Gezondheid6 apr '20 12:04

Revalidatie maakt zich op voor ex-ic-patiënten

Auteur: BNR Webredactie

Elke dag komen er tientallen coronapatienten bij op de intensive care. Maar intussen zijn ook meer dan 80 patiënten die op de IC lagen hersteld. Punt is dat deze mensen vaak nog maanden moeten revalideren.

Mensen worden eerder ontslagen dan anders het geval is, zegt Frans Nollet, hoogleraar revalidatiegeneeskunde en bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen. 'Er wordt natuurlijk nazorg betracht, maar we werken wel in een crisissituatie.'

Opvangmogelijkheden

Voor de patiënten die van de ic afkomen, zijn er verschillende opvangmogelijkheden. Óf ze gaan naar huis met ondersteuning vanuit de eerste lijn, óf ze gaan naar verpleeghuizen die hun mogelijkheden wat extra hebben opgeschaald om daar kortdurend mensen op te kunnen vangen. En de patiënten die echt ernstig zijn aangedaan, gaan naar gespecialiseerde revalidatiecentra.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Inventarisatie

Een coronapatiënt ligt gemiddeld 23 dagen op de intensive care. Als je terug gaat rekenen, betekent dat dat het binnenkort heel druk wordt in de revalidatie. De revalidatieartsen zijn op dit moment bezig om te inventariseren bij alle revalidatiecentra wat daar de opvangcapaciteit is. Aan de andere kant wordt ook goed gekeken naar wat de mensen die ontslagen zijn van de ic nu werkelijk nodig hebben, hoeveel er naar huis gaan en hoeveel er naar gespecialiseerde revalidatie moeten.

Lees ook | Kamer bang voor 'code black'

Gerelateerde artikelen