Gezondheid29 apr '20 17:21Aangepast op 29 apr '20 18:50

CBS: 26.000 bevoegde zorgmedewerkers nog niet actief in zorg

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn 26.000 bevoegde zorgmedewerkers die op dit moment niet in de zorg werken. Dat heeft het CBS berekend. Het kabinet en beroepsorganisaties riepen zorgmedewerkers in maart al op terug te keren naar de zorg, vanwege de coronacrisis.

Image
(Persbureau GinoPress)

Gespecialiseerde zorg

De zorg heeft prioriteit gegeven aan de coronazorg en de acute zorg. 'Niet alle zorgmedewerkers hoeven op dit moment beschikbaar te zijn voor de zorg omdat vooral zeer gespecialiseerde zorg nodig is, zegt Stella Salden, voorzitter van belangenorganisatie in de zorg NU'91. Er wordt volgens Salden op dit moment gekeken binnen die groep van zorgmedewerkers naar profielen die kunnen worden bijgeschoold om de IC-capaciteit structureel te versterken.

Beluister ook | 'Corona-drive-thru test' nu ook doorverwezen patiënten

Geplaatst

Van die grote groep mensen die zich hebben aangemeld om in de zorg te werken, worden nu steeds meer mensen geplaatst. 'Dat zien we zeker in verpleeghuizen en thuiszorg om zorg te verlenen, ook omdat zorgverleners ziek raken door het coronavirus.' Binnen de zorg is altijd een groot tekort geweest dus is het volgens Salden belangrijk dat ook op de lange termijn de tekorten structureel kunnen worden opgevangen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen