Gezondheid9 apr '20 09:08

'Buitenlandse studies nauwelijks relevant voor Nederlandse corona-maatregelen'

Auteur: BNR Webredactie

We moeten niet afgaan op buitenlandse studies om nu al de corona-maatregelen te verlichten of aan te scherpen. Daarvoor waarschuwt Ger Rijkers, immunoloog en werkzaam bij het Elizabeth Twee Steden ziekenhuis in Tilburg. Zo is het nog veel te vroeg om over te gaan op een exitstrategie, meent hij. Het duurt echt nog even voordat het aantal besmettingen stabiel genoeg is om de teugels te vieren, zegt hij.

Dat Oostenrijk en Denemarken al wel bezig zijn met een exitstrategie zegt Rijkers weinig. Het virus mag dan overal grotendeels hetzelfde zijn, landen en samenlevingen zijn dat zeker niet, zegt hij. 'Wat in Italië heel normaal is om te doen, kan in Nederland juist heel abnormaal zijn en China is al helemaal niet te vergelijken met Europa. Dus dan moet je heel voorzichtig zijn om te denken dat een maatregel ook van toepassing is voor Nederland als die in de Filipijnen ook werkt.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Als voorbeeld noemt Rijkers de manier waarop Nederlandse ouders hun kinderen naar de basisschool brengen: uitgebreid knuffelen in de klas en daarna als een kluitje op het speelplein blijven hangen. 'Dat is echt Nederland en dat is sociaal gedrag dat je niet zomaar kunt omdraaien, ben ik bang. En zo is het in Italië een veel grotere opgave om kleinkinderen weg te houden van grootouders.

NIJKERK - Kinderen op het schoolplein van de Maranathaschool. Ondanks de landelijke lerarenstaking gaan de lessen op de school vandaag door. De schoolleiding is van mening dat staken niet het beoogde resultaat heeft. ANP JEROEN JUMELET
NIJKERK - Kinderen op het schoolplein van de Maranathaschool. Ondanks de landelijke lerarenstaking gaan de lessen op de school vandaag door. De schoolleiding is van mening dat staken niet het beoogde resultaat heeft. ANP JEROEN JUMELET (ANP JEROEN JUMELET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen