Gezondheid8 apr '20 18:41Aangepast op 8 apr '20 20:04

'Soepelere maatregelen bij minder dan 700 IC-patiënten'

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald. In totaal liggen nu 1408 mensen op een IC. Gisteren waren dat er nog 1424.

Lees ook | Revalidatie maakt zich op voor ex-ic-patiënten

'Het is de eerste keer dat we onder de nul zitten', zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Cares. Dat betekent dat de uitstroom groter is dan de instroom. De coronamaatregelen blijken volgens hem dus effectief te zijn. Gommers noemt als voorbeeld zijn eigen intensive care in het Erasmus: 'Wij hebben 92 patiënten behandeld. Daar zijn er helaas negen van overleden. Maar er zijn er 22 die de intensive care hebben verlaten.'

Operatiekamers

Als er minder dan 700 coronapatiënten op de intensive care liggen, kunnen de operatiekamers en de uitslaapkamers weer worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Er wordt dan ook nog steeds uitgegaan van 500 IC-plaatsen voor niet-coronapatiënten. In feite kan dan het gewone ziekenhuisleven weer worden opgepakt. Tot die tijd is het goed de strenge maatregelen te handhaven, zegt Gommers.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Gerelateerde artikelen