Gezondheid28 apr '20 11:09Aangepast op 28 apr '20 15:51

Nederlanders hebben steeds meer moeite met opvolgen coronaregels

Auteur: BNR Webredactie

We vinden het steeds lastiger om ons aan de coronaregels te houden. Ongeveer de helft van ons heeft er moeite mee. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van drie weken terug. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeks- en adviesbureau Citisens, ingezien door BNR.

(ANP Koen van Weel)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

'Dat komt doordat de maatregelen ons nogal beperken in ons vrije leven', zegt Harmen van Doorn van Citisens. Het gaat om zaken als anderhalve meter afstand houden, binnenblijven bij koorts, regelmatig handen wassen en het beperken van sociale contacten. Bijna een kwart geeft aan dat er te veel maatregelen zijn genomen. 'Dat deel manifesteert zich duidelijker tegen de maatregelen. Dat heeft er misschien mee te maken dat de zorgen over een uitbraak van het coronavirus afnemen, de nood in ziekenhuizen is minder groot.' Toch vindt een ruime meerderheid de maatregelen nog altijd goed.

Luister ook | Handhaving blijft nodig

Grenzen opzoeken

En hoewel we aangeven ook de komende maanden de anderhalvemetermaatregelen te zullen opvolgen, geeft een kwart aan dat niet meer te doen rondom vrienden en familie. 'Het laat zien dat we verlangen naar wat meer vrijheid, daar zijn we ontzettend op gesteld', zegt Van Doorn. Toch verliezen we daarbij het belang van de anderhalve meter niet uit het oog. 'De belangrijkste drijfveer is nog altijd om een nieuwe opleving van het virus te voorkomen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen