In totaal zijn honderdduizenden patiënten de afgelopen weken niet behandeld wegens de uitbraak van het coronavirus. Ondertussen zal de behandeling voor een deel van hen wel fors duurder uitvallen, zo erkent het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat heeft te maken met de manier waarop ziekenhuizen de zorgkosten registeren.
Dubbel eigen risico
Ziekenhuizen noteren namelijk de eerste keer dat een patiënt naar het ziekenhuis gaat, bijvoorbeeld het eerste gesprek met de arts. Dat is de start van een behandeltraject, en vanaf dan houdt het ziekenhuis alles bij wat met die behandeling te maken heeft. Inmiddels hebben de zorgverzekeraars laten weten in gesprek te gaan met het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de situatie.
Beluister ook | Helder! Hoe worden de coronakosten uiteindelijk betaald?
Zo'n traject duurt maximaal 120 dagen. Bij een behandeling die in 2019 start, worden alle kosten binnen deze periode verrekend met het eigen risico van dat jaar. Dus ook als een deel van de behandeling in 2020 plaatsvindt. Maar omdat veel behandelingen zijn uitgesteld vallen ze nu buiten deze periode van 120 dagen. En daardoor moeten patiënten twee keer hun eigen risico aanspreken.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Het eigen risico is 385 euro, en in ruil voor een lagere maandpremie kunnen mensen ervoor kiezen om het vrijwillig eigen risico op te hogen tot maximaal 885 euro. 'Het is inderdaad mogelijk dat als een behandeltraject deels is uitgesteld, een deel van de kosten ten laste komt van het eigen risico van 2020 in plaats van 2019', zo schrijft het ministerie van VWS in een reactie.
Stelsel overhoop halen
'Ik begrijp niet waarom het systeem zo ingewikkeld is', zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink. 'Het is moeilijk uit te leggen waarom mensen dubbel moeten betalen voor dezelfde zorg.' Hij wil in ieder geval een uitzondering voor deze patiënten. 'Los daarvan moeten we de kans aangrijpen om het stelsel overhoop te halen zodat we voor alle patiënten nog maar één keer het eigen risico in rekening brengen.'
Dossier | Coronavirus
Patiëntenfederatie Nederland laat weten de problematiek 'lastig' te vinden en schrijft dat 'mensen niet twee keer de dupe moeten worden'. Daarmee doelt ze in brede zin op patiënten die meerdere keren een eigen risico betalen voor dezelfde behandeling. Tegelijkertijd vraagt de belangenbehartiger zich af hoeveel patiënten specifiek door de coronacrisis worden geraakt. 'We zijn met de Nederlandse Zorgautoriteit in gesprek over dit probleem.'
