Zorgverzekeraars in gesprek over dubbel eigen risico
Zorgverzekeraars gaan in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de situatie van patiënten die twee keer hun eigen risico dreigen te moeten betalen doordat hun ziekenhuisbehandeling is uitgesteld.
Beluister ook | Patiënten betalen honderden euro's extra door corona
In totaal zijn honderdduizenden patiënten de afgelopen weken niet behandeld wegens de uitbraak van het coronavirus, meldde BNR vanochtend. Doordat ziekenhuizen vanaf maart werden overspoeld met coronapatiënten, stelden ze veel andere zorg uit. Dat kan een extra rekening opleveren voor mensen die in 2019 aan een behandeltraject zijn begonnen. Dat heeft te maken met de manier waarop ziekenhuizen de zorgkosten registeren.
Beluister ook | Helder! Hoe worden de coronakosten uiteindelijk betaald?
Een woordvoerder van Zorgverzekeraarrs Nederland wijst erop dat de overheid over het eigen risico gaat. Voor een tegemoetkoming zouden patiënten dan ook bij de overheid moeten aankloppen. 'Wij willen niet dat verzekerden voor verrassingen komen te staan', laat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland weten. Ondertussen zal de behandeling voor een deel van hen wel fors duurder uitvallen, zo erkent het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Hoewel vervelend voor patiënten, is het begrijpelijk en onvermijdelijk dat geplande ziekenhuisbehandelingen tijdens de coronacrisis worden uitgesteld. Maar dat patiënten hier ook nog eens in financieel opzicht door benadeeld worden, is voor de Consumentenbond onacceptabel. Voor de betrokken patiënten zou de termijn van 120 dagen opgerekt moeten worden, meldt de Consumentenbond op zijn website.