Gezondheid21 apr '20 12:41

Coronamedicijn Pharming lijkt te werken

Auteur: BNR Webredactie

Er is positief nieuws over een nieuw medicijn tegen corona. Biotechbedrijf Pharming uit Leiden meldt dat de uitkomsten van een onderzoek zodanig gunstig zijn dat ze verder gaan.

Voorlopig gaat het om een beperkt onderzoek met maximaal vijf patiënten, maar de resultaten zijn bemoedigend, vertelt ceo Sijmen de Vries. Vier van de vijf patiënten zijn opgeknapt nadat ze het medicijn toegediend hadden gekregen. De vijfde moest eerst naar het ziekenhuis, maar herstelde.

Luister ook | Onderzoekers Harvard: zonder vaccin, mogelijk elk kwartaal een lockdown

Er wordt nu een grote studie opgezet. Dat wordt een gecontroleerde studie, wat wil zeggen dat patiënten opgedeeld worden in twee groepen. Eén groep krijgt een standaardbehandeling, de andere krijgt daar het betreffende medicijn, ruconest, bovenop. Er wordt dus niet vergeleken met een placebo; dat zou volgens De Vries onethisch zijn. Als je tussen de twee groepen verschillen gaat zien, kun je meer conclusies gaan trekken.

Intensive care

Het belangrijkste doel van het onderzoek is om patiënten van de intensive care vandaan te houden, dus dat je de ernstige longontsteking die coronapatiënten krijgen kunt behandelen vóór ze de ic opgaan.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen