Gezondheid31 mrt '20 19:43Aangepast op 31 mrt '20 22:06

Kabinet verlengt intelligente lockdown

Auteur: BNR Webredactie

Scholen en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met 28 april dicht. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, maakte het kabinet dinsdagavond bekend.

( ANP Bart Maat )

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Ook bijvoorbeeld sportclubs, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni. Premier Rutte adviseerde mensen vooral géén plannen te maken voor de meivakantie. De boodschap is: de intelligente lockdown gaat door. 'Wat we doen, het begint héél voorzichtig te werken. Het virus blijft zich echter verspreiden. We gaan door één van de zwaarste periodes in de geschiedenis buiten oorlogstijd. In een volwassen democratie kun je dat allen met z'n allen doen.'

Luister ook | Coronacast: Scholen en horeca langer dicht

Dit zijn de vier belangrijkste punten uit de persconferentie:

1. De maatregelen blijven in ieder geval gelden tot de meivakantie, daarmee geeft het kabinet duidelijkheid aan scholen en ouders. Een week voor 28 april volgt een besluit over het vervolg.

2. Iedereen ziet dat we ons heel goed aan de regels houden: we blijven zoveel mogelijk binnen. Boodschappen doen we alleen. We niezen in onze ellebogen en wassen onze handen stuk.

3. Het blijft de komende weken heel belangrijk om je aan de regels te houden, ook met het oog op het Paasweekend en de meivakantie. Devies is en blijft: blijf zoveel mogelijk binnen, ga zo min mogelijk op reis. Ook na 28 april gaan we echt niet meteen terug naar de normale situatie. Plannen maken voor de meivakantie is veel te voorbarig.

4. De verspreiding vertraagt, maar we zijn er nog lang niet. We moeten het virus onder controle krijgen. Daarom: hou vol en blijf u aan de regels houden!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen