Gezondheid17 apr '20 15:31

'Niet beschermen personeel ouderenzorg was grote misrekening'

Auteur: BNR Webredactie

Het is een grote misrekening geweest om personeel in de ouderenzorg niet te voorzien van beschermende middelen. Dat zegt Hans Buijing, directeur van ZorgThuisNL. Wekenlang moesten verpleeghuizen en thuiszorg-organisaties het doen zonder mondkapjes en andere beschermende materialen.

Volgens een reconstructie van het AD lijkt het kabinet daar bewust voor te hebben gekozen. Er waren maar weinig beschermende middelen, en die werden verdeeld onder de instellingen voor acute zorg. Ouderenzorg valt daar ten onrechte niet onder, zegt Buijing. 'De kern van Covid-19 is dat vooral kwetsbare ouderen in beeld zijn. Die wonen in belangrijke thuis, zitten in de thuiszorg, wijkverpleging en in verpleeghuizen.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Uit de lucht vallen

De mensen die uiteindelijk in het ziekenhuis belanden 'komen niet uit de lucht vallen', benadrukt Buijing. 'Ze komen uit de wijken en uit de huizen. We hebben vanaf het begin gezegd dat juist de ouderenzorg goed bediend worden in tests en hulpmiddelen als de kwetsbaarheid vooral daar zit.' Sinds vorige week heeft uiteindelijk ook personeel in de ouderenzorg recht op voldoende beschermende middelen.

Beluister ook | Helder! Hoe maken wen een goede en veilige corona-volgapp?

Een verzorgingshuis in Voorburg
Een verzorgingshuis in Voorburg (ANP / Lex van Lieshout )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen