Gezondheid8 apr '20 17:14

Kort geding: abortuspil moet kunnen per post

Auteur: BNR Webredactie

De abortuspil moet voor alle vrouwen verkrijgbaar blijven tijdens de coronacrisis. Dat vinden Women on Waves en Bureau Clara Wichmann.

De organisaties willen dat het mogelijk wordt dat artsen, na een telefonisch consult, de abortuspil per post aan hun patiënten verstrekken. En om dat voor elkaar te krijgen, hebben ze vandaag een kort geding aangespannen.

Verstrekkende gevolgen

Door de coronamaatregel heeft een aantal vrouwen geen of heel beperkte toegang tot een abortusbehandeling, zegt advocate Lisa-Marie Komp, die beide organisaties vertegenwoordigt. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. 'In het ergste geval moet de vrouw de vrucht tegen haar wil uitdragen. Maar ook uitstel kan heel ernstige gevolgen hebben, omdat na negen weken een fysieke ingreep nodig is en een pil niet meer volstaat'. De vrouw heeft dan geen keuzemogelijkheid meer.

Het probleem is zelfs nog groter voor vrouwen in een onveilige thuissituatie, die voorheen onder werktijd van hun man een afspraak konden maken, zodat hun abortus geheim zou blijven. Omdat iedereen nu thuis moet werken, kan dat niet meer.

Signalen

Het Nederlands Genootschap voor Abortusartsen zegt nog geen signalen te hebben gekregen van vrouwen die niet naar de kliniek konden komen, maar volgens Komp heeft Women on Waves die geluiden wel degelijk gehoord.

Vrijdag is er een zitting, waarna er een uitspraak van de rechter volgt. De hoop is dat de rechter ermee akkoord gaat dat de pil per post geleverd kan worden of bij een apotheek in de buurt kan worden afgeleverd.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

(ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen