Gezondheid8 apr '20 13:49

Rode Kruis: 750 miljoen nodig voor wereldwijde corona-hulp

Auteur: BNR Webredactie

De corona-pandemie kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden, waarschuwt het Rode Kruis. Normaal gesproken gebeurt een ramp in één gebied en kun je er een noodhospitaal met hulpverleners heen sturen, zegt Jurian Lahr, hoofd Internationale Hulp Nederlandse Rode Kruis. Maar dat is nu totaal anders.

Een vrijwilliger van het Rode Kruis
Een vrijwilliger van het Rode Kruis (ANP / Robin van Lonkhuijsen )

Vooral de onvoorspelbaarheid maakt de pandemie zo ongrijpbaar, meent Lahr. 'Wordt de uitbraak nu het grootst in Syrië, Jemen, of Soedan? Of straks overal tegelijk? Juist daarom is het nu belangrijk om in actie te komen. Voorkomen van de verspreiding is nu essentieel en dat betekent: afstand houden. Dat is in heel veel gebieden heel erg moeilijk.' Om nog maar niet te spreken van de enorme behoefte aan water en zeep, zodat mensen hun handen kunnen wassen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Wereldwijde hulp

Juist omdát de epidemie zo wijd verspreid is, dreigen landen eieren voor hun geld te kiezen. Maar tegelijkertijd komen er wel degelijk projecten voor internationale hulp op gang. 'Onze eigen minister Kaag voor Internationale Samenleving heeft een pakket samengesteld en het is belangrijk dat we dat geld ook in kunnen zetten voor hulp en voorlichting en voorkoming van de ramp. We hebben 750 miljoen euro nodig om wereldwijd die hulp te kunnen uitvoeren.'

Lees ook | Coronataal: adverteren in coronatijd


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen