Gezondheid16 apr '20 17:43

'Niet in het noorden of in Brabant versoepelen'

Auteur: BNR Webredactie

Het RIVM overweegt om het Kabinet te adviseren om de coronamaatregelen regionaal te gaan versoepelen. Dat zei Jaap van Dissel vanochtend in de technische briefing in de Tweede Kamer. Het noorden van Nederland is dan als eerste aan de beurt omdat daar de minste besmettingen zijn. Arts-microbioloog Alex Friedrich van het Universitair Medisch Centrum Groningen vindt dat geen goed plan.

( ANP Robin Utrecht)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Versoepelen doe je in het midden

Friedrich pleit weliswaar voor regionale maatregelen, maar zou zelf nooit in het noorden of in Brabant beginnen: 'Dat zijn de extremen. Het is beter ergens in het midden te versoepelen - ten oosten van Utrecht: Amersfoort of Nijmegen - dan kan je vergelijken met de extremen Brabant of het noorden'. Friedrich denkt niet dat er, in geval van regionale ongelijkheid qua maatregelen, 'versoepelingstoerisme' zal ontstaan. Hij wijst erop dat mensen de eigen verantwoordelijkheid wel begrijpen.

Zo snel en zo veel mogelijk mondkapjes

Desgevraagd zegt Friedrich mondkapjes heel belangrijk te vinden. In geval van schaarste, zoals nu, moet er geprioriteerd worden naar zorgprofessionals en patiënten, zijn er echter voldoende maskers 'dan kun je dat breder trekken'. Als voorbeeld noemt Friedrich het dragen van maskers in gesloten ruimten of in het openbaar vervoer. Ook benadrukt hij het belang van een snelle, grootschalige en vooral eigen productie van mondkapjes: 'Je moet onafhankelijk worden van andere landen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen