Gezondheid1 apr '20 09:14

'De Jonge heeft nog geen antwoord op tekorten in zorg'

Auteur: BNR Webredactie

Een kleine tweehonderd zorginstellingen hebben om extra personeel gevraagd via het platform extrahandenvoordezorg.nl Vooral in Noord-Brabant, Zeeland en Overijssel is de nood hoog, schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Er is een tekort aan bedden, verpleegkundigen, beademingsapparatuur en mondkapjes, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Hij geeft dat gewoon toe.'

Van Leeuwen veracht in het Kamerdebat van vanmiddag dan ook veel vragen naar de oplopende tekorten. Op dit moment lijkt De Jonge een antwoord daarop schuldig te moeten blijven. 'Er is nog wel steun voor dit kabinet vanwege deze uitzonderlijke crisistijden. Maar natuurlijk is er ook veel kritiek. Het kabinet is toch laat in actie gekomen met het bestellen van apparatuur. We waren ook gewaarschuwd voor het risico van te weinig bedden op de intensive care. Je zou toch kunnen zeggen dat sprake is van nalatigheid.'

Dossier | Coronavirus

Matchen

Het platform extrahandenvoordezorg.nl matcht sinds vorige week personeel met zorginstellingen. Duizenden mensen hebben zich al gemeld. Verder hebben in de eerste week circa 190 zorginstellingen om ondersteuning gevraagd via dit platform. Volgens De Jonge zijn nog wel aanvullende stappen nodig, zoals het opleiden van mensen uit de horeca tot ondersteunend personeel in ziekenhuizen. Ruim 800 mensen zijn voorgesteld aan zorginstellingen en 190 mensen zijn met een instelling gematcht.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Corona-vragen

Het kabinet trekt daarnaast 42 miljoen euro uit voor onderzoek om de tachtig tot honderd meest urgente 'corona-vragen' te beantwoorden. Het gaat onder meer om het ontwikkelen van medicijnen en onderzoek naar mogelijke verbeteringen in de zorg. Ook wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van Nederlanders tijdens de wereldwijde uitbraak van het virus en de sociale en economische gevolgen hiervan.

Luister ook | 2.700 aanmeldingen voor corona-hulp in noordelijke ziekenhuizen

Bestaande kennis

Onderzoeksorganisatie TNO zorgt ervoor dat bestaande kennis snel gebruikt kan worden. Het gaat om onder meer innovaties die helpen om te gaan met crises en voorspellingen over het aantal opnames op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen. Dit wordt verzameld in een programma dat Brains4Corona heet. Naast deze initiatieven werken allerlei instanties 'met man en macht' aan het vinden van virusremmers, antivirale screening, vaccins en medicijnen'.

Om 14:00 debatteert de Kamer opnieuw over de coronacrisis.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ( ANP / Bart Maat )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen