Gezondheid31 mrt '20 09:12Aangepast op 31 mrt '20 16:02

Al 2.700 aanmeldingen voor corona-hulp in noordelijke ziekenhuizen

Auteur: BNR Webredactie

Ziekenhuizen in het noorden van ons land hebben nog tijd en ruimte om zich voor te bereiden op een toename van corona-patiënten. Het Groningse Martini Ziekenhuis deed daarom al enkele weken geleden een oproep voor extra hulp en dat leverde 2.700 aanmeldingen op, vertelt Dana Kragten van Martini Ziekenhuis in Groningen.

Luister ook | Zorgsector staat te springen om mondkapjes, handgels en spatbrillen

Het gaat om mensen 'met talenten op allerlei gebieden', zegt Kragten. 'Wij splitsen het uit naar mensen die hand- en spandiensten en vrijwilligerswerk voor ons kunnen doen en mensen met een zorgachtergrond. Het zijn allemaal mensen die nog niet bij ons in beeld waren. Het is hartverwarmend en heel mooi.' De eigen verpleegkundigen worden extra bijgeschoold met het oog op de verwachte uitbreiding.

Vrijwilligers en zorgprofessionals

Allereerst wordt dan ook binnen de eigen poel van mensen gekeken wie wat kan betekenen. Om mensen binnen het ziekenhuis op de goede plek terecht te laten komen zijn onder meer screeningsmedewerkers nodig, zegt Kragten. 'Dat zouden ook mensen kunnen zijn die als vrijwilliger bij ons aan de slag gaan.' Het aandeel zorgprofessionals zal overigens ook substantieel zijn, zegt ze. 'Wat we nu actief zoeken zijn mensen met een zorgachtergrond, omdat we weten dat de zorg heel intensief is.'

Mensen die zich willen melden bij het Martini Ziekenhuis kunnen dat hier doen.

Dossier | Coronavirus

( ANP Xtra / Koen Suyk )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen