Gezondheid1 apr '20 16:40Aangepast op 1 apr '20 19:17

Kamer bang voor 'code black'

Auteur: BNR Webredactie

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, is een groot knelpunt voor ziekenhuizen het ontbreken van een makkelijk raadpleegbaar overzicht van capaciteit in alle ziekenhuizen. Dat overzicht is nodig om sneller patiënten te kunnen verplaatsen. De Tweede Kamer is bang voor 'code black'. Dat is de situatie dat de ziekenhuizen vol liggen met corona patiënten en de zorg niet meer van het niveau is zoals we die gewend zijn in Nederland. Die situatie dreigt al heel snel te ontstaan.

Voorspellen

Wat het werk van de zorgprofessionals volgens Gommers makkelijker zou maken is een overzicht van alle capaciteit in de verschillende ziekenhuizen in het hele land. 'Het klinkt zo simpel, maar het is best lastig om op te zetten.' Op dit moment is het nog steeds veel rondbellen om erachter te komen waar ziekenhuizen patiënten naartoe kunnen sturen wanneer ze overbelast raken. Die overbelasting raakt ook aan de kwaliteit van de geboden zorg. 'Op het moment dat je in een crisis zit moet je bepaalde kwaliteitseisen loslaten.'

In plaats van de 1.500 verwachte corona-patiënten zijn er nu zo'n 1.200. Dat valt even mee want daardoor 'kopen we tijd', volgens Gommers. Maar zijn zorgen gaan veel verder. 'We hopen dat we goed voorbereid zijn voor nu. Maar we zijn ook voorbereid voor de fase daarna, die discussies hebben we nu, maar die zijn echt verschrikkelijk om te voeren.'

Code black

In de Kamer bestaat veel angst voor zo'n situatie. Jesse Klaver wil geen totale lockdown, maar vraagt wel om alles te doen om de ic-instroom te beperken. Maar volgens Gommers kan deze situatie al binnen een paar weken ontstaan.

Lees ook | Liveblog Corona updates

Als er binnenkort meer dan 1.900 corona-patiënten in Nederland tegelijk een bed op de intensive care nodig hebben, is een daling van de kwaliteit van zorg onvermijdelijk. Dat zei Gommers in de Tweede Kamer. En als er meer dan 2.400 bedden nodig zijn, moeten er andere stappen worden genomen.

Duitsland zou verlichting kunnen bieden op het gebied van de intensive care. Dat land heeft veel ic-bedden. Er zouden eventueel 500 ic-patiënten naar Duitsland kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen