'Infrastructuur geneesmiddelenproductie moet terug naar Europa'
80 procent van de medicijnen op de wereldmarkt wordt geproduceerd in China. Toen dat land vanwege de corona-uitbraak op slot ging, raakten de schappen in de apotheek van de wereld snel leeg. Ludwig Castelijns, algemeen directeur van Mosadex Group, denkt dat Nederlanders die medicijnen nodig hebben daar nog jarenlang last van gaan hebben.
Lees ook | 'Nadruk op lage prijzen vergroot medicijntekort'
Lagelonenlanden
De afgelopen jaren verdween de productie van medicijnen steeds meer naar China en India. Toen daar vorig jaar de economische problemen toenamen, verdubbelde het medicijntekort. Europa bleek daarmee wel erg afhankelijk van de geneesmiddelenproductie in die landen, zegt Castelijns. Op lange termijn zou daarom de infrastructuur die nodig is voor de productie van geneesmiddelen weer moeten verhuizen naar Europa, meent hij.
Europese infrastructuur
Castelijns verwacht dat het ongeveer vijf jaar duurt om die infrastructuur in Europa opnieuw op te bouwen. 'Maar al na een jaar kunnen we de vruchten daarvan plukken.' Er zijn al productielocaties in Europa, maar die zouden gestimuleerd moeten worden om hun productie uit te breiden. Zo bied je die bedrijven een betere positie om te kunnen concurreren met landen als China en India.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Tekorten
De Mosadex-baas onderscheidt twee soorten tekorten: de structurele tekorten die ontstaan doordat de verschuiving van productie naar India en China én tekorten op de korte termijn, die er ook al waren voor de coronacrisis. 'Dat eerste tekort kunnen we oplossen door een deel van de productie terug te halen naar Europa. Al zou dat geen oplossing zijn geweest voor alle problemen: als gevolg van de coronacrisis is de vraag naar een aantal geneesmiddelen exponentieel gestegen.'