Gezondheid30 apr '20 17:38

Duits onderzoek: kinderen net zo besmettelijk als volwassenen

Auteur: BNR Webredactie

Kinderen kunnen het coronavirus waarschijnlijk net zo makkelijk overdragen als volwassenen, zo blijkt uit Duits onderzoek. Het aantal virusdeeltjes in de luchtwegen is bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde, zo concluderen de onderzoekers, waaronder de vooraanstaande Duitse viroloog Christian Drosten. 'Moeilijk om daar harde conclusies aan te verbinden', zegt viroloog en hoogleraar Medische Microbiologie Bert Niesters van het UMC in Groningen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Evenveel virusdeeltjes

Volgens Niesters toont het onderzoek aan dat in alle leeftijdscategorieën de hoeveelheid virusdeeltjes gelijk is. Daar maakt hij wel de kanttekening bij dat het aantal kinderen dat getest is, heel beperkt is. 'En dat komt waarschijnlijk omdat het aantal kinderen dat ziek is geworden in verhouding tot andere leeftijdscategorieën, heel klein is'.

Dossier | Coronavirus

Moeilijk concluderen

'Wat ze zeggen is dat de hoeveelheid virussen bij de kinderen even groot is als bij volwassenen. De vraag is of de kinderen het wel over kunnen brengen en zo een bijdrage kunnen leveren aan het doorzetten van de pandemie. Een Chinese studie toont weer aan dat kinderen wel kunnen bijdragen aan de verspreiding, maar veel minder dan volwassenen. Het is dus moeilijk om daar conclusies aan te verbinden'.

Gerelateerde artikelen