Gezondheid30 mrt '20 11:18Aangepast op 30 mrt '20 11:55

'Gezondere leefstijl door thuiswerken kan leiden tot lagere zorgpremie'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland werkt massaal thuis. Je zou zeggen dat de kilo's er daardoor aanvliegen: ijskast in de buurt en je hoeft de deur niet meer uit. Toch blijkt 20 procent van de Nederlanders juist gezonder te leven, blijkt uit onderzoek in opdracht van ONVZ. En dat zou op termijn wel eens tot verlaging van de zorgpremies kunnen leiden, verwacht bestuursvoorzitter Jean-Paul van Haarlem van de zorgverzekeraar.

We hebben namelijk meer tijd en energie om daarmee bezig te zijn. En dat biedt perspectieven, zegt Van Haarlem. 'Als we dit heel lang blijven doen, zal dat zeker op lange termijn invloed hebben op de premies; leefstijl is een hele belangrijke factor voor de kosten van de gezondheidszorg, dus op het moment dat we dit doorzetten en dit op lange termijn blijven doen, zal dat uiteindelijk ook effect hebben op de premies.'

Image
(Foto: Jos Hummelen )

Dossier | Coronavirus

De belangrijkste factor is tijd, zegt Van Haarlem. 'Mensen gaan online programma's volgen om te bewegen, ook thuis. Ook wordt vaker tussendoor even gewandeld en beter naar eten gekeken. Daar is wat meer tijd voor dan in het reguliere dagelijks leven. Nu alles wat meer stilstaat ontstaat meer bewustzijn rond gezondheid - en daardoor ook een betere gezondheid.' Daarbij is volgens Van Haarlem niet alleen bewegen, maar ook het sociale aspect heel belangrijk.

Luister ook | Nederland beweegt minder


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen