bouwen. Dat schrijven de Rotterdamse wethouder Bouwen Bas Kurvers, Hans de Boer (VNO-NCW), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Doekle Terpstra (Techniek Nederland) en Onno Hoes (NVM Nederland) in het FD.
06:40 | Dat de wereld nog een tijdje vastzit aan coronabeperkingen is ongetwijfeld waar. Maar om het ‘nieuwe normaal’ en de ‘anderhalve-meter-samenleving’ tot norm voor de toekomst te verheffen lijkt me een illusie en ongewenst. Het heeft ook iets stichtelijks, alsof we worden afgerekend op ons wangedrag, zoals vliegen, of het bezoeken van een bioscoop, museum, festival of restaurant, zegt Bernard Hammelburg in zijn nieuwe column.
06:30 | Door de coronacrisis maken veel Nederlandse werknemers even een pas op de plaats. Er wordt veel minder naar nieuwe banen gezocht en het vertrouwen in de arbeidsmarkt is hard gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Intermediair en de Nationale Vacaturebank.
06:20 | Een ongekende economische recessie, die nog vele malen erger is dan de financiële crisis van 2008. Het rapport van het Internationaal Monetair Fonds verbloemt de economische gevolgen van de coronacrisis niet. Bij het mildste scenario krimpt de wereldwijde economie met 3 procent. Volgens Erik Jan van Harn, macro-econoom bij de Rabobank, blijft het heel lastig om in tijden van onzekerheid een goede voorspelling te maken.
05:50 | President Donald Trump schort de betalingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie op. De WHO heeft volgens Trump gefaald in de corona-crisis. Het had de berichten uit China serieuzer moeten onderzoeken. Dan zou de corona-uitbraak minder ernstig zijn geweest, zegt Trump. VN-chef Guteress vindt dit niet het moment om geld voor de WHO of wat voor organisatie die strijdt tegen het coronavirus, stop te zetten, zei hij in een reactie.

21:00 | In de Coronacast een overzicht van het belangrijkste nieuws van de dag. Daarnaast diepen we elke dag een coronaverhaal verder uit. Vandaag spreekt Kees Dorresteijn met politiek verslaggever Laurens Boven over de steunmaatregelen van Wouter Koolmees.
19.30 | Innovatie in tijden van corona: het heet de Quarantainer en is een omgebouwde container met twee deuren: één voor de patiënt en één voor de familie. Bij het GGZ-instelling Altrecht in Utrecht werd vandaag de eerste Quarantainer geplaatst. BNR-verslaggever Martijn de Rijk was erbij.
19.15 | De Verenigde Naties gaan strijden tegen het groeiende nepnieuws en andere verkeerde informatie over de coronapandemie. De VN willen het internet overspoelen met feiten en wetenschap. Volgens de VN heerst er een tweede pandemie, een gevaarlijke 'desinfodemie'.

19.10 | Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteert woensdag een ‘routekaart’ om het geleidelijk afbouwen van de coronamaatregelen in de EU te coördineren. Het plan moet voorkomen dat er ongewenste situaties ontstaan bij vooral buurlanden doordat in het ene land bijvoorbeeld wel de horeca open mag en in het ander nog niet. Morgen gaan in Denemarken de eerste scholen voorzichtig open, de Deense premier staat onder zware druk om het land weer open te gooien, zegt verslaggever Koen Verhelst in BNR Spitsuur.
18.35 | Vliegtuigbouwer Boeing is vorige maand 150 orders voor vliegtuigen van het type 737 MAX kwijtgeraakt. Luchtvaartmaatschappijen zagen door de coronacrisis een groot deel van hun inkomsten wegvallen en trappen daarom op de rem voor vervanging en uitbreiding van hun vloot.
18.20 | De corona-maatregelen leiden tot oneerlijke rechtspraak. Dit zegt strafrechtadvocaat Richard Korver tegen BNR-verslaggever Harmen van der Veen. Met name de verdachten komen volgens Korver in de knel.
18.05 | De Europese Commissie wijst de weg naar de uitgang uit de coronacrisis. De Brusselse exit-strategie voor de Europese landen wordt morgen gepresenteerd, maar is nu al uitgelekt. Hierin staat aan welke voorwaarden lidstaten moeten voldoen, voordat ze lockdown-maatregelen afzwakken. Er zijn drie voorwaarden, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

17.50 | De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend hoger gesloten, maar in Amsterdam ging de AEX juist iets omlaag. Beleggers zochten na het lange paasweekeinde naar richting. Een meevallende daling van de Chinese export in maart bood enige steun aan de handel, maar een vooruitblik van het IMF viel juist tegen. Daarnaast begon het kwartaalcijferseizoen. Op het Damrak stelden de handelsberichten van PostNL en Fagron beleggers gerust.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent in de min op 507,74 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 685,81 punten. Frankfurt steeg 1,3 procent door de hoop op een versoepeling van de coronabeperkingen in Duitsland. Parijs won 0,4 procent, terwijl Frankrijk zeker nog tot 11 mei op slot blijft om de coronacrisis te bedwingen. De beurs in Londen verloor 0,9 procent.
17.45 | De Zweedse hygiëneproductenfabrikant Essity heeft garen gesponnen bij het hamsteren na de uitbraak van het coronavirus. In het eerste kwartaal maakte het bedrijf achter onder meer het merk Edet een aangepaste winst die 67 procent hoger was dan die in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal noteerde de maker van onder meer toiletpapier een aangepaste winst van 5,3 miljard Zweedse kroon, omgerekend ongeveer 485 miljoen euro.
17.40 | Een gebrekkige kredietverlening door banken kan er voor zorgen dat de coronacrisis erger uitpakt dan nodig. Daarvoor waarschuwen economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Steunmaatregelen zouden er volgens hen op gericht moeten zijn om een mogelijk crisisversterkend effect van banken te voorkomen. 'Ook als de economie in 2021 scherp aantrekt, zit je nog met een tik ten opzichte van de economie van vóór de lockdown', zegt BNR's beurscommentator Rob Jansen.
17.35 | Onder druk van de Tweede Kamer zoekt het kabinet naar een manier om flexwerkers, oproepkrachten en seizoenswerkers financieel te steunen. Ze komen vaak niet in aanmerking voor de noodregelingen die er al zijn. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil niet beloven dat het lukt. Want de uitvoering van een vangnet waar iedereen mee is geholpen, is erg ingewikkeld, zegt minister Wouter Koolmees tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

17.20 | De maatregelen rondom COVID-19 hebben geleid tot een daling van de bierverkoop van 36 procent. Deze daling is gemeten vanaf 15 maart, toen de sluiting van de horeca inging in Nederland. Sommige kleinere brouwers hebben momenteel zelfs te maken met een daling van de bierverkoop van meer dan 90 procent.
Nederlandse Brouwers verwacht dat de daling van de bierverkoop blijft aanhouden, zolang de maatregelen rondom COVID-19 niet versoepeld kunnen worden. Het zou goed nieuws zijn als de horeca weer op een verantwoorde manier open kan.
17.10 | Het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer is significant gestegen, meldt koepelorganisatie Openbaar Vervoer Nederland. Door gebrek aan controle in trams en bussen voelen mensen niet meer de plicht om in te checken. 'Op dit moment is het niet anders omdat mensen anoniem achterin stappen', zegt voorzitter Pedro Peters van Openbaar Vervoer Nederland tegen BNR.
17.00 | Denemarken wil de coronamaatregelen sneller versoepelen dan op voorhand beoogd was. Dat maakte de Deense premier Mette Frederiksen bekend. Hoe die versoepeling er precies uit komt te zien is niet bekendgemaakt, maar het Deense parlement buigt zich later dinsdag over de plannen. In het Scandinavische land zijn sinds de uitbraak circa 6500 besmettingsgevallen bekendgemaakt, terwijl 285 dodelijke slachtoffers werden gerapporteerd.

In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten de scholen na de paasvakantie geleidelijk weer opengaan. Dat is het vaste doel, aldus het ministerie van Onderwijs. Het streven van de deelstaat volgt op een advies van Duitse wetenschappers om stap voor stap weer alle scholen te openen. De deskundigen willen dat eerst de jongere leerlingen weer naar school kunnen. Voor de oudere scholieren en studenten blijft er voorlopig nog onderwijs op afstand.
16.50 | Het IMF sluit zich aan bij wat veel banken en denktanks ook al voorspelden: de coronacrisis zal diepe wonden slaan in de wereldeconomie. Dat blijkt uit de World Economic Outlook die het IMF vanmiddag publiceerde. De crisis is zo groot, dat die blijvende schade zal aanrichten. 'Als de lockdown veel langer duurt, dan mogen de krimpcijfers met twee vermenigvuldigd worden', zegt beurscommentator Rob Jansen in Spitsuur.
16.40 | Het kan nog jaren duren voordat Brainport Eindhoven de coronacrisis weer geheel te boven is. Dat zegt John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, in BNR's Big Five. 'De klap komt pas na de val. We weten niet wat de schade is als de bodem bereikt is, maar ik durf te voorspellen dat die immens zal zijn.'
16.25 | Het is geen goed plan om de scholen weer open te laten gaan. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond - de AOB. Over een week neemt het kabinet een beslissing over het heropenen van de scholen. Uit een onderzoek onder 5000 leraren blijkt dat die bezorgd zijn over een mogelijke heropening. 'We moeten duidelijke richtlijnen hebben', zegt voorzitter Eugenie Stolk van AOB op BNR.
16.20 | Er komt geen vangnet voor flexwerkers, en er zullen mensen werkloos worden. Wél hoort politiek verslaggever Laurens Boven steeds meer politici over een grondige 'herbezinning op de arbeidsmarkt'.
16.15 | In Amsterdam en omstreken zijn afgelopen weekend 212 boetes uitgedeeld aan mensen die de regels omtrent het coronavirus overtraden. De autoriteiten deelden daarnaast veel waarschuwingen uit. Op plekken waar al veel gewaarschuwd was, gingen de autoriteiten sneller over tot het opleggen van een sanctie. Waar dat was, kon de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema niet zeggen.
16.00 | Het aantal patiënten op de intensive care daalt met 35 naar 1303
15.45 | Ruim 85.000 bedrijven hebben een aanvraag gedaan voor een compensatie van de loonkosten in verband met de coronacrisis. Sinds maandag 6 april kunnen bedrijven een aanvraag indienen bij het UWV, laat de uitkeringsinstantie weten weten. Ondanks de overheidssteun nemen veel bedrijven afscheid van hun flexibele medewerkers. 'Er zullen mensen werkloos worden', zei minister Koolmees vanmiddag tegen de Kamer.

15.20 | Als de Amerikaanse president Donald Trump de staat New York beveelt de lockdown op te heffen, weigert gouverneur Andrew Cuomo dat te doen als het nog niet veilig genoeg is vanwege het coronavirus. Dat zei Cuomo dinsdag in een interview met CNN. Maandag liet Trump weten het 'totale gezag' te hebben over de staten als het gaat om een reactie op het virus. Die uitspraak werd vervolgens bekritiseerd door deskundigen en verschillende gouverneurs.
14.55 | Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd lopen dit jaar naar verwachting 314 miljard dollar aan omzet mis als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspelt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA, die daarmee nog somberder is over de schade van de pandemie dan voorheen.

14.35 | Philips gaat wekelijks zo'n 15.000 beademingsapparaten produceren. Het gaat om een versimpelde versie ventilatoren waarvoor het bedrijf vorige week tijdelijk goedkeuring kreeg in de VS. De Philips Respironics E30-apparaten zijn sneller te maken dan de traditionele beademingsapparatuur. Na de goedkeuring door de Amerikaanse marktwaakhond FDA is Philips de apparaten direct op grote schaal gaan produceren. De E30-apparatuur is te gebruiken in ziekenhuizen.
De Nederlandse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 7,5 procent als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ook voor de wereldeconomie als geheel een fikse klap voorziet door de virusuitbraak. De impact is naar verwachting zelfs zo groot dat volgend jaar in veel landen slechts beperkt herstel mogelijk is.

14.30 | Het kabinet wil niet beloven dat het alle problemen die het coronavirus veroorzaakt in de economie kan oplossen. Er gaan mensen werkloos worden, er zullen bedrijven failliet gaan. Dat is de sombere boodschap van minister Koolmees van Sociale Zaken vandaag in de Tweede Kamer. Vanuit Den Haag politiek verslaggever Laurens Boven over de stand van zaken.
14.20 | Personeel in Japanse ziekenhuizen mag in uitzonderlijke gevallen zware alcoholische dranken gebruiken als ontsmettingsmiddel, als aan dat laatste een tekort is ontstaan. Dat schrijft het Japanse ministerie van Volksgezondheid.
14:15 | Het RIVM komt dagelijks met de cijfers over het aantal coronadoden. Daarbij geeft het instituut twee disclaimers af: niet alle corona-doden worden per se als zodanig geregistreerd. En bovendien kunnen data met enige vertraging binnenkomen. Om een iets geleidelijker beeld te geven hieronder een grafiek met het gemiddelde aantal geregistreerde corona-doden, telkens gemeten over de laatste vijf dagen.

Er komen bij de Nederlandse campings nauwelijks nieuwe reserveringen binnen en 74 procent van de boekingen is geannuleerd vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van campingplatform JetCamp onder 2500 campings en vakantieparken in Nederland. Ruim 70 procent van hen is momenteel gesloten.
14:00 | Het coronavirus heeft nu minimaal 2.945 Nederlanders het leven gekost. Het RIVM heeft 122 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en. Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken bovendien in de statistieken.
13:15 | Je hoeft minder te reizen, maar je stopt later met werken. Dat is de ervaring van velen bij het thuiswerken. Bij marketingbureau HelderGroen waren ze voor de coronacrisis gewend om de bureaus om zes uur stipt richting het plafond te takelen, of je nu klaar was of niet. Volgens oprichter Sander Veenendaal gelden voor effectief thuiswerken verschillende randvoorwaarden. 'De techtools moeten 'set' zijn, je moet met je team een ritme creëren, er moet een agenda zijn.'
12.45 | In Oostenrijk zijn de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen dinsdag deels versoepeld. Veel winkels in het land mogen na een wekenlange sluiting de deuren weer openen. Het gaat om kleine zaken, bouwmarkten en tuincentra.
12:40 | Banken zijn te traag met het verstrekken van overbruggingskredieten aan ondernemers, melden verschillende ondernemersorganisaties. 'Honderd procent borgstelling door de overheid zou een groot verschil maken', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Vonhof geeft de MKB-C-regeling als voorbeeld: 'Dat is de oudste regeling en die staat al een week of vier open. Toch krijgen wij veel meldingen van bedrijven die niet eens door het poortje komen.'
12:30 | Apotheekbedrijf Fagron ziet ruimte om te kijken of het een rol kan spelen bij het ontwikkelen van corona-zelftests. 'We zijn vorig jaar een divisie begonnen die tests ontwikkelt voor bepaalde aandoeningen. We kijken of we daar een rol in kunnen spelen, daar kunnen we binnen vier weken meer over zeggen.' Het Rotterdamse bedrijf ondervond in de eerste drie maanden van dit jaar nog weinig last van de corona-pandemie.

12:20 | Het RIVM komt dagelijks met de cijfers over het aantal coronadoden. Daarbij geeft het instituut twee disclaimers af: niet alle corona-doden worden per se als zodanig geregistreerd. En bovendien kunnen data met enige vertraging binnenkomen. Om een iets geleidelijker beeld te geven hieronder een grafiek met het gemiddelde aantal geregistreerde corona-doden, telkens gemeten over de laatste vijf dagen.
12:00 | De huren worden niet bevroren en er komt geen verbod op het niet verlengen van tijdelijke huurcontracten. Het kabinet veegt de voorstellen van de linkse oppositie van tafel: de huurders én de verhuurders kunnen beter even de crisis aanzien en overbruggen, om pas daarna weer verder te kijken. Politiek verslaggever Laurens Boven: 'Het zou volgens de linkse oppositie de beste manier zijn om te voorkomen dat er financiële problemen ontstaan bij gezinnen.'
11:30 | De Amerikaanse president kan in zijn eentje beslissen of de economie weer opengaat. Daar hebben de afzonderlijke staten niets over te zeggen, zegt de man in kwestie, Donald Trump, zelf. Helaas voor Trump: de Amerikaanse grondwet denkt er anders over. En staatsrechtdeskundigen bevestigen de eigen verantwoordelijkheid van de afzonderlijke staten voor hun publieke orde en veiligheid, zegt correspondent Jan Postma.
10:45 | Eenzame ouderen kunnen via de tv met hun kinderen praten. De start-up Femly biedt deze dienst en heeft de wind in de zeilen in deze crisis. Vrijwilligers moeten bijspringen om het grote aantal leveringen aan te kunnen. Maarten Bouwhuis sprak Francoise de Goeijen van Femly. Veel familie geeft opa of oma een iPad, maar dat blijkt vaak toch te complex. Een 'ouderwets' tv-toestel met kastje moet soelaas bieden, zegt De Goeijen.
10:20 | Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft binnen drieënhalve week met crowdfunding bijna een half miljoen euro op gehaald om de onderzoekscapaciteit uit te breiden. Maar om écht tot resultaat te komen is meer geld nodig, zegt Nout Wellink, voorzitter van de Bontius stichting, die het LUMC helpt met financiering. 'Ik denk in de orde van grootte van tientallen miljoenen. We moeten uiteindelijk toe naar een nationaal onderzoekscentrum.'
10:00 | Minister Wouter Koolmees moet noodlijdende onderdelen van grotere concerns meer tegemoetkomen met de NOW-regeling, vindt het CDA. Veel autonome bedrijfstakken dreigen kopje onder te gaan in de coronacrisis. Ontslagen liggen er op de loer, maar ze vallen nu buiten de loonkosten-doorbetalingsmaatregelen van Koolmees. CDA-Kamerlid Hilde Palland krijgt veel signalen dat de regeling niet voor iedereen goed werkt.

09:30 | Niets werkte om bezoekers uit de Bollenstreek weg te houden. Om de uitbraak van het coronavirus te voorkomen wordt er daarom gegrepen naar een uiterst redmiddel: het koppen van bloemen, waardoor de aantrekkelijke kleur uit de bollenvelden verdwijnt. Ook teler Simon Pennings uit Noordwijkerhout is inmiddels begonnen met het koppen van bloemen, uit verbazing en boosheid over de 'onnozelheid' van mensen die toch massaal naar de bollenvelden komen.
09:00 | Steeds meer Europese landen pakken langzaam aan de draad weer op ondanks het coronavirus. Zo gaan in Oostenrijk, Denemarken en Spanje sommige winkels alweer open. Maar niet overal gooien ze de boel van het slot. In Frankrijk moet men nog zeker een maand in huis blijven zitten. Macron ging behoorlijk door het stof, zegt correspondent Eveline Bijlsma. 'Een maand is wel veel. Maar als ik voor mezelf spreek vind ik het wel fijner dan steeds twee weken.'
De Franse economie zal als gevolg van de coronacrisis dit jaar overigens met 8 procent krimpen, voorziet de Franse minister van Financiën Bruno le Maire. Volgens hem ontvangen meer dan 900.000 bedrijven steun van het Franse solidariteitsfonds. Het land blijft nog tot zeker 11 mei op slot om de coronacrisis te bedwingen. President Emmanuel Macron kondigde extra maatregelen aan om bedrijven en werknemers te steunen die ernstig lijden onder de lockdown.
08:30 | Vier weken na de start van de gedeeltelijke lockdown durven we steeds meer te kijken naar een exitstrategie, blijkt uit een analyse van campagnebureau Hibou. Zij analyseerden ruim 1300 discussie op Twitter, Facebook, LinkedIn en verschillende fora. Aniek Schmal van het datagedreven campagnebureau Hibou ziet dat politieke influencers de discussie flink op gang brengen.
08:00 | Grote ladingen met voor Nederland bestemde, en al betaalde medische producten worden momenteel vastgehouden in China. Onder meer mondkapjes, die ons moeten helpen bij de bestrijding van het coronavirus, blijven 'steken' bij de Chinese grens, zegt de China Business Council tegen BNR.
07:40 | Het loket voor flexwerkers die werk zijn kwijtgeraakt door de corona-maatregelen, gaat wat de PvdA betreft volgende week open. Dat zegt Tweede Kamerlid Gijs van Dijk tegen BNR. Het kabinet komt met een vangnet voor flexwerkers die in de coronacrisis ontslagen zijn. Daar worden honderden miljoenen euro’s voor uitgetrokken. De eerste klappen zijn al gevallen bij bedrijven en dat betreft vooral flexwerkers zonder WW-rechten, zegt Van Dijk.
07:10 | De manier waarop de overheid omgaat met de ontwikkeling van apps die het coronavirus moeten bestrijden schiet zijn doel voorbij, vindt D66. Zo is de overheid te gehaast met de ontwikkeling, heeft de Tweede Kamer te weinig invloed en controle en is het doel van de apps te onduidelijk, meent D66-Kamerlid Kees Verhoeven.
06:50 | Ontwikkelingsorganisaties vrezen door de coronacrisis in moeilijkheden te komen. Het budget dat zij van de overheid ontvangen hangt af van het bruto nationaal product. En alles wijst erop dat juist dat fors zal gaan dalen. Extra budget is daarom noodzakelijk, zeggen de NGO's. 'Vanuit optiek van wereldgezondheid en veiligheid is ontwikkelingssamenwerking ook een vitale sector, daar moet je niet op bezuinigen.'
06:30 | Nederlandse ondernemers met vestigingen in het buitenland maken zich zorgen over hun toekomst. Zij zijn afhankelijk van buitenlandse steun in de coronacrisis. Maar die steun is niet overal even duidelijk, blijkt uit een rondvraag van BNR. In Polen lopen Nederlandse ondernemers nog niet over van enthousiasme over de steunmaatregelen die de overheid er tot nu toe heeft doorgevoerd, zegt Elro van den Burg, voorzitter van de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel.
06:00 | Bedrijven kiezen er vaak eerder voor om mensen te ontslaan dan dat ze meedoen aan de NOW-regeling, ziet Ondernemend Nederland. De boetes die bedrijven krijgen als ze tóch mensen ontslaan onder de NOW is namelijk veel te hoog. Dus kiezen ze er al snel voor om de regeling links te laten liggen, en toch hun personeel te laten gaan. Als je als bedrijf nul omzet hebt, helpt het niet als 70 procent vergoed wordt, zegt Hans Biesheuvel van ONL.
05:50 | Het CNV pleit voor een tijdelijk calamiteitenfonds om werkend Nederland door de coronacrisis te helpen. Volgens de bond zetten alle coronamaatregelen nu honderdduizenden Nederlandse werknemers 'klem'. 'We worden platgebeld door werkenden die ondanks verkoudheidsklachten of koorts moeten komen werken. Volledig in strijd met de richtlijnen van het RIVM. Anderen kunnen mantelzorg niet combineren met hun werk', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Maandag 13 april
22:00 | Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is in de Verenigde Staten is de 23.000 gepasseerd. De Amerikaanse site Worldometers meldt dat inmiddels 23.252 mensen aan de ziekte zijn bezweken. De gegevens van onder meer de staten Massachusetts, Illinois en Connecticut zijn daarin nog niet verwerkt. Gouverneur Andrew Cuomo maakte eerder al bekend dat in de staat New York meer dan 10.000 coronadoden zijn te betreuren.
20:35 | Frankrijk blijft nog tot 11 mei op slot om de coronacrisis te bedwingen, zei president Emannuel Macron tegen de bevolking in een tv-toespraak. Die begon iets na 20.00 uur om de Fransen de gelegenheid te geven te applaudisseren voor het personeel in de gezondheidszorg. Macron kondigde extra maatregelen aan om bedrijven en werknemers te steunen. Er wordt ook gewerkt aan een specifiek hulpplan voor sectoren als toerisme, hotels, horeca en cultuur.
20:20 | Nederlandse huisartsen gaan samenwerken om in kaart te brengen hoeveel mensen er overlijden die niet positief hebben getest op het coronavirus. Niet-geteste patiënten komen nu niet voor in de statistieken, omdat die zich voornamelijk richten op ziekenhuizen en de intensive care. Huisartsen leveren buiten het ziekenhuis veel zorg aan patiënten met een sterk vermoeden van een COVID-19-infectie, melden de vakgroepen Huisartsgeneeskunde van de Nederlandse universiteiten.
19:00 | Ook Tweede Paasdag is rustig verlopen en daarom krijgt de samenleving in zijn geheel een compliment van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters: "Op sommige plekken was het dan wel wat drukker dit weekend, maar van de 17 miljoen mensen in Nederland blijft het merendeel thuis of maakt een ommetje in de buurt. Ook in de grensstreken bleef het rustig. Hopelijk houden we dit met elkaar vast!"
18:20 | Het kabinet gaat alsnog een apart vangnet optuigen voor flexwerkers die in de coronacrisis ontslagen zijn maar geen uitkering krijgen. De speciale regeling moet de komende dagen uit de grond worden gestampt en zal honderden miljoenen euro’s gaan kosten, meldt het AD. Oppositiepartij PvdA is er de afgelopen paasdagen in geslaagd om de coalitie te winnen voor een gezamenlijk voorstel.
Ook GroenLinks tekent de motie mee, waarin minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees wordt opgedragen een ‘tijdelijke, uitvoerbare regeling’ uit te werken voor flexwerknemers die sinds 1 maart hun baan hebben verloren maar niet in aanmerking komen voor een uitkering.
17:30 | In vergelijking met vorig jaar zijn er deze paasdagen ongeveer 90 procent minder Duitsers de grens met Nederland gepasseerd. De 10 procent die toch kwam stak met name in Limburg de landsgrenzen over. Dat constateert de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee zette vanaf vrijdag langs de oostgrens van het land extra mensen in om extra toezicht te houden op het grensverkeer. Duitse bezoekers werden aan de grens ontmoedigd om Nederland binnen te rijden.
17:00 | Door de coronacrisis zijn er afgelopen maand veel minder cao's afgesproken dan gebruikelijk. Volgens werkgeversorganisatie AWVN zijn er slechts zeven cao's tot stand gekomen, allemaal in de weken voordat de virusuitbraak het arbeidsvoorwaardenoverleg serieus begon te verstoren. Normaal gaat het in maart om zo’n twintig nieuwe cao's. Het cao-overleg ligt vrijwel overal stil, mede door de onzekere gevolgen voor de financiële positie van bedrijven.
16:30 | In het Verenigd Koninkrijk is het dodental door besmetting met het coronavirus met 717 gestegen tot 11.329. De slachtoffers lagen allen in een ziekenhuis. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het aantal Britten dat de gevreesde infectieziekte heeft opgelopen nam met ruim 4.300 toe, bijna duizend minder dan de twee voorgaande dagen. Het totaal aantal geregistreerde patiënten kwam daarmee op meer dan 88.500.
16:05 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 20 gedaald naar 1.338. Zondag waren het er 1.358. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag bekend. Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 1283 in Nederland. Dat zijn er 19 minder dan zondag. 55 patiënten liggen in Duitsland, een minder dan zondag. De afgelopen 24 uur zijn er elf verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan zeven naar een IC.
15:40 | De aandelenbeurzen in New York zijn na een lang weekend met verliezen aan de handel begonnen, na de sterke opmars vorige week. Onder meer de oliemarkt staat in de belangstelling na de deal tussen oliekartel OPEC en andere landen over een productieverlaging. De Dow-Jonesinex stond kort na de opening0,6 procent lager op 23.579 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,6 procent, tot 2773 punten, techgraadmeter Nasdaq leverde 0,5 procent in op 8113 punten.

15:20 | De coronapandemie verandert de stad. Je ziet het overal: lege straten, dichte winkels. Kan deze pandemie ervoor zorgen dat we eindelijk gaan bouwen zoals we dat al jaren willen? Meer ruimte, meer groen en meer duurzame bouwmaterialen? Of wordt de urbanisatietrend hiermee juist gekeerd? In BNR Bouwmeesters bespreekt Paul Laseur deze thema's met Maarten Hajer van de Universiteit Utrecht, en Co Verdaas van de TU Delft.
14:00 | Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2.823. Het RIVM heeft de afgelopen dag 86 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken. Het RIVM heeft 147 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen, 56 minder dan zondag
13:15 | Air France-KLM is in gesprek over noodsteun van 10 miljard euro tegen de coronacrisis. Dat meldde de Franse krant La Tribune op basis van ingewijden. Vorige week werd nog gemeld dat de luchtvaartcombinatie in overleg was over een noodpakket van 6 miljard euro. Frankrijk en Nederland zouden garant willen staan voor dat krediet. De steun zou komen in de vorm van noodleningen die worden gegarandeerd door de Franse en Nederlandse overheden.
13:00 | Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) tegenover het ANP. Het aantal onlinebestellingen is geëxplodeerd na winkelsluitingen en het gebod om zo veel mogelijk thuis te blijven. De BVPD eiste daarom eerder van PostNL een hoger tarief, betaling van alle gemaakte uren en een vergoeding voor extra werkzaamheden. PostNL ging maandag op geen enkele van de drie eisen in, meldt de BVPD.

12:45 | Hoewel de zogenaamde bell curve van het aantal corona-doden in New York op zijn 'plateau' lijkt, ligt het aantal dagelijkse doden in de stad met 777 nog altijd schrijnend hoog. Zeker als je het vergelijkt met een metropool als San Francisco. Daar ligt het totaal aantal corona-doden op 'slechts' 150, zegt Amerika-correspondent David Hammelburg. En daar zijn duidelijk aanwijsbare oorzaken voor, zegt hij in BNR Boekestijn en De Wijk.
12:10 | Wereldwijd wordt er gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Het duurt normaliter jaren voordat zo'n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.
11:50 | De politie in de Gelderse Bommelerwaard heeft zondagavond diverse groepjes jongeren een boete opgelegd vanwege samenscholing. In totaal werden zeventien bekeuringen uitgedeeld. In Kerkdriel waren zeven jongeren bijeengekomen op de gesloten voetbalvelden van de vereniging DSC. Volgens een bericht van de politie op Facebook hielden ze wel voldoende afstand maar hielden ze zich niet aan het verbod om samen te komen met drie personen of meer.
11:35 | In Spanje zijn de strenge lockdown-maatregelen maandag een beetje versoepeld. De politie deelde op stations mondkapjes uit aan mensen die weer naar hun werk gaan. In het Zuid-Europese land gaan sommige fabrieken weer open. Daar kunnen medewerkers niet vanuit huis werken. Voor de meeste Spanjaarden is het einde van de lockdown nog niet in zicht. Zij moeten verplicht thuisblijven om verspreiding van het virus te voorkomen.
11.20 | Op Sint Maarten is de verkoop van alcohol tijdelijk stilgelegd om te voorkomen dat er meer huiselijk geweld plaatsvindt. Dat heeft minister-president Silveria Jacobs zondagavond (lokale tijd) aangekondigd. Het eiland zit in lockdown waardoor de bevolking de hele dag thuis zit. Volgens Jacobs is er een flinke toename van meldingen van huiselijk geweld op het eiland en daarbij is vaak alcohol in het spel. Jacobs zegt met de maatregel iedereen op het eiland te willen beschermen, in het bijzonder kinderen. Personen die gewend zijn dagelijks alcohol te drinken, raadde ze aan een andere hobby te zoeken.
11.05 | De Europese Commissie heeft haar onvrede over Roemenië geuit, nadat het land de export van landbouwproducten verbood vanwege het coronavirus. Het Oost-Europese land is de op één na grootste exporteur van tarwe in de Europese Unie. Volgens de commissie brengt de stap van de Roemenen de voedselveiligheid in de EU in gevaar.
Roemenië stelde onlangs zijn exportverbod in, dat minimaal tot midden mei duurt. Naast tarwe is Roemenië ook een grote exporteur van mais en gerst. De Roemeense premier Ludovic Orban zei dat zijn land niet in een scenario wil belanden waarin Roemenen vanwege tekorten geen tarwe meer kunnen kopen. De EU vindt dat er geen aanleiding is voor Roemenië om op deze wijze in te grijpen.
11.00 | Rusland heeft maandag melding gemaakt van ruim 2550 nieuwe coronagevallen. Het gaat om het grootste aantal nieuwe besmettingen dat in een etmaal is gemeld door de Russische autoriteiten. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Rusland volgens officiële cijfers bijna 150 patiënten met het virus overleden. Bij ruim 18.000 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt.

Het aantal doden en vastgestelde besmettingen in Rusland ligt daarmee veel lager dan in veel westerse landen. In de VS zijn zo'n 22.000 sterfgevallen en meer dan een half miljoen besmettingen gemeld. Experts waarschuwen dat officiële cijfers geen volledig beeld geven, omdat niet iedereen met het virus wordt getest. Wereldwijd zijn ruim 1,8 miljoen besmettingen gemeld.
Poetin heeft zich op corona verkeken, zegt uitgever Derk Sauer vanuit Moskou in BNR's De Wereld.
10.45 | De Amerikaanse president Donald Trump lijkt er geen geheim meer van te maken dat hij zich ergert aan zijn medische topadviseur Anthony Fauci. Trump deelde een Twitterbericht met de boodschap 'Time to #FireFauci': Het is tijd om Fauci te ontslaan.
10.25 | Marokkaanse Nederlanders die vast zitten in Marokko kunnen mogelijk niet weg door de moeizame verhoudingen tussen Marokko en Nederland. Dat zegt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Aan de inzet van Nederland ligt het niet, zei SMN-bestuurslid Sahil Achahboun in het NOS Radio 1 Journaal. Vorige week deed minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) een klemmend beroep op Marokko, maar de situatie voor de Marokkaanse Nederlanders is nog onveranderd.
'Er gaan verhalen rond dat dat te maken heeft met de verslechterde diplomatieke omstandigheden tussen Nederland en Marokko. Het is niet officieel gecommuniceerd dat het daarmee te maken heeft, maar je moet daar wel rekening mee houden', zegt Achahboun. De landen liggen al een tijd met elkaar overhoop over de weigering van Marokko om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen. Marokko zegt dat voorlopig niemand het land uit kan vanwege de lockdown, 'maar het feit dat er wel vluchten zijn naar andere landen maakt dat een wankel verhaal', zegt Achahboun.

10.05 | De Franse autofabrikant Renault is van plan twee fabrieken in Spanje weer te heropenen. Dat meldde de krant El Norte de Castilla. Die fabrieken waren eerder gesloten vanwege de coronacrisis.
Het gaat om de fabrieken in Sevilla en Valladolid. Het zou de bedoeling zijn dat er wordt begonnen met één dienst, aldus de voorzitter van Renault in Spanje. Volgens hem zijn die fabrieken vooral gericht op de export van auto's naar buiten Europa. Renault kondigde in maart aan fabrieken in Spanje en elders in Europa te sluiten in verband met de uitbraak van het coronavirus. De regering in Madrid overweegt om de lockdownregels iets te versoepelen om de economie in bepaalde sectoren weer op te starten.
09.25 | De burgemeesters in de Bollenstreek overwegen ook de provinciale wegen af te sluiten als mensen op tweede paasdag weer massaal naar de bollenvelden komen. Dat zegt de burgemeester van Hillegom Arie van Erk.

09.20 | De Europese aandelenmarkten blijven maandag op tweede paasdag gesloten. Beleggers houden een lang weekeinde, want op Goede Vrijdag waren de beurzen in Europa ook dicht. Dinsdag wordt de beurshandel hervat.
In de Verenigde Staten mogen handelaren op Wall Street maandag al wel weer aan het werk. In Tokio ging de handel gewoon door. De toonaangevende Nikkei-index in Japan eindigde maandag met een verlies van 2,3 procent.
Donderdag eindigden de Europese beurzen in de plus. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,5 procent hoger op 508,04 punten. De MidKap won 1,6 procent tot 691,82 punten en de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 2,8 procent.

09.15 | Zuid-Korea wil dinsdag 600.000 testkits voor het coronavirus naar de Verenigde Staten sturen. Het gaat volgens een bron om de eerste grote lading die door de Zuid-Koreanen aan hun zwaar getroffen bondgenoot wordt overgedragen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Zuid-Koreanen om hulp gevraagd. Hij vroeg zijn ambtsgenoot Moon Jae-in eind vorige maand in een telefoongesprek om materiaal te sturen waarmee op het coronavirus kan worden getest.
De ingewijde zegt dat de eerste lading met testkits dinsdag naar de VS gaat. De Amerikaanse overheid betaalt daar wel voor en stuurt ook een vrachtvliegtuig om het materiaal op te halen. In de nabije toekomst worden volgens de bron nog eens 150.000 testkits geëxporteerd. Zuid-Korea behoorde na China tot de eerste landen waar het virus op grote schaal om zich heen greep. De Zuid-Koreanen wisten de uitbraak grotendeels onder controle te krijgen, onder meer door op grote schaal coronatesten uit te voeren.
08.50 | Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Het duurt normaliter jaren voordat zo'n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.
Uit het WHO-document blijkt volgens persbureau Bloomberg dat CanSino Biologics uit Hongkong het verst is in het ontwikkelingsproces. Die onderneming werkt samen met het Beijing Institute of Biotechnology aan een vaccin. Ook twee Amerikaanse bedrijven zijn al begonnen met klinisch onderzoek. Het gaat om Moderna en Inovio Pharmaceuticals.
08.25 | Een recordaantal Zuid-Koreanen heeft tijdens de coronacrisis gebruikgemaakt van de mogelijkheid om alvast te stemmen voor de komende parlementsverkiezingen. Bijna 27 procent van de circa 44 miljoen kiezers heeft al gestemd, meldt de kiescommissie. Dat is 0,6 procent meer dan bij de presidentsverkiezing van 2017.

De hoge opkomst heeft volgens Zuid-Koreaanse media vermoedelijk te maken met de coronacrisis. Zuid-Koreanen verwachten dat het bij de verkiezingen op woensdag drukker zal zijn bij stembureaus. Daarom gingen veel mensen vrijdag en zaterdag alvast stemmen. Bij stembureaus stonden toen rijen met mensen die mondkapjes droegen. Zij moesten daar wel hun temperatuur laten meten.
08.15 | Duitsland telde de afgelopen 24 uur 126 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 30 maart. Het dodental in Duitsland liep hiermee op tot 2.799. Het aantal bevestigde besmettingen nam het afgelopen etmaal toe met 2.537 tot 123.016.
De aandelenbeurs in Japan is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook de graadmeters in Seoul en Shanghai stonden in mineur. De handelsvloeren in Hongkong en Australië waren nog gesloten in verband met een lang paasweekend. Beleggers blijven zich zorgen maken over de impact van de coronapandemie op de wereldwijde economie. Dat belooft weinig goeds voor het nieuwe cijferseizoen, dat in aantocht is. Het goede nieuws op de oliemarkt over een akkoord tussen oliekartel OPEC en bondgenoten over een productiebeperking kon de stemming niet ombuigen.
07.30 | De Britse economie kan in het tweede kwartaal met wel 30 procent krimpen door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, waardoor het openbare leven in het Verenigd Koninkrijk vrijwel plat is komen te liggen. Dat zei de Britse minister van Financiën Rishi Sunak in een vergadering met collega's, aldus The Times.
In die vergadering sprak Sunak volgens de krant over een mogelijke krimp van 25 tot 30 procent in de periode tussen april en juni. Door de lockdown wordt de Britse economie hard geraakt. Naar verluidt dringen meerdere ministers in het Britse kabinet aan op een versoepeling van de lockdown door zorgen over de grote economische schade voor het Verenigd Koninkrijk. The Times kwam niet met namen van ministers die voorstander zijn van een versoepeling.
07.50 | De Zuid-Koreaanse autobouwer Kia Motors wil drie van zijn fabrieken in eigen land tijdelijk sluiten omdat door de coronacrisis de export van auto's naar de Verenigde Staten en Europa wordt geraakt. Eerder werden al de meeste fabrieken van Kia en die van moederbedrijf Hyundai Motor buiten Zuid-Korea en China op slot gegooid.
Kia zou de vakbonden hebben geïnformeerd over zijn voornemen om de locaties tijdelijk dicht te doen. Hyundai heeft voor deze week zijn fabriek gesloten voor de productie van het model Tucson in de zuidoostelijke stad Ulsan.
07.20 | Op NPO 3FM is maandag de speciale corona-editie van Serious Request begonnen. Dj's draaien onder meer tot en met zaterdag verzoekplaten die luisteraars tegen betaling hebben aangevraagd. Alle opbrengsten gaan naar het Rode Kruis voor steun tijdens de coronapandemie.
Anders dan bij de jaarlijkse actie van 3FM voor de kerst, gaan de dj's nu niet door het land. Voor 3FM Serious Request: Never Walk Alone blijven ze veilig in de studio. De dj's die in shifts van zes uur te horen zijn tijdens deze editie zijn Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman.
04.15 | In China zijn de afgelopen 24 uur 108 nieuwe besmettingsgevallen van het coronavirus gerapporteerd, negen meer dan een dag eerder. Het aantal nieuw geregistreerde patiënten dat geen symptomen heeft bedroeg 61 ten opzichte van 63 op zondag.
Volgens de autoriteiten gaat het in 98 van de nieuwe gevallen mét symptomen om mensen die in het buitenland besmet zijn geraakt. Het aantal geïnfecteerde inkomende reizigers nam de afgelopen tijd gestaag toe in het land. De Chinese regering vreest dat dergelijke gevallen een tweede besmettingsgolf kunnen veroorzaken.
04.00 | De Franse president Emmanuel Macron spreekt maandagavond (20.02 uur) voor de derde keer de bevolking toe over de bestrijding van het nieuwe coronavirus. Hij biedt volgens Franse media geen verlichting aan de bevolking, maar komt juist met meer maatregelen en gaat de lockdown fors verlengen. Macron meent dat de tijd voor versoepeling van maatregelen nog niet is aangebroken, omdat het virus niet veel zwakker wordt en hij vreest dat het ergste nog moet komen.

Het aantal mensen dat op de intensive care terechtkomt als gevolg van het virus daalt, maar de longaandoening blijft onophoudelijk dodelijk in het land dat al rond 14.000 sterfgevallen heeft geregistreerd en circa 130.000 besmettingen heeft vastgesteld.
03.30 | Tweede paasdag is voor velen traditioneel een dag voor een bezoek aan een meubelboulevard. Maandag belooft een stuk frisser te worden dan zondag, met een stevige noordenwind. Prima omstandigheden voor een rondje bouwmarkt of woonboulevard, maar het advies is en blijft: niet doen, blijf thuis, zoek de drukte niet op.
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, drong er vorige week op aan de 'traditionele paasuitjes' achterwege te laten. Geen meubelboulevards, geen tuincentrum, geen tochtjes.
Woonboulevards en grote bouwmarkten zetten beveiligers in om erop toe te zien dat mensen zich aan de coronaregels houden, zoals het afstand houden. Ook nemen ze maatregelen als een maximaal aantal klanten in de winkel en aangepaste openingstijden. Bij te hoge bezoekersaantallen kunnen winkels de deuren tijdelijk sluiten.
01.30 | De olieprijs had kortstondig een opleving nadat bekend werd dat de grootste olieproducerende landen een deal hebben gesloten over productiebeperking. Een vat Amerikaanse olie stond 9 procent in de plus op bijna 25 dollar en Brentolie steeg 6 procent tot 31,54 dollar per vat. Vrij snel daarna zakten de prijzen weer in.
Zondag kwam OPEC+, bestaande uit oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland, overeen de productie met zo'n 10 miljoen vaten per dag te verlagen om de olieprijs op te krikken. Dat is ongeveer 10 procent van de wereldwijde productie. Volgens de olieminister van Koeweit kan dat zelfs 20 miljoen vaten per dag worden, als ook andere landen de productie verder terugschroeven.
00.15 | De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes heeft in een officiële verklaring laten weten "dankbaar en erkentelijk" te zijn voor de steun die het eiland heeft ontvangen van Nederland. Daarmee reageert ze op eerdere berichten in de media dat Aruba ontevreden zou zijn over de steun.
Volgens Wever-Croes heeft Nederland 12 ic-beademingsplekken ter beschikking gesteld aan het eiland om de effecten van het corona-virus te bestrijden. Daarmee komt de capaciteit van Aruba te liggen op 33 intensivecare-units. Daarnaast heeft de Rijksministerraad een eerste liquiditeitssteun aan Aruba goedgekeurd van 42,8 miljoen Arubaanse gulden (ruim 21 miljoen euro) in de vorm van een renteloze lening.
Zondag 12 maart
20:30 | Oliekartel Opec, Rusland en andere olieproducerende landen zijn het vanavond alsnog eens geworden over beperking van de productie met 9,7 miljoen vaten per dag voor de maanden mei en juni. Dat is ongeveer 10 procent van de hoeveelheid die wereldwijd dagelijks wordt opgepompt. Enkele bronnen binnen de groep, ook bekend als Opec+, hebben de overeenkomst bevestigd. Mexico lag lang dwars maar stemde uiteindelijk in.
19:15 | Het aantal slachtoffers dat het coronavirus dagelijks maakt in Italië daalt. De gezondheidsautoriteiten maakten zondag 431 nieuwe overlijdensgevallen bekend, bijna 200 minder dan een dag eerder. Het is het laagste aantal doden sinds 19 maart. In Frankrijk nam het dodental door het coronavirus met 561 toe tot 14.393. Er werden een kleine 3000 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd, waardoor het totaal op ruim 132.500 kwam.
18:35 | De meeste mensen hebben zich op paaszondag aan de regels gehouden die vanwege de coronacrisis zijn afgekondigd. De veiligheidsregio's constateerden dat de oproep om thuis of in de eigen buurt te blijven in grote mate is opgevolgd. Dat stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. 'Ook zien we dat de regel om anderhalve meter afstand te houden goed wordt nageleefd.'
18:20 | Het aantal sterfgevallen door coronabesmetting is in het Verenigd Koninkrijk de 10.000 gepasseerd. De gezondheidsautoriteiten maakten zondag bekend dat er nu 10.612 Britse patiënten zijn overleden ten gevolge van de virusinfectie. Dat zijn er 737 meer dan 24 uur geleden. Als lichtpuntje kon het ministerie aanvoeren dat de jongste cijfers iets gunstiger zijn dan de voorbije twee dagen. Toen bezweken meer dan 900 Britten aan Covid-19.

17:50 | Het was minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid die als eerste met het idee kwam: apps in de strijd tegen corona, voor het moment dat we weer massaal naar buiten kunnen. De techniek is het probleem niet, maar privacywaarborgen zijn ook volgens De Jonge een absoute voorwaarde. En anders kijkt Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens nadrukkelijk mee over zijn schouders. In deze aflevering van Helder!: Hoe maken we een goede (en veilige) corona-volgapp?
17:10 | Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei in Amsterdam zijn dit jaar alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aanwezig. Het koningspaar legt een krans bij het Nationaal Monument. Daarna volgt het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Willem-Alexander houdt een toespraak.
16:15 | Het aantal corona-patiënten op de intensive care is met 33 gedaald naar 1358. Zaterdag waren het er 1391. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
15:50 | Het is opnieuw erg druk in de Bollenstreek. Hoewel de wegen tussen de bollenvelden zijn afgesloten, zijn er toch veel mensen naartoe gekomen. Op de rondwegen is het daardoor druk, meldt burgemeester van Lisse Lies Spruit. Het gaat om automobilisten, fietsers, wandelaars en ook wat motorrijders. Soms loopt het verkeer volgens de gemeente op wat stukken wat vast. 'Sommige mensen doen alsof er niets aan de hand is, heel vervelend.'
15:10 | De Franse president Emmanuel Macron wil volgens Franse media maandag de bevolking nog strengere maatregelen opleggen voor de bestrijding van het nieuwe coronavirus. Volgens bronnen rond de president zal hij om precies 20.02 uur een bewogen toespraak houden om verscherping van de maatregelen te presenteren. De toespraak zou volgens de bronnen van hetzelfde kaliber moeten zijn als die van de Britse premier Churchill (1874-1965) in mei 1940.
14:35 | De Britse premier Boris Johnson is ontslagen uit het ziekenhuis in Londen waar hij een week lang onder meer op intensive care werd verpleegd aan de longaandoening die het nieuwe coronavirus veroorzaakt. Hij trekt zich terug op het officiële buitenverblijf van de premier, Chequers, om verder te herstellen. Hij gaat niet onmiddellijk weer werken. De premier heeft zijn taken overgedragen aan minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.
14:00 | Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2737. Het RIVM heeft de afgelopen dag 94 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land en kreeg 203 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen door. Sinds het begin van de uitbraak zijn 8582 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1188 naar 25.587.
13:45 | De deal tussen de Opec en Rusland om de olieproductie fors te verlagen is eigenlijk 'too little, too late', zegt Lucia van Geuns, energiedeskundige bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies in de BNR-podcast De Strateeg. De grootschalige vraaguitval van olie als gevolg van de coronacrisis kwam in januari al op gang, maar die bleek bij lange na niet voldoende, analyseert Van Geuns.
13:30 | Paus Franciscus heeft in zijn traditionele paasboodschap opgeroepen de schulden van de armste landen te verlichten of kwijt te schelden naar aanleiding van de crisis die het coronavirus wereldwijd veroorzaakt heeft. De paus richtte zich vanuit de vrijwel lege Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan via een livestream tot de wereld voor zijn zegening 'urbi et orbi' aan alle rooms-katholieke gelovigen. Hij riep ook op tot een 'onmiddellijk' staakt-het-vuren in mondiale conflicten.

12:50 | Door het coronavirus gaat het zeer slecht met de energiesector en het conflict tussen oliemachten Saoedi-Arabië en Rusland. En die crisis-in-een-crisis is wel degelijk van invloed op onze levens. In de Strateeg vertellen energie-expert Lucia van Geuns en financieel analist Anna Grebensjikova hierover. Ook bespreekt Paul van Liempt met hen de wortels van dit conflict en hoe de betrokken landen dit inzetten om hun geopolitieke doelen te bereiken.
11.55 | Het Spaanse dodental door het coronavirus is zondag met 619 gestegen tot een totaal van 16.972. Dat zei het ministerie van Volksgezondheid. Met de stijging van het dagelijkse aantal doden is een driedaagse reeks van dalingen doorbroken. Zaterdag waren er 510 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totale aantal bevestigde besmettingsgevallen steeg van 161.852 tot 166.019.
11.35 | In België is het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur met 268 gestegen. Dat brengt het totale aantal doden door corona in het land op 3600. Dat blijkt uit de dagelijkse update van de cijfers.
De voorbije 24 uur waren er 392 nieuwe ziekenhuisopnames. In totaal zijn in België nu 5353 patiënten opgenomen. Het aantal patiënten op de intensive care daalde met 39 tot 1223.
België rapporteerde 1629 nieuwe besmettingsgevallen. In totaal staat de teller op 29.647 bevestigde besmettingen.
11.05 | De noordoostelijke stad Harbin in China voert een 28-daagse quarantainemaatregel in voor alle bezoekers uit het buitenland. Dat liet het gemeentebestuur zondag weten. Mensen die de hoofdstad van de provincie Heilongjiang, grenzend aan Rusland, binnenkomen, zullen eerst 14 dagen in een quarantainecentrum worden vastgehouden, gevolgd door nog eens 14 dagen thuisquarantaine. De gemeente voert ook een lockdown in voor wijken waar bevestigde gevallen van coronavirus en gevallen zonder symptomen worden gevonden.
Wat doet corona met wereldmacht China? Je hoort het BNR's China Podcast van Li' ao Wang
China intensiveert de controle van inkomende buitenlanders en verscherpt de grenscontrole nadat het aantal geïmporteerde gevallen van het coronavirus flink toeneemt. China maakte melding van 162 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Bijna alle nieuwe infecties zijn aangetroffen bij reizigers uit het buitenland. De noordoostelijke provincie Heilongjiang meldde 21 nieuwe gevallen vanuit Rusland.
10.20 | Rusland telt 2186 nieuwe besmettingen als gevolg van COVID-19. Dit meldt Russia on Sunday. Het is de grootste toename in één dag. Het aantal besmettingen in Rusland staat nu op 15.770, het aantal doden steeg van 24 naar 130. Poetin verkijkt zich op corona, zegt uitgever Derk Sauer van The Moscow Times tegen Bernard Hammelburg in BNR De Wereld.

09.15 | Kom niet naar de bollen. Die oproep doet Veiligheidsregio Hollands Midden zondagochtend, nadat het zaterdag veel te druk was in de bollenstreek. 'We kunnen het niet mooier maken dan het is; kom gewoon NIET naar de bollen', twittert de Veiligheidsregio.
Vanwege de drukte werden zaterdag wegen tussen de bloembollenvelden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, wielrenners en mountainbikers. Ook zondag en maandag zullen wegen tussen de bollenvelden zijn afgesloten.
De burgemeesters van Hillegom, Lisse en Teylingen meldden zaterdag teleurgesteld te zijn dat ondanks herhaaldelijk verzoek om niet te komen, toch veel mensen naar de bollenvelden togen. Daardoor konden mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden.
Ook de Veiligheidsregio Noord Holland Noord riep de bevolking op Pasen vooral thuis te vieren:
08.55 | De kerkdeuren blijven gesloten voor publiek dit paasweekend maar voor gelovigen die toch een viering willen volgen, zijn er mogelijkheden om dit te doen op televisie of online. Paus Franciscus spreekt om 12.00 uur de traditionele zegen Urbi et Orbi uit op een verlaten Sint-Pietersplein. Rond dezelfde tijd luiden in veel Nederlandse plaatsen de kerkklokken. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft opgeroepen de klokken te luiden om mensen 'thuis te verbinden met de eredienst van de kerk'.
08.05 | De Britse premier Boris Johnson heeft de artsen en verpleegkundigen geprezen voor de 'voorbeeldige' zorg die hij tijdens zijn coronavirusbehandeling kreeg, melden Britse media. Volgens Johnson heeft hij zijn leven te danken aan de artsen. De premier bracht zijn zevende nacht door in het St Thomas' ziekenhuis in Londen nadat hij afgelopen zondag was opgenomen, tien dagen nadat hij positief was getest op het coronavirus.
04.30 | De Verenigde Staten hebben over de afgelopen 24 uur 1920 nieuwe sterfgevallen geregistreerd die verband houden met het coronavirus. Dat is bijna 200 minder dan een dag eerder, toen er met 2108 een recordaantal Amerikanen overleed aan de gevolgen van het virus. De aantallen zijn gebaseerd op de telling van de Johns Hopkins University. De uitbraak van het coronavirus heeft nu het leven geëist van ruim 20.000 Amerikanen. Daarmee zijn de VS het zwaarst getroffen land ter wereld.
De VS passeerden dit weekend Italië als het gaat om het hoogste aantal besmettingen. In totaal zijn er al ruim 527.000 gevallen bevestigd.
Luister hier naar correspondent David Hammelburg vanuit een leeg New York
04.15 | China meldt 162 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Bijna alle nieuwe infecties zijn aangetroffen bij reizigers uit het buitenland. Van de 162 besmettingen zijn er 63 gevallen die geen ziekteverschijnselen tonen. Dat aantal is bijna een verdubbeling van een dag eerder.
Een groot deel van de nieuwe bevestigde besmettingen werd gemeld in Shanghai, het commerciële centrum van China. De grootste stad van het land meldde 52 nieuwe gevallen. Allen hebben het virus meegenomen van buiten het land, aldus de gezondheidsorganisaties. Volgens de instantie waren 51 van de 52 aan boord van dezelfde vlucht, vrijdag vanuit Moskou.
03.30 | De leider van de Rooms-Katholieke Kerk, paus Franciscus, geeft op eerste paasdag in Rome zoals gebruikelijk de zegening urbi et orbi aan alle katholieke gelovigen. Maar verder zal veel anders zijn door de coronapandemie. Zoals een leeg Sint-Pietersplein door alle coronamaatregelen. Normaal zijn tienduizenden belangstellenden aanwezig als de paus spreekt vanaf een balkon van de Sint-Pietersbasiliek.
Ook kan Franciscus Nederland dit jaar niet bedanken 'voor de bloemen'. Normaal zorgen Nederlandse bloementelers voor fleurige decoraties, maar zij besloten er dit jaar van af te zien in verband met het virus.

03.15 | In navolging van Nederland zetten ook de Engelsen in op het gebruik van een 'corona-app'. De verantwoordelijke ministers hebben opdracht gegeven tot het maken van de gezondheidsapp, waarmee de regering hoopt het coronavirus in te dammen. Dat meldt The Sunday Times op basis van ingewijden.
Met de te lanceren app kunnen mobiele telefoons mensen alarmeren als ze in contact zijn gekomen met geïnfecteerde mensen. De Britse regering hoopt dat de nieuwe app het mogelijk maakt om vanaf eind volgende maand te beginnen met het opheffen van de meest strikte maatregelen.
02.30 | EU-voorzitter Ursula von der Leyen denkt dat tegen het einde van het jaar een vaccin ontwikkeld is tegen het nieuwe coronavirus. Tot die tijd moet de bevolking rekening houden met beperkende maatregelen, zegt ze tegen Bild am Sonntag. Volgens Von der Leyen zijn twee van de meest veelbelovende onderzoeksteams in Europa bezig met het ontwikkelen van een vaccin. De EU is al met fabrikanten in gesprek over de productie om een snelle vaccinatiecampagne mogelijk te maken.
01.00 | Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saud heeft de avondklok in Saoedi-Arabië verlengd om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De avondklok was al vanaf maandag 23 maart van kracht. De beperkingen gelden dagelijks van 19.00 tot 06.00 uur. De verlenging is voor onbepaalde tijd.
00.35 | Het was zaterdag veel te druk in de Bollenstreek. Dat laten de burgemeesters van Hillegom, Lisse en Teylingen weten. De wegen tussen de bloembollenvelden worden daarom afgesloten. Alleen bewoners mogen daar dit paasweekend nog komen. Doorgaande wegen zijn wel voor iedereen nog toegankelijk. Handhavers zullen extra opletten of mensen zich aan de regels houden en delen eventueel boetes uit.

Zaterdag 11 april
20:00 | De Britse premier Boris Johnson heeft tijd en ruimte nodig voor zijn herstel van Covid-19, is de boodschap van de minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel. Tijdens een persbijeenkomst in Downing Street meldt Patel dat 'de boodschap aan de minister-president is dat we willen dat hij beter wordt en dat hij wat tijd nodig heeft om te rusten, te herstellen en op krachten te komen'. 'Dat is van vitaal belang', zegt Patel. 'Het hele kabinet ondersteunt deze boodschap.'
18:05 | De Verenigde Staten tellen nu de meeste dodelijke slachtoffers van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, stellen Bloomberg News en de Johns Hopkins University op basis van de meest recente cijfers. Het land is met tenminste 19.563 doden door corona Italië voorbij gestreefd en geldt volgens hen nu als het epicentrum van de pandemie. Gouverneur Andrew Cuomo van New York maakte zaterdagmiddag 783 sterfgevallen door het longvirus bekend. Daardoor komt het dodental in de staat New York nu op 8627.
17:10 | De NS heeft op het traject tussen Amsterdam en Rotterdam bij Gouda twee treinen uit de dienstregeling gehaald omdat de reizigers niet voldoende afstand van elkaar konden houden, meldt een woordvoerder. Toen de conducteur in beide gevallen constateerde dat er te veel mensen waren waardoor ze niet voldoende afstand van elkaar konden houden, vroeg hij of een aantal reizigers vrijwillig de trein wilde verlaten. Te weinig mensen gaven daar gehoor aan.
16:10 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen naar 1391. Vrijdag waren het er 1384, een stijging dus van 7. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekend. Vandaag zijn er 189 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld en zijn 132 personen als overleden gemeld. Het totaal aantal overledenen komt daarmee op 2643.
15.45 | In het Verenigd Koninkrijk zijn in 24 uur tijd 917 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het aantal sterfgevallen op 9875, melden de gezondheidsautoriteiten. Het gaat bij de nieuwste sterfgevallen om mensen van tussen de 11 en 102 jaar oud volgens Britse media. Van de overledenen hadden er meer dan dertig geen gezondheidsproblemen voor ze het virus opliepen. De stijging was lager dan vrijdag.
15.15 | Nederland bezoekt in het paasweekend altijd massaal bouwmarkten en meubelboulevards. Dit jaar is het niet echt een uitje: lange rijen, overal drukte. Mensen wordt gevraagd alleen te komen en niet te funshoppen.

14.35 | India verlengt de lockdown van 21 dagen in het hele land tot 30 april. Dat geeft de autoriteiten en gezondheidswerkers in het land meer tijd om de groeiende verspreiding van het coronavirus onder controle te houden. De eerste minister van Delhi, Arvind Kejriwal, zei op Twitter dat premier Narendra Modi, die zaterdag een ontmoeting had met de staatsleiders van het land, de juiste beslissing had genomen om de lockdown, die op 14 april zou eindigen, te verlengen. Er is geen formele aankondiging geweest van de regering.
14.15 | Tot nu toe zijn er 24.413 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De nieuwe meldingen komen uit alle 12 provincies, maar met 411 (31 procent) kwamen de meeste nieuwe meldingen uit de provincie Zuid-Holland.
Sinds enkele dagen kunnen ook zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis getest worden als zij klachten hebben. Het eerste effect daarvan lijkt zichtbaar in de meldingen, omdat 550 (42 procent) van de nieuwe meldingen zorgmedewerkers betreft.


14.05 | Op Aruba is fel gereageerd op de lening die Nederland heeft vrijgemaakt voor acute noodhulp. Zo krijgt Aruba 42,5 miljoen Arubaanse gulden (ongeveer 21 miljoen euro) voor een periode van zes weken, terwijl het land om 400 miljoen Arubaanse gulden (200 miljoen euro) had gevraagd als gift voor een periode van drie maanden. Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes zei in eerste instantie niet akkoord te kunnen gaan met het lage bedrag. Ze verklaarde later de lening van Nederland te waarderen. Andere politici uitten openlijk hun frustratie en zeiden dat Nederland niet begrijpt dat 80 procent van het eiland afhankelijk is van toerisme en dat door de corona-crisis bijna alle inkomsten zijn weggevallen.
13.55 | Het RIVM meldt 132 nieuwe sterfgevallen en 189 nieuwe ziekenhuisopnames
13.50 | In een week zijn er in Frankrijk drie miljoen werklozen bijgekomen waarvan wordt aangenomen dat ze tijdelijk zonder werk zitten als gevolg van de coronacrisis. De minister van Arbeid, Muriel Pénicaud, meldde dat inmiddels 700.000 ondernemingen voor in totaal acht miljoen werknemers een tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens de coronacrisis hebben aangevraagd. Dit betekent volgens de bewindsvrouw dat nu één op de drie mensen die in de particuliere sector werken zonder werk thuis zit.
13.20 | De Britse premier Boris Johnson speelt spelletjes zoals sudoku en kijkt films waaronder de Lord Of The Rings-trilogie terwijl hij in het ziekenhuis herstelt van het coronavirus, zei zijn kantoor Downing Street volgens Britse media. Na uit de intensive care te zijn gekomen, is de premier in staat geweest korte wandelingetjes te maken tussen rustperioden door.
13.15 | Zwemscholen verenigd in de Eerste Nederlandse Vakopleidingen voor Zwemonderwijzers (ENVOZ) vragen in een brief aan het ministerie van VWS om financiële ondersteuning vanwege de coronacrisis. Alleen al voor de bij haar aangesloten organisaties berekent het opleidingsinstituut een inkomstenverlies van 6 miljoen euro per maand.

13.10 | De Ierse regering heeft de lockdown tot 5 mei verlengd. Premier Leo Varadkar vindt de toestand nog niet rijp voor terugkeer naar het gebruikelijke openbare leven. Ieren mogen sinds 27 maart alleen nog de deur uit voor boodschappen, sport, werk of noodzakelijke bezoeken zoals aan een arts. Ierland telt meer dan 8000 besmettingen, 290 patiënten zijn overleden.
12.35 | Negen gedetineerden en tbs'ers zijn positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Boulevard en cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij zeven anderen is het aannemelijk dat zij het coronavirus hebben. Zij zijn binnen de instellingen in isolatie geplaatst. Gedetineerden maken zich zorgen, maar volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn extra maatregelen niet nodig en doet het personeel er alles aan om het coronavirus buiten de gevangenismuren te houden.
11.55 | Het dagelijkse dodental door het coronavirus in Spanje daalde zaterdag voor de derde dag op rij met 510 doden in de afgelopen 24 uur, dat is de kleinste stijging sinds 23 maart. Het totale aantal dodelijke slachtoffers door het virus steeg daarmee tot 16.353, van 15.843 op vrijdag. Het aantal bevestigde besmettingsgevallen nam toe van 157.022 naar 161.852. 'Spanje is Spanje niet meer', zegt BNR-verslaggever Carlijn Teeven.
11.35 | De afgelopen 24 uur telde België 327 doden, meldden de autoriteiten zaterdag. Het totaal aantal overlijdens door het coronavirus in België komt daarmee officieel op 3346 te staan. Het aantal doden steeg zaterdag opnieuw licht na de 325 van vrijdag. Er werden 421 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, terwijl 418 personen het ziekenhuis mochten verlaten. Dat brengt het totale aantal opgenomen patiënten op 5635.
11.15 | De energieministers van de twintig grootste economieën hebben geen verdere afspraken gemaakt over beperking van de olieproductie. In de slotverklaring na afloop van een videoconferentie vrijdag staat alleen dat de landen bereid zijn maatregelen te treffen 'om de stabiliteit van de energiemarkt te waarborgen'. De OPEC is moeilijk te sturen, zegt energiedeskundige Aad Correlje tegen BNR.
10.35 | Van de zzp’ers in de bouw heeft tot nu maar een beperkt deel last van de coronacrisis. Bijna 50 procent heeft nog net zo veel werk en inkomen als voor de crisis, één op de vijf vroeg ondersteuning aan. Eén op de drie vreest dat te moeten doen, blijkens een enquête van Zelfstandigen Bouw. 45 procent krijgt minder werk van particulieren, vooral ouderen zeggen opdrachten af.
10.25 | Het aanbod van webcamseks en livestreaming van seksshows vanuit de Filipijnen neemt fors toe, zegt kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. Met het toegenomen aanbod in livestreaming neemt ook de vrees voor meer seksuele uitbuiting van minderjarigen toe, aldus Terre des Hommes, dat nog geen cijfers kan geven. 'Het schooljaar is voorbij, scholieren zijn 24/7 beschikbaar voor webcamwerk.'

10.20 | Duitsland zag zaterdag de kleinste toename van het aantal sterfgevallen door het coronavirus in tien dagen tijd. Ook het aantal nieuwe besmettingen nam af. Meer dan twee weken nadat de regering de burgers had opgedragen zich aan strikte beperkingen te houden, steeg het aantal doden tot 2736.
10.15 | De huizenprijzen in België zullen voor het eerst sinds 1983 gaan dalen, omdat er door de coronacrisis minder vraag naar woningen zal zijn. Dat voorspelt de bank KBC die dit jaar een prijsdaling van 3 procent verwacht.
09.35 | De Amerikaanse producent van vliegtuigonderdelen en Boeing-toeleverancier Triumph Group stuurt 2300 werknemers op tijdelijk verlof. Door de crisis legt Boeing veel werkzaamheden stil en daar hebben toeleveranciers als Triumph veel last van. Eerder zei Boeing al 16.000 werknemers te willen ontslaan. 'Dat is heel fors', zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert op BNR.

09.30 | De Verenigde Staten zijn het eerste land dat op één dag meer dan tweeduizend sterfgevallen gerelateerd aan het coronavirus heeft geregistreerd. Volgens een telling van de Johns Hopkins University zijn er de afgelopen 24 uur 2108 Amerikaanse doden bijgekomen. De VS staan op het punt om Italië te passeren als het gaat om het aantal dodelijke slachtoffers; beide zwaar getroffen landen hebben net iets minder dan 19.000 geregistreerde sterfgevallen.
09.15 | Zo'n 70 procent van alle intensivecarepatiënten houdt langdurige fysieke, mentale of cognitieve klachten over aan het verblijf op de IC. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de grote studie die sinds vorig jaar in zeven ziekenhuizen loopt, meldt de NOS. Het onderzoek heeft dus niet alleen betrekking op covid-19-patiënten.
Het Post Intensive Care Syndroom (PICS) houdt in dat patiënten ook na bijvoorbeeld een jaar fysiek nog niet de oude zijn, mede doordat ze tijdens hun opname veel spiermassa verliezen. Ze hebben gevoelens van angst en somberheid en problemen met hun geheugen, het vasthouden van hun concentratie en het verwerken van veel prikkels.

09.00 | Niet alleen minister Hoekstra is blij dat er een Europees akkoord is over geld voor coronacrisis-maatregelen, ook zijn Zuid-Europese collega's met wie hij ruzie maakte zijn verheugd. Hoe dat mogelijk is? 'Iedereen kan erin lezen wat hij wil', zegt BNR's Europaverslaggever Jesse Pinster.
08.30 | China meldde zaterdag een stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. De autoriteiten proberen een tweede golf van infecties met alle macht te voorkomen nu reisbeperkingen op de steden zijn opgeheven. De Nationale Gezondheids Commissie zei dat er vrijdag 46 nieuwe coronagevallen waren bevestigd, onder wie 42 mensen die uit het buitenland kwamen, tegenover 42 gevallen een dag eerder. In de verklaring voegde de commissie eraan toe dat er ook 34 nieuwe gevallen waren gemeld van mensen zonder symptomen, tegenover 47 de vorige dag.

08.00 | Om de coronacrisis goed te kunnen bestrijden, moet de regie daarover centraal worden geregeld. 'Wat we nu nodig hebben is een nationale regie, bijvoorbeeld een Regeringscommissaris infectieziekten', bepleit voormalig Deltacommissaris Wim Kuijken in Het Financieele Dagblad.
06.00 | De inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Ronnie van Diemen-Steenvorde, spreekt haar zorgen uit over de veiligheid van de medewerkers in zorgsector. Volgens Van Diemen-Steenvorde moeten de criteria van het testbeleid verbreed worden.
03.00 | 'Laat mensen tussen de 20 en de 50 weer aan het werk gaan, na eerst de groepen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus te hebben geïsoleerd.' De gerenommeerde Duitse viroloog Alexander Kekulé (61) zet in De Telegraaf een strategie uiteen om uit de coronalockdown te komen. 'Het alternatief is wachten op een vaccin, wat ten minste een jaar gaat duren. Dat houdt niemand vol.' Kekulé wil de samenleving fasegewijs openstellen. 'Te beginnen in zwaar getroffen regio’s als Noord-Brabant en Tirol. Een groot deel van de bevolking is daar waarschijnlijk al immuun.'
10 april
22:00 | De retailsector, de vastgoedbedrijven en vastgoedfinanciers hebben richtlijnen opgesteld over de manier waarop winkels hulp kunnen krijgen die in ernstige problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Zo is onder meer overeengekomen dat de verhuurders van de panden de huur (deels) kunnen opschorten in april, mei en juni. Ook zullen ze geen winkeliers uitzetten als die kunnen aantonen dat de problemen komen door de crisis.
20:00 | Artsen en andere hulpverleners moeten denken om hun eigen gezondheid en alleen met de juiste beschermingsmiddelen hun werk doen met (mogelijke) corona-patiënten. De risico's op besmetting met het coronavirus zijn op dit moment te groot voor hulpverleners, stelt artsenfederatie KNMG. Hulpverleners hebben een individuele zorgplicht, maar ze hebben ook de verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en die van hun naasten, vindt de artsenfederatie
19:20 | Het wereldwijde dodental door de uitbraak van het coronavirus staat sinds vrijdag op zeker 100.000. Dat becijferde persbureau Reuters. Bij meer dan 1,6 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het eerste sterfgeval dat officieel is toegeschreven aan het virus is op 9 januari gemeld in de Chinese stad Wuhan. Het duurde 83 dagen tot het dodental wereldwijd op 50.000 stond. Acht dagen later waren al 100.000 sterfgevallen gemeld.
18:50 | Het UWV heeft sinds maandag 1,3 miljard euro overgemaakt naar bedrijven die zich hebben aangemeld voor de maatregelen voor ondersteuning in de loonkosten, de NOW-regeling. Het grootste deel daarvan - 1,1 miljard euro - zal in verband met Pasen na het weekend op hun rekening komen. De eerste 230 miljoen euro werd eerder deze week al overgemaakt aan 9000 bedrijven. Van de 79.000 ontvangen aanvragen zijn er in totaal nu 66.000 verwerkt en uitbetaald.
16:10 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 1384. Donderdag waren het er 1417, een daling van 33. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekend. Het aantal Nederlandse ic-patiënten in Duitsland is gestegen van 56 naar 58. Steeds meer mensen verlaten de intensive cares, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
15:40 | Leveranciers van auto-onderdelen aan autofabrikanten hebben door de coronacrisis al bijna 60 miljard euro verlies geleden. Dat zegt secretaris-generaal Sigrid de Vries van de CLEPA, de Europese koepelorganisatie voor automotive toeleveranciers, op BNR.
14.40 | Niet alleen minister Hoekstra is blij dat er een Europees akkoord is over geld voor coronacrisis-maatregelen, ook zijn Zuid-Europese collega's met wie hij ruzie maakte zijn blij. Hoe dat mogelijk is? Dat hoor je in de podcast Europamania, Whatever it takes.

14.28 | RIVM meldt 115 nieuwe geregistreerde sterfgevallen en 225 nieuwe ziekenhuisopnames, het dodental stijgt daarmee naar 2511. Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2511. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 115 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD's in het land. Nederland telt nu 23.097 bevestigde gevallen, 8197 patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest).
14.10 | De Britse premier Boris Johnson is in een 'opperbeste stemming', maar staat nog aan het begin van zijn herstel. Dat zei de woordvoerder van de premier, die ook vertelde dat zijn baas kennelijk zwaaiend de intensive care verliet. De 55-jarige premier testte vorige maand positief op het coronavirus. Hij ging aanvankelijk in thuisisolatie, maar moest zondag alsnog worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij had hoge koorts, moest hoesten en lag uiteindelijk dagenlang op de intensive care.

13.45 | Verreweg de meeste Duitsers negeren in Roermond een verzoek van de marechaussee om terug naar Duitsland te gaan. Dat blijkt uit tellingen door de provincie Limburg. Duitsers geven als reden op dat ze in Duitse media gelezen hebben het niet verboden is om naar Nederland te gaan. Ze wisten wel dat hooguit een advies geldt om dat niet te doen.
13.40 | Vliegtuigbouwer Airbus zet vanwege de coronacrisis voorlopig een streep door het plan om een nieuwe assemblagelijn in Toulouse op te zetten voor de productie van de A321. Door de pandemie is de luchtvaartsector buitengewoon hard geraakt en staat de vraag naar vliegtuigen sterk onder druk.
13.35 | World Health Laboratories in Bunnik maakt de eerste resultaten van de sneltesten bekend, die zijn afgenomen door zorgprofessionals. 10% van de geteste personen heeft inmiddels antistoffen aangemaakt tegen COVID-19. Het laboratorium roept deze mensen op om zich te melden als plasmadonor. Dit plasma kan mensen in risicovolle beroepen beschermen die nog niet immuun zijn én coronapatiënten helpen bij hun herstel.
13.15 | Aan boord van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle zijn vijftig bemanningsleden besmet met het coronavirus. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie vrijdag verklaard.

13.00 | De lockdown in Italië blijft tot 3 mei van kracht, melden Italiaanse media. Premier Giuseppe Conte maakt vrijdag bekend tot wanneer de maatregelen tegen het coronavirus worden verlengd. De strenge regels werden op 10 maart ingesteld. Donderdag meldden Italiaanse media dat de maatregelen zeker met vijftien dagen worden verlengd, nu lijkt dat dus 20 dagen te worden. De verlenging houdt in dat Italianen tot 3 mei binnen moet blijven, behalve voor boodschappen of om een essentieel beroep uit te oefenen.

12.50 | Een patiënt met het coronavirus heeft bloedplasma van genezen mensen gekregen. In het plasma zitten mogelijk antistoffen, die zouden kunnen helpen bij het genezen. De toediening gebeurde woensdag, bevestigt het Erasmus MC in Rotterdam vrijdag na een bericht van de NOS. Of de antistoffen aanslaan, meldt het ziekenhuis niet. Het is het begin van het Rotterdamse experiment, waar ook andere ziekenhuizen zich bij hebben aangesloten.
12.40 | ls werkend Nederland straks weer naar kantoor mag, zal de regel van 1,5 meter afstand houden waarschijnlijk nog steeds gelden. Dat betekent dat zo'n zes op de tien werkplekken tijdelijk niet bruikbaar zullen zijn, toont onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International. Een terugkeer naar kantoor zal op basis van strikte regels gaan, stellen de adviseurs. Zij baseren zich op de situatie in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst de kop opstak. Na een strenge lockdown gelden daar nog steeds afstandsmaatregelen in kantoren. Vergelijkbare acties kunnen in Nederland worden verwacht.
12.10 | Minder dan 1 procent van de Oostenrijkse bevolking is besmet met het coronavirus. Die conclusie wordt getrokken uit een onderzoek onder 1500 mensen dat representatief wordt genoemd. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz meldde maandag al dat de besmettingsgraad in zijn land lager dan 1 procent was. Hij had de eerste resultaten van het onderzoek ingezien. Kurz is geen voorstander van het onder controle brengen van het virus door grootschalige immuniteit. Daarvoor is nodig dat veel mensen besmet raken.
12.05 | Het CBS meldt dat vorige week 2000 meer mensen overleden dan gemiddeld. Het aantal overledenen nam afgelopen week het snelst toe in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland. In Noord-Brabant en Limburg steeg het aantal sterfgevallen in de weken hiervoor het snelst, maar die toename lijkt volgens de onderzoekers af te remmen. Maar ook in week 14 zijn in deze twee zuidelijke provincies dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld.
11.40 | Het aantal doden door het nieuwe coronavirus in Spanje is gestegen tot 15.843. Dat zijn er 605 meer dan 24 uur eerder. Het is nu de tweede dag op rij dat er een kleinere stijging is in het dodental. Het aantal besmettingen is met ongeveer 5000 gestegen tot 157.022. Dat is ook een kleinere stijging dan een dag geleden, toen het aantal besmettingen met ruim 6000 omhoog was gegaan.
11.25 | Het dodental in België als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot 3019. Het afgelopen etmaal overleden 325 mensen. Daarnaast zijn 171 sterfgevallen in Vlaamse verpleeghuizen uit de periode 18 tot 31 maart in de statistieken opgenomen. Het gaat hier om vermoedelijke coronagevallen, hebben de gezondheidsautoriteiten vrijdag gemeld.
211 van de overlijdens in de laatste 24 uur gebeurden buiten ziekenhuizen, vooral in woonzorgcentra. Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen steeg met 20 tot 5610, terwijl er de voorgaande twee dagen juist een daling was ingezet.
11.15 | Het kabinet schuift de CO2-heffing voor bedrijven voor zich uit, maar van uitstel komt geen afstel. Wél naderen de verkiezingen. Wordt de CO2-heffing inzet bij de komende verkiezingen? 'Als we ergens níet van weten welke kant het opgaat, is het wel met de CO2-heffing', zegt energie-deskundige Remco de Boer tegen BNR.
11.10 | Partijen in de Tweede Kamer reageren over het algemeen positief op het economisch crisisplan waarover gisteren in Brussel een akkoord is bereikt. Dit plan, opgezet door de Eurogroep, zou de financiële klappen van de coronacrisis moeten opvangen.
10.35 | De Franse regering heeft 20 miljard euro van het uitgebreide noodsteunpakket van 100 miljard euro gereserveerd voor grote bedrijven die als strategisch worden beschouwd. Dat meldt de Franse krant Les Echos. Air France-KLM zou een van de bedrijven zijn die hiervan kunnen profiteren. De luchtvaartcombinatie verwacht overigens voldoende extra financiering aan te kunnen trekken om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Dat voorspelde het concern donderdag al op basis van gesprekken met de Nederlandse en de Franse overheid en banken.

10.15 | Ondanks dat Saoedi-Arabië en Rusland hun productie ongekend verlagen, is de deal teleurstellend voor handelaren. Mexico ligt alweer dwars, zegt Corné van Zeijl van Actiam tegen BNR.
In 900 van de ruim 2500 verpleeghuizen zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld en er komen er dagelijks meer bij. Verpleeghuisartsen trokken al aan de bel, evenals de vakbonden voor zorgpersoneel, en ook de overheid maakt zich zorgen. Bewoners van verpleeghuizen zijn extra kwetsbaar en dat vergroot binnenshuis de kans op verspreiding van het virus. Daarom zijn half maart de deuren gesloten voor familie, vrijwilligers en ander bezoek. Groot punt van zorg blijven de tekorten aan beschermingsmateriaal, zoals mondkapjes.
09.55 | Het aantal coronabesmettingen in Rusland blijft steeds sterker toenemen. Het land meldde vrijdag dat er de afgelopen 24 uur 1786 gevallen waren bijgekomen. Voor de vierde achtereenvolgende dag was dat een recordaantal. Er zijn nu 11.917 besmettingen in Rusland vastgesteld. Het dodental steeg met 18 naar 94.
Consumenten rekenen ruim een derde minder met hun pinpas af sinds de eerste coronamaatregelen in Nederland zijn afgekondigd. Dat meldt het economisch bureau van ING op basis van transactiegegevens van de bank. Vanaf 15 maart zette het aantal pintransacties een duidelijk dalende trend in. Maar de afgelopen week stabiliseerde de daling rond 35 procent vergeleken met een jaar terug, aldus de economen. Wel geven mensen die met pin betalen in doorsnee iets meer uit. Volgens ING staan er op de kassabonnen bij supermarkten en speelgoed- en hobbywinkels duidelijk hogere bedragen.

09.50 | Niet alle gemeenten zijn even snel in het uitbetalen van steun aan kleine ondernemers die dat in het kader van de Tozo-regeling hebben aangevraagd. Dit blijkt uit rondgang van BNR langs diverse gemeenten in Nederland. Al meer dan honderdduizend ondernemers hebben bij hun gemeente aangeklopt voor steun.
09.15 | De CO2-heffing voor de meest vervuilende industrie die het kabinet wil invoeren, blijft nog even op de plank. Zowel de bedrijven als het kabinet zelf hebben midden in de coronacrisis al genoeg aan het hoofd, bevestigen ingewijden na berichtgeving in het FD. Het is nog steeds wel de bedoeling dat de heffing volgend jaar ingaat en op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.
Wetsvoorstellen worden vooraf voorgelegd aan belangstellenden, die dan commentaar kunnen leveren. Die zogeheten consultatie is volgens Haagse bronnen uitgesteld.
09.05 | De Poolse regering verwacht de piek van het aantal besmettingen met het coronavirus in de komende dagen. Dat zei een woordvoerder vrijdag. In Polen is bij 5575 mensen het virus vastgesteld en zijn er 174 mensen door overleden. Daarmee is de coronacrisis in het land tot nu toe vrij beperkt gebleven.
08.40 | De inflatie in China is in maart lager uitgekomen dan in februari vanwege de zwakke vraag veroorzaakt door de lockdown tegen het nieuwe coronavirus. De inflatie kwam uit op 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in februari. Dat is het laagste niveau sinds oktober. Economen hadden in doorsnee op een sterkere prijsstijging gerekend.
08.30 | Een miljoen werknemers in uiteenlopende beroepen lopen op hun werk de kans besmet te raken met het nieuwe coronavirus. Dat stelt de FNV na een rondgang langs verschillende sectoren, zoals de luchtvaart, distributiecentra en de schoonmaakbranche. Veel mensen werken volgens de vakbond toch nog buitenshuis, omdat het niet anders kan. Maar op veel plekken gaat het anderhalve meter afstand houden niet goed, of zelfs slecht, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.
07.40 | Vliegtuigfabrikant Boeing overweegt vanwege de coronacrisis zo'n 16.000 banen te schrappen. Dat meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Bij Boeing werken circa 160.000 mensen. Het Amerikaanse concern wil de banenreductie in eerste instantie realiseren via natuurlijk verloop of via ontslagen met een financiële vertrekregeling. Als het echt niet anders kan, worden mensen gewoon ontslagen.

07.35 | In een verklaring bevestigen de OPEC en Rusland dat ze het donderdag eens zijn geworden over het verlagen van de productie. In mei en juni worden 10 miljoen vaten per dag minder geproduceerd om de olieprijzen te stutten. Daarna wordt de productie weer iets opgevoerd. Tussen juli en december is de productieverlaging 8 miljoen vaten per dag en vanaf volgend jaar tot en met april 2022 is dat 6 miljoen vaten.
07.30 | Een op de drie basisschoolleraren verwacht grote problemen voor leerlingen als zij nog vier weken thuiszitten. Als de scholen tot de zomervakantie dichtblijven, verwacht driekwart van de leerkrachten grote problemen voor leerlingen. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies. De docenten vrezen onder meer dat de motivatie van leerlingen zal afnemen, dat het afstandsonderwijs te veel van ouders vergt, dat leerlingen met een achterstand alleen maar meer achterop raken en dat vooral zwakke leerlingen de dupe zullen zijn.

07.10 | Het aantal doden door het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur opgelopen naar 2373, een toename van 266 in een dag. Dat meldt het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.
06.20 | Wie zich zorgen maakt om kanker of klachten heeft, moet vooral naar de dokter gaan. Die oproep doen verschillende kankerorganisaties omdat het aantal kankerdiagnoses sinds de uitbraak van het coronavirus met 30 procent is gedaald. Ook wordt minder vaak een beroep gedaan op een kankerspecialist. Dat is zorgwekkend, vinden de organisaties.
03.50 | In de Verenigde Staten zijn donderdag 1783 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University over de afgelopen 24 uur. Een dag eerder kwamen 1973 inwoners om, een recordaantal.
02.00 | De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag (lokale tijd) dat zijn regering in het weekend meer details bekendmaakt over een hulpprogramma ter hoogte van 32 miljard dollar voor de luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten. Die zijn hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Het hulpprogramma is bedoeld om de luchtvaartsector in staat te stellen de salarissen van het personeel te blijven doorbetalen. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat ongeveer 275 bedrijven zich hebben aangemeld voor de steun.
9 april
22:30 | De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken. Dat is bekendgemaakt na afloop van een videoconferentie. Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.
Lees ook | Hoekstra tevreden met steunmaatregelen
20:30 | De Britse premier Boris Johnson heeft de intensive care verlaten. Hij wordt tijdens de volgende fase van zijn herstel nauwlettend in de gaten gehouden, meldt de woordvoerder van Johnson. De premier is met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, opgenomen in het ziekenhuis.
20:10 | De Tweede Kamer gaat over op een 'ruimer vergaderregime'. In een brief aan de leden van de Tweede Kamer laat voorzitter Khadija Arib weten dat op basis van een inventarisatie van een overzicht van spoedeisende wetsvoorstellen is besloten tot meer vergaderingen. 'Daarbij is gezocht naar een goede balans tussen de continuïteit van het parlementaire proces en de gezondheid van Kamerleden, medewerkers en journalisten', schrijft Arib.
Wel blijft het aantal vergaderingen waarbij fracties fysiek aanwezig moeten zijn, beperkt. De afgelopen maand was de Kamer grotendeels op slot en nagenoeg alleen open voor plenaire debatten over de coronacrisis. Om de Kamerleden de vereiste onderlinge afstand te laten bewaren, zullen de vergaderingen worden uitgesmeerd over meerdere zalen. Ook zal de Kamer tijdens het tweeweekse meireces wel blijven debatteren over de coronacrisis.
19:50 | In de Coronacast een overzicht van het belangrijkste nieuws van de dag. Daarnaast gaan diepen we elke dag een coronaverhaal verder uit. Vandaag sprak verslaggever Mariëlle Bakker Jan de Ruiter - CEO van Volker Wessels - en project-directeur John van Dongen bij de bouw van de nieuwe Zeesluis IJmuiden.
18:40 | Nederlanders die terugkeren uit gebieden waar ze groot risico hebben gelopen op het coronavirus, wordt 'dringend' aangeraden twee weken thuis in quarantaine te gaan. Het kabinet kan dat niet verplichten, zegt minister Van Nieuwenhuizen. Reizigers die uit risicolanden als Italië, Spanje en Oostenrijk terugkomen moeten een gezondheidsverklaring overleggen.
18:15 | Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maakt zich zorgen over de coronabesmettingen in veel verpleeghuizen. Dat zei hij bij de dagelijkse persbijeenkomst over de intensivecarecijfers. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei dat zijn beroepsgroep graag beschermingsmiddelen naar de verpleeghuizen wil sturen als daar behoefte aan is.
17:15 | Nederlandse festivalorganisatoren willen duidelijkheid van het kabinet over de periode na 1 juni. Tot nu toe zijn festivals tot die datum verboden, maar wat daarna gebeurt is onzeker. Directeur Ruben Brouwer van Mojo Concerts roept het kabinet daarom op om nu al een besluit te nemen over de periode tot 1 september.
16:30 | Honderden werknemers hebben deze maand niet betaald gekregen als gevolg van de coronacrisis, zegt de FNV. Uit een rondgang van BNR blijkt dat het probleem vooral in de horeca speelt.
16:00 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is iets gestegen. In totaal liggen nu 1417 mensen op een ic. Gisteren waren het er 1408. Dat was de eerste daling sinds de uitbraak van het coronavirus.
15:45 | De fusie- en overnamemarkt ligt zo goed als stil door de coronacrisis, nadat er vorig jaar nog record op record werd gestapeld. Veel deals worden on hold gezet.
15:00 | Minister Knops van Binnenlandse Zaken heeft er geen bezwaar tegen als de Tweede Kamer weer volop aan het werk gaat. Ook in coronatijden moet de besluitvorming door gaan, zegt Knops tegen BNR.
14:30 | Ruim 6,6 miljoen Amerikanen vroegen de afgelopen week een werkloosheidsuitkering aan omdat ze door de coronacrisis hun baan hebben verloren. Daarmee lag het aantal eerste aanvragen voor een uitkering iets onder het recordaantal van bijna 6,9 miljoen verzoeken een week eerder.
14:10 | Er wordt hard gewerkt aan een steunpakket voor musea. Dat zegt minister Van Engelshoven van Cultuur. Volgens de Museumvereniging valt één op de vijf musea om als de overheid niet met geld over de brug komt.
13:20 | Huisartsen kunnen tijdens de coronacrisis ook de belangrijkste medische gegevens van patiënten die daarvoor nog geen expliciete toestemming hebben gegeven, beschikbaar stellen voor de huisartsenpost. Ook de spoedeisende hulp krijgt tijdelijk die mogelijkheid. Het ministerie van VWS, de Autoriteit Persoonsgegevens, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie hebben hun handtekening gezet onder een gedoogbesluit.
13:00 | Ook de 270.000 Nederlandse familiebedrijven worden hard getroffen door de coronacrisis. Toch blijven deze bedrijven optimistisch, blijkt uit navragingen van het RSM-Nyenrode Familiebedrijven onderzoekspanel. Het gaat vaak om bedrijven van de lange termijn die wat meer vet op de botten hebben en niet schrikken van de eerste de beste crisis, zegt Roberto Flören, als hoogleraar Familiebedrijven verbonden aan de Nyenrode Business University.

12:40 | Er is weinig 'leading' meer aan de leading indicators van de OESO, zegt macro-econoom Kees de Kort. Niet alleen zegt de OESO dat dit de hardste verslechtering is die ze ooit gemeten hebben, maar daarnaast is de schok zo plotseling en onverwacht dat die buiten de modellen valt. 'Alles wat we nu zeggen, is gebaseerd op wat we nu meemaken en dat heeft - nog - geen voorspellende waarde.'
12:10 | Het gaat nog steeds goed in de Rotterdamse haven. Goederenoverslag en productie lijden niet onder de coronacrisis. Binnenkort zal de haven een klap krijgen, verwacht Bas Janssen, directeur van Deltalinqs, de brancheorganisatie van bedrijven in de Rotterdamse haven. Schepen die uit Azië komen, doen er zo'n vier weken over om hier te komen. 'Er zijn daar nu 30 tot 40 procent minder afvaarten en dat gaan we in de komende weken, of zelfs dagen, merken.'
12:00 | Ook voor Tjeerd Bosklopper, CEO van Nationale Nederlanden in Nederland, kwam de coronacrisis als donderslag bij redelijk heldere hemel. Ondanks het reeds geschreven noodscenario bleek de impact van de transformatie enorm, vooral ook voor de medewerkers. 'Daar hebben we wel een paar nachtjes iets slechter van geslapen. Maar met eensgezindheid en daadkracht kunnen we veel sterker uit deze crisis komen.'
11:40 | Over drie weken rollen de eerste hoogwaardige Nederlandse mondkapjes van de band. Twee bedrijven gaan honderdduizenden mondkapjes per dag produceren, meldt Trouw vanmorgen. Filterproducent Afpro is één van die bedrijven, beddenmaker Auping het andere. Rijk zal Auping er niet van worden, zegt CEO Jan Joost Bosman. Maar in deze periode staat de maatschappelijke rol die je als bedrijf kunt spelen voorop.
11:10 | Zuid-Koreaanse artsen melden dat twee mensen met zware klachten door het coronavirus zijn genezen nadat bloedplasma was toegediend van andere, weer herstelde coronapatiënten. Zij beschrijven dat in een artikel in het Journal of Korean Medicine. Het ging om een 71-jarige man en een 67 jarige vrouw die beiden aan de beademingsmachine moesten om te overleven. In beide gevallen verbeterde hun conditie na de toediening van het plasma vrij snel.
10:45 | Op dit moment is er nog geen sprake van dat alleen mensen die de corona-app hebben gedownload in aanmerking komen voor een coronatest. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tegen verslaggever Laurens Boven. 'Althans, zo heb ik daar nog niet zo over nagedacht, maar ik maak er even een aantekening van.'
10:00 | Tot vanochtend hebben 70.000 bedrijven een aanvraag ingediend voor de subsidie op de loonkosten vanwege omzetverlies door de corona-uitbraak. Dat meldt minister Wouter Koolmees vanochtend aan BNR. Het UWV heeft de eerste betalingen ook al verricht, zegt Koolmees, al weet hij nog niet precies hoeveel. Dat zich nog altijd bedrijven melden die ook een beroep op de NOW-regeling willen doen, begrijpt Koolmees
09:30 | Het aantal vacatures in Nederland is met 23 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt vacaturesite Indeed. Uit hun onderzoek blijkt dat de corona-pandemie wereldwijd de arbeidsmarkt op slot zet. Nederland zit in de middenmoot, terwijl Duitsland met een daling van 14 procent de schade beperkt houdt. Het VK wordt met een daling van 36 procent het hardst geraakt.
09:10 | We moeten niet afgaan op buitenlandse studies om nu al de corona-maatregelen te verlichten of aan te scherpen. Daarvoor waarschuwt Ger Rijkers, immunoloog en werkzaam bij het Elizabeth Twee Steden ziekenhuis in Tilburg. Zo is het nog veel te vroeg om over te gaan op een exitstrategie, meent hij. Het duurt echt nog even voordat het aantal besmettingen stabiel genoeg is om de teugels te vieren, zegt hij.

08:50 | Nederlandse strandtenthouders zitten in de problemen. Terwijl het zonnetje schijnt en wij allemaal genieten van de lente, zijn de terrassen leeg. Gisteren vroegen strandpaviljoenhouders via het initiatief ‘Strandtenten in het now’, het kabinet op om te helpen met de hoge kosten. Anders zijn verplichte ontslagen onvermijdelijk, zegt initiatiefnemer André Triep.
08:30 | In veel sectoren zijn door de coronacrisis bedrijven dicht en zitten werknemers thuis, maar in andere branches is op dit moment juist werk te over. Het UWV zegt dat de zorg, de land- en tuinbouw en de logistiek om extra personeel zitten te springen. 'Wij begrijpen maar al te goed dat het vinden van werk nu een stuk lastiger is geworden. Maar er is ondanks deze onzekere periode nog steeds veel mogelijk, zegt directeur Tof Thissen van UWV Werkbedrijf.

08:15 | Terwijl de meeste bedrijven strijden voor hun voortbestaan, biedt de coronacrisis ook een kans om duurzamer en klantgerichter te worden. Zo ook bij Bolidt, fabrikant van vloeren voor de maritieme sector en ziekenhuizen. Maarten Bouwhuis sprak met Rientz Willem Bol. Hij is directeur-eigenaar van Bolidt. De bouw van schepen gaat door, maar het onderhoud is direct uit het orderboek gegaan.
07:55 | Sinds half maart zijn de vergaderingen van de Tweede Kamer tot een minimum beperkt. ‘Ook met het oog op de voorbeeldfunctie die wij als parlement vervullen’, schreef Kamervoorzitter Khadija Arib. Toen het land in ‘intelligente lockdown’ ging, kon columnist Jaap Jansen zich daar nog wel wat bij voorstellen. Maar nu bijna iedereen zich aan de regels houdt, begint het vreemd te voelen dat de Kamer bijna nergens meer over vergadert.
07:45 | KLM zag het aantal reizigers in maart met 54 procent dalen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Door het rondwarende virus werd een groot deel van de vloot van KLM aan de grond gehouden. Verder zijn mensen minder bereid om te reizen en gelden in veel regio's reisrestricties. Bij moederbedrijf Air France-KLM, inclusief prijsvechter Transavia ging het in totaal om een daling van het aantal passagiers met 56,6 procent.
07:20 | Het aantal tests op het coronavirus wordt flink opgeschaald. In eerste instantie gaat het om zorgpersoneel, maar uiteindelijk moeten die tests ook beschikbaar komen voor mensen buiten de zorg. Dat betekent ook veel extra informatie, al gaat het ook hier lang niet altijd om de kwántiteit, zegt Edwin van den Heuvel, hoogleraar statistiek aan de TU Eindhoven.
06:50 | Vakbond CNV vreest dat duizenden flexwerkers op straat komen te staan, ondanks de noodmaatregelen van het kabinet. Bedrijven die gebruik maken van de NOW-regeling, bedoeld om mensen in dienst te houden, ontslaan toch vaak medewerkers die via uitzendbureaus werken. 'Je kunt nu wel degelijk afscheid nemen van uitzendkrachten.'
06:20 | Gemeenten worden keihard geraakt door de coronacrisis. Ze lopen voor miljoenen euro's aan inkomsten mis. Het gevolg is dat de ozb-belasting waarschijnlijk fors gaat stijgen. Dat zegt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) tegen BNR. Vooral gemeenten die zwaar leunen op parkeer- en toeristenbelasting kampen met grote gaten in hun begroting. Dat geldt met name voor Amsterdam en Texel.
06:00 | In de eerste week van april zijn bijna 60 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in diezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit faillissementscijfers tot en met vandaag, verzameld door Company.Info in opdracht van BNR. Bleek eind maart nog dat het aantal faillissementen lager was dan vorig jaar, nu lijkt het erop dat bedrijven na de strenge coronamaatregelen van het kabinet alsnog omvallen.
8 april
20:00 | De staat New York telt op dit moment de meeste coronabesmettingen ter wereld. Vandaag waren er 149.316 geregistreerd. Spanje heeft er 146.690 geteld. Daarna volgt Italië met 139.422 vastgestelde gevallen.
19:45 | Het aantal doden door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is met 938 gestegen naar 7.097, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid. Het is de grootste stijging tot nu toe.
18:00 | Viroloog Eric van Gorp bevestigt: mensen die alleen milde klachten hebben gehad bij een coronabesmetting zijn niet per definitie immuun.

17:45 | Alleenwonende millennials ervaren de meeste stress bij thuiswerken als gevolg van de coronacrisis: 70 procent van hen gaat gebukt onder verhoogde stress- en angstniveaus.
17:30 | Burgemeesters keren zich tegen het uitspelen van de competitie in de eredivisie. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma wil niet dat de competitie wordt afgemaakt, uit vrees dat supporters collectief de binnenstad in trekken als ze niet naar het stadion mogen.
17:00 | De abortuspil moet voor alle vrouwen verkrijgbaar blijven tijdens de coronacrisis. Dat vinden Women on Waves en Bureau Clara Wichmann. De organisaties spannen een kort geding aan met als inzet dat de abortuspil per post geleverd moet kunnen worden.
15:45 | De Tweede Kamer is niet negatief over de twee apps die het kabinet wil inzetten in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Maar de partijen willen eerst weten hoe die precies werken en of de privacy erdoor in het geding komt, bleek tijdens het debat over de coronacrisis. Ook benadrukten meerdere partijen dat het gebruik van de app vrijwillig moet zijn.
14:30 | De afgelopen tien jaar groeide het aantal horecagelegenheden in Nederland met wel 38 procent. Noord-Holland telde de meeste nieuwe zaken, maar liefst 5.800, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de huidige coronacrisis lijkt een abrupt einde aan die stijgende lijn te gaan maken. Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, vreest dat de jaaromzet van de totale horeca in Nederland wel eens zou kunnen halveren.
14:20 | De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden, oftewel de FMO, financiert al sinds 1970 projecten in landen als India en Congo, waar commerciële banken liever van wegblijven. Ze worden door deze banken als te risicovol gezien. Hoe doet de FMO het nu tijdens de coronacrisis? Het bestaansrecht van de FMO is door de crisis allen maar groter geworden, zegt bestuursvoorzitter Peter van Mierlo.
14:05 | Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2248. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 147 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land. Wanneer iemand overlijdt aan Covid-19, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later doorgegeven. De cijfers liggen dus achter op de werkelijkheid.
13:50 | President Donald Trump dreigde vannacht de Amerikaanse bijdrage aan de WHO stop te zetten. Hij vindt dat de Wereldgezondheidsorganisatie te laat en verkeerd reageerde op de corona-crisis. De WHO zou bovendien te veel op de hand van China zijn. Ook stoort het Trump dat de WHO zijn inreisverbod bekritiseerde.
13:45 | De corona-pandemie kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden, waarschuwt het Rode Kruis. Normaal gesproken gebeurt een ramp in één gebied en kun je er een noodhospitaal met hulpverleners heen sturen, zegt Jurian Lahr, hoofd Internationale Hulp Nederlandse Rode Kruis. Maar dat is nu totaal anders.
13:30 | VDL Nedcar is van plan de productie van BMW's in Born begin mei weer op te starten, als het kabinet in de tussentijd geen extra maatregelen aankondigt om de coronacrisis in te dammen. Dat bevestigde het bedrijf na berichtgeving door De Limburger. De leiding van VDL heeft het personeel woensdag ingelicht dat op 1 mei zal worden proefgedraaid. Op 4 mei moet de productie weer worden hervat. De VDL-autofabriek werd op 19 maart gesloten.

13:00 | Het verschil tussen een lockdown en een intelligente lockdown is Kees de Kort nog niet helemaal duidelijk. In Frankrijk, bijvoorbeeld, krimpt de economie in het eerste kwartaal met 6 procent, terwijl de lockdown pas deze maand van kracht werd. 'Dat geeft aan hoe onwaarschijnlijk desastreus zo'n lockdown is voor de economie.' Maar dat betekent niet dat Nederland aan de ellende ontkomt, met zijn 'intelligente' variant...
12:40 | Ook coalitiepartijen krijgen veel klachten binnen over de TOGS-regeling, die ondernemers in staat stelt om met een eenmalige bijdrage van 4.000 euro hun bedrijf te redden. De bezwaren van de gedupeerde bedrijven moeten met de verruiming van de maatregelen van gisteravond zoveel mogelijk tot het verleden behoren, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.
12:10 | Het aantal nieuwe corona-patiënten dat er dagelijks netto bij komt op de intensive care neemt 'ongelooflijk snel' af, ziet Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij durft zelfs een beetje te kijken naar de 'groene fase', waarin de ic-zorg weer op een enigszins gebruikelijk niveau komt. 'Ik ben absoluut opgelucht', zei de ic-arts in de Tweede Kamer over de meest recente cijfers, die laat zien dat de dagelijkse 'netto-stijging' snel afneemt.
11:40 | Wat vinden de Nederlandse Captains of Industry eigenlijk van de aanpak van corona? Peter Berdowski, CEO van baggeraar en zwaar transportbedrijf Boskalis, besloot geen dividend uit te keren, maar de aandeelhouders hoeven zich geen zorgen te maken. 'Misschien dat er in dit klimaat kansen ontstaan voor kleinere overnames, dat is ook goed voor aandeelhouders.'
11:00 | Kennis en patenten van een toekomstig corona-vaccin mogen niet in handen vallen van één bedrijf of één land. Het recept moet direct naar de wereldgezondheidsorganisatie WHO, om vervolgens verspreid te worden over de hele wereld, meent GroenLinks-leider Jesse Klaver. 'Zo kunnen alle landen en bedrijven er gebruik van maken en kunnen we zoveel mogelijk produceren.'
10:45 | Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken, meldt RIVM-expert Jaap van Dissel. Uit de eerste onderzoeken blijkt 'dat we het idee hebben dat personen die slechts milde klachten hebben gehad, minder antistoffen opbouwen'.
09:45 | Het kabinet wil het coronavirus met apps voor de smartphone bestrijden. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat streng controleren op privacy-schending, zegt voorzitter Aleid Wolfsen. 'Mensen hebben het recht op leven en op goede zorg, aan de andere kant wil je niet dat de grondrechten van alle Nederlanders worden geschonden.
09:30 | VNO-NCW heeft al meerdere klachten ontvangen van ondernemers die niet in aanmerking komen voor de NOW-regeling - de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid. Veel Nederlandse bv’s zijn uitgesloten omdat de overkoepelende holding te weinig omzet misloopt. Bedrijven die door de corona-crisis meer dan 20 procent omzet verliezen. kunnen tot 90 procent van de loonkosten terugkrijgen van het kabinet.
09:00 | De landelijke uitstoot van gassen is vanaf 16 maart, toen de eerste corona-maatregelen werden ingevoerd, enorm gedaald. Dat komt mede doordat er 12.500 kilometer file minder stond, zegt de ANWB tegen BNR. De RIVM-schatting van 10 tot 20 procent daling van de uitstoot is aan de pessimistische kant, zegt Wim de Vries, hoogleraar milieusysteemanalyse aan de universiteit van Wageningen.
08:30 | VNO-NCW heeft al 50.000 klachten ontvangen van ondernemers die niet in aanmerking komen voor de NOW-regeling - de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid. Veel Nederlandse bv’s zijn uitgesloten omdat de overkoepelende holding te weinig omzet misloopt. VNO-NCW kreeg daar tot gistermiddag al 50.000 klachten over, zegt Alfred van Delft, beleidssecretaris bij de werkgeversorganisatie.
08:15 | De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die dinsdagmiddag om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt donderdag voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.
07:45 | De Amerikaanse president Donald Trump denkt erover de bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop te zetten. Tijdens zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis over de aanpak van het coronavirus zei hij dat de WHO "erg op China is georiënteerd" en verweet hij de organisatie kritiek te hebben gehad op zijn beleid.
07:30 | In de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het coronavirus uitbrak, zijn de corona-maatregelen versoepeld. Mensen mogen weer de straat op, maar ook in Wuhan is de angst voor nieuwe besmettingen nog niet geweken. Mensen zijn toch nog huiverig voor een tweede golf, zegt correspondent Anouk Eigenraam. 'Iedereen vreest toch dat het virus terugkomt.
07:15 | Het overleg tussen de EU-ministers van Financiën over maatregelen tegen de coronacrisis zit muurvast. De gesprekken werden gisteren en vannacht afgebroken. Er is vooral gesteggel over de eurobonds, de Europese staatsleningen. Italië wil in de tekst de mogelijkheid van euro-obligaties openhouden. Nederland is daar faliekant tegen.
07:00 | 'Heb ik corona'? 'Wat zijn de symptomen? Huisartsen worden overspoeld met overbodige telefoontjes over het coronavirus. Om dat te verminderen is er 'coronavragenlijst.nl', ontwikkeld door het bedrijf Tsuru. Het gaat om een eerste screening om huisartsen te ontlasten, zegt CEO Jessy Brouwers. 'We hebben allemaal wel eens een kuchje of een verstopte neus en plotseling komt er een groot gevaar op ons af: corona.'
06:30 | Op het moment dat er een vaccin tegen corona is, moet het in handen komen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de kennis aan alle landen verspreidt. Een Kamermeerderheid lijkt dit voorstel van GroenLinks te steunen, schrijft het AD. GroenLinks-leider Jesse Klaver doet zijn voorstel vandaag in het Tweede Kamerdebat over de coronacrisis. Hij anticipeert daarbij op een voorstel van Costa Rica, dat een 'Covid-19 pool' wil, die wordt beheerd door de WHO.
06:00 | Alleenwonende millennials worstelen het meest met thuiswerken als gevolg van de coronacrisis. Zij vertonen meer burn-out gelijkende klachten dan andere leeftijdsgroepen, meldt het FD. 'We leveren deze dagen duidelijk in op onze mentale gezondheid', zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens van zorgplatform OpenUp. Hij is een van de opstellers van het rapport over de impact van corona op werk, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Dinsdag
21:30 | Het Kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers met coronaproblemen verder uit. Dat is dinsdagavond bekend gemaakt. Lees hier meer over de plannen.
20:30 | De GGD's, het RIVM en bloedbank Sanquin gaan meer dan vier keer zo veel mensen testen op corona. Ze beginnen met mensen die direct patiëntencontact hebben en mensen die daadwerkelijk werken met mensen die besmet zijn. Ook komen er steekproeven, drive-thru-tests en spreekuren bij de dokter. Eind volgende week moet de capaciteit maximaal uitgebreid zijn.
20:15 | Het aantal doden door het coronavirus in Frankrijk is tot boven de 10.000 gestegen. Het gaat om slachtoffers in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Frankrijk is na Italië, de VS en Spanje het vierde land waar meer dan 10.000 mensen stierven door het virus.
19:30 | Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar die technologie wordt nu onderzoek gedaan, zegt minister De Jonge. Met de ene app kunnen de contacten worden getraceerd en met de andere is makkelijk contact te onderhouden met een dokter.
19:15 | Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zegt premier Rutte. Maar het is nu wel zaak de regels te blijven naleven. 'Volhouden en zoveel mogelijk thuis blijven, ook in het paasweekend.'
18:15 | Lokale kranten en omroepen kunnen bij het Rijk aankloppen voor een eenmalige bijdrage om de coronacrisis te doorstaan. Minister Slob roept daarvoor een tijdelijk steunfonds in het leven met 11 miljoen euro in kas. Hij vraagt gemeenten en provincies verder om bijvoorbeeld te blijven adverteren in de plaatselijke pers of zelf ook geld bij te leggen.
16:30 | Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw maar licht gestegen. De afgelopen 24 uur kwamen er 15 bij, waardoor totale aantal Nederlandse ic-patiënten nu op 1424 staat.
15:30 | De Europese Unie komt met een pakket van 15 miljard euro om wereldwijd het coronavirus te bestrijden. Het steunpakket is onder meer bedoeld voor directe hulp aan de zorgsector in kwetsbare landen. In combinatie met steun van de lidstaten moet het er ook voor zorgen dat mensen aan het werk kunnen blijven.
15:00 | De politie heeft in anderhalve week tijd ruim 1400 mensen beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand. Een week geleden stond de teller, op basis van de eerste vier dagen, op 250 boetes.
14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 2.101. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM 234 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 292 hoger dan maandag, toen hierover 260 meldingen binnenkwamen. In totaal zijn nu 7.427 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Het aantal positieve testen nam met 777 toe tot 19.580.
13:30 | Autodealers, rijscholen en andere bedrijven in de Nederlandse mobiliteitsbranche behalen door de coronacrisis nog slechts de helft van hun normale omzet. De opbrengsten daalden gemiddeld met 47 procent, laat een rondvraag door brancheorganisatie BOVAG zien. Daaraan deden 1800 van de 9000 leden mee. Volgens BOVAG is Nederland tot stilstand gekomen. 'Mensen nemen alleen de auto als dat echt nodig is', zegt een woordvoerder.
13:00 | Dat er in Nederland wegens de coronacrisis minder auto's en treinen rijden en er nauwelijks nog vliegverkeer is, zorgt ervoor dat het stiller is. Het gemiddelde geluidsniveau is met 3 decibel gedaald, meldt de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). Hoewel 3 decibel ten opzichte van een gemiddeld geluidsniveau van 50 à 55 decibel onder normale omstandigheden beperkt is, spreekt directeur Erik Roelofsen van NSG toch van een 'opmerkelijk effect'.
12:50 | De Europese Unie doet terecht een beroep op de Nederlandse solidariteit. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën vanmorgen in de Tweede Kamer. De Kamer debatteert over noodsteun in de coronacrisis, onder meer aan de zuidelijke landen Italië en Spanje. Hoekstra's toon is inderdaad veranderd, viel ook politiek verslaggever Sophie van Leeuwen op. De minister hamert nu op de gezamenlijke noodzaak om de crisis te bestrijden.
12:45 | Voor sommige communicatieve beroepen is thuiswerken geen optie. Onafhankelijk fotojournalist Robin Utrecht is tijdens deze crisis elke dag op pad, al is hij extra voorzichtig. Met aanpassingen kan hij zijn werk blijven doen, zegt hij in de zevende aflevering van de podcastserie Coronataal van Maria Punch. Onopvallend een foto maken op een perron of winkelstraat is er niet meer bij: ‘Ik val nu veel meer op’.
12:30 | Ad van Gils, CEO van PwC Nederland, is er niet voor om nu al de economie te laten prevaleren boven de volksgezondheid. Al is het altijd goed om alvast na te denken over de mogelijkheden om langzaam maar zeker de maatregelen eraf te halen. 'Maar gezondheid en veiligheid voor alles.'
12:10 | De Tweede Kamer debatteert vandaag over noodsteun in de coronacrisis - onder meer aan Italië en Spanje. De Kamer lijkt nog altijd niet gecharmeerd van eurobonds, maar de ruimte om met zijn EU-collega's te onderhandelen over een noodfonds lijkt iets groter dan voorheen, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
12:00 | De Japanse premier Shinzo Abe heeft de noodtoestand uitgeroepen in Tokio, Osaka, Kanagawa, Saitama, Chiba, Hyogo en Fukuokana, na een recente toename van het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus in de hoofdstad. De noodtoestand geldt voor een maand. De maatregel geeft lokale gouverneurs de bevoegdheid om mensen aan te sporen thuis te blijven en om bedrijven te sluiten. De noodtoestand heeft betrekking op , evenals op de hoofdstad.
11:30 | De veiligheidsregio's hebben gezamenlijk besloten komend Paasweekend toeristische plekken en landwegen af te sluiten voor motorrijders en wielerclubs. Afgelopen weekend was het op meerdere plekken zo druk dat wandelaars in de knel kwamen. Bas Vis, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, betreurt de maatregel, maar heeft begrip. 'Als je gaat rijden, houd je dan aan de regels.'
11:00 | Als het gaat om steunmaatregelen van het kabinet valt de visserij momenteel tussen wal en het schip. Vissers werken meestal in maatschappen en komen daarom niet in aanmerking voor de NOW-regeling. Ze hebben goede hoop dat er eindelijk eens goed nieuws uit Brussel komt. Ondanks slechte ervaringen de laatste tijd met de EU wordt er voor steun toch vooral naar Brussel gekeken. Want op dit moment ligt zo'n 70 procent van de visserij stil.
10:20 | In totaal kunnen 107 Nederlandse coronapatiënten terecht op de ic's in 68 ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen (NRW). De ziekenhuizen melden dat na een verzoek van minister Martin van Rijn van Medische Zorg, meldt de Duitse krant NRZ. Volgens minister van Gezondheid Karl-Josef Laumann van NRW zijn inmiddels al 37 Nederlandse patiënten opgenomen op ic's in de Duitse deelstaat. In Nederland zijn er zeven ic-bedden op 100.000 inwoners, in Duitsland 34 op 100.000.
09:40 | Gemeenten waarschuwen om het verlengen van je roze papiertje of paspoort niet uit te stellen. Na de crisis is het er waarschijnlijk zo druk dat je wekenlang moet wachten, blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau Planmen. De waarschuwing van de gemeenten is zeker nodig, zegt Mark Elschot, adviseur overheid bij Planmen. Als gevolg van de coronacrisis verschuift de verdeling van het werk bij gemeenten
09:05 | De Amsterdamse AEX-index is opnieuw met winst begonnen en opende boven de 500 puntengrens. De hoofdindex stond op 10 maart voor het laatst tussentijds boven de 500 punten, het laatste slot boven de 500 puntengrens was op 6 maart. Ook de andere Europese beurzen gingen verder vooruit na de sterke opmars een dag eerder. De AEX op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel 2,9 procent hoger op 503,97 punten.
08:45 | Met de voorlopige afwezigheid van Boris Johnson staan de Britse regering, het bedrijfsleven en de financiële markten opnieuw voor een onzekere periode, zegt correspondent Lia van Bekhoven.
08:30 | De EU-ministers van Financiën vergaderen vanmiddag per video. Voor minister Wopke Hoekstra een belangrijk moment want hij heeft iets goed te maken. Hij overleg met zijn collega's over plannen ter waarde van honderden miljarden, die de economie in Europa moeten gaan ondersteunen.
07:30 | Ondanks de vele klappen die ondernemers krijgen als gevolg van de corona-crisis, zijn de meesten positief over hun overlevingskansen. Dat blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk en Motivaction, die uitzochten hoe ondernemers de crisis beleven. Veel ondernemers hebben goede hoop dat ze snel weer aan de slag kunnen zodra de corona-maatregelen teruggeschroefd worden, zegt Ronald de Snoo, managing director bij MKB Service Desk.
06:50 | Mensen die vanwege de coronacrisis hun hypotheek tijdelijk niet kunnen betalen hoeven niet bang te zijn dat ze op straat komen te staan. Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) heeft daarover afspraken gemaakt met hypotheekverstrekkers en andere 'woonpartijen' zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en de Vereniging Eigen Huis.
06:40 | Ook studenten eisen compensatie vanwege corona. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder studentenorganisaties LSVB, ISO en FNV Jong. Veel studenten verliezen hun bijbaan en ze vrezen voor studievertraging, terwijl de kosten voor collegegeld en de ov-jaarkaart gewoon doorlopen.

06:30 | Heel voorzichtig durven we om het hoekje van de pandemische piek te gluren. Er wordt druk gerekend aan een exitstrategie. Een lockdown-exit, hoopvol voorsorterend op de coronexit. Misschien duurt het wel twee jaar voordat iedereen terug kan naar zijn normale leven of wat daar nog van over is, schatten experts in die de scenario’s uitknobbelen.
06:10 | Er is bijna geen bedrijf dat ontsnapt aan de economische gevolgen van de coronacrisis, en dus loopt het storm bij de loketten van het UWV. In één dag tijd hebben ruim 35.000 ondernemers daar de NOW-regeling aangevraagd, die ze moet helpen overleven, de komende tijd. Dat blijkt uit cijfers van het UWV die BNR heeft opgevraagd.
21:20 | De Britse premier Boris Johnson is overgebracht naar de Intensive Care. Gisteren werd Johnson 'uit voorzorg' overgebracht naar het ziekenhuis, na tien dagen al ziek te zijn geweest. Johnson maakte zelf bekend dat hij besmet is met het coronavirus.
Lees ook | Zieke Boris Johnson blijft werken vanuit Downingstreet 10.
21:10 | Aan het einde van je werkdag zet BNR het belangrijkste corona-nieuws van de dag op een rij in de Coronacast. Daarnaast wordt een specifiek thema nader uitgediept. Vandaag bespreekt Kees Dorresteijn met Sophie van Leeuwen de achtergronden bij de NOW-regeling, die Wouter Koolmees vandaag presenteerde.
19:45 | Tienduizenden mensen zijn op dit moment hun baan al zijn kwijt vanwege de coronacrisis, en de banen van nog eens 800.000 mensen zijn in gevaar. Dat zegt FNV. Met name mensen met onzekere contracten worden volgens de vakbond massaal op straat gezet door werkgevers. 'De kosten, ook voor deze flexibele contracten, worden genereus gecompenseerd door de maatregelen van het kabinet', zegt Zakaria Boufangacha, bestuurder FNV Bondgenoten.
19:00 | Ongeveer 99 procent van de DGA's, directeur-grootaandeelhouders, komen niet in aanmerking voor de NOW-regeling. 'Helaas hebben we heel veel DGA's moeten teleurstellen en moeten melden dat ze niet in aanmerking kwamen voor de regeling', zegt Eveline Smith, beleidsmedewerker Sociale Zaken bij ONL.
18:45 | Om 9 uur vanochtend ging het loket van het UWV open. Sindsdien hebben al bijna 27.000 bedrijven zich aangemeld voor de NOW-regeling. Dat is de tegemoetkoming in de loonkosten als je je omzet ziet dalen door de coronamaatregelen. Niet alle bedrijven kunnen dat want je moet ten minste een maand omzet hebben gedraaid. 'Op dit moment staan we voor de keuze: personeel ontslaan of behouden', zegt driesterrenchef Jacob Jan Boerma.
18:30 | Het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen zou weleens fors hoger kunnen liggen dan uit de officiële statistieken blijkt. Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat op basis van cijfers uit elektronische patiëntendossiers.
18:15 | Afkickklinieken komen flink in het nauw door de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondgang van afkickklieniekinfo.nl, in opdracht van BNR. Sommigen moeten de deuren sluiten en behandelingen opschorten. Anderen bieden alleen nog online gesprekken, of beperken zich tot opnames van clienten met hoge medische urgentie.
18:00 | Het ziekteverzuim is de laatste twee weken van maart fors toegenomen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt Zorg van de Zaak, dat bestaat uit bedrijven in de arbo- en de zorgsector. Het aantal ziekmeldingen nam met ruim een kwart toe ten opzichte van een maand eerder.
17:55 | Het aantal overleden coronapatiënten in Spanje is maandag in 24 uur gestegen met 637, het laagste aantal sinds 24 maart. Het is de vierde achtereenvolgende dag dat het aantal sterfgevallen afneemt. Ook het aantal overleden patiënten tegenover het totaal aantal mensen dat is besmet met het coronavirus neemt af in het zwaar getroffen Spanje. Het is nu 5,1 procent. Zaterdag was dat nog 7,3 procent, melden Spaanse media. De cijfers bevestigen een afvlakking, zegt het coördinatiecentrum medische noodsituaties.
17:45 | De Duits-Nederlandse grens kan openblijven doordat er steeds intensief overleg is tussen de autoriteiten aan beide kanten van de grens. Dat er geen controles komen tijdens deze coronacrisis, is ook op verzoek van de regeringen van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, de Duitse buren van Nederland. Andere deelstaten hadden eerder juist wel verzocht de grens met andere buurlanden te sluiten, aldus de bondskanselier Angela Merkel. Volgens Merkel komen er in het grensgebied met Nederland wel meer politiepatrouilles om te kijken of iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt.
16:15 | Vakbond FNV vreest voor banen van meer dan 800.000 mensen met flexcontract door coronacrisis. Dat heeft de vakcentrale laten weten.
16:00 | De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was maandag opnieuw relatief laag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic's van ziekenhuizen slechts met 24 is gestegen en nu uitkomt op 1409.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is optimistischer dan vorige week. Tegelijkertijd waarschuwt de organisatie voor optimisme: 'de piek is nog niet bereikt'.
15:30 | De taxichauffeurs willen geld van het kabinet. Want iedereen die schade ondervindt door het Corona-virus zou worden geholpen. Alleen: de taxibranche valt tussen wal en schip. Ze boden daarom vandaag een petitie aan.

13:45 | Het dodental in Nederland als gevolg van het coronavirus is met 101 gestegen tot 1867. Er waren 260 nieuwe ziekenhuisopnames.
13:00 | De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken.
12:30 | In Spanje zijn het afgelopen etmaal 637 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is opnieuw minder dan in de afgelopen dagen en het laagste getal in 13 dagen. Het totaal aantal doden staat nu op 13.055. Ook het aantal bevestigde besmettingen steeg minder hard.
12:00 | Oostenrijk wil de drastische maatregelen in de strijd tegen het coronavirus direct na Pasen langzaam versoepelen. Volgens bondskanselier Kurz is het de bedoeling dat kleine winkels, doe-het-zelf-zaken en tuincentra onder strikte voorwaarden vanaf 14 april weer open kunnen. Vanaf 1 mei zouden alle winkels en winkelcentra weer open moeten gaan.
11:20 |Honderden Nederlanders die vastzitten in Marokko doen een noodoproep aan de Nederlandse regering, meldt het Parool. Volgens de briefschrijvers zitten er tussen de gestrande Nederlanders ook hoogzwangere vrouwen, mensen die geen goede medicijnen hebben en mensen die ernstig zieke familieleden thuis hebben zitten.
11:05 | Het Koninklijk Concertgebouworkest gaat vanaf vandaag drie keer per week online concerten streamen. De optredens zijn op maandag, woensdag en vrijdag om 16.00 uur te zien op YouTube, Facebook en op de website van het orkest. De concerten zijn al voor de coronacrisis opgenomen.
10:30 | Ook mensen met een visuele beperking willen zich aan de 1,5 meter afstandsregel kunnen houden, maar blinden en slechtzienden kunnen niet inschatten op welke afstand iemand ze passeert. De Oogvereniging vraagt daarom iedereen extra ruim baan te maken als ze iemand met een witte stok zien lopen.
09:50 | Op Schiphol is de eerste van twee repatriëringsvluchten van KLM uit Australië aangekomen. Aan boord van het toestel zaten 300 Nederlanders. KLM heeft in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken een luchtbrug opgezet om tot en met 10 april bijna 2000 Nederlanders terug te halen uit Australië en Nieuw-Zeeland.
09:45 | Het aantal besmettingen in Duitsland met het coronavirus is gestegen tot boven de 100.000. In totaal zijn 100.132 mensen besmet, het op twee na hoogste aantal bevestigde gevallen in Europa na Spanje en Italië, melden Duitse media.
09:30 | De overheid is coulant voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld een openstaande boete niet kunnen betalen. Het Centraal Justitieel Incassobureau vraagt deurwaarders terughoudend te zijn met inbeslagnames, en zo veel mogelijk aan te sturen op betalingsregelingen.
08:30 | De meeste Nederlanders zijn tevreden over de coronamaatregelen en een grote meerderheid vindt het thuiswerken nog steeds prima gaan, blijkt uit een enquête van onderzoeks- en adviesbureau Citisens onder 8000 respondenten.
08:00 | Het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland met het coronavirus is voor de vierde dag op rij gedaald. Het aantal infecties steeg het laatste etmaal met 3777 naar 95.391. Een dag eerder waren dat er een kleine 6000. Sinds het begin van de virusuitbraak zijn 1434 Duitsers aan de gevolgen van het longvirus overleden.
07:45 | Minister Koolmees verwacht per direct een grote toestroom bij het UWV met de instelling van de NOW-steunregeling in het kader van de corona-crisis. Het kabinet denkt dat de regeling de komende drie maanden 10 miljard euro gaat kosten.
07:30 | In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1200 mensen overleden aan het coronavirus. Een dag eerder werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het virus. Het Amerikaanse dodental staat nu op 9633. Bij minstens 337.072 inwoners is besmetting vastgesteld.
07:20 | 'Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem! Met die noodoproep richt Buma Cultuur zich tot alle Nederlandse radiostations. Volgens de auteursrechtenorganisatie is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten bij te staan in de huidige coronacrisis.
07:15 | Niet alle bedrijven komen in aanmerking voor de NOW-regeling die de overheid in het leven heeft geroepen. Hierdoor vallen bedrijven om en komen duizenden mensen op straat te staan, waarschuwt LTO Nederland.
06:10 | VN-secretaris-generaal Guterres roept alle regeringen ter wereld op de bescherming van vrouwen tijdens de coronacrisis deel uit te laten maken van hun maatregelenpakket. In een videoboodschap wijst hij op een forse toename van huiselijk geweld in de afgelopen weken.
Zondag 5 april
21:30 | Enkele feesten die dit weekend werden gehouden waarbij veel mensen aanwezig waren, zijn 'onacceptabel'. Dat liet justitieminister Ferd Grapperhaus vanavond weten. 'De burgemeesters en de politie hebben terecht hard opgetreden.' Hij doelde op incidenten in Borne, Arnhem en Breda, waar de politie boetes heeft uitgedeeld en mensen heeft aangehouden. Verder vindt de minister dat mensen zich redelijk goed aan de regels hebben gehouden.
20:15 | In Italië is zondag het laagste aantal nieuwe coronadoden gemeld in twee weken tijd. In 24 uur werden 525 sterfgevallen geregistreerd, aldus de autoriteiten. Zaterdag ging het nog om 681 nieuwe doden. In totaal zijn in Italië nu 15.887 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Nergens ter wereld waren het er zoveel. 'Dit is goed nieuws, maar onze waakzaamheid mag niet verslappen', zei regeringsfunctionaris Angelo Borrelli.

18:10 | De 25 GGD's beginnen maandag met het testen van zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken met patiënten en corona-verschijnselen hebben. De gezondheidsdiensten hebben hiervoor speciale testfaciliteiten ingericht. Enkele GGD'en hebben corona-teststraten gemaakt, waarbij de betrokkenen de auto niet uit hoeven. De mensen die de testen afnemen, hebben beschermingsmiddelen aan.
18:00 | Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland. De overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars zegt dat op die manier zorgaanbieders gecompenseerd worden voor een lagere omzet. Met de bijdrage kunnen ze onder meer hun vaste lasten blijven opbrengen, zoals personeels- en huisvestigingskosten. De zorgverzekeraars willen op die manier garanderen dat hun verzekerden de zorg krijgen die zij nodig hebben, nu én na de coronacrisis.
17:45 | De Koninklijke Marechaussee heeft zondag Duitsers die naar Roermond wilden op de N280 bij de grens gevraagd terug naar huis te gaan. De KMAR vroeg Duitse automobilisten met name niet naar het Retailpark in Roermond te gaan. Door de controles ontstond aan de Duitse kant van de weg een file, aldus de gemeente Roermond.
17:25 | In Nederland is voor het eerst een twintiger overleden aan het coronavirus. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het de jongste dode tot nu toe. Er was echter ook sprake van 'onderliggend lijden'. Het is iemand in de leeftijd tussen 25 en 29 jaar, aldus het RIVM. Niet gemeld wordt wanneer en waar de persoon precies is overleden.
16:50 | De handel op de aandelenbeurzen wordt al geruime tijd gedomineerd door het nieuwe coronavirus, waarvan de klappen op het bedrijfsleven steeds harder lijken te worden. Voor beleggers is het de komende week daarom zaak te zoeken naar gegevens die een beeld geven van de economische schade door Covid-19. Daarbij zal opnieuw veel aandacht uitgaan naar de wekelijkse cijfers over steunaanvragen in de Verenigde Staten.
16:45 | Wielrenner Greg Van Avermaet heeft de zege gepakt in de eerste virtuele versie van de Ronde van Vlaanderen. De 34-jarige Belgische wielrenner van CCC kwam solo over de streep 'in Oudenaarde' voor zijn landgenoot Oliver Naesen en de Ier Nicolas Roche. De regerend olympisch kampioen heeft de echte versie van 'Vlaanderens Mooiste' nog nooit gewonnen. Het is de eerste keer dat een wielerorganisator op deze manier een virtuele race tussen profrenners heeft georganiseerd.
16:05 | Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1385. Dat zijn er 25 meer dan zaterdag. De totale capaciteit ligt op 2400. 505 van die bedden zijn bedoeld voor mensen die niet het coronavirus hebben. Van de 1385 ic-patiënten liggen er 24 in Duitsland. Dat zijn er zeven meer dan zaterdag.

15:35 | Zondag zijn er weinig problemen met drukte in natuurgebieden, ondanks het mooie weer. Dat zeggen woordvoerders van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. In Dordrecht en Vaals was het wel te druk. Daar zijn wegen naar natuurgebieden afgesloten. Om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen is opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven en als je naar buiten gaat dat in je eigen omgeving te doen.
15:30 | China heeft de afgelopen maand 3,9 miljard mondkapjes aan het buitenland verkocht. Daarnaast exporteerde het land 16.000 beademingsapparaten, meldde een regeringswoordvoerder.
14:30 | In een vrijwel lege Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft paus Franciscus de mis voor Palmpasen opgedragen. Er waren geen gelovigen aanwezig, behalve wat paters en nonnen die vanwege de coronavoorschriften ver uit elkaar zaten.

Sinds gisteren zijn er in Nederland:
— RIVM (@rivm) April 5, 2020
- 115 mensen gemeld die zijn overleden aan COVID-19 (Totaal 1.766)
- 253 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis (Totaal 6.875)
- 1.224 mensen positief getest (Totaal 17.851) #COVID19 #coronavirushttps://t.co/9vnZORkJ0T

14:15 | Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1.766. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 115 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 253 lager dan zaterdag, toen hierover 336 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 1.224 toe tot 17.851.
13:30 | De vraag of de economische schade die voortvloeit uit de coronamaaregelen wel opweegt tegen het redden van wat mensenlevens, is 'een vals dilemma'. PvdA-leider Lodewijk Asscher zei dat zondag in Buitenhof als reactie op kritische geluiden dat de lockdown te overdreven is. Het zou volgens critici leiden tot een maatschappelijke ontwrichting die op de lange termijn tot nog meer slachtoffers leidt.
13:20 | Duitsland ziet minder nieuwe coronabesmettingen. Voor de derde dag op rij is er een lichte daling bij het aantal geregistreerde gevallen. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van de jongste cijfers van de Duitse gezondheidswaakhond Robert Koch-Institut. Het aantal infecties steeg het laatste etmaal met iets minder dan 6000 naar ruim 91.700. Een dag eerder waren het er nog ruim 6000. Het aantal geregistreerde coronadoden is inmiddels 1342.

12:55 | De toegangsweg naar het Drielandenpunt in Vaals is zondag afgesloten. De gemeente meldt dat er in de ochtend al een toeloop richting het gebied ontstond. 'Om te voorkomen dat te veel mensen het mooie weer aangrijpen om een wandeling te maken rond het Drielandenpunt is besloten de weg ernaartoe per direct te sluiten. Deze drukte kan er namelijk voor zorgen dat er geen veilige afstand van elkaar gehouden wordt', zegt de gemeente.
12:30 | De nieuwe leider van de Britse Labourpartij, Keir Starmer, zegt goed te willen samenwerken met de regering-Johnson in de strijd tegen corona. Ook zal hij een eventuele aanscherping van de beperkende maatregelen steunen, zo schrijft hij in een ingezonden stuk in The Sunday Times na zijn verkiezing zaterdag.
12:10 | In Spanje worden sinds enkele dagen steeds minder nieuwe coronadoden geregistreerd. Ook het afgelopen etmaal bezweken er weer minder mensen aan het coronavirus dan de dag ervoor. De autoriteiten melden zondag 674 sterfgevallen, zaterdag waren het er nog 809. In totaal komt het aantal coronadoden in Spanje daarmee op ruim 12.400.
12:00 | Ondernemers in Nederland moeten er rekening mee houden dat ze tot en met de meivakantie nog te maken hebben met de huidige maatregelen rond het nieuwe coronavirus. 'Je moet eerlijkheid betrachten en zeggen dat we dan weer rustig aan de gang gaan. Dan gaan we gas bijgeven', zei Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.
11:50 | We worden sinds het ingaan van de 'intelligente' lockdown overspoeld met thuiswerk-tips. De thuiswerk-tip die het meest in het oog springt is de Pomodorotechniek. Maar wat hebben tomaten te maken met productiviteit? Henri Peters, directeur van projectmanagementbureau Aresz, legt uit hoe je de techniek het beste kan inzetten.
11:30 | In België hebben de ziekenhuizen voor het eerst in de coronacrisis in 24 uur tijd meer patiënten ontslagen dan dat er nieuwe patiënten zijn opgenomen. Dat blijkt uit de dagelijkse update van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

10:30 | Na een schok als de Coronapandemie richten mensen zich meer op veiligheid, zekerheid en gemeenschapszin, blijkt uit onderzoek. Hoe zal de wereld na Corona eruitzien?

10:15 | De Spaanse premier Pedro Sánchez vindt dat Europa een Marshallplan moet optuigen voor de wederopbouw van de economie na de coronacrisis, daarmee verwijzend naar het Amerikaanse hulpschema voor Europa na de Tweede Wereldoorlog. In een ingezonden artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung betoogt Sánchez dat een fors, EU-breed steunplan nodig is. Want wat hem betreft zijn de steunmaatregelen die de EU tot nu toe heeft ingesteld mooi, maar niet ambitieus genoeg.
Hij wijst erop dat deze coronacrisis 'een oorlog tegen een onzichtbare vijand' is die de toekomst van Europa kan maken of breken. 'Ofwel we kunnen de omstandigheden aan, of we falen als Unie. (..) Het is tijd om oude nationale dogma's te doorbreken. We leven in een nieuwe tijd en we hebben nieuwe antwoorden nodig', aldus de Spaanse premier. 'Als we klein blijven denken, zullen we falen.'

10:00 | Met een coronafonds waar Nederland een miljard in belooft te storten moet een einde maken aan de ruzie met Zuid-Europa. Maar het is zeer twijfelachtig of dit plannetje van premier Rutte gaat werken. Europamania duikt in vele voorstellen die gelanceerd worden om de Europese economie te beschermen tegen de coronacrisis.
08:45 | De Griekse autoriteiten hebben quarantaine ingesteld voor een tweede vluchtelingenkamp. Daar is iemand deze week positief getest op het coronavirus. Het kamp in Malakasa, 40 kilometer ten noordoosten van Athene, blijft twee weken dicht terwijl wordt onderzocht hoe het virus in het kamp terecht is gekomen.

08:30 | Het dringende advies om zaterdag ondanks het mooie lenteweer thuis te blijven werd op de meeste plekken goed opgevolgd. Maar ook voor zondag geldt het advies dat mensen vooral thuis moeten blijven. Een andere belangrijke reden om niet de natuur in te duiken, is het grote aantal teken. Door het warme lenteweer dat voor de komende dagen is voorspeld, wordt in grote delen van Nederland een 'zeer hoge' activiteit van teken voorzien. Die kunnen de ziekte van Lyme overdragen.
04:00 | In China zijn sinds zaterdag 30 nieuwe gevallen van het coronavirus gerapporteerd, 11 meer dan een dag eerder. Dat meldden de autoriteiten zondag. Onder de nieuwe gevallen zijn vijf binnenlandse besmettingen. Het gaat om patiënten in de zuidelijke kustprovincie Guangdong. De 25 andere geïnfecteerden raakten volgens de autoriteiten in het buitenland besmet.

03:30 | KLM begint zondag met de repatriëring van een groep van 2000 Nederlanders vanuit Australië en Nieuw-Zeeland.
Zaterdag 4 april
00:00 | De Nederlanders in Argentinië die zich hebben geregistreerd als reizigers die naar huis willen, kunnen mee op een vlucht van KLM op 7 april. In een bericht van de Nederlandse ambassade in Buenos Aires staat dat mensen een bevestigingsmail krijgen dat voor hen een plek is gereserveerd. Gestrande Nederlanders kunnen zich sinds anderhalve week melden op een speciale website, als ze hulp nodig hebben terug te keren naar Nederland.
21:15 | In heel Nederland werd om 21.00 uur een kaarsje aangestoken voor mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Veel mensen delen hun foto op Twitter. Mensen werd gevraagd om een kaarsje in de tuin of op het balkon aan te steken, om zo de slachtoffers te herdenken. Wie het initiatief bedacht heeft is niet bekend, maar vele websites en nieuwsorganisaties deden een oproep. Op Twitter is te zien dat het initiatief door veel mensen uit het hele land wordt opgevolgd.
19:20 | In de normale wereld zie je ze komen en gaan: populaire zoektermen. Rond oktober zullen niet veel mensen op zoek zijn naar een caravan, zoals in mei de sneeuwhoogtes niet bijster populair zullen zijn. In deze onzekere corona-tijden wordt ons zoekgedrag op het internet kennelijk grotendeels ingegeven door de langetermijnzorgen over ons inkomen.
18:40 | Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4.000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten. Inmiddels hebben ook al zeker 2200 bedrijven het geld uitgekeerd gekregen. Daarmee is 9 miljoen euro gemoeid, meldde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De 4.000 euro is een eenmalige belastingvrije gift waarmee bedrijven hun eerste directe kosten kunnen betalen.
17:50 | Het coronavirus is nietsontziend en maakt geen onderscheid tussen arm en rijk. Met als bijvangst: er ontstaat een nieuwe saamhorigheid, zegt Max Daniel, nationaal commandant van de politie voor de corona-crisis, in BNR's Big Five. 'Mensen zijn bereid om anders naar elkaar te kijken. Ik heb goede hoop dat we dat na dit virus weten vast te houden en echt een stap naar voren kunnen maken.'
17:20 | Als er lessen waren getrokken uit de SARS-uitbraak, hadden er virusremmers kunnen worden ontwikkeld die nu tegen het coronavirus hadden geholpen. Dat zegt hoogleraar moleculaire virologie van het LUMC in Leiden, Eric Snijder, in WNL Op Zaterdag. 'We hebben na de eerste SARS-uitbraak de bal laten vallen. De virusremmers hadden er nu al kunnen zijn.'

16:20 | Het dodental wereldwijd door het coronavirus is zaterdag de 60.000 gepasseerd. De meeste doden vielen in Italië en Spanje. Daar kwamen vooralsnog respectievelijk 14.681 en 11.744 mensen door het virus om het leven. Ook de Verenigde Staten zijn met bijna 7500 doden hard getroffen. Volgens de 'coronateller' van Worldometer raakten wereldwijd meer dan 1,1 miljoen mensen besmet met het coronavirus, dat eind vorig jaar uitbrak in de Chinese provincie Hubei.
15:50 | Ahmed Marcouch, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, is tevreden hoe de mensen zich zaterdag in zijn regio gedragen. 'Het overgrote deel van de mensen blijft thuis. Ik zie geen problematische toestanden', aldus de burgemeester van Arnhem.
15:05 | Volgens Amerikaanse media is de evacuatie van passagiers van het Nederlandse schip Zaandam in Florida afgerond. Alle passagiers die niet besmet zijn met het coronavirus zijn inmiddels naar huis gevlogen. De zieken zijn in ziekenhuizen opgenomen. Een deel van de bemanning bevindt zich nog aan boord in quarantaine.
14:50 | De Raad van State houdt tot en met dinsdag 28 april geen fysieke rechtszittingen. Die maatregel gold al tot en met 6 april, maar is na de maatregelen van het kabinet rond het nieuwe coronavirus met drie weken verlengd.
14:15 | In de strijd tegen het coronavirus wil Spanje de noodtoestand met twee weken verlengen tot 26 april. Dat betekent onder meer dat iedereen tot die datum in principe binnen moet blijven. Premier Sanchez gaat het parlement om verlenging vragen, melden Spaanse media.
14:00 | Nederland lijkt vooralsnog volop gehoor te geven aan het dringende advies, in het kader van de coronamaatregelen, zo veel mogelijk thuis te blijven. Diverse regio's en betrokken instanties gaven zaterdag halverwege de dag aan dat het rustig was, ondanks het fraaie lenteweer. Op diverse plekken zijn maatregelen genomen om publiek te weren.
13:50 | De provincie Friesland stelt de start van het watersportseizoen uit. Vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus kan de recreatievaart tot eind april zeer beperkt gebruik maken van bruggen en sluizen. Friesland houdt voor de bediening daarvan vast aan het 'winterregime'.
13:40 | De Amerikaanse webwinkelreus Amazon is hard op zoek naar coronatesten om zijn personeel aan het werk te kunnen houden. Volgens een intern document voert de onderneming daarover gesprekken met twee Amerikaanse testmakers.
13:20 | De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) slaat alarm over de oplopende spanningen in veel pleeggezinnen die gebukt gaan onder de coronacrisis. De spanningen lopen onder meer op omdat kinderen door de thuisquarantaine hun familieleden niet kunnen of mogen zien en ondersteunende zorg tijdelijk is stopgezet. Dat zegt de NVP zaterdag in het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA dat hier zaterdagavond aandacht aan besteedt.

13:00 | Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1651. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 164 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 336 lager dan vrijdag, toen hierover 502 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 904 toe tot 16.627.
Hier kan je de cijfers en duiding van het RIVM terugvinden.
Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.
12:45 | Ongeveer 35 militairen zijn zaterdagochtend teruggekomen uit Irak, waar zij deelnamen aan een trainingsmissie, meldt Defensie. De missie is stilgelegd vanwege het coronavirus. De militairen kwamen aan op vliegbasis Eindhoven met een C-130 Hercules. Vooralsnog ligt de missie op verzoek van de Iraakse en Koerdische autoriteiten stil tot het einde van de ramadan, 24 mei.
12:30 | Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten zal door de coronacrisis ook deze week in de miljoenen lopen. In doorsnee verwachten economen gepeild door Bloomberg dat 5 miljoen Amerikanen een steunaanvraag doen.

12:00 | De Britse premier Boris Johnson heeft alle oppositieleiders uitgenodigd om met hem samen te werken in de strijd tegen corona. In een brief roept hij ze op volgende week deel te nemen aan een gezamenlijk overleg, in het bijzijn van de hoogste gezondheidsfunctionarissen. De Labourpartij koos vandaag een nieuwe partijleider.

11:45 | Laurens worstelt met de beveiliging van minister Wopke Hoekstra. En Sophie vindt de antwoorden van minister Hugo de Jonge te lang. En FD-collega Hella Hueck belt in, omdat ondernemers last hebben van politieke taboes rond de coronacrisis.

11:40 | Na een schok als de Coronapandemie richten mensen zich meer op veiligheid, zekerheid en gemeenschapszin, blijkt uit onderzoek. Hoe zal de wereld na Corona eruitzien?
11:30 | Het kabinet, het RIVM en de belangenclubs - allemaal hebben ze aangegeven hoe ze Nederland door de coronacrisis willen loodsen. Maar wat denken de Nederlandse 'captains of industry'? Worden de juiste keuzes gemaakt, en hoe leiden zij hun bedrijf door deze tijd? Hier vindt je een overzicht.

11:00 | Met een coronafonds waar Nederland een miljard in belooft te storten moet een einde maken aan de ruzie met Zuid-Europa. Maar het is zeer twijfelachtig of dit plannetje van premier Rutte gaat werken. Europamania duikt in vele voorstellen die gelanceerd worden om de Europese economie te beschermen tegen de coronacrisis.
10:15 | De eigenaar van HEMA, investeringsmaatschappij Ramphastos, vraagt schuldeisers van de winkelketen genoegen te nemen met minder dan het openstaande schuldbedrag. In ruil daarvoor wil het investeringsfonds van miljardair Marcel Boekhoorn zelf vers kapitaal steken in het bedrijf.
09:45 | De coronacrisis kan ook grote gevolgen hebben voor een verborgen groep Nederlanders: de stille verslaafden. Mensen die werk, een gezin en een sociaal leven hebben, maar achter de voordeur kampen met een verslaving. Door de spanning en over een tijdje misschien wel werkloosheid kunnen ze verder verstrikt raken in een wereld van drank, drugs, gokken of een andere verslaving. 'Ze kunnen eerder over het randje vallen en in de gevarenzone terechtkomen. Over die groep maken we ons zorgen', zegt Verslavingskunde Nederland, een netwerk waarbij onder meer verslavingszorginstellingen zijn aangesloten.
09:00 | Het aantal door de coronacrisis getroffen bedrijven dat zich bij het loket van uitkeringsinstantie UWV meldt voor een loonkostenregeling, kan al gauw oplopen tot 100.000. Dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in een interview met het AD.
08:45 | De internationale luchthaven van de Chinese stad Wuhan is grootschalig gedesinfecteerd. Een ploeg van 161 schoonmakers heeft alle vloeroppervlakken, bankjes, liften en bagagetrolleys grondig schoongemaakt, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Ook is het luchtverversingssysteem gecontroleerd. Het zijn allemaal voorbereidingen voor de heropening van de luchthaven. Die staat gepland voor komende woensdag.
03:45 | Volgens de weersverwachting wordt het dit weekend prachtig lenteweer. Dat nodigt normaal gesproken uit er in groten getale op uit te trekken. Twee weken geleden liep dat zo uit de hand dat de overheid zelfs een NL-Alert uitstuurde. In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten, het kabinet voorop, daarom ook voor de komende dagen mensen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Op meerdere plekken zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.
03:30 | Voor coronapatiënten die van de intensive care komen, begint de strijd pas. De meesten kampen nog jaren met ernstige en lichamelijk klachten, waar de zorg geen antwoord op heeft. Dat schrijft Trouw. Naar schatting tot 80 procent van de coronapatiënten die langdurig in het ziekenhuis zijn beademd, lijdt straks aan het zogenoemde Post-Intensive-Care-Syndroom (Pics) dat een waaier van ernstige klachten kan opleveren. Nederland beschikt op dit moment nog niet over een systeem van nazorg dat deze groep moet opvangen.
03:20 | Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking verwacht dat er nog zeker zes maanden beperkende maatregelen vanwege de corona-epidemie zullen blijven gelden. Ook houden we rekening met een forse economische krimp. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder een representatieve groep Nederlanders, schrijft het AD.
Vrijdag 3 april
21:30 | Van de kinderen uit het basisonderwijs die nu overdag in noodopvang zitten, bevindt zo’n 20 procent zich in een kwetsbare positie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet het aantal verzoeken om hulp uit kwetsbare gezinnen sneller toenemen dan verwacht, schrijft Slob. De noodopvang is onder meer bedoeld voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, en voor wie thuisonderwijs dus geen optie is. Maar ook voor kinderen uit kwetsbare situaties is er plek.
21:00 | Aegon geeft gehoor aan een oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) en schrapt zijn dividend. Dat maakte de verzekeraar bekend. DNB wilde dat verzekeraars, net als banken, voorlopig afzien van dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen. Dat geld kunnen ze beter gebruiken om hun financiële buffers aan te vullen omdat nog niet duidelijk is hoe groot de gevolgen van de coronacrisis zullen worden.
19:45 | In de Verenigde Staten zijn in een dag tijd ruim 20.000 nieuwe besmettingen van het coronavirus gemeld. Daardoor komt het totaal uit op meer dan 265.000. Het aantal doden dat gemeld is, steeg met 860 naar 8786.

18:00 | Aan het einde van je werkdag zet BNR het belangrijkste corona-nieuws van de dag op een rij in de Coronacast, zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent. Vandaag met Thomas van Groningen. De onderhandelingen tussen vastgoedbedrijven en winkelbedrijven die minder of geen huur willen betalen verlopen stroef.
17:40 | De Nederlandse en de Franse overheid staan voor 6 miljard euro garant aan noodleningen voor KLM en Air France. Dat melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. Zowel KLM als minister Hoekstra van Financiën willen niet bevestigen dat er gesproken wordt over miljarden euro's aan noodleningen voor Air France-KLM.
16:30 | Duitsland wil strenge regels invoeren voor verkeer vanuit Nederland. Dat zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken in het blad Der Spiegel. Het betekent dat vanaf nu actief gecontroleerd gaat worden op de reden waarom je de grens wilt oversteken, zegt correspondent Derk Marseille. 'Als je geen bewijs bij je hebt dat je per se de grens over moet, word je geweigerd.'
16:15 | Vrijwel geen enkele ondernemer verwacht financiële problemen als gevolg van de corona-crisis te kunnen ontlopen. In een peiling van de Kamer van Koophandel (KvK) denkt slechts 7 procent van de ruim 10.000 ondervraagde ondernemers niet of nauwelijks in de geldproblemen te komen. Meer dan een kwart van de ondervraagde ondernemers geeft aan nu al financiële moeilijkheden te hebben.
15:30 | Air France-KLM is met de Nederlandse en de Franse staat in gesprek over miljardenleningen, meldt Reuters. Beide overheden zijn aandeelhouder en willen voorkomen dat het bedrijf aan deze corona-crisis ten onder gaat. Er wordt al jarenlang gekibbeld, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen, maar de crisis dwingt beide landen om de krachten te bundelen.
15:15 | Maakt thuiszitten apathisch of zetten mensen hun energie om in iets vruchtbaars? Bij het Kruidvat zijn in ieder geval 10 procent meer condooms verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd. Dat wil volgens seksuoloog Peter Leusink niet per se zeggen dat nu meer mensen seks hebben.
14.52 | De prijzen voor onder andere PC-monitoren en webcams schieten door het dak nu iedereen thuiswerkt, blijkt uit cijfers van techsite Hardware.info. De interesse in webcams nam met vijfduizend procent toe. Hoofdredacteur Koen Crijns: 'De meest populaire webcam was twee weken geleden gemiddeld 70 euro. Op dit moment is de goedkoopste optie 120 en ligt de gemiddelde prijs op 140 euro. Een ruime verdubbeling dus.'
14.43 | Het gaat nog jaren duren voordat Lelystad Airport de deuren opent. Dat zegt Steven van der Heijden, CEO van Corendon tegen BNR. Door de coronacrisis heeft de luchtvaartsector het zo zwaar te verduren, dat de opening van een nieuwe vliegveld de komende jaren een irrelevante discussie is geworden.
14.30 | Een vastgoedondernemer uit Dordrecht heeft faillissement aangevraagd voor AS Watson, het Chinese moederbedrijf van Kruidvat en parfumerieketen ICI Paris in Nederland. Het concern deelde verhuurders van winkelpanden mee tot nader order geen huur te betalen, omdat de filialen wegens de coronapandemie gesloten blijven.
Ondernemer Pieter van Loon, die een pand aan ICI Paris verhuurt, vindt die eenzijdige opzegging niet kunnen en meldt bankroet te hebben aangevraagd voor AS Watson. Hij verwacht gemakkelijk aan te kunnen tonen dat het bedrijf bij meer partijen de verplichtingen niet nakomt.
Sinds gisteren zijn er in Nederland:
— RIVM (@rivm) April 3, 2020
- 148 mensen gemeld die zijn overleden aan COVID-19 (Totaal 1.487)
- 502 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis (Totaal 6.286)
- 1.026 mensen positief getest (Totaal 15.723) #COVID19 #coronavirushttps://t.co/vdzkxzzGgC
14.11 | Het coronavirus heeft zeker 1487 leven geëist in Nederland. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat 148 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnenkreeg. Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM.
In de afgelopen 24 uur is het aantal ziekenhuisopnames met 502 gestegen. Daarmee is het aantal ziekenhuisopnamen lager dan donderdag, toen hierover 625 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met ruim duizend gevallen toe tot 15.723.
13:50 | Winkels, restaurants en andere ondernemingen hebben de deuren moeten sluiten en moeten nog minstens een maand wachten op heropening. Maar dat betekent niet dat ze bij de pakken neer gaan zitten. Alhoewel... Richard Theuws van merchandise.nl ging deze week failliet. Toch heeft hij het in tijden niet zo druk gehard.
13.30 | Staatsbosbeheer en Natuurmomenten raden iedereen af om komend weekend de natuur in te gaan. "Geniet van de zon, maar in de tuin of op je balkon." Beide natuurorganisaties willen voorkomen dat het zondag met het voorspelde mooie lenteweer weer veel te druk wordt in de natuurgebieden. Vooral op parkeerterreinen houden mensen zich niet aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand.
Veel burgemeesters sluiten zich bij die oproep aan en kondigen aan boetes uit te delen voor drukte in de natuur. Het is verboden met meer dan twee personen bij elkaar te zijn.
13:10 | Hoe weten we wie al antistoffen voor het coronavirus heeft? Met testen natuurlijk. Maar daar is nou juist een tekort aan. World Health Laboratories in Bunnik heeft sneltests voor antistoffen gevonden in China. Een druppel bloed is voldoende om binnen een kwartier te zien of ze de corona-infectie al heeft doorgemaakt.
12.51 | Er moeten strengere eisen komen voor reizigers langs de Nederlands-Duitse grens. Dat wil de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, maandag in een kabinetszitting voorstellen, aldus het weekblad Der Spiegel. Duitsland heeft strenge beperkingen afgekondigd voor het inreizen uit Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Volgens Seehofer zou dat moeten worden uitgebreid naar Nederland, België Polen en Tsjechië.

12:30 | De Amerikaanse diensteneconomie heeft extra hard te lijden onder de corona-maatregelen. Gevolg: tien procent van de banen is in twee weken in rook opgegaan, rekent Kees de Kort voor. Dat krijg je nou als je de bewegingsruimte aan banden legt: die maakt dat de economie implodeert.'
11.47 | Volgens Hugo de Jonge leidt het gebruik van mondkapjes op straat tot 'schijnveiligheid'. Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen 'voegt niets toe', zegt de zorgminister. Hoewel andere landen erover nadenken mondkapjes op straat te verplichten, blijft het Nederlandse beleid onveranderd en raadt het RIVM het gebruik van mondkapjes af.
11.30 | Het ministerie van Economische Zaken voert de druk op bij vastgoedbeleggers en winkeliers. Dat melden bronnen aan het FD. De partijen liggen in de clinch doordat winkeliers lagere huren of geen huren willen betalen vanwege de coronacrisis. Als de partijen er onderling niet uitkomen, sluit het Rijk overheidsingrijpen niet uit.

10.28 | Ondernemers en zzp'ers kunnen uitstel van betaling aanvragen voor meer soorten dan de inkomstenbelasting. Bovendien kan dat uitstel worden verleend tot 19 juni en kan het online aangevraagd worden in plaats van per brief. Volgens Thomas Grosfeld, manager Innovatie VNO-NCW is die verruiming 'op de korte termijn is dit genoeg. Maar het is de vraag of dat nog steeds zo is als deze crisis langer aanhoudt.'
10.05 | Kappersorganisatie ANKO roept ‘thuiskappers’ op om de schaar neer te leggen. Nu alle kapsalons vanwege het coronavirus gesloten zijn, bieden steeds meer professionals zich aan via de achterdeur of op Marktplaats, om bij mensen thuis te komen knippen. “Verwerpelijk,“ vindt Maurice Crusio, voorzitter van ANKO. ”Dicht zijn is geen keuze. We zijn verplicht om ons vak niet uit te oefenen. Dat geldt voor iedereen.“
09.49 | De Europese voetbalbond UEFA dreigt met sancties als landen hun nationale competitie nu al beëindigen. De UEFA stuurde donderdagavond een brief naar alle bonden, competities en clubs, waarin het oproept om het seizoen indien mogelijk af te maken. Eerder lieten Ajax, PSV en AZ weten dat het afmaken van de Eredivisie niet gewenst is. De federatie benadrukt dat landen die nu al een punt achter het seizoen zetten mogelijk minder clubs kunnen afvaardigen voor de Europese toernooien in het seizoen 2020-2021.
09.38 | De omzet van kledingketen H&M in maart is gehalveerd. Door het coronavirus besloot de keten zo'n driekwart van alle vestigingen wereldwijd, inclusief die in Nederland te sluiten. De opbrengsten gingen in maart met 46 procent omlaag vergeleken met een jaar eerder. In China, waar de piek van de pandemie inmiddels voorbij lijkt, gaan de winkels langzamerhand weer open en verloopt het herstel volgens H&M "gestaag".
08.20 | 'De bouw moet vooral aan de slag blijven.' Dat zegt Jan de Ruiter, voorzitter van VolkerWessels tegen BNR. De Ruiter pleit ervoor dat een groot aantal infrastructurele projecten naar voren wordt gehaald. Op die manier kan de bouw, maar ook het MKB aan de slag blijven. “Tien jaar geleden werd de 'crisis- en herstelwet' geïntroduceerd. Nu zou dat 'crisis en voorkomen' moeten zijn.”
08.10 | De komende twee jaar verdwijnen er maar liefst 40.000 banen in de bouw als gevolg van de coronacrisis. Dat verwacht het Economische Instituut voor de Bouw (EIB). De vrees is dat deze crisis de bouw erger zal raken dan de bankencrisis van 2008. Ook na het opheffen van de huidige maatregelen zullen door het wegvallen van investeringsplannen de negatieve effecten van de coronacrisis nog lang effect hebben. Het EIB verwacht een krimp van ruim 15 procent van de totale bouwproductie. EIB-directeur Taco van Hoek sprak over de verwachting bij BNR.
08.05 | Het personeelstekort in de zorg is door de coronacrisis zo goed als verdwenen. Tijdelijk althans. Doordat veel partners thuis werken, zijn veel zorgmedewerkers meer uren gaan werken. Dat bevestigen meerdere zorginstanties tegenover BNR.

07.23 | “Afrekeningen in het criminele circuit worden uitgesteld vanwege de coronacrisis.” Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs in De Telegraaf. "De pakkans is nu groter," doordat straten nu leger zijn, en bijvoorbeeld een politiehelikopter een vluchtauto makkelijker opmerkt. Volgens Struijs speelt de georganiseerde misdaad momenteel razendsnel in op de crisis met coronagerelateerde cybercriminaliteit, fraude en de productie van namaakproducten.
06.10 | Bij vakbonden CNV en FNV zijn de afgelopen weken allerlei vragen en klachten binnengekomen over het gedwongen opnemen van vakantiedagen. Dat blijkt uit navraag van BNR. Veel werknemers zijn niet blij met het verzoek van hun baas. Volgens arbeidsjurist Pascal Besselink van DAS hoeven ze daar dan ook geen gehoor aan te geven.
05.49 | In China verschijnen steeds meer nieuwe coronapatiënten die geen symptomen van corona vertonen. Woensdag maakte de Chinese regering voor het eerst bekend dat het data bijhoudt over coronagevallen zonder klachten. In de afgelopen 24 uur zijn er zestig nieuwe coronapatiënten geregistreerd zonder. Dat maakte de nationale Gezondheidscommissie vrijdag bekend. Een dag eerder werden 130 nieuwe gevallen zonder symptomen gemeld. China heeft naar eigen zeggen 1027 patiënten die geen symptomen vertonen onder medische observatie staan.
03.30 | De Verenigde Staten passeren Italië in het aantal coronadoden dat in een etmaal te betreuren viel. In de VS zijn in de afgelopen 24 uur 1169 sterfgevallen gerapporteerd, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Niet eerder werden in één dag tijd zoveel coronadoden in een land gemeld. Het hoogste aantal gerapporteerde doden in een etmaal was tot nog toe in Italië, waar op 27 maart 969 mensen stierven aan het virus. Door de nieuwe cijfers is het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus gestegen tot 5926.
03:30 | Op veel plekken in Nederland klinkt vandaag de oproep tot het islamitische middaggebed uit de luidsprekers van moskeeën. Ongeveer veertig gebedshuizen, in onder andere Amsterdam, Haarlem, Leeuwarden, Zaandam, Alkmaar, Hilversum doen mee aan de gezamenlijke actie. Ze roepen de moslims op om thuis te bidden. Normaal gesproken zouden ze dat in de moskee moeten doen, maar die zijn allemaal dicht vanwege het coronavirus.
01.40 |De Amerikaanse president Donald Trump heeft een oorlogswet uit de jaren vijftig van stal gehaald om de productie van beademingsapparaten te versnellen. Hij wil de toeleveranciers van fabrikanten van deze apparatuur met de Defense Production Act dwingen voldoende materiaal aan te leveren. Dit moet onder andere Philips helpen bij het maken van beademingsapparaten.
Donderdag 2 april
19.40 | De komende twee weken zijn er voldoende ic-bedden. Dit zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding tegen BNR. De piek is nog niet bereikt, maar dit weekeinde bereiken we volgens Kuipers een landelijke hoeveelheid ic-bedden van 2400. Nu zijn dat er tussen de 1900 en 2100.
19.00 | Luister hier naar Coronacast, het dagelijks ingesproken corona-nieuws
18.50 | Nederland moét zich voorbereiden op een scenario waarbij er meer dan 2400 ic-bedden nodig zijn in verband met de coronacrisis. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in reactie op een noodkreet van de ic-verpleegkundigen, die eerder donderdag zeiden dat 2400 echt het absolute maximum is wat de verpleegkundigen aankunnen. Komend weekend zullen er als het goed is 2400 bedden beschikbaar zijn op de Nederlandse intensivecareafdelingen. Er wordt al gekeken hoe dat nog verder kan worden opgeschaald.

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) trekt 100 miljoen euro uit om de coronacrisis in arme landen te bestrijden. Ze hoopt dat de Europese Unie met een noodpakket komt voor deze landen. Ze heeft grote zorgen over de 'mogelijk stille ramp' die zich door het coronavirus in arme landen voltrekt.
18.40 | Het RIVM raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Het Duitse equivalent van het RIVM, het Robert Koch Institut (RKI), veranderde donderdag van koers en zei dat het dragen van een mondkapje besmetting met het coronavirus mogelijk toch voorkomt. Het RIVM raadt het nog steeds af omdat het mensen een onterecht gevoel van veiligheid geeft.
Een op de zes ondernemers (18 procent) vreest failliet te gaan door de coronacrisis. Dat zeggen zij in een onderzoek van EenVandaag onder 2100 ondernemers met personeel en zzp'ers. Ook vinden velen het onduidelijk of ze overheidssteun kunnen krijgen.
18.20 | Nederlanders die met het vliegtuig terugkeren uit de Verenigde Staten moeten twee weken thuisblijven. Ook mensen die terugkeren met een door het ministerie van Buitenlandse Zaken geregelde repatriëringsvlucht wordt gevraagd voortaan uit voorzorg eerst veertien dagen thuis te blijven. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt na crisisberaad over de coronapandemie.
18.15 | Rutte roept Duitsers en Belgen op om met Pasen niet naar Nederland te komen, Nederlanders die uit de VS terugkeren moeten twee weken in quarantaine
18.10 | Nederland wil één miljard in een speciaal fonds stoppen om de Europese partners te steunen die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen. Een miljard is veel te weinig, zegt GroenLinks-Kamerlid Bart Snels in BNR's Spitsuur.
18.05 | Wereldwijd zijn meer dan 50.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat meldde de website worldometer waar onderzoekers en ontwikkelaars de aantallen doden en besmettingen bijhouden. Het aantal besmettingen in de wereld nadert het miljoen en staat op ruim 980.000. De VS is het zwaarst getroffen land met 226.378 besmettingen en 5334 doden, aldus worldometer.
18.00 | Voetbalclubs Ajax, AZ en PSV willen de competitie niet meer afmaken
17.50 | Met een nieuwe pot geld van 100 miljard euro wil Brussel de strijd aangaan met de economische malaise die het coronavirus veroorzaakt. Het geld is bedoeld voor werktijdverkorting en om bedrijven te stimuleren werknemers te behouden.
17.17 | De Duitse autoriteiten zien nu toch nut in het dragen van eenvoudige mondkapjes door burgers. De Duitse tegenhanger van gezondheidswaakhond RIVM, het Robert Koch-Institut, heeft zijn richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus aangepast. Inmiddels is een meerderheid van de Duitsers voor de verplichting een masker te dragen in bijvoorbeeld supermarkten en het openbaar vervoer.
17.15 | Het Bio vakantieoord bij Arnhem gaat mogelijk corona-patiënten opvangen. Het grootste vakantiepark voor meervoudig gehandicapte kinderen in Nederland heeft zich beschikbaar gesteld aan de gemeente. BNR sprak directeur Frans Wientjes.
17.00 | In Brussel gaan coronapatiënten naar gebouwen van het Europees Parlement. Die staan toch leeg, zegt de voorzitter. Brussel biedt ook de dienstauto's aan van honderd Europarlementariërs. Daarmee worden patiënten vervoerd. Het aanbod van het Europarlement geldt ook voor Luxemburg en Straatsburg.
16.50 | Het is maar helemaal de vraag of de steunmaatregelen van het kabinet de flexwerkers beschermt. Dit zegt hoogleraar Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid Evert Verhulp aan de Universiteit van Amsterdam in BNR's Spitsuur.
16.00 | Het aantal patiënten op IC's is met 82 gestegen naar 1273. Op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 1273 patiënten met het coronavirus. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte dat aantal donderdag bekend. Sinds woensdag zijn er 82 patiënten bijgekomen. Met de huidige trend kunnen de ic's de toestroom de komende twee weken aan, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. 'De capaciteit is momenteel voldoende.'
15.50 | De regels voor vrachtwagenchauffeurs worden langer verruimd om de aanvoer van de belangrijkste goederen in de coronacrisis zo goed mogelijk te regelen. De zogenoemde rij- en rusttijden blijven zeker tot 1 juni van dit jaar versoepeld, waardoor chauffeurs langere dagen mogen maken en wat minder rust hoeven te nemen. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
15.30 | Er moet een algemenere regeling komen voor sectoren in plaats van voor individuele bedrijven. Dit zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken tegen BNR. 'Hoe kunnen we dat simpeler doen? Daarover zijn we in gesprek met Economische Zaken, ook om snelheid te maken. Mensen zitten nú verlegen om geld', zegt Buijink.|
15.20 | Afgelopen etmaal zijn er in het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart meer coronadoden bij gekomen. De autoriteiten registreerden een stijging van 24 procent tot 2921. Het gaat om mensen die in een ziekenhuis bezweken. In totaal zijn tot donderdagochtend 33.718 besmettingen geregistreerd, een stijging van ruim 4000 in vergelijking met een dag eerder.
15.10 | De coronacrisis laat ook haar sporen na bij de verkoop van tweedehands auto's. Volgens brancheorganisatie BOVAG en datacenter RDC zakten de verkopen in maart op jaarbasis met bijna 14 procent in als gevolg van de coronamaatregelen. Een belangrijk deel van de occasionverkoop betreft geïmporteerde voertuigen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voerde vanwege de maatregelen ongeveer twee weken lang geen importkeuringen voor personenauto's uit.
15.00 | Nederlandse kustgemeenten maken zich op voor drukte vanwege de haast zomerse temperaturen dit weekend. Het kan tot wel 20 graden worden en ze willen taferelen zoals die van twee weken geleden voorkomen. Toen was er landelijk grote verontwaardiging, omdat veel mensen de coronamaatregelen negeerden en alsnog in grote groepen het strand bezochten.
14.35 | Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week opnieuw gestegen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend. Ruim 6,6 miljoen Amerikanen wenden zich tot de overheid voor een uitkering, tegen iets meer dan 3,3 miljoen een week eerder. De groei komt door een ontslaggolf als gevolg van de coronacrisis in de VS.
14.15 | De Amerikaanse president Donald Trump denkt erover om het vliegverkeer van en naar coronabrandhaarden als New York en Miami aan banden te leggen. Verder dan dat wil Trump voorlopig niet gaan wat betreft het beperken van vluchten omdat de luchtvaartsector het al zwaar genoeg heeft.
14.05 | Amerikaanse werkgevers hebben in maart het ontslag aangekondigd van meer dan 222.000 werknemers, vooral door de coronacrisis. Dat is een stijging van liefst 292 procent ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte detacheerder Challenger, Gray & Christmas bekend. Volgens de onderzoekers gaat het om het grootste aantal maandelijkse ontslagen sinds januari 2009.
14.00 | Het coronavirus heeft nu zeker 1339 levens geëist in Nederland. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat 166 nieuwe meldingen over sterfgevallen heeft binnengekregen.
Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 625 weer hoger dan woensdag, toen hierover 447 meldingen binnenkwamen. Ook hier ligt de registratie vaak een of twee dagen achter op de werkelijke situatie. Het aantal positieve testen nam weer met ruim duizend toe.
13.50 | De crisis stuwt weliswaar de supermarktomzetten, dankzij de lockdowns heeft ook Unilever het zwaar, zegt Hanneke Faber, president Global Foods & Refreshment bij Unilever tegen BNR. De voedselproductie staat in landen als India onder druk.

13.35 | Personeel van de Belgische supermarkten van Delhaize, onderdeel van Ahold Delhaize, hebben een akkoord bereikt met de werkgever over een compensatieregeling voor het werken tijdens de coronacrisis. Werknemers krijgen een premie van circa 500 euro en wie dat wil, kan een mondmasker dragen. De afgelopen dagen was er de nodige sociale onrust bij de supermarktketen. Sommige winkels hielden hun deuren dicht.
13.30 | Een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking werkt nu vanuit huis. Dat gaat niet altijd goed. Ergernis nummer één van thuiswerken? Het videovergaderen, zegt bedrijfsantroploge Danielle Braun tegen BNR.
13.15 | Duitsland heeft nog 15.000 tot 20.000 bedden vrij op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar nog steeds rekening wordt gehouden met een tekort door de coronacrisis. Meerdere patiënten uit Nederland zijn al overgeplaatst naar een ziekenhuis in Duitsland. Volgens de organisatie van Duitse ziekenhuizen is het aantal plekken voor intensieve zorg inmiddels verhoogd van 28.000 naar zo'n 40.000. Ongeveer 2000 ic-bedden zijn bezet door coronapatiënten.
13.00 | Huisartsen maken zich zorgen over patiënten die wegblijven om de zorg te ontlasten. Sympathiek, maar niet de bedoeling, zegt Jako Burgers van het Nederlandse Huisartsen Genootschap tegen BNR.
13.00 | Staatssecretaris Mona Keijzer vraagt mensen om gewoon een voucher te accepteren als je vlucht gecanceld is. Daarmee steun je de reisbranche en kun je later alsnog van de vakantie genieten, zegt Keijzer. De Europees Commissaris van Transport vindt dat mensen ook hun géld moeten kunnen terugvragen.
12.55 | De Europese Commissie stelt voor de bestaande EU-fondsen voor de landbouw en visserij maximaal te gebruiken om de inkomensgevolgen van de coronacrisis voor boeren en vissers op te vangen. Voorzitter Ursula von der Leyen wil de cash voorschotten die boeren kunnen aanvragen in Brussel verhogen en de aanvraagregeling verlengen. Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij wordt ingezet om vissers die lijden onder de tijdelijke stillegging te steunen.

12.50 | Sinds de coronacrisis is het aantal faillissementen nog niet opvallend toegenomen, maar het kan zijn dat we de komende tijd een stijging gaan zien. Dit zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in BNR Zakendoen.
12.25 | De fabrieken van truckbouwer DAF blijven zeker tot en met 20 april gesloten vanwege de coronacrisis. Het Amerikaanse moederbedrijf Paccar heeft die maatregel afgekondigd voor al zijn fabrieken wereldwijd. De productie in de DAF-fabrieken ligt al enkele weken stil. De fabriek in het Belgische Westerlo ging op 19 maart dicht, die in Eindhoven en het Britse Leyland sloten vier dagen later de deuren.
12.20 | In Spanje zijn in 24 uur tijd 950 patiënten bezweken aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het aantal sterfgevallen komt daarmee op 10.003. In het Zuid-Europese land zijn tot dusver meer dan 110.000 besmettingen vastgesteld. Meer dan een kwart van de patiënten is inmiddels genezen, melden Spaanse media. De stijging van het aantal sterfgevallen was de grootste tot nu toe.
11.45 | Onderzoekers van TU Delft zeggen dat ze een verbeterde reinigingsmethode voor mondmaskers hebben ontwikkeld. Door de zogeheten FFP2-maskers een kwartier bloot te stellen aan een temperatuur van 121 graden, kunnen ze tot vijf keer worden hergebruikt. Het RIVM inventariseerde eerder de mogelijkheden voor hergebruik en concludeerde toen dat mondmaskers tot twee keer hergebruikt kunnen worden als ze met waterstofperoxide worden gesteriliseerd.
11.30 | Het aantal coronadoden in België is gestegen naar 1.011. Het afgelopen etmaal overleden 183 mensen aan het longvirus. Er liggen nu 5.376 patiënten in het ziekenhuis, 584 meer dan woensdag. 363 mensen werden juist genezen verklaard en naar huis gestuurd, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten.
Meer dan een kwart van de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk is bezig het personeelsbestand te verkleinen vanwege de coronacrisis. Dat maakte het Britse nationale statistiekbureau bekend.
11.25 | Een brede Kamermeerderheid wil dat de regering met een coulanceregeling komt voor in het buitenland gestrande Nederlanders die hoge kosten hebben moeten maken. Dat blijkt uit Kamervragen aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, waar alle partijen behalve de VVD hun naam onder hebben gezet.
10:00 | Een bedrijf uit Goes, Molecular Biology Systems 250.000 coronatesten per dag uitvoeren. Het bedrijf is bezig met een apparaat waardoor een test geen anderhalf uur, maar acht minuten duurt.
9:45 | Nederlanders werken massaal thuis en dat is te merken op de weg: de verkeersdrukte is gehalveerd en het aantal files daalde daardoor met 99 procent. Dat blijkt uit een analyse van Goudappel Coffeng.
09:15 | Boeing biedt haar personeel donderdag naar verwachting een vrijwillige vertrekregeling aan, laat een ingewijde weten aan persbureau Bloomberg. Hoeveel van de 161.000 medewerkers de deur uit moeten, en in welke bedrijfsonderdelen Boeing het personeelsbestand wil uitdunnen, is niet bekend.
08:45 | De Amerikaanse marine haalt duizenden opvarenden van een vliegdekschip bij Guam. Aan boord van de USS Theodore Roosevelt zijn tot dusver 93 besmettingen vastgesteld met het nieuwe coronavirus.

07:45 | Luchtvaartmaatschappijen mogen alleen vouchers geven ter compensatie van geannuleerde vluchten als de klant daarmee akkoord gaat. Als passagiers geen waardebon willen, moeten zij gewoon hun geld terugkrijgen. Dat heeft Europees Commissaris Adina Valean (Transport) laten weten.
07:00 | CNV-voorzitter Piet Fortuin wil na de coronacrisis inzetten op een loonsverhoging voor zorgpersoneel en andere vitale beroepen. Dat zegt de vakbondsleider tegen BNR.
06:30 | Ruim 350 cao's moesten dit jaar vernieuwd worden, maar door de coronacrisis liggen tientallen onderhandelingen voorlopig plat. Dat bevestigen werkgeversvereniging AWVN en vakbonden FNV en CNV aan BNR.
06:00 | Door de corona-crisis staan ondernemers ineens een stuk minder te springen om nieuw personeel. Het aantal vacatures is in korte tijd flink opgedroogd. Dat blijkt uit navraag door BNR.
04:00 | De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat de werkzaamheden van 36.000 medewerkers opschorten, meldt de BBC.
03:30 | Het Centraal Bureau voor de Statistiek brengt vanaf donderdagmiddag wekelijks naar buiten hoeveel faillissementen er zijn uitgesproken. De onderzoekers hopen zo inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor het bedrijfsleven.
03:00 | De Verenigde Staten gaan Britse en Canadese passagiers evacueren van het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line. Dat zei de Amerikaanse president Trump woensdag
Woensdag 1 april
21:45 | Het kabinet is bereid ongeveer 1 miljard euro te stoppen in een Europees fonds om Europese landen te helpen die zwaar getroffen zijn door het virus. Het ministerie van Financiën bevestigde berichtgeving hierover van het AD.
20:00 | Aan het einde van je werkdag zet BNR het belangrijkste corona-nieuws van de dag op een rij in de Coronacast van 1 april, zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent.
19:40 | Het aantal doden door het coronavirus in de staat New York is woensdag verder gestegen tot 1.941, van 1.550 een dag eerder. Dat maakte gouverneur Andrew Cuomo bekend. Ook het aantal bevestigde besmettingen nam fors toe, van 75.795 naar 83.712.
19:10 | Het kabinet bereidt zich al voor op een tekort aan bedden op de intensive care voor coronapatiënten. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC) is bang voor dat crisisscenario, als er meer dan 2.400 ic-bedden in Nederland nodig zijn, waaronder 1.900 voor coronapatiënten.
19:05 | Duitse ziekenhuizen kunnen mogelijk meer Nederlandse coronapatiënten opnemen. In diverse regio's in Duitsland is nog ziekenhuiscapaciteit over, omdat daar sprake is van 'een minder uitgesproken epidemie', zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Tot nog toe hebben drie Duitse ziekenhuizen Nederlandse Covid-19-patiënten overgenomen. In totaal gaat het volgens Kuipers tot nu toe om 'minder dan tien' patiënten.
18:50 | De corona-crisis raakt alle schakels van de filmindustrie. De gevolgen zullen veel diepgravender zijn dan alleen een sluiting van een maand of een overbruggingsfinanciering, zegt Bero Beyer, kersvers directeur van het Nederlands Filmfonds, in BNR Zakendoen.
18:45 | We hebben van het kabinet, het RIVM, en allerlei belangenclubs gehoord, maar wat vinden de zogeheten 'captains of industry' eigenlijk van de aanpak van corona? De aandacht gaat nu voornamelijk uit naar de primaire bedrijfsprocessen, zegt Coen Boogaart, CEO van EY. 'Wij proberen er te zijn voor onze klanten.'
18:40 | Enkele tienduizenden ondernemers hebben zich sinds afgelopen vrijdag al gemeld bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen van het kabinet. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Via het noodloket kunnen eigenaren van bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden, sportscholen en kledingwinkels een eenmalige vergoeding krijgen van 4000 euro om de ergste financiële nood te verlichten. Het gaat om bedrijven die in de strijd tegen het nieuwe coronavirus de deuren hebben moeten sluiten.
18:35 | Servers die af en toe overbelast zijn en vele honderden telefoontjes: het is aanpoten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, nu ondernemers massaal sinds maandag aanspraak kunnen maken op het steunpakket voor de schade die zij leiden door de corona-crisis. Thuiswerkende ambtenaren maken het er niet altijd makkelijker op voor bedrijven, bijvoorbeeld in de bouw.
18:30 | Het is de OPEC niet gelukt om een nieuwe datum te prikken om over de prijzenoorlog te praten. De olieprijs is nu heel laag, omdat er veel wordt geproduceerd, terwijl de vraag door corona flink is afgenomen. Saoedi-Arabië en Rusland zijn in een strijd verwikkeld, nadat de onderhandelingen begin maart klapten over het beperken van de olieproductie.
18:25 | Het lijkt er in niets op dat landbouwminister Carola Schouten haar nek uit wil steken voor de landbouw, die naar eigen zeggen met de nodige initiatieven is gekomen om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens het Landbouw Collectief, waar verschillende land- en tuinbouworganisaties in zitten, heeft overleg met Schouten woensdag niets uitgehaald. De vertegenwoordigers van de agrarische sector menen dat het kabinet zijn eigen agenda wil doordrukken. Daarom heeft verder overleg nu geen zin.
17:50 | Coronapatiënten die een wekenlang verblijf op de intensive care (ic) overleven, wacht een intensieve herstelperiode. Artsen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht hebben als eerste in Nederland een revalidatieprogramma ontwikkeld voor deze patiënten. Ze hebben dat meteen beschikbaar gesteld aan de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en brancheorganisatie Revalidatie Nederland.
17:45 | Nederland heeft in Europa voorgesteld een speciaal fonds op te richten om landen te helpen de coronacrisis te bestrijden. 'Nederland wil daar substantieel aan bijdragen', zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer. 'We hebben het initiatief genomen richting de Europese Commissie en de lidstaten, voor een coronafonds met bijdragen uit lidstaten', aldus Rutte. Landen die er economisch slechter aan toe zijn, zouden met dat geld hun medische zorg overeind kunnen houden.
17:25 | China leek het coronavirus zo goed als overwonnen te hebben, maar vrezen nu voor een tweede golf. Dat wordt mede gevoed doordat er nu 130 besmettingen zijn vastgesteld, bij mensen die geen symptomen vertonen.
17:10 | Volgens Diederik Gommers is een makkelijk raadpleegbaar overzicht nodig van capaciteit in alle ziekenhuizen om sneller patiënten te kunnen verplaatsen. Want overbelasting raakt ook aan de kwaliteit van de geboden zorg. 'Op het moment dat je in een crisis zit moet je bepaalde kwaliteitseisen loslaten.'
16:45 | Het kabinet gaat er bij mensen extra op hameren thuis te blijven het komende weekeinde, waarin warm weer wordt voorspeld. 'Dat is een punt van zorg', zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. De dringende boodschap om binnen te blijven en niet door Nederland te gaan reizen, zal ook van andere kanten onder de aandacht worden gebracht. Onder meer door het openbaar vervoer, maar ook door influencers die vooral de jongeren beter bereiken.
16:00 | De Tweede Kamer is bang voor 'code black'. Dat is de situatie dat de ziekenhuizen vol liggen met corona patiënten en de zorg niet meer van het niveau is zoals we die gewend zijn in Nederland. Die situatie dreigt al heel snel te ontstaan.
Lees ook | Kamer vreest voor code black
China vreest nu voor een tweede golf. Die vrees wordt gevoed doordat er nu 130 besmettingen zijn vastgesteld, bij mensen die geen symptomen vertonen.
15:50 | Als er in de nabije toekomst meer dan 1.900 coronapatiënten in Nederland tegelijk een bed op de intensive care nodig hebben, is een daling van de kwaliteit van zorg onvermijdelijk. Dat legde Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, woensdag uit in de Tweede Kamer. Momenteel wordt alles op alles gezet om de ic-capaciteit in Nederland uit te breiden naar 2.400 bedden, waarvan er dan zo'n 500 zouden zijn voor patiënten zonder het virus.
15:40 | De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen is door de coronacrisis flink verder verslechterd. De maand pakte dramatisch uit voor de fondsen, constateert advies- en onderzoeksbureau Aon. Met een gemiddelde dekkingsgraad van 85 procent zullen de meeste fondsen afgelopen maand onder de kritische dekkingsgraad gezakt zijn. Dit betekent opnieuw dat miljoenen mensen afstevenen op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar.
15:10 | Kentucky BioProcessing (KBP), een biotech-dochter van tabaksconcern British American Tobacco (BAT), onderzoekt of het technologie om tabaksplanten sneller te laten groeien kan inzetten om een vaccin tegen het nieuwe coronavirus te maken. Volgens KBP heeft de tabaksplant eigenschappen die bijdragen aan het maken van vaccins. KBP hielp eerder in het zoeken naar een vaccin voor ebola. De technologie zou een aantal voordelen biedt in het maken van vaccins.
14:10 | Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1.173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De toename is lager dan gisteren. Toen meldde het instituut 175 sterfgevallen, het hoogste aantal tot dan toe sinds het begin van de uitbraak.
14:00 | De Verenigde Staten zijn het nieuwe wereldwijde epicentrum van de COVID-19-uitbraak. De afgelopen 24 uur zijn bijna negenhonderd mensen overleden door het coronavirus. Zelfs Donald Trump kan niet meer om het virus heen. Hij weet bovendien dat de presidentsverkiezingen niet kunnen worden uitgesteld, dus er lijkt extra werk aan de winkel. 'Hij heeft zijn strategie gericht op zijn nationaal leiderschap.'
13:50 | De Europese Commissie gaat lidstaten helpen de kosten van tijdelijke werkloosheid te verlichten. Het initiatief wordt morgen gepresenteerd, meldt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De financiële steun is vooral bedoeld voor de door de corona-crisis zwaar getroffen EU-landen Italië en Spanje, maar is ook beschikbaar voor andere lidstaten. Volgens verschillende Europese media wil de commissie hiervoor circa 100 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen
13:30 | Hema is keihard geraakt door de corona-crisis. De omzet van de warenhuisketen is zo hard gedaald dat de keten op omvallen staat. Hema-topman Tjeerd Jegens stuurde vorige week een brief aan de verhuurders van Hema-panden met het verzoek om over de maanden april en mei slechts de helft van de huur te betalen, De vrees is zeker gegrond, zegt Kitty Koelemijer, Hoogleraar Retail en Marketing aan businessuniversiteit Nyenrode.
13:00 | Geen opvliegend rubbergranulaat of dampende kleedkamers meer dit seizoen. De KNVB heeft alle amateurcompetities beëindigd. Het seizoen wordt als ‘niet gespeeld’ beschouwd. Dat betekent dus geen kampioenschapsfeesten, maar ook: geen degradaties. Directeur amateurvoetbal bij de KNVB Jan Dirk van der Zee benadrukt dat de bond bij deze zware beslissing niet over één nacht ijs is gegaan.
12:30 | Niet alleen meer mensen die in de zorg werken, maar ook meer patiënten kunnen vanaf volgende week op het coronavirus worden getest. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen van boven de zeventig en mensen die chemotherapie ondergaan. Ook mensen met longaandoeningen, chronische hartaandoeningen, diabetes, hiv en mensen met een auto-immuunziekte moeten vaker worden getest, schrijven nieuwe richtlijnen voor. Zij raken sneller besmet of lopen meer gevaar.
12:15 | Mark Rutte zei het tot drie keer toe nadrukkelijk in de camera gisteren: maakt geen plannen voor de mei-vakantie. Want ook na 28 april gaat het sociale leven nog niet direct weer los. 't Kwam niet helemaal onverwacht. Maar Geert Dijks van de branche-vereniging Hiswa-Recron stond er toch wel van te kijken.
11:45 | De schade van het coronavirus op de Nederlandse industrie lijkt afgelopen maart beperkt te blijven. Dat blijkt uit de Inkoopmanagersindex van de NEVI. Over maart kwam de index op 50,5, een lichte groei. Verbazingwekkend, erkent Bart Vos, hoogleraar supply chain innovation aan de Universiteit Maastricht. Zeker als je bedenkt dat overal in Europa krimp op de loer ligt.
11:20 | Gemeenten lopen flink wat parkeergelden mis doordat mensen thuiswerken en niet meer winkelen. Dat zegt Ronald van der Weerd, bestuurslid van het Platform Parkeren Nederland - beter bekend als Vexpan. Van der Weerd werkt ook bij de gemeente Tiel en weet dat daar momenteel 70 tot 80 procent minder aan parkeergelden binnenkomt.
10:50 | Beursgenoteerde bedrijven moeten dit jaar geen bonussen uitkeren aan hun bestuurders, zegt de beleggersvereniging VEB. De oproep is in het bijzonder bericht aan de raden van commissarissen. 'In uitzonderlijke tijden moet je uitzonderlijke stappen kunnen nemen', zegt VEB-directeur Paul Koster.
10:10 | Wat doet de corona-uitbraak met de communicatie tussen arts en patiënt? Is die nu anders, vallen er misschien barrières weg tijdens een crisis? Heleen Lameijer is spoedeisende hulp arts en werkt in het MCL Leeuwarden. Samen met andere SEH-artsen, internisten en longartsen beoordeelt zij patiënten die mogelijk het coronavirus hebben. In de zesde aflevering van de podcast Coronataal spreekt Maria Punch met haar.
10:00 | De eerste zorg voor Nederlandse bedrijven is om hun cash binnenboord te houden. Als ze daardoor even niet toekomen aan het betalen van belasting en sociale premies, dan is dat maar zo, zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. De uitdaging voor de overheid zit hem vervolgens in het snel opstarten van de noodhulp. 'Deze week moet er duidelijkheid komen.'
09:40 | De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich in een televisietoespraak voor het eerst niet meer gekeerd tegen maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen weinig contact hebben. Hij zei dat het virus een realiteit is en 'een van dé grootste uitdagingen van onze generatie vormt'. In eerdere toespraken beklemtoonde hij dat de economie hoe dan ook moet blijven draaien en keurde hij op felle toon maatregelen af. Hij noemde het virus 'een griepje'.
09:30 | Zara-oprichter Amancio Ortega en Tesla-baas Elon Musk hebben laten weten ziekenhuisapparatuur te leveren in de strijd tegen corona. Terwijl Musk de apparaten alleen stuurt naar landen waar ook Tesla's worden verkocht, is de 63 miljoen euro van Ortega specifiek bedoeld voor Spanje.
09:10 | De Amsterdamse aandelenbeurs is met een fors verlies begonnen aan het tweede kwartaal. Ook de andere Europese beurzen openden flink in het rood na de verliesbeurt op Wall Street een dag eerder. De AEX-index noteerde enige minuten na de openingsbel 3 procent in de min op 468,98 punten. De hoofdindex raakte in het eerste kwartaal 20 procent kwijt. De MidKap daalde 2,8 procent tot 646,45 punten.
09:15 | Een Russisch militair transportvliegtuig is met medische voorraden vertrokken naar de Verenigde Staten. Rusland wil de Amerikanen zo helpen met hun strijd tegen het coronavirus, berichten Russische staatsmedia. De Russische president Vladimir Poetin bood zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump eerder deze week hulp aan. De VS heeft ruim 187.000 corona-gevallen gemeld, het hoogste aantal in de wereld.
09:00 | Een kleine tweehonderd zorginstellingen hebben om extra personeel gevraagd via het platform extrahandenvoordezorg.nl Vooral in Noord-Brabant, Zeeland en Overijssel is de nood hoog, schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Er is nog altijd een stevig tekort aan bedden, verpleegkundigen, beademingsapparatuur en mondkapjes, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Hij geeft dat gewoon toe.'
08:45 | Eerst was het nog: hoera we hebben vakantie! Nu is het steeds vaker: mama, papa, wanneer mogen we nu eindelijk weer naar school? Sinds gisteravond weten we het: voorlopig niet. Gebruik van de mobiele telefoon kan soelaas bieden als andere digitale 'devices' thuis niet voorhanden zijn, zegt Lizzy Heistek, directeur van basisschool de Pyramide in Edam.
08:10 | De supermarkten lijken geen misbruik te maken van de hamsterwoede door de coronacrisis. De afgelopen weken zijn er opvallend weinig prijsverlagingen of prijsverhogingen geweest, zegt Inprijsverhoogd.nl. Er is schaarste, maar supermarkten lijken vooral te willen voorkomen dat ze overkomen als profiteurs, zegt Thijs van der Tuin van Inprijsverhoogd.nl.
07:20 | In de zoektocht naar liquiditeit komen steeds meer ondernemers uit bij ‘factoring’, waarbij een factormaatschappij gelijk een factuur uitbetaald tegen minimaal drie procent van dat bedrag. De drie grootste spelers op de markt, Svea Finans, NL Credit Services en O2 Factoring, zagen de vraag verdubbelen, blijkt uit een rondgang van BNR. 07:50 | Een ruime meerderheid van de bedrijven maakt nog geen gebruik van de aflospauze van banken. Mkb-bedrijven kunnen een halfjaar uitstel krijgen van de aflossing van hun leningen. De regeling helpt ondernemers die door de corona-crisis in grote problemen zitten. Bij Rabobank en Triodos maakt ongeveer een kwart van de klanten die hiervoor in aanmerking komen gebruik van de regeling, bij ING ligt dat rond de 10 procent.
07:10 | Wereldwijd wordt aan de bel getrokken over het aantal bloeddonaties dat afneemt als gevolg van het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk waren de bloeddonaties half maart vijftien procent lager dan verwacht, meldt de National Health Service (NHS). Het aantal vragen over bloeddonaties steeg van dertig naar vijfhonderd per dag. En oop in Nederland leverde de oproep van Sanquin om te blijven doneren veel respons op, zegt Merlijn van Hasselt van het bedrijf.
06:50 | Het afsluiten van de Chinese stad Wuhan kort na de uitbraak van het nieuwe coronavirus daar heeft voorkomen dat 700.000 mensen het virus kregen. Dat schrijven onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers gebruikten medische rapporten, openbare informatie en data van mobiele telefoons om te zien hoeveel en waarheen mensen hebben gereisd.
06:40 | Een ruime meerderheid van de bedrijven maakt nog geen gebruik van de aflospauze van banken. Mkb-bedrijven kunnen een halfjaar uitstel krijgen van de aflossing van hun leningen. De regeling helpt ondernemers die door de corona-crisis in grote problemen zitten.

06:30 | Tijdens de oorlog in Vietnam gaf een Amerikaans militaire woordvoerder elke middag om vijf uur een briefing voor de pers om gewag te maken van de briljante prestaties van zijn krijgsmacht. Die briefing was zo’n opeenstapeling van verzinsels, dat wij journalisten spraken over de ‘five o’clock follies.’ Donald Trump heeft die traditie hervat, zegt Bernard Hammelburg in zijn column.
06:10 | Nog zeker een maand geen bier op de tap, de keukens ongebruikt en lege terrassen. Door de verlenging van de coronamaatregelen blijven alle horecagelegenheden tot 28 april gesloten. Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zagen ondernemers dit besluit aankomen en hebben zij ook begrip voor de verlenging. Maar volgens Beljaarts lopen de procedures rond de steunmaatregelen nog allesbehalve gesmeerd.
Dinsdag 31 maart

21:00 | Aan het einde van je werkdag zet BNR het belangrijkste corona-nieuws van de dag op een rij in de Coronacast van 31 maart, zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent. Vandaag onder meer: de scholen blijven langer dicht en de zuidelijke EU-landen vinden Nederland niet ethisch en niet solidair.
20.15 | Het amateurvoetbal wordt dit seizoen niet meer hervat, zegt de KNVB
19.30 | De eredivisie en eerste divisie liggen tot minimaal 1 juni stil. Dat vertelde premier Mark Rutte na afloop van een persconferentie over aanvullende maatregelen van het kabinet voor de bestrijding van het coronavirus. Clubs uit het betaalde voetbal kregen op 12 maart te horen dat ze tot komende maandag 6 april niet meer in actie mochten komen. De aanvullende maatregelen gelden voor alle sportclubs. Veel sportbonden hebben het seizoen zelf al beëindigd wegens de pandemie. De hockey- en tennisbond willen hun competities ook nog afmaken. Ook het NK wielrennen staat in juni nog op de kalender.
Lees ook | Kabinet verlengt intelligente lockdown
19.20 | Het aantal testen van 4000 per dag nu, wordt snel verhoogd naar 17.500, daarna naar 29.000 per dag, zegt vice-premier Hugo de Jonge. Op dit moment zijn er al 1900 ic-bedden gecreëerd, het kabinet mikt op 2400 bedden voor komende zondag.
19.15 | Vanaf maandag komen er ook coronatests voor zorgpersoneel buiten ziekenhuis met klachten
19.00 | Scholen en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met 28 april dicht. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, maakte het kabinet dinsdagavond bekend.
18.15 | Met bijna 70.000 geregistreerde besmettingen en ruim 1.200 doden is de Amerikaanse staat New York één van de zwaarst getroffen gebieden ter wereld. De ziekenhuizen zitten overvol en het dodenaantal loopt hard op. 'Achteneenhalf miljoen mensen opgesloten is niet optimaal en ideaal, het zijn vreemde omstandigheden', zegt correspondent David Hammelburg vanuit New York City.
18.00 | België sluiten woensdag en vrijdag de grens naar Maastricht bij Smeermaas met betonblokken af, en voeren extra controles door bij de grensovergang Veldwezelt wegens de markt in Maastricht. Daarmee reageert de Belgische grensgemeente gemeente Lanaken dinsdag op de aankondiging door buurgemeente Maastricht, dat de markt in de Limburgse hoofdstad woensdag en vrijdag weer open gaat.
Er is een sprankje hoop voor coronapatiënten op leeftijd, zegt het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Een vrouw van 101 die met corona in het ziekenhuis lag, is genezen en mag naar huis. Ze werd anderhalve week geleden opgenomen. Ze was kortademig toen en testte vervolgens positief op corona.
17.40 | Rusland heeft de lockdown-maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen sterk uitgebreid. Van de 85 regio's van het grootste land ter wereld hebben tot nu toe meer dan 50 een lockdown ingevoerd, die de bewegingsvrijheid van de burgers aan banden legt. Ook de regio Primorski Krai aan de grens met China in het oosten en de exclave van Kaliningrad in het westen vallen onder de maatregelen.
17.30 | Het werk van 1,1 miljoen Europeanen in de auto-industrie wordt geraakt door de coronacrisis, waarschuwt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Volgens de belangenclub zijn de huidige gevolgen voor de werkgelegenheid nog groter als ook het banenverlies in de leveringsketen en gerelateerde branches wordt meegeteld.
17.15 | Het dodental als gevolg van een uitbraak van het coronavirus in de noordelijke regio Lombardije, het epicentrum van de besmetting in Italië, is in een dag met 381 gestegen tot 7199. Dat zegt een bron die bekend is met de gegevens. Dat is een flinke daling vergeleken met de 458 overleden patiënten op maandag en het laagste aantal sinds 25 maart.
17.10 | Het aantal coronabesmettingen in Duitsland heeft de 65.000 overschreden. Een etmaal eerder waren het er zo'n 4000 minder. Een van de brandhaarden blijft de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen met ruim 15.000 genoteerde gevallen en 148 doden. Per 100.000 inwoners kent Hamburg de meeste infecties.
17.00 | In de bouw worden aannemers getroffen door Poolse bouwvakkers die vertrekken. De werkmannen willen in deze corona-dagen naar hun familie, maar in Polen moeten ze dan eerst in quarantaine. Dat levert grote onzekerheid op bij de opdrachtgevers in Nederland, zoals bij de Haagse aannemer Dennis Zonneveld die overvallen is door het vertrek van zijn werknemers.
16.45 | Tot nu toe heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken 23.000 aanmeldingen gekregen van Nederlanders in het buitenland die terug naar huis willen. Inmiddels zijn met acht vluchten ongeveer duizend Nederlanders teruggehaald, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vlak voor aanvang van het crisisberaad.
15.30 | Enkele tientallen mensen hebben de afgelopen dagen in Den Haag en omgeving een boete gekregen omdat ze zich niet aan de maatregelen tegen het coronavirus hielden. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand. Het ging om bekeuringen tot 400 euro.
15.20 | De economische steunmaatregelen die zijn genomen in het kader van de coronacrisis gelden ook voor Carabisch Nederland, maar er zijn wel enkele verschillen met de stappen die in Nederland worden genomen. Werkgevers hier kunnen maximaal 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen. Voor Caribisch Nederland is dat 80 procent, een percentage dat voortvloeit uit een bestaande regeling waar deze op is gebaseerd.
15.05 | Nederlandse banken hebben inmiddels duizenden steunverzoeken van noodlijdende ondernemers ontvangen wegens de coronacrisis. Meerdere banken zegden bijna twee weken geleden toe ondernemers zes maanden uitstel te geven voor het aflossen van lopende leningen. Ook verschaffen enkele banken overbruggingskredieten waarbij de overheid borg staat onder de verruimde BMKB-regeling. Vooral retail- en horecaondernemingen kloppen aan voor hulp, geven meerdere banken te kennen.
15.00 | D66-fractievoorzitter Rob Jetten haalt opnieuw uit naar de opstelling van het kabinet in Europa. 'De Nederlandse boekhoudersbotheid dreigt uit te monden in een grote diplomatieke ramp', schrijft hij in een ingezonden stuk in het FD. Zuid-Europese landen willen hulp van de EU om de coronacrisis te bestrijden en willen onder meer gebruik maken van het noodfonds van 410 miljard euro. Maar het kabinet wil dat alleen onder strenge voorwaarden toestaan.
14.30 | In Duitsland hebben zich zo'n 470.000 bedrijven gemeld voor werktijdverkorting vanwege de problemen door het nieuwe coronavirus. Met die regeling probeert de overheid ondernemers door de huidige crisistijd te loodsen. Met name de Duitse horeca en de retailsector hebben het zwaar.
14:05 | De evenementenbranche in Nederland verliest dit jaar zo'n 3,5 miljard euro aan omzet als gevolg van de coronacrisis. Dat is bijna de helft van de 7,4 miljard euro aan omzet die de branche verwachtte binnen te halen. De branche denkt dat er door de klap 48.000 banen verdwijnen. De effecten van nog strengere maatregelen of verlenging van de huidige maatregelen zijn in de berekening nog niet meegenomen.
14:00 | Het aantal Nederlandse overledenen door het coronavirus is opgelopen met 175. In totaal heeft het virus in ons land nu zeker 1039 mensen het leven gekost, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. Sterfgevallen worden soms pas na enkele dagen doorgegeven aan het RIVM. 722 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis.
Dossier | Coronavirus
13:32 | Het Erasmus MC start deze week met het toedienen van bloedplasma van ex-coronapatiënten aan corona-patiënten. Beschermende antistoffen in het bloed kunnen mogelijk dienen als geneesmiddel voor zieke patiënten. Eerder al gaf de ethische commissie er groen licht voor. Het is nog niet zeker dat de methode patiënten kan genezen, zegt internist-infectioloog Bart Rijnders. Maar hij wil zo snel mogelijk onderzoeken of het werkt.
13:25 | Het RIVM meldde tot vandaag per gemeente het aantal patiënten met Covid-19, maar is daarmee gestopt. In plaats daarvan publiceren de onderzoekers vanaf nu het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per 100.000 inwoners. Dit zijn volgens het RIVM betere gegevens. Het RIVM gebruikt vanaf vandaag ook een aangepaste kaart bij de dagelijkse update van het aantal ziekenhuisopnames.
13:00 | Cardiologen maken zich ernstige zorgen om hartpatiënten en potentiële hartpatiënten die nu het ziekenhuis mijden vanwege het coronavirus. 'Blijf niet thuis met ernstige hartklachten, dat is een groter risico dan dat je in het ziekenhuis het virus oploopt', zegt voorzitter Bert van Rossum van de Nederlandse Vereniging van Cardiologie en cardioloog in het Amsterdam UMC.
12:40 | Nederlanders zijn het in meerderheid eens met de manier waarop de overheid de corona-crisis te lijf gaat, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kantar. De afgelopen week is het vertrouwen verder gestegen. Slechts 8 procent van de Nederlanders heeft weinig of geen vertrouwen dat de overheid de juiste beslissingen neemt, 71 procent van de 1161 ondervraagden zegt redelijk veel of veel vertrouwen te hebben.
12:15 | De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis is het niet nodig dat de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet gaan overnemen, nog dit jaar opengaat.
10:45 | Philips-baas Frans van Houten is niet bang dat de VS met een beroep op de Defense Production Act beademingsapparatuur van zijn bedrijf confisqueert. De eerste prioriteit is om nu zoveel mogelijk machines te produceren en die vervolgens zo effectief mogelijk te distribueren naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn.
10:15 | Volgende week kunnen bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden aankloppen bij speciale loketten. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken. De tijdelijke noodmaatregel werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. De nieuwe regeling is ook ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom.
10:00 | De Europese Unie moet grootschalig hulp gaan bieden aan landen die zwaar zijn getroffen door de corona-crisis. En daar is een nieuw Marshallplan voor nodig, zei Gert-Jan Segers van de ChristenUnie gisteravond in Op1. De verdeeldheid in het kabinet over Europese steun kan wel eens uitgebreid aan de orde komen in het Kamerdebat van morgen over de corona-crisis, verwacht politiek verslaggever Laurens Boven.
09:35 | Door de corona-maatregelen liggen bijna alle rechtszaken stil. Verdachten in voorarrest moeten daardoor soms zo lang wachten op de start van hun proces, dat ze door de rechter tijdelijk naar huis gestuurd worden.
09:00 | Ziekenhuizen in het noorden van ons land hebben nog tijd en ruimte om zich voor te bereiden op een toename van corona-patiënten. Het Groningse Martini Ziekenhuis deed daarom al enkele weken geleden een oproep voor extra hulp en dat leverde 2.700 aanmeldingen op, vertelt Dana Kragten van het Martini Ziekenhuis in Groningen.
08:30 | De helft van de schulden die bedrijven door de corona-crisis oplopen moet worden kwijtgescholden. Dat zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof vanochtend in het Financieele Dagblad. Alleen zo kan een golf van faillissementen worden voorkomen, meent hij. Uitstel van aflossing door de banken en overheidssteun voor bedrijven die getroffen zijn door de corona-uitbraak zijn volgens hem op de lange termijn niet genoeg.
06:00 | Cabinepersoneel van KLM maakt zich zorgen over het coronavirus, met name op vluchten uit New York. KLM wil temperatuurcontroles, meldt NRC. KLM wil de temperatuur van passagiers die op Schiphol of elders in de wereld in een KLM-vliegtuig stappen gaan meten. De maatregel is bedoeld om de veiligheid van KLM-werknemers te vergroten.
05:50 | De Europese Unie moet Zuid-Europa helpen. Dat zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Seegers. Die pleit voor een Marshall-plan voor EU-lidstaten als Italië en Spanje, die zwaar getroffen zijn door de corona-uitbraak. Nederland is juist één van de landen die steun van de EU tegenhoudt.
Maandag 30 maart

20:45 | Aan het einde van je werkdag zet BNR het belangrijkste corona-nieuws van de dag op een rij in de Coronacast van 30 maart, zodat jij niet alle liveblogs en actualiteitenprogramma's hoeft te volgen en binnen een paar minuten op de hoogte bent.
19.45 | In Frankrijk zijn de afgelopen dag 418 patiënten aan het coronavirus overleden. Dat is aanzienlijk meer dan zondag toen de autoriteiten 292 doden registreerden, tegen 318 zaterdag. Het totaal aantal doden in Frankrijk staat nu op 3024. Daarmee is Frankrijk het vierde land met meer dan 3000 doden als gevolg van het virus. Het totaal aantal bevestigde besmettingen bedroeg 44.550 tegen 40.174 een dag eerder.
19.00 | Voor veel mensen is anderhalve meter afstand geen doen. Neem alleen al de bevolking van de sloppenwijken in de grote steden in ontwikkelingslanden. BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg verkent de problematiek.
18.50 | In Duitsland zijn nog duizenden beademingsplaatsen voor coronapatiënten vrij. In Duitse ziekenhuizen worden ongeveer 7000 mensen behandeld die ziek zijn door het coronavirus. Zo'n 1500 van hen krijgen intensieve zorg, de meesten (1100) liggen aan een beademingsapparaat. Volgens de organisatie van ziekenhuizen zijn er inmiddels 30.000 beademingsplaatsen, melden Duitse media.
18.33 | Het leger springt inmiddels ook bij. Defensie heeft vanmorgen zes artsen en twaalf verpleegkundigen naar Ede gestuurd om te helpen in het Gelderse Vallei Ziekenhuis. BNR sprak met een specialist van Defensie.
18.20 | Het aantal besmettingen met het coronavirus in Italië is de grens van 100.000 gepasseerd. De teller stond maandag op 101.739 bevestigde coronagevallen, tegen 97.689 op zondag, aldus de gezondheidsautoriteiten. Het dodental in Italië nam maandag toe met 812 tot 11.591. Dat is weer meer dan zondag, toen 756 mensen overleden aan het virus.

18.10 | Het aantal mensen dat is overleden na een positieve test op het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is met 180 gestegen tot 1408. Dat is een kleinere stijging dan de reeks van aantallen tot nu toe, zei het ministerie van Volksgezondheid maandag.
17.50 | Hoewel het sluiten van de kinderopvang belastend is voor veel ouders die zowel moeten zorgen als werken en een grote kinderopvangaanbieder pleit voor het zo snel mogelijk heropenen van de opvang, zegt voorzitter Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang tegen BNR dat we in de gaten moeten houden waarom die maatregelen er zijn.
17.38 | De Veiligheidsregio Zeeland roept toeristen op weg te blijven en de provincie niet te bezoeken, omdat het zorgsysteem dat niet aan kan. Sinds 12.00 uur maandagmiddag geldt er een verbod en zijn toeristen niet welkom.

17.10 | Het aantal coronabesmettingen in Duitsland heeft de 60.000 overschreden. Inmiddels zijn 61.296 infecties geregistreerd, meldt het Duitse persbureau DPA na een eigen telling. Tot nu toe bezweken er ruim vijfhonderd mensen aan het virus.
16.25 | De helft van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) heeft geen financiële buffer, stelt vakbond FNV naar aanleiding van een eigen enquête van FNV Zelfstandigen onder bijna 2000 zzp'ers. Het gaat dan vooral om zelfstandige ondernemers die werken in de handel, het vervoer of in de uiterlijke verzorging.
Zelfstandigen die in het onderwijs, in de dienstensector of in de industrie werken, hebben relatief vaak wel een buffer om op terug te vallen in economisch slechte tijden. Twee derde van de respondenten met een buffer kan het maximaal drie maanden volhouden
15.50 | Het Hongaarse parlement heeft een wet goedgekeurd die premier Victor Orbán verregaande bevoegdheden geeft. Die heeft hij naar eigen zeggen nodig vanwege de coronacrisis. De wet geeft de premier de mogelijkheid om grotendeels per decreet te regeren. De regering kan zelf besluiten wanneer de noodtoestand wordt beëindigd die eerder deze maand is afgekondigd.
15.45 | Huisartsen krijgen eenmalig 10 euro per patiënt erbij, een tegemoetkoming vanwege de coronacrisis. Dat meldt de landelijke huisartsenvereniging (LHV). De wachtkamers zijn veel leger, aldus een zegsman, omdat mensen juist nu niet niet naar de dokter willen of kunnen. Dat betekent inkomstenderving.

15.38 | Afgelopen weekend ging het al een stuk beter in de supermarkten. Dat zegt Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Vorige week waren er problemen, omdat boa's boetes gingen uitdelen aan supermarktmanagers die zich niet aan de nieuwe richtlijnen zouden houden.
15.34 | Dat er veel meer thuis wordt gewerkt, is ook te zien aan ons eetgedrag. De bakkers doen goede zaken, blijkt uit een rondgang van BNR. De consumptie van brood is niet eens zozeer gestegen, de verdeling is vooral anders geworden, vertelt Jos den Otter van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging.
15.30 | Een diepe recessie in Europa lijkt dit jaar een uitgemaakte zaak. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op basis van de laatste ontwikkelingen van de coronavirusuitbraak.
De totale economische schade is nog niet duidelijk. Dit hangt volgens het fonds vooral af van hoe lang de vele beperkende maatregelen overal van kracht blijven. Elke maand dat grote Europese economieën hun niet-vitale sectoren stil laten liggen, slinkt hun jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) waarschijnlijk met zo'n 3 procent. Bij die inschatting is nog geen rekening gehouden met andere verstoringen.
15.25 | Het is de bedoeling dat binnen een week 2400 bedden op de intensive care beschikbaar zijn. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen de NOS. Volgens Gommers is 'iedereen daar keihard mee bezig'.
Nu is er op de ic's in het land plek voor ongeveer 1100 coronapatiënten en circa 500 mensen met andere aandoeningen. Het is volgens Gommers wel zaak dat er ook voldoende personeel beschikbaar is.
Gommers vindt het nog moeilijk om te zeggen of de toename voldoende is en hij verwacht niet dat deze week al de zogeheten fase 3 wordt bereikt: daarin worden geen nieuwe patiënten opgenomen die weinig kans hebben om te overleven en een korte levensverwachting hebben. Eerst wordt toegewerkt naar die 2400 bedden.
14.45 | Duitsland wil dat alle beursgenoteerde bedrijven die vanwege de coronacrisis voor overheidssteun aankloppen uitkeringen aan aandeelhouders via dividenden opschorten. Dat geldt dan voor de periode dat een bedrijf gebruikmaakt van het noodloket, dus bijvoorbeeld de looptijd van een noodlening, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
Het opschorten van dividenden zal bij zo veel mogelijk fondsen een voorwaarde voor noodsteun zijn, aldus de bronnen. Toch zijn er ook mogelijkheden om in individuele gevallen daarvan af te wijken. De Duitse staatsbank KfW heeft nog niet gereageerd op de geruchten. Wel maakte reisgigant TUI vorige week bekend dat het uitstellen van dividend een voorwaarde is voor zijn lening bij de KfW.
14:20 | Het coronavirus heeft al zeker 864 levens geëist in Nederland, een toename van 93 sinds gisteren, blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM krijgt de sterftecijfers van de GGD's in het land. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. In de eerste plaats worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Daar komt bij dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test.
14:15 | Meerdere ziekenhuizen in verschillende plaatsen in het hele land waren rond het middaguur enige tijd niet of slecht bereikbaar door een telefoonstoring bij de providers Ziggo en Vodafone. Zo waren onder meer het Deventer Ziekenhuis, Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en de Antonius Zorggroep Sneek slecht bereikbaar. Ook uit Drenthe en Delft kwamen meldingen. Het zou gaan om problemen met de vaste telefoonverbindingen.

14:00 | De echte ondernemer is altijd op zoek naar kansen en die liggen niet alleen in eigen land. In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken struint de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO) het hele jaar veelbelovende plaatsen voor ondernemers af. Tjerk Opmeer van de RVO krijgt veel vragen binnen over de mogelijkheden om in de verschillende landen de activiteiten op peil te houden tijdens de corona-crisis.
13:15 | De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ze na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen nieuwe extra maatregelen. Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar later vandaag over.
13:10 | De drie grootste banken van Nederland schorten voorlopig het uitkeren van dividend op. In navolging van Rabobank hebben nu ook ABN Amro en ING besloten om tot oktober geen winst uit te keren. 'Bestuur en raden van commissarissen moeten nadenken wat ze met hun dividendbetalingen gaan doen', zegt directeur Paul Koster van beleggersvereniging VEB.
13:00 | Bier kan het gat helpen opvullen van de schaarste die dreigt te ontstaan aan één van de meest gewilde producten tijdens de corona-crisis: desinfecterende handgel. Bavaria gaat dit product namelijk maken met bier als belangrijk ingrediënt. Sinds de sluiting van de horecazaken zijn er op veel plekken biervoorraden aangelegd die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten, zegt Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers het moederbedrijf van Bavaria.

12:45 | Een paginagrote advertentie voor chips of wasverzachter, heeft dat zin in crisistijd? Of moeten adverteerders het over een andere boeg gooien nu onze wereld op zijn kop staat? In deze rubriek delen experts hun kennis over taal, toon en communicatie in crisistijd. Klaas Weima beantwoordt vragen over de dilemma’s en uitdagingen voor creatieve teams. Hij is oprichter en managing director van creatief marketingbureau Energize.
12:30 | Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft. 'Er is een landelijke storing bij Ziggo, KPN en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen', meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.
11:50 | Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur in België opnieuw meer levens geëist. Er zijn 82 nieuwe sterfgevallen gemeld, waarmee het totaalaantal komt op 513. Ook werden 536 meer patiënten in het ziekenhuis opgenomen, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten. De voorgaande 24 uur meldden de autoriteiten 78 nieuwe sterfgevallen en daarvoor waren het er 64. Volgens viroloog Steven Van Gucht 'neemt de kracht van de epidemie af'.
11:30 | We hebben van het kabinet, het RIVM, en allerlei belangenclubs gehoord, maar wat vinden de zogeheten captains of industry eigenlijk van de aanpak van corona? Jos Baeten, CEO van ASR Nederland, heeft ook aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de eigen werknemers. 'Dit is geen sprintje dat je trekt, dit is een marathon. We gaan ervan uit dat we minimaal tot 1 juni thuiswerken.'

11:00 | Nederland werkt massaal thuis. Je zou zeggen dat de kilo's er daardoor aanvliegen: ijskast in de buurt en je hoeft de deur niet meer uit. Toch blijkt 20 procent van de Nederlanders juist gezonder te leven, blijkt uit onderzoek in opdracht van ONVZ. En dat zou op termijn wel eens tot verlaging van de zorgpremies kunnen leiden, verwacht bestuursvoorzitter Jean-Paul van Haarlem van de zorgverzekeraar.
10:20 | Van de uit China geïmporteerde mondkapjes om zorgpersoneel te beschermen tegen het coronavirus bleken er 600.000 volstrekt niet veilig en daardoor waardeloos. Daar zal het niet bij blijven, vreest Boudewijn Poldermans, bestuurslid van de China Business Council. 'Traditionele fabrikanten waren na de uitbraak van de epidemie niet meer in staat om aan de gigantische vraag van China en de rest van de wereld te voldoen.'

10:10 | Sjoemeldiesels van Jeep en Suzuki kunnen voorlopig niet terug naar de garage. Door de corona-crisis loopt het ontwikkelen van een software-update vertraging op. 'Het kunnen testen van mogelijke oplossingen is op dit moment problematisch, omdat er natuurlijk reisverboden gelden', zegt de RDW.
09:50 | Ondanks privacybezwaren kan het inzetten van smartphone-data ook in Nederland van groot belang zijn, zegt het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Paul Verhagen, data scientist bij het HCSS, denkt dat we er uiteindelijk niet aan ontkomen om dit soort methoden in te zetten. 'Maar dan moet je wel voldoen aan de randvoorwaarden van onze democratie.'

09:40 | Rotterdam Ahoy wordt een extra voorziening voor ten minste 88 patiënten die wel zorg nodig hebben maar niet naar het ziekenhuis hoeven. Er kunnen volgens Ahoy patiënten met corona terecht, maar ook andere patiënten. Op de plek waar aanvankelijk het door de coronacrisis afgelaste songfestival zou worden gehouden, wordt vandaag gestart met de extra voorziening. BNR meldde donderdag al dat Ahoy en de RAI de mogelijkheden voor noodsteun onderzoeken.
09:10 | Vandaag gaan de meeste loketten officieel open, maar de gemeenten werden de afgelopen week al overspoeld met aanvragen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers. Gezien de complexe verwerking en controle van alle aanvragen zou een tijdelijk basisinkomen voor zzp'ers een beter idee zijn, vindt Martin Schuurman van MKB Brandstof.
08:20 | De naar boven bijgestelde verwachting van het aantal IC-opnames is vooral een gevolg van de langere duur van de IC-opname per patiënt, zegt Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Noord-Brabant. Hij hoopt op termijn in Noord-Brabant ruimte te bieden aan de IC-behoefte uit andere delen van het land, waar de strikte maatregelen minder snel op gang kwamen.
07:40 | Ondanks de coronacrisis is het aantal uitgesproken faillissementen gedaald ten opzichte van dezelfde periode afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel en het Centraal Insolventieregister. Heel verrassend zijn de gegevens niet, zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland: de crisis is eigenlijk pas rond 12 maart ingezet, toen het kabinet de strengere maatregelen aankondigde.
07:20 | Ondernemers in de horeca, reisbranche en in de detailhandel hebben steeds minder vertrouwen in de economie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatten zij het economisch klimaat in de komende maanden aanzienlijk negatiever in, vermoedelijk als gevolg van het nieuwe coronavirus. De enquête over de maand maart was al grotendeels ingevuld voordat het kabinet op 12 maart strenge maatregelen aankondigde om de verspreiding van het virus in te dammen.
06:50 | Vandaag gaan de meeste loketten voor de speciaal voor zzp'ers optuigde bijstandsregeling officieel open, maar de gemeenten werden de afgelopen week al overspoeld met aanvragen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers. Uit een inventarisatie van BNR blijkt dat de teller in de vijf grootste gemeenten in Nederland afgelopen vrijdag al op 50-duizend
06:40 | Nu steeds meer winkels dicht zijn, wordt er meer online geshopt. Maar de verschillen per sector zijn groot, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Alles wat met persoonlijke verzorging te maken heeft gaat soms wel vijf keer over de kop en ook de dagelijkse boodschappen zijn online populair.
06:20 | De noodmaatregelen tegen het coronavirus in de VS blijven in ieder geval nog tot 30 april van kracht. Dat liet president Trump weten. Dat is opvallend, want Trump zei eerder dat hij social distancing en andere maatregelen met Pasen wilde stopzetten. Trump lijkt een andere koers te varen, zegt correspondent Jan Postma.
Lees ook | Trump verlengt noodmaatregelen
06:10 | Vandaag gaan de meeste loketten officieel open, maar de gemeenten werden de afgelopen week al overspoeld met aanvragen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers. Bij de vijf grootste gemeenten in Nederland stond de teller afgelopen vrijdag al op 50 duizend, dat aantal is dit weekend vermoedelijke alleen maar gestegen. Zzp'ers die in deze periode minder verdienen dan de bijstandsnorm, kunnen een aanvulling krijgen op hun inkomen.
06:00 | Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft een akkoord bereikt met het bedrijf Demcon voor de productie van 500 beademingsmachines. Dat meldt het FD.
Ook is het departement druk bezig met het opzetten van een bedrijvenconsortium om de productie te vergroten, zo heeft een woordvoerder van het ministerie gezegd. De coronapandemie veroorzaakt een toestroom van patiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen, waardoor er een tekort aan beademingsmachines dreigt.
Zondag 29 maart
22:10 | Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Nederland nadert de duizend. Dat meldt de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Eerder vandaag liet het RIVM al weten dat het sombere scenario van 2500 patiënten op IC's halverwege april op dit moment het meest waarschijnlijke scenario is. Gisteren lagen er rond dit tijdstip nog 913 patiënten met het virus op de Nederlandse IC's. Wel kunnen de gegevens van NICE achterlopen op de werkelijkheid. Bijvoorbeeld door de drukte in ziekenhuizen, volgens de organisatie.
Om te zorgen dat de de ziekenhuizen de aanwas van nieuwe patiënten nog aankunnen, heeft het Isala Ziekenhuis in Zwolle voorzorgsmaatregelen genomen. Zij hebben twee patiënten overgebracht naar een ziekenhuis in het Duitse Münster.
21:54 | Rabobank stopt tot en met 1 oktober met het uitkeren van dividend. De Europese Centrale Bank en de Nederlandsche Bank hadden daartoe eerder opgeroepen.
21:15 | De Chinese ambassadeur in Den Haag is aangesproken op de kwaliteit van 600.000 mondmaskers die door het ministerie van Volksgezondheid zijn besteld. De mondkapjes werden afgekeurd, omdat ze zorgpersoneel in gevaar kunnen brengen. Minister Martin van Rijn heeft erop aangedrongen bij de ambassadeur van China dat het van belang is dat de medische middelen aan de kwaliteitseisen voldoen.
20:45 | Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch en voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Noord, adviseert het kabinet om de maatregelen die in Nederland gelden tegen het coronavirus langer te laten duren. 'Ik zou dit pakket voor een langere periode in stand houden, zeker een maand, omdat we niet met een big bang alle maatregelen kunnen afschaffen', aldus Mikkers bij EenVandaag. Komende dinsdag maakt het kabinet een besluit over de lengte van de maatregelen die tot 6 april zijn genomen. Dat gaat dan om onder andere de sluiting van scholen, horeca en sportscholen.
18:23 | In Italië is de groei van het aantal coronadoden aan het afvlakken. Voor de tweede dag op rij zijn er minder mensen overleden aan het virus dan de dag ervoor. In de afgelopen 24 uur zijn 756 nieuwe doden gemeld in het land, zaterdag en vrijdag waren dat er respectievelijk 889 en 919. In totaal zijn er 10.799 mensen in Italië gestorven door het virus.
18:15 | Het RIVM ziet de verwachte effecten van de maatregelen die in Nederland zijn genomen tegen het coronavirus nog niet helemaal terug. Dat zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM tegen NOS. 'In het meest waarschijnlijke scenario ligger er half april 2500 coronapatiënten op de intensive care.' Eerder zag het RIVM dat nog als somber scenario. De verwachting toen, was dat er begin april 1000 mensen op de intensive care zouden liggen, terwijl dat aantal vandaag al is bereikt.
Het RIVM komt tot deze conclusie doordat coronapatiënten langer op de IC blijken te liggen dan verwacht. Eerder werden er tien dagen gerekend voor coronapatiënten op de IC, nu gaat het RIVM ervan uit dat dat 23 dagen is.
17:18 | In Groot-Brittannië is het aantal coronadoden met 209 gestegen. In totaal zijn er in dat land al 1228 mensen overleden aan het coronavirus. De Britten hebben in totaal 19.522 geregistreerde coronabesmettingen.
16:52 | In Duitsland is het dodental door het coronavirus opgelopen met 64, naar 389. Dat meldde het Robert Koch instituut, de Duitse RIVM. Het aantal positief geteste mensen is met bijna vierduizend gestegen naar 52.547.
16:50 | De Thalys stopt tot eind april met directe treinreizen naar Parijs. Vanaf dinsdag zal het niet meer mogelijk zijn om tussen Amsterdam en Parijs te reizen met de Thalys. Door de genomen maatregelen in de verschillende landen reizen er minder mensen, daarom heeft het bedrijf besloten om tot en met 30 april geen directe treinen tussen de twee hoofdsteden te laten rijden.
16:20 | Flexkantoren zitten met de handen in het haar, nu het merendeel van werkend Nederland noodgedwongen thuiswerkt, dat schrijft het FD. Aanvragen voor vergaderingen zijn opgedroogd en sommige huurders willen hun contracten opzeggen.
16:13 | Vandaag is het rustiger dan zaterdag en afgelopen weekend in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Dat melden beide organisaties. Afgelopen weekend was het zo druk in de natuurgebieden, dat de overheid op maandag strengere maatregelen aankondigde.
14:30 | De eerste Nederlandse coronapatiënten zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Duitsland, meldt de NOS. Zaterdag zijn twee patiënten die in het Isala-ziekenhuis in Zwolle lagen overgeplaatst naar een ziekenhuis in Münster. De patiënten zijn verplaatst omdat het ziekenhuis in Zwolle plaats wil vrijmaken voor de verwachte piek aan coronapatiënten die op de intensive care terechtkomen.
14:00 | In Nederland zijn nog 132 mensen overleden aan het coronavirus. Daardoor is het totale dodenaantal gestegen naar 771. Het is de sterkste dagelijkse stijging tot nog toe in Nederland. Het aantal geregistreerde besmettingen is zondagmiddag boven de tienduizend gestegen. Dat aantal ging met ruim 1100 omhoog van 9762 naar 10.866. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen met het virus steeg met 529, naar 3483. Een deel daarvan is inmiddels ook al ontslagen uit het ziekenhuis.
Overzicht cijfers
- Het totaal aantal gemelde positief geteste patiënten: 10.866 (+1104)
- Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 3483 (+529)
- Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 771 (+132)
Sinds gisteren zijn er in Nederland
— RIVM (@rivm) March 29, 2020
- 771 mensen gemeld overleden aan COVID-19 ( + 132)
- 3.483 mensen opgenomen in het ziekenhuis(geweest) (+529)
- 10.866 mensen positief getest (+ 1.104)#COVID19 #coronavirushttps://t.co/mZHwmSh9E7 pic.twitter.com/1rsByfMZPs
13:29 | Rabobank-topman Wiebe Draijer pleit voor aanpassingen van de coronacompensaties. De Bankdirecteur doelt op de BKMB-regeling, waarbij de overheid borg staat voor kredieten aan ondernemers zodat die makkelijker geld kunnen lenen. Banken moeten nu per aanvraag kijken of het bedrijf in aanmerking komt voor de regeling, maar volgens Draijer zou het makkelijker zijn als die bedrijven in groepen beoordeeld kunnen worden. 'Dan zouden we bijvoorbeeld kunnen zeggen: die garantie is voor jou van toepassing want jij bent een horecabedrijf of jij bent een sierteeltbedrijf. Dan gaat het sneller', zei Draijer bij Buitenhof.
Provisiekosten
Ook wil Draijer dat de overheid de hoge provisiekosten die ondernemers moeten betalen afschaft. Om in aanmerking te komen voor de BKMB-regeling moeten bedrijven eerst zelf zo'n 3500 euro neerleggen. Als het aan Draijer ligt moet die provisie afgeschaft worden.
12:20 | Ook België ziet de hoogste dagelijkse stijging van coronadoden. De afgelopen 24 uur overleden er 78 mensen in België aan het virus. In totaal zijn er bij de Zuiderburen 431 mensen bezweken aan het virus.
12:00 | Spanje maakte in de afgelopen 24 uur de grootste stijging mee in het aantal doden tot nu toe. Het dodenaantal is in het land met 838 gestegen, naar in totaal 6528. Het aantal positieve coronatesten is in het land met ruim 6500 toegenomen, naar 78.797.
09:00 | Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de lijst met bedrijven die compensatie kunnen krijgen voor de coronacrisis uitgebreid. De zogenaamde TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) gaat voor extra groepen ondernemers gelden, zij krijgen eenmalig en 4000 euro als een gift. Die steun was eerder alleen bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks getroffen worden door de kabinetsmaatregelen, bijvoorbeeld de horeca en sportclubs, maar daar komen ondernemers in de 'non-food-sector', zoals de winkeliers bij. Hun winkels zijn weliswaar nog steeds open, maar maken ook aansprak op de compensatie omdat ze hun inkomsten sterk zien teruglopen, zegt het ministerie. Maandag wordt bekend welke ondernemers nog meer aanspraak zullen maken op die compensatie. Dat zal dan hier te vinden zijn.

07:00 | De Amerikaanse staat New York gaat toch niet in quarantaine. Eerder hintte president Trump nog op een lockdown van twee weken voor onder meer New York, New Jersey en delen van Connecticut, maar op Twitter nam hij die woorden terug. Wel moeten inwoners van de drie staten de komende 14 dagen afzien van alle niet-noodzakelijke reizen.
....Federal Government. A quarantine will not be necessary. Full details will be released by CDC tonight. Thank you!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 29, 2020
Zaterdag 28 maart
21:30 | Op Nederlandse intensive care-afdelingen liggen op dit moment 913 coronapatiënten, dat meldt de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Vrijdag lagen er rond dit tijdstip nog 873 mensen op de intensive care met het virus. De stijging is een stuk minder dan de stijging van vrijdag Toen groeide het aantal intensive care-patiënten met liefst 112. Daardoor lijkt de groei af te nemen, maar dat hoeft niet structureel te zijn. Wel kunnen de gegevens die NICE levert achterlopen op de werkelijkheid door de drukte in de ziekenhuizen, zegt de organisatie.

20:00 | Honderdduizenden Chinese mondmaskers zijn teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt de NOS. Een groot deel van de mondmaskers die uit China zijn geïmporteerd blijken ondeugdelijk te zijn. De maskers waren al verdeeld over Nederlandse ziekenhuizen, maar worden nu teruggeroepen. Het gaat om bijna 600.000 stuks FFP2 maskers, van de in totaal 1.3 miljoen. De maskers kunnen artsen en verpleegkundigen in gevaar brengen.

19:40 | In Frankrijk is het dodenaantal in een dag tijd met ruim 300 gestegen. Vrijdag stond het dodenaantal nog op 1995, vandaag is dat gestegen naar 2314. Ook het totale aantal bevestigde besmettingen is opnieuw flink gestegen. Dat ging met meer dan 4500 besmettingen omhoog, naar 37.575.
19:20 | Het Formule 1-seizoen wordt mogelijk pas in 2021 beëindigd, dat zegt Ferrari-teambaas Mattia Binotto tegenover Sky Italia. Ook zou het een optie zijn om de raceweekenden in te korten. 'We overwegen verschillende opties: denk bijvoorbeeld aan twee tot drie races in januari of het schrappen van vrije trainingen op de vrijdag', aldus Binotto.
18:50 | De Amerikaanse president Donald Trump hint op een quarantaine voor de staten New York, New Jersey en delen van Connecticut. De staten zouden voor twee weken op slot moeten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Trump overweegt 14 dagen quarantaine voor Corona hotspots New York, New Jersey en delen Connecticut. pic.twitter.com/5yOJBuJkGc
— Jan Postma (@_janpostma_) March 28, 2020
18:20 | In Italië zijn nog eens 889 mensen bezweken aan het coronavirus. Daardoor stijgt het dodenaantal boven de tienduizend, naar 10.023. Het totale aantal mensen dat in Italië positief is getest op het virus, steeg met bijna zesduizend naar 92.472.
18:05 | Schiphol gaat de Aalsmeerbaan sluiten vanwege het coronavirus. Doordat er minder gevlogen wordt, moeten vliegtuigen ook ergens gestald worden, daarvoor wordt de Aalsmeerbaan gebruikt. Vanaf zondag zullen er 25 vliegtuigen geparkeerd kunnen worden op de baan, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. Als er op een later moment nog meer vliegtuigen gestald moeten worden, dan kan ook het militaire deel van de luchthaven in Eindhoven gebruikt worden. Ook hoeven luchtvaartmaatschappijen geen parkeergelden te betalen om hun vliegtuigen te stallen.

17:55 | Koning Willem-Alexander heeft afgelopen weekend een telefoongesprek gevoerd met de Duitse fabrikant van beademingsapparatuur Drägerwerk. Zo meldt Der Spiegel. Aan RTL Nieuws bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst dat het gesprek plaatsgevonden heeft en dat dat gebeurde op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge. Het bedrijf werkt aan een order van 10.000 beademingsapparaten voor Nederland, volgens Der Spiegel.

17:40 | In Duitsland zijn meer dan 52.000 besmettingen gemeld van het coronavirus. Het is een stijging van bijna 5500. 366 mensen zijn in Duitsland overleden aan het virus, vrijdag stond dat aantal nog op 285.
16:38 | In heel Europa zijn er al meer dan 20.000 doden gevallen door het coronavirus. Dat zegt het Franse persbureau AFP, dat officiële tellingen bijhoudt. Europa is over de hele wereld het zwaarst getroffen werelddeel door het coronavirus.
15:30 | Verschillende ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland gaan de capaciteit voor de intensive care uitbreiden. De uitbreiding is nodig om tegemoet te komen aan de voorziene vraag aan IC-capaciteit voor coronapatiënten in de komende dagen, zegt een woordvoerder van het Amsterdams UMC tegen persbureau ANP. 'Op dit moment worden in de groep samenwerkende ziekenhuizen in totaal 103 IC-bedden bezet gehouden door coronapatiënten. Het begint behoorlijk vol te lopen.' Hoeveel extra bedden er komen kon de woordvoerder niet zeggen. Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zei eerder tegen BNR dat dit weekend al de maximum capaciteit bereikt kan worden op de Nederlandse IC's.

15:25 | Rusland gaat vanaf maandag 30 maart al hun grenzen sluiten in strijd tegen het coronavirus. De regel zal onder meer niet gelden voor Russische diplomaten en chauffeurs van vrachtwagens. Eerder had het land al alle internationale vluchten stopgezet.
15:20 | In Groot Brittannië is het dodental door het coronavirus met 260 opgelopen naar 1019. Het aantal positieve testen is bij de Britten met 2500 gestegen en ging van 14.543 naar 17.089.
14:25 | Waar veel Nederlanders vorige week de bossen, stranden en parken opzochten door het lenteweer, houdt men zich nu beter aan de regels. Dat is de eerste indruk van de gemeente Noordwijk en laten ook de livestreams van stranden bij Scheveningen en Hoek van Holland zien. 'Het lijkt erop dat de boodschap van 'Kom niet, blijf thuis' gehoord is', zegt een woordvoerder van burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk. Afgelopen week sloten verschillende kustplaatsen de wegen naar het strand. Dat is in Noordwijk dit keer niet nodig. 'Dit voorkomt voorlopig dat we wegen moeten afsluiten.'
14:00 | In Nederland zijn nog eens 93 mensen overleden aan het coronavirus. Het totaal komt daardoor op 639, meldt het RIVM. Volgens het RIVM neemt het aantal gemelde nieuwe ziekenhuisopnames vandaag iets minder snel toe. Dat aantal steeg met 454 naar 2954, daarvan is een deel al weer uit het ziekenhuis ontslagen. Het aantal mensen dat positief is getest op het virus steeg met 1159 naar 9762.
Het RIVM zegt dat vandaag zowel het aantal nieuwe ziekenhuispatiënten als de gemelde overleden minder snel toenemen dan zonder maatregelen. Daardoor zou over een aantal dagen geconcludeerd kunnen worden of de genomen maatregelen werken, zegt het RIVM.
Sinds gisteren zijn er in Nederland 93 mensen gemeld die zijn overleden aan COVID-19 en zijn er 1.159 mensen positief getest. Hiermee komt het totaal op 9.762 positieve gevallen, waarvan 2.954 patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).#COVID19 #coronavirus
— RIVM (@rivm) March 28, 2020
13:29 | Nederland heeft sinds zaterdag honderd extra beademingsapparaten. Die zijn vanuit de VS onder andere door Philips geleverd. Vrijdag ontving Nederland vanuit Duitsland ook al honderd patiëntbewakingssystemen. De komende weken zullen er van beide apparaten nog 900 systemen geleverd worden. De apparatuur wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Door de nieuwe apparaten kan ook de capaciteit voor coronapatiënten verhoogd worden op de intensive care.
We zetten alles op alles om de IC-capaciteit zoveel mogelijk te vergroten. Heel mooi dat @PhilipsNL het eerste deel van 1000 beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen hiervoor zojuist afleverde. Maar we zijn er nog niet. Komende weken wordt er daarom nog veel meer geleverd. pic.twitter.com/MVYufwHrD9
— Martin van Rijn (@mjrijn) March 28, 2020
13:00 | Wereldwijd zijn er al meer dan 600.000 coronabesmettingen vastgesteld. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins University. Ook zouden er al meer dan 28 duizend mensen overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. In de VS zijn de meeste coronapatiënten vastgesteld, ruim 104 duizend. Italië en China volgen met respectievelijk 86 duizend en 82 duizend coronapatiënten.
12:52 | Aandeelhouders vragen bedrijven om dividenden te verlagen of zelfs helemaal op te schorten, zo schrijft het FD. Bij oliemaatschappij Shell staat de winstuitkering onder andere ter discussie. Normaal gesproken zijn aandeelhouders juist voorstander van een stabiel dividendbeleid en het inkopen van eigen aandelen, maar grote beleggers maken zich nu zorgen vanwege de coronacrisis over het voortbestaan van bedrijven. Voor een aantal grote pensioenfondsen zijn dividendaandelen zelfs een belangrijk onderdeel van de beleggingsportefeuille. Eerder vroeg de Europese Centrale Bank ook al aan banken om tot oktober geen winstuitkering te geven. De Nederlandsche Bank steunde die oproep.
12:05 | De Duitse maatregelen tegen het coronavirus blijven tot zeker 20 april in stand. Dat zei de kabinetschef van bondskanselier Angela Merkel zaterdag in een interview met de krant Ter Tagesspiegel. In Duitsland zijn alle scholen, winkels, restaurants, speeltuinen en sportaccomodaties gesloten. Veel bedrijven hebben hun personeel naar huis gestuurd en de productie stilgelegd. Ook is het verboden om met meer dan twee mensen naar buiten te gaan, met uitzondering van gezinnen. Wie de regels overtreedt, kan een boet van maximaal 25.000 euro krijgen.

12:00 | In Spanje is het dodenaantal door het coronavirus opgelopen met 832. Niet eerder was de dagelijkse groei zo groot in Spanje. In totaal zijn er in het land 5690 mensen bezweken aan de gevolgen van het virus. Het aantal officiële geregistreerde coronapatiënten is met ruim 8000 opgelopen naar 72.248.
11:55 | In België zijn nog eens 64 mensen overleden aan het coronavirus. Het totale aantal doden komt daarmee op 353. Ook zijn er nog een 575 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen opgenomen. In totaal liggen er 3717 mensen met het virus in Belgische ziekenhuizen.
11:29 | Coalitiepartijen CDA, D66, VVD en ChristenUnie willen financiële steun voor lokale en regionale huis-aan-huiskranten. Afgelopen week stuurde De Nederlandse Nieuwsbladenpers een brandbrief aan de regering. Door de coronacrisis is de advertentiemarkt ingestort en zijn de huis-aan-huiskranten in grote financiële problemen gekomen.
11:08 | In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is de politie bezig met een test om identiteitscontroles op afstand te kunnen doen. In onderstaand filmpje zie je hoe de politie dit doet.
11:00 | De Europese Commissie heeft geen plannen om zelf een lening uit te geven om de kosten van coronamaatregelen aan te kunnen. Dat zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen. 'Er zijn duidelijke wettelijke grenzen, dat is niet het plan. Daaraan werken we niet.' Ze reageert daarmee op Duitse berichtgeving waar gemeld werd dat de EC met eigen 'staatsobligaties' lidstaten wil ondersteunen.
10:19 | Na een maandenlange lockdown is de Chinese miljoenenstad Wuhan weer deels heropend. Zaterdagnacht arriveerde er weer een passagierstrein in de stad die door het coronavirus het zwaarst getroffen is van heel China. Het verlaten van de stad is nog steeds niet toegestaan, maar mensen mogen er wel weer naartoe reizen.
10:00 | Al voor carnaval was in Noord-Brabant al het coronavirus aanwezig, zegt het regionale dagblad BN DeStem. Dat zou blijken uit een onderzoek onder ziekenhuispersonaal van het ETZ in Tilburg en Amphia in Breda. van de 86 positief testen onder het personeel, hadden 7 mensen al klachten voor 27 februari, toen patiënt 0 in Nederland bekend werd. Bij een handvol mensen waren de coronaklachten er al voor carnaval.
09:30 | Ook de kredietrating van HEMA is verlaagd. Kredietbeoordelaar Moody's is somberder geworden over het vermogen van de winkelketen om zijn schulden te kunnen betalen, vanwege de coronacrisis. Het ratingbureau denkt dat de sluiting van veel winkels gevolgen gaat hebben voor de omzet en de winst van HEMA.
08:30 | Geld lenen gaat voor de Britse overheid mgoelijk duurder worden door de coronacrisis. Kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van het Verenigd Koninkrijk verlaagd, vanwege een steunpakket van honderden miljarden ponden dat de Britten hebben ingezet om de coronapandemie te bestrijden.
08:15 | Het beleggersvertrouwen staat door de coronacrisis op de laagste stand sinds 2012, meldt ING in zijn Beleggersbarometer. In een maand tijd daalde die met 45 punten naar 82. 'De chaos op de financiële markten en de scherpe daling van de AEX door de uitbraak van het coronavirus zijn duidelijk terug te zien in het vertrouwen van Nederlandse beleggers', volgens ING.

20:40 | De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de politie gaan dit weekend drones inzetten om te controleren of mensen zich wel houden aan de anderhalve meter-regel. Dat meldt NH Nieuws. Als mensen dat niet doen, worden zij via een ingebouwde speaker bestraffend toegesproken. De veiligheidsregio heeft vijf drones aangeschaft. De drones gaan ingezet worden in de kuststreek tussen Castricum aan Zee en Texel, zodat direct kan worden ingegrepen.
#Veiligheidsregio Noord Holland Noord. Basisteam #Alkmaar. Primeur in #Nederland. Test. Met behulp van een #Drone met geluidspeaker worden mensen op moeilijk bereikbare plaatsen, als strand en duin, verzocht 1.5 meter afstand van elkaar te bewaren. pic.twitter.com/8usINWohMl
— Bauke van Dijk (@POL_BaukevDijk) March 27, 2020
20:00 | Het afgelopen etmaal zijn er weer 112 corona-patiënten bijgekomen op de intensive cares in het land. Daarmee is het totaal inmiddels uitgekomen op 873 en dreigt dit weekend de kritische grens van duizend ic-opnamen al bereikt te worden. Dat meldt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care aan BNR.
19:45 | Winkeliers zijn verbijsterd over de grote groep bedrijven die buiten de boot vallen als het gaat om de noodsteun van het kabinet. Brancheorganisatie INretail kan er met zijn hoofd niet bij dat bijvoorbeeld ondernemers met mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels niet in aanmerking komen voor de nieuwe eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro via de TOGS-regeling.
19:30 | Premier Mark Rutte weerspreekt die kritiek uit Zuid-Europa dat Nederland niet solidair is met landen als Spanje en Italië die erg lijden onder de uitbraak van het coronavirus. De Europese regeringsleiders worden het niet eens over financiële noodpakketten.
19:05 | De Belgen moeten twee weken langer thuis blijven. De regering van premier Sophie Wilmès verlengt de periode dat het land op slot is tot het weekend van 18 april en verscherpt de handhaving van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus. Dat is besloten op aanraden van de Nationale Veiligheidsraad, melden Belgische media.
18:55 | Het leven is nu gewoon even saai. Maar we doen dit voor mensen die vatbaar zijn voor het coronavirus. Dat zegt minister Grapperhaus van Justitie. Zijn oproep aan Nederland is om dit weekend - anders dan vorig weekend - meer afstand tot elkaar te houden.
18:45 | Zzp'ers en kleinere ondernemers kunnen vanaf nu aanspraak maken op een corona-noodpakket. Bedrijven die direct worden geraakt – zoals de horeca en de evenementenbranche - kunnen een gift krijgen van 4.000 euro, bij een omzetverlies van hetzelfde bedrag.
18:16 | Het kabinet neemt de kritiek van ondernemers op de steunmaatregelen serieus, zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Hij reageert op het nieuws dat de noodleningen die beschikbaar zijn voor het mkb voor veel ondernemers te duur zijn, omdat ze vóóraf een provisie moeten betalen. Dat bedrag kan oplopen tot duizenden euro's.
17:45 | Pomphouders beschouwen 2020 nu al als een verloren jaar door de coronacrisis. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter Belangenvereniging Tankstations (BETA), op BNR. De omzet die we nu missen wordt niet meer ingehaald. Dit is een verloren jaar voor ons', zegt Klok in De Nationale Autoshow.
17:40 | Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten. De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.
16:30 | De wereld gaat dit jaar door een diepe recessie, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens de organisatie is de schade waarschijnlijk enorm. Opkomende economieën hebben naar schatting minstens 2500 miljard dollar aan steun nodig. Zelf kunnen ze al dat geld niet ophoesten, en ook het IMF kan niet zoveel aan leningen verstrekken. Vandaar dat het fonds momenteel aan alternatieve oplossingen werkt.
16:00 | Door de corona-crisis wordt ook de bouw- en infrasector in het hart geraakt, blijkt uit een enquête van Bouwend Nederland onder haar lidbedrijven en het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Bij ongewijzigd beleid zou de bouw met meer dan 5 procent krimpen. Tijdig ingrijpen kan voorkomen dat tienduizenden mensen voor de sector verloren gaan. Mensen die keihard nodig zijn om de huizen, infrastructuur en de duurzaamheid te realiseren waar Nederland om zit te springen.
15:30 | De burgemeester van New York, Bill de Blasio, zegt dat president Donald Trump de realiteit onder ogen moet zien dat het aantal gevallen van het coronavirus 'astronomisch' gaat worden. Het ziekenhuissysteem zal daardoor ongekend zwaar worden belast, zei hij. Trump zei gisteren in een interview op Fox News nog dat hij niet dacht dat de staat New York, die het epicentrum van de uitbraak in de VS is geworden, 30.000 beademingsmaskers nodig had. Gouverneur Andrew Cuomo had daar om gevraagd.
14:55 | Nederland gaat vanwege de virus-uitbraak door een diepe economische crisis. Maar als de juiste maatregelen worden genomen is volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) een snel herstel mogelijk na de verwachte recessie. 'Doordat de oorzaak niet in de economie en de financiële sector zelf ligt, kunnen we voorzichtig optimistisch zijn over de snelheid waarmee we de economische groei kunnen hernemen.'
14:05 | Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus, is opgelopen tot 546. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is de afgelopen 24 uur met 112 gestegen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze mensen zijn niet allemaal het afgelopen etmaal overleden. Als een patiënt overlijdt, wordt dat niet altijd direct doorgegeven aan het instituut. Sinds het begin van de uitbraak zijn 8603 mensen met de ziekte Covid-19 besmet. Dat zijn er 1172 meer dan donderdag bekend was.
13:45 | Remy Ludo Gieling, hoofdredacteur van Sprout en Management Team, laakt in het Ondernemerspanel van BNR Zakendoen de houding van Action en Hunkemöller, die hun betaaltermijn richting leveranciers 'bij de eerste teruglopende verkopen hebben opgeschroefd naar 90 dagen'. 'Ik vind het schofterig en ik wil het er eigenlijk niet bij laten zitten. Dus ik doe een oproep aan de luisteraar om een mail te sturen. Dan gaan we samen met een bevriende adcocaat die mensen voor het gerecht slepen.'
13:30 | Het is onbestaanbaar dat bedrijven die hun volledige omzet zien wegvallen toch 4 procent afsluitprovisie van het geleende bedrag aan de staat moeten betalen. Dat zegt onafhankelijk Kamerlid Wybren van Haga tegen BNR. 'Een beetje sympathiekere regeling zou wel op zijn plaats zijn, het zou goed zijn als dat snel zou veranderen.'
13:00 | Nederland gaat vanwege de virusuitbraak door een diepe economische crisis. Maar als de juiste maatregelen worden genomen is volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) een snel herstel mogelijk na de verwachte recessie. Het gaat dan om ingrepen die voorkomen dat er door de coronacrisis permanente economische schade optreedt. Omdat de oorzaak van de problemen niet in de financiële sector zelf ligt maar puur bij het virus, voorziet Knot dat er geen lang herstelproces nodig is zoals na de financiële crisis ruim tien jaar terug.

12:45 | In de VS gaat de dataverzameling van de eerste corona-effecten een stuk sneller dan in Europa. En de resultaten liegen er niet om, zegt macro-econoom Kees de Kort: heel genuanceerd geformuleerd waren de vertrouwenscijfers volkomen waardeloos. En dat terwijl de eerste problemen nog maar van vier weken geleden stammen. En inmiddels sijpelen de eerste data ook binnen: niet goed.
12:30 | Hoewel in Europa diverse landen nog op slot zitten, worden in China de beperkingen opgeheven. De export komt daardoor weer op gang, en dat biedt ook perspectieven voor zuivelproducent Kaptein. Algemeen directeur Mireille Kaptein, Zakenvrouw van het Jaar 2019, is dan ook voorzichtig positief. 'Als ondernemer moet je vaak heel snel schakelen. Bij retail zien we een verhoging, bij horeca is het nu een heel stuk minder.'
12:20 | De Britse premier Boris Johnson is positief getest op het coronavirus. Hij zei tegen Britse media dat hij milde symptomen heeft en zichzelf isoleert, maar wel aan het werk blijft. Johnson werd getest in zijn ambtswoning in Downing Street.
12:00 | Nederland kampt wel degelijk nog met een tekort aan de benodigdheden om mensen op het coronavirus te testen, zegt 'corona-minister' Hugo de Jonge. Leverancier Roche verklaarde donderdag dat alles "is opgelost" en dat een veelbesproken testvloeistof op voorraad is. Nederlandse ziekenhuizen moeten nog steeds zuinig zijn met tests, zegt De Jonge. Roche heeft de productie opgevoerd, maar daar wil de minister niet van afhankelijk zijn.
11:40 | Roche Diagnostics Nederland is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en laboratoria in Nederland om te kijken op welke manier coronatests het meest betrouwbaar, veilig en grootschalig gemaakt en beschikbaar gesteld kunnen worden. Omdat de vraag in Nederland naar testen enorm is gestegen, heeft Roche de productie direct bij de uitbraak van het coronavirus gemaximaliseerd. Microbiologen kunnen deze vloeistof zelf ontwikkelen.
11:00 | De zwaar getroffen Noord-Italiaanse stad Bergamo verwacht nog steeds meer besmettingen met het coronavirus, net als de regio. Het hoogtepunt moet nog komen, aldus de gezondheidsautoriteiten van de provincie Bergamo. De toestand in de ziekenhuizen in de regio blijft uiterst kritisch, zei een directeur van een gezondheidsinstantie op de Duitse radio. De klinieken liggen vol met intensivecarepatiënten en hebben de limiet bereikt.
09:30 | Onze servers draaien overuren vanwege het thuiswerken. Het verkeer op onze servers is de afgelopen maand met bijna 17 procent gestegen, ziet de Dutch Datacenter Association. Er wordt niet alleen gewerkt, maar ook massaal gegamed. En daardoor dreigen allerlei tekorten.
09:15 | Veiligheidsdiensten waarschuwden in 2016 al voor een tekort aan IC-bedden bij een pandemie. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Ook vorig jaar nog werd gewaarschuwd dat de uitbraak van een pandemie reëel is. Toch werd er weinig met de waarschuwingen gedaan, volgens de krant. Al sinds 2016 wordt er in veiligheidsanalyses op gewezen dat een uitbraak van een pandemie een tekort aan IC-bedden kan opleveren. Zo schreven experts van het RIVM, TNO, AIVD en de NCTV.
08:50 | Grote onenigheid en een hoop emoties, dat waren de ingrediënten van Europese topoverleg over de coronacrisis. De EU-leiders werden het niet eens over financiële steun aan zwaar getroffen landen. De Italiaanse premier Conte weigerde zelfs lang met de slotverklaring akkoord te gaan.
08:30 | Ondanks dat restaurants overgeleverd zijn aan thuisbezorgen door het coronavirus, loopt ook de omzet van Thuisbezorgd.nl terug. Dat meldt Jitse Groen, CEO van moederbedrijf Takeaway.com, bij BNR. 'Wat veel mensen vergeten is dat alle kantoren dicht zijn en dat wij voor een groot deel van onze omzet afhankelijk zijn van mensen die op kantoor zitten, die zitten nu thuis.'
08:20 | Ondernemers die een beroep doen op de steunmaatregelen van het kabinet moeten eerst zelf diep in de buidel tasten. Ze betalen vooraf provisie van soms wel duizenden of tienduizenden euro's. Pas dan staat de overheid garant voor het geld dat ondernemers lenen, blijkt uit navraag door BNR.
Het gaat om de BMKB-regeling waarbij de overheid grotendeels garant staat voor ondernemers die geld lenen bij de bank. Het doel is om te voorkomen dat bedrijven omvallen. 'Dan past het niet als een ondernemer een paar duizend euro aan de staat moet betalen', zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL). 'Ze kunnen die duizenden euro's niet gebruiken om hun bedrijf door de crisis te trekken.'
08:10 | Ook ABN Amro voorziet een flinke economische krimp dit jaar voor Nederland door het coronavirus. De bank gaat verwacht een krimp van liefst 3,5 procent voor de Nederlandse economie. Wel ziet de ABN hoop voor na de zomer. De economie zal dan weer opveren, als de meeste beperkingen zoals het slutien van restaurants en cafés in mei worden opgeheven.
07:50 | We begeven ons op onbekend terrein als we twee coronapatiënten op de IC aan één beademingsapparaat leggen. Dat zegt Ruud Verdaasdonk, Professor Health Technology Implementation aan de Universiteit Twente. Juist zo'n duo-beademing wordt gezien als noodoplossing nu het aantal patiënten op intensivecareafdelingen toeneemt.
07:15 | Horecabedrijven die nu verplicht dicht zijn, moeten wel gewoon de huur blijven betalen. En die huur kan net de laatste druppel zijn, zegt Koninklijke Horeca Nederland. Want alle kosten die nu gemaakt worden, kunnen nooit meer worden terugverdiend. 'Sommige verhuurders geven aan dat de huur later kan worden betaald, maar dat is slechts uitstel van executie. Alleen kwijtschelden kan de schade voor horecabedrijven beperken', vertelt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.
06:45 | De Verenigde Staten zijn nu het epicentrum van de wereld als het gaat om het corona-virus. Ruim 81000 Amerikanen zijn besmet, daarmee heeft het land China ingehaald, waar het virus voor het eerst opdook in december. 'Het ziet er hier angstaanjagend uit', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Het aantal besmettingen neemt heel snel toe en er is zeker niet overal het gevoel van urgentie wat je daarbij zou verwachten. Dat komt ook omdat er heel lang niet getest is, we weten niet hoe groot het probleem echt is.'
06:30 | Bij zelfstandige ondernemers heerst onzekerheid en onduidelijkheid over de tijdelijke financiële tegemoetkoming van het kabinet, de zogenoemde Tozo-regeling. Dat bevestigen belangenbehartigers ZZP-Nederland, Werkvereniging ZZP en het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) aan BNR.
Gemeentes hebben de regeling voor ondernemers al openstaan, maar dat terwijl er nog helemaal geen landelijk kader is om overbruggingsgeld te krijgen, zegt Margreet Drijvers van PZO. Daardoor houden de gemeentes verschillende richtlijnen aan. 'Sommige gemeentes houden nog vast aan een oud aanmeldingsformulier, sommigen doen alleen een melding en sommigen nemen het al in behandeling. Bij de uitvoering is de nodige onduidelijkheid.'
06:00 | Ondernemers die een beroep doen op de steunmaatregelen van het kabinet moeten eerst zelf diep in de buidel tasten. Ze betalen vooraf provisie van soms wel duizenden of tienduizenden euro's. Pas dan staat de overheid garant voor het geld dat ondernemers lenen, blijkt uit navraag door BNR.

05:00 | Volgens het AD lopen de spanningen in Nederlandse gevangenissen op door het coronavirus. Gedetineerden weigeren om gezondheidsklachten die coronagerelateerd zijn te melden, daardoor kan het virus moeilijk uit de gevangenissen verdreven worden, zeggen bronnen tegen de krant.