Oude websites misbruikt voor verkoop coronamedicijnen
Internetcriminelen gebruiken slechtbeveiligde Nederlandse websites van anderen om illegaal medicijnen tegen corona te verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van de FIOD, de financiële opsporingsdienst.
Lees ook | Verdubbeling aantal illegale medicijnen per post
Het kan dus zomaar gebeuren dat er op de website van een plaatselijke bakker of timmerman ook illegale medicijnen te koop zijn. Eigenlijk komt het erop neer dat de criminelen de oude sites hacken, zegt Terry Hartsinck, teamleider van het Financial Advanced Cyber Team van de FIOD.
Gen updates
Vaak gaat het om sites van kleine ondernemers of scholieren die ooit een website hebben opgezet en vaak niet technisch onderlegd zijn. Zo'n site kan al jarenlang in de lucht zijn, zonder dat er ooit enig onderhoud op gepleegd is. Updates om het veilig te houden, krijgt zo'n site dus ook niet mee. Volgens Hatsinck worden er allerlei soorten medicijnen aangeboden.
De FIOD onderneemt zelf niet direct actie, maar vraagt de eigenaren van de websites om de site uit de lucht te halen of om de benodigde beveiligingsmaatregelen te nemen.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis