Gezondheid30 apr '20 16:32

Aantal coronapatiënten Brabant neemt toe

Auteur: BNR Webredactie

Het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) ziet dat de laatste dagen weer een toename van het aantal patiënten met het coronavirus. 'We zien geen afname, de ic's liggen nog vol. Dat blijft aanhouden, dat buigt niet om in gunstige zin', zegt voorzitter Bart Berden, van de raad van bestuur van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Een ambulance wordt gereinigd na het vervoeren van een patiënt naar het Bernhoven ziekenhuis
Een ambulance wordt gereinigd na het vervoeren van een patiënt naar het Bernhoven ziekenhuis (ANP Sem van der Wal)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Hoge niveaus blijven

Berden wijt de geringe afname aan de hoge mate van verspreiding in de eerste fase van de epidemie: 'Start je hoger, dan blijf je je dat hoge niveau aanhouden. Het aantal patiënten blijft gelijk als de verspreidingsfactor rond de één blijft'. Volgens Berder concurreert een stevige instroom niet alleen met de overige zorg, maar zal het aantal patiënten exponentieel toenemen wanneer de verspreidingsfactor boven de één komt.

Dossier | Coronavirus

Tweede piek kunnen we niet aan

Berden zegt een tweede piek niet aan te kunnen. De situatie verschilt namelijk wezenlijk met die tijdens de eerste golf: 'Toen hadden we geen stuwmeer aan patiënten in de reguliere zorg. Bovendien hebben onze medewerkers een enorme prestatie geleverd in die eerste fase, dat kunnen ze niet opnieuw zo snel, mensen moeten ook bijkomen'.

Gerelateerde artikelen